SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#37451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Šta treba da se desi da bi naša rijamu dobila elektrošokere? 8-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#37452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote: 20/04/2020 10:56 Šta treba da se desi da bi naša rijamu dobila elektrošokere? 8-)
donejšn :D
JavierBosnia

#37453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JavierBosnia »

Ja mislim da su se trebali izviniti sto su licnu trazili, potapsati je po ramenu za mangupluk i platiti pice dami :D
vjeshalica

#37454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/04/2020 10:56
Naslovnica wrote: 20/04/2020 10:56 Šta treba da se desi da bi naša rijamu dobila elektrošokere? 8-)
Sadakaejšn
Logovan

#37455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/04/2020 10:56
Ma uzet će se kredit. :D
high_volume

#37456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by high_volume »

BadBoy wrote: 20/04/2020 09:54 Interesantno kako se svi pretvore u vrsne pravnike iz domene ljudskih prava čim policija počne nešto da radi. Odmah se čitaju Konvencije, Ustavi, državni, federalni i kantonalni propisi, ma nema :D
Pročitao sam tvoj komentar i shvatio poruku. Zar ne misliš da bismo svi trebali poznavati osnovne pravne norme i znati da li se prema nama neko nadležan ponaša u okviru tih normi, ili ih grubo krši, ili bismo trebali savijati glavu i podvijati rep na svaki mig nadležnih organa, kao nekad....

A sada ti odgovori, u svojstvu pravnika, je li ponašanje policije kod privođenja ove osobe na Avazovom snimku bilo ispravno, i prije svega je li bilo humano, u okviru poštivanja ljudskog dostojanstva.

Na snimku je očita pojačana primjena fizičke sile spram osobe koju su policajci lišili slobode. Na snimku se vidi da su joj ruke iza leđa i da ih ne može koristiti, što znači da su vezane lisicama, a što opet znači da nije u stanju da teže povrijedi policajce. Oni su se s njom hrvali, uguravali je u automobil primjenom sile, osoba je u jednom trenutku pala na zemlju leđima i glavom sa zadnje strane. Nije li se mogla tako povrijediti, a možda i jeste, jer je poslije toga odmah unesena u automobil. Zar nisu policajci mogli pozvati drugo vozilo, njihov kombi, sa široko otvorenim vratima, i pod rukama ovu osobu unijeti unutra, bez njene i svoje blamaže, bez maltretiranja i bez upotrebe onakve sile, i konačno bez ikakve opasnosti da se osoba povrijedi.

Pretpostavi da si ti bio na njenom mjestu, ili tvoja sestra, neko drugi od bližih, bi li tako ravnodušno i cinično komentarisao "pretvaranje svih u pravnike" :-)

Ne pišem o razlozima lišenja slobode, pišem o neprofesionalnom i ružnom postupku policajaca prilikom privođenja jedne osobe. Poštujem rad policije, ali ovakve metode ne poštujem, i svako normalan trebao bi se usprotiviti njihovoj primjeni sile nad ljudima, bez obzira koliko ko bio u suprotnosti sa zakonom. Postoji kazna, a u kaznenim mjerama ne piše da policajac treba nekog da udara, ili da ga privođenjem dovodi u situaciju i opasnost da padne i udari glavom, itd.
BadBoy

#37457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

high_volume wrote: 20/04/2020 11:18
BadBoy wrote: 20/04/2020 09:54 Interesantno kako se svi pretvore u vrsne pravnike iz domene ljudskih prava čim policija počne nešto da radi. Odmah se čitaju Konvencije, Ustavi, državni, federalni i kantonalni propisi, ma nema :D
Pročitao sam tvoj komentar i shvatio poruku. Zar ne misliš da bismo svi trebali poznavati osnovne pravne norme i znati da li se prema nama neko nadležan ponaša u okviru tih normi, ili ih grubo krši, ili bismo trebali savijati glavu i podvijati rep na svaki mig nadležnih organa, kao nekad....

A sada ti odgovori, u svojstvu pravnika, je li ponašanje policije kod privođenja ove osobe na Avazovom snimku bilo ispravno, i prije svega je li bilo humano, u okviru poštivanja ljudskog dostojanstva.

Na snimku je očita pojačana primjena fizičke sile spram osobe koju su policajci lišili slobode. Na snimku se vidi da su joj ruke iza leđa i da ih ne može koristiti, što znači da su vezane lisicama, a što opet znači da nije u stanju da teže povrijedi policajce. Oni su se s njom hrvali, uguravali je u automobil primjenom sile, osoba je u jednom trenutku pala na zemlju leđima i glavom sa zadnje strane. Nije li se mogla tako povrijediti, a možda i jeste, jer je poslije toga odmah unesena u automobil. Zar nisu policajci mogli pozvati drugo vozilo, njihov kombi, sa široko otvorenim vratima, i pod rukama ovu osobu unijeti unutra, bez njene i svoje blamaže, bez maltretiranja i bez upotrebe onakve sile, i konačno bez ikakve opasnosti da se osoba povrijedi.

