Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mmaar
#376 Re: Najbitniji Bosnjak
Cuo sam za mnoge price o porijeklu njegovog bogatstva i svakako da toliko bogatstvo nije moglo pasti s neba, ali zamisli kad ce ovi za koje "nije znao" vratiti nesto narodu od kojeg su pootimali sve sto se moglo oteti. Slazem se da je Zulfikarpasic milion puta bolji izbor od onoga koji "nije znao" i da je on bio na njegovom mjestu sigurno bi BiH izgedala mnogo mnogo drugacije, naravno u pozitivnom smislu. Pozitivna licnost, bez ikakve dvojbe i neuporedivog uticaja, etike, obrazovanja i sirine od kojekavih Izetbegovica, Zivalja, Cengica i drugih unesrecitelja ovog naroda.
- MOSALJOZE
#377 Re: Najbitniji Bosnjak
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tokic-po ... /130224055
malo je vezano sa temom
malo je vezano sa temom
-
StupskaBitanga
#378 Re: Najbitniji Bosnjak
Nek je Sejfudin Tokić kompetentan govoriti o ovim stvarima. Ja stvarno ne znam zašto se ovoliki medijski prostor daje ovakvim marginalnim osobama
-
zović
#379 Re: Najbitniji Bosnjak
http://www.rodoslov.ba/pages/view_zavicaj_news/317
potražiti ovdje do 1992g ili 93..a za poslije neznam!
potražiti ovdje do 1992g ili 93..a za poslije neznam!
- Bosanski_hibrid
#380 Re: Najbitniji Bosnjak
Imam čudan osjećaj da će nakon narednog popisa bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci postati na jednom Bošnjaci i pričati priče o pogubnosti islama a naprednosti Bošnjaštva. Oni sami ne znaju šta hoće ali jasno znaju šta neće 
-
StupskaBitanga
#381 Re: Najbitniji Bosnjak
bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci
-
theTruePath
#382 Re: Najbitniji Bosnjak
Bosanski_hibrid wrote:Imam čudan osjećaj da će nakon narednog popisa bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci postati na jednom Bošnjaci i pričati priče o pogubnosti islama a naprednosti Bošnjaštva. Oni sami ne znaju šta hoće ali jasno znaju šta neće
oni su bosanci,oni su uvijek alternativci pa ako nekad i Bosanac postane priznat oni ce biti Evropljani,
Razumijem ja ove iz mjesanih brakova,ili u mjesanim brakovima,oni su i vecina u takvim drustvima.Ja bi njih i podrzavao da imaju svoja prava..samo neka ne pokusavaju preko bosnjackih ledja da prave sebi nesto
-
taxi_driver32
#383 Re: Najbitniji Bosnjak
theTruePath wrote:Bosanski_hibrid wrote:Imam čudan osjećaj da će nakon narednog popisa bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci postati na jednom Bošnjaci i pričati priče o pogubnosti islama a naprednosti Bošnjaštva. Oni sami ne znaju šta hoće ali jasno znaju šta neće
oni su bosanci,oni su uvijek alternativci pa ako nekad i Bosanac postane priznat oni ce biti Evropljani,
Razumijem ja ove iz mjesanih brakova,ili u mjesanim brakovima,oni su i vecina u takvim drustvima.Ja bi njih i podrzavao da imaju svoja prava..samo neka ne pokusavaju preko bosnjackih ledja da prave sebi nesto
A koja su to bosnjacka ledja?
-
theTruePath
#384 Re: Najbitniji Bosnjak
ljudska bosnjacka ledjataxi_driver32 wrote:theTruePath wrote:Bosanski_hibrid wrote:Imam čudan osjećaj da će nakon narednog popisa bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci postati na jednom Bošnjaci i pričati priče o pogubnosti islama a naprednosti Bošnjaštva. Oni sami ne znaju šta hoće ali jasno znaju šta neće
A koja su to bosnjacka ledja?
