KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
redhat

#376 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

Qler wrote: 14/10/2020 10:01 ja znam znaci iz prve ruke, da je stan preko puta mene imao preko 20k duga toplanama.. sad ti redhat skontaj kako to nije moguce... ali ga je stanar napravio...

Isto stan koji sam kupio 10 godina nije placano OKI upravitelju, 1800KM bilo duga, sto je vlasnik izmiro kada sam kupio stan... i to, kako se nakupilo 10 godina duga kad ti kazes da to ne moze.
Ako iko zna to si ti, nemam sumnje nikakve u to. Ko što nisam imao sumnju par stranica ranije kad smo utvrdili da ti znaš babu koja 27 godina odnosno 333 mjeseca zaredom ne plaća račune.
Sumnje nema :)
Šalu na stranu, ja ne gledam u kuglu šta ko radi pa su mi primjeri ko koga zna i šta je neko čuo da tamo neko radi nebitni.
Za ubuduće da znaš kad nekom kažeš znam iz prve ruke, stan preko puta mene, to nije iz prve ruke. Iz prve ruke je ja i moj stan, ja i moje iskustvo, ja i nešto što se meni desilo a ne svako iskustvo koje mi je neko ispričao ili sam čuo.
Qler

#377 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Qler »

Iz prve ruke je valjda ako sam ja licno vidio dugovanja, ako sam licno bio tu kad je raspravljano o cijeni stana..

ali eto i iz prve ruke je kad sam ja licno kupovao stan gdje 10 godina nije placano upravitelju, 15,50KM mjesečno - 1800KM duga bilo, koliko je to dugo?
redhat

#378 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

Qler wrote: 14/10/2020 10:22 Iz prve ruke je valjda ako sam ja licno vidio dugovanja, ako sam licno bio tu kad je raspravljano o cijeni stana..

ali eto i iz prve ruke je kad sam ja licno kupovao stan gdje 10 godina nije placano upravitelju, 15,50KM mjesečno - 1800KM duga bilo, koliko je to dugo?
Nemam nikakve sumnje da su tebe zvali da ih posavjetujes prilikom kupovine stana i kad se cijena dogovarala. U neku ruku mi je i malo žao što te nisam znao kad sam ja kupovovao stan, da te zovnem ili se posavjetujem :)
Sud ne vodi računa o zastari po službenoj dužnosti, znači tužitelj traži potraživanje koje je zastarjelo a dužnik ako ne istakne prigovor zastare sud će smatrati da je došlo do priznanja duga i taj dug se uredno može naplatiti. Znači ako si platio komunalno potraživanje staro deset godina to si uradio jer se nisi konsultovao ni sa kim kome je to struka i da si platio nešto što nisi trebao. Ja da sam na tvom mjestu ne bih se time hvalio :D
VladaFBiH

#379 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

redhat wrote: 14/10/2020 11:02
Qler wrote: 14/10/2020 10:22 Iz prve ruke je valjda ako sam ja licno vidio dugovanja, ako sam licno bio tu kad je raspravljano o cijeni stana..

Nemam nikakve sumnje da su tebe zvali da ih posavjetujes prilikom kupovine stana i kad se cijena dogovarala. U neku ruku mi je i malo žao što te nisam znao kad sam ja kupovovao stan, da te zovnem ili se posavjetujem :)
Sud ne vodi računa o zastari po službenoj dužnosti, znači tužitelj traži potraživanje koje je zastarjelo a dužnik ako ne istakne prigovor zastare sud će smatrati da je došlo do priznanja duga i taj dug se uredno može naplatiti. Znači ako si platio komunalno potraživanje staro deset godina to si uradio jer se nisi konsultovao ni sa kim kome je to struka i da si platio nešto što nisi trebao. Ja da sam na tvom mjestu ne bih se time hvalio :D
šta kada je dužnik utužen za taj dug a sve komunalne firme to rade na godišnjem nivou - u tom slučaju nema zastare...
redhat

#380 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

VladaFBiH wrote: 14/10/2020 12:24

šta kada je dužnik utužen za taj dug a sve komunalne firme to rade na godišnjem nivou - u tom slučaju nema zastare...
Zastaru prekida jedino tužba, ako je podignuta unutar te jedne godine od datuma dospjeća obaveze zastara je prekinuta ali to je spor koji će se završiti u 1-2 godine najdalje tako da opet ta priča o babama koje duguju od 1992 godine hiljade i hiljade maraka ne stoji.
Firme će uredno opomenu poslati i nakon što je potraživanje zastarilo pa ko se upeca upeca se, rekli smo da sud ne vodi računa o zastari po službenoj dužnosti - a upeca se fin broj ljudi
Qler

