100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#376 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

julisiz es grant wrote:Recimo u činjenici da njihove pjesme od prije 40 godina znaju i današnji tinejdžeri?
I u tome da se masa mladih ljudi, nakon njihovog uspjeha, ponadala da se isplati baviti rokenrolom...bilo kojom njegovom varijantom...i tako kroz decenije rock muzika živi i opstaje.
Hajde da dodam da niti o jednoj jugo-grupi nije više knjiga napisano, od toga čak tri za vrijeme postojanja grupe. I to knjiga koje su pisali respektabilna imena domaćeg rock-novinarstva.
Posljednja (i najpotpunija) biografija Bijelog dugmeta ("Šta bi dao da si na mom mjestu" Dušana Vesića) izašla je prošle godine. 2014. O grupi koja je prestala postojati 1989.
Mladi ljudi su uvijek maštali i sanjali rock snove i prije i poslije Dugmeta. Ne može se njima ta zasluga dodijeliti.
Nije Bijelo Dugme bend koji je nastao u vakumu. I njih je neko inspirisao da se počnu baviti rock'n'rollom.
Sve te stvari govore samo o ogromnoj popularnosti benda i isplativosti pisanja o njima u to vrijeme a i poslije.
I kao što sam rekao ja ne dovodim u pitanje da su bili najveći i najpopularniji rock bend sa ovih prostora.
Ali definitivno nisu bili najbolji. Ni na tvojoj a ni na ostalim listama korisnika foruma nisam primjetio da
ih je neko stavio na prvo mjesto, što govori tome u prilog.
julisiz es grant

#377 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote: Dobar bend vrijedan pažnje je Terusi iz Tuzle. Imao sam čast popiti kafu sa njihovim pjevačom Besimom - zanimljiv razgovor o njihovom prvom singlu, snimanju istog....
Image

Dobra knjiga za pročitati koga interesuju svi znani i neznani bendovi iz Tuzle, uključujući naravno i Teruse.
Jedan od pisaca knjige je i Rusmir Tupković inače moj dobar drug i poznanik, koji je i sam imao jako dobar bend
početkom 80-tih koji se zvao Jetra. Nastali su i bili inspirisani baš tim punk/new wave talasom ali su voljeli i
klasični psych pop sa kraja 60-tih, tako da se sve to očitovalo u njihovoj muzici. Dobio sam od njega kolekciju demo snimaka
iz tog vremena, pa ću vidjeti sa njim da jednom prilikom uploadujemo nešto na you tube da mogu i šire mase čuti.
A kad već spomenu ove Teruse danas...njihov značaj je u tome što je to prva grupa u kojoj je ozbiljnije svirao sjajni gitarista Bata Kostić, koji će kasnije preći u Yu grupu i iskazati se kao instrumentalista i autor...kasnije se opet povremeno vraćao Terusima, lutao...ko zna u kojim je sad sferama.
A ovog Rusmira sam upoznao prije ravno 10 godina, sasvim slučajno, u jednoj radnji u Tuzli gdje je on navratio, a gazda, kod kog sam bio u posjeti, predstavio nas je jednog drugome.
Upamtio sam ga po tome što mi je malo ličio na Triggera iz "Mućki" :D
dale cooper

#378 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

julisiz es grant wrote:
dale cooper wrote:
Ommadawn wrote: Dobar bend vrijedan pažnje je Terusi iz Tuzle. Imao sam čast popiti kafu sa njihovim pjevačom Besimom - zanimljiv razgovor o njihovom prvom singlu, snimanju istog....
Image

