Nova fetva reisuleme

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arte.fakt

#376 Re: Nova fetva reisuleme

Post by arte.fakt »

plain vanilla wrote:
arte.fakt wrote:sto kaze jedna narodna poslovica " Ja sam svoje od kukirao sad hocel svanut nije do mene . rece horoz " tako je i sa vitrama moje je da dam e sad gdje ce zavrsiti i hocel od toga biti kakvog hajra od toga to nije do mene . Djela u islamu se vrednuju po nijetu . Sirotinje se treba sjetiti uvijek ne samo za vitre , sadaka je obavezna tokom cijele godine . Medzutim ne treba imati velika ocekivanja od ljudi kojima je bajram i ime jedina dodirna tacka sa islamom.

ma jelte? jel to ti procjenjujes ovdje ko je koliki vjernik?
blago nama, pa ovdje sve Bogovi naki na temi, mora da radis u IZ, haman je to prijelazna bolest

ko god se usudi nesto reci protiv IZ, odmah je on nakav cafir s muslimanskim imenom

samo treba velicati reisa i IZ, nema veze sto su lopovi veci od mene 10 puta, sutite, samo nek puca

bljak
Kakav ba uposlenik , Reis licno . Djela i ponasanje odaju vijernika . Barem onu njegovu vanjsku stranu a sta je u srcu i samoci to jedino Allah dz.s. zna .
jyqan

#377 Re: Nova fetva reisuleme

Post by jyqan »

Izvinite ako je bilo na ranijim postovima, ali sjecam se iz mekteba:

Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! - A Allah sve zna i mudar je. Et–tevba, 60.

Bio sam kad se pričalo o ovj fetvi na hutbi, i mislim da je reis samo sebi i iz-u nanio štetu sa ovim jer će samo stvoriti revolt kod vjernika, pa ako ajet ovako eksplicite spominje i u ilmihalu djeca uče, kako sad svarit ovo novo?

Veliki, veliki gaf za rukovodstvo iz, kakve god se metafore i racionalizacije koristile, kad kontriraš u ovako očitim stvarima ajetima, onda možeš komotno kontrirati i u svemu drugome, a toga me je kod nas najviše strah... moći ćemo kad ovo progutamo po potrebi i ostalim fetvama kreirati svoj "evropski" islam

meni recimo padaju na pamet indulgencije
novi.dan.nova.nafaka

#378 Re: Nova fetva reisuleme

Post by novi.dan.nova.nafaka »

ultima_palabra wrote:
BHF_Manijak wrote:A cekaj msikine, jel to neki oficijelni stav nekog ucenjaka o nevalajnosti fetve ili tvoje proizvoljno misljenje? Ako je ovo drugo, hmm ne bih se bas usudio slijediti ga!
A šta ima veze čije je mišljenje, ako je od nekog učenjaka onda je ispravno, a ako je od forumaša onda ne vrijedi ništa? Valjda nam je Allah dž.š. svima dao mozak da prosuđivamo i neku odgovornost za svoje postupke od koje ne treba bježati.
Zato nam i jeste ovako... uvijek se sklanjamo u stranu i puštamo drugima (obično mediokritetima) da odlučuju u naše ime. Islam i jeste različit od drugih religija zato što:
1. nema posrednika između čovjeka i Boga
2. ohrabruje se čovjek da uči i traži nauku, a ne da prihvaća dogme "učenjaka" kao da su Bogom dane.
Ovakvim "fetvama" se oba ova postulata pokušavaju baciti u blato.
Boga mi, dijelom si u pravu, ali i debelo griješiš: velika je razlika u Islamu između učenjaka i pobožnjaka, a kamoli tek između učenjaka i običnog čovjeka (Vrijednost učenog nad pobožnim je kao vrijednost Mjeseca nad ostalim zvijezdama). "Učenjaci su nasljednici poslanika" je hadis koji je izgovorio Poslanik a.s.
Da bi donio neku fetvu, učenjak analizira desetine hadisa i mnogo mišljenja drugih učenjaka, da bi je primijenio na mjesto i vrijeme u kojem donosi fetvu. A većina običnih ljudi ne zna ni 10 sura iz Kur'ana. I kako od tog čovjeka da očekuješ razboritost po pitanju vjere. Ne kažem sad da su svi ovce, ali to posredovanje između ljudi i Boga u smislu islamskih učenjaka si paša moj dobro pobrkao...
novi.dan.nova.nafaka

