Teško je priznati da nisi metropola ako si iz Zagrebazg1911 wrote:nisam hvalio zagreb nego isticao mane beograda, kad ga se vec naziva jedinom metropolom balkana.
a za trolove mi je drago da ne sire svoj smrad van svog sela.
a zasto pisem na bosanskom portalu?a eto, moze mi se, hoce mi se
Najbolji grad za zivot na Balkanu?
- Radio Sarajevo
#376 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
- zg1911
#377 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
pa da je taj drugi grad bec ili budimpesta, onda ok - kasaba smo. makar ne znao sto to znaci
u usporedbi sa bg-om zg moze biti kasaba samo po parametru sirine ulica u centru i pukog broja stanovnika.
- Radio Sarajevo
#378 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Kad već spominješ Budimpeštu, iskoristiću jedan tvoj argument. Pogledaj BDP Budimpešte, pa ga onda uporedi s bilo kojim gradom, i vidjećeš kakav je kvalitet života tamo.zg1911 wrote:pa da je taj drugi grad bec ili budimpesta, onda ok - kasaba smo. makar ne znao sto to znaciu usporedbi sa bg-om zg moze biti kasaba samo po parametru sirine ulica u centru i pukog broja stanovnika.
- zg1911
#379 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
pretpostavljah veci od zg. mozda kao ljubljana.Radio Sarajevo wrote:Kad već spominješ Budimpeštu, iskoristiću jedan tvoj argument. Pogledaj BDP Budimpešte, pa ga onda uporedi s bilo kojim gradom, i vidjećeš kakav je kvalitet života tamo.zg1911 wrote:pa da je taj drugi grad bec ili budimpesta, onda ok - kasaba smo. makar ne znao sto to znaciu usporedbi sa bg-om zg moze biti kasaba samo po parametru sirine ulica u centru i pukog broja stanovnika.
btw to nije moj argument. to je opceprihvacen argument kad se govori o kvaliteti zivota. vjerojatno i najbitniji. bitniji svakako od splavova
- Radio Sarajevo
#380 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... erage_wagezg1911 wrote:pretpostavljah veci od zg. mozda kao ljubljana.Radio Sarajevo wrote:Kad već spominješ Budimpeštu, iskoristiću jedan tvoj argument. Pogledaj BDP Budimpešte, pa ga onda uporedi s bilo kojim gradom, i vidjećeš kakav je kvalitet života tamo.zg1911 wrote:pa da je taj drugi grad bec ili budimpesta, ondza ok - kasaba smo. makar ne znao sto to znaciu usporedbi sa bg-om zg moze biti kasaba samo po parametru sirine ulica u centru i pukog broja stanovnika.
btw to nije moj argument. to je opceprihvacen argument kad se govori o kvaliteti zivota. vjerojatno i najbitniji. bitniji svakako od splavova
U Mađarskoj je prosječna plata 519 eura, za razliku od Hrvatske koja ima 735. Toliko o tome
- zg1911
#381 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
placa i bdp nisu ista stvar. bdp je relevantniji pokazatelj a cini mi se da je po njemu ugarska bolja od hrvatske.Radio Sarajevo wrote:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... erage_wage
U Mađarskoj je prosječna plata 519 eura, za razliku od Hrvatske koja ima 735. Toliko o tome.
evo sad provjerih. bdp per capita madzarske i hrvatske je otprilike jednak - 14 700 i nesto sitno dolara. dakle, prevarih se. trazih za budimpestu ali ne nadjoh.
-
Bodkin
#382 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Mozda za onoga ko ne zna sta je bdpzg1911 wrote:pretpostavljah veci od zg. mozda kao ljubljana.Radio Sarajevo wrote:Kad već spominješ Budimpeštu, iskoristiću jedan tvoj argument. Pogledaj BDP Budimpešte, pa ga onda uporedi s bilo kojim gradom, i vidjećeš kakav je kvalitet života tamo.zg1911 wrote:pa da je taj drugi grad bec ili budimpesta, onda ok - kasaba smo. makar ne znao sto to znaciu usporedbi sa bg-om zg moze biti kasaba samo po parametru sirine ulica u centru i pukog broja stanovnika.
- zg1911
#383 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
svaka cast. bice si ti taj prosvjetitelj?