Dobra knjiga za pročitati koga interesuju svi znani i neznani bendovi iz Tuzle, uključujući naravno i Teruse.
Jedan od pisaca knjige je i Rusmir Tupković inače moj dobar drug i poznanik, koji je i sam imao jako dobar bend
početkom 80-tih koji se zvao Jetra. Nastali su i bili inspirisani baš tim punk/new wave talasom ali su voljeli i
klasični psych pop sa kraja 60-tih, tako da se sve to očitovalo u njihovoj muzici. Dobio sam od njega kolekciju demo snimaka
iz tog vremena, pa ću vidjeti sa njim da jednom prilikom uploadujemo nešto na you tube da mogu i šire mase čuti.
A kad već spomenu ove Teruse danas...njihov značaj je u tome što je to prva grupa u kojoj je ozbiljnije svirao sjajni gitarista Bata Kostić, koji će kasnije preći u Yu grupu i iskazati se kao instrumentalista i autor...kasnije se opet povremeno vraćao Terusima, lutao...ko zna u kojim je sad sferama.
A ovog Rusmira sam upoznao prije ravno 10 godina, sasvim slučajno, u jednoj radnji u Tuzli gdje je on navratio, a gazda, kod kog sam bio u posjeti, predstavio nas je jednog drugome.
Upamtio sam ga po tome što mi je malo ličio na Triggera iz "Mućki" :D
Bata Kostić i danas često boravi u Tuzli i povremeno svira sa Terusima. Rusmir je sjajan lik, osim muzike piše i knjige.
Prava samozatajna poeta sa širokim spektrom interesa. :) Snimao je i prije par godina neke pjesme u studiju Juse
Šehovića iz Terusa.
zg1911

#379 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

mfeed wrote:
zg1911 wrote:

jebiga, ja ne mogu svarit tu "hajmo u planine jer tamo nema zime" cobaniju.

a i ne vidim njihovu bitnost. na koje to dobre bendove su utjecali? sve je to kuruza..
ne mozes izdvojiti jedan detalj I na tome donositi cjelokupni sud. jest, imali su seljackih folova, svak' voli pare ali I rock albuma tipa bitanga I princeza ili kako se vec zvao. definitivno grupa mimo I iznad svega sto je bilo kod nas. sad, ako neko slusa industrial blues normalno da mu ne leze ali je glupo zbog toga umanjivat' nihov znacaj I velicinu za nase prilike. eto, uticali su na smak koji su na svom albumu imali domaci zadatak, pjesmu posvecenu dugmetu I argument u raspravi ko bolje svira...najbolje od svega je sto su idoli molili bregovica da im producira prvi sing :) al' to nikad neces cuti od ovih alternativaca.
ne sudim ja njih po jednoj pjesmi. poslusao sam sve njihove bolje albume. neinventivno, liricki stupidno sa puno copy pastea. najmanje los mi je onaj album sto snimise pod utjecajem new wavea, cini mi se dozivjeti stotu. a nenam nista protiv zeppelina, stonesa i ostalih bendova na koje su se naslanjali.

smak mi je isto ajme dosadan. al tu sam mozda i pristran jer opcenito ne volim bas prog rock. nesto od floyda i crimsona i to je to + lutanja u jazz ako to ulazi u prog.
zg1911

#380 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:Uticali su na to da rokenrol postane "stvar"...prije njih, rock je bio marginalna pojava.
Možda je i teško to sagledat iz današnje perspektive...treba čitat stručnu štampu, "Džuboks" npr. iz tamo neke 1976/1977 i kasnije, da se vidi ta euforija, te analize, mišljenja kritike...jednostavno, nikog nisu ostavljali ravnodušnim.
mislim da je malo preuvelican utjecaj taj njihov na rock eksploziju koja je uslijedila par godina nakon njih. prava eksplozija krece iza 77 dakle vise je to do clasha, jama, joy divisiona, talking headsa i ostalih britansko-americkih grupa nego to dugmica.
julisiz es grant

