Hajd to i nekako sto se tice ispita, samo mi nije jasno kako se praksa sredi, jer npr. ja sam isla citav treci i cetvrti razred na milion nekakvih praksi 2-3 puta sedmicno.
Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- ćiribiribela
#376 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
U Bihacu je bilo da za godinu zavrsis sve cetiri godine vanredno, ne znam je li sad tako.
Hajd to i nekako sto se tice ispita, samo mi nije jasno kako se praksa sredi, jer npr. ja sam isla citav treci i cetvrti razred na milion nekakvih praksi 2-3 puta sedmicno.
- hrle1976
#377 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Cetri godine sa praksom se moze zavrsiti u jednoj
Postavite sebi pitanje, ko bi od vas bio spreman dati 20€ unaprijed covjeku koji bi vas poshvalio u firmi i na taj nacin vam sredio posao. Ili nekome ko ima posloven odnose sa vise firmi.
Danas se iskljucivo tako dodje do posla.
Ove skole u roke jedne godine polozite 4 ili 5 godina sa praksom je presmjesno.
Postavite sebi pitanje, ko bi od vas bio spreman dati 20€ unaprijed covjeku koji bi vas poshvalio u firmi i na taj nacin vam sredio posao. Ili nekome ko ima posloven odnose sa vise firmi.
- subasic
#378 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Kako tebi hrle u ceskoj, nema te godinu na forumu ? Da se nisi ozenio ?hrle1976 wrote:Cetri godine sa praksom se moze zavrsiti u jednoj![]()
- hrle1976
#379 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Sve je u zelenom svijetlu. Ozenio se davnih dana ali eto...subasic wrote:Kako tebi hrle u ceskoj, nema te godinu na forumu ? Da se nisi ozenio ?hrle1976 wrote:Cetri godine sa praksom se moze zavrsiti u jednoj![]()
- ivan_ch
#380 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hrle našao ljubavnicu, pa ga nema :-P
-
Zazaaa
#381 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
polazes razliku predmeta iz sva 4 razreda, vanredno ne mogu upisati osobe sa zavrsenom ttrogodisnjom skolom, znaci samo tehnicka i gimnazija. sto se tice predmeta, imas svaki dan od jutra do mraka organizovane casove za predmete koje moras polozitim u mom sl su se i formirali razredi od po 5 ucenika sa razrednikom, literatura i obim gradiva je isti kao i redovnim ucenicima, praksu radimo sa redovnim ucenicima u bolnici po odredjenim terminima, plus sa prof prakse sami po "razredima" imamo termin u bolnici za prakticnu nastavu. ispiti se polazu po predmetima, i sve se to zavrsi za 1 godinu nakon cega se radi pripravnicki. ovako se radi u JU za polaganje vanredno med skolu opsteg smijera. sada se sjetite sami kako vam je bilo u srednjoj skoli i kako su se oni sa dvojkama provlacili, postoji nastavni plan i program i odredjeni min za ocjenu 2 pa do 5 i norm ako ne polozis o traje duze od godinu dana, jer postoje predmeti tj prof koji nece tek tako da ti daju prolaznu ocjenu kao npr anatomija, fizika i sl predmeti. mora se sjest i nauciti da bi vanredno polozio bar je to moje iskustvo
- Mannequin
#382 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Koja skola je u pitanju?Zazaaa wrote:polazes razliku predmeta iz sva 4 razreda, vanredno ne mogu upisati osobe sa zavrsenom ttrogodisnjom skolom, znaci samo tehnicka i gimnazija. sto se tice predmeta, imas svaki dan od jutra do mraka organizovane casove za predmete koje moras polozitim u mom sl su se i formirali razredi od po 5 ucenika sa razrednikom, literatura i obim gradiva je isti kao i redovnim ucenicima, praksu radimo sa redovnim ucenicima u bolnici po odredjenim terminima, plus sa prof prakse sami po "razredima" imamo termin u