drndalo wrote:
I jos nesto, sa boljim standardom je lakse ganjati i birati... Onaj ko od 500 KM plate mora hraniti familiju i placati rezije, nema luksuz biranja, on mora uzeti keks koji je jeftiniji, bilo da je iz Jelaha, Paracina, Obrovca, ili Batman-a. Nazalost to su skontali i nasi bizMismeni, pa imaju posebne pristupe trzistu koje trazi najjeftinije, proizvode jeftine i lose proizvode... Ne svi na srecu, ali trend postoji...
Ovo je jedan od glavnih razloga ljudi traze jeftino, pored neinformisanosti i bezvoljnosti da se pomogne drzavi.
I sad zamisli licemjerja da ti drzava koja te bacila tek tako da se boris, ne pruza ti nista, trazi od tebe da kupujes domace i da njoj punis kasu. Ja ne kazem da drzava ovdje treba sad da daje socijalu po 400 eura, ne, nego drzava treba da brine za svoje gradjane, za njihovu sigurnost itd. U SVIM SITUACIJAMA.
Ne moze drzava traziti od kupca da podrzava domaceg privrednika, a onda tom istom domacem privredniku stane za vrat i ubija ga u dusu porezima i nametima. To je licemjerno i to ljudi vide. I onda taj isti privatnik ne zeli da placa drzavi, jer ne moze izdrzat tolike namete. Sve je to jedan zacarani krug.
Jednostavno ljudi ne vjeruju ovoj drzavi i samim tim nemaju taj osjecaj da nekupovinom domaceg stete istoj. Niti taj osjecaj mogu razviti, upravo zbog gore navedenog.
Ja bih ovdje po strani stavio patriotizam koji se ispoljava u vidu sportskog navijanja itd, to je neki drugi patriotizam.
Neko ce morati zapoceti i ukinuti ovaj zacararni krug, tj. okrenuti ga u drugom smjeru. A to moze normalno samo drzava, ne moze to mali covjek, ma koliko bio organizovan. Jer najorganizovaniji ljudi su upravo drzave, ne moze se organizovanije od toga biti. Zato i postoje drzave.
Drzava mora pokrenuti mehanizam gdje ce smanjiti namete domacim privrednicima, podstaci ih da proizvode, dobiti njihovo povjerenje. E tek onda te iste privatnike redovno i rigorozno kontrolisati da sve zivo prijave, pa ce samim tim i onaj radnik biti zadovoljan, jer mu je sve uredno prijavljeno, osigurano. I onda ce i on mozda vratiti povjerenje drzavi.
Mislim ja kupujem domace, pa cak i kad je skuplje kupim, ali neko to nije u mogucnosti. A nasi privrednici se ne mogu takmiciti sa stranim, jer jednostavno nemaju prostora, ubise ih trzni centri i ubi ih drzava - ista ona drzava koja trazi od nas da kupujemo domace.