ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#376 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Sljedeci post koji nema veze sa temom, tema ide pod kljuc.
28/08/2012 09:31 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» fssafasf
@ Religious Fantastic - opomena!
28/08/2012 09:31 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» fssafasf
@ Religious Fantastic - opomena!
- coek
#377 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Uzas, danas ce Glogosnica izgoriti osim ako se cudo ne desi. Mjestani su prepusteni sami sebi, a protiv onakvog pozara mogu samo pokusati i to da bi sutra rekli da su pokusali
Ali i ovo ce proci, ko *ebe jedno selo, do oktobra ce se sve zaboraviti i opet ce svi za svoje glasati. Ma kakav pozar, ovdje treba atomsku bombu baciti da istrijebi ovaj primitivni narod. 
- Naia
#378 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ovoj vatri sada vise nista ne moze stati u kraj. Kada vlast nije bila u stanju da preventira ili na pocetku da je smiri, ne moze sad popraviti apsolutno nista.
Sve će izgoriti, i nek se niko ne pokušava hvalit tim da su nešto uspjeli spasiti.
Ona će da gori, dok majka priroda ne pošalje kišu i ugasi je.
Ako nas vec ovo pogadja, i ako nam je zaista zao, hajde da se odmah pocne pricati o daljoj akciji, kad izgori sve, a vatra ce prestati u jednom momentu. Sto (ni)je ucinjeno na vrijeme, sad je gotovo.
Hajdmo organizovati i popuniti fondove za posumljavanje, hajdmo napraviti akciju za popravljanje stete, i pomoci tim istraumiranim ljudima.
Vatru niko od nas ne moze ugasit, al mozemo ovu pricu nastaviti u drugom pravcu.
Hajdmo gledati unaprijed umjesto biti najglasnija gunjdjala i kriticari proslosti i proslih kondicionala, sta je ko trebao uraditi, kritika tim sumama i ljudima nece pomoci, zdrav razum i ideje hoce!
Sve će izgoriti, i nek se niko ne pokušava hvalit tim da su nešto uspjeli spasiti.
Ako nas vec ovo pogadja, i ako nam je zaista zao, hajde da se odmah pocne pricati o daljoj akciji, kad izgori sve, a vatra ce prestati u jednom momentu. Sto (ni)je ucinjeno na vrijeme, sad je gotovo.
Hajdmo organizovati i popuniti fondove za posumljavanje, hajdmo napraviti akciju za popravljanje stete, i pomoci tim istraumiranim ljudima.
Vatru niko od nas ne moze ugasit, al mozemo ovu pricu nastaviti u drugom pravcu.
Hajdmo gledati unaprijed umjesto biti najglasnija gunjdjala i kriticari proslosti i proslih kondicionala, sta je ko trebao uraditi, kritika tim sumama i ljudima nece pomoci, zdrav razum i ideje hoce!
- U-zap
#379 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ovo je van svake kontrole, jedino da 5 kanadera se stvori odjednom da gase ali svi znamo da je to nemoguce tako da se ovo samo moze jedino ugasiti tj. cekati da izgori. Ljudi sa vodenim pistoljima ne mogu nista protiv ove katastrofe..eh sad mozemo mi kriviti koga god hocemo ali svi smo mi krivi zbog stanja kakvo jeste 
- Hajlac
#380 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa i ovako su privatne prcije korumpiranih Sumarijasinuhe wrote:Privatizovati sume pa bi se vec neko o njima brinuo. Ovako ili ce ih neko posjeci ili ce ih pozar progutati.
Privatnici bi ulozili u kanadere jelda
Sto ne gumo ove kretenske pomame za privatizacijom svega i svacega!
Jaade ne mogu pojmit da se za drustvena dobra(a sume to jesu sto zbog ekoloske vrijednosti sto zbog pitke vode...) mora DRZAVA brinuti. Lakse je sve rasprodati nego se boriti za bolji sistem!
Last edited by Hajlac on 28/08/2012 10:20, edited 1 time in total.
-
Konstitutivni
#381 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
A jesu svi zapeli za kanadere i ostale nedostizne stvari.
Ja sam clan jednog DVD-a. Da je bar da su naprtnjace ispravne. Ovako kad je d*kas pola na tebe vode a pola na vatru.
Ja sam clan jednog DVD-a. Da je bar da su naprtnjace ispravne. Ovako kad je d*kas pola na tebe vode a pola na vatru.
