Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
AlicS

#376 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Nasla sam par modela testova jedan od Manuela Glaboniat i Brigitte Mitteregge on se najcesce spominje za ÖSD , ima i modelltest od Julia Guess on je slican principu po kojem je Goethe inst. radio svoje prve testove,jedan test model ima i na stranici od ÖSD i ovaj posljednji sto sam nasla ne znam ciji je al mu je princip isti kao i kod testa sa ÖSD stranice,ako jos neko ima koji neka salje,a ako kome trebaju ovi testovi neka se javi :-D Ima i kompletan test sa svim pojasnjenjima,nacinom bodovanja i punim odogovorima apsolutno sve na 110 stranica.. :-) :-) :-) Al to mi je previse kopirati!
mrulez

#377 Re: Zivot u Austriji

Post by mrulez »

eh registrovat se ... da napise ovaj komentar ...

OSD ispiti su "lifelong"

> http://www.osd.at/default.aspx?SIid=27&LAid=1#frage37

Wie lange ist mein ÖSD-Diplom gültig?
Alle ÖSD-Diplome sind unbefristet gültig.

isto vazi i za Geothe

15. Does the certificate/my exam expire?
Goethe-Zertifikats A1 through C2 do not expire.

Many institutions and employers, however, expect the certificate to be dated not more than two years ago.

The certificates of the Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP), das Kleine Deutsche Sprachdiplom (KDS) und das Große Deutsche Sprachdiplom (GDS) will be valid after the introduction of the new Goethe-Zertifikat C2: Großes Deutsches Sprachdiplom and with the change of the the exam offers on the level C2 beginning 01.01.2012.

http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/ogf/en ... tm#6699399

Ja sam polozio OSD B2, isti princip kao IELTS za engleski, nista specijalno

Eto, sretno.
Zatamnjena stakla

#378 Re: Zivot u Austriji

Post by Zatamnjena stakla »

sheilak wrote:
Sorel wrote:Je l moguće da, kada završim tri godine njemačkog jezika na FF dođem u AU ili D i upišem master ili čak nešto drugo nevezano za njemački jezik tipa policijsku akademiju?
možeš na Bečkom univ. upisati master nevezan za njem., ali srodnih nauka. ovo znam sigurno. ali, master germanistike bi ti tamo bio baš lak za upisati (a to bih ti baš i savjetovala), s obzirom na veze koje naša germ. ima sa Bečom. ( a znaš već i ko sa odsjeka najviše :D ). imaju jako dobre uslove za naše studente, ali i uopšte.
Zahvaljujem :mrgreen:
AlicS

#379 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Evo opet malo da se javim..Posto vidim po PP porukama da se ljudi zanimaju..Polagala sam taj A1 Ispit danas ,puno je laksi ÖSD od Goethe ispita koji sam polagala u Sarajevu!! Pa ko mora a polaze bolje mu je ovdje ! Drugo, dolazili su mi ustan na provjeru,ali samo rutinski.Iz magistrata,mada to nisam ocekivala..Sad jedino sto se test - tj. certifikat ceka 7 dana..
E sad treba mi info o vozackim dozvolama..Kako sad to ide ovdje?Da li placam dodatno casove i kolika je cijena ili se samo prevede vozacka..Cula sam da je u Becu tako,ne znam da li to vazi i za ostale gradove..pa ko neko nesto zna,bila bi zahvalna.. :-D
Bilki

#380 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

bosanske vozacke ides samo prevedes, izvadis ljekarski, fotke napravis, prijavu prebivalista poneses, i svoju vozacku. tvoju vozacku ce uzeti i proslijediti je ambasadi nasoj(jer ne smiju deponovati strane dokumente niti unistavati), nasa ambasada ce tvoju vozacku da proslijedi policiskoj stanici u bosni u mjesto, u kom si imala prebivaliste. tako da ces imati sasvim validnu i bosansku vozacku, ako zelis nekad po bosni da vozis sa bosanskim tablama, odes samo u policisku stanicu i zamijenis vozacke, pa kad hoces nazad za austriju, ponovo deponujes bosansku a uzmes austrisku. za vozacku mozes da predas kad napunis 6 mjeseci boravka u austriji(ne prije), tih 6 mjeseci mozes da vozis sasvim legalno sa bosanskom vozackom(ne duze)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#382 Re: Zivot u Austriji