bolnici za prakticnu nastavu. ispiti se polazu po predmetima, i sve se to zavrsi za 1 godinu nakon cega se radi pripravnicki. ovako se radi u JU za polaganje vanredno med skolu opsteg smijera. sada se sjetite sami kako vam je bilo u srednjoj skoli i kako su se oni sa dvojkama provlacili, postoji nastavni plan i program i odredjeni min za ocjenu 2 pa do 5 i norm ako ne polozis o traje duze od godinu dana, jer postoje predmeti tj prof koji nece tek tako da ti daju prolaznu ocjenu kao npr anatomija, fizika i sl predmeti. mora se sjest i nauciti da bi vanredno polozio bar je to moje iskustvo
- forumskivojnik
#383 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Zazaaa ne znam tačno koje jer mi nije bilo potrebno. Imam poznanika koji ima hrvatski pasoš i koji je prije 2 god. pokušao da se zaposli u bolnici u Hessenu sa vanredno završenom medicinskom školom (završio srednju ekonomsku) i nisu mu je htjeli priznati. Poslije je našao posao u staračkom domu i tamo su mu samo priznali Altenpflegerhelfer i on je to prihvatio sa namjerom da se poslije doškoluje kada ovlada jezikom. Koliko znam još uvijek je na starom radnom mjestu.Zazaaa wrote:forumskivojnik ako znas u kojim se pokrajinama ne priznaju vanredno zavrsene med skole tj u kojima se priznaje???? meni su iz arzbih odg na mail da je uslov zaavrsena med skola opsteg ili pedijatrijskog smijera redovnno/vanredno samo je vazno da je JU tj drzavna. ako imas odg na moje gore postavljeno pitanje tnx unaprijed
Srednju medicinsku je završio vanredno u JU / državnoj školi.
-
stella8692
#384 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Poštovani
Nisam iščitala sve postove, ali željela bih sa vama podijeliti svoje iskustvo i da čujem vaše. Ja sam dobila posao u privatnom staračkom domu, išla sam kao na taj studentski probni rad tako to oni zovu i legalno sa papirima radila 3 mjeseca. Potpisala sam sa njima stalni radni ugovor, i baš su mi izašli u susret i predivni su ljudi koji tu rade i cijeli tim. Ja sam oduševljena i jedva čekam da se vratim (oduševljena i plaćanjem naravno
. E vratila sam se diplomirala i položila B1 i otišla do Federalnog biroa u Sarajevu i kod teta Sanele, ko je bio zna. Jako ljubazna gospođa/ica. Sve što je trebalo sve sam skupila i ponovo odnijela i to je poslato za Bonn (valjda). Pošto moj šef i šefica žele da što prije dođem oni su se i tamo raspitivali za mogućnost dobijanja tih nekih stalnih papira. Ali pazite, ja sam sve ovdje lijepo odradila što je trebalo. Došlo je sada do toga da me šefica zvala, poslala mi mail koji je stigao od čike Pfaffmana iz Landaua gdje se traže ti neki dodatni dokumenti (od osnovne škole, srednje, bilo kakvo radno iskustvo lalalala.) Imala sam sve, radi kratkog vremenskog perioda ja sam to faxirala i u ponedjeljak se šalje brzom poštom. Moj poznanik isto tako je to već prije odradio, jer i on po nekoj preporuci dolazi da radi gdje sam ja radila (i nadam se da opet idem). Ali mi je rekao kako su njemu iz Landaua tražili položen B2 i da odmah počinje sa verifikacijom diplome o.O što se protivi pravilima biroa iz Bonna. Taj dotični čiko je vjerovatno dobio kopije mojih dokumenata i stvarno ne znam zašto to tako ide. S tim da je neko moje mišljenjeda će meni možda biti lakše, što sam ja već potpisala stalni radni ugovor, dobila od njih preporuke i da je meni kada sam išla ZAV biro iz Njemačke odobrio da dođem te mi tada nije bila potrebna nikakva viza (a to je onaj tzv. Rozi papir).
Mene zanima je li neko od vas imao susreta s tim Landau, ako jeste da malo objasni situaciju.
Hvala na čitanju.