- Hajlac
#382 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ako ozive neki novi Gorani, tu sam!Naia wrote:Ovoj vatri sada vise nista ne moze stati u kraj. Kada vlast nije bila u stanju da preventira ili na pocetku da je smiri, ne moze sad popraviti apsolutno nista.
-
sumirprimus
#383 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
katastrofa..tctcttctcct
pa jel se iko oglasio od nadleznih?gdje su oni onoliki politicari,izbori idu,mamu vam obecajte nesto normalno ko recimo 2,3 air traktora,koga briga hocel dodik il nece jebo vam on sve vise...
pa jel se iko oglasio od nadleznih?gdje su oni onoliki politicari,izbori idu,mamu vam obecajte nesto normalno ko recimo 2,3 air traktora,koga briga hocel dodik il nece jebo vam on sve vise...
- Hajlac
#384 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Dosta nam je vise njihovih shupljih obecanja; ODMAH IZNAJMITI !sumirprimus wrote:katastrofa..tctcttctcct
- nOrMaLaC
#385 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ovi požari dokazuju koliko smo mi jednostavno nesposobni u svemu od organizovanosti do gašenja i sličnog...
Svaka čast vatrogascima koji ulažu nadljudske napore da ugase ono što je u njihovoj mogućnosti...
Ali ne mogu oni učiniti ništa više nego odbraniti kuće itd.....
Oprema im je dotrajala pa vozni park koji je skoro u svim mjestima BiH u prosjeku 25 god. pa i stariji.
Nemaju opremu modernu kao nove pumpe i slične vatrogasna pomagala...
Još jedna stvar koja je apsurdna...Slušao sam vatrogasca iz Trebinja koji je rekao da nemaju nikakvu organizovanosti
sa kolegama iz Rs i obrnuto...Kaže čovjek da oni tjeraju ovaj požar kod Mostara na teritoriju opštine Istočni Mostar
unutar RS ko da njima prepuste brigu nad njim....
Svaka čast vatrogascima koji ulažu nadljudske napore da ugase ono što je u njihovoj mogućnosti...
Ali ne mogu oni učiniti ništa više nego odbraniti kuće itd.....
Oprema im je dotrajala pa vozni park koji je skoro u svim mjestima BiH u prosjeku 25 god. pa i stariji.
Nemaju opremu modernu kao nove pumpe i slične vatrogasna pomagala...
Još jedna stvar koja je apsurdna...Slušao sam vatrogasca iz Trebinja koji je rekao da nemaju nikakvu organizovanosti
sa kolegama iz Rs i obrnuto...Kaže čovjek da oni tjeraju ovaj požar kod Mostara na teritoriju opštine Istočni Mostar
unutar RS ko da njima prepuste brigu nad njim....
-
Suzie Q
#386 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
malo me irittira ova priča "...da 10.000 ljudi prospe bocu vode ugasili bi...što ne idete gasiti itd itd"
i vatrogasne jedinice i gorska služba spašavanja upozoravaju građane da ne idu samoinicijativno jer ne mogu pomoći, samo bi još mogli napraviti veći belaj pa da imaju i ljudske žrtve.
velika većina naših građana nije osposobljena ni za rukovanje PP aparatom a kamoli da se bori s vartom ovih razmjera koja se širi kao luda. na većinu terena ni vatrogasci ne mogu prići jer je ili minirano ili nedostupno osim iz aviona.
prošla su lijepa vremena kad je civilna zaštita mobilizirala ljude i probnim vježbama učila kako se ponašati u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama. sada toga nema i koliko god htjeli pomoći, građani ne mogu puno učiniti. prije smo u osnovnoj učili razlikovati sirene uzbune a meni je to do rata apstraktno bilo a danas djeca uče da vuk živi na grani.
ove slike s mosta begića i begovića jesu užas, ali tamo je gorilo i u čertvrtak/petak ali na vrhu planine, kad se u ponedjeljak spustilo na magistralu svi su se zabrinuli, a do tada nije bilo prioritet jer nema kuća iako je sve bilo u dimu i iako se znalo da će se proširiti.
mene srce boli što ne mogu ništa učiniti, ali sam sigurna da definitivno možemo ovo:
pokrenuti peticiju i pošto svaki mjesec plaćamo CZ od plaća tražiti odgovornost
pokrenuti akciju prikupljanja novca, humanitarne telefone ili šta već i donirati novac za vatrogasnu opremu i sve što treba
kad se jednoga dana ugasi, lijepo se svi pokrenuti i u pošumljavanje. vjerujem da svi možemo odvojiti iz svog džepa novac makar za jedno drvo. nešto poput ove akcije Let's do it.
