Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
Bodkin

#376 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Bodkin »

dragan.s wrote:
poznanik wrote:Da, shvatio sam...da je civilna vlast uspjela obezbjediti osnovne životne potrebe za kakav-takav život stanovništva, da civilnom stanovništvu nije bilo dosta rata zbog sveopće bijede, možda i rat ne bi bio okončan Parizom i Daytonom.
Nadao sam se da ćeš pisati da je većini stanovništva rat bio besmislen, nepotreban, besciljan, ali izgleda da lokalno stanovništvo I. Hercegovine i mostarskog područja nije tako razmišljalo.
Hvala na odgovoru @dragane.
Kraj rata nije naravno zavisio od raspoloženja naroda.
Bilo je i ljudi koji su tako razmišljali (nepotreban, besciljan itd.), ali su bili manjina ili su otišli već na početku vani. Opšti stav je da je rat nametnut i da nema drugog izbora.
moze li jedno dodatno pitanje. kad kazes nametnut, od koga su ljudi osjecali da je nametnut. vlastitog rukovodstva ( civilnog ili vojnog), stranaca ili nekog treceg?
dragan.s

#377 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Bodkin wrote: moze li jedno dodatno pitanje. kad kazes nametnut, od koga su ljudi osjecali da je nametnut. vlastitog rukovodstva ( civilnog ili vojnog), stranaca ili nekog treceg?
"Od ostale dvije strane i od stranaca koji su rasturili Jugoslaviju radi svojih interesa." Otprilike na taj fazon.
Generalno je jako teško danas o tome govoriti 20 godina nakon tih događaja. Pod teško, mislim teško je ući u psihu običnog čovjeka (na bilo kojoj strani naravno) i shvatiti šta je on tada mislio i kako se osjećao. Jedan sistem i država koju je većina nas poznavala čitav ili većinu života se raspadao. Dešavanja na Kosovu, rat u Hrvatskoj, sjećanja na stradanja u prošlim ratovima, propagadna sa svih strana, sve su to elementi slagalice.
kv99

#378 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

Beha30 wrote: Hercegovac je upravu:

Samo ću ukratko da opišem akciju od 30.06.
U periodu prije 30.06 održavana je stalna komunikacija sa Mostarom koja se odvijala prelaskom preko Kandiljana (ko ne zna to je brdo preko puta sadašnjeg TC Bingo u Sutini). Kuriri su vise puta prelazili preko tog brda da Vrapčića. Organizacija u Vrapčićima je bila povjerena nekolicini lokalnih ljudi koji su tada još bili u HVO-u.
Sama akcija je počela 29.06. dolaskom 11 ili 13 divezanata u Vrapčiće. Ti ljudi su u sred bijela dana sa tri automobila prebačeni u Salakovac, opet u organizaciji nekolicine lokalnih ljudi.
Narednu noć 29 na 30 glavnina snaga prelazi preko Kandiljana, Debelog brda (iznad Vrapčića), iznad linija koje je držao HVO i spušta se Marića mahalu.
U zoru počinje napad u dva pravca, jedan prema liniji prema Mostaru a drugi prema Bijelom Polju i komandi u zgradi Časnih sestara + plus napad na Sjeverni logor i napad divezanata u Salakovcu.
Zna se kako se završilo.
Sutra dolazi do protivnapada. Glavne borbe se vode u području oko zgrade Časnih sestara, elementare i u šumi preko puta. Napad je odbijen, a HVO je ostao ukopan na elementari.
Da li bi ti ili neko drugi mogao da malo detaljnije opise kako se odvijala ta akcija npr uz pomoc karte jer se spominju mjesta i polozaji koje nije bas lahko skontati ako se taj kraj ne poznaje detaljno a mislim da vecina koja prati ovu temu nije tako upoznata sa tim krajem kao vi sto opisujete ta desavanja. Hvala unaprijed.
Malik Urcic

