drndalo wrote:Cekaj, jel sada i zakonsku regulativu ukljucujes u raspravu o moment vs. snaga...? Mislim, tema je od starta postavljena na kant...
Posto se radi o razlicitim fizikalnim velicinama, neusporedive su na tako laicki nacin... A ljudi ovdje zapjene kao da im je neko majku opsovao! A sve bi se trebalo posmatrati iz vizure potreba. Traktoru treba moment, on ga ima, za snagu na 4.500 im se *ebe, pa je ni nemaju... Motorciklima na sv. prvenstvu nije bitno sto imaju samo 78 Nm momenta na 12.000, jer im je potrebna snaga na 18.000... F1 slicno, koga je briga koliko ima momenta na 5000, kada mu je to stand-gas... Ili se zivo *ebe tankeru sto F1 ima 800 KS na 17.900/min. kad on ima 90.000 KS pri 100/min... I 25.480.000 kubika zapremine...
Elem, kod nas ljudi zele da im se zavidi, i da svi sve najbolje imaju, pa je meni bitno da je moja Nokia "bolja" od tvog "Sony-a", ili Emkovog HTC-a. Njima je opet bitno da imaju 500 Nm momenta naspram mojih 123 Nm, kao da su time povuki boga za *uda, a u realnosti, kada podjemo na put, stignemo na odrediste u -5+ min. u zavisnosti koliko smo usput kamiona sreli, ili da li smo duze prali ruke nakon jagnjetine...
Dakle, opet se sve svede na to dal je moj TDIIIIIII nOjboljiiiii, ili je tvoj TMCFSDI....? Ciji je veci ? Moj, tvoj, njegov ?

ja bi volio da mislim da se ti zajebavas, al nazalost ne polazi mi za rukom.
elem ko prica bolan o razlictim fizikalnim velicinam, kakvu si ti fiziku ucio? sve o cemu mi pricamo spada u podrucje snage. i niko od nas nije traktoris, kapetan broda, niti profi vozac ni motora ni formule. dakle svi pricamo iz ugla prosjecnih vozaca.
dakle jebe mi se sta treba traktoru, sta treba brodu, sta treba yamahi a sta coulthardu u F1. pricamo sta treba nama u svakodnevnoj voznji, odlasku na put, na more, na planinu, trkanje od semafora do semafora (pojedini), voznja autoputem i slicne stvari. u 90% tih uslova koje mi imamo u bih za vozit, dizel je bolji izbor.
sad sto se vi svi volite poistovjetit s loebom, pa zavrtat kazaljke u granicnike, svi ste odjednom fanovi zvuka koji dolazi iz lonca (jebo majku, u najmanju ruku ko da svi vozate ferarije pa vam svetogrdje da na pumpi stanes pored dizel aparata), svi volite taj osjecaj kad benzinac povuce pa vuce do blokade.
sto ne mogu supe na viljusku.i 90% vas koji to prica sipa gorivo sedmicno za cvaju i gleda na svaki decilitar. a ovdje svi veliki vozaci formule jedan. pa samo kreten moze danas kupit auto, i vodit se filozofijom "jebe mi se koliko trosi, kad imam para".
drugovi dragi, da je to tako, ni u jednom testu auta skupljeg od 100 000 maraka se ne bi navodio podatak o potrosnji. dizeli bi bili za siromasne a benzinci za bogate.
kakav idiot moram bit da kupim auto s istim i slicnim brojem konja, koje mi pruza isti il slican il mozda cak i slabiji osjecaj u voznji a trosi duplo vise goriva? nebitno jel 5, 10, 15 il 100 000 maraka.
i drndalo, mani se suplje i filozofije majke ti na ovaj "ja vidim stvari drugacije, vi ste mulci, i ja sam dosao da vas prosvjetlim" nacin. ne treba ovdje nikom pamet solit.
na kraju sve igre izmedju muskaraca od pamtivijeka su se svodila na to ciji je veci. od momenta kad si se prvi put pomarisao, do momenta kad si se penjao negdje gdje nisi trebao, do tog kad si prvi put popio 100 piva il cega vec, jebo curu, il ukro tati auto. uvijek je pitanje velicine bilo bitno i uvijek ce bit. jebiga, mozda bi vise volio da pricamo o salvetama i barbikama.