Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#376 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote:@ goran16v

Ti sve znas, ti si idol nacije, car, sah, kralj. Samo, da ti budem potpuno iskren, smori svojim komentarima i "stucnom" analizom. Objektivan si kao Avaz, ali je bitno da si uvijek u pravu. ;)

P.S. E cuj nije ulaganje, nego odrzavanje... :-) :-) Da bi se auto redovno odrzavalo, potrebno je u njega uloziti novac za disk plocice, kugle, krajnice, ulje, filtere... Ili se za odrzavanje daju šišarike?

Jesi ono ti, kao vrhunski poznavaoc automobila, vozio šporet svojevremeno?

LP
A jel veliki mudracu, adj mi odgovori, kad sipas gorivo, ako to uopste radis, jel ga placas sisarikama ili novcem i jel ulazes u auto ili ne ulazes?
Idi i razmisljaj malo prije nego odgovoris...
LP
johntra

#377 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote:
Pa to je covjek i napisao, ugradio Cobru i Zeder, te dvije stvari su cca milja maraka i zavrsio sa ulaganjem. BTW pogledaj koliko ne "trazenih" marki imaju svejedno ugradjenu zastitu. Ja licno ugradim zastist na svaki auto koji imam bez obzira na marku. Uvrcu ljudi sarafe od muzike do felgi i sve to kosta i koliko je sve to "do samog" auta?
Koliko se redovnih servisa može odraditi za milju maraka i koliko se sa tim servisima može preći kilometara? Ja kad kupujem auto, sigurnost mi je uvijek na kraj pameti i nikad nisam ništa sigurnosno ugradio u to auto, osim ako tako nešto nisam zatekao u istom...Zašto kupovati automobile koji su na udaru lopova i za koji 90 posto ovog stanovništva zna da se kradu? Haj dobro kupiti takvo auto jednom, pa napraviti grešku, ali kupiti opet isto auto i kad si se opekao, za mene je stvarno žalosno...
Gost1515

#378 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Gost1515 »

Lud i ponosan wrote:@ goran16v

Ti sve znas, ti si idol nacije, car, sah, kralj. Samo, da ti budem potpuno iskren, smori svojim komentarima i "stucnom" analizom. Objektivan si kao Avaz, ali je bitno da si uvijek u pravu. ;)

Jesi ono ti, kao vrhunski poznavaoc automobila, vozio šporet svojevremeno?

LP
nije da branim gorana, ali brate u bobu si isti na temi o Logosoftu.
Gost1515

#379 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Pa to je covjek i napisao, ugradio Cobru i Zeder, te dvije stvari su cca milja maraka i zavrsio sa ulaganjem. BTW pogledaj koliko ne "trazenih" marki imaju svejedno ugradjenu zastitu. Ja licno ugradim zastist na svaki auto koji imam bez obzira na marku. Uvrcu ljudi sarafe od muzike do felgi i sve to kosta i koliko je sve to "do samog" auta?
Koliko se redovnih servisa može odraditi za milju maraka i koliko se sa tim servisima može preći kilometara? Ja kad kupujem auto, sigurnost mi je uvijek na kraj pameti i nikad nisam ništa sigurnosno ugradio u to auto, osim ako tako nešto nisam zatekao u istom...Zašto kupovati automobile koji su na udaru lopova i za koji 90 posto ovog stanovništva zna da se kradu? Haj dobro kupiti takvo auto jednom, pa napraviti grešku, ali kupiti opet isto auto i kad si se opekao, za mene je stvarno žalosno...
nekad si tvrdio da kupuješ auto za svoj ćejf, a sad savjetuješ druge da zanemare ćejf i ne kupuju auto na udaru lopova... :D
Gost1515

#380 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Gost1515 »

Nego ovih dana sam imao nekih radova na vozilici, ništa pretjerano, sve potrošni dijelovi pa mi u jednom trenutku palo na pamet da priupitam šta na forumu ... a onda sam sebi kažem "bježi budalo, ko je na forumu dobio nekad pametan savjet?" :D
goran16v

#381 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

citroen xm wrote:A na 120 ili 140000 km nema nikakvog ulaganja? Daj ne budite smiješni. Ljudi pune forume sa otkazivanjem mjenjača na 40000, sa diznama koje odlaze na 20-ak hiljada. Ako ništa drugo bliži mu se zamjena seta kvačila koja je paprena.
Prije nego ti odgovorim iz prve ruke, da te pitam koliko si, ti ili tata, imao auta od 0 do 120-160k km, a ne iscitavanja foruma, da znas ima li ulaganja ili ne?
Kome je zamjena seta kvacila tj potrosnog dijela mana bez obzira na cijenu -taj auto nije za njega ili ako ga ima nek ga odmah zapali.
goran16v