#381 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Qler »

Daleko od toga da sam savjetovao, ali kad ti je neko pri komsija jebi ga citav zivot, nekako se druzite.. znas, zovu ljudi na kafu i to...
Qler

#382 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Qler »

http://www.toplanesarajevo.ba/upload/do ... ium=Clanak

kako skupe za godinu dana 700k maraka duga...svaka cast.
redhat

#383 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

Qler wrote: 14/10/2020 13:28 http://www.toplanesarajevo.ba/upload/do ... ium=Clanak

kako skupe za godinu dana 700k maraka duga...svaka cast.
Nije majka muju ruzila sto se kocko već što se vadio :)
Tarifa svega za fizičko lice i domaćistvo i pravni subjekt nije ista, od telefonskog impulsa do kilovata struje. Što ne bi skupili, Bosmalu su isključili grijanje radi cca. 700.000 KM duga za grijanje a to ti je taj prvi sa tvoje liste. Šta te buni? Dva nebodera po 27 spratova sa najmanjim stambenim prostorom od 105 kvadrata, u površinu poslovnih prostora neću ni ulaziti.
Nego de ti nama malo elaboriraj onih 1800KM koje su se vukle deset godina pa ih ti izmirio :)
Qler

#384 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Qler »

Sta treba da elaboriram? Ne znam da li ima u notarskom ugovoru da slikam, 1800KM duga prema OKI-u 10 godina nije placano, ili sam ja kupio stan a covjek casti OKI :D bilo mu drago :D

I ok, za Bosmal, u pravu si da je mogla citav azgrada to napraviti.

I u svakom slucaju si u pravu, ovo 1800KM kad skontam i jeste covjek castio OKI :D nemoguce da nije placao...
redhat

#385 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

Qler wrote: 14/10/2020 13:55 Sta treba da elaboriram? Ne znam da li ima u notarskom ugovoru da slikam, 1800KM duga prema OKI-u 10 godina nije placano, ili sam ja kupio stan a covjek casti OKI :D bilo mu drago :D

I ok, za Bosmal, u pravu si da je mogla citav azgrada to napraviti.

I u svakom slucaju si u pravu, ovo 1800KM kad skontam i jeste covjek castio OKI :D nemoguce da nije placao...
1800 KM OKIja ti je okruglo 120 neplaćenih mjesečnih računa po onoj cijeni od 15 KM koju si rekao. Sad je održavanje zgrade bez lifta 17 a sa liftom 21 KM i tako je zadnjih 8 godina koliko ja znam, eto nek je prije bilo 15 KM. 120 mjeseci ti je 10 godina dospjelog duga, OKI poslao opomenu ili čak utužio, pola bosanaca kaže šta će oni meni ne mogu mi ništa (jači sam od sudbine) i čak neodgovore na tužbu a u petitu tužbe tužitelj kaže "u slučaju da tuženi ne odgovori na tužbu i ne pristupi na pripremno ročište predlaže se sudu da se tužbeni zatjev usvoji u cijelosti" što sud iz razloga propuštanja i učini. I eto tako ti dobiješ ceh od 1800 KM :)
Jer teško je bosancu dat 50km advokatu da ih posavjetuje, srklet je to
drug_profi

#386 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

redhat wrote: 14/10/2020 09:01 .
Jasno je da odgovorne firme neće dopustiti zastaru, već će na vrijeme tužiti i time to izbjeći, a sve tužbe vjerovatno objediniti kada se zakaže ročište.
I tu dolazimo do cifri koje su već povelike.
Sud presuđuje kako je jedino moguće i time daje mogućnost ovrhe.
Radi zaštite ličnih podataka pravni subjekti u privatnom vlasništvu su imali problem sa dobijanjem takvih informacija iz porezne uprave.
To valjda znaš. Ne znam jel šta promjenjeno u međuvremenu.
Plijenidba nikome više nije interesantna jer iz takvih stanova se nema šta iznijeti što bi pokrilo i djelić duga.
Ostaje naplata preko nekretnina.
Niko nije rekao da ćeš izgubiti stan radi 3000 maraka duga, ali na taj dug i dalje rastu kamate po stopi 14% godišnje, a nikakav promet opterećenom nekretninom nije moguć dok se to ne pokrije.
Sad je to navodno dozvoljeno Toplanama, a upravitelji pokušavaju postići isto.

