Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
insomnia78

#376 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
Op3r4t0r wrote:Vidi, treba napraviti razliku izmedju ljudi koje poznajemo i ljudi koje ne poznajemo, ljude koja ja licno poznajem u bosni su vecinom divni ljudi, i austrijance koje poznajem su takodje divni, jer neko ko mi se ne svidja i ne zelim da ga upoznam kao i svi mi, ali ja ovdje ne pricam o ljudima koje poznajem, pricam o nepoznatim ljudima, a s njima se najvise srecem kroz neku kupovinu ili preko saltera i sa takvim ljudima sam imao daleko vise neugodnih situacija u bosni nego ovdje.

Ovdje mozes otici u neki butik i kupiti 10 majica ili otici i razmotati 20 majica i tako ih ostaviti, nista ne kupiti i izaci i odnos radnika ce biti isti i prema prvom i prema drugom covjeku, jednostavno sistem je takav.

Meni je u bosni jednostavno neugodno uci u prodavnicu ako vec u napred ne znam da cu nesto stvarno kupiti, ono da razgledam pa ako mi se nesto svidja kupim a ako ne ne kupim jednostavno izbjegavam jer nije mi se jednom desilo da kad pogledas dvije majice i ostavis vec vidis prodavacicu kako koluta ocima, jedne prilike sam naisao na jednog covjeka koji radi neke rucne radove i onako iz ljubaznosti i jednostavno zbog manjka kontakta s nasim ljudima (nekad mi je to falilo) jako ljubazno podravim i upitam covjeka koliko mu vremena treba da napravi nesto takvo i usput pohvalim kako je jako lijepo da bi mi covjek na to sve mrtav hladan rekao da ce mi odgovoriti ako cu nesto kupiti kao da sam ja neki novinar i bas mi specijalno treba njegov odgovor kako bi napisao clanak.

Jednostavno onaj medjuljudski odnos fali, ljudi su namrgodjeni, uvijek napeti ko puska.
Ti svoje iskustvo ne možeš predstavljati kao opću situaciju u BIH. Kao prvo apsolutno je netačno da su ljudi namrgođeni i napeti, nigdje humora i za***cije kao ovdje i najviše na svoj račun. To što neki ljudi predugo žive vani pa jednostavno izgube taj smisao.. sasvim je druga stvar. Dakle, baš si kriv i netačan primjer naveo. Dalje, oko prevrtanja majica... kaže mi prijateljica koja ima neki dućan da je joj je zlo ljeti kad dođe dijaspora prevrne radnju, sve pregleda , prokomentira "Kod nas u .... je bolje i jeftinije" i izađe... LIčno sam gledala kad naručuju ćevape i pri plaćanju počnu kukati kako je skupo, skupo, skupo.. Nisi nikad razmišljao da možda takvim nipodaštavajućim odnosom prema BIH doprinosiš odnosu prema sebi? Mi ovdje na svim temam jako kritiziramo stanje u BIH, ali kad mi počnu veličati kako vani i govno miriše, a ovdje horde kriminalaca hodaju ulicama i napadaju, ljudi namrgođeni, a vani kao jako duhoviti, e, onda proradi ono što se zove bosanski inat. Što se tiče taksiste... vani to samo namazanije rade. U Madridu kad sjednem u taksi, vidi da znam jezik, vidi i da imam nalgasak, pa me samo namazano pita kojim ćemo putem...(????????) do odredišta, jer ne zna da li tu živim pa ću zvati inspekciju ili sam turista.. Moj je muž stranac koji živi u BIH, i kaže da nigdje boljeg humora i pristupačnijih ljudi i ukusnije hrane i ljepših žena.. Jako mu se sviđa bosanski mentalitet. Jako mu se ne sviđa to što nemamo sistema, što je neka druga tema i priča, ali što nikako ne znači da je sistematsko, permanentno pljuvanje po BIH i ljudima ovdje rješenje. Vrh, vrhova je da je 2% stanovništva pročitalo više od Crvenkapice :-) :-) :-) :-)
Pa svidjalo bi se i meni da sam se uvalio u kojekakve NVO i uzimam pare na ublehe.