#379 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Malik Urcic »

kv99 wrote:

U periodu prije 30.06 održavana je stalna komunikacija sa Mostarom koja se odvijala prelaskom preko Kandiljana (ko ne zna to je brdo preko puta sadašnjeg TC Bingo u Sutini). Kuriri su vise puta prelazili preko tog brda da Vrapčića. Organizacija u Vrapčićima je bila povjerena nekolicini lokalnih ljudi koji su tada još bili u HVO-u.
Sama akcija je počela 29.06. dolaskom 11 ili 13 divezanata u Vrapčiće. Ti ljudi su u sred bijela dana sa tri automobila prebačeni u Salakovac, opet u organizaciji nekolicine lokalnih ljudi.
Narednu noć 29 na 30 glavnina snaga prelazi preko Kandiljana, Debelog brda (iznad Vrapčića), iznad linija koje je držao HVO i spušta se Marića mahalu.
U zoru počinje napad u dva pravca, jedan prema liniji prema Mostaru a drugi prema Bijelom Polju i komandi u zgradi Časnih sestara + plus napad na Sjeverni logor i napad divezanata u Salakovcu.
Zna se kako se završilo.
Sutra dolazi do protivnapada. Glavne borbe se vode u području oko zgrade Časnih sestara, elementare i u šumi preko puta. Napad je odbijen, a HVO je ostao ukopan na elementari.
Da li bi ti ili neko drugi mogao da malo detaljnije opise kako se odvijala ta akcija npr uz pomoc karte jer se spominju mjesta i polozaji koje nije bas lahko skontati ako se taj kraj ne poznaje detaljno a mislim da vecina koja prati ovu temu nije tako upoznata sa tim krajem kao vi sto opisujete ta desavanja. Hvala unaprijed.
Image
kv99

#380 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

Malik Urcic wrote:
kv99 wrote:

Zna se kako se završilo.
Image
Hvala za kartu sada se moze mnogo bolje shvatiti o cemu se radi. U postu o akciji se spominje da su diverzanti napali Salakovac , da li su to onih 11 ili 13 diverzanata koji se spominju da su prebaceni autima ? Kako je toliko malen broj mogao da odradi tu akciju napada na hidroelektranu ? Da li to znaci da nije bila neka jaka odbrana tu ? Hidroelektrane su obicno dobro branjeni objekti pa me zanima da li se radi o tih 11 ili 13 ili je neka druga grupa to odradila ?
Pro-ustaski forumi i mediji tvrde kako su u Sjevernom Logoru vojnici bosnjaci iz tzv hvo-a pobili na spavanju svoje suborce BiH hrvate i da su tako zauzeli tu poziciju . Zvuci kao njihova obicna propaganda ali me zanima kako je tekla ta operacija , kako je Armija uspjela da to zauzme ? Kako su uspjeli da zauzmu tu zgradu sa komandom ?
Znam da je mozda puno pitanja ali sam siguran da dosta ljudi zna malo ili nista o tim desavanjima pa je stata da se to zaboravi.
fc.velež-religija

#381 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by fc.velež-religija »

E što se načitah.
Svaka čast svima koji su učestvovali u raspravi a naročito mi je zanimljivo bilo čitati postove dragana.s.
Nekako mi je cijeli taj dio istočno od Mostara mističan,i ovo što sam pročitao je dosta edukativno.
zlajaBHF

#382 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

Da li je ARBiH ista pokusla u vezi Stoca i Dubravske visoravni???

Znam da je nesto pokusano od strane lokalnih ljudi, i to je to...
mirage77

#383 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

zlajaBHF wrote:Da li je ARBiH ista pokusla u vezi Stoca i Dubravske visoravni???

