Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
derion

#376 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by derion »

apsidejzi wrote: [...] inace, u slobodno vrijeme (pored uspjesnih i primljenih molitvi) citam o nafti i modernim finansijama. Mogu ti sapnuti da nam dolazi kriza gora od one 2008-e. Imamo par balona koji bi brzo mogli eksplodirati zahvaljujuci materijalistickoj pozudi gladnih ateistickih zapadnjaka. Probaj ovo ako razumijes naravno. Rijecnik je malo kompleksan al to ti ne bi trebao biti problem. Meni nije ;)
Ako misliš da se financijski svijet kontroliše isključivo od strane "gladnih ateističkih zapadnjaka", da ti odmah šapnem na uho da si u velikoj zabludi i/ili da čitaš pogrešnu literaturu. Samim tvojim odabirom riječi pokazuješ svoju zadojenost jednostranom "informativnošću", vjerovatno pod uticajem određene dogme. Ti "u slobodno vrijeme" vjerovatno ne možeš doći do istinitih spoznaja samim tim što ti je početna tačka molitva ili (bilo koje drugo) religijsko stajalište, samim tim što vjera nije zainteresovana u spoznaju istine, jer je ona već "poznaje". Ti možeš samo doći do "tvoje" istine i to samo onim sokacima i stranputicama, koje ti tvoj svjetonazor, pod budnim okom vjerske dogmatike kojoj si predan, dopušta.

Za spoznaju istine potrebna je neuvjetna sloboda sopstvenog tumačenja činjenica, dokumenata i "neobojena" opservacija svijeta oko nas, na koju ne utiču nikakve dogmatike i unaprijed postavljena "pravila" traženja te spoznaje. Između ostalog, upravo zbog ovoga je spoj religije i npr. nauke apsolutno nekompatibilan, ma koliko se religije u zadnje vrijeme trudile da uđu u sferu nauke, jer vide odakle im dolazi najveća prijetnja njihovim praznim dogmatikama, čiji glavni cilj je držanje čovjeka u neznanju i permanentnoj nespoznaji, koja je po svojoj prirodi antihumana.
Raigor Stonehoof

#377 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Raigor Stonehoof »

derion wrote:
apsidejzi wrote: [...] inace, u slobodno vrijeme (pored uspjesnih i primljenih molitvi) citam o nafti i modernim finansijama. Mogu ti sapnuti da nam dolazi kriza gora od one 2008-e. Imamo par balona koji bi brzo mogli eksplodirati zahvaljujuci materijalistickoj pozudi gladnih ateistickih zapadnjaka. Probaj ovo ako razumijes naravno. Rijecnik je malo kompleksan al to ti ne bi trebao biti problem. Meni nije ;)
Ako misliš da se financijski svijet kontroliše isključivo od strane "gladnih ateističkih zapadnjaka", da ti odmah šapnem na uho da si u velikoj zabludi i/ili da čitaš pogrešnu literaturu. Samim tvojim odabirom riječi pokazuješ svoju zadojenost jednostranom "informativnošću", vjerovatno pod uticajem određene dogme. Ti "u slobodno vrijeme" vjerovatno ne možeš doći do istinitih spoznaja samim tim što ti je početna tačka molitva ili (bilo koje drugo) religijsko stajalište, samim tim što vjera nije zainteresovana u spoznaju istine, jer je ona već "poznaje". Ti možeš samo doći do "tvoje" istine i to samo onim sokacima i stranputicama, koje ti tvoj svjetonazor, pod budnim okom vjerske dogmatike kojoj si predan, dopušta.

Za spoznaju istine potrebna je neuvjetna sloboda sopstvenog tumačenja činjenica, dokumenata i "neobojena" opservacija svijeta oko nas, na koju ne utiču nikakve dogmatike i unaprijed postavljena "pravila" traženja te spoznaje. Između ostalog, upravo zbog ovoga je spoj religije i npr. nauke apsolutno nekompatibilan, ma koliko se religije u zadnje vrijeme trudile da uđu u sferu nauke, jer vide odakle im dolazi najveća prijetnja njihovim praznim dogmatikama, čiji glavni cilj je držanje čovjeka u neznanju i permanentnoj nespoznaji, koja je po svojoj prirodi antihumana.

:thumbup: :thumbup: fantastican post
piupiu

#378 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by piupiu »

asurbanipal wrote:
sumirprimus wrote:kikistotel!