- Altsa
#384 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
parametar za najbolji grad za zivljenje nije humor i segacenje njenih stanovnika vec uslovi zivota, komunalije, gradski prevoz, cistoca, sigurnost, zagadenost, itd.itd.zg1911 wrote:sarajevo je simpa. no da ostali gradovi nemaju autenticnosti, humora ili toplih ljudi... iza toga stoji nesigurnost u svoje.burger_pasa wrote:Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
Zagreb, Beograd itd... Sve su to suhi gradovi bez autenticnosti, humora I topline...
- zg1911
#385 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
naravno! a većina tih stvari je vezana uz ekonomiju.
- stakasa
#386 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Nisam znao s kim imam posla pa mu ja jucer odgovorih. Haj ti Radio Sarajevo pivu popij na splavovima, nije ovo za tebeŠveđanin wrote:Nije tema, ali štaaaaaaaaaaaaaaa??????Radio Sarajevo wrote:Ne znam jesam li u životu čuo za neki dobar skandinavski film, to ti dovoljno govori o toj kulturi.
Švedska sa 830 kina, jednim od najboljih režisera svih vremena (Ingmar Bergman) i jednim od najbolji evropskih filmova ikada (The Seventh Seal). Skandinavci su osnivači pokreta dogme 95, gomila dobrih i nagrađivanih filmova je izašla pod tim pokretom. Novi danski film "Jagten" je osvojio 38 nagrada. O tom filmu se naširoko raspravljalo i na forumu i čudno je da neko ne zna za to.
O skandinavskim serijama da ne govorimo, ako ti je engleski mrzak imaš i članak iz srb..
Svi su ludi za nordijskim noarom. Zašto?
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=808513
Nikada nisi čuo za dobar skandinavski film? To dovoljno govori o tvojoj kulturi..Milioni ljudi širom sveta postali su ljubitelji onoga što se sada naziva nordijskim noarom - detektivskim i krimi pričama koje se odvijaju u Skandinaviji, gde je drugo najvažnije pitanje posle onog koje je to uradio – zašto su tako uspešne?
-
Bodkin
#387 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jasta. Nisam se ja skolovao da ucim po forumima. Pogotovo ne likove sa takvim nastupomzg1911 wrote:svaka cast. bice si ti taj prosvjetitelj?
- Radio Sarajevo
#388 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jah... Ingmar Bergman je jedan od najvećih, ali on je više incident nego pravilo. Ali kad se izvlači iz konteksta, svašta se može dokazati.stakasa wrote:Nisam znao s kim imam posla pa mu ja jucer odgovorih. Haj ti Radio Sarajevo pivu popij na splavovima, nije ovo za tebe
- stakasa
#389 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Kakav incident nabrojali su ti jos deset primjera. S nokta. Ali haj, nije temaRadio Sarajevo wrote:Jah... Ingmar Bergman je jedan od najvećih, ali on je više incident nego pravilo. Ali kad se izvlači iz konteksta, svašta se može dokazati.stakasa wrote:Nisam znao s kim imam posla pa mu ja jucer odgovorih. Haj ti Radio Sarajevo pivu popij na splavovima, nije ovo za tebe
- zg1911
#390 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
pa koji kurac se onda javljas s tim "ja znam, ti ne" stavom? nisam doktor ali buduci da jesam dipl oec valjda znam sto je jebeni gdp per capita i koliko je bitniji za kvalitetu zivota od nocnih izlazaka. ako imas dobru ekipu bit ce ti dobro zabancit di god da si, al bez kinte u dzepu si karina braco.Bodkin wrote:Jasta. Nisam se ja skolovao da ucim po forumima. Pogotovo ne likove sa takvim nastupomzg1911 wrote:svaka cast. bice si ti taj prosvjetitelj?
-
Bodkin
#391 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Pa super. Onda znas da je bolje u kataru nego becu jel tako? I jesi ikad cuo za potrosacki index. Sta mislis jel bolje u moskvi ili amsterdamu?zg1911 wrote:pa koji kurac se onda javljas s tim "ja znam, ti ne" stavom? nisam doktor ali buduci da jesam dipl oec valjda znam sto je jebeni gdp per capita i koliko je bitniji za kvalitetu zivota od nocnih izlazaka. ako imas dobru ekipu bit ce ti dobro zabancit di god da si, al bez kinte u dzepu si karina braco.Bodkin wrote:Jasta. Nisam se ja skolovao da ucim po forumima. Pogotovo ne likove sa takvim nastupomzg1911 wrote:svaka cast. bice si ti taj prosvjetitelj?