-
melac
#385 Re: Najbitniji Bosnjak
Zar bosanac i bošnjak nisu sinonimi?theTruePath wrote:Bosanski_hibrid wrote:Imam čudan osjećaj da će nakon narednog popisa bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci postati na jednom Bošnjaci i pričati priče o pogubnosti islama a naprednosti Bošnjaštva. Oni sami ne znaju šta hoće ali jasno znaju šta neće
-
theTruePath
#386 Re: Najbitniji Bosnjak
Nisumelac wrote:Zar bosanac i bošnjak nisu sinonimi?theTruePath wrote:Bosanski_hibrid wrote:Imam čudan osjećaj da će nakon narednog popisa bivši Jugosloveni a trenutni Bosanci postati na jednom Bošnjaci i pričati priče o pogubnosti islama a naprednosti Bošnjaštva. Oni sami ne znaju šta hoće ali jasno znaju šta neće
-
melac
#387 Re: Najbitniji Bosnjak
Ja sam fakat mislio da jesu, kada Kulin ban spominje da je vladar Bosnie i bosniaka. Ali eto možda i nije, s vremenom se stvari izmjene.theTruePath wrote:Nisumelac wrote:Zar bosanac i bošnjak nisu sinonimi?
-
theTruePath
#388 Re: Najbitniji Bosnjak
Pa da naravno,s vremenom se stvari mjenjaju zna se ko smo mi Bosnjaci a sta je Bosanac i Hercegovacmelac wrote:Ja sam fakat mislio da jesu, kada Kulin ban spominje da je vladar Bosnie i bosniaka. Ali eto možda i nije, s vremenom se stvari izmjene.theTruePath wrote:Nisumelac wrote:Zar bosanac i bošnjak nisu sinonimi?
Sve mi se cini da je ovo zlonamjerno,poistovjeciti Bosanstvo s Bosnjastvom(i islamom) i tako za sva vremena otudjiti srbe i hrvate od Bosanstva i Hercegovstva
U BIH zive BOSNJACI SRBI I HRVATI
ONI SU BOSANCI I HERCEGOVCI
- sinuhe
#389 Re: Najbitniji Bosnjak
Spaho izbacen a ubacen JMO-vac Nurija Pozderac kojeg su komunisti vrbovali za vrijeme Bihacke republike i sluzio im kao ikebana. 
Sto onda ne i Osman Karabegovic koji ga je nagovorio da podje za partizanima?
Sto onda ne i Osman Karabegovic koji ga je nagovorio da podje za partizanima?
-
theTruePath
#390 Re: Najbitniji Bosnjak
Pricaj nam vise o tome? ljudi u Krajini Nuriju vise spominju od Hamdije(bio i vjernik i dobar covjek navodno)sinuhe wrote:Spaho izbacen a ubacen JMO-vac Nurija Pozderac kojeg su komunisti vrbovali za vrijeme Bihacke republike i sluzio im kao ikebana.
- sinuhe
#391 Re: Najbitniji Bosnjak
Alfa i omega je bio Spaho. Ko je Nurija?
-
theTruePath
#392 Re: Najbitniji Bosnjak
Evo ga samo za tebe ,vidim jako ti je stalosinuhe wrote:Alfa i omega je bio Spaho. Ko je Nurija?

- sinuhe
#393 Re: Najbitniji Bosnjak
Prije rata nije bio ispred Spahe, a u ratu nije bio ispred Karabegovica ili Hume.
Komunisti su imali uza se ljude starog rezima samo radi svijeta.
Komunisti su imali uza se ljude starog rezima samo radi svijeta.
-
theTruePath
#394 Re: Najbitniji Bosnjak
Iskreno vise zasluzuje Safvet beg Basagic
-
theTruePath
#395 Re: Najbitniji Bosnjak
Trenutno Alija I vodi sa 36%,drugi je kralj Tvrtko,treci Husein beg 
-
kojetou
#396 Re: Najbitniji Bosnjak
Realno gledano; oni koji se malo vise razumiju reci ce da je Stijepan Kotromanic II mnogo vazniji od kralja Tvrtka i Kulina Bana zajedno:
1) Vodio ratove protiv Madjara kada je Bosna trebala da postane Ugarski privjesak i to sprijecio. Jos pripopijio Bosni Livno, Duvno.
2) Vodio rat protiv Hrvata; tacnije: Mladena Subica te se sa njim obracunao na rijeci Drini..
