Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Locked
PM72

#376 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Hadzi Lojo wrote:
PM72 wrote:Nema potrebe,Ja ne guglujem kao ti,ja sam to sve prešao nebrojeno puta.Samo prošle godine sam otišao do vrha tri puta ispod stijene...pa popio kahvu ispred razvaljenog Vase...a ti sad traži šta je vaso...
A ja sam zajedno sa Cacom bio tamo za vrijeme rata kako sam naveo i lijepo se moglo pored stijene izaci na vrh (taj dio je bio totalno nepokriven) ali nam niko nije htio dati potporu tako da je Caco odustao od kasnijeg izlaska na Vrh
U redu je... :-)

Sve i da ti neko povjeruje,šta bi Caco radio na vrhu Trebevića sve i da je izašao? Imaš sat hoda kad si u kondiciji i kad niko ne puca na tebe.Četnici sa Jasika bi ti došli za 15 minuta a da ne pominjem one iz Međušja (valjda si čuo gdje je to) ili stražu kod tornja.kakva korist od zauzimanja istog? da se pohvališ i uslikaš?
SkyLimit

#377 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Realno Armija RBiH je bila duboko decentralizirana, i ko zna zašto je to dobro. U ŠVK u Sarajevu jedva da su i mogli znati šta se dešava u pojedinim krajevima države. Komadanti korpusa su imali široku slobodu šta će raditi.

Ono što mi se kod Rasima sviđa a istini za volju čitao sam da je i Sefer razmišljao o tome je stvaranje ofanzivnih, manevarskih formacija u rangu brigada(s time da mi nismo mogli imati oklopne brigade, ali barem lahke sa jakom pješadijom).

Ali opet i tu vidimo kako se Armija nije razvijala ili organizovala ravnomjerno u svim korpusima, pa čak i u jednom korpusu je bilo razlika od divizije do divizije(a i tu nisam siguran da su se uopće napravile divizije u svim korpusima).

3. Korpus je uz 7. M koja je već imala status manevarske brigade srednje Bosne formirao neke manevarske bataljone tipa manevarski bataljon Zavidovići ili manevarski bataljon Kakanj.

U 2. Korpusu su stvorene neke manevarske brigade od ljudstva isključivo iz jedne općine a neke opet od najboljeg ljudstva sa prostora od nekoliko različitih općina(211. br, 212/222.br).

Za 5. Korpus ne znam uopće da je postojalo tako šta. Npr. 505. brigada je važila za jednu od najboljih uopćeno u Armiji RBiH ali i ona je bila prostornog tipa, od cijelog ljudstva sa prostora Bužima, svi su bili u njoj. Drugo je to od npr. 211. Oslobodilačke u koju su ušli isključivo pripadnici interventnih, izviđačko - diverzantskih jedinica i najbolji borci iz brigada iz Brčkog, Gradačca i Srebrenika.

Kad pogledaš kolike su bile razlike od korpusa do korpusa kao da to nije bila ista vojska.
PM72

#378 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

pirpa wrote:
PM72 wrote:
Caco je prve akcije na Trebeviću izveo u sopstvenoj režiji.Nikad korpus nije zvao niti mu je ko slao ispomoć.Nije dao nikom da mu se petlja iznad tranzita.Ne znam o kakvim "diverzantskim vodovima Prvog korpusa " pričaš jer to nije ni postojalo.
ti bas hoces da ja vjerujem tebi a ne covjeku koji je bio u vrhu komandnog lanca prvog korpusa.
kako ba nisu postojali dirvezantski vodovi...pa je li to samo 9 i 10bbr imala dirvezante..sta je sa ostalim Sarajevskim brigadama, pod cijom su to oni komandom bili ako ne pod komandom prvog korpusa...
Avdin sin je bio pripadnik Vojne policije i bio je srčan i hrabar momak,rahmet mu duši.Nije otišao da hapsi Cacu "na svoju ruku" nego naređenjem nadređene komande.Babin mu patriotizam i zaustavljanje konvoja JNA na Bistriku 1991 sa tim nemaju veze.
dobro eto nije bio rahmetli Admir MUP.ovac al kao sto kazes bio je VP...haj mi reci kojom logikom bi ga poslali nadredjeni komandiri da hapsi Cacu koji je prije tri mjeseca razoruzao sve policijske i vojne jedinice od starog grada do vjecne vatre..necemo spominjati da je vrhovnu komadu gadjao topom i drzao u okruzenju.. koliko je jedinica bilo angazovano u hapsenju Cace...zar stvarno mislis da im je cilj bio da posalju tu djecu da privedu cacu a vamo spremili najelitnije Sarajevske jedinice da ga hapse...

kao sto reko...poserem im se na cinove majora i brigadira...

