Ko je Bozo Vreco

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#376 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by hAZNADAR »

vješalica wrote:

Ma idiotluk
Gledala sam dokumetarac o Polovini kakav je tto bio privatno čovjek sa ponašanjem i slično...msm logično da je iskvarena mahala učinila svoje zbog zavisti i ljubomore
Ma ništavilo od ljudi kako hod okreneš
Nismo sigurni 100% ni ti ni ja,.. znaci ostaje samo logika. A moja logika kaze da je glasina od Himzi bila i ostala jaca i duza od kratkotrajnih glasina o Davorinu, Zaimu, Coli, Oliveru Mandicu,.. i od mnogo vise ljudi.

Tvoj argument je dokumentarac? Ispada na kod nas nema homoseksualaca i da ih nikada nije bilo jer nema u Sarajevu gej bar, udruzenje,... i malo vise javno deklarisanih? Pa samim tim sto kod nas takvi kriju svoju orjentaciju dovoljno govori - i zato dokumentarac nije argument.

Dalje, zasto bi mahala bas prema Himzi bila toliko zlobna,.. zasto je zavist i ljubomora bas njega toliko pogodila? Bilo je mnostvo drugih popularnih, poznatih, dobrih u svome,....

I na kraju - spominjes homoseksualizam kao da je zlo najvece,... eto covjek sa ponasanjem ne moze biti homo,..?
¤ jelena ¤

#377 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by ¤ jelena ¤ »

hAZNADAR wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
hAZNADAR wrote:

Govorim kako sam cuo od vise ljudi iz branse. I par poznatih. Pa ako je dezinformacija - nije pocela od mene. Sarajevska casija to odavno prica kao default i nesto opcepoznato, posebno ovi u showbusinesu. Tada mediji nisu o tome pisali, i nisu toliko ganjali senzacije.

Uzmio hipoteticki da je tacno. I da tada nije bilo pametno biti javno homo, sto je logicno jer ne mozemo reci da tada nije bilo homoseksualaca - bilo ih je ali nisu javno izlazili sa time. Ne izlaze doduse ni danas - ali tada je bilo sigurno jos zahebanije.

Spominjem tu paralelu samo kao odgovor ovima sto prozivaju Bozu zbog stajlinga. Po meni nesto iskrenije i originalnije nego se kriti iza tradicionalnog imagea.
Govoriš nešto u šta si ubijeđen, a pooojma nemaš da li je zaista tačno. :-)

Zašto bih u tom tvom kontekstu uzimala hipotetički da je to mahalanje tačno?

Zbog Božinog stajlinga?! :? I da bi Božo ispao bolji, iskreniji i originalniji. :?

Za bilo kakvo poređenje sa starim izvođačima sevdalinke u kojem bi zablistao - pogotovo u poređenju sa Himzom Polovinom - mora Božo još ihahaaaj da radi i poena zaradi.

A ja mu talenat i kreativnost ne sporim - naprotiv.
Kakvih poena? Mislis na staz mozda?
Bozo je interpretator sevdalinke, pjevac sevdalinke,... i samo na osnovu licnog ukusa mozes reci da nije ni blizu Zaimu, Safetu,...
Za mene i Bozo i Amira po kvalitetu i originalnosti ne zaostaju ni trunke za starim izvodjacima sevdalinke.

A to za Himzu sam cuo od vise ljudi, takodjer i potvrde da cijela sarajevska estrada i sarajevsko podzemlje za to zna,.. mnostva potvrda da je vidjan na tim i tim mjestima, da se nabacivao tim i tim,... i to je ipak mnogo vise od kratkotrajnih glasina o Coli, Davorinu, Zaimu,... koje su bile i prosle. Ovo o Himzi je ipak bilo obimnije i dan danas se spominje. Cak ni Oliver Mandic sa svojim stajlingom i Bobanom nije tako dugo trajao kao homo. I ako ti je do svadje i tog tona - radije nadji nekog drugog.
Taj ton je zbog neviđenih gluposti za koje držiš da su nešto relevantno. Čuo od poznatih... priča mahala...

i...stavio fes na glavu da bi prikrio svoju homoseksualnost. :roll:

Zar stvarno očekuješ da neko s osmijehom na licu čita ovakve gluposti i suptilno ti ih predoči ili prećuti.