3) Vodio rat protiv Srba te izdrzao napad cara Dushana kada je Bosni prijetili da postane srpski privjesak.
4) Pripremio teren Tvrtko I Kotromanicu da od Bosne stvori jednu od mocnijih drzava u istocnoj evropi iz tog vremena.
1) Vodio ratove protiv Madjara kada je Bosna trebala da postane Ugarski privjesak i to sprijecio. Jos pripopijio Bosni Livno, Duvno.
2) Vodio rat protiv Hrvata; tacnije: Mladena Subica te se sa njim obracunao na rijeci Drini..
3) Vodio rat protiv Srba te izdrzao napad cara Dushana kada je Bosni prijetili da postane srpski privjesak.
4) Pripremio teren Tvrtko I Kotromanicu da od Bosne stvori jednu od mocnijih drzava u istocnoj evropi iz tog vremena.
- k3ngur
#397 Re: Najbitniji Bosnjak
Gdje su va tu Gazi Husrev-beg i Mehmed-pasa Sokolovic. Oni bi meni bili medju slavnima nase Bosne ponosne.
Gazi Husrev-beg osvajac Beograda, Jajca, Klisa, Banja Luke i ostalih gradova Bih i Hrvatske, preporoditelj Sarajeva, najveci vakif sto ga je Bosna ikad imala.
Mehmed-pasa najslavniji veliki vezir Osmanskog carstva i jedan od najslavnijih politicara u 16. stoljecu, vezirovao od 1565-1579 za vrijeme tri sultana Sulejmana velincastvenog, Selima II i Murata III. Ucestvovao u pohodu i osvajanju Temisvara i Banata.
Gazi Husrev-beg osvajac Beograda, Jajca, Klisa, Banja Luke i ostalih gradova Bih i Hrvatske, preporoditelj Sarajeva, najveci vakif sto ga je Bosna ikad imala.
Mehmed-pasa najslavniji veliki vezir Osmanskog carstva i jedan od najslavnijih politicara u 16. stoljecu, vezirovao od 1565-1579 za vrijeme tri sultana Sulejmana velincastvenog, Selima II i Murata III. Ucestvovao u pohodu i osvajanju Temisvara i Banata.
-
dufresne
#398 Re: Najbitniji Bosnjak
kojetou wrote:Realno gledano; oni koji se malo vise razumiju reci ce da je Stijepan Kotromanic II mnogo vazniji od kralja Tvrtka i Kulina Bana zajedno:
- k3ngur
#399 Re: Najbitniji Bosnjak
Za mene 10 najslavnijih bosnjaka su sljedeci:
Alija Izetbegovic
Mehmed Spaho
Husein Gradascevic
Kralj Tvrtko
Kulin Ban
Dzemaludin ef Causevic
Gazi Husrev beg
Mehmed pasa Sokolovic
Sefer Halilovic
Dzemal Bijedic
Mehmed Vehbi Semsekadic
Pored ovih 10 po mom misljenju su i ovi blizu:
Ferhad pasa Sokolovic
Mehmed ef Handzic
Ali Fehmi Dzabic
Ban Stjepan II
Ban Ninoslav
Gazi Isa beg
Fadil pasa Serifovic
Hasan Kjafi Pruscak
Avdo Humo
Sejh Jujo
Mehmed Alagic
itd...
Alija Izetbegovic
Mehmed Spaho
Husein Gradascevic
Kralj Tvrtko
Kulin Ban
Dzemaludin ef Causevic
Gazi Husrev beg
Mehmed pasa Sokolovic
Sefer Halilovic
Dzemal Bijedic
Mehmed Vehbi Semsekadic
Pored ovih 10 po mom misljenju su i ovi blizu:
Ferhad pasa Sokolovic
Mehmed ef Handzic
Ali Fehmi Dzabic
Ban Stjepan II
Ban Ninoslav
Gazi Isa beg
Fadil pasa Serifovic
Hasan Kjafi Pruscak
Avdo Humo
Sejh Jujo
Mehmed Alagic
itd...
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#400 Re: Najbitniji Bosnjak
Prvi predsjednik Alija Izetbegović, deset praznih mjesta pa ovi ostali koje navodite.