P.S...ja sam mislio na kamione sa oruzjem koji su zaustavljeni u Mostaru i zbog kojih je Delimustafic zvao Avdu da ga naruzi...
Nemoj pisati o nečemu o čemu imaš slabo znanje.Pisao si o "diverzantskim vodovima Prvog korpusa" koji nisu postojali.A svaka brigada je imala diverzante.

rahmetli Admir nije bio MUP-ovac nego pripadnik vojne policije.

Caco razoružao "sve" vojne jedinice od Starog grada do vječne vatre... :lol: e puno ih je i bilo.Dvije ispostave policije sa 20 ljudi...a nemaš veze ni gdje je bila komanda ali si čuo da je Caco gađao topom. :lol: Grohotom se smijem.
pirpa

#379 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by pirpa »

PM72 wrote:
Nemoj pisati o nečemu o čemu imaš slabo znanje.Pisao si o "diverzantskim vodovima Prvog korpusa" koji nisu postojali.A svaka brigada je imala diverzante.

rahmetli Admir nije bio MUP-ovac nego pripadnik vojne policije.

Caco razoružao "sve" vojne jedinice od Vječne vatre do vječne vatre... :lol: e puno ih je i bilo.Dvije ispostave policije sa 20 ljudi...
pogresno sam se izrazio a ti si to jedva docekao.. mada sam siguran da znas da sam mislio na dirvezantske jedinice Sarajevskih brigada koje su bile pod komandom prvog korpusa..

Bio Admir MUP ili VP manje vise to nije ni bitno, koliko je bitno tko je poslao i iz kojeg razloga njega i ostalu djecu da "privedu" najopasnijeg komandira u to doba. a sa druge strane spremili najelitnije jedinice da izvrse hapsenje...
PM72

#380 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Ja samo vršim "ispravke krivih navoda" i ne čini me sretnim kad nekog moram dopunjavati.Sve ovo ostaje zapisano i nećemo pisati krivo.Ako griješim neka me neko ispravi i ja sam spreman da se korigujem.

Akcija kodnog naziva Trebević planirana je u generalštabu i u nju su uključene "lojalne" jedinice Armije i MUP-a.Neke su planski izmještene van grada a neke su na vrijeme blokirane.Da ne pišem o tome - već ima tema.

Bitno je bilo budalu ukloniti da ne bude većih problema jer se od kretena moglo svašta nadati pa čak i da uvede četnike u grad.Momci koji su stradali prilikom hapšenja bili su za primjer i njihova smrt je skupa cijena uvođenja neposlušnih armijskih elemenata u suru...
TheMule

#381 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by TheMule »

Hadzi Lojo wrote:Informacija iz prve ruke, Caco je stizao do planinarskog doma Dobre Vode, za vrh ne znam!
Nama bi bilo bolje da smo imali nekog dobrog placenika nego obojicu gore navedenih generala.
Samo znam da su i Caco i Juka kao i mnogi drugi uklonjeni kako ne bi postali opasnost za izdajnike koji su vec od pocetka puhali u srspku tikvu.
Sada nam isti izdajnici zele da se rijese i Vikica, jer je on jedino ostao koji ima muda da povede narod !
Slazem se s ovim 100%. Iskreno, mislim da je Juka bio bolji od ove dvojice iz naslova, ne sto je imo neko vojno znanje, vec onu kriminalnu ludost, hrabrost, hitrost, a mogo je i okupiti i motivisati ljude. Ljudi kao Caco i Juka su bili narodni komandanti ne na lijepe oci, vec zato sto su prihvaceni od naroda zbog svojih sposobnosti.

Delic i njegova armija (na vjecnom ukrupnjivanju, usavrsavanju, ucenju, i drugim ludostima) je izgledala tromo, slabo, i nesposobno iako je imala 200000 ljudi. Tu krivim i Sefera, jer je on i zapoceo gradnju "prave" armije koja ce biti poslusna politicarima, a ne narodu i drzavi.