Pitaš kakvih poena?

Himzo Polovina je bio ljekar, otac dvoje djece, muž i maltene u slobodno vrijeme se, kao hobijem....pored svega nabrojanog....bavio sakupljanjem, pisanjem i izvođenjem sevdalinki, a ostavio je iza sebe ogromno muzičko blago, materijal neprocjenjive vrijednosti.

Šta bi taj uradio da mu je sevdalinka bila jedina profesija i primarna preokupacija u životu - e, o tome bi možda i vrijedilo hipotetički promišljati kad je riječ o jednom Himzi Polovini...

Pametnom - dosta da uvidi gdje je i dokle je Božo u poređenju sa jednom takvom biografijom.
drag_gost

#378 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by drag_gost »

hAZNADAR wrote:
vješalica wrote:

Ma idiotluk
Gledala sam dokumetarac o Polovini kakav je tto bio privatno čovjek sa ponašanjem i slično...msm logično da je iskvarena mahala učinila svoje zbog zavisti i ljubomore
Nismo sigurni 100% ni ti ni ja,.. znaci ostaje samo logika. A moja logika kaze da je glasina od Himzi bila i ostala jaca i duza od kratkotrajnih glasina o Davorinu, Zaimu, Coli, Oliveru Mandicu,.. i od mnogo vise ljudi.
Nisam ni ja 100% siguran da li si ti homo ili nisi. A moja logika kaze da je glasina o tebi jaca nego o nekom drugom forumasu... bla bla. Izvini, ali banalizujem, ali to su gluposti, jer je onda sve upitno i bavimo se kontekstom (apsolutnom logikom), umjesto onim bitnijim - Bozo pjeva odlicno, ima odlican glas i originalan je.
dale cooper

#379 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by dale cooper »

Ne kontam, i da je bio homoseksualac, je li to stvarno baca sjenu na sve ono što je Himzo Polovina uradio za života i kakvog to uopšte ima
uticaja na njegovu ogromnu muzičku zaostavštinu?
¤ jelena ¤

#380 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by ¤ jelena ¤ »

dale cooper wrote:Ne kontam, i da je bio homoseksualac, je li to stvarno baca sjenu na sve ono što je Himzo Polovina uradio za života i kakvog to uopšte ima
Apsolutno nikakvu, naravno. Zato je taj potencijalni segment njegove ličnosti potpuno irelevantan.
drag_gost

#381 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by drag_gost »

dale cooper wrote:Ne kontam, i da je bio homoseksualac, je li to stvarno baca sjenu na sve ono što je Himzo Polovina uradio za života i kakvog to uopšte ima
Naravno da ne, kao ni na Bozinu. Standardno, privatnost pojedine najvise interesuje.
GandalfSivi

#382 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by GandalfSivi »

Sad se ja ubih kontajuci jesam li ja jedini koji je skontao ironiju u svom ovom nagadjanju :D Ali hajde, nebitno, svakako vam je bezze prica ko je gay ili ne, barem je u muzici toga uvijek bilo i bit ce...
hAZNADAR