i vatrogasne jedinice i gorska služba spašavanja upozoravaju građane da ne idu samoinicijativno jer ne mogu pomoći, samo bi još mogli napraviti veći belaj pa da imaju i ljudske žrtve.
velika većina naših građana nije osposobljena ni za rukovanje PP aparatom a kamoli da se bori s vartom ovih razmjera koja se širi kao luda. na većinu terena ni vatrogasci ne mogu prići jer je ili minirano ili nedostupno osim iz aviona.
prošla su lijepa vremena kad je civilna zaštita mobilizirala ljude i probnim vježbama učila kako se ponašati u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama. sada toga nema i koliko god htjeli pomoći, građani ne mogu puno učiniti. prije smo u osnovnoj učili razlikovati sirene uzbune a meni je to do rata apstraktno bilo a danas djeca uče da vuk živi na grani.
ove slike s mosta begića i begovića jesu užas, ali tamo je gorilo i u čertvrtak/petak ali na vrhu planine, kad se u ponedjeljak spustilo na magistralu svi su se zabrinuli, a do tada nije bilo prioritet jer nema kuća iako je sve bilo u dimu i iako se znalo da će se proširiti.
mene srce boli što ne mogu ništa učiniti, ali sam sigurna da definitivno možemo ovo:
pokrenuti akciju prikupljanja novca, humanitarne telefone ili šta već i donirati novac za vatrogasnu opremu i sve što treba
kad se jednoga dana ugasi, lijepo se svi pokrenuti i u pošumljavanje. vjerujem da svi možemo odvojiti iz svog džepa novac makar za jedno drvo. nešto poput ove akcije Let's do it.
- Hajlac
#387 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Podsjecanje za one kratkog pamcenja : prosla jesen je bila nenormalno i potpuno susna!
Sta ako i ova bude!
Treba li ova vlast cekati kise koje mozda ni za 10-20 dana nece doci? Ako i tad.
Za vasu informaciju, barem do nedjelje po prognozama nema ni traga kisama!
Kriminalno ponasanje odgovornih.
Jedni seru o kisnim dovama a drugi o narodu koji ispija kafe umjesto da ide gasiti sumski pozar bez da iko razmislja o obuci, opremi i Dobrovoljnim Vatrogasnim Drustvima! Cak je i dekan Sumarskog fakulteta prozvao narod umjesto 3500 pripadnika Sumarija, CZ, OSBiH, Vlast!
Ublehasi
Sta ako i ova bude!
Treba li ova vlast cekati kise koje mozda ni za 10-20 dana nece doci? Ako i tad.
Za vasu informaciju, barem do nedjelje po prognozama nema ni traga kisama!
Kriminalno ponasanje odgovornih.
Jedni seru o kisnim dovama a drugi o narodu koji ispija kafe umjesto da ide gasiti sumski pozar bez da iko razmislja o obuci, opremi i Dobrovoljnim Vatrogasnim Drustvima! Cak je i dekan Sumarskog fakulteta prozvao narod umjesto 3500 pripadnika Sumarija, CZ, OSBiH, Vlast!
Ublehasi
-
TRŠ
#388 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Samo da pitam, zar nema vec % iz budzeta koji ide za ovoSuzie Q wrote:malo me irittira ova priča "...da 10.000 ljudi prospe bocu vode ugasili bi...što ne idete gasiti itd itd"
- Prpa.ba
#389 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Budzet nije javno dobro vec privatno vlasnistvo politickih partija, popratnih dzabojeda te njima odgovarajucih prileznica. Zato se sve u ovoj drzavi rjesava humanitarnim akcijama, od slanja na lijecenje, preko gradnje kuca za socijalno ugrozene, do gasenja pozara. Porezi su harac koji bespogovorno pripada velikim gazdama, to je kulturno naslijedje osmanske okupacije.TRŠ wrote:Samo da pitam, zar nema vec % iz budzeta koji ide za ovo
-
Suzie Q
#390 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ima ali dok to dođe do vatrogasaca sve će izgoriti. ima novca iz budžeta i za socijalnu pomoć i za liječenje pa opet svakodnevno skupljamo novac za pomoć.
davno sam prestala očekivati išta od ove države...
davno sam prestala očekivati išta od ove države...
