roh bau ili ti po nasem dovesti kucu pod krovhrle1976 wrote:Dobro si stegao kais! Recimo kuca od 200 kvadratnih metara puta 270 maraka jednako 54000 maraka. Zvuci malo nerealno osim ako pod vlastitom reziom zidas, razvodis struju, vodu, kanalizaciju i mnogo sta drugo mozda da stegnes do te minimale mada opet kazem zvuci nerealno.lovacs wrote:Evo ja sam zavrsio kucu roh bau i izaslo me tacno 270Km po kvadratu sa materijalom i majstorima. To ti je manje vise isto za sve kuce. E sad sve dalje ti niko ne moze tacno reci koliko ce te izaci da zavrsis kucu jer je previse varijabli. Ako nisi previse zauzet za jedan dan za kompjuterom mozes da sam sebi izracunas koliko ce ostalo izaci i na to dodas 20% i to ti je to. Zamisli da ja pitam koliko kosta auto od 50 konjskih snaga. Ne moze ti to niko reci tek tako. Nekome je standardni parket onaj od 20 km a nekome onaj od 50km i tako dalje. U glavnom ja sam tako za nekoliko dana napravio proracun koliko ce me sta izaci (plus onih 20% rezerve) i do sad se sve poklapa.Suzie Q wrote:pregledala skoro sve postove ali nigdje ne nađoh konkretan odgovor u skladu s temom, pa molim one koji su gradnju priveli kraju da mi kažu koliko ih je po m2 koštala izgradnja kuće
isto bih molila, ako netko ima/zna, da napiše po stavkama koliko je koštalo od momenta kad se upustio u izgradnju.
hvala!
KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
- lovacs
#376 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
- hrle1976
#377 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Rohbau je bukvalno receno samo kostur kuce. Znaci temelj, krov i zidovi.iamia wrote:rou bau nije gotova kuca.
- Hajvan
#378 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
ja sam završio tu "krletku"... i, sad me glava boli od "celofana" u koji je omotovam, iznutra i s vana. Žara.
- hrle1976
#379 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Napisao si da si zavrsio kucu a onda rohbau to nije isto. Zato pisem da 270 maraka po metru kvadratnom ako je rijec o zavrsenoj kucu zvuci nerealno.lovacs wrote: roh bau ili ti po nasem dovesti kucu pod krov
-
kosava
#380 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ma ko jos mece fasadu na kucu u Bosni ??

- Hajvan
#381 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
pa da razmisle oni što je ne stave, skontali bi da u 2-3 zime tu lovu sprže na grijanje.kosava wrote:Ma ko jos mece fasadu na kucu u Bosni ??
Fasada je tek sekundarno estetska kategorija
- kurty
#382 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
jel ima ko bilo kakvog iskustva sa perlitom???
citah po netu neke clanke i to, ali a vidim iz pve ruke...
naime rodjak me zvao da mu pomegnem oko estriha, ali nece stiropor, nego perlit...
gore ce "biti" parket i kako ga skontah u prici (a rekli mu neki sa stovarista) da samo izlije perliti na njega parket...
eh sad na netu nadjoh da se i preko perlita treba raditi sloj od betona od sitnog agregata, a on to nece...
pa reko ako je ko od vas imao kakva iskustva, da mi pomogne
naime rodjak me zvao da mu pomegnem oko estriha, ali nece stiropor, nego perlit...
gore ce "biti" parket i kako ga skontah u prici (a rekli mu neki sa stovarista) da samo izlije perliti na njega parket...
eh sad na netu nadjoh da se i preko perlita treba raditi sloj od betona od sitnog agregata, a on to nece...
- Danguba
#383 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
osoba nesto ozbiljno pita a onda se jave osobe koje od toga znaju jako malo ili nikako...hrle1976 wrote:Napisao si da si zavrsio kucu a onda rohbau to nije isto. Zato pisem da 270 maraka po metru kvadratnom ako je rijec o zavrsenoj kucu zvuci nerealno.lovacs wrote: roh bau ili ti po nasem dovesti kucu pod krov
ja kako znam roh bau je objekat pokriven i zatvoren(vanjska stolarija)...jedino ako se nije sta promijenilo od prosle sedmice...
jako je tesko predvidjeti cijenu po m2 gotovog objekta. sve zavisi od kvaliteta ugradjenih materijala.
- kurty
#384 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
a zar je to tesko izracunati koliko treba materijala za jednu kucu???
- Danguba
#385 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
laicima je tesko. ipak treba napraviti predracun radova sa materijalima a to je ipak struka, slozit cete sekurty wrote:a zar je to tesko izracunati koliko treba materijala za jednu kucu???
