Moze li rock preziviti kod nas ?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Verocious

#376 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

Obskurni wrote:Musa ima samo jedan dobar album u cijeloj karijeri a to je Origin of Symmetry :D
U posljednje vrijeme samo znaju pomjerati granice lošega i pokazivati nedostatak ideja i angažovanosti
Što se tice pocetaka okej je krenuti od necega ali treba uzeti Foo Fighterske kao neke predstavnike kvalitetne rock muzike i nije baš mjerodavno. To što si rekao za one koje vole muziku da ce ici dalje je istina i svi smo tako krenuli ali dosta je onih koji ne mrdaju dalje pa tako naprimjer imamo uvrštene bendove poput Foo Fightersa i Musea pod kvalitetnom rock muzikom
A po cemu ti mjeris kvalitet nakog benda? Ili kako se mjeri kvalitet negok benda uopste?

Meni licno je Muse kvalitetniji i slozeniji bend kilometrima od svakog indie rock banda koji su ovdje okarakterisani kao zdrav i ispravan rock pravac.
Obskurni

#377 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Pa kreneš prvo od same muzike. Cujes sve instrumente i u glavi posložiš koliko se bend morao angažovati da to uklopi da valja. Razne prelaze, dionice, solaže i uklapanje raznih instrumenata je dosta težak posao. Pa onda kreneš od talenta svih tih muzicara i vidiš koliko su iskoristili taj talenat i kroz dalje albume vidiš da li napreduju ili su lijeni. Imaš temu albuma (zavisi ako je konceptualni) te kada prostudiraš to imaš neku ideju šta su htjeli reci sa tim albumom. Ima još tu dosta ali su to neke najosnovnije stvari koje gledam kod benda kada ga prvi put slušam :D
Što se tice Musea nisu napredovali dalje od Origina i s vremenom su se žestoko potrudili da Matt smanji svoje sviranje gitare na minimum i da vokale više ne koristi onako kao prije. Pjesme su postale dosta jednostavnije i bez nekog konkretnog angažovanja od njihove strane. Od Aboslutiona je sve krenulo naopako i polako propadaju muzicki bez obzira na to koliko se prodaju i slušaju.
So What!

#378 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Obskurni wrote:Musa ima samo jedan dobar album u cijeloj karijeri a to je Origin of Symmetry :D
U posljednje vrijeme samo znaju pomjerati granice lošega i pokazivati nedostatak ideja i angažovanosti
Što se tice pocetaka okej je krenuti od necega ali treba uzeti Foo Fighterske kao neke predstavnike kvalitetne rock muzike i nije baš mjerodavno. To što si rekao za one koje vole muziku da ce ici dalje je istina i svi smo tako krenuli ali dosta je onih koji ne mrdaju dalje pa tako naprimjer imamo uvrštene bendove poput Foo Fightersa i Musea pod kvalitetnom rock muzikom
Ja stvarno ne znam koji je tvoj problem prijatelju. Je li se ti bojiš muzike koju sluša nešto više ljudi. Je li to samo underound valja. Nisam reako da su FF najbolji, ali definitivno prave dobru rock muziku za današnji vakat.

Neki dan gledam da su imali koncert na punom Wembleyu, zar to nije fino da u vremenu kada je rock na umrlu i danas imamo velike rock koncerte. A hajde kad si stručnjak reci ti nama šta to konkretno ne valja kod njih. Je li to što nisu underground ili jednostavno ti smeta što uspjevaju zarditi nešto od svoje muzike.

R'n'r is not dead!

Obskurni

#379 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Ma ne kontam kako je to rock na samoj smrti kad se puni stadioni i koncertne dvorane širom svijeta ? :D
Nemam ja ništa protiv muzike u bilo kakvom obliku :D
Modest Musorgski

#380 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Modest Musorgski »

Veze to s rokom nema, ovi sto pune stadione su kao i Gaga and co. obično dodvoravanje publici ,šminkeraj i industrija, isprazno tandrkanje vec odsviranog. ROK JE MRTAV ! POMIRITE SE ! LET IT GO! Zivio Sinan Sakić!

salim se :D evo jednog benda radi kojeg ne gubim nadu u rok muziku, već 20 godina jebu mater i industriji i trendovima:

shin

#381 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by shin »

@so what!

Ja i dalje mokrim po tvom ''rock'' ukusu :wink:
Obskurni

#382 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Melvinsi su prava stvar :thumbup:
Modest Musorgski

#383 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Obskurni wrote:Melvinsi su prava stvar :thumbup:
ne znam koliko si njihov fan al ja sam ZAGRIŽENI :D Trenutno obaraju ginisov rekord - za 51 dan - 51 koncert - u 51 drzavi (USA) :D i uz to vode i online dnevnik na stranici "SPIN" magazina. Dnevnik piše većinom Buzz (pišanje od smijeha zagarantovano) a nekada i Trevor Dunn (Fantomas, Mr Bungle), koji im se pridruzio na ovoj turneji sa jebenim KONTRABASOM!

http://www.spin.com/articles/melvins-51 ... mbie-sucks
So What!

#384 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

shin wrote:@so what!