U Bosni je extra za zivjeti ako imas kesa, onda mozes sve.
Ja sam otisao iz bih 2010-e, do tada masu poslova na kojima su mi ostali duzni, na kojima nisam bio prijavljen, izgubio zdravstveno, duguju ti pare po nekoliko mjeseci a ti radis, jebe te ko i kako stigne
Ovdje sam se preporodio, daleko od toga da sam bogatas al sam svojim radom i zalaganjem steko i jos uvjek sticem sve ono o cemu bi u BiH samo mogo mastati.
Jbt veca prava imam i vise sam ovdje zasticen ko stranac nego u Bosni ko domaci.

s' moje sokocalo
ploglamelka

#377 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by ploglamelka »

KatarinaKosaca wrote:
ploglamelka wrote:Opet ovdje skupljam djecije stvari i saljem za Bosnu, saljem novac, pokusavam pomoci, ali zivjeti tamo je moja "najzadnja" :lol: opcija... Sad se rado sjetim rijeci tipa "najzadnji", "pomalo poveci" i tako to od slucajnih prolaznika, a prije me je jako nerviralo sto im niko u skoli nije utupio u glavu da to nije pravilno. Sa distance sam tolerantnija :).
Ne znam na kojem jeziku govoriš u zemlji u kojoj jesi, ali otiđi na njihov forum i pogledaj razinu pismenosti. Na šapsnjolskim nema 2% (čuvenih 2%) ljudi koji znaju svoje nepravilne glagole.. Dakle, totalno netipičan primjer. :roll:

hehehe, poenta je da nisam poredila bosanski nepravilni jezik sa francuskim ili engleskim, kazem kako se ja osjecam spram nepravilnog bosanskog. Nisam napadala... Ova nasa konverzacija jeste zapravo problem koji imamo: ako kazem da nesto ovdje nije savrseno, ne znaci da hvalim tudje ili da me se treba napadati, kazem kako bi bilo bolje da nije tako. Umjetnost je i biti u stanju prihvatiti kritiku i mozda poraditi na ispravljanju.

Bosna je drzava u kojoj sam provela skoro cijeli moj zivot i ja pokusavam sad izgraditi svoj odnos s tom drzavom tako da pomognem koliko mogu. A to definitivno nije biti u toj zemlji jer mi previse smetaju stvari koje sam vec nabrojala, ali sa distance uspijevam zanemariti upravo to sto me nervira i pomoci koliko mogu. A ovdje gdje sam sad - u jednom velikom istrazivackom centru - nas 3 je iz Bosne - i izgradili smo takav odnos da cijene i nas i Bosnu vise nego mnoge druge i razvijenije zemlje.

I ono sto pokusavam postici u zivotu je:
- da se uklopim u novu sredinu i da ljudi koji me okruzuju cijene mene i moje porijeklo,
- da me poznaju po pameti i dobroti,
- da pomognem Bosni koliko mogu - a to podrazumijeva i ispravljanje nepravilnog jezika i nekulture.

Nije me briga za ispravljanje nepravilnosti u bilo kojoj drugoj zemlju. To nije moja borba :).
pearlica

#378 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pearlica »

prusko wrote: Radio sam sa austrijskim firmama i organizacijama u BiH i Austriji, i mogu ti reći da nikad ništa nisu pomogli ovoj zemlji i narodu, a u koferima njihove banke i firme iznose pare odavde. Gaje jedan egoističan, kolonijalni, izrabljivački odnos prema nama i samo nas gledaju kao izvor prihoda. Vrlo dobro koriste našu političku krizu i love u mutnom. Čim dođe do toga da oni nešto daju za napredak BiH ili ostvare neku saradnju na obostranu korist - NE MOŽE.
Da ne ispadne da branim australce ja ih znam samo turisticki i kroz biznis. I osto sto opisujes je cisti biznis. Tako se manje vise svi ophode prema svima znaci ne samo australci prema bosancima vec svi prema svima. Daj da pravimo biznis pa ko ce koga bolje pomuzti... nema to ono na lijepe oci... eto mi ce mo vama pomoci jer ste vi bili u ratu ili zato sto smo komsije. Jedno su ljudi koji se bave humanitarnim radom nesto sasvim drugo su ljudi koji se bave biznisom to su dva razlicita svijeta koja nemaju skoro pa nikakvih dodirnih tacaka. Sve banke koje su australijanci otvorili po BiH su otvorili da bi zaradili pare... znaci ne da pomognu jadnom narodu poslije rata vec za profitiraju, isto kao sto profitiraju i kod sebe... ne vidim sta tu nije jasno.