Klixistotel... :D
:lol: :thumbup:
Adriatic

#379 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Adriatic »

Raigor Stonehoof wrote:
derion wrote:

:thumbup: :thumbup: fantastican post
:thumbup:
zagortenej

#380 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zagortenej »

derion wrote: Ako misliš da se financijski svijet kontroliše isključivo od strane "gladnih ateističkih zapadnjaka", da ti odmah šapnem na uho da si u velikoj zabludi i/ili da čitaš pogrešnu literaturu. Samim tvojim odabirom riječi pokazuješ svoju zadojenost jednostranom "informativnošću", vjerovatno pod uticajem određene dogme. Ti "u slobodno vrijeme" vjerovatno ne možeš doći do istinitih spoznaja samim tim što ti je početna tačka molitva ili (bilo koje drugo) religijsko stajalište, samim tim što vjera nije zainteresovana u spoznaju istine, jer je ona već "poznaje". Ti možeš samo doći do "tvoje" istine i to samo onim sokacima i stranputicama, koje ti tvoj svjetonazor, pod budnim okom vjerske dogmatike kojoj si predan, dopušta.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
apsidejzi

#381 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

derion wrote:

Za covjeka koji me prvi put citira rekao bih da imas podosta predrasuda sto dovodi u pitanje sve napisano. Cak sta vise, to govori bise o tebi nego o meni i samo po sebi je ironicno.

Ostaj mi zdravo u svojoj samoobmani.
Kikibombona

#382 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Kikibombona »

Derion :thumbup: :thumbup:
derion

#383 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by derion »

apsidejzi wrote: Za covjeka koji me prvi put citira rekao bih da imas podosta predrasuda sto dovodi u pitanje sve napisano. Cak sta vise, to govori bise o tebi nego o meni i samo po sebi je ironicno.
Ostaj mi zdravo u svojoj samoobmani.
Apsidejzi, ja protiv tebe nemam apsolutno ništa i sve što sam napisao nije napisano s ciljem napadanja tebe kao ličnosti, nego je kritika tvoga stajališta po pitanju "gladnih ateističkih zapadnjaka", jer je jednostrano i predrasudno. Ne poznajem te, ti možeš biti odličan čovjek sa mnogim dobrim vrlinama, ali ovakvo stajalište ti nije potrebno (s kojim vrijeđaš i ateiste i zapadnjake, štagod to značilo), pogotovo ako si čovjek koji teži da svaki dan napreduje, dopunjuje svoje znanje i usavršava svoje dobre karakteristike. To važi isto tako i za mene i sve druge ljude.
fatamorgana

#384 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote:
apsidejzi wrote:Because we don't have losses ;)
Apsi dušo, koju si zadnju knjigu pročit'o na stranom jeziku a da nije Kur'an na arapskom?
Preporucujem :)

https://books.google.se/books/about/Ant ... IU0C&hl=en

a ovu sam narucio pa ti javim kad zavrsim ;)

https://books.google.se/books/about/Pre ... -vkC&hl=en

inace, u slobodno vrijeme (pored uspjesnih i primljenih molitvi) citam o nafti i modernim finansijama. Mogu ti sapnuti da nam dolazi kriza gora od one 2008-e. Imamo par balona koji bi brzo mogli eksplodirati zahvaljujuci materijalistickoj pozudi gladnih ateistickih zapadnjaka. Probaj ovo ako razumijes naravno. Rijecnik je malo kompleksan al to ti ne bi trebao biti problem. Meni nije ;)

Sta si ti zadnje procitao i sta imas u planu?
Ništa na arapskom, :wink:
Ludzak

#385 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Ludzak »

gledajući svakodnevna dešavanja, svaki dan sam zadovoljniji sa ateizmom. :tooo:
zijancer

#386 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zijancer »

"It is not that humans have become any more greedy than in generations past. It is that the avenues to express greed had grown so enormously".
GAU8

#388 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
Kat

#389 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Kat »

Nekoliko cuvenih ateista:

Pol Pot
I did not join the resistance movement to kill people, to kill the nation. Look at me now. Am I a savage person? My conscience is clear.
The sick are victims of their own imagination.
No gain in keeping, no loss in weeding out.
Since he is of no use anymore, there is no gain if he lives and no loss if he dies.
http://en.wikiquote.org/wiki/Pol_Pot

Mao Ce Tung
To read too many books is harmful.
It's always darkest before it becomes totally black.
History is a symptom of our disease
Everything under heaven is in utter choas; the situation is excellent.
The Communist party must control the guns.
The theory of Marx, Engels, Lenin and Stalin is universally applicable. We should regard it not as dogma, but as a guide to action. Studying it is not merely a matter of learning terms and phrases but of learning Marxism-Leninism as the science of revolution
http://en.wikiquote.org/wiki/Mao_Zedong