Pretpostavi da si ti bio na njenom mjestu, ili tvoja sestra, neko drugi od bližih, bi li tako ravnodušno i cinično komentarisao "pretvaranje svih u pravnike" :-)

Ne pišem o razlozima lišenja slobode, pišem o neprofesionalnom i ružnom postupku policajaca prilikom privođenja jedne osobe. Poštujem rad policije, ali ovakve metode ne poštujem, i svako normalan trebao bi se usprotiviti njihovoj primjeni sile nad ljudima, bez obzira koliko ko bio u suprotnosti sa zakonom. Postoji kazna, a u kaznenim mjerama ne piše da policajac treba nekog da udara, ili da ga privođenjem dovodi u situaciju i opasnost da padne i udari glavom, itd.
Super ajmo onda početi od prve i osnovne stvari: ne znamo sve okolnosti konkretnog slučaja i svaka diskusija na ovu temu je puko nagađanje. Možda je i ovaj isječak video klipa izvučen iz konteksta, ne znamo ništa. Možda je cura imala full zaštitnu opremu i policijacima ponudila tratinčice, a možda ih je pljunula, psovala i pokušala bježati. Možda sve, možda ništa. Ne znamo.

A drugo, ajmo se onda stalno ponašati tako i kad nema epidemije Koronavirusa i poštivati pravne norme i pravnu državu? Ajmo se, kad sve ovo prođe, pobuniti protiv korupcije, nepotizma, svakodnevnog narušavanja ljudskih prava u redovnim okolnostima? Hoćemo li tada pisati eseje i memorandume o nezakonitom postupanju nadležnih organa, pripadnika policije i drugih? Hoćemo li? Nećemo. Tad se pije kafa, sunča i slika, niko ne misli na ove stvari.

Ali kad se treba poštovati mjera smanjenog kretanja, odmah su svi vrsni borci i zaštitnici slobode kretanja; kad policija kontroliše ljude da li nose zaštitnu opremu odmah svi pod lupu stavljaju ponašanje policajaca i njihovo poštivanje ljudskih prava.

I izvini, nisam ovo tebi direktno uputio. Možda ti i jesi takav pa inače misliš na sve ove stvari. Ali 90% ljudi nije i to me strašno iritira.

Na kraju da ti odgovorim na općenito pitanje: generalno nisam za prekoračenje ovlasti i prekomjernu upotrebu sile od strane policije, ali sve više me ljudi nerviraju u zadnje vrijeme i sve više mislim da sa nama treba žestoko i beskompromisno. Ne znamo mi drugačije....
Qler

#37458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Iz mog iskustva, niko ko nije trazio nije ni dobio... Ja fakat nemam nikoga u svom okruzenju da ga je murija nalemala onako, usput... i ovi koji su dobili batine, realno, zasluzili su ih svaki put...
high_volume

#37459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by high_volume »

BadBoy wrote: 20/04/2020 11:43
Ali kad se treba poštovati mjera smanjenog kretanja, odmah su svi vrsni borci i zaštitnici slobode kretanja; kad policija kontroliše ljude da li nose zaštitnu opremu odmah svi pod lupu stavljaju ponašanje policajaca i njihovo poštivanje ljudskih prava...

Na kraju da ti odgovorim na općenito pitanje: generalno nisam za prekoračenje ovlasti i prekomjernu upotrebu sile od strane policije, ali sve više me ljudi nerviraju u zadnje vrijeme i sve više mislim da sa nama treba žestoko i beskompromisno. Ne znamo mi drugačije....
Ljudska prava se moraju poštovati u svakoj situaciji, kao i ljudsko dostojanstvo, i tu nema izuzeća. Ponavljam da nisam prigovorio na razlog lišavanja slobode one osobe na snimku, nego na grubo ponašanje policajaca prilikom lišenja slobode, pregrubo ponašanje, pri čemu je osoba pala, možda se i povrijedila. Neprofesionalno je bilo, ona osoba je mogla udariti glavom o prag automobila, o zemlju i biti mrva ili s trajnim posljedicama. Policajci bi tada imali ogromne probleme. A nepotrebno...

Ne može policija prekoračenjem ovlasti, ili grubim mjerama, primjenom fizičke sile, promijeniti ponašanje kriminalaca, ne može socijalizirati prestupnike, niti ih vratiti u normalne društvene tokove. Za to su zadužene druge institucije, prije svega socijalne službe, pa pravosuđe, itd, pa onda država i društvo sa mjerama koje će svakom građaninu omogućiti život u kojem će svi moći živjeti od svog rada. Danas to ne može ogroman procenat stanovništva, mlađih posebno. Ne opravdavam time njihovo kriminalno ponašanje, ali navodim činjenice da postoje i razlozi. Policija sigurno nije u mandatu koji će nekog socijalizirati.
Naslovnica