I da bude jasno, ja od početka govorim da je ovo što pišem došlo iz druge ruke. To je valjda bilo jasno odmah.
U mom tonu nije bilo ni arogancije, niti eksplicitne tvrdnje da je ovo neprikosnovena istina.

Za razliku od tebe kojem treba malo komunikacijskih vještina.
Mnogo manje priče je potrebno kada se sagovorniku obraćaš sa poštovanjem.

StruĆnjak.
redhat

#387 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

drug_profi wrote: 14/10/2020 14:53
redhat wrote: 14/10/2020 09:01 .
Jasno je da odgovorne firme neće dopustiti zastaru, već će na vrijeme tužiti i time to izbjeći, a sve tužbe vjerovatno objediniti kada se zakaže ročište.
I tu dolazimo do cifri koje su već povelike.
Sud presuđuje kako je jedino moguće i time daje mogućnost ovrhe.
Radi zaštite ličnih podataka pravni subjekti u privatnom vlasništvu su imali problem sa dobijanjem takvih informacija iz porezne uprave.
To valjda znaš. Ne znam jel šta promjenjeno u međuvremenu.
Plijenidba nikome više nije interesantna jer iz takvih stanova se nema šta iznijeti što bi pokrilo i djelić duga.
Ostaje naplata preko nekretnina.
Niko nije rekao da ćeš izgubiti stan radi 3000 maraka duga, ali na taj dug i dalje rastu kamate po stopi 14% godišnje, a nikakav promet opterećenom nekretninom nije moguć dok se to ne pokrije.
Sad je to navodno dozvoljeno Toplanama, a upravitelji pokušavaju postići isto.

I da bude jasno, ja od početka govorim da je ovo što pišem došlo iz druge ruke. To je valjda bilo jasno odmah.
U mom tonu nije bilo ni arogancije, niti eksplicitne tvrdnje da je ovo neprikosnovena istina.

Za razliku od tebe kojem treba malo komunikacijskih vještina.
Mnogo manje priče je potrebno kada se sagovorniku obraćaš sa poštovanjem.

StruĆnjak.
U izboru između čovjeka sa ekstra komunikacijskim osobinama ali pogrešnim informacijama i kako ti voliš reći arogantnog sa dobrim i prije svega tačnim informacijama ja biram ovog drugog a evo i zašto. Idemo taksativno i redom :)
1.) svaki subjekt ili zainteresovano lice koje ostvari pravo sudskim ili izvršnim naslovom ima u izvršnom postupku pravo na podatke o dužniku, od centralne banke, od poreske i od svakog drugog subjekta jer mu pravo na pristup tim podacima daje taj izvršni naslov ili presuda. Sud mu to pravo daje.
2.) svaki pravni subjekt je zaveden u privrednom odjeljenju općinskog suda i većina podataka su čak i polujavni recimo putem portala akta.ba. Znači uredno ću saznati koliko tvoja firma zarađuje i prijavljuje, koliko radnika ima, koje račune ima i ko je odgovorno lice. Ako si mi dužan upravo ću tako u prijedlogu izvršenja tražiti da se izrvrši pljenidba svih tvojih računa firme i navest ih.
3.) I za kraj, zatezna kamata nije 14% već 12%.

Ljubim ruke komunikologu sa poštovanjem

u potpisu: StruĆnjak
drug_profi

#388 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Samo u jednom dijelu izgleda ja i ti govorimo o istoj stvari.
Nije problem provesti presudu kad ti znaš da osoba negdje radi i prijavljena je.

Pošto kod nas najveći broj duznika radi u sivoj ekonomiji, za njih nema nikakvih informacija o prihodima.