#381 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

zg1911 wrote:
julisiz es grant wrote:Uticali su na to da rokenrol postane "stvar"...prije njih, rock je bio marginalna pojava.
Možda je i teško to sagledat iz današnje perspektive...treba čitat stručnu štampu, "Džuboks" npr. iz tamo neke 1976/1977 i kasnije, da se vidi ta euforija, te analize, mišljenja kritike...jednostavno, nikog nisu ostavljali ravnodušnim.
mislim da je malo preuvelican utjecaj taj njihov na rock eksploziju koja je uslijedila par godina nakon njih. prava eksplozija krece iza 77 dakle vise je to do clasha, jama, joy divisiona, talking headsa i ostalih britansko-americkih grupa nego to dugmica.
28.08.1977. održan je najmasovniji rock koncert jedne domaće grupe (70 000-100 000 ljudi).
Odmah nakon koncerta Bregović i Bebek su, zajedno sa Draženom Vrdoljakom i Pecom Popovićem gosti u direktnom poslijeponoćnom programu radija Studio B, kod cijenjenog voditelja Slobe Konjovića. Govori se o upravo održanom koncertu, planovima za budućnost, odgovara se na pitanja slušalaca, nikome na pada na pamet da nakon takvog dana ide na spavanje.
"Džuboks" (najbolji rock časopis, tradicionalno naklonjen beogradskim grupama, čak i onim beznačajnim) u svom slijedećem, 39. broju pravi do tada nezabilježen presedan, intervju sa Goranom Bregovićem na 11 stranica (svaka stranica, isključujući fotografije, ima 4 stupca teksta). Objavljuju nekoliko prikaza koncerta, transkript pomenute radio-emisije i kolor fotografiju publike u Topčideru na 2 strane, sa velikim natpisom NAJVEĆI POP DOGAĐAJ U EVROPI.
To se NIKADA i NIKOME na onoj sceni nije dogodilo...ni prije ni poslije.
zg1911

#382 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:Dok se ovo nije pretvorilo u temu o meni, da ponovim mojih ličnih top 10, uz detaljna objašnjenja<.

1.Buldožer-Pljuni istini u oči (1975)

2.Šarlo akrobata, Idoli, Električni orgazam-Paket aranžman (1981)

3.Azra-Azra (1980)

4.Azra-Sunčana strana ulice (1981)

5.Bijelo dugme-Eto, baš hoću! (1976)

6.Haustor-Treći svijet (1984)

7.Riblja čorba-Istina (1985)

8.Šarlo akrobata-Bistriji ili tuplji čovek biva kad...(1981)

9.Idoli-Odbrana i poslednji dani (1982)

10.Indexi-Modra rijeka (1978)

ako smijem prokomentirat tvoju listu (valjda si je zato i postao). izbrisah tvoje opise zbog preglednosti, inace svaka cast na trudu.

1. sjajan album. buldozer je bio sjajan bend. uz laibach, pankrte, borghesiu i lacnog franza najbolje made in zlovenija. ****1/2

2. isto super album, samo pitanje koliko je fer da se utrkuje s bas pravim albumima. inace, unatoc onom pilanju idola *****

3. meni uvjerljivo najbolji studijski album azre. album bez lose pjesme. grozna produkcija al maestralan debut *****

4. suncana isto dobro prolazi ali vec ima par felera. iduci fil. plocnici jos mogu proci ali tamo je vec svaka druga pjesma za bacit. opcenito, i procitah, a i samom mi se cinilo da se johnny natjecao sa strummerom i clashom, pa bi plocnici bili nesto ala sandinista the clasha. predugi albumi ali kad ubodu dobro ubodu (clashu i + na hrabrosti uvodjenja duba, hip hopa i svega i svacega u zvuk). nakon plocnika azra je zakurac. suncanoj strani idu ****1/2

5. ne pusim ja to. majke puno bolje odradise zeppeline. ***

6. top album. na mojoj listi u top 3, mozda i na samom vrhu. ni jedan album ne zove toliko na plovidbu kao ovaj. sjajno stapanje world musica iliti etna s rockom. veliki korak unaprijed nakon prvijenca. ovog albuma se ni talking headsi ne bi postidili *****

7. riblja corba mi je isto precijenjena. genericki hard rock. al ajde, bora zna ubost rimu ***1/2

8. za ovaj album vrijedi isto sto i za treci svijet. najbolje sta je doslo iz beograda tj srbije. steta sta se raspadose nakon njega. volim ekv i disciplinu ali sarla je vrh *****

9. po meni najprecjenjeniji ex yu album. ne bih rekao niti da mi je najbolji album idola (to bi bio mini album vis idoli). samo kenozoik mi je ekstra, puno praznog hoda. al zbog ambicioznosti ****

10. dugo su indexi cekali na prvi album, al su ga bome uboli. klasik ****1/2
zg1911

