Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
VeriBizi

#376 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Infidel666 wrote:Kad cemo se uvjeriti :D Prosvjetli me barem ti.. Ja sam bio uvjeren u tog (ne)imaginarnog prijatelja dosta godina, dok nisam poceo vlastitom glavom da razmisljam. Ne mislim da ti ne razmisljas, ali sam siguran da si duševno slijep. Ne zamjeri..
A kad duševno progleda, ugledaće reptile svuda oko sebe? :lol: Ako si nakon razmišljanja skont'o da je David Ick najpouzdaniji autor, možda ne bi bilo loše da razmisliš opet. ;-) :D Zapravo, ne moraš, samo zaista nema potrebe da vrijeđaš nekoga zbog uvjerenja koja se ne slažu sa tvojima.
Infidel666 wrote:I jos nesto, Arrivals je projekt prilicno dobar, ali nije izvoran. Pokusaj sa knjigama David Ick-a, definitivno najpouzdaniji izvori.
raoul duke

#377 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

VeriBizi wrote:
Infidel666 wrote:Kad cemo se uvjeriti :D Prosvjetli me barem ti.. Ja sam bio uvjeren u tog (ne)imaginarnog prijatelja dosta godina, dok nisam poceo vlastitom glavom da razmisljam. Ne mislim da ti ne razmisljas, ali sam siguran da si duševno slijep. Ne zamjeri..
A kad duševno progleda, ugledaće reptile svuda oko sebe? :lol: Ako si nakon razmišljanja skont'o da je David Ick najpouzdaniji autor, možda ne bi bilo loše da razmisliš opet. ;-) :D Zapravo, ne moraš, samo zaista nema potrebe da vrijeđaš nekoga zbog uvjerenja koja se ne slažu sa tvojima.
Infidel666 wrote:I jos nesto, Arrivals je projekt prilicno dobar, ali nije izvoran. Pokusaj sa knjigama David Ick-a, definitivno najpouzdaniji izvori.
Drago mi je da si mi prelistao postove, kojih se zaista ne stidim. Cak ih namjerno i cuvam da im se ponekad i smijem.
Da, i David Icke je bio jedan od faktora koji su utjecali na moj duševni preobrat.
Najpouzdaniji su izvori bili u kontekstu teme o kojoj se tada pricalo, definitvno nisam mislio da je ta osoba ''psihicki pouzdana''.
Reptili, mjesec kao veliki space shuttle, definitvno nije dio mog danasnjeg poimanja o svijetu. Uostalom taj tvoj offtopic ne zasluzuje da ti se pravdam, a sad i shvatam zasto si dosao na ovu temu..
Kroksica

#378 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

Infidel666 wrote:
Kroksica wrote: A lazes! :D
De mi jos malo pricaj.
Sad si ti sarkastican, dok tvoj prethodni post nije tako izgledao.. Ne znam ja kad se ti salis kad ne, niti sa koliko pameti raspolazes. Ne mogu po tvom nickname-u to zakljuciti, sorry
Jbg, moras to znat. :D
nasa

#379 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

Ja koliko sam skontala @inf.666 i @bizet vi ste bivsi vjernici,a @veri bizi je bivsi ateista,
to je bas zanimljivo....
Sta je bilo presudno da napustite vjeru?Neki dogadjaj ili duze promisljanje?
VeriBizi

#380 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Infidel666 wrote: Drago mi je da si mi prelistao postove, kojih se zaista ne stidim. Cak ih namjerno i cuvam da im se ponekad i smijem.
Da, i David Icke je bio jedan od faktora koji su utjecali na moj duševni preobrat.
Najpouzdaniji su izvori bili u kontekstu teme o kojoj se tada pricalo, definitvno nisam mislio da je ta osoba ''psihicki pouzdana''.
Reptili, mjesec kao veliki space shuttle, definitvno nije dio mog danasnjeg poimanja o svijetu. Uostalom taj tvoj offtopic ne zasluzuje da ti se pravdam, a sad i shvatam zasto si dosao na ovu temu..
Ne trebaš se pravdati ni meni ni bilo kome drugom, samo mi smeta što vrijeđaš neistomišljenike nazivajući ih duševno slijepim. To nije ok, čak bi se i David složio sa mnom. :razz: :D I mani se paranoje, došla sam na ovu temu iz istog razloga ko i na sve druge - da proćumuram koju prije spavanja. :D
raoul duke