#379 Re: Nova fetva reisuleme

plain vanilla wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Međutim, uzalud vam trud svirači: raspirujući mržnju prema IZ-u, blateći svaki njihov postupak nećete postići da ih vjernici zamrze. Kao što reče moj prethodnik, "Djela se cijene prema nijjetu" - je jedan od temeljnih postulata vjere. Svako ko je dao vitre u IZ će aBd imati nagradu kod Boga. A IZ će se popraviti - imaju dosta grešaka, ali ide na bolje...
samo o tim greskama ne smijemo naglas pricati, ispast cemo baklava muslimani
dobro je, pa nema licemjerja
Naravno da se smije pričati, samo što većina od mržnje prema IZ-u ne može razdvojiti konstruktivnu od nekonstruktivne kritike. Također, po meni je bezveze da se o ovakvim stvarima raspravlja ičim drugim do vjerskom argumentacijom. Kažem, kafanska logika je za kafanu, ovdje je stvar vjerovanja u Boga koji će svakome pravilno odvagati ("ko bude učinio nepravdu koliko trun vidjet će je"), nevidljivi svijet, i nagradu koja će uslijediti tek na Sudnjem danu. ;-)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#380 Re: Nova fetva reisuleme

Post by plain vanilla »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
plain vanilla wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Međutim, uzalud vam trud svirači: raspirujući mržnju prema IZ-u, blateći svaki njihov postupak nećete postići da ih vjernici zamrze. Kao što reče moj prethodnik, "Djela se cijene prema nijjetu" - je jedan od temeljnih postulata vjere. Svako ko je dao vitre u IZ će aBd imati nagradu kod Boga. A IZ će se popraviti - imaju dosta grešaka, ali ide na bolje...
samo o tim greskama ne smijemo naglas pricati, ispast cemo baklava muslimani
dobro je, pa nema licemjerja
Naravno da se smije pričati, samo što većina od mržnje prema IZ-u ne može razdvojiti konstruktivnu od nekonstruktivne kritike. Također, po meni je bezveze da se o ovakvim stvarima raspravlja ičim drugim do vjerskom argumentacijom. Kažem, kafanska logika je za kafanu, ovdje je stvar vjerovanja u Boga koji će svakome pravilno odvagati ("ko bude učinio nepravdu koliko trun vidjet će je"), nevidljivi svijet, i nagradu koja će uslijediti tek na Sudnjem danu. ;-)
pa kud ce veci vjerski argument od njihove izjave da mi se vitre ne pikaju ako nemam potvrdu IZ???????????
kakve to veze ima s kafanom????
ultima_palabra

#381 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ultima_palabra »

ultima_palabra wrote:
BHF_Manijak wrote:A cekaj msikine, jel to neki oficijelni stav nekog ucenjaka o nevalajnosti fetve ili tvoje proizvoljno misljenje? Ako je ovo drugo, hmm ne bih se bas usudio slijediti ga!
A šta ima veze čije je mišljenje, ako je od nekog učenjaka onda je ispravno, a ako je od forumaša onda ne vrijedi ništa? Valjda nam je Allah dž.š. svima dao mozak da prosuđivamo i neku odgovornost za svoje postupke od koje ne treba bježati.
Zato nam i jeste ovako... uvijek se sklanjamo u stranu i puštamo drugima (obično mediokritetima) da odlučuju u naše ime. Islam i jeste različit od drugih religija zato što:
2. ohrabruje se čovjek da uči i traži nauku, a ne da prihvaća dogme "učenjaka" kao da su Bogom dane.
Boga mi, dijelom si u pravu, ali i debelo griješiš: velika je razlika u Islamu između učenjaka i pobožnjaka, a kamoli tek između učenjaka i običnog čovjeka (Vrijednost učenog nad pobožnim je kao vrijednost Mjeseca nad ostalim zvijezdama). "Učenjaci su nasljednici poslanika" je hadis koji je izgovorio Poslanik a.s.
Da bi donio neku fetvu, učenjak analizira desetine hadisa i mnogo mišljenja drugih učenjaka, da bi je primijenio na mjesto i vrijeme u kojem donosi fetvu. A većina običnih ljudi ne zna ni 10 sura iz Kur'ana. I kako od tog čovjeka da očekuješ razboritost po pitanju vjere. Ne kažem sad da su svi ovce, ali to posredovanje između ljudi i Boga u smislu islamskih učenjaka si paša moj dobro pobrkao...
Svakako da je mišljenje učenog čovjeka bitno, međutim nije obavezujuće, pogotovo ako čovjek u srcu osjeća da je pogrešno.