#383 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by hAZNADAR »

drag_gost wrote:
hAZNADAR wrote:
Nisam ni ja 100% siguran da li si ti homo ili nisi. A moja logika kaze da je glasina o tebi jaca nego o nekom drugom forumasu... bla bla. Izvini, ali banalizujem, ali to su gluposti, jer je onda sve upitno i bavimo se kontekstom (apsolutnom logikom), umjesto onim bitnijim - Bozo pjeva odlicno, ima odlican glas i originalan je.
Ma slobodno. Ima materijala, - moja podrska paradi u Rajvosa, torbica pederusa,... Fudo otvoreno izrazio sumnju. :D
Sve je ovo pocelo zbog fokusa bozinom gej style performansu a ja i dalje tvrdim da je kao pjevac u vrhu sevdahlija ne samo danas vec i inace.
Naravno nikakvu,... ali neki ne kontaju ironiju kada kritikujes njihov fokus na bozin stajlning.
Isto kao da pricamo o Safetu i njegovom politickom angazmanu.
hAZNADAR

#384 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:
hAZNADAR wrote:

Kakvih poena? Mislis na staz mozda?
Bozo je interpretator sevdalinke, pjevac sevdalinke,... i samo na osnovu licnog ukusa mozes reci da nije ni blizu Zaimu, Safetu,...
Za mene i Bozo i Amira po kvalitetu i originalnosti ne zaostaju ni trunke za starim izvodjacima sevdalinke.

A to za Himzu sam cuo od vise ljudi, takodjer i potvrde da cijela sarajevska estrada i sarajevsko podzemlje za to zna,.. mnostva potvrda da je vidjan na tim i tim mjestima, da se nabacivao tim i tim,... i to je ipak mnogo vise od kratkotrajnih glasina o Coli, Davorinu, Zaimu,... koje su bile i prosle. Ovo o Himzi je ipak bilo obimnije i dan danas se spominje. Cak ni Oliver Mandic sa svojim stajlingom i Bobanom nije tako dugo trajao kao homo. I ako ti je do svadje i tog tona - radije nadji nekog drugog.
Taj ton je zbog neviđenih gluposti za koje držiš da su nešto relevantno. Čuo od poznatih... priča mahala...

i...stavio fes na glavu da bi prikrio svoju homoseksualnost. :roll:

Zar stvarno očekuješ da neko s osmijehom na licu čita ovakve gluposti i suptilno ti ih predoči ili prećuti.

Pitaš kakvih poena?

Himzo Polovina je bio ljekar, otac dvoje djece, muž i maltene u slobodno vrijeme se, kao hobijem....pored svega nabrojanog....bavio sakupljanjem, pisanjem i izvođenjem sevdalinki, a ostavio je iza sebe ogromno muzičko blago, materijal neprocjenjive vrijednosti.

Šta bi taj uradio da mu je sevdalinka bila jedina profesija i primarna preokupacija u životu - e, o tome bi možda i vrijedilo hipotetički promišljati kad je riječ o jednom Himzi Polovini...

Pametnom - dosta da uvidi gdje je i dokle je Božo u poređenju sa jednom takvom biografijom.
Znaci staz u pitanju. Treba sad po tebi matematicki sabrati himzine snimljene pjesme, turneje, koncerte i sabrati isto kod Boze pa zakljuciti da Bozo nije ni blizu? Znaci po tebi Silvana Armenulic zbog svoje tradgicne sudbine nema sanse da stigne drugorazredne pjevace koji su nabili staza vise od nje? Nije samo fazon reci Himzo ostavio ooogromnu zaostavstinu - trebas i obrazloziti to. Bozo nije samo talent na nekom show - odradio je i on dosta za svoje vrijeme, vrlo aktivan i ima svoj stil i originalnost. Koliko je to pjevaca sevdaha pjevalo a cappella i koliko ih to uopce i moze.

A himzin privatni zivot me ne interesuje iskreno receno, kao ni Bozin. Ali na kritike bozinom zivotu mimo pjesme - imam pravo podsjetiti na arsine i ironiju. Konta onaj ko cita sta se pise a ne konta onaj ko udara kontru kada skonta ko pise. Znamo se ti i ja odranije.
pustopoljina

#385 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by pustopoljina »

hAZNADAR wrote:
vješalica wrote:

Ma idiotluk

Tvoj argument je dokumentarac? Ispada na kod nas nema homoseksualaca i da ih nikada nije bilo jer nema u Sarajevu gej bar, udruzenje,... i malo vise javno deklarisanih? Pa samim tim sto kod nas takvi kriju svoju orjentaciju dovoljno govori - i zato dokumentarac nije argument.