Na jednom svom postu, bloger Zelena beretka odlicno opisuje jedan okrsaj narodnih komandanata na jednoj strani (sa podskom Sefera) i Juke na drugoj strani. Alija je izgleda bio neutralan po tom pitanju:
Tek negdje poslije podne možda oko 14-15 sati komandir je skoro utrčao u štab i rekao "Spremaj se, daj što više ljudi, koliko može stati u kombi i izaberi najbolje“.
Za par minuta nas 10-tak brzo se vozilo prema Ciglanama, dok je komandir objašnjavao:
"Juka daje izjave da brani grad od Ilidže do Kozje ćuprije i da će svi pod njegovu komandu milom ili silom“.
Nastavio je: “Sad idemo da riješimo to pitanje, zakazan je sastanak u vezi toga a vi budite spremni na sve i shvatite ovo ozbiljno jer najvjerovatnije da će se ovo tamo rješavati oružjem“ i dodao je “nismo sami, veliki broj ljudi je protiv toga“.

Stigli smo na Ciglane gdje smo na parkingu zatekli veliki broj vozila i ljudi.
Mnogi su zauzeli zaklone oko vozila okolo, međutim bilo je i onih koji nisu a to su mahom bili ljudi u crnim uniformama koji ne da nisu pokušavali stati u zaklon već upravo suprotno, djelovali su samouvjereno i onako do zuba naoružanih u većim ili manjim grupama bilo ih je svuda naokolo što je meni ostavilo utisak da potpuno kontrolišu situaciju ovdje.
Također je tu bilo i pripadnika MUP-a koji su bili nešto u manjem broju ali bliže ulazu u prostor gdje se održava sastanak.MUP-ovci su bili i na samom ulazu uz još neke ljude u maskirnim uniformama koji su predstavljali obezbjeđenje samog objekta jer se unutra nalazio rahmetli Alija Izetbegović.
Tu se još nalazio Sefer Halilović, Kerim Lučarević i još neki značajni ljudi koji su trebali primiti tadašnje komandire i komandante jedinica koji su to tražili a u vezi zadnjih događaja sa Jukom Prazinom.
Znali smo da imamo podršku Sefera Halilovića i nadali se da će biti to odlučujuće u ovome svemu ukoliko se sve riješi na razuman način, ukoliko ne onda će ovdje izbiti rat pa će se riješiti na teži način...ali će se riješiti.
Prilikom dolaska na ovaj plato mi smo se parkirali na istoj strani gdje se nalazila zgrada u kojoj će biti sastanak i moji ljudi su prema dogovoru odmah našli zaklon iza jednog betonskog zidića koji je dijelio nivo parkinga od nešto nižeg nivoa trotoara oko same zgrade.
Ja sam se sa komandirom uputio do samog ulaza nakon čega je on ušao a ja sam se vratio u grupu.
Mislim da smo mi tu stigli među zadnjim jer unutra su se već nalazili Ramiz Delalić, Caco, Mujo Zulić, Asko Prazina i još njih koji su bili jedna strana u "pregovorima“ a Juka, Adnan Solaković i još neki druga.
Vani na parkingu je bilo isto, povelik broj nas nasuprot isto tako brojnim Jukinim ljudima.
Razgovori su bili uveliko u toku dok je situacija vani bila izuzetno napeta i svaki tren je moglo doći do sukoba sa nesagledivim posljedicama.Ipak i mi i oni čekali smo neku informaciju i rezultat razgovora prije nego što otpočne otvoren sukob.
Pripadnici MUP-a pokušavali su svojim prisustvom i ponašanjem uticati na ovu situaciju u namjeri da spriječe eventualnu eskalaciju ali mislim da su bili svjesni da ipak ima previše naoružanih ljudi tu da bi bilo ko mogao to kontrolisati.
Već je sastanak trajao nekih pola sata kad se na parkingu pojavio Puh koji se polahko kretao pored moje grupe a za čijim volanom je sjedio X.
Mislio sam da nas uopšte neće primjetiti jer se činilo da ne primjećuje da na ovom platou ima ljudi.
Ipak kada se našao tik iznad nas on je preko oka pogledao dole među nas i skoro neprimjetno namignuo.
Bilo mi je zbog ovog miga posebno drago jer je to značilo da nije ljut na mene ali i zbog pojačanja jer njegovo prisustvo značilo je puno.
Parkirao je Puha skoro uz sama vozila kojim je stigla Jukina delegacija i gdje su oni bili najbrojniji.
Mislim da su svi na parkingu poznavali ovog čovjeka ali on se ni s kim nije pozdravio.
Uzeo je zatim sa zadnjeg sjedišta Osu na kojoj se nalazila "beba“, stavio je onako preko ramena i uputio se prema ulazu.
Tu je nekoliko trenutaka zastao u razgovoru sa obezbjeđenjem koje očito nije dozvoljavalo da unese ovo oružje unutra ali je on ipak uspio ući unutra i mislim da je to bilo "preko veze“ jer ga je veliki broj njih poznavao a posebno čovjek koji je tad bio tjelohranitelj rahmetli Alije Izetbegovića.
Poslije njegovog ulaska unutra čekali smo još nekoliko minuta i sastanak je bio očigledo završen jer su iz zgrade počeli izlaziti ljudi, među prvima Juka i Adnan a zatim i svi ostali.
Moj komandir je prilazio sa osmijehom i rekao "Hajde ustajte, idemo, dogovorili smo se“.
Vratili smo se u štab.
Ono što se desilo na sastanku nama je objašnjeno ovako:
Čitav tok razgovora svodio se na to da je Juka insistirao da se svi, pa i oni koji to nisu željeli, moraju potčiniti njemu jer on ima najviše ljudi tako da je "logično“ da je on taj koji treba voditi glavnu riječ u gradu jer je već dokazao da to može i zna.
U tim svojim obrazloženjima često je ponavljao "Ja branim grad od Ilidže do Kozje Ćuprije“ i to mu je postala kao neka parola kojom je valjda htio uticati na sagovornike.

