http://www.ibn-sina.net/bs/component/co ... uranu.htmlSnake Eyes wrote:Ne pravi se lud, nije islamski, plaća se imamet dženaze Islamskoj zajednici...Plaćaš prisustvo hodže.Hrulj wrote:Snake Eyes wrote:
Misliš ne bi se trebala plaćati
Ja sam klanjao mnostvo dzenaze namaza, jos mi nitko ne plati.
A inace odem komsijama, rodjacima itd.. red je. Al eto, ni pare ni dinara.
Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
-
Kpet
#376 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
- Snake Eyes
#377 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Pa hodža uzima samo "indiskretno" u koverti nakon dženaze. Red je da se baci koja marka, jer otklanjao je dženazu, svaka mu čast.Hrulj wrote:Jel te hodza trazio i pitao da mu platis i rekao cifru?Snake Eyes wrote:
Ja sam onomad platio, da li se šta promjenilo, ne znam. Hvala Allahu nije mi niko skoro umro pa da saznam.
Prije dženaze plaća se Islamskoj zajednici a hodža ništa ne traži, naposljetku, on prima platu za to.
- Hrulj
#378 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Red? Nije tacno. To je tradicija koju su mahniti balkanci sebi na vrat natovarili. Nije te trazio on nego si mu dao jer je "red" i "sta ce komsija rec"Snake Eyes wrote:Pa hodža uzima samo "indiskretno" u koverti nakon dženaze. Red je da se baci koja marka, jer otklanjao je dženazu, svaka mu čast.Hrulj wrote:Jel te hodza trazio i pitao da mu platis i rekao cifru?Snake Eyes wrote:
Ja sam onomad platio, da li se šta promjenilo, ne znam. Hvala Allahu nije mi niko skoro umro pa da saznam.![]()
Prije dženaze plaća se Islamskoj zajednici a hodža ništa ne traži, naposljetku, on prima platu za to.
Sam si kriv.
- Snake Eyes
#379 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Da hodža neće da uzme niko ne bi ni davao, jel.Hrulj wrote:Red? Nije tacno. To je tradicija koju su mahniti balkanci sebi na vrat natovarili. Nije te trazio on nego si mu dao jer je "red" i "sta ce komsija rec"Snake Eyes wrote:Pa hodža uzima samo "indiskretno" u koverti nakon dženaze. Red je da se baci koja marka, jer otklanjao je dženazu, svaka mu čast.Hrulj wrote: Jel te hodza trazio i pitao da mu platis i rekao cifru?![]()
Sam si kriv.
Al to nije toliko ni bitno, bitno je ono što moraš da daš Islamskoj zajednici za imamet dženaze...
- Hrulj
#380 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Poslije rata nije nitko uzimao ni u ratu.Snake Eyes wrote:
Da hodža neće da uzme niko ne bi ni davao, jel.
Al to nije toliko ni bitno, bitno je ono što moraš da daš Islamskoj zajednici za imamet dženaze...
Ljudi ih pokvarise.
Sami krivi za to.
Obavezni im niste dati niti vam trazi sam si priznao.
Trebas platiti ako nisi clan za ukop, tabut, daske, prevoz mejta i putnika, itd..
Nemoj da se vise ponavljam i nemoj vise spinovat temu. Odgovoreno ti je vec
- Snake Eyes
#381 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Mi iskvarili hodže?!Hrulj wrote:Poslije rata nije nitko uzimao ni u ratu.Snake Eyes wrote:
Ljudi ih pokvarise.
Sami krivi za to.
Trebas platiti ako nisi clan za ukop, tabut, daske, prevoz mejta i putnika, itd..
Slažem se da trebam platiti za ukop, tabut, naslone, prijevoz itd. ali i to po razumnoj cijeni a ne profitabilnoj.
Ne slažem se da se plati klanjanje dženaze jer je to obaveza od Allaha muslimanima i mora biti besplatna ali, nažalost, nije.
Nego pravo pitanje je: A plaćam li ja članarinu?
- Hrulj
#382 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Klanjanje dzenaze je besplatno. Da se mene pita placali bi vi po desetostrukoj cijeni, jer ocigledno niste htjeli pomoci drugima, tako da ne zasluzujete pomoc od drugih.Snake Eyes wrote:Mi iskvarili hodže?!Hrulj wrote:Poslije rata nije nitko uzimao ni u ratu.Snake Eyes wrote:
Ljudi ih pokvarise.
Sami krivi za to.
Nemoj da se vise ponavljam i nemoj vise spinovat temu. Odgovoreno ti je vec![]()
Slažem se da trebam platiti za ukop, tabut, naslone, prijevoz itd. ali i to po razumnoj cijeni a ne profitabilnoj.
Ne slažem se da se plati klanjanje dženaze jer je to obaveza od Allaha muslimanima i mora biti besplatna ali, nažalost, nije.