Eno ti par postova iznad mišljenje učenog čovjeka... ajeti, hadisi, praksa Poslanika a.s. i ashaba, ali to ne treba uzeti u obzir jer nije "certificiran" :roll:
novi.dan.nova.nafaka

#382 Re: Nova fetva reisuleme

plain vanilla wrote:pa kud ce veci vjerski argument od njihove izjave da mi se vitre ne pikaju ako nemam potvrdu IZ??????????? kakve to veze ima s kafanom????
Pa naravno da ima sa kafanom, jer bi ti za taj argument trebala donijeti vjerski kontraargument, mišljenje drugog učenjaka ili još bolje ajet/hadis.
Kao što rekoh, ulema je tu da tumači vjeru, i određene situacije vezane za mjesto i vrijeme, pa i to hoće li neko djelo biti primljeno ili ne. Ne možeš na primjer zaklati svinju za Kurban. E sad, ta stvar je više nego očita. Međutim, masa je drugih situacija, poput ove, o kojoj se itekako da diskutovati, ali na argumentovan islamski način, a ne povicima: ne može to tako.
novi.dan.nova.nafaka

#383 Re: Nova fetva reisuleme

ultima_palabra wrote:Svakako da je mišljenje učenog čovjeka bitno, međutim nije obavezujuće, pogotovo ako čovjek u srcu osjeća da je pogrešno.
Eno ti par postova iznad mišljenje učenog čovjeka... ajeti, hadisi, praksa Poslanika a.s. i ashaba, ali to ne treba uzeti u obzir jer nije "certificiran" :roll:
Da, ali se ipak radi o učenom čovjeku - on će imati jednu nagradu ako pogriješi u svojoj fetvi, a dvije ako pogodi. A ti ćeš se na Sudnjem danu moći pozvati na njega i reći: Gospodaru, on je dao dokaze i ja sam prosudio da su OK.
A koje će opravdanje čovjek pred Allaha džš na Sudnji dan donijeti za djelo koje je učinio ne konsultujući nikoga. Mlatne svojom glavom i veli: "ma ko njih šiša, znam ja da to ne treba tako. Ko su oni da mi govore šta ja trebam uraditi."
Razumiješ sad šta hoću reći ?
arte.fakt

#384 Re: Nova fetva reisuleme

Post by arte.fakt »

ultima_palabra wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:A šta ima veze čije je mišljenje, ako je od nekog učenjaka onda je ispravno, a ako je od forumaša onda ne vrijedi ništa? Valjda nam je Allah dž.š. svima dao mozak da prosuđivamo i neku odgovornost za svoje postupke od koje ne treba bježati.
Svakako da je mišljenje učenog čovjeka bitno, međutim nije obavezujuće, pogotovo ako čovjek u srcu osjeća da je pogrešno.

Eno ti par postova iznad mišljenje učenog čovjeka... ajeti, hadisi, praksa Poslanika a.s. i ashaba, ali to ne treba uzeti u obzir jer nije "certificiran" :roll:[/quote]
Kada covjek zavrsi medresu dobije izun odnosno dozvolu za tumacenje islamskim propisa a za misljenje o islmaskim propisima je potrebno malo vise skole i zalaganja . Isto tako misljenje nikada ne donosi jedan ucenjak sam. vec za kompetno misljenje o islamskim propisima je potrebno vise njih kao i konsenzus izmedju njih , npr . Vijece za fetve na celu sa fetva eminom dr. Ljevakovicem . Allah najbolje zna ...
BHF_Manijak

#385 Re: Nova fetva reisuleme

Post by BHF_Manijak »

ultima_palabra wrote: A šta ima veze čije je mišljenje, ako je od nekog učenjaka onda je ispravno, a ako je od forumaša onda ne vrijedi ništa? Valjda nam je Allah dž.š. svima dao mozak da prosuđivamo i neku odgovornost za svoje postupke od koje ne treba bježati.

