Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lafony
#376 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
U BiH imamo tri nacije (B-H-S)tri naroda isto (B-H-S) i drzavljanstvo BH sve ostalo je prazna prica tj. trosenje energije bezpotrebno.
-
breuer
#377 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Upravo!, Bošnjaci Sandžaka su srbijanski državljani i samim tim pripadnici srbijanske nacije, kao i Albanci Preševa, a njihovo osjecanje glede toga je potpuno druga stvar sve dok plačaju porez državi Srbiji, putuju njenim pasošom i povinuju se njenim zakonima. Kao i Madžari iz Vojvodine. Bošnjaci koji su se rodili i žive, plačaju porez i ostalo u Slo. su normalno pripadnici slovenačke nacije - pogledaj im golmana fudbalske reprezentacije.Woody wrote:Znači, opet, po toj logici: Bošnjaci Sandžaka su Srpska nacija, Albanci iz Preševa isto tako, pa Mađari iz Vojvodine... Bošnjaci koji su se rodili u Sloveniji su Slovenačka nacija. Znači - ti da si se rodio u Kini bio bi dio kineske nacije. Uffff, ovo nikako ne mogu svariti. Mislim da pojam nacije duboko uključuje i niz drugih faktora osim pukog teritorijalnog pojma. Ne znam, moraću se konsultovati sa nekim Kurdima. Pitaću ih: Oprostite, dakle, vi ste Turci, htjeo bih da vas pitam...
Ja (iako nije meni upuceno) da sam se rodio u Kini i živio u Kini, poštovao bih običaje države koja me odgojila i dala mi hljeb, pa samim tim bih se i poistovjećivao sa kineskom nacijom jer bih vjerovatno znao i taj jezik.
Kurdi su naravno turski državljani, pripadaju turskoj naciji i sve dok nemaju svoju državu tako će biti valjda jel? Trenutno su u fazi neke borbe, ali su trenutno i dio turske nacije,a bil oni tebe sad zaganjali ako bi im to spomenuo je stvar trivijalizacije cijele ove priče.
p.s. kao i bosanskohercegovački Hrvati i Srbi
Last edited by breuer on 30/01/2013 12:44, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#378 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
breurer dodaj mu još da je upravo to i razlog zašto se isti bore protiv Srbije, čiji dio ne žele da budu...i isto tako Srbu u BiH ili Hrvatskoj i tako unedogled
-
breuer
#379 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
ma vidi iskreno, ne znam koliko me to i zanima, tuđa država tuđi poslovi...a vala, pored Zukorlića i nisam upratio neki poseban politički program koji bi radio u interesu izdvajanja Sandžaka iz Bijesr, jer uostalom, granične teritorije Sandžaka i BiH tamo oko Nove varoši i Priboja su sada većinom srpske (znam jer mi je stara iz Nove varoši)JoseMujica wrote:breurer dodaj mu još da je upravo to i razlog zašto se isti bore protiv Srbije, čiji dio ne žele da budu...i isto tako Srbu u BiH ili Hrvatskoj i tako unedogled
mene zanima kako se cijela ta priča reflektuje u BiH i šta predstavljaju pripadnici nekih etničkih skupina ovdje za državu...a očito je koliko kao političke grupe imaju malo il nimalo interesa za održavanje cjelovide BiH.
a Srbi u Hrvatskoj su očito je postojali, popunjavali su granične dijelove Habzburške monarhije ili Mađarske ne znam sad, sa Otomanima, ali meni nije jasno zašto oni svojatavu tu teritoriju kao da je njihova? Došli tu, ljudi ih primili, koristili ko topovsko meso na granici, ali mi nije jasno zašto velikosrpska politika ima argumene da je to područje koje bi trebalo pripadati kontroli srpske države
ja bih se inače ogradio od termina Srbi ili bilo kojeg drugog, već pominjem političke opcije koje zastupaju te narode u određenom trenutku, da se ne misli da nešto generalizujem ili slicno.
