Ja sam anbrojala imena onih koje znamzagortenej wrote:seksan wrote: pa ti još nisi dokazala za broj od 11-50, ja još čekamostalo ti je još 39, čekam. dokaži da nisi na zadatku. ti si jedina spomenula broj od 11-50, to nikad nisam čuo. to samo znači da si ovdje da siješ smutnju, selefijko ili selefenabrojala sam ti imena njih 11
Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
-
seksan
#376 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
- zagortenej
#377 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
pa kako ne znaš imena ostalih, pošto ti sve znaš. i ne izvlači se, ako si spomenula 11-50, navedi izvor. ako želiš Poslanikov a.s. šefaat, ako i to nije širkseksan wrote:Ja sam anbrojala imena onih koje znamzagortenej wrote:seksan wrote: pa ti još nisi dokazala za broj od 11-50, ja još čekamostalo ti je još 39, čekam. dokaži da nisi na zadatku. ti si jedina spomenula broj od 11-50, to nikad nisam čuo. to samo znači da si ovdje da siješ smutnju, selefijko ili selefenabrojala sam ti imena njih 11
- NIN
#378 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Nemoj vise prijavljivati postove bez razloga!seksan wrote:Ja sam anbrojala imena onih koje znam
-
seksan
#379 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Kad ti meni citiras svoju jos jednu laz u nizu gdje sam rekla da je sunecnje zena sunnet 
-
crnoplavo
#380 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
ovaj gospodin nije Poslanik, al je Kralj , ima 13 zena-zvanicno

http://en.wikipedia.org/wiki/Abdullah_o ... sonal_life

King Abdullah has had thirteen wives, and has fathered at least thirty-five children.
- zagortenej
#381 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
kad te pritisnem uz zid, i ne samo tebe nego i tvoje istomišljenike, onda krenu optužbe, kontranapad. de jednom recite istinu, što sijete smutnju? budite jednom pošteni u životu, možda vam Allah dž.š i oprosti.seksan wrote:Kad ti meni citiras svoju jos jednu laz u nizu gdje sam rekla da je sunecnje zena sunnet
sura Tewba i sura Munafiqun, to je za tebe i tvoje.
- NIN
#382 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ja, i kakve to ima veze s temom?crnoplavo wrote:ovaj gospodin nije Poslanik, al je Kralj , ima 13 zena-zvanicno
King Abdullah has had thirteen wives, and has fathered at least thirty-five children.
-
seksan
#383 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
serijat ne priznaje kraljevecrnoplavo wrote:ovaj gospodin nije Poslanik, al je Kralj , ima 13 zena-zvanicno
- zagortenej
#384 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
crnoplavo wrote:ovaj gospodin nije Poslanik, al je Kralj , ima 13 zena-zvanicno
-
crnoplavo
#385 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
NIN wrote:Ja, i kakve to ima veze s temom?crnoplavo wrote:ovaj gospodin nije Poslanik, al je Kralj , ima 13 zena-zvanicno
tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
- NIN
#386 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
- zagortenej
#387 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
pa hidzab nose zene, a kad se ozenis moze malo muzike.crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
- basicm
#388 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Jeste i udrobili ovdje brate...
@seksan, priznaj da nisi u pravu, sta je problem? Kojih 50 zena...
@seksan, priznaj da nisi u pravu, sta je problem? Kojih 50 zena...
-
seksan
#389 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Jel ti to hodza sapnuo?zagortenej wrote:pa hidzab nose zene, a kad se ozenis moze malo muzike.crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
Problem i jeste pored hadisa, dokaza ovoga onoga koji zabranjuju IZ nebi me cudilo da i popa slusa!
Pitanje: Esselamu alejkum uvaženi brate! Ima braće kod mene koja slušaju muziku i kad god ja kažem da je muzika u islamu zabranjena (haram) oni mi daju tekst od Ibn Hazma koji je citiran u knjizi "Vjerovjesnikov sunnet" od Muhammeda el-Gazalija. Molim vas da navedete što više dokaza po pitanju zabrane muzike jer je Ibn Hazm u svakom hadisu koji se prenosi na temu zabrana muzike našao neki nedostatak. Allah te nagradio za ulozeni trud na Njegovom putu!
