Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Steely Dan wrote:
Majko draga sta ljudi pisu . Arapi u njemackoj nisu nacinlana manjina . to su azilanti ili gostujuci radnici.
Odakle ti to? Ja u Njemackoj kupio auto od Turcina (cini mi se po imenu i izgledu, mozda je i Arap, Sirijac, Palestinac, nisam bas strucan). Covjek drzavljanin Njemacke, nikakav azilant ili gastarbajter. Ima ih koliko hoces.
Sto se tice ostalog, Bosanac, Bosnjak, to je isto. Stariji i noviji naziv za jedan te isti narod.
Basvod wrote:Tako je al pojedinacna prava. Svaki drzavljanin BiH je isti pred Zakonom.
Medjutim ovdje pricamo o kolektivnim pravima. Arapi kao kolektivitet nikad nece biti u ravnini sa SHB, ostace manjina, ostali.
pa i 'ostalima ' treba dati prava kolektiviteta, zasto ne? a arapi bi bili samo dio tog kolektiviteta.
zasto oni ('ostali') ne bi imali 'svog predstavnika' u predsjednistvu bih, osobito ako popis pokaze da ih ima mashala?
Zato sto su manjina. Manjina je manjina.
SF rjesava pitanje kandidovanja. Dakle, da npr. Bosnjaci mogu sutra izabrati da ih Arap predstavlja u Predsjednistvu i obrnuto da se Arapi mogu kandidovati za clana Predsjednistva.
Basvod wrote:
Zato sto su manjina. Manjina je manjina.
SF rjesava pitanje kandidovanja. Dakle, da npr. Bosnjaci mogu sutra izabrati da ih Arap predstavlja u Predsjednistvu i obrnuto da se Arapi mogu kandidovati za clana Predsjednistva.
ne mogu npr samo arapi ili samo rusi ili bilo ko dobiti status konstitutivnosti vec samo kao dio jedne cjeline koja se zove 'ostali'.
a ako 'ostali' imaju svoj klub u domu naroda zasto ne bi imali i svog predstavnika u predsjednistvu?
Steely Dan wrote:
Majko draga sta ljudi pisu . Arapi u njemackoj nisu nacinlana manjina . to su azilanti ili gostujuci radnici.
Odakle ti to? Ja u Njemackoj kupio auto od Turcina (cini mi se po imenu i izgledu, mozda je i Arap, Sirijac, Palestinac, nisam bas strucan). Covjek drzavljanin Njemacke, nikakav azilant ili gastarbajter. Ima ih koliko hoces.
turci nemaju status nacinalne manjine u njemackoj iako ih ima oko 4%
Steely Dan wrote:
turci nemaju status nacinalne manjine u njemackoj iako ih ima oko 4%
Eto vidis. A drzavljani su zemlje koja se nalazi u EU. Ako moze Njemacka tako tretirati svoje drzavljane mozemo i mi. Dakle ne treba se puno zamarati sa manjinama, ostalim i svim onim koji nisu SHB. Dati im jos mogucnost kandidovanja u Predsjednistvo, Dom naroda i kraj price.
Basvod wrote:
Eto vidis. A drzavljani su zemlje koja se nalazi u EU. Ako moze Njemacka tako tretirati svoje drzavljane mozemo i mi. Dakle ne treba se puno zamarati sa manjinama, ostalim i svim onim koji nisu SHB. Dati im jos mogucnost kandidovanja u Predsjednistvo, Dom naroda i kraj price.
ali njemacka je nacionalna drzava nijemaca, a bih nije jednonacionalna.
pa ako imas tri konstitutivna naroda, zasto taj status ne bi dobili i 'ostali'...pa neka imaju i svog predstavnika u predsjednistvu. to bi bilo demokratski
Basvod wrote:
ali njemacka je nacionalna drzava nijemaca, a bih nije jednonacionalna.
pa ako imas tri konstitutivna naroda, zasto taj status ne bi dobili i 'ostali'...pa neka imaju i svog predstavnika u predsjednistvu. to bi bilo demokratski
Basvod wrote:
Basvod wrote:
Super. Ti imas BH pasos, znaci da si Bosanac.
To mozda kad se drzava bude zvala Bosan ili Bosana.
Kakve veze pasos ima sa nacijom, nije ni onaj Turcin postao Njemac kad je dobio njemacki pasos. Nisu ni Turci na Kipru Kiprani a boga mi Grci. Covjek je ono cim se osjeca, tu se prica zavrsava. Sve drugo je administrativni odnos covjeka i drzave. Nije ni Hadzihafizbegovic postao Hrvat sa hrvatskim pasosom.