U toj dilemi oko sagovronika, ja bih ipak izabrao da komuniciram sa covjekom koji ima bolje komunikacijske vjestine. Prosto iz razloga da razgovor ne postane "previse intenzivan".
Do tacnih informacija ce se doci prije ili kasnije.
Tako isto mislim da si i ti u direktnom razogovoru ljubazniji nego ovako kad ti anonimnost daje dodatnu kučevitost.
iceman ze

#389 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by iceman ze »

Kazu da 80-85% ljudi na Zapadu dobiju otkaz zbog slabe vjestine komuniciranja, ostalo otpada na nesposobnost :mrgreen:
redhat

#390 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

drug_profi wrote: 14/10/2020 15:29 Samo u jednom dijelu izgleda ja i ti govorimo o istoj stvari.
Nije problem provesti presudu kad ti znaš da osoba negdje radi i prijavljena je.

Pošto kod nas najveći broj duznika radi u sivoj ekonomiji, za njih nema nikakvih informacija o prihodima.

U toj dilemi oko sagovronika, ja bih ipak izabrao da komuniciram sa covjekom koji ima bolje komunikacijske vjestine. Prosto iz razloga da razgovor ne postane "previse intenzivan".
Do tacnih informacija ce se doci prije ili kasnije.
Tako isto mislim da si i ti u direktnom razogovoru ljubazniji nego ovako kad ti anonimnost daje dodatnu kučevitost.
Aferdosum efendija, ja poštujem sve.
Ja sam u svakom obliku komunikacije odličan ali mi je malo ipak žao što se ti i nakon XY poruke i dalje fokusiraš na moj način koji te žulja a ne na ono što si mogao naučiti ili na ono gdje sam ti konkretno rekao da nisi u pravu.
No dobro, sto ljudi sto ćudi ne bih ti trošio dalje vrijeme :)
drug_profi

#391 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ne sjecam se da si mi ukazao da negdje nisam u pravu. Samo si nasiroko pricao o tome koliko znas.
Neka bude kraj, nema problema.
muha_sa

#392 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by muha_sa »

A ljepote kad sabah zorom ustaneš i razgaciš se jer su radijatori vreli :D
redhat

#393 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

drug_profi wrote: 14/10/2020 19:00 Ne sjecam se da si mi ukazao da negdje nisam u pravu. Samo si nasiroko pricao o tome koliko znas.
Druže na deset postova sam ti dokazao da nisi u pravu, u zadnjem po tačkama navodio no nije niti bitno. Ovo je forum a ne tribina parničnog postupka u BiH. Opet kažem nebitno, nigdje ne piše da se moramo složiti, ako je neko pročitao moje postove i ako će se makar malo detaljnije raspitati o svojim pravima slijedeći put kad mu dođe opomene za račun iz 2005 godine jer će se sjetiti da je tamo neko o tome pisao, ja zadovoljan.
U startu sam rekao ti si antiprotivan svemu i voliš kontrorati na svim temama a ne znaš stat, nisi jedini, bespuća interneta su dovoljna za nas obojicu.
A u životu, moj ceh/esnaf živi od takvih i volim vas više od brda karamela

uzdravlje
muha_sa

#394 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by muha_sa »

redhat wrote: 15/10/2020 08:02
drug_profi wrote: 14/10/2020 19:00 Ne sjecam se da si mi ukazao da negdje nisam u pravu. Samo si nasiroko pricao o tome koliko znas.
Druže na deset postova sam ti dokazao da nisi u pravu, u zadnjem po tačkama navodio no nije niti bitno. Ovo je forum a ne tribina parničnog postupka u BiH. Opet kažem nebitno, nigdje ne piše da se moramo složiti, ako je neko pročitao moje postove i ako će se makar malo detaljnije raspitati o svojim pravima slijedeći put kad mu dođe opomene za račun iz 2005 godine jer će se sjetiti da je tamo neko o tome pisao, ja zadovoljan.
U startu sam rekao ti si antiprotivan svemu i voliš kontrorati na svim temama a ne znaš stat, nisi jedini, bespuća interneta su dovoljna za nas obojicu.

uzdravlje
Nisam sve upratio :-) al hajd :D evo moj slucaj :( Bio dužan održavanje Hetigu nešto više od 100 maraka iz 2001. godine :-) totalno zaboravio na to a NIKAD mi nije došla opomena nit nešto sa suda :-)
Elem, pretprošle godine dodje mi umanjena peMzija za 100 maraka :-) kontam šta je i nazovem prijatelja u pio da vidi o cem se radi. Dobih odgovor da mi je došla zabrana i to 10 mjeseci po stoju jer se nakupilo kamata i sudskih troškova.
Ja ga popušil :(
redhat