- pohakontas
#380 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Nesto nekontam zasto mnogi stavljaju znak jednakosti izmedju nacije, drzavljanstva, narodnosti,vjere itd.Pa ako je tako zasto onda toliko naziva za isti pojam.Po meni u BOSNI zive Bosanci u Srbiji Srbijanci u Hrvatskoj Hrvati.Eh sad znam da u Bosni zive pravoslavci, bosnjaci, katolici zidovi romi i svi oni koji Bosnu smatraju svojom drzavom.Odkud onda srbin ili hrvat u Bosni ,a neki od njih to tvrde iako prije rata u Srbiji kao ni Hrvatskoj cak ni pradjed im nikad nije bio.Koliko znam cak i oni u Beogradu kazu da su srbijanci vecina ih .Mislim da se iz dobro poznatok razloga to ovdje natura a ima veze sa onim snom Srbija do Tokija .Taj san je svakim danom sve manje ostvarljiv bez Kosova Vojvodine pa mozda i Sandzaka bit ce to manje od Beogradskog pasaluka a karavane prolaze i nezaustavljaju se da bi vidjeli kako zivi ovaj napaceni balkanski narod.Od stvaranja mrznje se ne zivi zato budi covjek i ne pozeli drugom zlo inace ces ga sam dobiti 
-
breuer
#381 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Moje je mišljenje, a takvo je i stanje na terenu da u BiH žive tri konstitutivna naroda, Srbi, Hrvati i Muslimani, danas Bošnjaci i kao takve ih treba poštovati sve dok isti poštuju političku kontrolu BiH države na cjelokupnom iznosu teritorije koju ona posjeduje.
Dakle, malo smo se odmakli od teme sa kojom se ne slažem jer mislim da su ova dva naroda imala veoma jak etnički identitet i ranije, dok se čekalo formiranje trećeg.
Dakle, malo smo se odmakli od teme sa kojom se ne slažem jer mislim da su ova dva naroda imala veoma jak etnički identitet i ranije, dok se čekalo formiranje trećeg.
-
breuer
#382 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
pohakontas wrote:Od stvaranja mrznje se ne zivi zato budi covjek i ne pozeli drugom zlo inace ces ga sam dobiti
- Dozer
#383 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
@Woody
Ja nikada nisam nista drugo ni tvrdio. S tim sto ti je @breuer vec odgovorio.
Sandzaklije su, konkretno, pripadnici srbijanske nacije, ali ne i srpskog naroda. To sto se oni danas nazivaju Bosnjacima, pa se uz to jos i trpaju u nepostojecu bosnjacku naciju (drzavni smisao) pri cemu nemaju BH pasos, i pri tome su jos i islamskog religijskog opredjeljenja (pazljivo citaj svaku rijec jer svaka rijec ovdje ima svoje precizno znacenje), isto je kao i kada bi se po receptu religijskog opredjeljenja sada Saudijci nazivali Bosnjacima u nacionalnom smislu, ili da se Rusi nazivaju Srbima radi pravoslavnog religijskog opredjeljenja. Nigdje veze s pamecu, jel' tako?
Ali, vjecito ( i nikad odgovoreno) pitanje jeste - koju naciju predstavlja BH delegacija u Ujedinjenim Nacijama (UN), ili koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav (reprezentacija) BiH?
@pocahontas
Upravo je to ono sto ja konstantno pricam - svi smo mi ljudi, ista vrsta zivotinjskog carstva, a sve ostalo poput nacija, naroda i religija su nase, ljudske izmisljotine koje ne sluze nicemu osim podjelama na osnovu kojih vecinom vlada manjina. End of story.
Sandzaklije su, konkretno, pripadnici srbijanske nacije, ali ne i srpskog naroda. To sto se oni danas nazivaju Bosnjacima, pa se uz to jos i trpaju u nepostojecu bosnjacku naciju (drzavni smisao) pri cemu nemaju BH pasos, i pri tome su jos i islamskog religijskog opredjeljenja (pazljivo citaj svaku rijec jer svaka rijec ovdje ima svoje precizno znacenje), isto je kao i kada bi se po receptu religijskog opredjeljenja sada Saudijci nazivali Bosnjacima u nacionalnom smislu, ili da se Rusi nazivaju Srbima radi pravoslavnog religijskog opredjeljenja. Nigdje veze s pamecu, jel' tako?
Ali, vjecito ( i nikad odgovoreno) pitanje jeste - koju naciju predstavlja BH delegacija u Ujedinjenim Nacijama (UN), ili koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav (reprezentacija) BiH?
@pocahontas
Upravo je to ono sto ja konstantno pricam - svi smo mi ljudi, ista vrsta zivotinjskog carstva, a sve ostalo poput nacija, naroda i religija su nase, ljudske izmisljotine koje ne sluze nicemu osim podjelama na osnovu kojih vecinom vlada manjina. End of story.