#383 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:
zg1911 wrote:
28.08.1977. održan je najmasovniji rock koncert jedne domaće grupe (70 000-100 000 ljudi).
Odmah nakon koncerta Bregović i Bebek su, zajedno sa Draženom Vrdoljakom i Pecom Popovićem gosti u direktnom poslijeponoćnom programu radija Studio B, kod cijenjenog voditelja Slobe Konjovića. Govori se o upravo održanom koncertu, planovima za budućnost, odgovara se na pitanja slušalaca, nikome na pada na pamet da nakon takvog dana ide na spavanje.
"Džuboks" (najbolji rock časopis, tradicionalno naklonjen beogradskim grupama, čak i onim beznačajnim) u svom slijedećem, 39. broju pravi do tada nezabilježen presedan, intervju sa Goranom Bregovićem na 11 stranica (svaka stranica, isključujući fotografije, ima 4 stupca teksta). Objavljuju nekoliko prikaza koncerta, transkript pomenute radio-emisije i kolor fotografiju publike u Topčideru na 2 strane, sa velikim natpisom NAJVEĆI POP DOGAĐAJ U EVROPI.
To se NIKADA i NIKOME na onoj sceni nije dogodilo...ni prije ni poslije.
ne sporim ja njima popularnost vec kvalitetu. puni stadione i thompson. najbolji albumi su tema. znaci pustis cd, stavis ga u vremenski kontekst i to je to. nema price o popularnost, zivotnom stilu, politickim stavovima i ostalom nebitnom.
julisiz es grant

#384 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Na listi koja je postavljena u uvodnom postu, među 100 najboljih, Dugme ima 8 albuma. Samo Čorba ima još toliko, više niko.
dale cooper

#385 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

http://www.jutarnji.hr/zivjeli-su-ludo- ... -/1115159/

Dobar presjek karijere, popularnosti i uticaja Bijelog Dugmeta.

Ovaj mi je dio ključan što se tiče tog famoznog uticaja:
No, postoji i ono famozno “ali”... A to “ali” odnosi se na cijepljenje rocka s narodnjačkim elementima o čemu se, eto, genijalno sintagmom “pastirski rock” izjasnio Vrdoljak. Naime, Dugme nikada ne bi postalo toliko popularno da nije rock cijepilo s elementima koji su u njega penetrirali iz prostora narodne i narodnjačke glazbe. Muzikolozi bi mogli reći kako Dugmetovo koketiranje s narodnom i narodnjačkom glazbom zapravo i nije bitno drukčije od koketiranja Zeppelina s engleskim folkom, Stonesa s bluesom ili američkih južnjačkih rock bendova 70-ih s country glazbom, no povlačenje takvih usporedbi dovodi nas na sklizak teren. Rock je ipak nastao iz bluesa, countryja i engleskog i irskog folka, ali sigurno nije nikada imao veze s jugoslavenskom (novokomponiranom) narodnom glazbom.
Rock i narodnjaci

Dugme je počinilo taj koitus i time postalo nevjerojatno popularno, ali i za naredna desetljeća odredilo usud po kojem se velikim rock bendom na Balkanu teško može postati bez ljubavne veze s narodnjacima, što će potvrditi niz bendova u rasponu od Plavog orkestra do Dubioze kolektiva. To je krimen koji se često i s razlogom spočitava Bregoviću i Dugmetu. Ipak i pri tome treba činiti jednu distinkciju. Dugmetovo koketiranje s narodnom glazbom imalo je autorskog smisla i bilo je artistički, a ne samo komercijalno, uspješno u 70-ima. Taj smisao je izgubljen u 80-ima, u postavama s Tifom i Islamovićem na Bebekovom mjestu čime se ovaj box-set srećom ne bavi.
Ovaj dio je ostao utisnut do današnjih dana u DNK dobrog dijela muzike sa ovih prostora.
zg1911

#386 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

haha shvacam poantu.

no sto rec na listu 100 albuma ako 16% cine dva benda. nije yu scena bila tako slaba. nije bila uopce slaba a propos toga.
mfeed