Nisam iščitala sve postove, ali željela bih sa vama podijeliti svoje iskustvo i da čujem vaše. Ja sam dobila posao u privatnom staračkom domu, išla sam kao na taj studentski probni rad tako to oni zovu i legalno sa papirima radila 3 mjeseca. Potpisala sam sa njima stalni radni ugovor, i baš su mi izašli u susret i predivni su ljudi koji tu rade i cijeli tim. Ja sam oduševljena i jedva čekam da se vratim (oduševljena i plaćanjem naravno
Mene zanima je li neko od vas imao susreta s tim Landau, ako jeste da malo objasni situaciju.
Hvala na čitanju.
- Kuna
#385 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
stella8692 wrote:Poštovani
Nisam iščitala sve postove, ali željela bih sa vama podijeliti svoje iskustvo i da čujem vaše. Ja sam dobila posao u privatnom staračkom domu, išla sam kao na taj studentski probni rad tako to oni zovu i legalno sa papirima radila 3 mjeseca. Potpisala sam sa njima stalni radni ugovor, i baš su mi izašli u susret i predivni su ljudi koji tu rade i cijeli tim. Ja sam oduševljena i jedva čekam da se vratim (oduševljena i plaćanjem naravno. E vratila sam se diplomirala i položila B1 i otišla do Federalnog biroa u Sarajevu i kod teta Sanele, ko je bio zna. Jako ljubazna gospođa/ica. Sve što je trebalo sve sam skupila i ponovo odnijela i to je poslato za Bonn (valjda). Pošto moj šef i šefica žele da što prije dođem oni su se i tamo raspitivali za mogućnost dobijanja tih nekih stalnih papira. Ali pazite, ja sam sve ovdje lijepo odradila što je trebalo. Došlo je sada do toga da me šefica zvala, poslala mi mail koji je stigao od čike Pfaffmana iz Landaua gdje se traže ti neki dodatni dokumenti (od osnovne škole, srednje, bilo kakvo radno iskustvo lalalala.) Imala sam sve, radi kratkog vremenskog perioda ja sam to faxirala i u ponedjeljak se šalje brzom poštom. Moj poznanik isto tako je to već prije odradio, jer i on po nekoj preporuci dolazi da radi gdje sam ja radila (i nadam se da opet idem). Ali mi je rekao kako su njemu iz Landaua tražili položen B2 i da odmah počinje sa verifikacijom diplome o.O što se protivi pravilima biroa iz Bonna. Taj dotični čiko je vjerovatno dobio kopije mojih dokumenata i stvarno ne znam zašto to tako ide. S tim da je neko moje mišljenjeda će meni možda biti lakše, što sam ja već potpisala stalni radni ugovor, dobila od njih preporuke i da je meni kada sam išla ZAV biro iz Njemačke odobrio da dođem te mi tada nije bila potrebna nikakva viza (a to je onaj tzv. Rozi papir).
Hvala na čitanju.
Ti svakako moraš položiti B2 tamo da bi predala papire na priznavanje. Tako je u Baden W.
Šta ti je taj "rozi papir"?
Ovo da ti ne treba viza mi nikako nije jasno. Mislim da moraš imati vizu.
Izvini, ili je do mene ili ne znam ni ja šta ali nisam baš najbolje skontao ovaj tvoj post.
Uglavnom pratim
-
stella8692
#386 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja sam bila Student i htjela da idem da radim tokom tri mjeseca pauze, ambasada mi u Sarajevu rekla (ljudi koji rade) da bez Vize Nema sanse. Ali ja sam poslala papir da sam redovan Student i ZAV mi je poslao dozvolu za Rad i boravak, Jer ih je prethodno kontaktirala moja "sefica", tako da sam s tim rozim papirom otisla u ambasadu i rekli da Nema potrebe za ikakvom vizom. Tako da svi znaju da je to ipak moguce, AKo imate strpljivog poslodavca.