Odgovor: Ve alejkumus-Selam ve rahmetullah! Pitanje muzike je stvar oko koje se nisu razišle prve generacije ovoga ummeta. Svi se slažu da je muzika haram. Prvi ko je dozvolio slušanje i korištenje muzičkih instrumenata bio je veliki islamski pravnik Ebu-Muhammed Ibn-Hazm El-Endelusi koji je umro (456 god. po H.) Allah mu se smilovao i uveo ga u Džennetska prostranstva. Međutim, pored velikog ugleda koje uživa imam Ibn-Hazm kod muslimana, neke hadise koji zabranjuju koristenje muzičkih instrumenata vjerodostojnim smatraju učenjaci koji su kud i kamo bili učeniji u hadiskim znanostima od Ibn-Hazma. Npr. hadis Ebu-Musaa el-Esarija koga bilježi imam Buhari u kome Poslanik, s.a.v.s., kaze: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente..." , najveći imami ovoga ummeta smatraju vjerodostojnim, kao: Buhari, Ibn-Hibban, Nevevi, Ibn-Salah, Ibn-Tejmijje, Ibn-Kesir, Ibn-Kajjim, Ibn-Hadžer i brojni drugi učenjaci. Obaveza je svakom muslimanu da poznaje Allahove dž.š.. granice, da zna šta mora, a šta ne smije činiti. Samo tako se može odazvati riječima Allahovog miljenika, s.a.v.s., koji kaže: "Kada vam nešto naredim učinite od toga koliko možete, a kada vam nešto zabranim ostavite to." (Muttefekun alejhi). Iz citiranog hadisa zaključujemo da je činjenje naređenog djela uslovljeno mogućnošću, dok zabranjenu stvar treba ostaviti u svakom slučaju, jer je ostavljanje zabranjenog lakše od praktikovanja naređenog. Jedan od brojnih poroka koga su muslimani naslijedili od nevjernika je upotreba muzičkih instrumenata i slušanje muzike. Danas možemo vidjeti brojne muslimane koji klanjaju pet dnevnih namaza kako slušaju muziku, te razvratne šejtanske glasove i još razvratnije stihove u kojima se najčešće spominju žena, preljuba, vino, nemoral itd. U nešto manjem zlu su oni koji slušaju nekakve islamske ilahije sa muzikom. Međutim, u islamu nema tzv. "islamske muzike", kao što nema tkz. "islamske filozofije", "islamske demokratije", "islamske kamate" i sl. Sve je to haram i zabluda, strogo zabranjena jasnim kur'ansko-hadiskim tekstovima. Nije ispravno pakovati nečiju tradiciju ili (ne)kulturu u islamsku ambalažu, pokazujući time kako smi i mi muslimani, također, napredni, civilizovani i da idemo u trend sa vremenom. Vjernik je ponosan i napredan sa islamom pred kojim padaju svi sistemi i uređenja koja nisu ustrojena po Allahovoj vjeri. Neka se Uzvišeni smiluje Omeru, r.a., kada je kazao: "Bili smo ponižen narod. Allah nas je uzvisio sa islamom i kada budemo tražili ponos mimo islama poniziće nas Allah." (Vjerodostojna predaja, Hakim). Uzvišeni Allah u Kur'anu je zabranio muziku riječima: "Ima ljudi koji kupuju lehvel hadis, da bi neznajući (koliki je to grijeh) s Allhova puta odvodili." (Prijevod značenja Kur'ana, Lukman, 6.) Od Ebu el-Bekerija se prenosi da je rekao: "Upitan je Ibn-Mesud za ovaj ajet, pa je odgovorio: "Tako mi Onoga, osim kojeg drugog boga nema, (ovu zakletvu je poniovio tri puta), lehvel hadis to je muzika." (Taberi i Hakim). Ovu predaju vjerodostojnom smatraju imam Hakim, Zehebi i Ibn-Kajjim. Nema dvojbe da je Ibn-Mesud najučeniji ashab i da je najbolje poznavao komentare Allahovih ajeta. On se ne zaklinje Allahom osim kada je uistini ubijeđen u ono što govori. Od Seida Ibn-Džubejra se prenosi da je Ibn-Abbas r.a.; za ajet: "Ima ljudi koji kupuju lehvel-hadis ..." rekao: "To je muzika. (Vjerodostojna