#387 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

dezurni_ucenik wrote:
Tuga je vidjeti da i dalje ima ljudi koji misle da je Brega nekakav muzicki genije. Obicna seoska varalica koji je iskoristio primitivno razmisljanje balkanoida. Tuga je da je i ostatku svijeta uspio da proda balkansku maglu. Cak je uspio naguziti i Iggy Popa.
vise mi muka postalo bit advokat nekome koga nisam nesto previse slusao al evo jos dvije. iznenadio bi se da porazgovaras sa ljudima sto su zavrsili muzicke akademije kol'ko imaju visoko misljenje o seoskom varalici, iznenadio bi se da cujes neke ljude sto od gitare zive kol'ko cjene seosku varalicu tako da za ovo izraditi iggija bas I nisam siguran da je izrada mada sam I ja, prije nego sto sam cuo ovo prethodno, blizi tvom razmisljanju, valjda zato sto nemam akademiju I veze nemam sa sviranjem gitare.... al' zato skretchujem, sto je inace vrlo zajebano za naucit'.
dezurni_ucenik

#388 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

mfeed wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Tuga je vidjeti da i dalje ima ljudi koji misle da je Brega nekakav muzicki genije. Obicna seoska varalica koji je iskoristio primitivno razmisljanje balkanoida. Tuga je da je i ostatku svijeta uspio da proda balkansku maglu. Cak je uspio naguziti i Iggy Popa.
vise mi muka postalo bit advokat nekome koga nisam nesto previse slusao al evo jos dvije. iznenadio bi se da porazgovaras sa ljudima sto su zavrsili muzicke akademije kol'ko imaju visoko misljenje o seoskom varalici, iznenadio bi se da cujes neke ljude sto od gitare zive kol'ko cjene seosku varalicu tako da za ovo izraditi iggija bas I nisam siguran da je izrada mada sam I ja, prije nego sto sam cuo ovo prethodno, blizi tvom razmisljanju, valjda zato sto nemam akademiju I veze nemam sa sviranjem gitare.... al' zato skretchujem, sto je inace vrlo zajebano za naucit'.
Brega je proseljacio rock muziku na ovim prostorima. To sto neko sa akademije govori kako je ovaj genije, jebi ga, nije to moj problem sto je neko zaostali primitivac.
mfeed

#389 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

http://dnevnik.hr/showbizz/glazba/clapt ... vicem.html
sta god o njemu mislili lik ima definitvno prolaz kod muzicara
dezurni_ucenik

#390 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

mfeed wrote:http://dnevnik.hr/showbizz/glazba/clapt ... vicem.html
sta god o njemu mislili lik ima definitvno prolaz kod muzicara

Suplja prica. Nigdje clipa nigdje nikakvog tonskog zapisa o Djurdjevdanu.
mfeed

#391 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

dezurni_ucenik wrote:

Suplja prica. Nigdje clipa nigdje nikakvog tonskog zapisa o Djurdjevdanu.

izgleda da su pjevali neke druge popularne pjesme
Image
Ommadawn

#392 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Mišljenja sam da nije bilo Bijelog Dugmeta, ne bi bilo ni turbo-folka.
julisiz es grant

#393 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

dale cooper wrote:http://www.jutarnji.hr/zivjeli-su-ludo- ... -/1115159/

No, postoji i ono famozno “ali”... A to “ali” odnosi se na cijepljenje rocka s narodnjačkim elementima o čemu se, eto, genijalno sintagmom “pastirski rock” izjasnio Vrdoljak. Naime, Dugme nikada ne bi postalo toliko popularno da nije rock cijepilo s elementima koji su u njega penetrirali iz prostora narodne i narodnjačke glazbe. Muzikolozi bi mogli reći kako Dugmetovo koketiranje s narodnom i narodnjačkom glazbom zapravo i nije bitno drukčije od koketiranja Zeppelina s engleskim folkom, Stonesa s bluesom ili američkih južnjačkih rock bendova 70-ih s country glazbom, no povlačenje takvih usporedbi dovodi nas na sklizak teren. Rock je ipak nastao iz bluesa, countryja i engleskog i irskog folka, ali sigurno nije nikada imao veze s jugoslavenskom (novokomponiranom) narodnom glazbom.
Rock i narodnjaci