Dalje, zasto bi mahala bas prema Himzi bila toliko zlobna,.. zasto je zavist i ljubomora bas njega toliko pogodila? Bilo je mnostvo drugih popularnih, poznatih, dobrih u svome,....

I na kraju - spominjes homoseksualizam kao da je zlo najvece,... eto covjek sa ponasanjem ne moze biti homo,..?
U slucaju sumnje, a kazes da ne mozes biti 100%siguran, onda se covjek odluci da drzi jezik za zubima, ne narusava ni zivom, ni mrtvom reputaciju, niti njegovoj porodici, sireci ono sto tvoja logika jeste: obicni, nepatvoreni trac.
insomnia78

#386 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by insomnia78 »

Ovo kod BožeN nije nikakav pederski stajling.
uglavnomja

#387 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
za glasine o davoru i coli prvi put cujem

i za zaima, ali nije me ni zanimalo

a za olivera nisu glasine
sto ne umanjuje cinjenicu da je napravio pjesme boli glava :thumbup:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QMMt67Dz ... MMt67DzmiM[/youtube]
MarlboroGold

#388 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by MarlboroGold »

Ne razumiješ... ti i takvi poput tebe ste izrod. Gdje će ti to biti svejedno? Velika je stvar što je po mnogima bio homoseksualac... jebo muziku. Brate, bio je GAY... G A Y.

:roll:
uglavnomja

#389 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by uglavnomja »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:
za glasine o davoru i coli prvi put cujem

i za zaima, ali nije me ni zanimalo

a za olivera nisu glasine
sto ne umanjuje cinjenicu da je napravio pjesme boli glava :thumbup:

hAZNADAR

#390 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by hAZNADAR »

pustopoljina wrote:
hAZNADAR wrote:

U slucaju sumnje, a kazes da ne mozes biti 100%siguran, onda se covjek odluci da drzi jezik za zubima, ne narusava ni zivom, ni mrtvom reputaciju, niti njegovoj porodici, sireci ono sto tvoja logika jeste: obicni, nepatvoreni trac.
Da si pratio temu od pocetka ili barem preletio,.. vidio bi da su i drugi spomenuli Himzu u tom kontekstu i to samo kao odgovor ovima kojima smeta bozin gej stajling. Kako moze jedna tema na jednom forumu narusiti nekome reputaciju kada znamo i ti i ja da sarajevska carsija decenijama isto prica? Naravno da nisam siguran, ali da vjerujem da jeste - to je moje pravo gdje opet podsjetim da su mi opet neke druge stvari bitnije. Kao naprimjer tema gdje i neznam tvoj stav o Bozi.
kakavdanakneiskustvu

#391 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by kakavdanakneiskustvu »

ne bi trebalo da baca ikakvu sjenu,ali znas ti nas
Banksy

#392 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by Banksy »

