Verocious wrote:
Slozio bih se, ali sada zbog sve ove teorije bi se trebala zaboraviti muzika?
I kvalitet ma sta god on u muzici bio ne moze biti jedino mjerilo, ovo je kvalitetno i to slusam. Kvalitetne su i Air Max patike pa nosamo li ih? Kvalitetne su i zobene pahuljice ali su do zla boga neukusne pa jedemol ih? Itd. itd.
A druga je stvar sto nema nekog objektivnog kriterija po kojem bi se procjenio kvalitet nekog benda, tako da nam je sva ova rasprava bezveze, ali svijet uglavnom voli pametovat i suditi nekome o necemu pa se i razvijaju ovakve rasprave

Ne možeš uzeti ista kvalitativna mjerila u muzici i u industriji obuće, to je apsurdno.
Čuj, ja mogu razumjeti da neko voli i sluša Muse, to nije problem.
Ali ja sam u svojih 30-tak godina preslušao dovoljno muzike da mogu reći da je ono
što Muse rade isprazno i isforsirano. Mogu zato što sam čuo većinu bendova koje
ovi kopiraju i znam kako ova vrsta muzike može zaista biti dobra. I onda mi predstavlja
uvredu kada čujem trećerazrednu kopiju muzike koju volim.
I ne kažem da je sve ono što se pojavi na listama ili u mainstreamu loše. Naprotiv, postoje
bendovi koji su imali albume na prvim mjestima top lista, a da sekunde nisu svoj zvuk
prilagođavali radijskoj ili MTV rotaciji i koji su u potpunosti sačuvali svoj umjetnički i
kreativni integritet. Bend kao što je recimo Radiohead. Bend koji je počeo kao skromni
post grunge, one hit wonder da bi do kraja 90-tih izdao album koji se smatra jednim
od najboljih svih vremena. Vrlo lako su mogli unovčiti uspjeh OK Computera sa sličnom formulom.
I šta se onda desilo? Izdali su album koji je predstavljao zaokret od 180 stepeni i koji je u prvi
mah zbunio i fanove i kritičare ali koji se danas sa pravom smatra najboljim albumom 2000-tih.
Konstatno su bili jedan korak ispred svih prateći jedino svoju kreativnu muzu. I bili su ponovo
nagrađeni za to. Kid A je bio broj jedan i u Americi i u Engleskoj, a nije čak imao ni konkretnog
video spota. Što znači da muzičkim fanovima nije potrebno patroniziranje niti forsiranje na
MTV-u i sličnim medijima da bi prepoznali ono što je dobro.