- Hajlac
#391 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Htjedoh nesto slicno napisati ali nisi mogao bolje ovo srociti !Prpa.ba wrote:Budzet nije javno dobro vec privatno vlasnistvo politickih partija, popratnih dzabojeda te njima odgovarajucih prileznica. Zato se sve u ovoj drzavi rjesava humanitarnim akcijama, od slanja na lijecenje, preko gradnje kuca za socijalno ugrozene, do gasenja pozara. Porezi su harac koji bespogovorno pripada velikim gazdama, to je kulturno naslijedje osmanske okupacije.TRŠ wrote:Samo da pitam, zar nema vec % iz budzeta koji ide za ovo
Narodu se potura parola snadji se / sadaka a Elita ima sve instrumente za prikupljanje haraca.
- Hajlac
#392 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
O cemu pricas? Svasta. Kao putem donacija za opremu vatrogascima, uspjeli bi na vrijeme ugasiti pozare?Suzie Q wrote:ima ali dok to dođe do vatrogasaca sve će izgoriti.
Pa ne bi ni za 15 dana taman da se svi dignu na noge. A Prenj ce izgoriti u roku 5 dana
Last edited by Hajlac on 28/08/2012 10:53, edited 1 time in total.
-
TRŠ
#393 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Prpa.ba wrote:Budzet nije javno dobro vec privatno vlasnistvo politickih partija, popratnih dzabojeda te njima odgovarajucih prileznica. Zato se sve u ovoj drzavi rjesava humanitarnim akcijama, od slanja na lijecenje, preko gradnje kuca za socijalno ugrozene, do gasenja pozara. Porezi su harac koji bespogovorno pripada velikim gazdama, to je kulturno naslijedje osmanske okupacije.TRŠ wrote:Samo da pitam, zar nema vec % iz budzeta koji ide za ovo
-
TRŠ
#394 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Veliko prirodno bogatstvo nestade u roku od par dana zbog vlastitog interesa pojedinacaHajlac wrote:O cemu pricas? Svasta. Kao putem donacija za opremu vatrogascima, uspjeli bi na vrijeme ugasiti pozare?Suzie Q wrote:ima ali dok to dođe do vatrogasaca sve će izgoriti.
Pa ne bi ni za 15 dana taman da se svi dignu na noge. A Prenj ce izgoriti u roku 5 dana
-
Suzie Q
#395 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
činjenica jest da prikupljanjem novca ne bi momentalno pomogli ali nisu požari samo sad, požara će biti a ako se nešto ne poduzme stanje u vatrogasnim službama se neće promijeniti
a u slučaju da kiša ne padne i nakon 5 dana će negdje nešto gorjeti, cijela zemlja je pod šumom a vatra se samo širi
a u slučaju da kiša ne padne i nakon 5 dana će negdje nešto gorjeti, cijela zemlja je pod šumom a vatra se samo širi
- poznanik
#396 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa nema samo Hrvatska flotu hidroaviona konstruisanih za bacanje protivpožarne vode, vjerujem da ih mnogo više imaju i druge evropske države, kod kojih sada nema velikih požara. Neshvatljivo mi je da niko iz uprave ovom kriznom situacijom ne insistira na njihovom angažmanu, da niko iz vlasti ne reagira
Pa nema cijene koja bi se, plaćanjem za angažman ovih aviona, mogla uporediti sa štetom koja nastaje izgaranjem onolike šume
Pa Vlada HNK bi morada sada imati vanredno stanje, Vlada FBiH bi morala imati vanrednu sjednicu, Štab CZ bi morao biti na isturenom komandnom mjestu negdje u blizini ove vatre... Gdje nam je k-dant Civilne zaštite? Gdje je sada Vlast HNK, gdje je vlast Federacije?
Pa Vlada HNK bi morada sada imati vanredno stanje, Vlada FBiH bi morala imati vanrednu sjednicu, Štab CZ bi morao biti na isturenom komandnom mjestu negdje u blizini ove vatre... Gdje nam je k-dant Civilne zaštite? Gdje je sada Vlast HNK, gdje je vlast Federacije?
- Banksy
#397 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
poznanik wrote:
Pravi uzroci ove katastrofe su nemar, nebriga, javašluk, neprofesionalan i "bolimekurac" odnos svih pojedinaca i organizacija koje su dužne voditi protivpožarnu brigu, provoditi protivpožarni nadzor, kakav je predviđen Zakonom o šumama FBiH, Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, Zakonom o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i nizom zakona i propisa u FBiH koji definiraju i određuju rad Civilne zaštite.