A recimo druze da ima veze cije je misljenje, jer ce ucen covjek, ucen znanjem iz vjere i o vjeri, bazirano na cinjenicama, argumentima i slicno, a ovo nase je palamudjenje i naglabanje, moje, tvoje, petog, desetog u tome je razlika. Niko ne kaze da ne treba da mislis ili da ti neko treba nametati misljenje, ali jasno se razlikuje misljenje ucenog covjeka i "obicnog" covjeka.
Ponavljam sto sam govorio i Vanilli, oni su uceni i poduceni za to, da donose takve odluke, stoga je i daleko veca odgovornost na njima i toga su se prihvatili donosnjeme fetve, pa onda to i postujte.
A evo kad ste spremni osuditi taj potez, hajmo se onda dogovorit da svako u svom dzematu pokrene inicijativu da se imam placa svaki mjesec? Hoce aha, pa ljudi ne mogu za grijanje u dzamiji da saberu a kamo li da plate imamu platu, ali zato smo uvijek i namah spremni osuditi IZ kada pokusa da obezbjedi sredstva sebi i zajednici za normalno funkcionisanje. Nista ne funkcionise samo od sebe, ni medrese, ni profesori u njima, ni hrana koje se tu jede, ni FIN ni profesori na njemu, ni plate imamima itd, sve to treba platiti a od kojih para? Od Zajednice? Pa znas i sam kako smo tijesni na djepu!

To je to neznanje o kojem ti pricam...Isto sto je 90% ljudi spremno osuditi gradnju neke nove dzamije, iako nemaju pojma da ne urgira IZ gradnju iste vec ljudi, evo konkretno zadnji primjer dzamija koja se na Dobrinji gradi. zato je 99% ljudi, posebno onih koji dzamiju vide eventualno jednom u godini, bio spremno to popljuvati, 'ta ima IZ graditi dzamije na svakom koraku ovo ono, ko da iz njegovog djepa pare uzimaju. I tako je sa 90% dzamija, sem onih vecih projekata tipa kad je Fahdova bila u pitanju ili Istiklal, ali jok, popljuj odmah iako pojma o tematici nemas. Ovo ne mislim konkretno na tebe vec generalno pricam.
plain vanilla

#386 Re: Nova fetva reisuleme

Post by plain vanilla »

plain vanilla wrote:pa kud ce veci vjerski argument od njihove izjave da mi se vitre ne pikaju ako nemam potvrdu IZ??????????? kakve to veze ima s kafanom????

Pa naravno da ima sa kafanom, jer bi ti za taj argument trebala donijeti vjerski kontraargument, mišljenje drugog učenjaka ili još bolje ajet/hadis.
Kao što rekoh, ulema je tu da tumači vjeru, i određene situacije vezane za mjesto i vrijeme, pa i to hoće li neko djelo biti primljeno ili ne. Ne možeš na primjer zaklati svinju za Kurban. E sad, ta stvar je više nego očita. Međutim, masa je drugih situacija, poput ove, o kojoj se itekako da diskutovati, ali na argumentovan islamski način, a ne povicima: ne može to tako.
pa ovo ocito moze ovako, samo se meni ne svidja
moze sve kako oni kazu, jer su oni iznad svih dosadasnjih propisa, izgleda

ljudi vam donose argumente, ali niko ne cita nego ih odmah proglasavaju nikakvim vjernicima, kako ti ono rece baklava muslimanima i sl..sprdate se s necijom vjerom, tbj
samo jer ljudi iznose svoje misljenje o lopovluku IZ
matematicar_teski

#387 Re: Nova fetva reisuleme

Post by matematicar_teski »

Idžma i kijas ne mogu biti ispred Casnog Kur'ana. Allah dž.š. nam je naredio prije 1500 godina kome se zekat moze dati i nema price.