Znaci bio je neki plan prije otpocinjanja sukoba sa HVO-om kako bi trebalo odbraniti taj prostor. Imas naredbu Pasalica u kojoj se to opisuje. Medjutim propalo je iz razloga sto je bio slab spoj prema armijskim jedinicama na mostarskoj opcini. Ceta sa Gubavice je pretrpjela velike gubitke. Trebalo je rijesiti problem snaga HVO koje su bile na osjetljivim mjestima poput Rotimlje, Hodbine, Bune i koje su defacto presjekle nase snage u Dubravama i Stocu od Mostara. E sada treba malo pogledati kartu sa linijama fronta iz toga vremena i vidjeti koliko je nasa teritorija bila plitka. Dole oko Kocina i Dracevica imao si puskomet udaljenosti izmedju HV/HVO i VRS, a mi izmedju. E kako bi se to branili da smo to jos prosirili na jug i uzeli Stolac i Dubrave, a uvijek ti prijeti opasnost da te presijeku i stave u okruzenje. Naravno da je uspijela operacija Neretva i deblokirao se Mostar, onda bi se ozbiljnije moglo razmisljati i o prodoru na jug. Ali ono sto je ARBiH radila prema Stocu i Dubravama jesu izvidjacko-diverzantske akcije u toku 93.-94. koje su im nanijele prilicne gubitke i utjerale strah u kosti.
poznanik

#384 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by poznanik »

mirage77 wrote:... ono sto je ARBiH radila prema Stocu i Dubravama jesu izvidjacko-diverzantske akcije u toku 93.-94. koje su im nanijele prilicne gubitke i utjerale strah u kosti.
Proširi i naša znanja, potkrijepi nam svoju tvrdnju kakvim relevantnim podacima.

P.S.
@dragane.s, ne plaši se, slobodno komentiraj i ti :D
dragan.s

#385 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

poznanik wrote:
mirage77 wrote:... ono sto je ARBiH radila prema Stocu i Dubravama jesu izvidjacko-diverzantske akcije u toku 93.-94. koje su im nanijele prilicne gubitke i utjerale strah u kosti.
Proširi i naša znanja, potkrijepi nam svoju tvrdnju kakvim relevantnim podacima.

P.S.
Nemam šta, zbilja nemam pojma o tim akcijama.
zlajaBHF

#386 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

poznanik wrote:

P.S.
Te akcije su mi "vrlo dobro" poznate.

Pa nasi borci su malte ne zivjeli na okupiranoj teritoriji.
zlajaBHF

#387 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

mirage77 wrote:
zlajaBHF wrote:Da li je ARBiH ista pokusla u vezi Stoca i Dubravske visoravni???

Znaci bio je neki plan prije otpocinjanja sukoba sa HVO-om kako bi trebalo odbraniti taj prostor. Imas naredbu Pasalica u kojoj se to opisuje. Medjutim propalo je iz razloga sto je bio slab spoj prema armijskim jedinicama na mostarskoj opcini. Ceta sa Gubavice je pretrpjela velike gubitke. Trebalo je rijesiti problem snaga HVO koje su bile na osjetljivim mjestima poput Rotimlje, Hodbine, Bune i koje su defacto presjekle nase snage u Dubravama i Stocu od Mostara. E sada treba malo pogledati kartu sa linijama fronta iz toga vremena i vidjeti koliko je nasa teritorija bila plitka. Dole oko Kocina i Dracevica imao si puskomet udaljenosti izmedju HV/HVO i VRS, a mi izmedju. E kako bi se to branili da smo to jos prosirili na jug i uzeli Stolac i Dubrave, a uvijek ti prijeti opasnost da te presijeku i stave u okruzenje. Naravno da je uspijela operacija Neretva i deblokirao se Mostar, onda bi se ozbiljnije moglo razmisljati i o prodoru na jug. Ali ono sto je ARBiH radila prema Stocu i Dubravama jesu izvidjacko-diverzantske akcije u toku 93.-94. koje su im nanijele prilicne gubitke i utjerale strah u kosti.
Nisam vojni strateg, ali da su se zauzele dubrave i Stolac, imali bi prostor izmedju Stoca i Neretve, koji je negdje oko 15 km. Zar to nije dovoljno sirine ?
mirage77