Dugme je počinilo taj koitus i time postalo nevjerojatno popularno, ali i za naredna desetljeća odredilo usud po kojem se velikim rock bendom na Balkanu teško može postati bez ljubavne veze s narodnjacima, što će potvrditi niz bendova u rasponu od Plavog orkestra do Dubioze kolektiva. To je krimen koji se često i s razlogom spočitava Bregoviću i Dugmetu. Ipak i pri tome treba činiti jednu distinkciju. Dugmetovo koketiranje s narodnom glazbom imalo je autorskog smisla i bilo je artistički, a ne samo komercijalno, uspješno u 70-ima. Taj smisao je izgubljen u 80-ima, u postavama s Tifom i Islamovićem na Bebekovom mjestu čime se ovaj box-set srećom ne bavi.
Ovaj dio je ostao utisnut do današnjih dana u DNK dobrog dijela muzike sa ovih prostora.
Pa u tome i jeste poenta...nikada rock ne bi stigao do narodnih masa i ostao bi underground, da im nije predstavljen nečim što im je blisko.
I to "poseljačivanje" je precijenjeno...na prvom albumu, osim naslovne (po čijem je blejanju ovaca i na početku pjesme i nastao naziv "pastirski") i nema pjesama u tom duhu. Možda "Patim evo deset dana", ali ako se izbaci iz nje "hej, hej" ostane jedan boogie.
Dražen Vrdoljak bio je veliki poštovalac Dugmeta i, sa kolegom Glavanom, napisao prvu ozbiljnu knjigu o grupi "Ništa mudro" (izašla u vrijeme "Doživjeti stotu", a stvarana od 1976.). A šta su značili Vrdoljak i Glavan i koliki su uticaj imali, ne treba pričati nikome sa tri čiste.
julisiz es grant

#394 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Ommadawn wrote:Mišljenja sam da nije bilo Bijelog Dugmeta, ne bi bilo ni turbo-folka.
Naravno. Ni turbo folka, ali ni masovnog rocka.
Da ponovim po 100-ti put: imali su i dobar i loš uticaj, podjednako. I rodili su Yu scenu i sahranili je. Možda zvuči komplikovano za shvatiti, ali ni Dugme nije bilo jednostavna grupa.
Banksy

#395 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

julisiz es grant wrote:
Uticali su na to da rokenrol postane "stvar"...prije njih, rock je bio marginalna pojava.
Možda je i teško to sagledat iz današnje perspektive..
Apsolutno, kao ni u jednoj drugoj oblasti života ovdje su stvari jasne i opipljive, čvrst i neupitan milestone, vrijeme popularne muzike na ovim prostorima se mjeri na ono prije i poslije Dugmeta, smiješno je to uopće dovoditi u pitanje ili pokušati polemizirati na tu temu.
Better Man

#396 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

mfeed wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Jedan Vlatko Stefanovski je rekao da ne dozvoljava bilo kome da mu kaže da je Bregović loš gitarista i da je po njemu on odličan. Sad što Bregović više ne svira gitaru kao prije, odnosno ne koristi je toliko, jer muzika koju sad radi to ne zahtjeva je drugi par cipela. Voljeli mi Bijelo Dugme ili ne, ne možemo osporiti činjenicu da su napravili par antologijskih rock balada kakvih niko na ovim prostorima nije, niti će ikada napraviti kao npr. Sveće to o mila moja prekriti ruzmarin snjegovi i šaš, Blues za moju bivšu dragu, Šta bi dao da si na mom mjestu (bez obzira što jedan diomelodije maznuo), Sanjao sam noćas da te nemam. Po meni njihov najbolji album je Bitanga i Princeza. Ne možemo Dugme gledati samo kroz Hajdemo u planine ili neke slične gluposti. Glede albuma koje bih ja izdvojio su: Paket aranžman, koji je donio jednu novu generaciju muzičara i dao doprinos formiranju nekih novih bendova, dalje tu je Sunčana strana ulice od Azre, koja predstavlja pravo remek djelo, a ne možemo zaboraviti ni Ravno do dna, trostruki live album Azre snimljen u legendarnom Kulušiću, na kojem su po prvi put odsvirali bruku novih pjesama koje nikad nisu studijski snimili, Haustor i Treći svijet, Šarlo Akrobata sa svojim jedinim albumom, Električni Orgazam sa prvim albumom, pa Lišće prekriva Lisabon, Idoli sa Odbranom i mini albumom, Partibrejkersi sa prvim albumom, Film sa mini live albumom u Kulušiću, EKV i S vetrom uz lice, Disciplina Kičme i Svi za mnom. Od Riblje Čorbe bih spomenuo album Prljava mašta i pokvarene stvari, Godina Zmaja od Psihomodo popa, Mi smo ovdje samo zbog para i Kud Idijoti, Igre bojama od Oktobar 1864, drugi album Leb i Sol, pa Majke i Razum i bezumlje, Obojenii Program i njihov legendarni debi Najvažnije je biti zdrav i dodao bih neponovljivu Josipu Lisac i Dnevnik jedne mladosti. To su po meni najznačajniji albumi ex Yu scene. Možda sam neke izostavio, ali to je to.
zg1911