Taj njegov zahtjev je naišao na otpor Sefera i Kerima ali očigledno nije se obazirao na to i njegov stav se uvijek svodio na ovo oko brojnosti i potčinjavanja i jedini njegov "ustupak" bio je da Sefer nastavi voditi računa "šire" a on će o Sarajevu.
Tu je prema svemu ovome rahmetli Alija pokušavao ostati neutralan sa čvrstim stavom da se to dogovori na najbolji način za našu odbranu i da prepušta svima da kažu šta misle kako bi se postiglo najbolje rješenje.
Riječ su imali i sve vođe jedinica koji su prisustvovali i otprilike svi oni su imali isti stav a to je da nema govora da će se potčiniti Juki i tako se sva priča vrtila u krug.
Navodno je jedini žešći istup imao Mujo Zulić koji se psovkama obratio Juki sa riječima: "Da nisam ranjen mi bi ovo završili drugačije“.
On je zaista bio ranjen u nogu u meni nepoznatoj akciji u kojoj je učestvovao sa Sejom Guzom, negdje oko mosta Suade Dilberović i ne znam kako je ta akcija njih dvojice završila.
Dakle, sve to unutra se pretvorilo u jednom trenutku u otvorenu svađu između Juke i Muje i u tim trenutcima Predsjednik se spremao napustiti prostoriju.Tada je u prostoriju ušao X praćen od strane čovjeka sa ulaza koji je bio Predsjednikov tjelohranitelj.
Sa samih vrata obratio se Juki: “Odakle-dokle ti braniš Sarajevo?“
Predsjednik je rekao: “Sjedi X , evo o čemu je riječ...“
X je ponovio: “Juka, tebe pitam!“.
Tada su svi ostali prepustili razgovor njima dvojici.
Juka je rekao: “Hoću da se dogovorimo...“
Opet X: “Ne pitam te o dogovoru, već da mi kažeš dokle braniš grad i skontaj dobro šta ćeš reći jer ima jedan odgovor koji te vodi pravo na drugi svijet sa svima u ovoj prostoriji“.
Juka je rekao: “Kakva Kozja ćuprija, ne znam ni gdje ti je to i nije me ni briga“.
Zatim se nasmijao i ustao da se rukuje sa X-om, što je ovaj prihvatio i rekao ostalima: “Idite kući kad ne znate pregovarati“.

On je ostao tu sa Predsjednikom i ljudima u njegovom okruženju a ostali su odmah napustili prostoriju.
Iako su tada vecina njih bili protiv Juke, mislim da sad mogu vidjeti stvari iz ovog ugla, i kako se to sve zavrsilo, tada bi sa Jukom pao neki dogov i stvari bi se drugacije razvijale...
PM72

#382 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Ovo niti je kad bilo niti će kad biti...