predaja, Bejheki i Ibn-Ebi-Šejbe). Poznato je da je Ibn-Abbas tumač Kur'ana, kojeg je Poslanik s.a.w.s. jedne prilike privio na svoje grudi i rekao: "Allahu moj, poduči ga mudrosti (Sunnetu) i tumačenju Kur'ana." (Muttefekun alejhi). Dakle, ovo je tumačenje citiranog ajeta od dva najučenija ashaba koji su prisustvovali spuštanju Objave. Od oca Ebi-Zabijana se prenosi da je poznati ashab Džabir za ajet: "Ima ljudi koji kupuji lehvel-hadis..." rekao: "To je muzika i slušanje muzike." (Taberi). Ibn-Omer, također, kaže: "lehvel-hadis, to je muzika." (Tefsir Kurtubija). Brojni tabiini smatraju da se ovaj hadis odnosi na muziku, kao: Mudžahid, Ikrime, Ataa, Hasan el-Basri, Seid Ibn-Džubejr, Mekhul, Amr b. Šuajb i drugi. (Taberi, Ibn-Ebi-Hatim i Ibn-Kesir). Šta kazati nakon ovih dokaza i mišljenja najučenijih ljudi u ovome ummetu, ashaba Poslanika, s.a.v.s. Da li je ispravno hvatati se za iznimno mišljenje nekog pravnika, a ostavljati jednoglasni stav ashaba, tabiina i tabitabiina?! Molim Allaha da nam omili našu vjeru sačuva nas zla naših duša i naših strasti. Amin. Ko želi opširnije o muzici neka se vrati na knjigu "Stav islama o brijanju brade, pušenju i muzici" str. 56-78. autora Safeta Kuduzovića u kojoj su iznešeni jasni argumenti o zabrani muzike (muzickih instrumenta), kao i odgovori na neke sumnje koje koriste oni koji dozvoljavaju slušanje muzičkih instrumenata. Odgovorio mr. Safet Kuduzović!
- zagortenej
#390 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
12. Igra, zabava, pjevanje i jedenje u bajramskim danima
Dozvoljena igra, umjerena zabava i lijepo pjevanje jesu islamska znamenja koje je Uzvišeni Allah propisao u bajamskim danima da bi se tijelo ojačalo a duša odmorila. Enes kaže: “Kada je Allahov Poslanik došao u Medini Medinlije su imali dva dana u kojima su održavali svoje igre, pa Poslanik reče: “Allah vam je ta dva dana zamijenio boljim danima: ramazanskim i kurbanskim bajramom.” (en-Nesai i Ibn Hibban sa ispravnim senedom) ’Aiša r. a. je rekla: «Abesinci bi se Bajramom igrali kod Allahovog Poslanika a ja sam ih, oborivši glavu uz rame, posmatrala iznad njihovih ramena dok mi nije dosadilo pa bih otišla.” (Ahmed, Buhari i Muslim) Od ’Aiše se također prenosi slijedeće: “Ušao je Allahov Poslanik, a. s., a kod mene su bile dvije sluškinje koje su pjevale o Bu'asu.4 Poslanik je prilegao na postelju okrenuvši svoje lice. Zatim uđe Ebu Bekr i koreći me kaza: 'Zar šejtanske frule kod Vjerovjesmika, a. s.!' Poslanik se okrenu Ebu Bekru i reče: 'Pusti ih!' Kada osjetih da Poslanik ne obraća pažnju na njih, dala sam im znak da izađu. Također bi se Abesinci u u danima bajrama igrali i zabavljali sa kopljima i štitovimna, pa me je Vjerovjesnik upitao: ’Želiš da ih gledaš?' 'Da, želim' – odgovorih. Onda me je postavio iza sebe, a ja sam naslonila svoj obraz uz njegov, te im reče: 'Samo nastavite, o Benu Erfide!'5 Kada mi je dosadilo, Poslanik mi se obrati:'Je li ti dosta, Aiša?' Rekoh: 'Jest.' 'E, onda idi,' - reče. El-Hafiz u svom Fethu navodi od Ibn Suradža predajnim lancern od Ebi ez-Zinada, ovaj od 'Urweta, a on od ’Aiše da je Allahov Poslanik rekao: “Neka znaju jevreji Medine da i mi u našoj vjeri imamo trenutke odmora. Ja sam poslat sa čistom nepatvorenom vjerom.” U Ahmedovoj i Muslimovoj zbirci hadisa nalazi se i hadis kojeg prenosi Nubejše: “Dani Kurban-bajrama su dani jela, pića i sjećanja na Allaha, dž. š.”