#388 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

zlajaBHF wrote:
mirage77 wrote:

Nisam vojni strateg, ali da su se zauzele dubrave i Stolac, imali bi prostor izmedju Stoca i Neretve, koji je negdje oko 15 km. Zar to nije dovoljno sirine ?
Da imali bi prostor solidan od Neretve do Stoca. Ali sjevernije od toga oko Gnojnica, Dracevica, Blagaja... bili smo skuceni na nekolika kilometra. Tu su nas uvijek mogli pokusati i uspijeti presijeci. Ali kazem ti da bi se pokusalo ici prema Dubravama trebalo je rijesiti: Bunu, Ortijes i uspostaviti liniju na Neretvi. To je minimum. Postavlja se i pitanje da smo sve to uspijeli, kako bi odrzali taj prostor. Recimo da je linija isla Neretvom: Zitomslici-Tasovcici-Prebilovci-brda iznad Hutova ili kanjoj Bregave, Poplat ili Drenovac juzno od Stoca. Da li bi 42. bbr sama to mogla pokriti? S obzirom da je veliki broj vojno sposobnih bio zarobljen po logorima. Kako bi se ponasala VRS od Rotimlje do Stoca? Od pomoci od strane ostalih jedinica 4. korpusa nije se moglo puno ocekivati jer su i one bile prenapregnute i imale izuzetno teske linije. Pomoc iz Bosne? Nista takodje. Pasalic je trazio da se posalje ceta iz 7. brigade u Mostar samo radi morala. Nikada je nije dobio. Samo je dio specijalne policije MUP CSB Sarajevo Laste bio u Mostaru neko kratko vrijeme. Ali to je simbolicno.
mirage77

#389 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

poznanik wrote:

P.S.
Negdje sam ranije spomenuo. E. Sejtanica. To je bio profesionalac iz JNA sa sluzbom u Bileci. Inace je covjek iz Dubrava. Citao sam njegovu knjgu. Mislim da se zove Hercegovci na ognjenim vratima ili tako nesto. Inace i ja sam porijeklom iz Dubrava pa me to posebno interesuje. Znaci on dosta govori u toj knjizi o svom ratnom putu. On je bio u Njemackoj radio kao konobar ili je prao tanjire do ljeta 92. Spremao se da ide na naftnu platformu u Norvesku da radi. I onda kako to biva proradi neki inat i vrati se u Hercegovinu. Prvo je komandovao bataljonom u Dreznici. Tu opisuje kako je Nijaz Batlak ili Daidza pokusao da ga potkupi lovom za ideju HZHB. Tu je HVO zestoko napadao ali je potucen do nogu. E onda ga postavljaju za komandanta 42. bbr koja je bila sastavljena od ljudi iz opcina Stolac i Capljina. Znaci brigada je bila u losem stanju nakon progona iz Stoca i Dubrava. On tu uspostavlja treninge. Formira izvidjacko-diverzantske jedinice. Jer je i u JNA bio instruktor obuke pjesadije u Bileci. Znaci idealan covjek za to.Znaci pravi dobre jedinice, a i situacija u Dubravama je isla na ruku za izvidjacko-diverzantske akcije. Nema naroda, veliki prostor, nemogu ga pokriti, teren takodje pogodan. Znaci to je bilo idealno za izvidjanje. Te jedinice su isle duboko i to snimale na VHS. Bilo je naravno i likvidacija usamljenih bojovnika. Uglavnom hladno oruzje. Mozes naci izvjestaje i na ovoj Praljkovoj stranici.
zlajaBHF