Čuj na Ciglanama sastanak svih komandanata i jedinica...MUP u sredini,ko biva Unprofor a oko njih jukini,cacini,jukini...

Bože ti mene sačuvaj kakve sve stvari ljudi izmišljaju.Ne "the mule" lično jer nemam ništa protiv njega ali ovaj tekst je potpuna laž.
pirpa

#383 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by pirpa »

ja ne bi volio da ovde neko stekne dojam da ja branim Cacu i opravdavam njegove postupke...

ono sto ja govorim je, da je taj isti Caco prije akcije trebevic bio mnogo puta izradjen od strane prvog korpusa i da je zbog toga pukla veza komandovanja sa prvim korpusom..navescu jedan primjer akcija koja se radila 1.2.93 i kako ih je prvi korpus ostavio na cijedilu i bez obecane podrske...

pricu o rahmetli admiru necu vise da spominjem...ti misli da momci nisu zalozeni, a ja cu vjerovati Avdi Hebibu...

a prica da je postojala mogucnost da Caco pusti cetnike je meni toliko odvratna i toliko fabrikovana da bi joj i srpska propagandna strana pozavidjela..taj caco bio budala,ludjak, monstrum je vise zelio i pokusao da se sarajevo deblokira nego sto su ti komandiri iz prvog i ŠVK podnjeli prijedloga...

plus, caco nije gledao da stima sebi sekretarice koje bi mogao da guzi, vec je provodio vrijeme u blatu i sumi za razliku tih govana koji su provodili vrijeme po kancelarijama....

ne moramo pricati o caci i toj memli strani...mozemo spomenuti Poljine 92 i gdje su i odakle su vodili komandiri operativnih grupa jedinice ...govnari se zavukli u garazu u Barama i zadiminjali garazu da ih komandir sa terena nije mogao raspoznati od dima cigara...
KENJAC

#384 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

PM72 wrote:Ovo niti je kad bilo niti će kad biti...

Čuj na Ciglanama sastanak svih komandanata i jedinica...MUP u sredini,ko biva Unprofor a oko njih jukini,cacini,jukini...

Bože ti mene sačuvaj kakve sve stvari ljudi izmišljaju.Ne "the mule" lično jer nemam ništa protiv njega ali ovaj tekst je potpuna laž.
Nisam u toku. O kakvom je ovo sastanku rijec :? Gdje na ciglanama? Ako ke to ono ispred kafica Goge Marjanovica :? Onda je prica od a do z suplja !!!
KENJAC

#385 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

pirpa wrote:ja ne bi volio da ovde neko stekne dojam da ja branim Cacu i opravdavam njegove postupke...

ono sto ja govorim je, da je taj isti Caco prije akcije trebevic bio mnogo puta izradjen od strane prvog korpusa i da je zbog toga pukla veza komandovanja sa prvim korpusom..navescu jedan primjer akcija koja se radila 1.2.93 i kako ih je prvi korpus ostavio na cijedilu i bez obecane podrske...

pricu o rahmetli admiru necu vise da spominjem...ti misli da momci nisu zalozeni, a ja cu vjerovati Avdi Hebibu...

a prica da je postojala mogucnost da Caco pusti cetnike je meni toliko odvratna i toliko fabrikovana da bi joj i srpska propagandna strana pozavidjela..taj caco bio budala,ludjak, monstrum je vise zelio i pokusao da se sarajevo deblokira nego sto su ti komandiri iz prvog i ŠVK podnjeli prijedloga...

plus, caco nije gledao da stima sebi sekretarice koje bi mogao da guzi, vec je provodio vrijeme u blatu i sumi za razliku tih govana koji su provodili vrijeme po kancelarijama....

ne moramo pricati o caci i toj memli strani...mozemo spomenuti Poljine 92 i gdje su i odakle su vodili komandiri operativnih grupa jedinice ...govnari se zavukli u garazu u Barama i zadiminjali garazu da ih komandir sa terena nije mogao raspoznati od dima cigara...
Momke je zalozio Jusuf Juka Pusina !!! Licno je on poslao Dragana , Slavena i Srdjana !!! Za jedinice VP nisam siguran. Sva akcija je izvedena tako da ga namame da uradi sranje koje je uradio i da ga ubiju prije nego sto zucne. Gadi mi se dalje o tome pricat.
Sto se tice strateske djelatnosti najveceg sina opstine Stari Grad dovoljno je samo spomenuti akciju na Djevojackim Stijenama!!! Ako ima ko ovdje da me upucen u to , a jesam i to kako.... mozemo i o tih tridesetak , mahom izbjeglica, popricat !
pirpa