- zg1911
#392 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
koja je poanta tvog polemiziranja sa mnom? da postoje bolji pokazatelji ekonomskog blagostanja od gdp per capita? da ti srce bude na mjestu - postoje. je li gdp per capita najcesce rabljen termin u ovakvim polemikama - je.
jebote, nacin komunijacije ti je sjajan.
jebote, nacin komunijacije ti je sjajan.
-
VCorp
#393 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jedina metropola Balkana je Atena, ostalo su sve prenapučeni odroni. Na drugo mjesto treba staviti Zagreb.zg1911 wrote:nisam hvalio zagreb nego isticao mane beograda, kad ga se vec naziva jedinom metropolom balkana.
- stakasa
#394 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Imaju li splavoveVCorp wrote:Jedina metropola Balkana je Atena, ostalo su sve prenapučeni odroni. Na drugo mjesto treba staviti Zagreb.zg1911 wrote:nisam hvalio zagreb nego isticao mane beograda, kad ga se vec naziva jedinom metropolom balkana.
-
tm84
#395 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
podgorica-budva
podgorica, grad koji podsjeca klimom i mentalitetom na mostar, ali upravo zbog klime ljeti, koja je nepodnosljiva, bjezanija u budvu, ili mala mjesta pored budve, tamo je mirno, svjezija klima, i opusteniji ljudi nego u pe-ge...
sto se tice studiranja, definitivno be-ge, grad divlji ali ima sta ponuditi za studente
podgorica, grad koji podsjeca klimom i mentalitetom na mostar, ali upravo zbog klime ljeti, koja je nepodnosljiva, bjezanija u budvu, ili mala mjesta pored budve, tamo je mirno, svjezija klima, i opusteniji ljudi nego u pe-ge...
sto se tice studiranja, definitivno be-ge, grad divlji ali ima sta ponuditi za studente
- SmokingMan
#396 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Nije luksuz bio naklonjen meni,da se otisnem što dalje iz ove učmale kotline.
- General_Jackson
#397 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Iskreno ne znam kakve veze ima Bergman sa najboljim gradom na BalkanuRadio Sarajevo wrote:Jah... Ingmar Bergman je jedan od najvećih, ali on je više incident nego pravilo. Ali kad se izvlači iz konteksta, svašta se može dokazati.stakasa wrote:Nisam znao s kim imam posla pa mu ja jucer odgovorih. Haj ti Radio Sarajevo pivu popij na splavovima, nije ovo za tebe
-
apoksiomen
#398 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Radio Sarajevo wrote: Teško je priznati da nisi metropola ako si iz Zagreba. Jbg, ali tako je, Zagreb je kasaba, kao i Sarajevo.
Razlike Zagreba i Beograda su niajnse u odnosu za Sarajevo koje je ispod njih par stepenica. A i te nijanse idu u prilog Zagrebu, prije nego Beogradu.
- supercali
#399 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
zg u odnosu na sa je metropola
al jbg ovaj purger hoce da je zg najbolji na balkanu
ovo me podsjeca na nas kad pocnemo pricati o sarajevu
ma najbolji grad
nema grada bez cevapa planinaokolo miljacke sebilja 4 bogomolje u 100 metara i sl
a onda malo zarovis i vidis da je kurac od ovce u biti
treba samo realno pogledati na stvari
ako gledamo bivsu jugu bg je bez premca a ako gledamo sire balkan atina i bg su skoro bare bare iako atina ima prednost pa onda dolazi bukurest i zg iako zg ima prednost jer je sredjeniji i uredniji a onda ide dalje sofija solun sarajevo tirana novi sad i sl
al jbg ovaj purger hoce da je zg najbolji na balkanu
ovo me podsjeca na nas kad pocnemo pricati o sarajevu
ma najbolji grad
nema grada bez cevapa planinaokolo miljacke sebilja 4 bogomolje u 100 metara i sl
a onda malo zarovis i vidis da je kurac od ovce u biti
treba samo realno pogledati na stvari
ako gledamo bivsu jugu bg je bez premca a ako gledamo sire balkan atina i bg su skoro bare bare iako atina ima prednost pa onda dolazi bukurest i zg iako zg ima prednost jer je sredjeniji i uredniji a onda ide dalje sofija solun sarajevo tirana novi sad i sl
-
sumirprimus
#400 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
jesul mijenjane granice blakana il su one stare?
u ex yu belgrade,je jedina metropola,,pa zagreb...
a na balkanu atina ..
u ex yu belgrade,je jedina metropola,,pa zagreb...
a na balkanu atina ..