Better Man wrote:
Cura je na pitanje koji joj je omiljeni bend rekla da je to Radiohead i to se može osjetiti u njenoj interpretaciji. Cura je zaista nešto posebno i to je najbolje objasnio član žirija Janko Popović Volarić. Ovi ex Yu prostori vape za jednom novom pjevačicom, koja nije isklišeizirana i koja nije poput more drugih slična, već koja ima nešto svoje i koja je orginalna. Nakon velike dive Josipe Lisac i za mene najboljeg ženskog vokala ikad na ovim ex Yu prostorima Tanje Jovičević, vrijeme je da se pojavi neko nov i orginalan. Imamo Jaju Jadranku Ivaniš iz Jinxa, koja je fantastična, a tu je i Natali Dizdar, koja je također posebna. Ne treba zaboraviti ni Antoniju Matković Šerić, članicu grupe Pavel i suprugu Aljoše Šerića, lidera grupe Pavel. Svoj puni potencijal je pokazala u do sad 5 objavljenih solo pjesama, koje joj je upravo napisao suprug i zasita zvuči odlično, pa tu je i Sara Renar. Dakle rađa se jedna nova, scena ženskih izvođača, koje nisu komercijala i kliše tipa Nina Badrić ili Kaliopi (ona je zaista briljantan vokal i mnoge joj nisu ni do koljena, ali je ipak na jedan način komercijalna i već viđeno), (šund pjevačice tipa Severina ne treba spominjati),već su svoje i predstavljaju jedan novi alternativni muzički izražaj.
Dobro si ih pobrojao, još najveća Gabi, Kindlica, ima ih još, Nina Romić i cijela ta mlada generacija pametnih, urbanih cura velikog izvođačkog i autorskog talenta. Nažalost, Adna, i bilo koja druga sličnog glasa i pojave, nema nikakvu šansu, ni u Bosni, ni u Hrvatskoj. Sve te mlade cure rade negdje, zaposlene su, a muzika im je tek hobi jer od njega, bar od te vrste muzike koju izvode, na ovim prostorima, ne mogu živjeti. Jedina šansa im je da probaju napraviti negdje, nešto vani, ali koliko ih je vani s takvim glasom? Kao i svaka reality zvijezda, Adna će biti hit ove godine, dogodine stiže nova. Ko je od tih mladih napravio posao, ko je uopće od novih, mladih izvođača napravio posao na ovim prostorima zadnjih 20 godina, a da nije turbofolk ili turbopop? Da može dobro živjeti od svog rada, od te vrste muzike...? Niko. Marketinški proizvod sa zakucanim rokom trajanja. Strašna je Adna, baš strašna i moćna, ali nek završava elektrotehniku, nažalost...
shake69

#393 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by shake69 »

hAZNADAR wrote:
vješalica wrote:

Ma idiotluk

Ne kontam kako niko od iskusnijih ovdje, inace spremnih na ruganje za ´´vse i vsja´´, ne posumnja u kontekst vremena i mozda smisljene zavjere prema covjeku. Licno sam samo iznio mahalanje koje sam i ja davno cuo jer sam bio bas dijete kad je rahmetlija bio na vrhuncu.
Mocan drzavni aparat koji je Himzu ionako bio uzeo na zub i pravio mu smicalice, u jednoj tradicionalnoj sredini kao sto je bilo tadasnje Sarajevo, pricom o homoseksualnosti perjanice bosanske sevdalinke nije mogao bolje potkopati njegovu markantnu pojavu u be-ha drustvu.
Sinoc sam pazljivije pogledao dokumentarac FTV i prica da je skoro prkosno proucio i napravio studijski snimak mevluda za Islamsku zajednicu kad niko nije smio, pa cak u novinama branio tradicionalni svijet bosanskih muslimana u sevdalinci, posve je dovoljno materijala da tajne sluzbe mozda zaduze cijeli tim koji se bavi tim covjekom i u raju pusta svakovrsne konstrukcije i lazi.
Bozo je u komotnijoj poziciji i vjesto se izborio da mu ni ta tradicionalna sredina ne zamjeri puno homo background kad zapjeva Aladzu, Elmu...
saibaba

#394 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by saibaba »

Hakiz wrote:
saibaba wrote:Sve možeš ili voljeti ili mrziti.. meni tematika sevdaha i njegova groteskna dark gey pojava ne idu jedno s drugim.. Da se razumijemo, na mrzim ga specificna je pojava, trudi se i to postujem ali mislim da je malo promasio bit sevdaha..
A šta je bit sevdaha?

To šta ti kažeš je isto kao da si rekao SRV-u ili Claptonu da ne smiju izvoditi blues jer su bijelci. Ili Django Reinhardtu da ne smije svirati jazz jer je evropski ciganin, a ne američki crnac. Danas ne bi bilo manouche stila u jazzu.