Post by Zviz »

Bilki wrote:bosanske vozacke ides samo prevedes, izvadis ljekarski, fotke napravis, prijavu prebivalista poneses, i svoju vozacku. tvoju vozacku ce uzeti i proslijediti je ambasadi nasoj(jer ne smiju deponovati strane dokumente niti unistavati), nasa ambasada ce tvoju vozacku da proslijedi policiskoj stanici u bosni u mjesto, u kom si imala prebivaliste. tako da ces imati sasvim validnu i bosansku vozacku, ako zelis nekad po bosni da vozis sa bosanskim tablama, odes samo u policisku stanicu i zamijenis vozacke, pa kad hoces nazad za austriju, ponovo deponujes bosansku a uzmes austrisku. za vozacku mozes da predas kad napunis 6 mjeseci boravka u austriji(ne prije), tih 6 mjeseci mozes da vozis sasvim legalno sa bosanskom vozackom(ne duze)

???? jel to u BiH samo mozes voziti na BiH tablice auto ako imas BiH vozacku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#383 Re: Zivot u Austriji

Post by KatarinaKosaca »

Zviz wrote: ???? jel to u BiH samo mozes voziti na BiH tablice auto ako imas BiH vozacku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ili međunarodnu.- Ne znam šta je smiješno , tako je u mnogim zemljama. Najjednostavnije rješenje je rečeno u postu, zamjena vozačkih.
Zviz

#384 Re: Zivot u Austriji

Post by Zviz »

KatarinaKosaca wrote:
Zviz wrote: ???? jel to u BiH samo mozes voziti na BiH tablice auto ako imas BiH vozacku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ili međunarodnu.- Ne znam šta je smiješno , tako je u mnogim zemljama. Najjednostavnije rješenje je rečeno u postu, zamjena vozačkih.
Nije tako u brojnim drzavama ;-) U Danskoj sa Njemackom vozackom mozes voziti dok kad god zelis dok ti je ne oduzmu samo ako blesavo vozis :D

Sa BiH nemozes nikako osim koji dan na pocetku, u stvari ako dolazis iz BiH ili SAD, Canade, Australije i sl. nepomate ti ni international :D
AlicS

#385 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Hvala na linku.E ako sam ja dobro skontala ovaj njemacki link ..Ipak moram da uradim prakticni test pred komsijom i da uzmem par casova,kako su mi rekli zakonski je 4 casa..Ili grijesim?
AlicS

#386 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

ZVIZ, a sto se ti uopste javljas?? Ovo ti je vec drugi put ako nemas konkretan i konstruktivan savjet ne lupaj ,idi na temu za humor ,nekoristan si [/quote]

???? jel to u BiH samo mozes voziti na BiH tablice auto ako imas BiH vozacku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]
Zviz

#387 Re: Zivot u Austriji

Post by Zviz »

AlicS wrote:ZVIZ, a sto se ti uopste javljas?? Ovo ti je vec drugi put ako nemas konkretan i konstruktivan savjet ne lupaj ,idi na temu za humor ,nekoristan si

???? jel to u BiH samo mozes voziti na BiH tablice auto ako imas BiH vozacku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote][/quote]

Eto da ti imas o cemu pisati :lol: :lol: :lol: :lol:
stakasa

#388 Re: Zivot u Austriji

Post by stakasa »

Zviz wrote:
AlicS wrote:ZVIZ, a sto se ti uopste javljas?? Ovo ti je vec drugi put ako nemas konkretan i konstruktivan savjet ne lupaj ,idi na temu za humor ,nekoristan si

???? jel to u BiH samo mozes voziti na BiH tablice auto ako imas BiH vozacku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
[/quote]