#386 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by pirpa »

KENJAC wrote: Momke je zalozio Jusuf Juka Pusina !!! Licno je on poslao Dragana , Slavena i Srdjana !!! Za jedinice VP nisam siguran. Sva akcija je izvedena tako da ga namame da uradi sranje koje je uradio i da ga ubiju prije nego sto zucne. Gadi mi se dalje o tome pricat.
nemoj da ti se gadi pisati (pricati)...ono sto je sigurno da je Caco kontrolisan i da je dobivao naredbe preko ljudi iz centrale SDA i to je 1000% tacna cinjenica...

cinjenica je i da je Caci izrezirano da napravi sranje koje je napravio da bi se sa njegovom smrcu zataskala umjesanost vrha drzave.
Sto se tice strateske djelatnosti najveceg sina opstine Stari Grad dovoljno je samo spomenuti akciju na Djevojackim Stijenama!!! Ako ima ko ovdje da me upucen u to , a jesam i to kako.... mozemo i o tih tridesetak , mahom izbjeglica, popricat !
pisi nek ostane zapisano,,,a ako se neko ne bude slagao sa tvojim pisanjem, nek te demantuje..
pirpa

#387 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by pirpa »

Operacija „Trebević 2“ imala je komandnu i operativnu strukturu. Komandant i zamjenik „Trebevića 2“ bili su Delić i Alispahić. Za članove komande imenovani su Karavelić Vahid, Jašarević Jusuf, Alibabić Munir i Stambolić Omer. U komandnoj grupi bili su Dahić Ismet – na čelu, Ademović Kemal – zamjenik, Rađo Dževad, Mrković Rusmir, Panjeta Avdl i Bogunić Vahid – članovi. Planom operacije trebalo je blokirati štabove 9.mtbr i 10.bbr te privesti nekolicinu pripadnika tih jedinica. Nadalje, trebalo je blokirati pravce kojima bi ostaci pomenutih brigada mogli doći u ispomoć njihovim komandama. Planirano je i blokiranje tunela radi spriječavanja dolaska jedinica Drugog samostalnog bataljona i jedinice „Zulfikar“ u eventualnu ispomoć 9.mtbr i 10.bbr. Naređeno je i blokiranje gardijske brigade „Delta“. Kratko kazano: bezbjednjacima i KOS-ovim agentima trebala je velika predstava sa puno krvi. Da sve teče po planu uključene su i ubice iz "Ševa" kako bi snajperisale po jednima i drugima da bi sukob bio što krvaviji - ovo je ubica Herenda priznao agentu AID-a Garapliji prilikom isljeđivanja.

Ali da je cilj akcije "Trebević 2" bio krv i leševi govori nekoliko činjenica: Vojnik 10.bbr snajperista Omer Tendžo rekao je, nakon hapšenja, istražnom sudiji u vezi sa akcijom „Trebević 2“ sljedeće: „Dva dana prije 26.10., dolazio je Ismet Dahić i poklonio pištolj niklovani Mušanu Topaloviću Caci, u komandi brigade, govoreći da je to pištolj od nekog Kojića sa Romanije...“ Međutim to nije bilo sve. Ismet Dahić je, noć uoči akcije „Trebević 2“, otišao kod „Ramiza Ćele“ u komandu 9.mtbr. „Ćelo Ramiz“ je o toj posjeti izjavio: „25.10.1993.g. Ismet Dahić je bio kod mene. Ja sam taj isti dan bio u Upravi bezbjednosti kod načelnika Jusufa Jašarevića, a dva dana ili tri prije bio sam kod Rasima Delića kod kojeg je bio i Vahid Karavelić i niko mi nije rekao da sam smjenjen, jer je odluka od 25.10. i da treba da se povučem. Ili su me mogli uhapsiti ako su trebali, jer sam bio potpuno sam. Jednostavno neko je htio sukob i sve ovo.“
KENJAC