-
lafony
#384 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
jasno kao dan,delgacija bih predstavlja priznatu drzavu bih u okviru koje su priznata dva entiteta.predstavlja tri nacije i tri naroda ,zatim,reprezentacija bih ,zasad, predstavlja samo jednu naciju i narod (bosnjacki).uglavnom,svi mi smo drzavljani bih razlicitih nacija , naroda, sve ostalo je pokusaj nametanja koji sigurno nece proci kod srba,hrvata samo ce dodatno podgrijavat vatru.bosnjaci neka budu sta god zele nacija , narod ,kontinent ali sebiDozer wrote:@Woody
@pocahontas
- Samir_01
#385 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Sta hoces da kazes? Bosnjaci Sandzaka nisu Bosnjaci ni u narodnom ni u nacionalnom smislu? Sandzak nikad nije bio dio Bosne?Dozer wrote:@Woody
Sandzaklije su, konkretno, pripadnici srbijanske nacije, ali ne i srpskog naroda. To sto se oni danas nazivaju Bosnjacima, pa se uz to jos i trpaju u nepostojecu bosnjacku naciju (drzavni smisao) pri cemu nemaju BH pasos, i pri tome su jos i islamskog religijskog opredjeljenja (pazljivo citaj svaku rijec jer svaka rijec ovdje ima svoje precizno znacenje), isto je kao i kada bi se po receptu religijskog opredjeljenja sada Saudijci nazivali Bosnjacima u nacionalnom smislu, ili da se Rusi nazivaju Srbima radi pravoslavnog religijskog opredjeljenja. Nigdje veze s pamecu, jel' tako?![]()
A Pravoslavci i Katolici u Bosni sto se nazivaju Srbima i Hrvatima to ti vidim ne smeta?
Ti si odavno procitan sreco... ne zalazes se ti za naciju "Bosanaca i Hercegovaca" (to ti je kod nas drzavljanstvo i nista vise)... ti se zalazes da Bosanci postanu cetvrti tor, odnosno cetvrti narod... to je jedina tvoja zelja.Ali, vjecito ( i nikad odgovoreno) pitanje jeste - koju naciju predstavlja BH delegacija u Ujedinjenim Nacijama (UN), ili koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav (reprezentacija) BiH?![]()
-
Stagolee
#386 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Samir_01 wrote: Sta hoces da kazes? Bosnjaci Sandzaka nisu Bosnjaci ni u narodnom ni u nacionalnom smislu? Sandzak nikad nije bio dio Bosne?
A Pravoslavci i Katolici u Bosni sto se nazivaju Srbima i Hrvatima to ti vidim ne smeta?
Ti si odavno procitan sreco... ne zalazes se ti za naciju "Bosanaca i Hercegovaca" (to ti je kod nas drzavljanstvo i nista vise)... ti se zalazes da Bosanci postanu cetvrti tor, odnosno cetvrti narod... to je jedina tvoja zelja.Ali, vjecito ( i nikad odgovoreno) pitanje jeste - koju naciju predstavlja BH delegacija u Ujedinjenim Nacijama (UN), ili koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav (reprezentacija) BiH?![]()
A je li postoji jedinstven princip koji obuhvata i Bošnjake Sandžaka i Srbe i Hrvate Bosne? Bošnjaci su Bošnjaci jer se tako osećaju, tu nema spora. Ali ovde su iznete tvrdnje i da su Srbi i Hrvati nastali od srednjevekovnih katoličkih i pravoslavnih Bošnjaka. I stalno se potenciraju veze Bošnjaka sa srednjevekovnom Bosnom tamo gde ih i nema.
Inače Sandžak je bio deo osmanske autonomne oblasti pod imenom Bosna, a ne srednjevekovne Bosne.
- pohakontas
#387 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
neka si ti nama rekao ko smo sta smo i odakle smo da te nije trebalo bi te izmisliti .Vidi pa ako mozes zapamti ja sam drzavljanin BIH znaci bosanac moja nacionalnost je BOSNJAK moja vjera je ISLAM pohakontasStagolee wrote:Samir_01 wrote: Sta hoces da kazes? Bosnjaci Sandzaka nisu Bosnjaci ni u narodnom ni u nacionalnom smislu? Sandzak nikad nije bio dio Bosne?