A sada posto sam diplomirala hocu da odem na duzi vremenski period. Glavni Biro u Bonnu suradjuje Sa institucijom u Landau. S tim sto (da uprostim stvar) Bonn kaze treba B1 i za godinu B2, Landau kaze nista bez B2 . Toliko sam vec zivaca izgubila. Imam ugovor, pisma preporuke, diplome, radno iskustvo, i zelju da radim i opet Cekaj, a vape za osobljem.
A sada posto sam diplomirala hocu da odem na duzi vremenski period. Glavni Biro u Bonnu suradjuje Sa institucijom u Landau. S tim sto (da uprostim stvar) Bonn kaze treba B1 i za godinu B2, Landau kaze nista bez B2 . Toliko sam vec zivaca izgubila. Imam ugovor, pisma preporuke, diplome, radno iskustvo, i zelju da radim i opet Cekaj, a vape za osobljem.
-
missko
#387 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Zar je dotle doslo da diplomci idu radit kao pflegeri?
-
stella8692
#388 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Kada ovdje ni pripravnicki ne mogu odraditi, a tamo bih radila kao medicinska sestra Jer sam tu srednju zavrsila.
-
missko
#389 Re: AW: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Mozda ti zato traze B2 jer ipak medicinska sestra da ne zna jezik je malo rizicnostella8692 wrote:Kada ovdje ni pripravnicki ne mogu odraditi, a tamo bih radila kao medicinska sestra Jer sam tu srednju zavrsila.
- forumskivojnik
#390 Re: AW: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
missko wrote:Mozda ti zato traze B2 jer ipak medicinska sestra da ne zna jezik je malo rizicnostella8692 wrote:Kada ovdje ni pripravnicki ne mogu odraditi, a tamo bih radila kao medicinska sestra Jer sam tu srednju zavrsila.
missko ne prevodi bukvalno naziv zvanja sa njemačkog na bosanski/hrvatski/srpski kao i svi ostali.missko Zar je dotle doslo da diplomci idu radit kao pflegeri?
Uopšteno u Njemačkoj naziv za medicinsko osoblje je njegovatelj/ica pa se onda pravi razlika na :
1.Zvanični naziv zvanja medicinska sestra ,od prije par godina, je u Njemačkoj Krankenpfleger/in , a bukvalni prevod bi bio njegovatelj bolesnih odnosno medicinska sestra.
2.Altenpfleger/in u Njemačkoj - bukvalni prevod bi bio njegovatelj starih i to je redovno školovanje a ne nekakvi kursevi koji u BiH niču kao gljive poslije kiše.
Svi ovdje tipkate samo njegovatelj kao opći pojam ne praveći pri tome nikakvu razliku između Krankenpfleger/in i Altenpfleger/in što je jako bitno jer svi iz BiH za redovnom Srednjom medicinskom školom ali i oni sa Visokom zdravstvenom mogu da rade i u bolnici/klinici kao Krankenpfleger/in i u staračkom domu kao Altenpfleger/in zbog razlike u samom obrazovnom sistemu BiH i Njemačke samo moraju voditi računa da im se u Staračkom domu ne uradi Anerkennung za zvanje Altenpfleger/in jer onda više ne mogu u Njemačkoj raditi u bolnici,osim na gerijatrijskim odjeljenjima ako bi to nekada htjeli.
- forumskivojnik
#391 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ti ideš u Pokrajinu / Land Rheinland-Pfalz čije je sjedište(glavni grad)/Verwaltungssitz grad Landau i oni ti određuju i tumače zakonske odredbe za ovu pokrajinu.stella8692 wrote:Ja sam bila Student i htjela da idem da radim tokom tri mjeseca pauze, ambasada mi u Sarajevu rekla (ljudi koji rade) da bez Vize Nema sanse. Ali ja sam poslala papir da sam redovan Student i ZAV mi je poslao dozvolu za Rad i boravak, Jer ih je prethodno kontaktirala moja "sefica", tako da sam s tim rozim papirom otisla u ambasadu i rekli da Nema potrebe za ikakvom vizom. Tako da svi znaju da je to ipak moguce, AKo imate strpljivog poslodavca.