Zato se ne mijesa business & pleasure :mrgreen:
uglavnomja

#379 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

ovdje dvije osobe "brane" :D zivot u bosni, a pljuckaju po inostranstvu, a prema postovima bi se reklo da su oboje dosli nazad poslije dijasporskog staza :lol:

jedan je priznao da se vratio s parama, naravno, i zivi kao hadzija dok copa pare, vjerovatno ni druga osoba nije nazad sa 500 km u dzepu :-)

tako da njihove stavove smatram irelevantnim. :oops:

moj je put slican insomnijinom, nakon rata i deceniju i po poslije rata, sve znam sta je i kako je, i znam da je sve gore i gore, i mozete pricati bajke o bosanskom duhu (koji je nestao nekad prije 15-20 godina), meraku, raji.. niceg vise nema. samo kokuzluka koji se sakriva pred rajom, a kad se ostane nasamo :cry:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#380 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

pearlica wrote:Nisam ti ja ni u jednom primjeru demonizirala BiH ne znam sto se palis na moje komentare... ovaj komentar o restoranu je bio odgovor na tvoj komentar zasto dijaspora pita za cijene i komentira cijene pa reko zato sto ako ne pitas onda te zeznu i to dobro.
Primjer je vrlo atipičan, odnosno univerzalan, nikako selektivan koji se odnosi samo na BIH. Navela sam ti primjer italijskih trgovaca. I opet ti postavljam pitanje, zašto je bilo potrebe reći da ste dijaspora ili odgovoriti na pitanje da li ste dijaspora. Mene da pita konobar da li sam sa Bjelava, ne bih mu odgovarala :D I upravo se to nadovezuje na moj komentar da postoji stalna potreba kako na forumu tako i ljeti u dućanima, restoranima da se kaže "Kod nas je bolje, kod nas u Švedskoj nije vako itd". Tako da često tim i takvim kometarima sama dijaspora prouzrokuje kolutanje očima ili komentar koji sam čula "Baš me briga kako je kod vas u Americi". Nema potrebe za tim uopće, a česta je pojava.
pearlica wrote:A u ostalom ne shvatam zasto tebi smeta ako dijaspora komentira ovo ili ono pa to radite i vi sami. Mislim zar nebi bilo cudno da mi se tetka u Sarajevu zali na zravstveni sistem dole i kako je bas ono dno dna kako je lose tretiraju i taze joj kovertu na koja god vrata da pokuca. Sada ja kao trebam da sutim jer to se ne tice mene to se tice vas koji dole zivite. Nigdje veze!
Valika razlika.. Mi plaćamo poreze i punimo budžet koji se troši.. (nemoj sad samo o pošiljkama familiji), govorim o zakonskom obvezi koju ispunjavamo i samim tim imamo pravo pitati i komentirati gdj eidu naše pare. Dalje, ne pročitah niti jednu lijepu riječ o BIH, njenim ljudima, nekoj prednosti od stane dijaspore. Dalje, ja ako komentiram negativnosti neke od zemalja u kojima živi dijapora, dočekaju me na rafal (tema o ratu u Iraku i siriji je najboji primjer tome naših amera). E, pa ako ne daš da ti se dira zemlja u kojoj ti plaćaš svoje poreze ne dam ni ja na moju. Tako jednostavno. :wink: Imam prijateljicu iz gimnazije sa kojom se mailam i koja živi u ju es end eju :D . Došla sam u tu fazu da neću da joj kažem da me boli glava, jer je prvi komentar "Ja tamo više nikad ne bih mogla živjeti ljude dole stalno boli glava". A nisam toliko nepristojna da nabrojim da ima faks koji ništa ne vrijedi, da živi u nekoj američkoj vukojebini i sastavlja kraj sa krajem... Toliko nepristojni još nismo, koliko god bili jadni, zatucani i nepismeni. Dakle, ne diram u tvoj život, nemoj ni ti u moj koliko god ti jadan izgledao.
Last edited by KatarinaKosaca on 28/02/2013 15:14, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#381 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:ovdje dvije osobe "brane" :D zivot u bosni, a pljuckaju po inostranstvu, a prema postovima bi se reklo da su oboje dosli nazad poslije dijasporskog staza :lol:

jedan je priznao da se vratio s parama, naravno, i zivi kao hadzija dok copa pare, vjerovatno ni druga osoba nije nazad sa 500 km u dzepu :-)

moj je put slican insomnijinom, nakon rata i deceniju i po poslije rata, sve znam sta je i kako je, i znam da je sve gore i gore, i mozete pricati bajke o bosanskom duhu (koji je nestao nekad prije 15-20 godina), meraku, raji.. niceg vise nema. samo kokuzluka koji se sakriva pred rajom, a kad se ostane nasamo :cry:
Hajd, nemoj pretpostavljati živ bio niti gledati u tuđe džepove, niti je pristojno, niti ko gleda u tvoj.
sha_ba

#382 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by sha_ba »

ope' se zakuhalo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
insomnia78

#383 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
uglavnomja wrote:ovdje dvije osobe "brane" :D zivot u bosni, a pljuckaju po inostranstvu, a prema postovima bi se reklo da su oboje dosli nazad poslije dijasporskog staza :lol:

Hajd, nemoj pretpostavljati živ bio niti gledati u tuđe džepove, niti je pristojno, niti ko gleda u tvoj.
Imas li drzavljanstvo spanije?

s' moje sokocalo
KatarinaKosaca

#384 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

ploglamelka wrote:
hehehe, poenta je da nisam poredila bosanski nepravilni jezik sa francuskim ili engleskim, kazem kako se ja osjecam spram nepravilnog bosanskog. Nisam napadala... Ova nasa konverzacija jeste zapravo problem koji imamo: ako kazem da nesto ovdje nije savrseno, ne znaci da hvalim tudje ili da me se treba napadati, kazem kako bi bilo bolje da nije tako. Umjetnost je i biti u stanju prihvatiti kritiku i mozda poraditi na ispravljanju.
Ako je tema "Da li je život.... " onda je primjer totalno neprimjeren, i samo sam to rekla. Dakle, uzimati globalan primjer za nešto selektivno (život u BIH i neusmenost ljudi u istoj) nije specifičnost BIH. :D

Za drugi dio posta.. sretno ti bilo i u humanitarnom radu i u tvojim nastojanjima.. Ali ni ti isječci iz tvoje intime, nisu tema ni ideja ovog topica :D
KatarinaKosaca

#385 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Imas li drzavljanstvo spanije?

s' moje sokocalo
Nemam. Jer zakonski ne mogu imati dvojno. :wink: Iako je pitanje lično, čak i nepristojno, iskreno sam odgovorila..
swirl

#386 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by swirl »

.
pearlica

#387 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pearlica »

KatarinaKosaca wrote:
Primjer je vrlo atipičan, odnosno univerzalan, nikako selektivan koji se odnosi samo na BIH. Navela sam ti primjer italijskih trgovaca. I opet ti postavljam pitanje, zašto je bilo potrebe reći da ste dijaspora ili odgovoriti na pitanje da li ste dijaspora. Mene da pita konobar da li sam sa Bjelava, ne bih mu odgovarala :D I upravo se to nadovezuje na moj komentar da postoji stalna potreba kako na forumu tako i ljeti u dućanima, restoranima da se kaže "Kod nas je bolje, kod nas u Švedskoj nije vako itd". Tako da često tim i takvim kometarima sama dijaspora prouzrokuje kolutanje očima ili komentar koji sam čula "Baš me briga kako je kod vas u Americi". Nema potrebe za tim uopće, a česta je pojava.
Ti uopste nisi svjesna koliko sama generalizujes.