#390 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

mirage77 wrote:
Da imali bi prostor solidan od Neretve do Stoca. Ali sjevernije od toga oko Gnojnica, Dracevica, Blagaja... bili smo skuceni na nekolika kilometra. Tu su nas uvijek mogli pokusati i uspijeti presijeci. Ali kazem ti da bi se pokusalo ici prema Dubravama trebalo je rijesiti: Bunu, Ortijes i uspostaviti liniju na Neretvi. To je minimum. Postavlja se i pitanje da smo sve to uspijeli, kako bi odrzali taj prostor. Recimo da je linija isla Neretvom: Zitomslici-Tasovcici-Prebilovci-brda iznad Hutova ili kanjoj Bregave, Poplat ili Drenovac juzno od Stoca. Da li bi 42. bbr sama to mogla pokriti? S obzirom da je veliki broj vojno sposobnih bio zarobljen po logorima. Kako bi se ponasala VRS od Rotimlje do Stoca? Od pomoci od strane ostalih jedinica 4. korpusa nije se moglo puno ocekivati jer su i one bile prenapregnute i imale izuzetno teske linije. Pomoc iz Bosne? Nista takodje. Pasalic je trazio da se posalje ceta iz 7. brigade u Mostar samo radi morala. Nikada je nije dobio. Samo je dio specijalne policije MUP CSB Sarajevo Laste bio u Mostaru neko kratko vrijeme. Ali to je simbolicno.
Da bi se Dubrave i Stolac mogle ocuvati, trebalo bi naravno osvojiti Bunu, a vjerovatno i Ortijes, to jeste da uspostaviti liniju na Neretvi. Da smo mi kojim slucajem kontrolisali Gubavicu, bila bi Buna u poluokruzenju, tako d a ne znam da li bi HVO uopste mogao ostati tu.
Slazem se da bi mozda bio problem sa ljudstvom, ali stvarno ne znam kako smo tada stajali sto se brojcanosti tice. Koliko ja znam u tom periodu nije falilo boraca, bilo ih je i viska. Ali dali je visak toliki bio da bi se mogao drzati Stolac i Dubrave, to ne znam.

E sad problem je kao sto si ti naveo sto je vecina nasih ljudi sa tog podrucja bilo u logorima. Mene zanima, kako se to moglo desiti. Kako se nista nije poduzelo da ti ljudi ne budu jednostavno pohapseni svi u par dana...

Samo da se nadovezem na jos par stvari koje si spomenuo. Rekao sam da je HVO bio na Rotimlji, Gubavici itd. Nasa jedinica je bila na liniji na Rotimlji kada je HVO dosao i naredio im da se predaju, znaci Rotimlja je mogla biti pod nasom kontrolom kao i pod njihovom. Ko se prvi sjetio, taj je uzeo. HVO na Gubavici je bio u okruzenju, to jeste njihova kasarna, i iz pouzdanih izvora znam da ih je par zivih bilo ostalo.
A sto se srpskih linija tice, oni bi valjda mirovale, kao sto su mirovale i u podvelezju tokom 1993.-1994.
poznanik

#391 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by poznanik »

mirage77 wrote:
poznanik wrote:
.. Formira izvidjacko-diverzantske jedinice. Jer je i u JNA bio instruktor obuke pjesadije u Bileci. Znaci idealan covjek za to.Znaci pravi dobre jedinice, a i situacija u Dubravama je isla na ruku za izvidjacko-diverzantske akcije...
Poštujem vojne sposobnosti, snalažljivost i hrabrost pojedinaca iz ovog rata, sličnu obuku, znanja i primjenu svega naučenog imao sam i ja, doduše u gušće naseljenom prostoru, i zato mi je pomalo nestvarno hvalisanje nerealnim "priličnim" gubicima, posebno "utjerivanjem straha u kosti".
mirage77

#392 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

.. Formira izvidjacko-diverzantske jedinice. Jer je i u JNA bio instruktor obuke pjesadije u Bileci. Znaci idealan covjek za to.Znaci pravi dobre jedinice, a i situacija u Dubravama je isla na ruku za izvidjacko-diverzantske akcije...[/quote]

