Pa svidjalo bi se i meni da sam se uvalio u kojekakve NVO i uzimam pare na ublehe.KatarinaKosaca wrote:Ti svoje iskustvo ne možeš predstavljati kao opću situaciju u BIH. Kao prvo apsolutno je netačno da su ljudi namrgođeni i napeti, nigdje humora i za***cije kao ovdje i najviše na svoj račun. To što neki ljudi predugo žive vani pa jednostavno izgube taj smisao.. sasvim je druga stvar. Dakle, baš si kriv i netačan primjer naveo. Dalje, oko prevrtanja majica... kaže mi prijateljica koja ima neki dućan da je joj je zlo ljeti kad dođe dijaspora prevrne radnju, sve pregleda , prokomentira "Kod nas u .... je bolje i jeftinije" i izađe... LIčno sam gledala kad naručuju ćevape i pri plaćanju počnu kukati kako je skupo, skupo, skupo.. Nisi nikad razmišljao da možda takvim nipodaštavajućim odnosom prema BIH doprinosiš odnosu prema sebi? Mi ovdje na svim temam jako kritiziramo stanje u BIH, ali kad mi počnu veličati kako vani i govno miriše, a ovdje horde kriminalaca hodaju ulicama i napadaju, ljudi namrgođeni, a vani kao jako duhoviti, e, onda proradi ono što se zove bosanski inat. Što se tiče taksiste... vani to samo namazanije rade. U Madridu kad sjednem u taksi, vidi da znam jezik, vidi i da imam nalgasak, pa me samo namazano pita kojim ćemo putem...(????????) do odredišta, jer ne zna da li tu živim pa ću zvati inspekciju ili sam turista.. Moj je muž stranac koji živi u BIH, i kaže da nigdje boljeg humora i pristupačnijih ljudi i ukusnije hrane i ljepših žena.. Jako mu se sviđa bosanski mentalitet. Jako mu se ne sviđa to što nemamo sistema, što je neka druga tema i priča, ali što nikako ne znači da je sistematsko, permanentno pljuvanje po BIH i ljudima ovdje rješenje. Vrh, vrhova je da je 2% stanovništva pročitalo više od CrvenkapiceOp3r4t0r wrote:Vidi, treba napraviti razliku izmedju ljudi koje poznajemo i ljudi koje ne poznajemo, ljude koja ja licno poznajem u bosni su vecinom divni ljudi, i austrijance koje poznajem su takodje divni, jer neko ko mi se ne svidja i ne zelim da ga upoznam kao i svi mi, ali ja ovdje ne pricam o ljudima koje poznajem, pricam o nepoznatim ljudima, a s njima se najvise srecem kroz neku kupovinu ili preko saltera i sa takvim ljudima sam imao daleko vise neugodnih situacija u bosni nego ovdje.
Ovdje mozes otici u neki butik i kupiti 10 majica ili otici i razmotati 20 majica i tako ih ostaviti, nista ne kupiti i izaci i odnos radnika ce biti isti i prema prvom i prema drugom covjeku, jednostavno sistem je takav.
Meni je u bosni jednostavno neugodno uci u prodavnicu ako vec u napred ne znam da cu nesto stvarno kupiti, ono da razgledam pa ako mi se nesto svidja kupim a ako ne ne kupim jednostavno izbjegavam jer nije mi se jednom desilo da kad pogledas dvije majice i ostavis vec vidis prodavacicu kako koluta ocima, jedne prilike sam naisao na jednog covjeka koji radi neke rucne radove i onako iz ljubaznosti i jednostavno zbog manjka kontakta s nasim ljudima (nekad mi je to falilo) jako ljubazno podravim i upitam covjeka koliko mu vremena treba da napravi nesto takvo i usput pohvalim kako je jako lijepo da bi mi covjek na to sve mrtav hladan rekao da ce mi odgovoriti ako cu nesto kupiti kao da sam ja neki novinar i bas mi specijalno treba njegov odgovor kako bi napisao clanak.
Jednostavno onaj medjuljudski odnos fali, ljudi su namrgodjeni, uvijek napeti ko puska.![]()
![]()
![]()
U Bosni je extra za zivjeti ako imas kesa, onda mozes sve.
Ja sam otisao iz bih 2010-e, do tada masu poslova na kojima su mi ostali duzni, na kojima nisam bio prijavljen, izgubio zdravstveno, duguju ti pare po nekoliko mjeseci a ti radis, jebe te ko i kako stigne
Ovdje sam se preporodio, daleko od toga da sam bogatas al sam svojim radom i zalaganjem steko i jos uvjek sticem sve ono o cemu bi u BiH samo mogo mastati.
Jbt veca prava imam i vise sam ovdje zasticen ko stranac nego u Bosni ko domaci.
s' moje sokocalo