Pod prvo mi (imas nas nekoliko) radimo sve da u kontaktu sa nepoznatin ljudima ne otkrijemo odakle smo. Pocev od taksiste sa aerodroma (bila kod rodbine pa se vracam kuci) do kafica, restorana i ostalih mjesta. Ali ako te neko direkno pita odakle ste vi... sta sada trebam da lazem eto tu odma iza coska na prvoj raskrsnici born and raised :mrgreen: Meni licno isto tako ide na zivce ta prica "eto kod nas u dijaspori". Pod prvo zato sto sta to znaci kod nas u dijaspori nije citava dijaspora homogena. Ispada isto zivio u Americi u nekoj zabiti u sred zemlje ili zivio u Norveskoj ili Italiji ili opet Dubai sve to isto... dijaspora. Yeste how yes no
Last edited by pearlica on 28/02/2013 15:28, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#388 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Još samo da dodam.. LJudi koji zaista pomažu, čine dobra djela, bave se humanitarnim radom bilo individualno ili institucionalno nemaju običaj da se tim hvalisaju. Ovdje, od silne pomoći pružene, čitajući ovu forumsku temu, se gušimo u izobilju. Pri tom, naravno, ne libeći se pretpostavki, gledanja u tuđe džepove, pasoše itd. Od tolike kulture na zapadu nešto se moglo i naučiti :wink:
KatarinaKosaca

#389 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

pearlica wrote:Ti uopste nisi svjesna koliko sama generalizujes.

Pod prvo mi (imas nas nekoliko) radimo sve da u kontaktu sa nepoznatin ljudima ne otkrijemo odakle smo. Pocev od taksiste sa aerodroma (bila kod rodbine pa se vracam kuci) do kafica, restorana i ostalih mjesta. Ali ako te neko direkno pita odakle ste vi... sta sada trebam da lazem eto tu odma iza coska na prvoj raskrsnici born and raised :mrgreen: Meni licno isto tako ide na zivce ta prica "eto kod nas u dijaspori". Pod prvo zato sto sta to znaci kod nas u dijaspori nije citava dijaspora heterogena. Ispada isto zivio u Americi u nekoj zabiti u sred zemlje ili zivio u Norveskoj ili Italiji ili opet Dubai sve to isto... dijaspora. Yeste how yes no
Naravno da nije.... nije ni BIH ni njeni ljudi homogeni, ali onda ako se iznose primjeri taksiste, restorana, prevrtanja očima itd, zar se ne može replicirati šta i ko je često uzrok tom i takvom ponašanju?

Mada mislim da si ovdje napravila gramatičku grešku, ili ti je viška "nije" ili treba stajati homogeno umjesto heterogeno
nije citava dijaspora heterogena
Nije problem, svima se desi, (iako ovdje gubi rečenica smisao) vidiš, ne samo ljudima u BIH :wink:
Last edited by KatarinaKosaca on 28/02/2013 15:38, edited 3 times in total.
uglavnomja

#390 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:
... Ali ni ti isječci iz tvoje intime, nisu tema ni ideja ovog topica :D

a svi tvoji komentari su on topic :lol: :lol:
Op3r4t0r

#391 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

Dosli smo do zakljucka da je u bosni divno i krasno, ljepota od zivota, divni ljudi, sve super funkcionise, raj na zemlji, a u dijaspori nista ne valja, dijasporci su zadnja rupa na sviralu, dijasporci pate za bosnom, dijasporski zivot se svodi na poso kuca kuca poso, na pidzamu i radno odijelo.

Prema tome, eto vi koji ste u bosni zivite u svim tim bosanskim ljepotama, a mi koji smo u dijaspori i dalje cemo da se patimo i budemo zadnja rupa na sviralu i zivimo u pidzami i radnom odjelu.

Jel moze tako?
KatarinaKosaca

#392 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Op3r4t0r wrote:Dosli smo do zakljucka da je u bosni divno i krasno, ljepota od zivota, divni ljudi, sve super funkcionise, raj na zemlji, a u dijaspori nista ne valja, dijasporci su zadnja rupa na sviralu, dijasporci pate za bosnom, dijasporski zivot se svodi na poso kuca kuca poso, na pidzamu i radno odijelo.

Prema tome, eto vi koji ste u bosni zivite u svim tim bosanskim ljepotama, a mi koji smo u dijaspori i dalje cemo da se patimo i budemo zadnja rupa na sviralu i zivimo u pidzami i radnom odjelu.

Jel moze tako?
Na forumu se obično govori citatom, ne pretpostavkom, ne gledanjem u kašike ko ima koji pasoš i koliko para u džepu. Nego citatom, pa replikom, mislim, ono, neko pravilo foruma. U tom smislu bih te molila da nam citiraš ko , kad i gdje je napisao ovo, pa samo došli do tog zaključka
Op3r4t0r wrote:Dosli smo do zakljucka da je u bosni divno i krasno, ljepota od zivota, divni ljudi, sve super funkcionise, raj na zemlji
iamia

#393 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

Kosaca mi zvuci kao osoba koja je dugo živjela u dijaspori. I svaka njena riječ ima smisla.