E sad ne razumijem zasto ovo treba reisu, niko ne moze suditi da li ce njegova sadaka biti primljena.

Zekat je sart(obaveza svakog muslimana), te isti ti muslimani ne mogu reci necu ja davati sad nikako, ako se smatraju naravno muslimanima.

Po mom misljenu najbolje je dati zekat razlicitim kategorijama,svima pomalo.
novi.dan.nova.nafaka

#388 Re: Nova fetva reisuleme

matematicar_teski wrote:Idžma i kijas ne mogu biti ispred Casnog Kur'ana. Allah dž.š. nam je naredio prije 1500 godina kome se zekat moze dati i nema price.
Po mom misljenu najbolje je dati zekat razlicitim kategorijama,svima pomalo.
:D Ooooo, izvini, nismo te odmah prepoznali. Inače, Idžma i Kijas se odnose na učenjake, bolan ne bio. Evo, sasvim jednostavan problem raspodjele imovine prema šerijatu mi riješi bez pomoći bilo kojeg poznavaoca islamskog prava: umre čovjek koji ima 2 sina, 1 kćerku, suprugu, oca, majku i dva brata...
plain vanilla wrote:ljudi vam donose argumente, ali niko ne cita nego ih odmah proglasavaju nikakvim vjernicima, kako ti ono rece baklava muslimanima i sl..sprdate se s necijom vjerom, tbj samo jer ljudi iznose svoje misljenje o lopovluku IZ
Ama ženska glavo, ti se ne sprdaš sa ugledom IZ-a, Reisa i svih ostalih kad onako odokativno veliš da su lopovi, ne dajući nam u uvid niti jedan jedini dokaz!?
Ja ti velim, OK je rasprava normalna i argumentovana, pa najveći učenjaci ovog ummeta se nisu slagali - ali su se poštovali, jer su se svi bojali i boje Jednog Jedinog Boga, koji zna razlog radi kojeg je neko nešto uradio. A kamoli tek tako da neko nekoga osudi na lopovluk. I kako onda da ti ne prikačim etiketu da si mrzitelj IZ-a, kad hlupaš tako ko' Maksim po diviziji ?
plain vanilla

#389 Re: Nova fetva reisuleme

Post by plain vanilla »

a sto ih ne bih mrzila, ocito je da ni on ne vole mene
ultima_palabra

#390 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ultima_palabra »

BHF_Manijak wrote:A evo kad ste spremni osuditi taj potez, hajmo se onda dogovorit da svako u svom dzematu pokrene inicijativu da se imam placa svaki mjesec? Hoce aha, pa ljudi ne mogu za grijanje u dzamiji da saberu a kamo li da plate imamu platu, ali zato smo uvijek i namah spremni osuditi IZ kada pokusa da obezbjedi sredstva sebi i zajednici za normalno funkcionisanje. Nista ne funkcionise samo od sebe, ni medrese, ni profesori u njima, ni hrana koje se tu jede, ni FIN ni profesori na njemu, ni plate imamima itd, sve to treba platiti a od kojih para? Od Zajednice? Pa znas i sam kako smo tijesni na djepu!
U budžetu svakog nivoa vlasti su predviđena pozamašna sredstva za vjerske zajednice, tako da se ja ne brinem za njih.

Normalno da sam spreman osuditi IZ ako pare od zekata koristi za potrebe za koje nisu propisane... šta treba da im aplaudiram?
BHF_Manijak

#391 Re: Nova fetva reisuleme

Post by BHF_Manijak »

Hajde da vidimo za sta ih to iskoriste pa cemo vidjeti jsu li to potrebe po Kur'anu ili ne! ;-)
novi.dan.nova.nafaka