ZAV je potpisivanjem sporazuma sa ARS-om nama samo olakšao uslove dobivanja radne dozvole u Njemačkoj ali ne i uslove dobivanje Anerkennunga za koji su ostali i dalje da važe pokrajinski zakoni. Naime da bi dobili radnu dozvolu dovoljno je da imamo certifikat B1 i u roku od godinu dana da steknemo certifikat B2 koji je uslov da bi se mogli prijaviti za Anerkennung. Ako poslodavac na samom startu želi radnika prijaviti za Anerkenung tj.prije nego je ovaj stekao certifikat B2 ili ako to netko iz BiH sam hoće onda će pokrajinska vlada , normalno, ODMAH kao jedan od uslova postaviti i posjedovanje certifikata B2 kao uslov jer taj uslov nije nikada ni dovođen u pitanje niti je njega ZAV bilo kome olakšao. B2 je uslov svim strancima u Njemačkoj, pored ostalih opštih uslova, da mogu podnijeti zahtjev za Anerkennung/nostrifikaciju svoje diplome kao Krankenpfleger/in (medicinski tehničar/sestra što mi iz BiH tražimo).
Meni je bolnica u pokrajini u kojoj sam ja na samom startu uslovila nivo znanja jezika B2 a do Anerkennunga C1. B2 sam imao već u Bosni ali sam ovamo ionako upisao kurs na Volkshochschule i za 7 mj.položio C1 što mi je bio uslov za Anerkennung.
U pokrajini gdje sam ja uslov za rad u bolnici/klinici je početno znanje jezika na nivou B2, a navodno od ovog ljeta je to trebalo da bude primijenjeno u svim pokrajinama na nivou cijele Republike B2 za Krankenpfleger/in, a C1 za ljekare.
Da li je to sprovedeno u praksu ne znam. Ja sam sve ovo morao da prođem pa tako ćeš i ti sigurno. Sjedi i uči jezik ako misliš da biraš radno mjesto. ZAV-u je dovoljno B1 jer su sa BiH takav sporazum potpisali ali svaka Pokrajina za sebe ima svoje zakone koje primjenjuju i ti ih ne možeš zaobići. Isto kao i Kantoni u FBiH, Federacija i RS
Realno početno znanje jezika na nivou B2 je ništa kada dođeš iz medicinsko-tehničke pustinje BiH u medicinsko-tehnički razvijenu zemlju pa ni osnovne stručne pojmove ne znaš na tom jeziku
I sve sam sam sebi sredio bez ikakvog plaćanja bilo kome i bez ikakvih veza i vezica kao u BiH gdje mi je za posao sa fakultetskom diplomom traženo 10,000 EUR-a i pristup jednoj nacionalnoj stranci
-
stella8692
#392 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
E sada mi je malo jasnije. Sta mislis hoce li Bar biti lakse sto Sa tim starackim domom imam potpisan stalni radni ugovor? Sad mi ostaje da cekam i ucim za B2.
A je li tezak proces verifikacije, sta se uci, polaze?
Razbistrio mi je glavu ovaj Kommentar. Hvala ti.
-
stella8692
#393 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
A zaboravila sam napomenuti da je meni prvo dosao Mail od Herrn Pfaffmana iz Landau-a gdje su bila dva Dokumenta da se potpisem i sto prije posaljem Sa ostalim papirima koji su Navedeni. Izmedju ostalog morala sam se potpisati na dokument u Kojem stoji da cu 5 godina raditi u jednoj pokrajini. Sve je bilo kompjuterski popunjeno samo sam se ja potpisala. Jesi li ti isto tako dobio od njih kojim slucajem?
- ćiribiribela
#394 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja to ne bih potpisala, just sayin'. 
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#395 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
stella8692 wrote:A zaboravila sam napomenuti da je meni prvo dosao Mail od Herrn Pfaffmana iz Landau-a gdje su bila dva Dokumenta da se potpisem i sto prije posaljem Sa ostalim papirima koji su Navedeni. Izmedju ostalog morala sam se potpisati na dokument u Kojem stoji da cu 5 godina raditi u jednoj pokrajini. Sve je bilo kompjuterski popunjeno samo sam se ja potpisala. Jesi li ti isto tako dobio od njih kojim slucajem?