Ali isto tako stoji da su taxisti palamudani, zdravstvo je katastrofa i neki ljudi rade u BiH za 500 km mjesečno.
To su stvarno realni problemi.
Mi ih prihvatamo.
I možemo o tome kulturno diskutovati.
Samo nemojte seruckasti kako je sve bajno u dijaspori. Većina ljudi i tamo sastavlja kraj sa krajem. Gleda svaki cent.
Umjetnost prezivljavanja je i tamo.
Poenta je u ovome:
Ako si bijeda u BiH onda je bolje da ideš vani. I budeš bijeda u dijaspori.
Ali kad dobiješ osnovne stvari za život, kao prvo auto ili LCD , nemoj samo doći ovdje i govoriti da si uhvatio boga za mooda. Ima nas ovdje koji gledamo izvan tih bijednih parametara.
KatarinaKosaca

#394 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Op3r4t0r wrote:Dosli smo do zakljucka da je u bosni divno i krasno, ljepota od zivota, divni ljudi, sve super funkcionise, raj na zemlji, a u dijaspori nista ne valja, dijasporci su zadnja rupa na sviralu, dijasporci pate za bosnom, dijasporski zivot se svodi na poso kuca kuca poso, na pidzamu i radno odijelo.

Jel moze tako?
Nemoj se ljutiti.. kaže moj muž kad je ovo pročitao.. skoro pa definicija :lol: :lol: Upoznao je neke Bosance u Madridu koji ne izostavljaju priliku da mu kažu kako je glup što je ostavio otplaćenu kuću, moš mislit otplaćenu i stan u nasljedstvu i pati se u jadnoj Bosni. Uvijek na odlasku tamo mi kaže da neće da ih vidi unaprijed, jer ne voli se sretati sa ljudima koji mu govore da je glup.

Nego, ovako, da bi ovo imalo smisla. Mislim ova tema... ko je emocionalno u stanju da prvo definiramo šta znači bolji život, pa da uzmemo dva segmenta, materijalni i emocionalni. Mada je sve :D heterogeno da uzmemo prosječnu plaću u glavnom gradu BIH i prosječne plaće u glavnom gradu neke EU zemlje sa prosječnim dohotkom per capita, cijenu nekretnine, auta, poslovne prilike itd. Naravno, uzimajući u obzir da li netko ko odlično govori jezik i uklapa se, ali uvijek sa naglaskom i netipičnim prezimenom ima istu šansu za posao..
eluna

#395 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by eluna »

.
KatarinaKosaca

#396 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

iamia wrote: Ali isto tako stoji da su taxisti palamudani, zdravstvo je katastrofa* i neki ljudi rade u BiH za 500 km mjesečno.
To su stvarno realni problemi.
Mi ih prihvatamo.
I možemo o tome kulturno diskutovati.
Samo nemojte seruckasti kako je sve bajno u dijaspori. Većina ljudi i tamo sastavlja kraj sa krajem. Gleda svaki cent.
Umjetnost prezivljavanja je i tamo.
**
Poenta je u ovome:
Ako si bijeda u BiH onda je bolje da ideš vani. I budeš bijeda u dijaspori.
Ali kad dobiješ osnovne stvari za život, kao prvo auto ili LCD , nemoj samo doći ovdje i govoriti da si uhvatio boga za mooda. Ima nas ovdje koji gledamo izvan tih bijednih parametara.
* Vidiš moj muž je nažalost bolestan već godinu dana. Kaže da su bolnice prljave, čaršafi neuredni, podovi zabrinjavajuće prljaci, ALI da je stručnost naših lječnika i sestara daleko bolja nego stručnost njihovih kolega u njegovoj zemlji
** Apsolutno tačno.
ploglamelka

#397 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by ploglamelka »

Ne znam da li iko primijeti, ali ljudi u Bosni su umorni od zivota, na licima ne vidis osmjeh i opustenost vec godinama. Ovu razliku mozes vidjeti tek kad odes na neko vrijeme u neku normalniju sredinu. Nisu samo pare u pitanju, to je kolektivno stanje - hrpa prosjaka, smece oko kontejnera, prljavstina... smog od loseg ugljena... ima i nasmijanih i opustenih ali vrlo malo i pitam se kako mogu biti takvi i gledati u sve te nesretne sudbine svaki dan.