Tačno tako.Prpa.ba wrote:
Budzet nije javno dobro vec privatno vlasnistvo politickih partija, popratnih dzabojeda te njima odgovarajucih prileznica. Zato se sve u ovoj drzavi rjesava humanitarnim akcijama, od slanja na lijecenje, preko gradnje kuca za socijalno ugrozene, do gasenja pozara. Porezi su harac koji bespogovorno pripada velikim gazdama, to je kulturno naslijedje osmanske okupacije.
I naravno da je vlast kriva, i ova i prošla i sve prethodne, i naravno da snose najveću odgovornost za ovu katastrofu. Sve da je narod stoput bolji i aktivniji i odgovorniji od ovog našeg, ovakve stvari se ne mogu riješiti ličnom inicijativom, humanitarnim djelovanjem i forumskim akcijama. Ovo se rješava sistemski, za ovo postoje nadležni i odgovorni, za ovo neko prima platu, za ovo postoje budžetska izdvajanja.
I sve da postoji kvaka u lancu komandovanja i potrebnim procedurama, kako reče Agić
http://balkans.aljazeera.net/video/agic ... nja-pozara
uz trun dobre volje moglo se u vanrednim okolnostima namaći 100 000 za najam kanadera, moglo se povući DVD-a iz cijele Federacije, mogla se poslati vojska, civilna zaštita, moglo se putem državnih medija animirati dobrovoljce, moglo se uraditi štošta da stvari ne odu ovako daleko.
Nije Hrvatska bogzna kako uređena zemlja, i nisu ljudi mentalitetom toliko drugačiji od nas, ali u par dana uspjeli su pogasiti stotine lokalnih požara, izvući 50 ljudi s mora iz olujnog nevremena, sanirati štete u poharanoj Istri i proći sve to bez ijedne ljudske žrtve, s minimalnom materijalnom štetom. Zato jer postoji sistem, postoji red i, najvažnije u svemu, postoji odgovornost.
Last edited by Banksy on 28/08/2012 11:15, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#398 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Za 13h je u Begovoj zakazano ucenje kisne dove, ocekuju se aktivno prisustvo svih gore pobrojanih.poznanik wrote:Pa nema samo Hrvatska flotu hidroaviona konstruisanih za bacanje protivpožarne vode, vjerujem da ih mnogo više imaju i druge evropske države, kod kojih sada nema velikih požara. Neshvatljivo mi je da niko iz uprave ovom kriznom situacijom ne insistira na njihovom angažmanu, da niko iz vlasti ne reagira![]()
Pa nema cijene koja bi se, plaćanjem za angažman ovih aviona, mogla uporediti sa štetom koja nastaje izgaranjem onolike šume
![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#399 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Morala,morala,morao,poznanik wrote:Pa nema samo Hrvatska flotu hidroaviona konstruisanih za bacanje protivpožarne vode, vjerujem da ih mnogo više imaju i druge evropske države, kod kojih sada nema velikih požara. Neshvatljivo mi je da niko iz uprave ovom kriznom situacijom ne insistira na njihovom angažmanu, da niko iz vlasti ne reagira![]()
![]()
Mora plata leći guzonjama do 5-og a ostalo je stvar izbora Poznaniče.
Ja još ne mogu da shvatim da neko očekuje nešto ili se nada da će se uraditi, gdje vi živite? Okrenite se malo oko sebe? Koga boli što šuma gori? Jel šuma oko Sara'jva il' Laktaša? Nije! Samim tim nije ni vandredno stanje!
- O'zone
- Globalni moderator
#400 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Koliko god ovo nekome glupo zvučalo al' ovo je jedina stvar koja će prije dati rezultate nego naša vlast.VjecitiStudent wrote:Za 13h je u Begovoj zakazano ucenje kisne dove, ocekuju se aktivno prisustvo svih gore pobrojanih.poznanik wrote:Pa nema samo Hrvatska flotu hidroaviona konstruisanih za bacanje protivpožarne vode, vjerujem da ih mnogo više imaju i druge evropske države, kod kojih sada nema velikih požara. Neshvatljivo mi je da niko iz uprave ovom kriznom situacijom ne insistira na njihovom angažmanu, da niko iz vlasti ne reagira![]()
![]()