Poštujem vojne sposobnosti, snalažljivost i hrabrost pojedinaca iz ovog rata, sličnu obuku, znanja i primjenu svega naučenog imao sam i ja, doduše u gušće naseljenom prostoru, i zato mi je pomalo nestvarno hvalisanje nerealnim "priličnim" gubicima, posebno "utjerivanjem straha u kosti".[/quote]

Nanijeti su im odredjeni gubici. Tacan broj ti neznam reci. Ali ako prodjes po Dubravama nekada vidjeti ces dosta spomen ploca bojovnicima HVO koji su i nastradali tu negdje u blizini. A naravno da su osjecali strah nakon toga. Nije im bilo bas udobno na povijesnoj hrvatskoj zemlji. E sada da je ovo uspijeh i specifikum BH rata mozemo zakljuciti na osnovu poredjenja sa nekim drugim dijelovima ratista. Ovdje se islo u dubinu 20-30 km. E sada to uporedi recimo sa sarajevskim ratistem. Da li je bilo nasih IDV jedinica negdje oko Pala ili na Romaniji? Ja znam da su recimo oko Zepe i Srebrenice nasi isli duboko u PZT. Eto to je slicno. Naravno VRS nije HVO, ali opet treba pohvaliti i to djelovanje. Ako se nije moglo frontalno uzeti, nije im se dalo mira,izvidjalo se, nanoseni su im gubici i stvarao osjecaj nesigurnosti.
samojaznam

#393 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by samojaznam »

ma sve su ratne teme na ovom forumu pisane vecinom od likova koji su za vrijeme rata bili djeca pa su najvecim dijelom daleko od stvarnog stanja i u velikoj vecini slucajeva se velicaju potezi svoje strane.
Evo konkretno za ove iz Stoca ja sam cuo sasvim kontra price gdje su se ljudi,vojnici, koji su umakli HVO-u sedmicama izvlačili na teritoriju pod kontrolom Abih , ono doslovno zivu glavu spasavali dok su se provlačili kroz minska polja kraj rovova HVo i VRS-a i ovaj nam sad prica kako su upadali i ubijali i to pazi sad hladnim oruzjem i da je cijeli Stolac strahovo od tih Ninja Diverzanata .
Svečano obečavam da više neču čitati ove ratne teme na forumu , to je sve nidje veze , bolje je crtane gledat na Tv-u ,cak i dnevnik FTV-a je realnij :D
zlajaBHF

#394 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

U pravu si za da su se neki ljudi izvlacili iz Stoca i generalno tog podrucja sedmicama, kako bi dosli do Mostara, samo ne razumijem, kakve to ima veze sa diverzantskim akcijama....

Sto se tice tih akcija, ni sekunde se ovdje nije slagalo niti uvelicalo :zoka:
Dupli_skalp

#395 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Dupli_skalp »

znači nije moglo biti diverzantskih akcija, ali je moglo biti u jednom momentu ni manje, ni više nego slovom i brojem 100 snajpera na vilsonovom? :-)
ryan

#396 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ryan »