Poslanik Muhamed a.s., milost svim svjetovima, kojeg je Allah dž.š. odgojio, koji ne govori po svome hiru
izvor: rijaset.ba
Dozvoljena igra, umjerena zabava i lijepo pjevanje jesu islamska znamenja koje je Uzvišeni Allah propisao u bajamskim danima da bi se tijelo ojačalo a duša odmorila. Enes kaže: “Kada je Allahov Poslanik došao u Medini Medinlije su imali dva dana u kojima su održavali svoje igre, pa Poslanik reče: “Allah vam je ta dva dana zamijenio boljim danima: ramazanskim i kurbanskim bajramom.” (en-Nesai i Ibn Hibban sa ispravnim senedom) ’Aiša r. a. je rekla: «Abesinci bi se Bajramom igrali kod Allahovog Poslanika a ja sam ih, oborivši glavu uz rame, posmatrala iznad njihovih ramena dok mi nije dosadilo pa bih otišla.” (Ahmed, Buhari i Muslim) Od ’Aiše se također prenosi slijedeće: “Ušao je Allahov Poslanik, a. s., a kod mene su bile dvije sluškinje koje su pjevale o Bu'asu.4 Poslanik je prilegao na postelju okrenuvši svoje lice. Zatim uđe Ebu Bekr i koreći me kaza: 'Zar šejtanske frule kod Vjerovjesmika, a. s.!' Poslanik se okrenu Ebu Bekru i reče: 'Pusti ih!' Kada osjetih da Poslanik ne obraća pažnju na njih, dala sam im znak da izađu. Također bi se Abesinci u u danima bajrama igrali i zabavljali sa kopljima i štitovimna, pa me je Vjerovjesnik upitao: ’Želiš da ih gledaš?' 'Da, želim' – odgovorih. Onda me je postavio iza sebe, a ja sam naslonila svoj obraz uz njegov, te im reče: 'Samo nastavite, o Benu Erfide!'5 Kada mi je dosadilo, Poslanik mi se obrati:'Je li ti dosta, Aiša?' Rekoh: 'Jest.' 'E, onda idi,' - reče. El-Hafiz u svom Fethu navodi od Ibn Suradža predajnim lancern od Ebi ez-Zinada, ovaj od 'Urweta, a on od ’Aiše da je Allahov Poslanik rekao: “Neka znaju jevreji Medine da i mi u našoj vjeri imamo trenutke odmora. Ja sam poslat sa čistom nepatvorenom vjerom.” U Ahmedovoj i Muslimovoj zbirci hadisa nalazi se i hadis kojeg prenosi Nubejše: “Dani Kurban-bajrama su dani jela, pića i sjećanja na Allaha, dž. š.”
Poslanik Muhamed a.s., milost svim svjetovima, kojeg je Allah dž.š. odgojio, koji ne govori po svome hiru
-
seksan
#391 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Cisto da se ne zaboravi ko ovgdje govori po SVOM hiru!zagortenej wrote:12. Igra, zabava, pjevanje i jedenje u bajramskim danima
Zenidba i BAJRAM su dva razlicita pojma.zagortenej wrote:crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
pa hidzab nose zene, a kad se ozenis moze malo muzike.
Last edited by seksan on 09/08/2013 09:08, edited 1 time in total.
- zagortenej
#392 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
pošto ti je beduin iz nedžda uzor:
Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je. (At-Tawba: 97)
Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je. (At-Tawba: 97)
- zagortenej
#393 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
kako ti izvrćeš riječi, pravo licemjerski, jel pjevanje muzika?seksan wrote: Cisto da se ne zaboravi ko ovgdje govori po SVOM hiru!