- hrle1976
#386 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Rohbau a ne Roh Bau ali nebitno, nebi bio bas pouzdan u polu pismene gastarbajtere koji su izgleda pogresno razumili sta je definicija rijeci Rohbau. Rohbau uopste nije zatvoren objekat. Rohbau uopste nema vrata i prozora.Danguba wrote:osoba nesto ozbiljno pita a onda se jave osobe koje od toga znaju jako malo ili nikako...hrle1976 wrote:Napisao si da si zavrsio kucu a onda rohbau to nije isto. Zato pisem da 270 maraka po metru kvadratnom ako je rijec o zavrsenoj kucu zvuci nerealno.lovacs wrote: roh bau ili ti po nasem dovesti kucu pod krov![]()
ja kako znam roh bau je objekat pokriven i zatvoren(vanjska stolarija)...jedino ako se nije sta promijenilo od prosle sedmice...![]()
jako je tesko predvidjeti cijenu po m2 gotovog objekta. sve zavisi od kvaliteta ugradjenih materijala.
"Als Rohbau bezeichnet man im Bauwesen ein Bauwerk, dessen äußere Kontur einschließlich der Dachkonstruktion fertiggestellt ist, bei dem jedoch noch kein Einbau der Fenster, keine Fassadenverkleidung und kein Ausbau des Inneren ausgeführt worden ist."
Last edited by hrle1976 on 04/06/2013 20:22, edited 1 time in total.
- kurty
#387 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
evo vidi ovo... ako imas projekat, na njemu je sve...Danguba wrote:laicima je tesko. ipak treba napraviti predracun radova sa materijalima a to je ipak struka, slozit cete sekurty wrote:a zar je to tesko izracunati koliko treba materijala za jednu kucu???
uzmes malo digitron, papir i olovku...
izmjeris kubikazu betona... vidis zidove, pa ciglu, pa malo matematike i eto ga... pogledat statiku pa vidis sipke, vilice i mreze... pogledas krov, povrsinu-crijep i gradju... i imas jos malter...
evo najprostije sto se moze...
eto sto se tice materijala... ostaju jos majstori
- lovacs
#388 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Koga stvarno interesuje cijena i ko je cvrsto odlucio da pravi kucu on ce i izracunati i nece mu biti zao sjesti par dana pa sve izracunati. zar je tesko otici na recimo stranicu proizvodjaca cigle i vidjeti koliko ide cigli na kvadrat zida a koliko maltera i onda sracunati koliko mu treba cigle i maltera za zidanje plus odes na pik i pitas par zidara koliko zidaju metar zida i sracunas. isto tako i beton i krov itd. sve se moze sracunati fino ako se ima volje a ne bubnut koliko kosta kuca po kvadratu.
- Danguba
#389 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Od perlita se radi estrih jer je dobar toplotni izolator. Nije da ces imati idealno glatku povrsinu ali svakako ravnu za parket. Ako nije zadovoljan glatkocom uvijek moze preko toga uraditi egalizaciju sa sredstvom za to. Ja sam radio sa perlitom i super mi ispalo.kurty wrote:jel ima ko bilo kakvog iskustva sa perlitom???
@hrle 1976, otkaci se od mene...(to je samo faza jedan u roh bau).
- kurty
#390 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
znaci direktno perlit da istresamo na plocu???Danguba wrote:Od perlita se radi estrih jer je dobar toplotni izolator. Nije da ces imati idealno glatku povrsinu ali svakako ravnu za parket. Ako nije zadovoljan glatkocom uvijek moze preko toga uraditi egalizaciju sa sredstvom za to. Ja sam radio sa perlitom i super mi ispalo.kurty wrote:jel ima ko bilo kakvog iskustva sa perlitom???
bez hidroizolacije???
i jesil preko perlita imao jos sloj od 2-3 cm betona ili ne???
- Danguba
#391 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Dajdza, budi ozbiljan.kurty wrote:znaci direktno perlit da istresamo na plocu???Danguba wrote:Od perlita se radi estrih jer je dobar toplotni izolator. Nije da ces imati idealno glatku povrsinu ali svakako ravnu za parket. Ako nije zadovoljan glatkocom uvijek moze preko toga uraditi egalizaciju sa sredstvom za to. Ja sam radio sa perlitom i super mi ispalo.kurty wrote:jel ima ko bilo kakvog iskustva sa perlitom???
bez hidroizolacije???
i jesil preko perlita imao jos sloj od 2-3 cm betona ili ne???