u vezi ovih DIV-ova...sticajem okolnosti cijeli rat sam zivio blizu njihove kao baze..bilo je tu od 5 ljudi, do u jednom trenutku (95.) i preko 20 ih! i sad... znam da su skoro svaku vecer isli, koliko duboko, i to stvarno ne znam toliko pojedinosti... znam samo da je to luda bratija bila...sjecam se jednom da su se vratili i tvrdili da su negdje u Mo ili Jasenici vidjeli leoparda-sto im niko u komandi nije vjerovao :) ovi poslije sto su dosli su bili malo organizovaniji-sjecam se jednom 95. da su negdje na Treskavici ozbiljno stradali...
takodjer dosta tih ljudi iz Stoca i dubravske visoravni je cesto ulazilo iza linija dolje-donosili bi kafu, hranu i to iz napustenih kuca...ovo o ubijanju hladnim oruzjem stvarno ne znam niti sam ikad cuo..a da se ulazilo jeste i to stalno, skoro na dnevnoj bazi..nekada su ostajali i po nekoliko dana..ulazilo se i iza linija hvo-a i vrs-posebno tokom 95. ali i prije ponekad...
takodjer se sjecam jednom 93. da se ovaj DIV pokupio hitno oko 4-5h poslijepodne jer su valjda srbi upali negdje gore u selo, vratili su se negdje po noci, sutra su pricali da je zajebano bilo...
uglavnom sa njima je uvijek zabavno bilo :-D
P.S. vec odavno hocu dragana nesto da pitam: jel on kad cuo za ekipu ARBIH koja je izginula mislim oko 94.na bunkeru VRS..isli su da kupuju oruzje, vise puta ponovljen postupak,al taj dan je valjda pogresna smjena bila na bunkeru i samo ih docekali??
kv99

#397 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

eyesburn wrote:znači nije moglo biti diverzantskih akcija, ali je moglo biti u jednom momentu ni manje, ni više nego slovom i brojem 100 snajpera na vilsonovom? :-)
Ej moj jarane, ovaj "sto sve zna " ti je kako sam kaze bio i u Prozoru oktobra 1992 i "zna" sve kako je i tamo bilo tj da nije bilo hv i svako ko kaze drugacije taj laze jer on "zna jer je bio tu " :-)
dragan.s

#398 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

ryan wrote:...
P.S. vec odavno hocu dragana nesto da pitam: jel on kad cuo za ekipu ARBIH koja je izginula mislim oko 94.na bunkeru VRS..isli su da kupuju oruzje, vise puta ponovljen postupak,al taj dan je valjda pogresna smjena bila na bunkeru i samo ih docekali??
U vrijeme kad se to desilo nisam čuo. To je bilo negdje izvan z/o moje jedinice, a sama priroda trgovine (oružje i municija) je bila takva da ovi koji su trgovali time nisu to baš širili. Šta se tačno desilo ne znam, ali smjena nije sigurno jer su smjene stalno bile istog dana u sedmici (nedeljom). A oko te trgovine oružjem se šuškalo dosta, čak su vođene i neke istrage, ali na kraju nije bilo ništa. Znam za slučaj da nam je tada negdje na Ravnicama nestao mitraljez M-84, a isti smo novembra 94-te zarobili od diverzanata koji su upali (isti serijski broj).
2.laka

#399 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

Poštovanje!

Zanimljiva tema na koju moram napisati nekoliko stvari o 2. lpbr VRS sa Boraka. Čitavo vrijeme rata sam proveo na tom prostoru. Organizovanje Srpske vojske (barikade, straže) je počelo u aprilu 1992. Tokom proljeća se formira brigada pod komandom kapetana Bore Antelja, čovjeka koji je degradiran prije rata zbog svojih stavova i koji se nije slagao sa Mladićem (blizak SPO-u). Što se tiče "Crvenih beretki", na Boračko jezero je pocčetkom juna stigla grupa od desetak ljudi koji su u Krajini bili pripadnici jedinice kapetana Dragana. Oni su obučavali lokalne momke koji nisu bili odslužili vojni rok i tako je nastala interventna jedinica u okviru brigade. Krajem 1992. originalne "Beretke" odlaze, a ostaju lokalni momci. Istina je da je jedinica bila dobro naoružana (tenk, BVP, Prage, raketni bacači), ali nisu bili nikakvi šminkeri, već su učestovali u svim akcijama i lično sam par puta bio sa njima. Čista je laž da tokom rata niko od pripadnika jedinice nije poginuo. Pokojni Zvonko Osmajlić je bio na ovom prostoru u zimu 1993. sa većom grupom pripadnika Srpske garde. Brigada je pod Anteljovom komandom bila malo izvan linije komandovanja i imala svoje nezavisne izvore snadbijevanja. U septembru 94. Antelj odlazi, a za komandanta biva postavljen Milenko Lalović, to je taj sa crnogorskom kapom. Brigada se povukla sa prostora opštine Konjic posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Kakva je jedinica bila u pitanju govori dokument NATO-a u kome se kaže da su jedinice koje se mogu smatrati ozbiljno organizovanim bile: SBP, blisko Mladićevo obezbjeđenje i jedinica Bore Antelja. Želio bih da neko sa suprotnih strana napiše nešto o događajima na ovom prostoru, posebno oko Glavatičeva.
riko-ga