#392 Re: Nova fetva reisuleme

ultima_palabra wrote:
BHF_Manijak wrote:A evo kad ste spremni osuditi taj potez, hajmo se onda dogovorit da svako u svom dzematu pokrene inicijativu da se imam placa svaki mjesec? Hoce aha, pa ljudi ne mogu za grijanje u dzamiji da saberu a kamo li da plate imamu platu, ali zato smo uvijek i namah spremni osuditi IZ kada pokusa da obezbjedi sredstva sebi i zajednici za normalno funkcionisanje. Nista ne funkcionise samo od sebe, ni medrese, ni profesori u njima, ni hrana koje se tu jede, ni FIN ni profesori na njemu, ni plate imamima itd, sve to treba platiti a od kojih para? Od Zajednice? Pa znas i sam kako smo tijesni na djepu!
U budžetu svakog nivoa vlasti su predviđena pozamašna sredstva za vjerske zajednice, tako da se ja ne brinem za njih.
Dobri i čestiti ljudi, koji su duboko vjerujući u svog Gospodara, i nadajući se Njegovoj nagradi, su se davno pobrinuli sa finansiranje IZ-a i muslimana dajući svoje imetke u vakuf (jer to su dobra djela koja rastu sve do Sudnjeg dana). Samo što im je to zločinačka komunistička vlast, a i ona prije nje bespravno oduzela. Sad bi IZ ubirala milionske iznose na ime korištenja tih nekretnina: od toga bi podmirivala obaveze koje su naveli moji prethodnici, a pomagali bi se i siromašni i sve one kategorije navedeno Kur'anskim tekstom.
http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=46599
http://www.saff.ba/index.php?option=com ... &Itemid=82

Znamo da u BiH ima dosta vakufske imovine, je li ova imovina dovoljno iskorištena i uposlena u svrhu ekonomskog jačanja Islamske zajednice?

Istina je da u BiH ima dosta vakufske imovine, ali je ta imovina nacionalizirana. Dakle, još uvijek nije u posjedu vakufa. O tome upravo i govorimo. Vakuf trenutno raspolaže sa svega 5% od ukupnog procenta vakufske imovine. Tamo gdje postoje vakufname koje su precizirale namjenu vakufa, imovina se koristi u svrhe naznačene vakufnamom. Vakufi čija namjena nije precizirana vakufnamom ili uopće ne postoje vakufname, angažirani su u svrhe koje odrede direktni upravitelji (mutevelije i medžlisi) uz saglasnost Vakufske direkcije. Najčešće se prihodima od takvih vakufa finansira održavanje istih vakufa i određene aktivnosti Islamske zajednice. Inače, Vakufsku direkciju u budućnosti vidim kao glavnu logističku bazu svih aktivnosti Islamske zajednice. Ona će brigom o starim vakufima, investiranjem u nove i povratom oduzetih ostvariti materijalnu podlogu za nesmetan rad Islamske zajednice. Možete zamisliti, u kakvom će materijalnom statusu biti IZ kada joj se vrati vakufska imovina.
Platformas

#393 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Platformas »

Čuj "zločinačka komunistička vlast", u neku ruku je dobro da se svi oko nečeg slažu. Za ustaše je zločinačka, za četnike je zločinačka a evo i za "nove" muslimane(kako ih rejs voli zvat) je zločinačka.

IZ je uvijek uzimala reket, ne znam šta je ovde čudno.
Normalno je da vremenom reket raste.
novi.dan.nova.nafaka

#394 Re: Nova fetva reisuleme

Platformas wrote:IZ je uvijek uzimala reket, ne znam šta je ovde čudno.
:oops:
"100 puta ponovljena laž postaje istina" više ne pali...
GAU8

#395 Re: Nova fetva reisuleme

Post by GAU8 »

Platformas wrote:IZ je uvijek uzimala reket, ne znam šta je ovde čudno.
:oops:
"100 puta ponovljena laž postaje istina" više ne pali...
Vjerovati tebi ili vlastitim očima?? :x :x :x
arte.fakt

#396 Re: Nova fetva reisuleme

Post by arte.fakt »

Platformas wrote:Čuj "zločinačka komunistička vlast", u neku ruku je dobro da se svi oko nečeg slažu. Za ustaše je zločinačka, za četnike je zločinačka a evo i za "nove" muslimane(kako ih rejs voli zvat) je zločinačka.

naravno da je zlocinacka ... komunizam je ubio duplo vise ljudi nego 2 svjetski rat . Samo u Sovjetskom Savezu, kako pise Aleksandar Solzenjicin, komunizam je ubio 66 miliona ljudi. Naravno mi nismo jos uvijek dosli do tog nivoa svijesti da se makar pocne istrazivati o komunistickim zlocinima, jer kod nas po principu automatizma ako pocnes pricati o zlocinima komunizma odma se okarakterises kao fasista . haman bez komunizma ne mozes biti anti-fasista.
nasa

#397 Re: Nova fetva reisuleme

Post by nasa »

Najvaznije je da svi oni koji podlijezu obavezi zekate ispune svoju obavezu,a BiH je tako siromasna i toliko je ljudi kojima treba pomoc da vjerovatno nece pogrijesiti kome god da daju zekat.