Ja i dalje mokrim po tvom ''rock'' ukusu :wink:
Ma pišam i ja na tvoj, degenu hipsterski.
Obskurni

#385 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Znam Bullhead napamet a ostatak diskografije nisam nešto puno slušao, koliko sam primjetio dosta su eksperimentisali sa zvukovima :D
@So What, fino izražavanje :D
So What!

#386 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Obskurni wrote:Znam Bullhead napamet a ostatak diskografije nisam nešto puno slušao, koliko sam primjetio dosta su eksperimentisali sa zvukovima :D
@So What, fino izražavanje :D
Izvinjavam se, ali trollovi i degeni samo takava jezik razumiju. :x
dale cooper

#387 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Muse??? :lol:

E jebiga, kako bend koji je čitavu svoju karijeru blatantno kopirao druge bendove
može biti smatran dobrim. Na prvom albumu su krali Radiohead, pa su onda polako
prešli na prog rock, nažalost uzimajući od prog rocka samo one najgore eksesivne elemente
kao što su pompoznost i samodopadnost zaboravljujući pri tome one najbolje karakteristike
kao što je sjajan osjećaj za kompozicionu strukturu koju su na svojim najboljim izdanjima
imali jedni King Crimson, Yes ili Genesis.

Muse su tipičan primjer onoga što se zove all surface no feeling.
Revolucionar ★

#388 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Revolucionar ★ »

Kakav Muse ba . .. sto bi reko Stulic: " Da cuo sam za njih, ali nek idu u ku**c " :lol:
shin

#389 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by shin »

So What! wrote: Ma pišam i ja na tvoj, degenu hipsterski.
Fino i argumentovano, sreća pa nema modova u ovim krajevima pa da vidimo i tvoje preživljavanje u nas.

Ne uzimaj komentare puno srcu, sve ti je ovo muzička izobrazba. :wink:
Verocious

#390 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

dale cooper wrote:Muse??? :lol:

E jebiga, kako bend koji je čitavu svoju karijeru blatantno kopirao druge bendove
može biti smatran dobrim. Na prvom albumu su krali Radiohead, pa su onda polako
prešli na prog rock, nažalost uzimajući od prog rocka samo one najgore eksesivne elemente
kao što su pompoznost i samodopadnost zaboravljujući pri tome one najbolje karakteristike
kao što je sjajan osjećaj za kompozicionu strukturu koju su na svojim najboljim izdanjima
imali jedni King Crimson, Yes ili Genesis.

Muse su tipičan primjer onoga što se zove all surface no feeling.
Slozio bih se, ali sada zbog sve ove teorije bi se trebala zaboraviti muzika?

I kvalitet ma sta god on u muzici bio ne moze biti jedino mjerilo, ovo je kvalitetno i to slusam. Kvalitetne su i Air Max patike pa nosamo li ih? Kvalitetne su i zobene pahuljice ali su do zla boga neukusne pa jedemol ih? Itd. itd.
A druga je stvar sto nema nekog objektivnog kriterija po kojem bi se procjenio kvalitet nekog benda, tako da nam je sva ova rasprava bezveze, ali svijet uglavnom voli pametovat i suditi nekome o necemu pa se i razvijaju ovakve rasprave :)
Heller

#391 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Heller »

Jedan od rijetkih rock bendova koje fakat postujem
So What!

#392 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Heller wrote:

Jedan od rijetkih rock bendova koje fakat postujem
To care, čistokrvni r'n'r, a osim njih tu je još jedan jedini Lemmy:

LSD

#393 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by LSD »

Ma Melvinsi otac i majka

Nema Ozme na YT, šteta :roll: :sad: al' imaju oni albumi sa Biafrom, dobra budalaština :-) :thumbup:
dale cooper

#394 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Verocious wrote:
Slozio bih se, ali sada zbog sve ove teorije bi se trebala zaboraviti muzika?

I kvalitet ma sta god on u muzici bio ne moze biti jedino mjerilo, ovo je kvalitetno i to slusam. Kvalitetne su i Air Max patike pa nosamo li ih? Kvalitetne su i zobene pahuljice ali su do zla boga neukusne pa jedemol ih? Itd. itd.
A druga je stvar sto nema nekog objektivnog kriterija po kojem bi se procjenio kvalitet nekog benda, tako da nam je sva ova rasprava bezveze, ali svijet uglavnom voli pametovat i suditi nekome o necemu pa se i razvijaju ovakve rasprave :)
Ne možeš uzeti ista kvalitativna mjerila u muzici i u industriji obuće, to je apsurdno.
Čuj, ja mogu razumjeti da neko voli i sluša Muse, to nije problem.
Ali ja sam u svojih 30-tak godina preslušao dovoljno muzike da mogu reći da je ono
što Muse rade isprazno i isforsirano. Mogu zato što sam čuo većinu bendova koje
ovi kopiraju i znam kako ova vrsta muzike može zaista biti dobra. I onda mi predstavlja
uvredu kada čujem trećerazrednu kopiju muzike koju volim.