Eto da ti imas o cemu pisati :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]
A i da i ti imas s cim ispunit svoj prazni zivot. Jado jadni. Treba ti neko ko ce te otvorenih usta slusat, jes mu dobro, u Danskoj covjek...
Bilki

#389 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

Zviz wrote:
Bilki wrote:bosanske vozacke ides samo prevedes, izvadis ljekarski, fotke napravis, prijavu prebivalista poneses, i svoju vozacku. tvoju vozacku ce uzeti i proslijediti je ambasadi nasoj(jer ne smiju deponovati strane dokumente niti unistavati), nasa ambasada ce tvoju vozacku da proslijedi policiskoj stanici u bosni u mjesto, u kom si imala prebivaliste. tako da ces imati sasvim validnu i bosansku vozacku, ako zelis nekad po bosni da vozis sa bosanskim tablama, odes samo u policisku stanicu i zamijenis vozacke, pa kad hoces nazad za austriju, ponovo deponujes bosansku a uzmes austrisku. za vozacku mozes da predas kad napunis 6 mjeseci boravka u austriji(ne prije), tih 6 mjeseci mozes da vozis sasvim legalno sa bosanskom vozackom(ne duze)

da bas tako, a ti se na svakoj temi pravis pametan :izet: prije nego se pokusavas napraviti pametan i nekoga ismijavati, malo se informisi, svaki tvoj post vezan za bosnu je u negativnom smislu, svaka tvoja treca rijec je Danska, idi malo danca :izet: po njihovim forumima, ti si covjek enciklopedija, znas bolje od spanca sta se desava u madridu :mrgreen:
Bilki

#390 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

AlicS wrote:Hvala na linku.E ako sam ja dobro skontala ovaj njemacki link ..Ipak moram da uradim prakticni test pred komsijom i da uzmem par casova,kako su mi rekli zakonski je 4 casa..Ili grijesim?
nikakav test ne moras da radis, samo da prikupis papire koji su potrebni za zamjenu, pogledaj na kraju teksta sta stoji

Praktische Prüfung für Besitzer einer Nicht – EWR – Lenkberechtigung

Die praktische Prüfung ist auf einem Fahrschulfahrzeug abzulegen.
Wird die praktische Fahrprüfung auf einem Kraftfahrzeug mit Automatikgetriebe abgelegt, wird auch der Führerschein auf entsprechende Kraftfahrzeuge eingeschränkt.

Bei Führerscheinen aus folgenden Staaten ist keine praktische Fahrprüfung erforderlich:
Für alle Klassen Für die Klasse B
Andorra Australien
Guernsey Bosnien - Herzegowina
Insel Man Hongkong
Japan Israel
Jersey Kanada
Monaco Republik Südafrika
San Marino Republik Südkorea (wenn nach 1.1.1997 erteilt)
Schweiz Vereinigte Staaten von Amerika
AlicS

#391 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Hvala puno,moj njemacki je prilicno slab,ova negacija me izbaci iz takta..Jako dobra vjest za mene, jos 4mje i idem u PL policiju Hvala i svako dobro :bih: :-)
hrle1976

#392 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

Vi koji se ljepite za Austriju ko muhe na g*** imam vam sljede saopciti.

Da li znate sta pravi Svabo, koji fura Mercedesa S ili CLS, kaze za Österreich?... einfach nur armseelig. :D
dinob1000

#393 Re: Zivot u Austriji

Post by dinob1000 »

hrle1976 wrote:Vi koji se ljepite za Austriju ko muhe na g*** imam vam sljede saopciti.