Basvod wrote:
Super. Ti imas BH pasos, znaci da si Bosanac.
To mozda kad se drzava bude zvala Bosan ili Bosana.
Kakve veze pasos ima sa nacijom, nije ni onaj Turcin postao Njemac kad je dobio njemacki pasos. Nisu ni Turci na Kipru Kiprani a boga mi Grci. Covjek je ono cim se osjeca, tu se prica zavrsava. Sve drugo je administrativni odnos covjeka i drzave. Nije ni Hadzihafizbegovic postao Hrvat sa hrvatskim pasosom.
U šumskom carstvu ima jedan medvjed koji ima helikopter...al dzaba..opet je medo..
Hafis wrote:Konstitutivnost nema veze s brojem, već sa ZAVNOBIH-om. Isto kao kad bih ja rekao: Sarajevo je iz dana u dan sve zagađenije i ekološki opasnije, pa opet nitko ne dovodi u pitanje njegov status glavnog grada države.
Glede nestajanja, da te obradujem: Po prvim obrisima popisa, izgleda da je zapadna Hercegovina demografski najvitalnije područje u BiH
Dakle slazemo se da konstitutivnost nema veze sa brojkom nego sa ustavom.
Sto znaci da se ustav mora mijenjati da bi i "ostali" postali konstitutivni.
Glede nestajanja: meni svejedno.
Pa ko ce onda biti manjina?
A zasto neko mora biti manjina?
I, ako su za tebe svi koji nisu SBH, sta su onda mjesanci?
A zasto ne mora?
Termin mjesanac ne postoji. Sta su ljudi kojima su roditelji razlicitih nacionalnosti... pa to pitaj njih, uostalom imali smo popis pa su se izjasnili kako se osjecaju.
Hafis wrote:Konstitutivnost nema veze s brojem, već sa ZAVNOBIH-om. Isto kao kad bih ja rekao: Sarajevo je iz dana u dan sve zagađenije i ekološki opasnije, pa opet nitko ne dovodi u pitanje njegov status glavnog grada države.
Glede nestajanja, da te obradujem: Po prvim obrisima popisa, izgleda da je zapadna Hercegovina demografski najvitalnije područje u BiH
Dakle slazemo se da konstitutivnost nema veze sa brojkom nego sa ustavom.
Sto znaci da se ustav mora mijenjati da bi i "ostali" postali konstitutivni.
Glede nestajanja: meni svejedno.
Ma znam ja da je tebi sasvim svejedno. Samo vidim da si gore naveo ''dok ih je iz dana u dan sve manje i manje'', pa velim da malo obradujem čo'eka
Mozel' biti da si ti kojim slucajem izvadio recenicu iz konteksta ili da ne znas citati? Mozda zaboravljas brzo. Ko ce znati. Dobro da ponovimo:
vee-jay wrote:
Hafis wrote:
vee-jay wrote:
dakle, ako u ustav ulaze i "ostali" onda i oni moraju imati "svog" predsjednika?
Hoćeš reći da ostali nisu u ustavu?
Dalje, zastupljeni su i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti.
Inače, volio bih vidjeti konačan rezultat popisa i da napokon saznamo ukupan broj ali i ''nacionalnu'' strukturu tih ostalih.
Nisu, da jesu nebi bili "ostali" nego bi bili konstitutivni. A brojka je u potpunosti svejedna. Po brojkama su i Hrvati manjina pa imaju mogucnost da guze citavu BiH godinama dok ih je iz dana u dan sve manje i manje.
Jebeno je braniti glupost, jer ju samo s gluposcu braniti mozes. A jos jebenije je kad sjedis u staklenoj kuci praznog stomaka ali sa kamenicom u ruci.
A zasto ne mora?
Termin mjesanac ne postoji. Sta su ljudi kojima su roditelji razlicitih nacionalnosti... pa to pitaj njih, uostalom imali smo popis pa su se izjasnili kako se osjecaju.
Pa odgovori na moje pitanje: Zasto mora?
Pa oni su ostali. Ali da bi imali ista prava koje ti imas oni se moraju izjasniti kao konstitutivni.
vee-jay wrote:
Jebeno je braniti glupost, jer ju samo s gluposcu braniti mozes. A jos jebenije je kad sjedis u staklenoj kuci praznog stomaka ali sa kamenicom u ruci.