Ako je prizemlje objekta, naravno da se prvo mora uraditi hidroizolacija.
Ja kada sam radio tada su jos u Siporexu radili gotovu smjesu u vrecama kojoj samo dodajes vodu i izljevas. Perlit kuglice ti izgledaju kao samljeven siporex i dodaje se manja kolicina pijeska i cement(ako bi sam radio). Dakle, perlit ti je nista sam. Ili ga trazi kao gotovu smjesu(u vrecama) ili kupuj perlit sam pa ga mijesas sa pijeskom i cementom.
Ovo o cemu ti pises ispadne da se naspe perlit a preko toga jos 2-3 cm betona. To ti je nista. Ta 2-3 cm betona bi odmah pukla pod opterecenjem.
Perlit se moze istresati u medjutavanice ali to je drugi slucaj.
- kurty
#392 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
ma nisam ni mislio tako kako si ti pomislio...al nejse
perlit je taj prijeratni... u njega ide samo voda
al haj da ne idemo predalo, na pp detaljno ti sibnem sta i kako
-
iamia
#393 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
lovacs wrote:Evo ja sam zavrsio kucu roh bau i izaslo me tacno 270Km po kvadratu sa materijalom i majstorima. To ti je manje vise isto za sve kuce. E sad sve dalje ti niko ne moze tacno reci koliko ce te izaci da zavrsis kucu jer je previse varijabli. Ako nisi previse zauzet za jedan dan za kompjuterom mozes da sam sebi izracunas koliko ce ostalo izaci i na to dodas 20% i to ti je to. Zamisli da ja pitam koliko kosta auto od 50 konjskih snaga. Ne moze ti to niko reci tek tako. Nekome je standardni parket onaj od 20 km a nekome onaj od 50km i tako dalje. U glavnom ja sam tako za nekoliko dana napravio proracun koliko ce me sta izaci (plus onih 20% rezerve) i do sad se sve poklapa.Suzie Q wrote:pregledala skoro sve postove ali nigdje ne nađoh konkretan odgovor u skladu s temom, pa molim one koji su gradnju priveli kraju da mi kažu koliko ih je po m2 koštala izgradnja kuće
isto bih molila, ako netko ima/zna, da napiše po stavkama koliko je koštalo od momenta kad se upustio u izgradnju.
hvala!
nije ti to losa cijena.
jesi li uracunao struju, vodovod, prozore i vrata ??
- kurty
- Danguba
#395 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
sad vidjeh ovo. to je gotova smjesa i dodajes samo vodu a sve drugo radis kao sto sam ranije napisao.kurty wrote:ma nisam ni mislio tako kako si ti pomislio...al nejse
-
kosava
#396 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Jednostavno pogledas na PIK koliko traze gradjevinske firme po metru kvadratnom i onda prepolovis tu cijenu . 
- lovacs
#397 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Zar ti je mrsko procitati par postova unazad. To je cijena samo da se kuca pokrije pod krov i nista vise.iamia wrote:
nije ti to losa cijena.
jesi li uracunao struju, vodovod, prozore i vrata ??
-
iamia
#398 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
lovacs, to sam i mislio.
ali onda se pojavise sagovornici sa idejom da postoji rohbau prve faze, ,rohbau druge faze,, itd.
pa sam htio znati na kojoj si ti
ali onda se pojavise sagovornici sa idejom da postoji rohbau prve faze, ,rohbau druge faze,, itd.
pa sam htio znati na kojoj si ti
- mO k3
#399 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Lol ja bih rekao 20-30 % visekosava wrote:Jednostavno pogledas na PIK koliko traze gradjevinske firme po metru kvadratnom i onda prepolovis tu cijenu .
Majstori ti kažu jednu cijenu i onda računaj 20-30% vise
- lovacs
#400 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ovdje niko nista ne cita pazljivo i sa razumjevanjem. Pa covjek nigdje nije spomenuo majstore nego gradjevinske firme i to je istina. meni je gradjevinska firma trazila 45k a ja sam napravio isto to i jos bolje za 33k. Znaci gradjevniska firma zdravo. Bolje platit nekoga pouzdanog da ti vodi gradiliste nego platit gradjevinsku firmu da gledaju da usparaju na svemu i svacemu.mO k3 wrote:Lol ja bih rekao 20-30 % visekosava wrote:Jednostavno pogledas na PIK koliko traze gradjevinske firme po metru kvadratnom i onda prepolovis tu cijenu .
Majstori ti kažu jednu cijenu i onda računaj 20-30% vise