Nije lose diskovati pa i kritikovati rad IZ.Svakako bi i IZ trebala obratiti paznju na kritike upucene od strane vjernika,ali mislim da nisu brojni oni koji stvarno prate i upoznati su s njenim radom,tako da se na kraju zavrsi s tim da se pise o svemu i svacemu sto bas nema veze s IZ pa cak ni s islamom.

U svakom slucaju,ne zelim vjerovati da imaju namjeru sredstva prikupljena od zekata utrositi na kupovinu novih auta :-D ili pronevjeriti na neki drugi nacin,a niti mislim da ce IZ poglasiti nemuslimanom nekog kojoj taj zekat ne uplati!
ultima_palabra

#398 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ultima_palabra »

nasa wrote:a niti mislim da ce IZ poglasiti nemuslimanom nekog kojoj taj zekat ne uplati!
Pa proglasila je... možda nije nemuslimanom, ali svakako anarhistom (anarhija all over Baščaršija :D ) i rušiteljem trećeg stuba vjere.

Da ne govorimo o reisovim šerijatskim ovlastima iz Menšure koju mu je dodijelio Hilmo Neimarlija :zoka:
nasa

#399 Re: Nova fetva reisuleme

Post by nasa »

ultima_palabra wrote:
nasa wrote:a niti mislim da ce IZ poglasiti nemuslimanom nekog kojoj taj zekat ne uplati!
Pa proglasila je... možda nije nemuslimanom, ali svakako anarhistom (anarhija all over Baščaršija :D ) i rušiteljem trećeg stuba vjere.

Da ne govorimo o reisovim šerijatskim ovlastima iz Menšure koju mu je dodijelio Hilmo Neimarlija :zoka:[/quote

_____________________________________________________________________________________________________

U ovodnom postu je ,cini mi se,prenesen samo dio fetve,koju (u cijelosti)niti sam citala niti sam prisustvala citanju,pa je tesko zakljuciti iz ovog sto je preneseno da li se misli da je "rusitelj treceg stuba islama" onaj koji opcenito izbjegava zekat ili se zeli reci da je "rusitelj"svaki vjernik koji zekat ne uplati iskljucivo IZ.Ako IZ stvarno tvrdi da je neispravan svaki zekat osim onaj koji se uplati IZ,onda bih i ja svakako voljela da cujem zbog cega tako misle!
Platformas

#400 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Platformas »

arte.fakt wrote:
Platformas wrote:Čuj "zločinačka komunistička vlast", u neku ruku je dobro da se svi oko nečeg slažu. Za ustaše je zločinačka, za četnike je zločinačka a evo i za "nove" muslimane(kako ih rejs voli zvat) je zločinačka.

naravno da je zlocinacka ... komunizam je ubio duplo vise ljudi nego 2 svjetski rat . Samo u Sovjetskom Savezu, kako pise Aleksandar Solzenjicin, komunizam je ubio 66 miliona ljudi. Naravno mi nismo jos uvijek dosli do tog nivoa svijesti da se makar pocne istrazivati o komunistickim zlocinima, jer kod nas po principu automatizma ako pocnes pricati o zlocinima komunizma odma se okarakterises kao fasista . haman bez komunizma ne mozes biti anti-fasista.
Hajmo tom logikom vidjet koliko je ljudi ubila "demokratija" i koliko će ih još ubiti ?
Al' ja, dobro je, možemo ići u džamiju. :run:

Inače je konstatacija bila upućena kolegi nafaci kao pokazatelj paradoksa koji se dešava, kad me citirao taj dio je izbrisao. :roll:
Post Reply