A je li postoji jedinstven princip koji obuhvata i Bošnjake Sandžaka i Srbe i Hrvate Bosne? Bošnjaci su Bošnjaci jer se tako osećaju, tu nema spora. Ali ovde su iznete tvrdnje i da su Srbi i Hrvati nastali od srednjevekovnih katoličkih i pravoslavnih Bošnjaka. I stalno se potenciraju veze Bošnjaka sa srednjevekovnom Bosnom tamo gde ih i nema.
Inače Sandžak je bio deo osmanske autonomne oblasti pod imenom Bosna, a ne srednjevekovne Bosne.
-
Stagolee
#388 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Pažljivije čitajte napisano.pohakontas wrote: neka si ti nama rekao ko smo sta smo i odakle smo da te nije trebalo bi te izmisliti .Vidi pa ako mozes zapamti ja sam drzavljanin BIH znaci bosanac moja nacionalnost je BOSNJAK moja vjera je ISLAM pohakontas
- Samir_01
#389 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Bio je i djelimicno dio srednjevijekovne Bosne, dok Bosna i Hrvatska nikad nisu bili dio Srbije.Stagolee wrote:Inače Sandžak je bio deo osmanske autonomne oblasti pod imenom Bosna, a ne srednjevekovne Bosne.
-
Stagolee
#390 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Da, delimično. Samo Pljevlja i Prijepolje a tamo gde i najviše Bošnjaka živi već vekovima, dakle Novi Pazar, Tutin, Plav, Gusinje...nikada nije. Tako je delimično i Bosna bila deo nekih hrvatskih teritorija kroz istoriju.Samir_01 wrote:Bio je i djelimicno dio srednjevijekovne Bosne, dok Bosna i Hrvatska nikad nisu bili dio Srbije.Stagolee wrote:Inače Sandžak je bio deo osmanske autonomne oblasti pod imenom Bosna, a ne srednjevekovne Bosne.
- cyprus
#391 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Jedno je nacija kao država, a nešto sasvim drugo je nacija kao narod... Samo je lingvistika u pitanju... Svaki narod predstavlja zasebnu kulturnu naciju, dok svaka država predstavlja teritorijalnu naciju... Lagano se umaram ponavljajući...JoseMujica wrote:nađi onda politički narod (etniju) koja ne želi da stvori državu-nacijuPostao/la cyprus dana 29/01/2013 20:55
JoseMujica je napisao/la:
nacije su samo one što su članice UN-a...a ostalo i tata bi sine al nemre
Jednostavno netačno.![]()
bit nacionalizma jeste stvaranje države-nacije...... bez toga nema nacionalizma (ideologije i pokreta za stvaranje države-nacije)
Ono što je pogrešno, pa čak i opasno, jeste pokušavanje vršenja neke fuzije između jednog i drugog pojma i nametanje toga kao univerzalnog principa... Na taj način nastaje etnoteritorijalizacija, koja obično u sebi nosi zločinački karakter...
- JoseMujica
#392 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
stvarnost te demantuje...pa ti pravi lingvističke akrobacije,a svi hoće stolicu u UN, pa i onaj hadalj Serić
Mi možemo pokušati definirati to i na neki drugi način ali nas stvarnost demantuje ili da kažem napravićemo definiciju da udovoljimo vlastitom egu ali će to biti laž i to je jedan od načina kako politika modificira znanost.
- Samir_01
#393 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
I tvoje poenta vezano za nasu sadasnjicu je... ?Stagolee wrote:Da, delimično. Samo Pljevlja i Prijepolje a tamo gde i najviše Bošnjaka živi već vekovima, dakle Novi Pazar, Tutin, Plav, Gusinje...nikada nije. Tako je delimično i Bosna bila deo nekih hrvatskih teritorija kroz istoriju.Samir_01 wrote:Bio je i djelimicno dio srednjevijekovne Bosne, dok Bosna i Hrvatska nikad nisu bili dio Srbije.Stagolee wrote:Inače Sandžak je bio deo osmanske autonomne oblasti pod imenom Bosna, a ne srednjevekovne Bosne.
- cyprus
#394 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Kakva stvarnost? Možeš li ti dati ijedan relevantan izvor koji tvrdi da su nacije isključivo države?JoseMujica wrote:stvarnost te demantuje...pa ti pravi lingvističke akrobacije,a svi hoće stolicu u UN, pa i onaj hadalj Serić
Mi možemo pokušati definirati to i na neki drugi način ali nas stvarnost demantuje ili da kažem napravićemo definiciju da udovoljimo vlastitom egu ali će to biti laž i to je jedan od načina kako politika modificira znanost.