- uglavnomja
#383 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
ma jok, nisu hodze prije uzimale ....
samo lopatom
hebote, sad bagerom otimaju
samo lopatom
hebote, sad bagerom otimaju
- uglavnomja
#384 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
licemjerje na entu
sve se svodi placaj, placaj, ... daj pare ...
ono kao placas sebi, pa sad ispade uz to jos placas i drugim blabla ...
a cijene kao stanovi u tokiju.
i niko se ne javi da zna slucaj da je nekome klanjana dzaba dzenaza od tih "tudjih" para, nego dizi kredit, posudjuj od rodbine, uskrati djeci nesto ...
i niko se ne javi da zna slucaj da je nekome klanjana dzaba dzenaza od tih "tudjih" para, nego dizi kredit, posudjuj od rodbine, uskrati djeci nesto ...
- Snake Eyes
#385 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Nejasno mi je o kojima "VI" se tu radi. VI muslimani?!Hrulj wrote:Klanjanje dzenaze je besplatno. Da se mene pita placali bi vi po desetostrukoj cijeni, jer ocigledno niste htjeli pomoci drugima, tako da ne zasluzujete pomoc od drugih.Snake Eyes wrote: Mi iskvarili hodže?!![]()
- Hrulj
#386 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Kupi ti grobno mjesto, daske, tabut/kovceg, prevoz itd i hodze ce ti je dzaba klanjat.uglavnomja wrote:licemjerje na entu![]()
- Hrulj
#387 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
NeplatiseSnake Eyes wrote:Nejasno mi je o kojima "VI" se tu radi. VI muslimani?!Hrulj wrote:Klanjanje dzenaze je besplatno. Da se mene pita placali bi vi po desetostrukoj cijeni, jer ocigledno niste htjeli pomoci drugima, tako da ne zasluzujete pomoc od drugih.Snake Eyes wrote: Mi iskvarili hodže?!![]()
- respo
#388 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
svejedno sta se placa ako se ne placa to sto govoris?Hrulj wrote:Dzenaza je namaz - Dzenaze namaz.respo wrote:pa sta se onda placa ako se ne placa dzenaza i namaz?
- Hrulj
#389 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Klanjanje dzenaze namaza se ne placa niti se ikada placalorespo wrote:svejedno sta se placa ako se ne placa to sto govoris?Hrulj wrote:Dzenaza je namaz - Dzenaze namaz.respo wrote:pa sta se onda placa ako se ne placa dzenaza i namaz?
- respo
#390 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
a ti se pravis malo lud a
pitam te sta se onda placa toliko para?
- Hrulj
#391 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
To sto sam ti naveo. Ti ako ces besplatno ti kupi i plati sve sto treba, od grobnog mjesta do iskopavanja pa nadalje. Hodza ce ti je dzaba klanjat kao i uvjek.respo wrote:a ti se pravis malo lud a
- uglavnomja
#392 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
bakije osnovane 1923.
a ko je uzimao pare prije? ili je prije fakat bilo dzaba? ili nije islo preko monopolistickog predstvanika za procenat pa bila normalna cijena?
inace
Predsjednik Društva
Dr. Abdulah Nakas
Predsjednik Upravnog odbora
Imamovic Nihad
edit:
"Pokopno Društvo BAKIJE je udruženje građana"
a ko je uzimao pare prije? ili je prije fakat bilo dzaba? ili nije islo preko monopolistickog predstvanika za procenat pa bila normalna cijena?
inace
Predsjednik Društva
Dr. Abdulah Nakas
Imamovic Nihad
edit:
"Pokopno Društvo BAKIJE je udruženje građana"
Last edited by uglavnomja on 16/10/2013 16:55, edited 1 time in total.
- Hrulj
#393 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Prije nije bilo drustava. Kopao komsiluk i prijatelji po haremima.uglavnomja wrote:bakije osnovane 1923.
inace
Predsjednik Društva
Dr. Abdulah Nakas
Imamovic Nihad
Mrtvaca se motalo u deku pa u raku.
- ExNihilo
#394 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Kpet wrote:ExNihilo wrote:...![]()
![]()
![]()
Lijepo je vidjeti da istinski pametni, elokventni i razumni ljudi jos zive ovdje. Da imam sta nadodati, jezicar sam, nadodao bih, ovako sve potpisujem. Usudjujem se reci i bjanko za buduce postove. Sretan ti Bajram, osim nuzne famlije i par dragih izuzetaka ova je prva od srca danas!
(El-Ahzab, 1)"Nevjernicima i licemjerima ti se ne pokoravaj!
Hvala ti na lijepim riječima. Sretan Bajram i tebi!
- chudjenhe
#395 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
argument - tvoje razmisljenje? mislim, ono...ExNihilo wrote:Niko nema ovlasti da ga skuplja - islamske države i njenih mehanizama nema, stoga zekat ostaje obaveza pojedinca. Ne možeš osnovati neprofitnu organizaciju i dati sebi božansko pravo na skupljanje zekata, a to je ono što je IZ u osnovi uradila. Ako ja osnujem islamsku neprofitnu organizaciju, imam li i ja šerijatsko pravo da sakupljam zekat? Ako imam,na osnovu čega? Ako nemam, odakle to pravo IZ?