#381 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

VeriBizi wrote: Ne trebaš se pravdati ni meni ni bilo kome drugom, samo mi smeta što vrijeđaš neistomišljenike nazivajući ih duševno slijepim. To nije ok, čak bi se i David složio sa mnom. :razz: :D I mani se paranoje, došla sam na ovu temu iz istog razloga ko i na sve druge - da proćumuram koju prije spavanja. :D
Inace prekopas sve postove od sugovornika da bi smislila dovoljno oplemenjen odgovor? To samo govori o tvom samopouzdanju i sigurno visku vremena.
Sta bi ti mislila o osobi koja ti prelista sve postove i iskopa nesto napisano prije godinu dana? Paranoja?
VeriBizi

#382 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Ama, nemam namjeru da se raspravljam sa tobom. Previše si duševno "progled'o", za moj pojam. :lol:
Nemam samopouzdanja nimalo i imam viška vremena. :D Eto, jesi li sretan? :D I misli o meni šta god želiš, samo ne vrijeđaj ljude koji ti nisu istomišljenici, jer je to nekako necivilizirano. :D A možda treba da progledam prvo, pa shvatim da nije? :D
VeriBizi

#383 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

nasa wrote:Ja koliko sam skontala @inf.666 i @bizet vi ste bivsi vjernici,a @veri bizi je bivsi ateista,
to je bas zanimljivo....
Par događaja pa duže promišljanje, čitanje, istraživanje ... :D Mix svega, ko bi se više sjetio redoslijeda. :)
pussysmoke

#384 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

VeriBizi wrote:Ne trebaš se pravdati ni meni ni bilo kome drugom, samo mi smeta što vrijeđaš neistomišljenike nazivajući ih duševno slijepim. To nije ok, čak bi se i David složio sa mnom. :razz: :D I mani se paranoje, došla sam na ovu temu iz istog razloga ko i na sve druge - da proćumuram koju prije spavanja. :D
Očito je da nisi baš upoznata sa načinom na koji vjernici postupaju sa ateistima.
raoul duke

#385 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

VeriBizi wrote:Ama, nemam namjeru da se raspravljam sa tobom. Previše si duševno "progled'o", za moj pojam. :lol:
Nemam samopouzdanja nimalo i imam viška vremena. :D Eto, jesi li sretan? :D I misli o meni šta god želiš, samo ne vrijeđaj ljude koji ti nisu istomišljenici, jer je to nekako necivilizirano. :D A možda treba da progledam prvo, pa shvatim da nije? :D
Jako losa taktika. Uletis na topic, ubacis neku misao bez da je objasnis, napadnes pokretaca teme na nacin da mu prelistas sve postove i nadjes njegove stare napisane smijurije, i sad nastavis sa offtopicom i spamom jer znas za opciju lock teme.
Sretno tebi i tvom uvjerenju, kojeg se ocito previse stidis, cim ga cuvas samo za sebe.. :thumbup:
pussysmoke

#386 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

VeriBizi wrote:
nasa wrote:Ja koliko sam skontala @inf.666 i @bizet vi ste bivsi vjernici,a @veri bizi je bivsi ateista,
to je bas zanimljivo....
Par događaja pa duže promišljanje, čitanje, istraživanje ... :D Mix svega, ko bi se više sjetio redoslijeda. :)
I mene zanima kako je to išlo. VeriBizi ti si prvo bila vjernica, zatim ateista i ponovo vjernica? Malo to objasni, ako nije problem.
VeriBizi

#387 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

pussysmoke wrote:
VeriBizi wrote:Ne trebaš se pravdati ni meni ni bilo kome drugom, samo mi smeta što vrijeđaš neistomišljenike nazivajući ih duševno slijepim. To nije ok, čak bi se i David složio sa mnom. :razz: :D I mani se paranoje, došla sam na ovu temu iz istog razloga ko i na sve druge - da proćumuram koju prije spavanja. :D
Očito je da nisi baš upoznata sa načinom na koji vjernici postupaju sa ateistima.
Vjeruj mi da jesam, bila sam ateista dobrih 25 godina svog života. :D Međutim, ako je neko neandertalac, moraš li se i ti po automatizmu spustiti na taj nivo? Ili se trudiš biti i ostati ono što jesi. :) Pa da svi pjevamo: "on je čo'ek duševan i fin, vazda gledaj da se družiš s njim". :lol:
pussysmoke