Svabo je to
Poslje pet godina prekidaju radni odnos bar na jedan dan, salju te bar jedan dan na socijalu da isponova moras napuniti 8 godina boravka gdje nisi niti jednog dana na socijali i bez posla kako bi mogla dobiti njemacko drzavljanstvo.
Ljudi iskljucivo idu po drzavljanstvo a novac ide pod razumljevanje, jer niko ne radi dzaba.
Ti poslje pet godina a ili ides kuci u BiH ili ostajes u Njemackoj kao BiH drzavljanka i tako svaki put jovo na novo ces raditi za znatno niza primanja nego neko sa njemackim drzavljanstvom.
Sta's taki zakoni
- Kuna
#396 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ne kazem da i to nije nemoguce, ali mislim da je ovdje vecini bitniji posao, a i to za drzavljanstvo je individualno. Nekima upali nekima ne, sve zavisi na sta ko cilja. Da, i sreća igre veliku uloguZviz wrote:stella8692 wrote:A zaboravila sam napomenuti da je meni prvo dosao Mail od Herrn Pfaffmana iz Landau-a gdje su bila dva Dokumenta da se potpisem i sto prije posaljem Sa ostalim papirima koji su Navedeni. Izmedju ostalog morala sam se potpisati na dokument u Kojem stoji da cu 5 godina raditi u jednoj pokrajini. Sve je bilo kompjuterski popunjeno samo sam se ja potpisala. Jesi li ti isto tako dobio od njih kojim slucajem?
Svabo je to![]()
Poslje pet godina prekidaju radni odnos bar na jedan dan, salju te bar jedan dan na socijalu da isponova moras napuniti 8 godina boravka gdje nisi niti jednog dana na socijali i bez posla kako bi mogla dobiti njemacko drzavljanstvo.
Ljudi iskljucivo idu po drzavljanstvo a novac ide pod razumljevanje, jer niko ne radi dzaba.
Ti poslje pet godina a ili ides kuci u BiH ili ostajes u Njemackoj kao BiH drzavljanka i tako svaki put jovo na novo ces raditi za znatno niza primanja nego neko sa njemackim drzavljanstvom.
Sta's taki zakoni
- forumskivojnik
#397 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
A šta ćeš ako ti to postave kao uslov?ćiribiribela wrote:Ja to ne bih potpisala, just sayin'.
- forumskivojnik
#398 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
stella8692 wrote:E sada mi je malo jasnije. Sta mislis hoce li Bar biti lakse sto Sa tim starackim domom imam potpisan stalni radni ugovor? Sad mi ostaje da cekam i ucim za B2.
Što se tiče Anerkennunga ja nisam imao nikakve ispite. Pošto ne radim na odjeljenju i nemam direktnog kontakta sa pacijentima trebao sam odraditi odjeljensku praksu 3 mjeseca ali mi je to služba u kojoj radim, u dogovoru sa upravom/Pflegedirektion, skratila na 1 mjesec i ponudili su mi da sam izaberem jedno od odjeljenja iz bolnice gdje sam onda proveo 1 mjesec radeći sve što i oni. Po isteku tog vremena glavna odjeljenska sestra koja je i nadgledala i pratila moj rad (kao i kod nas kada se odrađuje pripravnički) na kraju je potpisala i ispunila svoj dio formulara, a ostalo su uradili moji iz službe u kojoj radim.Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Postby stella8692 » 04/11/2014 00:51
A zaboravila sam napomenuti da je meni prvo dosao Mail od Herrn Pfaffmana iz Landau-a gdje su bila dva Dokumenta da se potpisem i sto prije posaljem Sa ostalim papirima koji su Navedeni. Izmedju ostalog morala sam se potpisati na dokument u Kojem stoji da cu 5 godina raditi u jednoj pokrajini. Sve je bilo kompjuterski popunjeno samo sam se ja potpisala. Jesi li ti isto tako dobio od njih kojim slucajem?