Ne može nekoliko procenata novca od zekata, koji ode siromasima, oprati ih za milione koje dadnu samima sebi. Je li to praksa poslanika i halifa? Da uzmu 90% zekata sebi - "za svoje potrebe". Jer, znaš, imali su i oni svoju djecu koju treba hraniti.
Bog je, neuzubillah, objavio ajet o zekatu, a kategorija prikupljaca zekata i institucija bejtu-l-mala vazila je samo za vrijeme Muhammeda a.s. i 10tak god poslije...na taj nacin ti derogiras ajet (dio ajeta i Kur'ana) i vremenski ga ogranicavas, kao i sunnet (bejtu-l-mal). mislim, de se uozbilji
kad jezicar, obratite paznju na ovo...znaci, kad JEZICAR nema sta dodati, mozete onda misliti...Kpet wrote:ExNihilo wrote:...![]()
![]()
![]()
Lijepo je vidjeti da istinski pametni, elokventni i razumni ljudi jos zive ovdje. Da imam sta nadodati, jezicar sam, nadodao bih, ovako sve potpisujem. Usudjujem se reci i bjanko za buduce postove.
slazem se da je zanimljivo diskutovati s njim, amlo populizma i tako to
kakogod...istomisljenici ne obracaju paznju na argumente, vec na misljenje
niko se nije udostojio argumentirano raspravljati s forumasem @wraith koji je iznijeo nekoliko konkretnih argumenata i prijedloga
argument ExNihila je ''IZ nece klanjati nikome dzenazu ko ne plati''
kad mu se navede konkretan argument (sergija mirzadu keski) to iscoolira
svi koji pricaju o basnoslovnim ciframa pogreba obecavaju neke skenirane racune (ExNihilo takodje) pa nikad da ih postave
dosta je onih koji ne razumiju neke stvari pa onda pljuju po IZ jer je skupo grobno mjesto na vlakovu i nisani kod kamenoresca s kojima IZ nema ama bas nikakve veze itd...
-
El_comadante
#396 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
šta se plača? grobno mjesto, kopanje, tabut, daske, sitni materijal, prevoz/gorivo itd. ...respo wrote:a ti se pravis malo lud a
-
motorola01
#397 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Zaboravio si napisati jednu jako bitnu stvar u sve tome: CLANARINU koja se ljudima koji nisu bili clanovi IZ naplacuje po sistemu 10 godina= 400, 480 ili 500 KM (ne znam bas tacnu cifru, ali mislim da je 480KM). Znaci ako umrli nije bio nikad clan IZ, naplacuje mu se clanarina IZ-i od njegove 18. godine do dana smrti. Na to se doda onih 2500KM gore vec navedenih troskova i dobijes ovo sto mi svi ovdje trunimo na svim ovim stranicama.Hrulj wrote:Poslije rata nije nitko uzimao ni u ratu.Snake Eyes wrote:
Ljudi ih pokvarise.
Sami krivi za to.
Onda kad vide u IZ da je povelika cifra, onda ti oni "halale" 10 godina od njih( u stilu ono eto od nas na kafu
Sramota i nista vise!
- respo
#398 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
i to sve kosta koliko?El_comadante wrote:šta se plača? grobno mjesto, kopanje, tabut, daske, sitni materijal, prevoz/gorivo itd. ...respo wrote:a ti se pravis malo lud a
-
motorola01
#399 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Respo, imas na 2-3 stranice prije kalkulaciju troskova i izadje oko 2500 KM. Na to jos treba dodati zasotale clanarine koje idu do jos toliko, a sve u zavisnosti koliko godina umrli nije bio clan IZ. Kraj price i tema se moze komotno zakljucati.
-
Kpet
#400 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Prvo, svako to moze provjeriti, covjek vas je argumentima rasturio, na nacin da ste mogli nauciti sta o vjeri. A ocito je da su mu poznate i sociologija i filozofija, kao i akademski nacin rasprave kojim vas je potopio, pogotovo znanjem Islama. Ako je negdje rekao rijec vise, to je radi kolicini munafikluka koji je prosut pred njega, i to potpisujem jer nevjernicima i licemjerima se ne pokorava. Pogotovo ne onima koji ne znaju ni institucionalne oblike koje je njihova religija prolazila kroz vijekove. To sto vi odgovarate na istinu i razna imena joj dajete, to je vase i Allahovo, ja se ne usudjujem u to dirati. Kratak i varljiv je dunjaluk.chudjenhe wrote: kad jezicar, obratite paznju na ovo...znaci, kad JEZICAR nema sta dodati, mozete onda misliti...
slazem se da je zanimljivo diskutovati s njim, amlo populizma i tako to
kakogod...istomisljenici ne obracaju paznju na argumente, vec na misljenje
Dakle da ponovim ovu naredbu muslimanima od Uzvisenog:
Jasno se radi o odvojena dva pojma.Nevjernicima i licemjerima ti se ne pokoravaj!(El-Ahzab, 1)
Takodjer sam vidio da neki vjernici ovdje dijele muslimane na pazi sad, platise i neplatise.