Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#376 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
nasa wrote: I kod nas kaznjavali ...npr Mladi Muslimani...
A ovi drugi,da i oni izmedju ostalih jesu serijatska zemlja....
Pa radi nacionalizma, isto k'o i ustaše i četnike, vidi šta nam napraviše ....
Vjerovatno.
Ali i ovi bi ti nasli milion opravdanja u kojim oni ne gaze ljudska prave vec se vidi drzavna prijetnja...
ma radi se o istim ljudima, sve naše gore list, :D
nasa

#377 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Ma bas htjedoh da ti napisem ,govoriti o nacelima nasih politicara je skroz neozbiljna tema :D
Ideali i nacela su kod nas vrlo,vrlo promjenjiva kategorija......
fatamorgana

#378 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Ma bas htjedoh da ti napisem ,govoriti o nacelima nasih politicara je skroz neozbiljna tema :D
Ideali i nacela su kod nas vrlo,vrlo promjenjiva kategorija......
Nažalost načelo je jedno i zove se :gruba igra ....
Optimus Prime

#379 Re: Zivot bez religije

Post by Optimus Prime »

biturbo wrote:
Optimus Prime wrote:
biturbo wrote: Jeste ,al "najgore" je sto uvjek ima tih clipova :D
Ne znam bas!

Imam osjecaj da vatrogasac svako par mjeseci postira iste clipove.
Valjda je uvjeren da tih par cudaka demonstriraju superiornost islama. :D

Sljedeci put kad to napravi, zeljepit cu mu jednu kompilaciju Yutube clipova o ljudima koji su izasli iz islama, ili presli na krscanstvo ili slicno.
To ce valjda po njegovoj logici "dokazati" inferijornost islama.
Probaj ,bice zanimljivo ko ce postaviti vise clipova :D
Pa sa obzirom da se izlazak iz islama kaznjava kamenovanjem, a izlazak iz krscanstva ne donosi skoro nikakve negativne posljedice, ne bi me cudilo da bude vise onih muslimanskih. :D

O crnoj brojci ateista u islamskim zemljama mozemo samo nagadjati. Ali, sigurno se radi o ogromnom broju ljudi kojima ne pada na pamet da na youtube-u ili na bilo kojim medijima otvoreno govore o razlozima napustanja islama.

Upravo sam par postova ranije kako ti slucajevi zavrsavaju u islamskom svijetu.
Ako lik dobije par godina zatvora, dobro je prosao.
biturbo

#380 Re: Zivot bez religije

Post by biturbo »

Optimus Prime :
Sljedeci put kad to napravi, zeljepit cu mu jednu kompilaciju Yutube clipova o ljudima koji su izasli iz islama, ili presli na krscanstvo ili slicno.[/quote]
Optimus Prime:

sigurno se radi o ogromnom broju ljudi kojima ne pada na pamet da na youtube-u ili na bilo kojim medijima otvoreno govore o razlozima napustanja islama.[/quote]
:run:
Last edited by biturbo on 23/01/2013 00:35, edited 2 times in total.
nasa

#381 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Ja vjerujem da ih ima i koji napustaju vjeru ...medjutim jasno da ne zelis o tome bas javno govoriti jer covjek ostavlja sebi prostora da se predomisli nekad u zivotu...
Dok za one koji iz druge vjere ulaze u Islam stvari stoje bitno drugcije ...Oni odmah u startu znaju da je to izbor sve ili nista i pretpostavljam da moraju jako biti sigurni u ono sto cine jer Islam zahtjeva radikalne promjene zivota za one koji ga nisu zivjeli nikako...

