rokan wrote:jefferson wrote:Janjicaru,
Ni u EU drzave ne garantuju posao. To je nas problem iz onog sistema, kada se na tj nacin kupovao mir.
Drzava je tu da obezbjedi povoljne ekonomske uslove, male poreze, skolstvo itd, a ne posao.
jeste ali drzava je tu i da obezbijedi ravnopravan tretman za sve i jednake uslove prilikom konkursa za zaposljavanje a ne da sluzi za to da se neciji podobni kadrovi i familija zaposljavaju bez po muke i cesto bez kvalifikacija a drugi mogu samo gledati gdje sunce hoda.
to za mene onda nije drzava nego najcrnji dusman protiv kojeg se treba boriti svom snagom i svim sredstvima.
Apsolutno se slazem. Problem je sto smo postali toliko apaticni i jeftini, da ljudi protestvuju zbog 500km. Sta ce 500km rjesiti? Opet za 6 mjeseci hajde nazad, pa trazi opet 500km.
Ovdje je problem ogromna administracija, 10 kantona (da bi se uhljubila familija itd) da bi premijeri, koji nikad posao ne bi dobili u normalnoj firmi, imali plate od nekoliko hiljada KM itd.
Janjicar kaze u SLO drzava pomaze ovo ono. SLO samo sto nije bankrotirala, i sve manje ce takvih programa biti.
Stvari treba postaviti na svoje mjesto. Ocito da mirnim putem bilo koja vlast u BiH nece skontati sta je njihov posao. Ali treba se konacno shvatiti da je onaj sistem otisao u nepovrat prije 22 godine.
Ne kontam svega mi. Zao mi je tih ljudi, ali jbt biti zdrav i prav i cekati da se nesto desi svo to vrijeme, ne kontam.
Sto se tice RVI to ne bi komentarisao, samo potvrdjuje moju tezu da se mirnim putem nece nista rijesiti.