#400 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

2.laka wrote:Poštovanje!

Zanimljiva tema na koju moram napisati nekoliko stvari o 2. lpbr VRS sa Boraka. Čitavo vrijeme rata sam proveo na tom prostoru. Organizovanje Srpske vojske (barikade, straže) je počelo u aprilu 1992. Tokom proljeća se formira brigada pod komandom kapetana Bore Antelja, čovjeka koji je degradiran prije rata zbog svojih stavova i koji se nije slagao sa Mladićem (blizak SPO-u). Što se tiče "Crvenih beretki", na Boračko jezero je pocčetkom juna stigla grupa od desetak ljudi koji su u Krajini bili pripadnici jedinice kapetana Dragana. Oni su obučavali lokalne momke koji nisu bili odslužili vojni rok i tako je nastala interventna jedinica u okviru brigade. Krajem 1992. originalne "Beretke" odlaze, a ostaju lokalni momci. Istina je da je jedinica bila dobro naoružana (tenk, BVP, Prage, raketni bacači), ali nisu bili nikakvi šminkeri, već su učestovali u svim akcijama i lično sam par puta bio sa njima. Čista je laž da tokom rata niko od pripadnika jedinice nije poginuo. Pokojni Zvonko Osmajlić je bio na ovom prostoru u zimu 1993. sa većom grupom pripadnika Srpske garde. Brigada je pod Anteljovom komandom bila malo izvan linije komandovanja i imala svoje nezavisne izvore snadbijevanja. U septembru 94. Antelj odlazi, a za komandanta biva postavljen Milenko Lalović, to je taj sa crnogorskom kapom. Brigada se povukla sa prostora opštine Konjic posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Kakva je jedinica bila u pitanju govori dokument NATO-a u kome se kaže da su jedinice koje se mogu smatrati ozbiljno organizovanim bile: SBP, blisko Mladićevo obezbjeđenje i jedinica Bore Antelja. Želio bih da neko sa suprotnih strana napiše nešto o događajima na ovom prostoru, posebno oko Glavatičeva.

Nadam se samo fer i korektnoj raspravi.Evo ja sam sa druge strane.Zona moje brigade je bila otprilike ispod sela Dudle pa uzvodno Neretvom preko Glavaticeva i gore skroz do rijeke Ljuta.Imao sam par akcijica na toj zoni odgovornosti to jeste u Glavaticevu.Za pocetak zanima me nas prvi pokusaj zauzimanja Glavaticeva.U toj akciji ste izgubili krajnje rovove ka Bjelmicima u selu Ladjanica.Izgubili ste i tenk na Tjemenu kao i jedan kamion u Ladjanici.Mislim da je bilo i neko oruzje ispod Zljebine u onom selu mozda PAT ili tako nesto.Mi smo tad izgubili dva momka to jeste uhvaceni su zivi u reonu Bijeli brda a poslije ubijeni(exumirani poslije rata).Zanima me da li ste ocekivali taj napad i koliki je bio vas gubitak u toj akciji.Ako bi bila korektna rasprava bilo bi jos pitanja naravno a i spreman sam dati tebi odgovore koji te zanimaju.
Post Reply