Zenidba i BAJRAM su dva razlicita pojma.zagortenej wrote:pa hidzab nose zene, a kad se ozenis moze malo muzike.crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucimSam sebi udario kontru!
Uz to nije valjda da ne mozes razlikvoati pjevanje od muzickih insttrumenata?
-
seksan
#394 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Zelim dokaz za ovu tvoju tvrdnju!zagortenej wrote:pa hidzab nose zene, a kad se ozenis moze malo muzike.crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
Ti rece za zenidbu a nisi rekao bajram. Ako ne znas razlikovati bajram od zenidbe to je tvoj problem.
- zagortenej
#395 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
ne izvlači se, još 39 imenaseksan wrote:Zelim dokaz za ovu tvoju tvrdnju!zagortenej wrote:pa hidzab nose zene, a kad se ozenis moze malo muzike.crnoplavo wrote:tema je Muzika, Rodjendani i Hidzab, a raspravlja se o braku i zenama, pa rekoh da se ukljucim
Ti rece za zenidbu a nisi rekao bajram. Ako ne znas razlikovati bajram od zenidbe to je tvoj problem.
-
seksan
#396 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Nije! Medju selefijama kako ti kazes tvojim vehabijam Imas bezbroj ilahija koje Bilal Bosnic, Kuduzovic, albani i drugi uce, Ovaj onaj uce, znaci koji "pjevaju" bez muzickih instrumenata. Eh kada covjek dodje i vidi ah selefija koji se drzi svakog propisa pjeva ilahije onda dodje i malo procita sta je to dozvoljeno a sta nije.zagortenej wrote: kako ti izvrćeš riječi, pravo licemjerski, jel pjevanje muzika?
Jos mi nisi dokazao svoj navod.
Ocito ti se moderator treba zahvaliti sto u svakoj temi ides off sa zenama Poslanika s.a.w.s. a drugo, vidim to ti je "argument" kada nemas dokaza.
- zagortenej
#397 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
koji si ti licemjer, lažeš na Poslanika a.s., a pričaš o islamu, kako te nije stid? dođeš ovdje da siješ smutnju vehabijsku, plus si neodgojen(a) i bezobrazan (a).seksan wrote:Nije! Medju selefijama kako ti kazes tvojim vehabijam Imas bezbroj ilahija koje Bilal Bosnic, Kuduzovic, albani i drugi uce, Ovaj onaj uce, znaci koji "pjevaju" bez muzickih instrumenata. Eh kada covjek dodje i vidi ah selefija koji se drzi svakog propisa pjeva ilahije onda dodje i malo procita sta je to dozvoljeno a sta nije.zagortenej wrote: kako ti izvrćeš riječi, pravo licemjerski, jel pjevanje muzika?![]()
Jos mi nisi dokazao svoj navod.![]()
Ocito ti se moderator treba zahvaliti sto u svakoj temi ides off sa zenama Poslanika s.a.w.s. a drugo, vidim to ti je "argument" kada nemas dokaza.za svoje lazi!
- zagortenej
#398 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
evo i "šeika" bilala u akciji:
-
seksan
#399 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Voljela bih da mi moderator ili administrator odgovori kako dopustaju da se prenose teme s jedne teme na drugu?zagortenej wrote:
nek vam je beduinski"sejh" iz nedžda uzor, a Poslanika a.s. blatite i iznosite laži na njega, ali ono pomalo, neprimjetno. šejtanska posla.Re: Šerijatsko vjenčanje prije civilnog
PostPostao/la seksan dana 05/08/2013 11:05
Poslanik sa.w.s. je u svom zivotu razmijenio vise od 11-50žena. iako je bio sa 4 ozenjen. 80% su bile udovice, a takodjer je bilo onih s kojima se licno poslanik s.a.w.s. razvodio.
-
seksan
#400 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ako nisi znao prije nego sto je postao selefija kako ti kazes vehabija on je pjevao po kafanama. Vjerujem da ga posaljete na evroviziju prije bi vam on donio plasman nego ova sramota sto ih danas saljete.zagortenej wrote:evo i "šeika" bilala u akciji:
Ne cuju se instrumenti.