#382 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:
A sta da radis ako taj auto kupujes zbog ljubavi na prvi pogled, zbog cejfa i uzitka u voznji? ;-)
johntra

#383 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
nekad si tvrdio da kupuješ auto za svoj ćejf, a sad savjetuješ druge da zanemare ćejf i ne kupuju auto na udaru lopova... :D
znači nekom je ćejf da stoji pored prozora i ne spava po noći nikako ili da odmah u startu na ovu vrstu ćejfa potroši milju maruna, a tim parama neće dobiti bolje gume, felge, dodatnu opremu ili slično, u kojima onda fakat možeš ćejfiti...

nego, gdje si ti? sve više imam osjećaj da imaš neku signalnu lampicu u kući, koja blinka kad neko nešto kaže protiv proizvoda iz VW grupacije? :D
johntra

#384 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote:
A sta da radis ako taj auto kupujes zbog ljubavi na prvi pogled, zbog cejfa i uzitka u voznji? ;-)
I sam znaš da se auta VAG grupacije u tim slučajevima kupuju u nekih 10 posto slučajeva i to možda neki SEAT, dok se u većini slučajeva takvi automobili kupuju radi dobrog držanja cijene, manjih troškova održavanja i slično...što se opet na kraju pokaže neopravdanim, jer se ta auta isto kvare ko i ostali, jedino ostaje držanje cijene...
doduđe, možda je neko o takvom autu i maštao godinama, ko zna, ali zar onda nije glupost dvaput ponoviti istu grešku?
Gost1515

#385 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Gost1515 wrote:
znači nekom je ćejf da stoji pored prozora i ne spava po noći nikako ili da odmah u startu na ovu vrstu ćejfa potroši milju maruna, a tim parama neće dobiti bolje gume, felge, dodatnu opremu ili slično, u kojima onda fakat možeš ćejfiti...

nego, gdje si ti? sve više imam osjećaj da imaš neku signalnu lampicu u kući, koja blinka kad neko nešto kaže protiv proizvoda iz VW grupacije? :D
Ma nećemo pretjerivati, imao sam i golfa, sad seata, bogami nikad problema sa snom niam imao. Od ulaganja na golfu tajni prekidač mi komšija napravio, sad zedera.... i opet ne fali dobrih guma i sl. ...

Tu sam ja kako kad, vikendom rijetko, imam pametnijeg posla od foruma ... radnim danom zavisi od posla. A da ima lampica, nećemo se lagati, nikad se ne bi gasila zahvaljujući vrijednoj ekipi ;)
goran16v

#386 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
I sam znaš da se auta VAG grupacije u tim slučajevima kupuju u nekih 10 posto slučajeva i to možda neki SEAT, dok se u većini slučajeva takvi automobili kupuju radi dobrog držanja cijene, manjih troškova održavanja i slično...što se opet na kraju pokaže neopravdanim, jer se ta auta isto kvare ko i ostali, jedino ostaje držanje cijene...
doduđe, možda je neko o takvom autu i maštao godinama, ko zna, ali zar onda nije glupost dvaput ponoviti istu grešku?
Pa eto kad pretvoris u pare od kojih je sve krenulo dobijes da na autu u koje moras uloziti u zastitu na pocetku izgubis onoliko koliko izgubis na na kraju na autu kojem pada cijena + sto je velika mogucnost da budes onaj koji kupi auto sa zastitom. Dobijes na mostu izgubis na cupriji...
Last edited by goran16v on 29/11/2012 13:20, edited 1 time in total.
Gost1515

#387 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Jah Stilo je ćejf, a VAG ne može biti nikako, e moj johntra pregoriće mi lampica ... :-)
BISCANIN2

#388 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by BISCANIN2 »

citroen xm wrote:
Sa_u_srcu wrote:Kupi Audija 3 vjeruj mi, uradi Zeder i Cobru i to je to... Ja vozim a3 2005 vec je kod mene 2 godine, nisam mu ni sarafa zamijenio...extra auto...
Ala će se usrećiti naredni vlasnik. :-)

Živa istina , :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: ,na prvom čirkojiu kojem sam mjenjao svem osim karoserije i šasije ,sretne me lik koji ga je imao prije mene na kafi i pita kako ide ,ma ide samo sve zivo nije zamjenjeno od kad je proizveden ,a on sav u čudu pogleda me zbunjeno i reče ja nisam imao preoblema meni je uvijek palio.
citroen xm

