Dozer wrote:Zasto se ne zabrani proizvodnja cigareta?
Odgovor 1 - lova od poreza.
Odgovor 2 - rak/kancer i prateca farmaceutsko-medicinska industrija, tj. opet lova.
Oba odgovora su tacna.
Zaboravio si najvaznije, a to je ovisnost o nikotinu.
Pa nisu kompanije izmislile potrebu za pusenjem, te ne tjeraju nikoga da puse. One su samo olaksale pristup tom proizvodu. Pusaci bi ovako ili onako nasli put do istog.
Tjera te dakle ovisnost.
I da se zabrani proizvodnja, ljudi bi opet pusili. Sadilo bi se ilegalno, kupovalo...
Sto se mene licno tice, ja ne bih zabranio proizvodnju, zasto? Pa fina lova se slije u budzet. A uostalom mislim da smo vec utvrdili da se ne moze zabraniti, jer bi ljudi svakako nasli nacina da puse. Stoga, bolje ubirati porez.
Ono sto bih ja uradio, jeste zabrana pusenja, koja kod nas i postoji, ali je niko ne postuje. Te usmjeravanje tih sredstava na lijecenje i zdravstvo. Pusenje zabraniti:
- Javnim mjestima
- Kaficima, restoranima
- Radnom mjestu
- Objektima kolektivnog stanovanja
To ZAKONOM zabranit.
Vani ljudi ne smiju u svojim stanovima pusit! Pa zamisli bosnji kad bi reko da NE SMIJE U SVOM stanu pusit? Pa ubio bi nekoga.
Ali kad ti to zakonom uredis, to je gotova stvar.
Pusi ti nije problem, ali ces placati i kazne. Pa cemo vidjeti ko vise moze izdrzat, ti il drzava.
Ali sta ces kad mi nemamo drzavu. Nemamo tu snagu koja bi povukla promjene, donijela zakone, te iste sprovodila sto je najbitnije. Jebo zakon na papiru, ako se ne sprovodi. A kod nas su glavni krsioci zakona upravo oni koji ga donose i koji ga sprovode. Kad se njih rijesimo, onda se moze dalje ici i uhvatiti u kostac sa gradjanima.