Ne zelim da mi dijete odrasta okruzeno tugom, netrpeljivoscu, podbadanjima... a toga je zaista puno manje u stabilnim zemljama. Kriva nam sudbina, Bog, druge nacije ili sami sebi... ko god da je kriv, ne mora moje dijete ispastati. Pomognem sa strane i sutim, sta cu, ne mogu ispraviti stanje. Radujem se izborima ko budala i opet srusim kad vidim za sta se narod izborio... i skontam da ne mogu protiv sadasnjeg stanja, jer premalo je dobrog ostalo...

Dok nisam dobila dijete borila sam se da nesto promijenim, i nadam se da sam pomogla, ali ne mogu biti egoista i ostaviti dijete u Bosni ako joj mogu pruziti vise.

A onaj ko to ne vidi, njemu nemam sta reci...

Koliko se ljudi koji su ili u Bosni ili vani pita koliko zapravo oni doprinose drzavi? Onaj ko ima dobre plate ze uglavnom zadovoljan, ali koliko se ljudi pita da li tim poslom doprinose drzavi i svom narodu? Da li ista rade na popravljanju situacije ili su svi egoisticno zadovoljni ako je njima dobro?
uglavnomja

#398 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

kako razdvojiti emocionalno i materijalno ako ti dijete ne zeli da se druzi sa rajom zato sto nema ovakve ili onakve tene, ajfon, ps, laptop, pare za mcd, slike sa ljetovanja i zimovanja na fb itd.

a mama i tata sretni, mama ima kone za kafenisanje, tata raju u kafani, pa tu je gomila nana, baka, tetaka, tetkova, rodjaka. da se diete druzi. socijalizacija. :-)

ves masina, frizider, laptop, ajfon, itd isto kosta u sarajevu i u oslu. a plate su 5 i vise puta vece.

u norveskoj je nezaposlenost ispod 5%. i to ljudi koji nece da rade.
Micaha

#399 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

iamia wrote:samo zato sto sam zivio u desetinama stranih drzava, ne mozete vi koji ste 6 godina u grazu :lol: da mi prodajete maglu.

znam.. znam. doci ovdje i pricati o karti u tramvaju i kako su stranci lijepi, kulturni, dobrocudni.. sve to ima svoje. govori mnogo o vasem karakteru. tudje govno ne smrdi kao vase.
ali mi koji smo prosli sve to.. mozemo da vam se samo smijemo u lice.
ljutili se vi ili ne. nama ne igra nikakvu ulogu.
Jesi li ti Sarajlija, jesi li zivio u Sarajevu prije rata?
KatarinaKosaca

#400 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:ves masina, frizider, laptop, ajfon, itd isto kosta u sarajevu i u oslu. a plate su 5 i vise puta vece.

u norveskoj je nezaposlenost ispod 5%. i to ljudi koji nece da rade.
Ne dovodeći u pitanje uopće razvijenost Norveške, jer to samo budala može, i nagli rast čak u odnosu na ostale skandinavske zemlje pronalaskom nafte sredinom sedamdesetih, budi dosljedan pa nam daj i ostale cijene... ne samo bijele tehnike :D Cijenu stana, kuće, hrane, školovanja itd.
Mada, ponavljam, Norveška jeste primjer zemlje za koju se može reći da je zaista (trebala bi biti) jako ugodna za življenje. Iako, opet, znam neke naše ljude koje su primili kao izbjeglice i kojima su dali da budu u gornjem dijelu gdje je valjda stalno noć :D Jednako, imam nekoliko kolega iz profesije i baš su ono što se nabroja za Bosance stalno namrgođeni , ljuti, ozbiljni.. ali ne bih previše zaključivala... u svakom slučaju mislim da Norveška može biti zemlja sa najmanje šovinizma prema strancima, dosta tolerantna (iako Brejvik opasno ruši ovo mišljenje, ali eto) u odnosu na druge i drugačije... ali daj i ostale cijene, ne ovako kao sa šveskog stola. :D
Locked