Enver Hodza
Even if we have to go without bread, we Albanians do not violate principles. We do not betray Marxism - Leninism.
No force, no torture, no intrigue can eradicate Marxism-Leninism from the minds and hearts of men.
When the enemy attacks you, it means you are on the right road.
The modern revisionists and reactionaries call us Stalinists, thinking that they insult us and, in fact, that is what they have in mind. But, on the contrary, they glorify us with this epithet; it is an honor for us to be Stalinists for while we maintain such a stand the enemy cannot and will never force us to our knees.
http://en.wikiquote.org/wiki/Enver_Hoxha

Staljin
Death solves all problems - no man, no problem.
I trust no one, not even myself.
Gratitude is a sickness suffered by dogs.
A single death is a tragedy, a million death is a statistic
http://en.wikiquote.org/wiki/Joseph_Stalin
apsidejzi

#390 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

Ludzak wrote:gledajući svakodnevna dešavanja, svaki dan sam zadovoljniji sa ateizmom. :tooo:

;)
Ludzak

#391 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Ludzak »

apsidejzi wrote:
Ludzak wrote:gledajući svakodnevna dešavanja, svaki dan sam zadovoljniji sa ateizmom. :tooo:

;)
Da, ti vjerovatno spadaš u one koje trvde da ko masturbira da će mu na onom svijetu zatrudnjeti ruke. :izet:
Raigor Stonehoof

#392 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Raigor Stonehoof »

ili da horoz vidi džine pa zato kukuriče :D
GAU8

#393 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#394 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

apsidejzi wrote: Ostaj mi zdravo u svojoj samoobmani.
Šta je vjera, do samoobmana
Towelie

#395 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Towelie »

in a nutshell

Prvi gutljaj iz čaše zvane “prirodna nauka” napravi te ateistom – ali na dnu čaše čekaće te Bog. Verner Hajzenberg
GAU8

#396 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Towelie wrote:in a nutshell

Prvi gutljaj iz čaše zvane “prirodna nauka” napravi te ateistom – ali na dnu čaše čekaće te Bog. Verner Hajzenberg
Ali taj "Bog" nema veze sa "vjerskim bogom..." iz biblija tora kur'ana

(in a nutshell)
Ludzak

#397 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Ludzak »

Vjerski ekstremista odsječe ti glavu, a ateistički ekstremista napiše humanistički esej i edukuje ljude.

Pa vi odaberite šta ćete biti ! :D
Goldenhand

#398 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Goldenhand »

Ludzak wrote:Vjerski ekstremista odsječe ti glavu, a ateistički ekstremista napiše humanistički esej i edukuje ljude.

Kad imaš glavobolju logično da ćeš prvo izabrati. Ne znam u drugim situacijama. :D
A1miR

#399 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by A1miR »

Ludzak wrote:Vjerski ekstremista odsječe ti glavu, a ateistički ekstremista napiše humanistički esej i edukuje ljude.

A najveci apsurd mi je cinjenica da ti ekstremni vjernici sami ponizavaju svog Boga smatrajuci ga toliko malim, jadnim i nesposobnim da sebi licno daju za pravo i zadatak braniti njegovu cast (kao cast svoje vjere i poslanika) ubijanjem, eksplozijama i sl. Mislim, ako si toliko ubjedjen da je On svemoguc, uzvisen, naj naj da 'najnije' ne moze biti, zar stvarno mislis da onda treba tvoju pomoc. I opet, apsurd, sve je svakako njegova volja i svi su, je li, njegovi robovi koji se ponasaju kako je On odredio, tako i ateisti. Ali naravno, da se javno izjasnim kao ateistia, u ovoj sredini ne bio smio, upravo zbog tih ekstrema :)
sigh

#400 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by sigh »

Pogresno si to skontao. Fazon je sto ti ekstremisti dobro poznaju svog boga. Uzmu njegovu knjigu i malo prolistaju, i tamo fino pronadju mjesta gdje se unistavaju cijeli narodi njegovom voljom. I sta ces, oni kontaju ono u fazonu, eh idemo malo skrenuti paznju na sebe, malo mu se upucavati s nasiljem. Naravno kao i kod svakog drugog koketiranja, nece direktno ispoljiti da se radi o tome, nego ce reci da se radi o odbrani casti :D
Post Reply