#389 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by citroen xm »

goran16v wrote: Prije nego ti odgovorim iz prve ruke, da te pitam koliko si, ti ili tata, imao auta od 0 do 120-160k km, a ne iscitavanja foruma, da znas ima li ulaganja ili ne?
Kome je zamjena seta kvacila tj potrosnog dijela mana bez obzira na cijenu -taj auto nije za njega ili ako ga ima nek ga odmah zapali.
Imali smo 4 auta kupljena nova i dotjerana do solidne kilometraže. I nemoj mi pričati da se do 150000 samo sijalice mijenjaju. Imao sam takođe i par polovnih auta kupljenih sa 140-150-160000 pređenih originalnih kilometara i znam šta sve dolazi na red. Nisam rekao da je set kvačila mana već da se mora mijenjati, a čim se mijenja traži izdvajanje novca. A pošto vi pametnjakovići sa uber autima ne mijenjate ni šaraf u prvih 200000 km, kuku se vlasniku koji kupuje auto od vas.
johntra

#390 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
Jah Stilo je ćejf, a VAG ne može biti nikako, e moj johntra pregoriće mi lampica ... :-)
pa može biti ćejf, napisao sam u koliko slučajeva se to dešava...sve ostalo je samo da me vidi babo, i kako ću ga prodati za istu cijenu za koju sam ga kupio, a da pritom ništa ne uložim u njega...
johntra

#391 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote: Pa eto kad pretvoris u pare od kojih je sve krenulo dobijes da na autu u koje moras uloziti u zastitu na pocetku izgubis onoliko koliko izgubis na na kraju na autu kojem pada cijena + sto je velika mogucnost da budes onaj koji kupi auto sa zastitom. Dobijes na mostu izgubis na cupriji...
i ko je u boljoj poziciji, onaj što je kupio auto jeftinije i nije stavio zaštite, te ga bolila briga gdje ga parkira ili ovaj što je kupio skuplje auto, dao dodatne love za zaštitu i zaradio čir na želucu, jer je i dalje velika mogućnost da ostane bez njega?
goran16v

#392 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote: Prije nego ti odgovorim iz prve ruke, da te pitam koliko si, ti ili tata, imao auta od 0 do 120-160k km, a ne iscitavanja foruma, da znas ima li ulaganja ili ne?
Imali smo 4 auta kupljena nova i dotjerana do solidne kilometraže. I nemoj mi pričati da se do 150000 samo sijalice mijenjaju. Imao sam takođe i par polovnih auta kupljenih sa 140-150-160000 pređenih originalnih kilometara i znam šta sve dolazi na red. Nisam rekao da je set kvačila mana već da se mora mijenjati, a čim se mijenja traži izdvajanje novca. A pošto vi pametnjakovići sa uber autima ne mijenjate ni šaraf u prvih 200000 km, kuku se vlasniku koji kupuje auto od vas.
Kakva 4 auta, da to nije bilo prije rata? U zadnjih 10,5 god na 6 privatnih auta kupljenih novih samo je na jednom bio kvar mimo redovnog odrzavanja, a svi su do prodaje presli 60 - 160k km i uz jedan termostat i relej zmigavaca, sve ostalo su bile sijalice (na jednom su bile H4 pa nije bilo ni toga. od 6 auta za 3 se zna gdje su i da novi vlasnici nisu imali nikakvih cekajucih investicija, jedan auto je skupan malo poslije prodaje ali je imao samo 70k km bez greske naravno, a jedan je nestao sa vidokruga pa se ne zna, 6. je jos uvijek kod mene.
A sta sipanje goriva trazi, jel i to mana?
Last edited by goran16v on 29/11/2012 14:39, edited 1 time in total.
Sa_u_srcu

#393 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Sa_u_srcu »

BISCANIN2 wrote:
citroen xm wrote:
Sa_u_srcu wrote:Kupi Audija 3 vjeruj mi, uradi Zeder i Cobru i to je to... Ja vozim a3 2005 vec je kod mene 2 godine, nisam mu ni sarafa zamijenio...extra auto...
Ala će se usrećiti naredni vlasnik. :-)

Vi bas kao djeca, naravno da mjenjam ulje i taj neki normalni servis koji se mora raditi ali vise od toga, NE.
I uostalom moj je prijedlog, moje misljenje bilo da je za pokretaca teme bolje da kupi audi nego Alfu iz milion razloga, koje valjda ne treba objasnjavati... ako kupis audija samo ovo ulje koristi i nema problema... castrol 5-30 edge...
goran16v

#394 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Pa eto kad pretvoris u pare od kojih je sve krenulo dobijes da na autu u koje moras uloziti u zastitu na pocetku izgubis onoliko koliko izgubis na na kraju na autu kojem pada cijena + sto je velika mogucnost da budes onaj koji kupi auto sa zastitom. Dobijes na mostu izgubis na cupriji...
i ko je u boljoj poziciji, onaj što je kupio auto jeftinije i nije stavio zaštite, te ga bolila briga gdje ga parkira ili ovaj što je kupio skuplje auto, dao dodatne love za zaštitu i zaradio čir na želucu, jer je i dalje velika mogućnost da ostane bez njega?
Kakav cir na zelucu, kakva briga za parking i kakva mogucnosat kradje kad auto ima zastitu?
citroen xm