Ali ponavljam,broj ne znaci nista,danas su vjernici u vecini ,sutra mogu biti u manjini...za pojedinca to ne znaci nista...na moju vjeru ni u kom slucaju ne utjece broj vec na sve nas bez obzira bili vjernici ili ne utjece stav i odnos drzave prema pravima svakog od nas da zivi svoja uvjerenja javno!
vatrogasac

#382 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
Optimus Prime wrote:
fatamorgana wrote:
Nemoj da te vatrogasac čuje, :lol:
Je li to onaj sto konstantno posta clipove sa onim konvertitima?
Ma ja al' sve kineska roba, peri deri :lol:
Joooj vam diskusije. :lol:

Ne mislim se nikome pravdati nego sada malo ozbiljno radi onih koji ovo čitaju i radi vas podsjećanja radi čime se služite u diskusiji. :wink:

Jesam postao u nekoliko slučajeva povratnike u islam u moru svojih drugih postova pa da se zajedno prisjetimo.

Kada je neko pričao kako Antony Flew poslije priznanja Boga gotivi više kršćanstvo od islama onda sam postavio link katoličkog svećenika koji je prešao na islam. Ko nije skont'o i ne vrijedi mu ponavljati.

Kada je neko pričao kako su žene obespravljene u islamu, pitao sam odakle pojava na naprednom zapadu gdje su se žene izborile za sva prava pojava da primaju islam. Odgovor nisam nikada dobio.

Kada je neko pričao kako se desi da neko pređe na islam, ali to su samo osobe kriminalci i bivši ovisnici o drogi, a onda sam ja naveo par slučajeva univerziteskih profesora i drugih afirmisanih u svojoj oblasti kao što su ljekari, moderatori, diplomate i sl.

Kada je neko rekao da Japanci su napredniji od Bosanaca zato što prvi ne klanjaju nego čiste snijeg, ja sam i tu pokazao da i japanci klanjaju. Usput, ono je bio imam jedne od tokijskih džamija kada je pozvan na Oxford da priča o islamu u Japanu između juče, danas i sutra. Normalno da mu ono nije beduinska odjeća neko ahmedija i džuba koja ne mora sličiti bosanskoj, ali @fata se mora sa nečim cirkusati. Hajd, neka....svaki čaršija ima nekih čudaka pa što ne bi ova forumska mahala. :mrgreen:

Znači, svi ti slučajevi bili su u svrhu obaranja stereotipa ili hinjskih hipoteza jer ja nisam nigdje otvorio temu o tome niti je bilo postavljeno, a da nije bilo replika.
odr0n

#383 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Optimus Prime wrote:Jos jedan slucaj hapsenja bivseg muslimana zbog blasfemije.

Na youtubu je i link za peticiju o njegovom pustanju.
To ti je sve posljedica očaja jer su svjesni da se religije polako, ali nezaustavljivo hlade, dok sa takvim očajnim potezima ubrzavaju stvar, trebamo im se zahvaliti. :thumbup:
nasa

#384 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Odrone ti vrlo slabo poznajes politicku situaciju na bliskom istoku ,a i sire glede islamskih zemalja cim iznosis takve stavove...
Radi se samo o politici odredjene zemlje i nista vise....U konkretnom slucaju zakon je usvojen u prosirenoj verziji zbog filmova i sl.koji su nam svima poznati ,a nikako kako ti sugerises zbog ateizma....
odr0n

#385 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Optimus Prime wrote:
Je li to onaj sto konstantno posta clipove sa onim konvertitima?
Ma ja al' sve kineska roba, peri deri :lol:
Joooj vam diskusije. :lol:

Ne mislim se nikome pravdati nego sada malo ozbiljno radi onih koji ovo čitaju i radi vas podsjećanja radi čime se služite u diskusiji. :wink:

Jesam postao u nekoliko slučajeva povratnike u islam u moru svojih drugih postova pa da se zajedno prisjetimo.

Kada je neko pričao kako Antony Flew poslije priznanja Boga gotivi više kršćanstvo od islama onda sam postavio link katoličkog svećenika koji je prešao na islam. Ko nije skont'o i ne vrijedi mu ponavljati.

Kada je neko pričao kako su žene obespravljene u islamu, pitao sam odakle pojava na naprednom zapadu gdje su se žene izborile za sva prava pojava da primaju islam. Odgovor nisam nikada dobio.