#388 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

Ja jos ne mogu da povezem neke stvari.
Jel ovi ljubitelji lika i djela gojaznog zarobljenika hoce da kazu da su Caco i Celo , u stvari ova sranja koja su pravili, iskljuciva posljedica naredbi i sponzorstva od strane Sefera ?
Hocete da kazete da im je to naredio i dozvolio Sefer , a pri tom da oslobodite bilo kakve odgovornosti Aliju Izetbegovica ?
Ne , ozbiljno , jel to hocete da kazete ?
Isto vazi za Juku Prazinu ! Jel hocete da kazete to isto i za Juku ?
pirpa

#389 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by pirpa »

ne znam za ostale al ja tvrdim da su bili pod kontrolom SDA centrale....

licno sam nekoliko puta isao sa jednim covjekom koji je isao u centralu da podnosi izvjestaje kad god bi se vracao sa terena... centrala se tad nalazila preko puta predsjednista iznad malog parka u zgradi u kojoj je sad union banka
SkyLimit

#390 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

KENJAC wrote:Ja jos ne mogu da povezem neke stvari.
Jel ovi ljubitelji lika i djela gojaznog zarobljenika hoce da kazu da su Caco i Celo , u stvari ova sranja koja su pravili, iskljuciva posljedica naredbi i sponzorstva od strane Sefera ?
Hocete da kazete da im je to naredio i dozvolio Sefer , a pri tom da oslobodite bilo kakve odgovornosti Aliju Izetbegovica ?
Da li im je naredio, teško je reći. Da li je znao šta rade a nije htio ili nije smio da se suprostavi, apsolutno. Rasim jeste. Da je bilo do Alije, mogao je i Sefer. Ili je to Alija dozvolio Rasimu da se obračuna a Seferu nije?

Poznato je da je Sefer jedina osoba koju su Ramiz Ćelo i Caco iole htjeli slušati. Kad su ova dvojica proglašeni štetnim elementima, i Seferove akcije su pale.

Sa Prazinom je sasvim drugačija situacija. On nije volio Sefera i javno ga je ismijavao, prozivao, omaložavao...a ovaj baš i nije bio u stanju lupiti šakom o sto.
PM72

#391 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Kenjac,

Pod "Djevojačke stijene vjerovatno si mislio na Pitine stijene"...
PM72

#392 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

SkyLimit wrote:
Da li im je naredio, teško je reći. Da li je znao šta rade a nije htio ili nije smio da se suprostavi, apsolutno. Rasim jeste. Da je bilo do Alije, mogao je i Sefer. Ili je to Alija dozvolio Rasimu da se obračuna a Seferu nije?

Poznato je da je Sefer jedina osoba koju su Ramiz Ćelo i Caco iole htjeli slušati. Kad su ova dvojica proglašeni štetnim elementima, i Seferove akcije su pale.

Sa Prazinom je sasvim drugačija situacija. On nije volio Sefera i javno ga je ismijavao, prozivao, omaložavao...a ovaj baš i nije bio u stanju lupiti šakom o sto.
To ti iz prve ruke? Gdje si ovo pročitao?
KENJAC

#393 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

SkyLimit wrote:

Znaci , ti si misljenja da je dosao Rasim , zadao sebi zadatke na uredjenju haoticne situacije i te zadatke obavio !?
To se nije moglo obaviti bez Rasima , oslanjajuci se na ogromnu vecinju normalnog ljudstva pod naoruzanjem i provjerenih komandanata policije i vojske.
Ne znam , nisam za vrijeme rata nikad bio ni u Tuzli ni u Zenici niti ijednom vecem gradu, ali mi se cini da ovakvih kabadahija nigdje nije bilo. Zanimljivo. U Sarajevu Alija u Sarajevu haos ! Van Sarajeva nema Alije , nema ni Caca ni Cela ni Juka ni kuraca palaca !
KENJAC

#394 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

PM72 wrote:Kenjac,

Pod "Djevojačke stijene vjerovatno si mislio na Pitine stijene"...
Ja ih znam ko Djevojacke .... mozda grijesim. One velike litice ...???
PM72

#395 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Pitine stijene ako misliš na stradanje pripadnika Armije BiH u maju 1993 kad su se nekolicina bacila niz rižu u ambis...
KENJAC