#395 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by citroen xm »

goran16v wrote: Za tebe ne znam, ali u 6 privatnih auta kupljenih novih samo je na jednom bio kvar mimo redivnog odrzavanja a svi su do prodaje presli 90 - 160k km i uz jedan termostat i relej zmigavaca sve ostalo su bile sijalice (na jednom su bile H4 pa nije bilo ni toga.
A sta sipanje goriva trazi, jel i to mana?
Ajd uzmimo pretpostavku da se nije ništa promjenilo do 140000(a trebalo je svakako), jel misliš da i narednih 140000 neće ništa trebati? Pa opšte poznato je da od otprilike 150000 počinju da se redaju troškovi bilo to redovno održavanje ili popravke. Meni je svejedno pod šta se to ubraja kada ja moram zamjenu iskeširati. A kada kupim takvo neko auto kome niko nije šaraf zamjenio sa sigurnošću znam da dolaze na red: diskovi, pločice, veliki servis, set kvačila, trapovi i milion drugih stavki.
Sa_u_srcu wrote: Vi bas kao djeca, naravno da mjenjam ulje i taj neki normalni servis koji se mora raditi ali vise od toga, NE.
I uostalom moj je prijedlog, moje misljenje bilo da je za pokretaca teme bolje da kupi audi nego Alfu iz milion razloga, koje valjda ne treba objasnjavati... ako kupis audija samo ovo ulje koristi i nema problema... castrol 5-30 edge...
Nemam ništa protiv tuđeg mišljenja, ne bi valjalo da smo papagaji i da svi isto ponavljamo. Ali kada nekome predlažeš nešto, onda to trebaš i objasniti.
johntra

#396 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote: Kakav cir na zelucu, kakva briga za parking i kakva mogucnosat kradje kad auto ima zastitu?
a to kao nikad nisi čuo da je neko auto sa bilo kakvom vrstom zaštite odvučeno? pardon, ukradeno, da ne bude bukvalno da su ga odvukli, mada je bilo i takvih slučajeva... jedina zaštita je kasko, ali svi znamo kako naša osiguranja izlaze u susret vlasnicima takvih vozila...
Last edited by johntra on 29/11/2012 14:47, edited 1 time in total.
Sa_u_srcu

#397 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Sa_u_srcu »

Nemam ništa protiv tuđeg mišljenja, ne bi valjalo da smo papagaji i da svi isto ponavljamo. Ali kada nekome predlažeš nešto, onda to trebaš i objasniti.[/quote]

Zar je potrebno objanjavati koje je auto kvalitetnije...izmedju Audija i Alfe??? Objasni ti meni zasto mislis da nije??? Koji su tvoji argumenti?
johntra

#398 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Da čujemo koji su tvoji argumenti, jer smo mi sve što smo imali reći, rekli na nekoliko prethodnih strana ove teme...po čemu je A3 bolji od Alfe 159?
citroen xm

#399 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by citroen xm »

Upravo, svi od nas traže neke argumente koje smo iznijeli do sada 1000 puta. Ajd vi nešto recite u svoju korist.
goran16v

#400 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Ajd uzmimo pretpostavku da se nije ništa promjenilo do 140000(a trebalo je svakako), jel misliš da i narednih 140000 neće ništa trebati? Pa opšte poznato je da od otprilike 150000 počinju da se redaju troškovi bilo to redovno održavanje ili popravke. Meni je svejedno pod šta se to ubraja kada ja moram zamjenu iskeširati. A kada kupim takvo neko auto kome niko nije šaraf zamjenio sa sigurnošću znam da dolaze na red: diskovi, pločice, veliki servis, set kvačila, trapovi i milion drugih stavki.
Prvo, eto ti ces mi reci citajuci forume jel trebalo sta da crkne na 140k km!
Drugo, sa spominjes narednih 140k km, tj 280k km ukupno, a komentar ti je bio da ce usreciti novog vlasnika kad kupi auto na 140k km. Odluci se o cemu razgovaramo.
Trece, po tvojoj logici ja bih trebao da mijenjam selene, krajnice, kugle ausupuhe, sto svavako ubrajam u redovno odrzavanje, prije nego sto im dodje vrijeme zamjene, a bar na mom autu malo toga dodje do tih 140k km, samo da bi ti kao sljedeci vlasnik bolje prosao. Taj crtani nigdje neces gledat...
Post Reply