Bolnica je meni napravila termin, dala spisak dokumenata koje im moram ,za Anerkennung, donijeti i svu tu dokumentaciju od mene i njihove potpise i izjave ja sam lično odnio u sjedište pokrajinske vlade ,Pokrajine u kojoj sam ja, i to predao i ispotpisivao sve što su od mene tražili.
Nije mi nitko spomenuo nikakav uslov da ih ne smijem napuštati, a i da jesu ne bih to odbio jer ionako nemam namjeru mijenjati ni pokrajinu a ni bolnicu. Šta sam učio??? Sve što je bilo vezano direktno za moj posao i službu u kojoj radim i to tako što sam lično kupio dio stručne literature koju su mi savjetovali da imam a dio posuđivao i još uvijek posuđujem iz bolničke biblioteke koja je na raspolaganju kako ljekarima tako i ostalim medicinskim radnicima.
Svi koji su otišli preko GIZ-a su uslovljeni da kod dotičnog poslodavca moraju ostati određen vremenski period koji taj poslodavac odredi jer je poslodavac GIZ-u isplatio 3700,00EUR-a po osobi. Tri osobe koje ja lično znam, a koje su otišle preko GIZ-a moraju ostati po 3 godine kod poslodavca, a otišli su u starački dom jedna, neuropsihijatriju druga a treća je u rehabilitacionom centru za paraplegičare. Nisu ni nezadovoljni ali ni zadovoljni onim na šta su došli ali tu moraju ostati svako od njih po 3 godine ili vratiti novac poslodavcu ako bi htjeli ranije otići. Ako Anerkennung u roku od godinu dana ne dobiju ili ne predaju zahtjev za Anerkennung opet poslodavcu ili GIZ-u moraju vratiti taj isplaćeni novac (3700,00EUR-a) jer bez Anerkennunga po zakonu ne smiješ duže raditi (opet isto kao i kod nas bez državnog).Ovo su još u BiH morali potpisati da će vratiti ovaj novac oni lično ako u roku od godinu dana ne dobiju Anerkennung ili ne predaju zahtjev za njega. U slučaju da neko ,u roku od godinu dana, ne dobije Anerkennung ili ne preda zahtjev ZAV mu neće produžiti radnu dozvolu i sav novac mora vratiti poslodavcu ako je otišao preko GIZ-a, a ako je sam sebi našao posao jednostavno nakon godinu dana ostaje bez radne dozvole. I ovo je zajedničko svima koji dobiju posao u Njemačkoj (bez obzira da li ga sami sebi našli ili otišli preko GIZ-a ili neke agencije) radna dozvola je prvo na godinu dana pa ako za taj period ne dobiješ Anerkennung nazad u BiH bez obzira kakav radni ugovor imaš potpisan sa poslodavcem.
- Mannequin
#399 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Smije li se znati sta ti tacno radis? Izvini ako si negdje napisao a ja preskocilaforumskivojnik wrote: Što se tiče Anerkennunga ja nisam imao nikakve ispite. Pošto ne radim na odjeljenju i nemam direktnog kontakta sa pacijentima trebao sam odraditi odjeljensku praksu 3 mjeseca ali mi je to služba u kojoj radim, u dogovoru sa upravom/Pflegedirektion, skratila na 1 mjesec i ponudili su mi da sam izaberem jedno od odjeljenja iz bolnice gdje sam onda proveo 1 mjesec radeći sve što i oni. Po isteku tog vremena glavna odjeljenska sestra koja je i nadgledala i pratila moj rad (kao i kod nas kada se odrađuje pripravnički) na kraju je potpisala i ispunila svoj dio formulara, a ostalo su uradili moji iz službe u kojoj radim.
Bolnica je meni napravila termin, dala spisak dokumenata koje im moram ,za Anerkennung, donijeti i svu tu dokumentaciju od mene i njihove potpise i izjave ja sam lično odnio u sjedište pokrajinske vlade ,Pokrajine u kojoj sam ja, i to predao i ispotpisivao sve što su od mene tražili.