#397 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:
dale cooper wrote:http://www.jutarnji.hr/zivjeli-su-ludo- ... -/1115159/

Rock i narodnjaci

Pa u tome i jeste poenta...nikada rock ne bi stigao do narodnih masa i ostao bi underground, da im nije predstavljen nečim što im je blisko.
I to "poseljačivanje" je precijenjeno...na prvom albumu, osim naslovne (po čijem je blejanju ovaca i na početku pjesme i nastao naziv "pastirski") i nema pjesama u tom duhu. Možda "Patim evo deset dana", ali ako se izbaci iz nje "hej, hej" ostane jedan boogie.
Dražen Vrdoljak bio je veliki poštovalac Dugmeta i, sa kolegom Glavanom, napisao prvu ozbiljnu knjigu o grupi "Ništa mudro" (izašla u vrijeme "Doživjeti stotu", a stvarana od 1976.). A šta su značili Vrdoljak i Glavan i koliki su uticaj imali, ne treba pričati nikome sa tri čiste.
to su gluposti! rock bi imao svoj razvojni put i bez dugmeta. publika koja je slusala azru npr (kao najpopularniji novovalni bend) i nije bas ista kao dugmetova. bijelo dugme je bilo najpopularniji bend u jugi jer je juga a) bila seljacka zemlja, b) nije bilo drugih. a popularnost u ovom slucaju nije jednaka utjecaju, dok bi npr kod beatlesa mogla biti. niti johnny, niti rundek, niti vlada niti cane itd se nisu lozili na dugme nego anglofone suvremenike.

bijelo dugme je ko thompson. u pravo vrijeme na pravom mjestu igraju na kartu niskih strasti, samo dugmici zvahu na sex a mpt na nacionalizam/domoljublje. lopovluk im je takodjer zajednicka stavka.
maher

#398 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by maher »

iako je bijelo dugme ubacivalo etno i folk motive u svoje pjesme, brega je uvijek pratio i svjetske tokove tako da je uvijek bio u trendu ...
prije dugmeta je yu grupa pocela sa koristenjem folk motiva, kao i smak ... ja ne znam da je brega nekom narodnjaku napisao pjesmu, osim ramcetu za film caruga ... milic vukasinovic je pisao za hanku, dino i bajaga za vesnu zmijanac, bora corba za sabana, pa i kazaliste je napravilo tamburasku pjesmu, a i dzoni sad snima samo narodnjake ...
julisiz es grant

#399 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Nikako ne kontaš. Ne bi se stvorila kritična masa koja bi slušala rock, diskografske kuće ne bi smatrale da se isplati izdavati albume domaćih rock grupa, ne bi se razvila relevantna rock štampa...tako da ne uopšte postojao impuls koji bi mladim ljudima govorio da se isplati baviti rock muzikom.
A Štulić se na svom vrhuncu početkom 80-ih uvijek sa poštovanjem izražavao o Bregoviću.
julisiz es grant

#400 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

maher wrote:iako je bijelo dugme ubacivalo etno i folk motive u svoje pjesme, brega je uvijek pratio i svjetske tokove tako da je uvijek bio u trendu ...
prije dugmeta je yu grupa pocela sa koristenjem folk motiva, kao i smak ... ja ne znam da je brega nekom narodnjaku napisao pjesmu, osim ramcetu za film caruga ... milic vukasinovic je pisao za hanku, dino i bajaga za vesnu zmijanac, bora corba za sabana, pa i kazaliste je napravilo tamburasku pjesmu, a i dzoni sad snima samo narodnjake ...
Upravo to...mnogi izgleda ne znaju ili neće da znaju da je Štulić počeo svirajući sevdah, a tako i završio.
Post Reply