#395 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

muha_sa wrote: 15/10/2020 08:14

uzdravlje
Nisam sve upratio :-) al hajd :D evo moj slucaj :( Bio dužan održavanje Hetigu nešto više od 100 maraka iz 2001. godine :-) totalno zaboravio na to a NIKAD mi nije došla opomena nit nešto sa suda :-)
Elem, pretprošle godine dodje mi umanjena peMzija za 100 maraka :-) kontam šta je i nazovem prijatelja u pio da vidi o cem se radi. Dobih odgovor da mi je došla zabrana i to 10 mjeseci po stoju jer se nakupilo kamata i sudskih troškova.
Ja ga popušil :(
Vrlo jednostavno, utužili su te tad nekad 2002. godine i slali ti tužbu koju ti nisi ili dobio ili nisi obratio pažnju i nisi dao odgovor na istu a nisi se ni pojavio na pripremnom ročištu. Sud donio presudu zbog propuštanja i usvojio tužbeni zahtjev u cijelosti.
Da se razumijemo, mogli su ti poslati tužbu i 2010. kad je već zastupila zastara ali sud ne vodi računa o zastari po službenoj dužnosti tako da ako tuženi ne istakne prigovor zastare smatra se da je prihvatio dug. U tvom slučaju ti nisi niti dao odgovor na tužbu niti pristupio na pripremno ročište iz nekog razloga i sud donio presudu radi propuštanja kratko i jasno. Hetig kad je dobio pravomoćnu presudu sa tom presudom se obratio poreskoj/penzionom/centralnoj banci da mu se dadnu podaci gdje si i šta si. Vjerovatno su po godinama čim su vidjeli po tvom JMBG išli ciljano na podatke od PIA/MIA i eto ga ide prijedlog za izvršenje na novčanim sredstvima u tvom slučaju penziji.
drug_profi

#396 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

uzdravlje
Druze, ja konkretno ne vidim gdje nisam bio u pravu.
Mozda nisam bio precizan kao ti jer govorim iz druge ruke, ali ne vidim tacno sta sam pogresno rekao.
Evo nema potrebe da dalje zatrpavamo temu. Ja sam dao neku informaciju iz druge ruke. Ti si se na to nadovezao detaljima iz prve ruke i svako koga zanima moze doci do informacije.
redhat

#397 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

drug_profi wrote: 15/10/2020 11:00

uzdravlje
Druze, ja konkretno ne vidim gdje nisam bio u pravu.
Mozda nisam bio precizan kao ti jer govorim iz druge ruke, ali ne vidim tacno sta sam pogresno rekao.
Evo nema potrebe da dalje zatrpavamo temu. Ja sam dao neku informaciju iz druge ruke. Ti si se na to nadovezao detaljima iz prve ruke i svako koga zanima moze doci do informacije.
Ja jedino ne vidim razlog za nastavak ove priče, sve drugo mi je kristalno jasno
stachu

#398 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by stachu »

Raja, radi li vama grijanje? Ili je ovo nesto do mene... :roll:

Edit: Evo proradilo....
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#399 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by un1ted »

redhat wrote: 15/10/2020 08:44 koju ti nisi ili dobio
Kako je moguce da se provede postupak pred sudom ako nema dokaza da je tuzeni obavjesten o tuzbi?
redhat

#400 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by redhat »

un1ted wrote: 15/10/2020 14:33
redhat wrote: 15/10/2020 08:44 koju ti nisi ili dobio
Kako je moguce da se provede postupak pred sudom ako nema dokaza da je tuzeni obavjesten o tuzbi?
Pa ko kaže da nije obaviješten, i kakav postupak uopšte?
Prvo pola bosanaca taj poziv zgužva ili pita nekog ko počne pametovat po principu mali od zaove rastura na prvoj godini prava - pitaću ja njega.
Haram dat 50KM advokatu za savjet, puno je to. I čim ti ne pristupiš na raspravu ili ne dadneš odgovor na tužbu na pripremnom ročištu sud donosi presudu radi propuštanja i uvažava čitav tužbeni zahtjev - to sve 15 minuta nakon što je pripremno ročište otvoreno. Trideset dana kasnije kad istekne rok za žalbu ide klauzula pravomoćnosti i izvršnosti i eto ti ga legnu ti na platu/penziju.
Post Reply