A tek ovi, božesačuvajisakloni:

Zamisli, Indijci pa sviraju blues. Koje svetogrđe.
"meni tematika sevdaha i njegova groteskna dark gey pojava ne idu jedno s drugim"..

Ne zato sto je crnac, bjelac , fočak, indijac, mohikanac ili bilo sta drugo vezano za porijeklo..

On je lupio imidž koji ce najvise dici prasine ali koji nema veze sa muzickim pravcem koji fura.

Istetovirani lik u suknji go do pasa pjeva njezne tanane stidljive melodije.. To mi jednostavo ne ide jedno s drugim,,

Kao kad bi zdravko čolić u onom metalik kompletiću sa evrovizije pjevao sepulturu.
šatirana_ljubičica

#395 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by šatirana_ljubičica »

Himzo nije u prvi plan stavljao svoju sexualnu orijentaciju kako god bilo, zato je i ostao zapamćen po interpretaciji a ne po pomenutom.
Dok je kod Bože obrnuta stvar...
Pametnom i išaret dosta.
Banksy

#396 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by Banksy »

shake69 wrote:
Mocan drzavni aparat koji je Himzu ionako bio uzeo na zub i pravio mu smicalice, u jednoj tradicionalnoj sredini kao sto je bilo tadasnje Sarajevo, pricom o homoseksualnosti perjanice bosanske sevdalinke nije mogao bolje potkopati njegovu markantnu pojavu u be-ha drustvu.
Sinoc sam pazljivije pogledao dokumentarac FTV i prica da je skoro prkosno proucio i napravio studijski snimak mevluda za Islamsku zajednicu kad niko nije smio, pa cak u novinama branio tradicionalni svijet bosanskih muslimana u sevdalinci, posve je dovoljno materijala da tajne sluzbe mozda zaduze cijeli tim koji se bavi tim covjekom i u raju pusta svakovrsne konstrukcije i lazi.
Bozo je u komotnijoj poziciji i vjesto se izborio da mu ni ta tradicionalna sredina ne zamjeri puno homo background kad zapjeva Aladzu, Elmu...
Kakav 'mocan drzavni aparat i smicalice', kakve 'tajne sluzbe', šta je s tobom...? :mrgreen:

Čovjek bio ljekar, radio, pjevao, izvrsno pjevao, bio cijenjen i voljen, živio normalno, je li ili nije ovo ili ono mahala mahalala kao što je mahalala i o drugima, koga briga.

Gdje se napajate tim glupostima, fakat...
shake69

#397 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by shake69 »

Banksy wrote:
shake69 wrote:
Kakav 'mocan drzavni aparat i smicalice', kakve 'tajne sluzbe', šta je s tobom...? :mrgreen:

Čovjek bio ljekar, radio, pjevao, izvrsno pjevao, bio cijenjen i voljen, živio normalno, je li ili nije ovo ili ono mahala mahalala kao što je mahalala i o drugima, koga briga.

Gdje se napajate tim glupostima, fakat...
Ama zeno, pogledaj sta u dokumentarcu o Himzi govori veliki Ognjen Tvrtkovic, pa ono da je Himzo odjednom ´´nestao´´ iz programa Radio Sarajeva, da je nosao bukvalno uvjerenje u dzepu da se protiv njega ne vodi krivicni postupak (!?) te da nije kaznjavan. Sta ti je, bona?
Banksy

#398 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by Banksy »

dobro...
Fudo387

#399 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by Fudo387 »

A upm, pa zar i rahmetli Himzo?
Katastrofa.
I za njim Mujo zamandali vrata.
:cry:
pirmin

#400 Re: Ko je Bozo Vreco

Post by pirmin »

Samo javim Bozi, ako prati ovu temu, da je Conchita promijenila imidz i da je sad opet musko.
Post Reply