Nije mi nitko spomenuo nikakav uslov da ih ne smijem napuštati, a i da jesu ne bih to odbio jer ionako nemam namjeru mijenjati ni pokrajinu a ni bolnicu. Šta sam učio??? Sve što je bilo vezano direktno za moj posao i službu u kojoj radim i to tako što sam lično kupio dio stručne literature koju su mi savjetovali da imam a dio posuđivao i još uvijek posuđujem iz bolničke biblioteke koja je na raspolaganju kako ljekarima tako i ostalim medicinskim radnicima.
Svi koji su otišli preko GIZ-a su uslovljeni da kod dotičnog poslodavca moraju ostati određen vremenski period koji taj poslodavac odredi jer je poslodavac GIZ-u isplatio 3700,00EUR-a po osobi. Tri osobe koje ja lično znam, a koje su otišle preko GIZ-a moraju ostati po 3 godine kod poslodavca, a otišli su u starački dom jedna, neuropsihijatriju druga a treća je u rehabilitacionom centru za paraplegičare. Nisu ni nezadovoljni ali ni zadovoljni onim na šta su došli ali tu moraju ostati svako od njih po 3 godine ili vratiti novac poslodavcu ako bi htjeli ranije otići. Ako Anerkennung u roku od godinu dana ne dobiju ili ne predaju zahtjev za Anerkennung opet poslodavcu ili GIZ-u moraju vratiti taj isplaćeni novac (3700,00EUR-a) jer bez Anerkennunga po zakonu ne smiješ duže raditi (opet isto kao i kod nas bez državnog).Ovo su još u BiH morali potpisati da će vratiti ovaj novac oni lično ako u roku od godinu dana ne dobiju Anerkennung ili ne predaju zahtjev za njega. U slučaju da neko ,u roku od godinu dana, ne dobije Anerkennung ili ne preda zahtjev ZAV mu neće produžiti radnu dozvolu i sav novac mora vratiti poslodavcu ako je otišao preko GIZ-a, a ako je sam sebi našao posao jednostavno nakon godinu dana ostaje bez radne dozvole. I ovo je zajedničko svima koji dobiju posao u Njemačkoj (bez obzira da li ga sami sebi našli ili otišli preko GIZ-a ili neke agencije) radna dozvola je prvo na godinu dana pa ako za taj period ne dobiješ Anerkennung nazad u BiH bez obzira kakav radni ugovor imaš potpisan sa poslodavcem.
- forumskivojnik
#400 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Mannequin wrote:Smije li se znati sta ti tacno radis? Izvini ako si negdje napisao a ja preskocilaforumskivojnik wrote: Što se tiče Anerkennunga ja nisam imao nikakve ispite. Pošto ne radim na odjeljenju i nemam direktnog kontakta sa pacijentima trebao sam odraditi odjeljensku praksu 3 mjeseca ali mi je to služba u kojoj radim, u dogovoru sa upravom/Pflegedirektion, skratila na 1 mjesec i ponudili su mi da sam izaberem jedno od odjeljenja iz bolnice gdje sam onda proveo 1 mjesec radeći sve što i oni. Po isteku tog vremena glavna odjeljenska sestra koja je i nadgledala i pratila moj rad (kao i kod nas kada se odrađuje pripravnički) na kraju je potpisala i ispunila svoj dio formulara, a ostalo su uradili moji iz službe u kojoj radim.
U jednoj od ovih službi ja radim i posao sam sam sebi našao bez ičijeg posredovanja i bez ikakvog plaćanja.
Najveća prepreka je jezik, a kada se on savlada sve ostalo je lako.
Evo link od agencije iz Krajine koja posreduje u zapošljavanju u staračke domove bez naplaćivanja od kandidata.Naplaćuju usluge od poslodavca.
Poznajem nekoga ko je preko njih otišao. Tko želi može da im se javi.
https://www.facebook.com/profile.php?id ... ts&fref=ts