I ne kažem da je sve ono što se pojavi na listama ili u mainstreamu loše. Naprotiv, postoje
bendovi koji su imali albume na prvim mjestima top lista, a da sekunde nisu svoj zvuk
prilagođavali radijskoj ili MTV rotaciji i koji su u potpunosti sačuvali svoj umjetnički i
kreativni integritet. Bend kao što je recimo Radiohead. Bend koji je počeo kao skromni
post grunge, one hit wonder da bi do kraja 90-tih izdao album koji se smatra jednim
od najboljih svih vremena. Vrlo lako su mogli unovčiti uspjeh OK Computera sa sličnom formulom.
I šta se onda desilo? Izdali su album koji je predstavljao zaokret od 180 stepeni i koji je u prvi
mah zbunio i fanove i kritičare ali koji se danas sa pravom smatra najboljim albumom 2000-tih.
Konstatno su bili jedan korak ispred svih prateći jedino svoju kreativnu muzu. I bili su ponovo
nagrađeni za to. Kid A je bio broj jedan i u Americi i u Engleskoj, a nije čak imao ni konkretnog
video spota. Što znači da muzičkim fanovima nije potrebno patroniziranje niti forsiranje na
MTV-u i sličnim medijima da bi prepoznali ono što je dobro.
Modest Musorgski

#395 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

LSD wrote:Ma Melvinsi otac i majka

Nema Ozme na YT, šteta :roll: :sad: al' imaju oni albumi sa Biafrom, dobra budalaština :-) :thumbup:

Uz Nomeansno meni takodje jedan od najjacih live bendova. ima mali milion snimaka kako pro, tako i fan-made (i to vrlo kvalitetnih) ali da izdvojim ovaj iz 2003:

obratiti posebnu paznju na dio od 19:20 pocetkom Revolva zatim We All Love Judy, The Brain Center At Whipples, Let It All Be , Hooch, Mombius Hibachi, The Bloat, The Bit...

kako kaze jedan u komentarima "na 2:14 se moze vidjeti jedan od najerotičnijih trenutaka u rok istoriji" !!!
LSD

#396 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by LSD »

Modest Musorgski wrote:
LSD wrote:Ma Melvinsi otac i majka

Uz Nomeansno meni takodje jedan od najjacih live bendova. ima mali milion snimaka kako pro, tako i fan-made (i to vrlo kvalitetnih) ali da izdvojim ovaj iz 2003:

obratiti posebnu paznju na dio od 19:20 pocetkom Revolva zatim We All Love Judy, The Brain Center At Whipples, Let It All Be , Hooch, Mombius Hibachi, The Bloat, The Bit...

kako kaze jedan u komentarima "na 2:14 se moze vidjeti jedan od najerotičnijih trenutaka u rok istoriji" !!!
Gledao, ovo je odlican koncert :thumbup: :thumbup: ....a koji nije :? :shock: :-) skoro pa perfektan bend "uživo" :thumbup: svaki bend (pa i NoMeansNo) ima barem neke male falinke Live, ali Melvinsi nemaju (ili ih moraš baš lupom tražiti)...na albumima ne mogu prenijeti svoju ludacku energiju i svu ovu kombinatoriku, kao što to rade uživo...a Buzz je tako podcjenjen gitarist :x
So What!

#397 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Evo za sve ljubitelje Mars Volte, njihov gitarista Omar Rodriguez Lopez je svoj Omar Rodriguez-Lopez Band preimenovao u Bosnian Rainbows. Rekao je da bi jako volio da svira u Sarajevu i u intervju kojeg je dao za MuzickaZona.ba radijsku emisiju praktično moli fanove da ga dovedu tamo.

Čak tvrdi da zna neke bendove koji su svirali ovdje, a jednom je i boravio u Sarajevu na odmoru i kaže da je bitno da se pojavi neki organizator i da budžet i nije neki problem, ali samo da dođu ovdje.

Evo ovdje imate taj intervju kompletan u tekstualnoj verziji.

Ima li neko da bi išao na taj koncert i ima li ikakava agencija koja bi dovela ovaj bend u Sarajevo?
DTSRyder

#398 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by DTSRyder »

Hvala za link!!
DTSRyder

#399 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by DTSRyder »

Teško da može
Obskurni

#400 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

So What! wrote:Evo za sve ljubitelje Mars Volte, njihov gitarista Omar Rodriguez Lopez je svoj Omar Rodriguez-Lopez Band preimenovao u Bosnian Rainbows. Rekao je da bi jako volio da svira u Sarajevu i u intervju kojeg je dao za MuzickaZona.ba radijsku emisiju praktično moli fanove da ga dovedu tamo.

Čak tvrdi da zna neke bendove koji su svirali ovdje, a jednom je i boravio u Sarajevu na odmoru i kaže da je bitno da se pojavi neki organizator i da budžet i nije neki problem, ali samo da dođu ovdje.

Evo ovdje imate taj intervju kompletan u tekstualnoj verziji.

Ima li neko da bi išao na taj koncert i ima li ikakava agencija koja bi dovela ovaj bend u Sarajevo?
Vjerujem da je Haris vec kontaktirao nekoga oko nastupa pa možda i dođe Omar sa sastavom :D
Post Reply