#388 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

@VeriBizi

Naravno da ne. Samo je pitanje da li tebe to zaista vrijeđa, ako ti znaš da nisi? Jedna mi stvar nije jasna, dvadeset i pet godina ateizma i zatim se vraćaš vjeri, ogromno iskustvo koje ne želiš da podijeliš s nama. Zašto?
VeriBizi

#389 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

pussysmoke wrote:I mene zanima kako je to išlo. VeriBizi ti si prvo bila vjernica, zatim ateista i ponovo vjernica? Malo to objasni, ako nije problem.
Ne, odgojena ko ateista, bila radikalni ateista više od polovine svog života i onda preokret. :) O detaljima ne mogu, oprosti, suviše privatne stvari su u pitanju. :) A i inače smatram da bi vjera trebala biti privatna stvar. :)

Ne bih da budem ko pojedini bivši pušači ... prestanu nakon 20 godina fumaranja po 3 kutije dnevno, pa onda preko noći postanu fanatici koji samo trune o štetnosti cigara. :D Neko davno reče, ako si uspio postati bivši pušač, postani i bivši smarač, Tita ti. :lol: E tako je i sa vjerom ... nemam ja šta kome pametovati, svako ima svoje. :D Ni mene niko svojevremeno nije mogao ubijediti da povjerujem. Čitala Svete knjige samo da bih se mogla raspravljat' sa religioznim sagovornicima. :D
pussysmoke

#390 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

@VeriBizi

Znam jako malo ljudi koji su odgojeni kao ateisti, a još manje onih koji su nakon toliko godina nevjerovanja odlučili da vjeruju, ili počeli da vjeruju. Zvuči dosta konfuzno. Vjerovatno zato što sam mislio da stvari treba da idu u drugom smjeru. U svakom slučaju hvala na odogovoru.
VeriBizi

#391 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Eto, sad znaš mene. :D
nasa

#392 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

VeriBizi wrote:
pussysmoke wrote:I mene zanima kako je to išlo. VeriBizi ti si prvo bila vjernica, zatim ateista i ponovo vjernica? Malo to objasni, ako nije problem.
Ne, odgojena ko ateista, bila radikalni ateista više od polovine svog života i onda preokret. :) O detaljima ne mogu, oprosti, suviše privatne stvari su u pitanju. :) A i inače smatram da bi vjera trebala biti privatna stvar. :)

Ne bih da budem ko pojedini bivši pušači ... prestanu nakon 20 godina fumaranja po 3 kutije dnevno, pa onda preko noći postanu fanatici koji samo trune o štetnosti cigara. :D Neko davno reče, ako si uspio postati bivši pušač, postani i bivši smarač, Tita ti. :lol: E tako je i sa vjerom ... nemam ja šta kome pametovati, svako ima svoje. :D Ni mene niko svojevremeno nije mogao ubijediti da povjerujem. Čitala Svete knjige samo da bih se mogla raspravljat' sa religioznim sagovornicima. :D
Svako ima svoje neke intimne razloge i promisljanje koje ga je dovelo do vjere ili nevjere,ne moze se to bas ni objasniti....
Ali sustina je da je to ipak vise od citanja Svetih knjiga jer i puno nevjernika ih cita i ne desi se nista dok neko postane vjernik s prvim dodirom s vjerom,pa tek kasnije izucava i trazi odgovore u S.knjigama!
VeriBizi

#393 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Infidel666 wrote:
VeriBizi wrote:Ama, nemam namjeru da se raspravljam sa tobom. Previše si duševno "progled'o", za moj pojam. :lol:
Jako losa taktika. Uletis na topic, ubacis neku misao bez da je objasnis, napadnes pokretaca teme na nacin da mu prelistas sve postove i nadjes njegove stare napisane smijurije, i sad nastavis sa offtopicom i spamom jer znas za opciju lock teme.
Sretno tebi i tvom uvjerenju, kojeg se ocito previse stidis, cim ga cuvas samo za sebe.. :thumbup:
Prvo, nisam ni gledala ko je pokretač teme. Treba li neki orden da ti dam za pokretanje? Duboki naklon?
Drugo, nisam te napala, reagovala sam na tvoj napad ka "sapatniku" Kornoliju. Imaš duple aršine ... ok je ako ti nekoga napadneš, a ako neko uzvrati - onda to nikako ne valja. Oprosti, nedodirljivi, nisam te prepoznala. Ako si spreman druge šamarati, onda budi spreman da primiš povratnu. :D
Treće, ako te toliko bole vlastite smijurije, ne postavljaj ih svima na izvol'te jer si na temi Arrivals proveo više vremena nego neko u školi.
Četvrto, svi gledamo na svijet i ljude kroz prizmu vlastitog bića, pa ako si ti taktičar, imaš skrivene namjere i stidiš se svojih ubjeđenja ne mora značiti da je to slučaj i sa drugim ljudima.
I peto, otvorio si temu a ne fabriku. I ako se zatvori, otvorićeš novu. Malo si preozbiljno sve ovo shvatio. :D
VeriBizi