-
Stagolee
#395 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Da su veze današnjih Bošnjaka sa srednjevekovnom Bosnom samo etimološke i da su napravljene novijeg datuma. Kao što je neko i sve pravoslavce na ovim prostorima posrbio gradeći kontinuitet sa Nemanjićkom Srbijom tako je neko isto to učinio sa svim muslimanima. I musliman iz Visokog i musliman iz Gusinja kao i onaj iz Beograda postao je Bošnjak. Niko ovde nema direktne veze sa feudalnim državama iz predosmanlijskog perioda dok su se pod Osmanlijama naši preci delili isključivo religijski.Samir_01 wrote:
I tvoje poenta vezano za nasu sadasnjicu je... ?
Zaključak je da Bošnjaci nisu stari Bošnjani i sa njima imaju veze koliko i današnji bosanski Srbi i Hrvati. Na Bošnjane se imaju pravo pozivati donekle samo moderni Bosanci. Što će reći da je i ova tema besmislena i selektivna bez dodatka ''asimilacija i muslimana u Bošnjake''.
- JoseMujica
#396 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
stvarnost su United Nations....nađi naciju koja tamo sjedi a da nije državacyprus wrote:Kakva stvarnost? Možeš li ti dati ijedan relevantan izvor koji tvrdi da su nacije isključivo države?JoseMujica wrote:stvarnost te demantuje...pa ti pravi lingvističke akrobacije,a svi hoće stolicu u UN, pa i onaj hadalj Serić
- Dozer
#397 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
B1 - Tacno.@lafony
jasno kao dan,delgacija bih 1. predstavlja priznatu drzavu bih u okviru koje su priznata dva entiteta.
2. predstavlja tri nacije i tri naroda ,zatim,
3. reprezentacija bih ,zasad, predstavlja samo jednu naciju i narod (bosnjacki).uglavnom,
4. svi mi smo drzavljani bih razlicitih nacija , naroda, sve ostalo je pokusaj nametanja koji sigurno nece proci kod srba,hrvata samo ce dodatno podgrijavat vatru.bosnjaci neka budu sta god zele nacija , narod ,kontinent ali sebi
B2 - Ni blizu, a i u koliziji je sa B1. U UN-u svaka drzava predstavlja jednu naciju. Procitati BH Ustav i pronaci dio u kojem se kaze da u BiH zive tri konstitutivne nacije, a ne 3 konstitutivna naroda.
B3 - Nece biti. Reprezentacija svake drzave u bilo cemu predstavlja jednu naciju te iste drzave. To, naravno, ukljucuje i sve narode/etnije te drzave.
B4 - Ni ovo nece biti. Pogledati zadnju recenicu u B1. Jedino nametanje koje se u BiH desava jeste od strane "svetih" konstitutivnih naroda, tj. B, H i S, a koje se ogleda u tome da se po svaku cijenu nazovu i definisu kao nacije u okviru BiH, cime svi sebi pokusavaju stvoriti prvi preduslov za stvaranje zasebnih nacionalnih drzava. U prevodu - da zavrse ono sto nisu mogli ratom - fizicku podjelu BiH. Ko ovo do sada nije uvidjeo/shvatio, taj je ili slijep ili nedovoljno obrazovan ili namjerno tendenciozan u navedenom smislu.
Ti i ja se, u sustini, i slazemo i razumijemo. Jedino mi se cini da ti (zlo)namjerno i tendenciozno zaobilazis cinjenicno stanje koje se tice upravo teritorijalne, tj. drzavne nacije. B, H i S mogu biti "interne" kulturne nacije, ali samo u okviru, odnosno unutar BiH. Medjutim, i ti i ja znamo da se oni ne kite tim terminom s tom svrhom, nego upravo ciljaju da onu drugu, tj. drzavnu/teritorijalnu. Koja je poenta praviti se blesav?@cyprus
Jedno je nacija kao država, a nešto sasvim drugo je nacija kao narod... Samo je lingvistika u pitanju... Svaki narod predstavlja zasebnu kulturnu naciju, dok svaka država predstavlja teritorijalnu naciju... Lagano se umaram ponavljajući...
I ti, kao i ja, znas da smo mi svi iz BiH medjunarodno priznati kao bosanskohercegovacka nacija, skraceno Bosanska (neko upita "A Hercegovci", pa da se i to zna - kad se kaze "Bosanci", i Hercegovci se podrazumijevaju, logicno).