Kada je neko pričao kako se desi da neko pređe na islam, ali to su samo osobe kriminalci i bivši ovisnici o drogi, a onda sam ja naveo par slučajeva univerziteskih profesora i drugih afirmisanih u svojoj oblasti kao što su ljekari, moderatori, diplomate i sl.

Kada je neko rekao da Japanci su napredniji od Bosanaca zato što prvi ne klanjaju nego čiste snijeg, ja sam i tu pokazao da i japanci klanjaju. Usput, ono je bio imam jedne od tokijskih džamija kada je pozvan na Oxford da priča o islamu u Japanu između juče, danas i sutra. Normalno da mu ono nije beduinska odjeća neko ahmedija i džuba koja ne mora sličiti bosanskoj, ali @fata se mora sa nečim cirkusati. Hajd, neka....svaki čaršija ima nekih čudaka pa što ne bi ova forumska mahala. :mrgreen:

Znači, svi ti slučajevi bili su u svrhu obaranja stereotipa ili hinjskih hipoteza jer ja nisam nigdje otvorio temu o tome niti je bilo postavljeno, a da nije bilo replika.
Problem je što ti vadiš selektivno po par primjera koji su kap u moru, ljepiš nekakve klipove i pokušavaš od te kapi napraviti more što je očajno i smiješno, svi argumenti pokazuju suprotno od tvog generalizovanja, ali evo kroz jedno ti ušlo na drugo izašlo opet, ne zaustavlješ se u svojoj ignoranciji, očaj. :-)
fatamorgana

#386 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Odrone ti vrlo slabo poznajes politicku situaciju na bliskom istoku ,a i sire glede islamskih zemalja cim iznosis takve stavove...
Radi se samo o politici odredjene zemlje i nista vise....U konkretnom slucaju zakon je usvojen u prosirenoj verziji zbog filmova i sl.koji su nam svima poznati ,a nikako kako ti sugerises zbog ateizma....
Nije valjda da nema ateista u tim zemljama ili bar onih kojima je religija predzadnja briga u životu ...
vatrogasac

#387 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Problem je što ti vadiš selektivno po par primjera koji su kap u moru, ljepiš nekakve klipove i pokušavaš od te kapi napraviti more što je očajno i smiješno, svi argumenti pokazuju suprotno od tvog generalizovanja, ali evo kroz jedno ti ušlo na drugo izašlo opet, ne zaustavlješ se u svojoj ignoranciji, očaj. :-)
Pa hoćeš li stvarno da zatrpam noćas temu da vidiš da je to fenomen, a ne sporadični slučajevi? Uzet ću samo desetak reportaža sa poznatih zapadnih medija koji tome daju često prostor. Znači, sada kada bih to postavio da pobijem tvoju tvrdnju sutra ćeš ti ili @fata ili Optimus reći da misionarim. Primjećuješ li čime se služite? :mrgreen:

Moram opet ponoviti jer vidim da se ne prima. Ne postavljam da bih dokazao kako islam osvaja svijet niti to tvrdim i ima u mojim komentarima gdje sam pisao da meni kvantitet nije uopšte bitan. Objasnio sam zašto sam postavio.
odr0n

#388 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:Odrone ti vrlo slabo poznajes politicku situaciju na bliskom istoku ,a i sire glede islamskih zemalja cim iznosis takve stavove...
Jel ih to braniš? Znači zbog filmova uveli zakon o blasfemiji :lol: , izgleda ti još lošije poznaješ, a nastali su mnogo ranije u vezi bilo kakvog oblika blasfemije, te znamo da je sloboda izražavanja ateista direktna blasfemija. NIje to samo pojedina zemlja, ima ih:
Death for Blasphemy:

1. Afghanistan
2. Bahrain
3. Iran
4. Mauritania
5. Oman
6. Pakistan
7. Yemen
8. Saudi Arabia
9. Gaza

Imprisonment for Blasphemy:

1. Algeria
2. Bangladesh
3. Egypt
4. Iraq
5. Kuwait
6. Libya
7. Malaysia
8. Maldives
9. Morocco
10. Somalia
11. Tunisia
12. United Arab Emirates
nasa

#389 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
Nije valjda da nema ateista u tim zemljama ili bar onih kojima je religija predzadnja briga u životu ...
Naravno da ima ali u ovom slucaju covjek je optuzen za blasfemiju znaci da je nesto od njegovog djelovanja potpalo pod taj novi zakon usvojen kako rekoh u prosirenoj verziji prosle godine....
Zemlja o kojoj govorimo nije serijatska tako da vjera ne spada u nesto cime se drzava bavi pojedinacno...nije obavezno da budes pokriven,da klanjas,da ides u dzamiju itd.dosta liberalni po pitanju vjere....
fatamorgana

#390 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote: ... sutra ćeš ti ili @fata ili Optimus reći da misionarim.
ma samo odvažno , ti si u božjoj misiji .... k'o Blues Brothers, ;-)

odr0n

#391 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Pa hoćeš li stvarno da zatrpam noćas temu da vidiš da je to fenomen, a ne sporadični slučajevi? Uzet ću samo desetak reportaža sa poznatih zapadnih medija koji tome daju često prostor. Znači, sada kada bih to postavio da pobijem tvoju tvrdnju sutra ćeš ti ili @fata ili Optimus reći da misionarim. Primjećuješ li čime se služite? :mrgreen:

Moram opet ponoviti jer vidim da se ne prima. Ne postavljam da bih dokazao kako islam osvaja svijet niti to tvrdim i ima u mojim komentarima gdje sam pisao da meni kvantitet nije uopšte bitan. Objasnio sam zašto sam postavio.
Za promjernu, umjesto tih pojedinih slučajeva i generalizovanja gdje želiš širenje, kvanititet da providno dokažeš , daj nam šta konkretno, neka provjerena istraživanja o onome što hoćeš da kažeš, e time sam ja tebe pobijao i tvoje klipove koji su na kraju ispali samo kap u moru. ;-)
vatrogasac

#392 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote: ... sutra ćeš ti ili @fata ili Optimus reći da misionarim.
ma samo odvažno , ti si u božjoj misiji .... k'o Blues Brothers, ;-)
Nije važno samo replicirati nego i odgovoriti. Ja sam svikao...ne znam za druge.
Optimus Prime

#393 Re: Zivot bez religije

Post by Optimus Prime »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:

Fenomen ne postoji, radi se samo o propagandi.

Broj Njemaca koji prakticiraju budizam (oko 130.000 ljudi ili 0,15% je 5 puta veci od broja Njemaca koji su konvertirali na islam.
Sta ovo po tvom misljenju dokazuje. Je li budizam veci fenomen od islama?
Last edited by Optimus Prime on 23/01/2013 01:03, edited 1 time in total.
nasa

#394 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

odr0n wrote:
Jel ih to braniš? Znači zbog filmova uveli zakon o blasfemiji :lol: , izgleda ti još lošije poznaješ, a nastali su mnogo ranije u vezi bilo kakvog oblika blasfemije, te znamo da je sloboda izražavanja ateista direktna blasfemija. NIje to samo pojedina zemlja, ima ih:
Death for Blasphemy:

1. Afghanistan
2. Bahrain
3. Iran
4. Mauritania
5. Oman
6. Pakistan
7. Yemen
8. Saudi Arabia
9. Gaza

Imprisonment for Blasphemy:

1. Algeria
2. Bangladesh
3. Egypt
4. Iraq
5. Kuwait
6. Libya
7. Malaysia
8. Maldives
9. Morocco
10. Somalia
11. Tunisia
12. United Arab Emirates
Ne ,Kuvajt je prosle godine prosiri zakon o blasfemiji da sad ne tragam ali ranije je bio dosta neodredjen zakon,tek nakon filmova itd,Parlament je usvojio novi zakon,bio je prijedlog da se uvedu u zakon i svetinje sija ali nije proslo...tako da znam poprilicno....zakon uopce nije usvojen zbog kako ti zamisljas sirenja ateizma i sl.
Ateizam je kaznjiv u mnogim islamskim zemljama,ranije sam vec pisala o tome pa da ne ponavljam...
A ne znam cemu ti ovo nabrajanje,nisam tvrdila suprotno,pricamo o konkretnom slucaju,a ako ti imas neka saznanja o Kuvajtu ,prosvijetli me slobodno :D
vatrogasac

#395 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: Za promjernu, umjesto tih pojedinih slučajeva i generalizovanja gdje želiš širenje, kvanititet da providno dokažeš , daj nam šta konkretno, neka provjerena istraživanja o onome što hoćeš da kažeš, e time sam ja tebe pobijao i tvoje klipove koji su na kraju ispali samo kap u moru. ;-)
Ja sam pitao tebe. Da li se zapadni mediji bave time kao fenomenom ili se priča samo o sporadičnim slučajevima?

Opet ponavljam. :mrgreen: Treba li da nađem komentare u kojima navodim da nas ostane 100 muslimana i ja bih bio među njima i nema veze ta vrsta argumentacije u datoj situaciji sa tom vrstom fenomena?
vatrogasac

#396 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

Optimus Prime wrote:
Fenomen ne postoji, radi se samo o propagandi.

Broj Njemaca koji prakticiraju budizam (oko 130.000 ljudi ili 0,15% je 5 puta veci od broja Njemaca koji su konvertirali na islam.
Sta ovo po tvom misljenju dokazuje. Je li budizam veci fenomen od islama?

Ja ću naći klipove njemačkih televizija koji govore o njemačkim muslimanima ili situacije prihvaćanja islama, a de ti postavi klipove gdje raspravljaju na sličan način o budizmu?
fatamorgana

#397 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

Život može bez religije, religija ne može bez života, :D
odr0n

#398 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Za promjernu, umjesto tih pojedinih slučajeva i generalizovanja gdje želiš širenje, kvanititet da providno dokažeš , daj nam šta konkretno, neka provjerena istraživanja o onome što hoćeš da kažeš, e time sam ja tebe pobijao i tvoje klipove koji su na kraju ispali samo kap u moru. ;-)
Ja sam pitao tebe. Da li se zapadni mediji bave time kao fenomenom ili se priča samo o sporadičnim slučajevima?

Opet ponavljam. :mrgreen: Treba li da nađem komentare u kojima navodim da nas ostane 100 muslimana i ja bih bio među njima i nema veze ta vrsta argumentacije u datoj situaciji sa tom vrstom fenomena?
Mediji su nebitni jer tu senzacionalizam vlada gdje se također od kapi more pravi, samo adekvatna istraživanja, reference su bitne jer ona pokazuju pravu sliku.

Tvoje postanje klipova sa onim sadržajem konvertovanja itd. su providno imale za cilj stvaranje slike nekakvog širenja i kvaniteta, previše je očito da bi se negiralo. :)
nasa

#399 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Pa nije da branim vatrogasca ali zaista ima more clanaka,klipova,anketa koje navode mnoge zapadnoevropske zemlje i SAD kao zemlje u kojima su islam i ateizam u porastu....

E sad pitanje je sta se time dokazuje....nista narocito....ali i ti se Odrone vrlo cesto pozivas na ankete,sirenje ateizma i sl.

A klipovi nisu nikad dobri jer bude mrsko gledati....meni.... :D
vatrogasac

#400 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:

Mediji su nebitni jer tu senzacionalizam vlada gdje se također od kapi more pravi, samo adekvatna istraživanja, reference su bitne jer ona pokazuju pravu sliku.

Tvoje postanje klipova sa onim sadržajem konvertovanja itd. su providno imale za cilj stvaranje slike nekakvog širenja i kvaniteta, previše je očito da bi se negiralo. :)
Znao sam. :mrgreen:
Post Reply