#394 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

nasa wrote: Svako ima svoje neke intimne razloge i promisljanje koje ga je dovelo do vjere ili nevjere,ne moze se to bas ni objasniti....
Ali sustina je da je to ipak vise od citanja Svetih knjiga jer i puno nevjernika ih cita i ne desi se nista dok neko postane vjernik s prvim dodirom s vjerom,pa tek kasnije izucava i trazi odgovore u S.knjigama!
Slažem se. A ima i mnogo "vjernika" koji na dnevnoj osnovi iščitavaju Svete knjige, mada baš i ne praktikuju ono što pročitaju. Ili vjernika koji vjeruju onako kako su ih naučili, odgojeni su u vjeri, a ne trude se baš da čitaju, razmišljaju i propituju svoje stavove.
pussysmoke

#395 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

nasa wrote: Svako ima svoje neke intimne razloge i promisljanje koje ga je dovelo do vjere ili nevjere,ne moze se to bas ni objasniti....
Naravno. Mene samo zanima kako to ljudi "odluče" da vjeruju u nešto što im je čitav život bilo smiješno.

Ja sam odrastao u porodici u kojoj su roditelji bili čvrsto vjerski nastrojeni, tako sam i odgajan, ali sam već kao dijete shvatio da je to pogrešno. A onda sam vidio kako me tretira porodica, familija, pojedini prijatelji, samo zato što nemamo ista uvjerenja. Kao da sam mali zeleni. :mrgreen:
nasa

#396 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

nasa

#397 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

pussysmoke wrote:
Naravno. Mene samo zanima kako to ljudi "odluče" da vjeruju u nešto što im je čitav život bilo smiješno.

Ja sam odrastao u porodici u kojoj su roditelji bili čvrsto vjerski nastrojeni, tako sam i odgajan, ali sam već kao dijete shvatio da je to pogrešno. A onda sam vidio kako me tretira porodica, familija, pojedini prijatelji, samo zato što nemamo ista uvjerenja. Kao da sam mali zeleni. :mrgreen:
A mene nisu nista ucili,nana nesto malo nista posebno i bila uvjerena da nikad necu vjerovati i bezveze vise iz stida od neznanja uzmem malo da se edukujem i nista posebno nisam ni procitala ali pocne mi se motati po glavi da ipak nesto ima i tako sve vise i postanem vjernik prije nego sam znala gotovo ista o bilo kojoj religiji :-D
Kroksica

#398 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

pussysmoke wrote:

Cuj k'o dijete. E sad si ga vala preĆero.
VeriBizi

#399 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

pussysmoke wrote:Naravno. Mene samo zanima kako to ljudi "odluče" da vjeruju u nešto što im je čitav život bilo smiješno.

Ne dolazi ta odluka odjednom. Ja sam se nekoliko godina ubijala traženjem odgovora na neka svoja pitanja i objašnjenje za stvari koje su se dešavale. Nema vrata na koje nisam kucala, literature koju nisam nabavila. I tek nakon nekog vremena ... eureka. :lol:

A vjerujem da te je okolina tretirala grozno, osjetila sam to na svojoj koži mnogo puta. Čak i nakon "eureke". :) Valjda nisam dovoljno tradicionalna, konvencionalna i zatucana u tom svom ubjeđenju, pa ni to ne valja. :D Ko bi narodu ugodio ... zato ni ne pokušavaj. :)
pussysmoke

#400 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

Kroksica wrote: Čuj k'o dijete. E sad si ga vala preĆero.
Čini ti se. Upravo je poenta u tome što sam bio dijete. Kad si mlad sve te zanima i sve proučavaš, ispituješ. I kada vidiš da stvari nisu onakve kakvim se predstavljaju, počneš još više da sumnjaš.
Post Reply