#396 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

PM72 wrote:Pitine stijene ako misliš na stradanje pripadnika Armije BiH u maju 1993 kad su se nekolicina bacila niz rižu u ambis...
Jest to ! Zar to nisu Djevojacke ?
PS jes majke mi u pravu si , sad pogledah na guglu , ja sam ih citav zivot zvao Djevojacke.
A dje su Djevojacke...?
PM72

#397 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

KENJAC wrote:
PM72 wrote:Pitine stijene ako misliš na stradanje pripadnika Armije BiH u maju 1993 kad su se nekolicina bacila niz rižu u ambis...
Jest to ! Zar to nisu Djevojacke ?
PS jes majke mi u pravu si , sad pogledah na guglu , ja sam ih citav zivot zvao Djevojacke.
A dje su Djevojacke...?
Djevojačke stijene su na Romaniji.Litica iznad Novakove pećine.
KENJAC

#398 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

Evo vise od 50 godina kako ih zovem Djevojacke i niko da me ispravi ! E svasta ....
Hvala na informaciji.
Elem neise, to je ta akcija, kad su djeca , mahom izbjeglice i svima bilo prvi put da vide Trebevic. Poslati gore i poslije prvih granata ostavljeni od slavnih komandanata. Pogubili se. Ovi sto su se bacali u ponor bolje su prosli od onih sto su se izgubili i bili zarobljeni. Kad su se vratili " komandanti" nisu znali koliko su ljudstva imali i koliko fali.
Musan Topalovic Caco akciju vodio iz grada preko motorole. Ova djeca mislila da ima jos tristo metara do njihovih rovova....
I sto je najgore totalno bespotrebna akcija. I sta kad se popenjes gore tih par stotina metara?
Najgore je sto je takav debakl pravdan dojavom od pete kolone u gradu i tada je stradalo dosta " petokolonasa" !
PM72

#399 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

KENJAC wrote:Evo vise od 50 godina kako ih zovem Djevojacke i niko da me ispravi ! E svasta ....
Hvala na informaciji.
Elem neise, to je ta akcija, kad su djeca , mahom izbjeglice i svima bilo prvi put da vide Trebevic. Poslati gore i poslije prvih granata ostavljeni od slavnih komandanata. Pogubili se. Ovi sto su se bacali u ponor bolje su prosli od onih sto su se izgubili i bili zarobljeni. Kad su se vratili " komandanti" nisu znali koliko su ljudstva imali i koliko fali.
Musan Topalovic Caco akciju vodio iz grada preko motorole. Ova djeca mislila da ima jos tristo metara do njihovih rovova....
I sto je najgore totalno bespotrebna akcija. I sta kad se popenjes gore tih par stotina metara?
Najgore je sto je takav debakl pravdan dojavom od pete kolone u gradu i tada je stradalo dosta " petokolonasa" !
To nisu bili Cacini nego ljudi Muje Zulića iz ljiljana.Većinom su to bili mještani Hrida,Širokače,Hambine carine,Bistrika.Možda poneka izbjeglica.Oni su ušli u neprijateljsku teritoriju i prešli cestu na Vidikovcu,bilo je i direktnih borbi prsa u prsa ali je akcija bila dojavljenja jer su ih četnici čekali.Preživjeli svjedok mi je pričao da su bili pod stijenama a četnici odozgo galamili i govorili im da se vrate nazad.Jedan od komandira ,teško ranjen se uhvatio u koštac sa četnikom i zajedno s njim pao niz rižu.Tijela su kasnije pronađena.

Udarili su na isto mjesto gdje su već jednom prošli 08.06.1992 kad su četnicima napravili dar mar.
KENJAC

#400 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by KENJAC »

PM .... Svi koji su zarobljeni u toj akciji ( dakle zalutali) su bili izbjeglice i mislim da im je to bila svima prva akcija uopste !
.... Zar ti stvarno vjerujes o pricama o dojavi ?
...Probaj se sjetiti ko je bio komandant akcije i gdje se on nalazio u tom trenutku !?
Tacno je da su im vikali odozgo da se vrate jer je i Milojici bilo jasno sta se desava i ko su ti sto su krenuli.
Sad se sjetih, sve ovo nam je licno referisao momak sa Sirokace. Njemu je odma bilo sumljivo kako to da niko koga on pozna nije ni ogreban u toj akciji. Kakve veze ima Zulic sa svim tim licno ne znam , pouzdano znam da je Vikic vristo na Cacu i njegovu " kafansku" strategiju !
Locked