Da li znate sta pravi Svabo, koji fura Mercedesa S ili CLS, kaze za Österreich?... einfach nur armseelig. :D

hrle legendo znas li sta na njemackom znaci armselig.
a sto se tice mercedesa znas li koliko NIJEMACA S ili CLS.

a sto se tice tih sto se se lijepe na austriju ko muhe na nesto kakva je situacija u domovini NE BI ME CUDILO DA SE LIJEPE I NA LITVANIJU ALI OVO JE BLIZE I IZGLEDNIJE
Bilki

#394 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

hrle1976 wrote:Vi koji se ljepite za Austriju ko muhe na g*** imam vam sljede saopciti.

hrle oko moje slatko, koga ba zanima sta PIFKE kaze, sve im nevalja a puna ih austrija, pitanje za tebe ublehasu, odakle dolazi naj vise radne snage u austriju? drzi se ti ceske i ne pametuj mnogo :run:
hrle1976

#395 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

dinob1000 wrote:

a sto se tice tih sto se se lijepe na austriju ko muhe na nesto kakva je situacija u domovini NE BI ME CUDILO DA SE LIJEPE I NA LITVANIJU ALI OVO JE BLIZE I IZGLEDNIJE
Znam ja dobro sta to znaci, jer njemackim se sluzim jos od vremena OL '84 ;-) Eto drug ja nisam rodjeni Svabo ali imam oba. Jest da sam sfuserio u AMG 65 iz 2010 88.000€ ali jednput se zivi.
hrle1976

#396 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

Bilki wrote:

hrle oko moje slatko, koga ba zanima sta PIFKE kaze, sve im nevalja a puna ih austrija, pitanje za tebe ublehasu, odakle dolazi naj vise radne snage u austriju? drzi se ti ceske i ne pametuj mnogo :run:
Imaju pravo da idu ako im se ide. A ako cemo istim mjerama mjeriti onda je jos punija sa Bosancima nego Cesima. Cesi dodji rade i odu kuci. Bosanci dodju i neki rade, neki se odma kace za socijale ali da odu kuci - ne. Jedino kad ih Austrijacni puskama natjeraju. Bosanac bi svugdje zivio samo da nije u Bosni a kad mu neko Bosnu dira zadavio bi ga - e koji paradox.

Ja sam najvisi sloj nebitno zivio u BiH, Ceskoj, Luksemburgu ili USA... meni u Ceskoj je najmanji problem ziviti a pretezno sam u Francuskoj, ponekad u Njemackoj a imam stanova i kuca po citavoj Europi. Da i volim se hvaliti jer uspjeh je uspjeh.
dinob1000

#397 Re: Zivot u Austriji

Post by dinob1000 »

hrle1976 wrote:
dinob1000 wrote:

Znam ja dobro sta to znaci, jer njemackim se sluzim jos od vremena OL '84 ;-) Eto drug ja nisam rodjeni Svabo ali imam oba. Jest da sam sfuserio u AMG 65 iz 2010 88.000€ ali jednput se zivi.
moram ispraviti trebalo je pisati KOLIKO NIJEMACA IMA S ILI CLS KLASU
sigurno bi tvoj odgovor bio drugaciji.
Ljudi odavde bjeze jer ne mogu sataviti kraj s krajem
hrle1976

#398 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

dinob1000 wrote:

Ja se samo druzim sa ljudima koji imaju debeo novcanik, jer nas privatni biznis ovisi od njih. I poznam brdo arogantnih Njemaca koji se hvale uzduz i poprijeko i koji samo vozaju limuzine.

Sjecam se one davno sta ce reci zadnji Slovenac ono ovo, a izgleda da za 20 godina u BiH nece biti niti 1.000.000 ljudi. Karma ili sta vec.
dinob1000

#399 Re: Zivot u Austriji

Post by dinob1000 »

hrle1976 wrote:
dinob1000 wrote:

Ja se samo druzim sa ljudima koji imaju debeo novcanik, jer nas privatni biznis ovisi od njih. I poznam brdo arogantnih Njemaca koji se hvale uzduz i poprijeko i koji samo vozaju limuzine.

Sjecam se one davno sta ce reci zadnji Slovenac ono ovo, a izgleda da za 20 godina u BiH nece biti niti 1.000.000 ljudi. Karma ili sta vec.
na ovo si vec odgovorio ZIVOT JE KRATAK tako misle i oni sto zele da odu odavde
sheilak

#400 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

Zatamnjena stakla wrote: Zahvaljujem :mrgreen:
sorel? :D
Post Reply