Vrlo dobro znas da nasa delegacija pri UN-u predstavlja bosanskohercegovacku drzavu i naciju, a kroz to i sve narode i gradjane BiH. Identicna je stvar i sa sportskim reprezentacijama.
Ja samo ne razumijem sve one koji se grcevito drze tog nekakvog bosnjastva, hrvatstva i srpstva, i pri tome se jos grcevitije otimaju da ih se zove bosancima. Izvinite, ali za mene je to maloumno ponasanje. Neko ko je rodjen u hiljadugodisnjoj Bosni, kome su svi korijeni u toj istoj Bosni, a ko sa Srbijom ili Hrvatskom veze ima koliko i sa Grenlandom ili Antarktikom - danas se stidi te iste Bosne... E, @ebem ti idiotsku logiku...
Da stvar bude gora, ovako razmisljaju velikom vecinom mladji od 30-32 godine... I pri tome - nemaju pojma ni o cemu, nego samo izigravaju klimoglave postojecim politickim kriminogeno-lopovskim nomenklaturama. Aferim.
Bosnjaci Sandzaka mogu biti Bosnjaci samo u narodnom smislu. U nacionalnom - ni pod razno. Pa cak ni kulturoloskom nacionalnom, jer imaju vise srpskih obicaja nego Bosnjackih koje njeguju BH Bosnjaci. Narodno se mogu nazivati Bosnjacima, ali su nacionalni Srbijanci. Usput, i kako ti je vec receno, nikad cijeli Sandzak nije bio dio Bosne. Na isti nacin kako su se Srbijanski/Sandzacki muslimani uklopili u Bosnjake, tako su se i Bosanski pravoslavci i katolici uklopili u Srbe i Hrvate. Ne vidim neku bitnu razliku...Samir_01
Sta hoces da kazes? Bosnjaci Sandzaka nisu Bosnjaci ni u narodnom ni u nacionalnom smislu? Sandzak nikad nije bio dio Bosne?
Moras ti jos puno citati, sreco... onda bar neces valjati gluposti o tome da Bosanci uopste mogu, a i zele postati cetvrti tor...Ti si odavno procitan sreco... ne zalazes se ti za naciju "Bosanaca i Hercegovaca" (to ti je kod nas drzavljanstvo i nista vise)... ti se zalazes da Bosanci postanu cetvrti tor, odnosno cetvrti narod... to je jedina tvoja zelja.
Last edited by Dozer on 30/01/2013 22:16, edited 1 time in total.
-
Stagolee
#398 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ne treba biti takav bukvalista, naziv je ipak simboličan a članice su države a ne nacije. Member states ili countries, a ne member nationsJoseMujica wrote: stvarnost su United Nations....nađi naciju koja tamo sjedi a da nije država
- Dozer
#399 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Member states ili countries in the institution called - United nations 
Eto...i ja sam bukvalista
Eto...i ja sam bukvalista
- Samir_01
#400 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Kao na primjer?Dozer wrote:Pa cak ni kulturoloskom nacionalnom, jer imaju vise srpskih obicaja nego Bosnjackih koje njeguju BH Bosnjaci.
Tvoj je problem sto ne mozes da prihvatis da ne postoje nikakvi Srbijanci... vec samo Srbi i ostali... isto tako u Hrvatskoj ne postoje nikakvi Hrvatijanci, vec Hrvati i ostali...Narodno se mogu nazivati Bosnjacima, ali su nacionalni Srbijanci.
Za vrijeme Turskog carstva je cijeli Sandzak bio dio Bosne, cak i dio Kosova tako da i danas imas naselje "Bosnjacka mahala" u Kosovskoj Mitrovici.Usput, i kako ti je vec receno, nikad cijeli Sandzak nije bio dio Bosne.
I u Srbiji i Hrvatskoj imas nacionalne manjine pa ne vidim da to daje pravo tim nacionalnim manjinama da se odvoje od Srbije ili Hrvatske. Kod nas na Balkanu je to potpuno nebitno... narodnost i nacionalnost je odavno izjednacena.Moras ti jos puno citati, sreco... onda bar neces valjati gluposti o tome da Bosanci uopste mogu, a i zele postati cetvrti tor...
Pravite dramu oko nebitnih detalja samo da ne bi morali da se izjasnjavate nacionalno zbog svoje krize identiteta, a to maskirate nekim patriotizmom i "mogucim posljedicama" ako se nacionalnost i narodnost izjednace...