Upravo to, to je poenta. Ili što bi u nas starije kahveđije rekle: po pravilu svaka sudionička strana u igri povijesne drame naginje pretjerivanju, podatirući svoje viđenje i prosudbe, ali kad utihnu zasljepljujuće strasti i isključivost sudionika, znanost ipak dokuči približno činjenično stanje. Jesi li to htio reći?
vee-jay wrote:
Upravo to, to je poenta. Ili što bi u nas starije kahveđije rekle: po pravilu svaka sudionička strana u igri povijesne drame naginje pretjerivanju, podatirući svoje viđenje i prosudbe, ali kad utihnu zasljepljujuće strasti i isključivost sudionika, znanost ipak dokuči približno činjenično stanje. Jesi li to htio reći?
Jednog dana dođem iz Kulaša u Derventu, pa da se malo odmorim i pričekam vlak, svratim u jednu kafanu. Nekakvih ljudi ima u kafani, ali kao da im nije pravo što sam tu. Nešto naišarete kahvedžiji i on dođe meni i kaže:
- Afvedersin, efendija, ovo je begovska kafana, pa ovdje ne može svak sjediti. Ima ovdje u komšiluku druga kafana, pa ti hajde tamo!
Ozbiljno, hajmo malo da raščistimo tu šuplju... Evo ja sam pripadnik Ostalih i stvarno: koja ja to prava nemam a konstitutivni imaju? Naravno, osim prava da se kandidujem za člana predsjedništva, ali biće uskoro i to... Šta mi je to uskraćeno? Recite mi, pa da se počnem bunit
cyprus wrote:Ozbiljno, hajmo malo da raščistimo tu šuplju... Evo ja sam pripadnik Ostalih i stvarno: koja ja to prava nemam a konstitutivni imaju? Naravno, osim prava da se kandidujem za člana predsjedništva, ali biće uskoro i to... Šta mi je to uskraćeno? Recite mi, pa da se počnem bunit
Apsolutno ništa. Čak si i u prednosti, jer se možeš uvijek po potrebi (u više korisnih situacija) ''predomisliti'', što bi recimo meni bilo teže (bruka među rajom )
Basvod wrote:Pa mora zato sto trenutno ne moze drugacije.
Ne mozemo se dogovoriti oko prijeko potrebnih stvari i pitanja a ne da rjesavamo bespotrebna egzoticna.
Pa neka se izjasne. Ko im brani. Uostalom kakva ja to veca prava imam od nekog ko je ostali. Navedi.
To sto je za tebe egzoticno za nekoga je prijeko potrebna stvar.
Ne mozemo se dogovoriti oko prijeko potrebnih stvari i pitanja a ne da rjesavamo bespotrebna egzoticna.
Pa neka se izjasne. Ko im brani. Uostalom kakva ja to veca prava imam od nekog ko je ostali. Navedi.
Pa sta je to prijeko potrebno ostalim?
Grb ostalih, zastava ostalih? To nije ni egzotika nego glupost. Ostali nisu narod nego skup raznoraznih naroda. Od Radojicica do Abu Hamze. Znam ja da je pojedinim Bosnjacima zanimljiva pomisao o jos jednom clanu Predsjednistva, da Bakir ima koga vodati po proslavama al od tog nema nista. Zadovoljite se brate sa jednim, nemaju ni Srbi i Hrvati vise. Dogovorite se oko datuma pa slavite zajedno. Abu Hamza i Radojicic ce se bez problema prilagoditi, oni i ne ocekuju to sto im Bosnjaci nude.
Pa sta je to prijeko potrebno ostalim?
Grb ostalih, zastava ostalih? To nije ni egzotika nego glupost. Ostali nisu narod nego skup raznoraznih naroda. Od Radojicica do Abu Hamze. Znam ja da je pojedinim Bosnjacima zanimljiva pomisao o jos jednom clanu Predsjednistva, da Bakir ima koga vodati po proslavama al od tog nema nista. Zadovoljite se brate sa jednim, nemaju ni Srbi i Hrvati vise. Dogovorite se oko datuma pa slavite zajedno. Abu Hamza i Radojicic ce se bez problema prilagoditi, oni i ne ocekuju to sto im Bosnjaci nude.
Nije to nista veca ili manja glupost od "Republike Srpske" ali ta glupost zivi vec dvadeset godina
Ako se taj kako ga ti nazivas "skup naroda" dogovori, zasto on onda nebi smio imati npr. grb, zastavu, republiku?
Ostalo napisano o Bakiru, datumima, prilagodjavanju nisam razumio, al' hajd' mozda je do mene