#37460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Qler wrote: 20/04/2020 11:50 Iz mog iskustva, niko ko nije trazio nije ni dobio... Ja fakat nemam nikoga u svom okruzenju da ga je murija nalemala onako, usput... i ovi koji su dobili batine, realno, zasluzili su ih svaki put...
Ljudi nemaju povjerenja u policiju jer je policija dio sistema koji ne valja od-do.
Za mene nije u pitanju "ko nije tražio nije ni dobio" nego "ko je trebao dobiti a nije dobio".
Ljudima je pun klinac dvostrukih aršina, okretanja glave od problema, tolerisanja odranije poznatih, "u redu je kolega", ostavljana lizala i prsluka na vidljivo mjesto, treniranja strogoće na minornim stvarima, i sl.
Da bi policija vratila dignitet i povjerenje potrebne su korijenite promjene.
A te promjene trebaju doći odozgo, biti temeljne, korijenite, profesionalne.
A to se neće desiti za našeg vakta jer je kompletan sistem vlasti, zakonodavna, izvršna i sudska - truo i korumpiran iznutra.
BadBoy

#37461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

high_volume wrote: 20/04/2020 12:02 Ponavljam da nisam prigovorio na razlog lišavanja slobode one osobe na snimku, nego na grubo ponašanje policajaca prilikom lišenja slobode, pregrubo ponašanje, pri čemu je osoba pala, možda se i povrijedila. Neprofesionalno je bilo, ona osoba je mogla udariti glavom o prag automobila, o zemlju i biti mrva ili s trajnim posljedicama. Policajci bi tada imali ogromne probleme. A nepotrebno...
Policajci imaju ovlasti da upotrijebe odgovarajuću silu ako se osoba opire prilikom lišenja slobode. Video je kratak i ne daje širi kontekst šta se sve dešavalo. Sve insinuacije "šta bi bilo kad bi bilo" su neosnovane i predstavljaju samo nagađanja jer isto to ja mogu namisliti i za stranu policije. Ne znamo da li je situacija sa klipa bila nepotrebna jer ne znam šta se prije toga dešavalo.
BadBoy

#37462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 20/04/2020 12:07 Da bi policija vratila dignitet i povjerenje potrebne su korijenite promjene.
A to se neće desiti za našeg vakta jer je kompletan sistem vlasti, zakonodavna, izvršna i sudska - truo i korumpiran iznutra.
Slažem se ali samo u obrnutom smjeru.

Promjene trebaju doći odozdo od ovog famoznog "napaćenog" naroda. Znači ne nuditi policajcu cvaju na kafu, poštovati sve propise čak i kad te niko ne gleda, ne pokušavati pronaći štelu za svaku sitnicu.
Naslovnica

#37463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 20/04/2020 12:13
Naslovnica wrote: 20/04/2020 12:07 Da bi policija vratila dignitet i povjerenje potrebne su korijenite promjene.
Slažem se ali samo u obrnutom smjeru.

Promjene trebaju doći odozdo od ovog famoznog "napaćenog" naroda. Znači ne nuditi policajcu cvaju na kafu, poštovati sve propise čak i kad te niko ne gleda, ne pokušavati pronaći štelu za svaku sitnicu.
Ako policajcu ponudiš cvaju na kafu, to je mito i zbog toga treba da ide kaznena prijava.
Kada policajac prestane da uzima ponuđenih 20 KM to će biti vijest.
Hercegoviina

#37464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hercegoviina »

pogledajte policiju u usa sta radi građanima koji se opiru hapšenju.
kod nas se svi pozivaju na jebb ljudska prava...trebalo je dobro isamarat pa u auto
Naslovnica

#37465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Hercegoviina wrote: 20/04/2020 12:52 pogledajte policiju u usa sta radi građanima koji se opiru hapšenju.
kod nas se svi pozivaju na jebb ljudska prava...trebalo je dobro isamarat pa u auto
Možda bi bilo bolje da uvedemo indijske metode?!
Image
Image
vjeshalica

#37466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

high_volume wrote: 20/04/2020 12:02
BadBoy wrote: 20/04/2020 11:43
Ali kad se treba poštovati mjera smanjenog kretanja, odmah su svi vrsni borci i zaštitnici slobode kretanja; kad policija kontroliše ljude da li nose zaštitnu opremu odmah svi pod lupu stavljaju ponašanje policajaca i njihovo poštivanje ljudskih prava...

Ljudska prava se moraju poštovati u svakoj situaciji, kao i ljudsko dostojanstvo, i tu nema izuzeća. Ponavljam da nisam prigovorio na razlog lišavanja slobode one osobe na snimku, nego na grubo ponašanje policajaca prilikom lišenja slobode, pregrubo ponašanje, pri čemu je osoba pala, možda se i povrijedila. Neprofesionalno je bilo, ona osoba je mogla udariti glavom o prag automobila, o zemlju i biti mrva ili s trajnim posljedicama. Policajci bi tada imali ogromne probleme. A nepotrebno...

Ne može policija prekoračenjem ovlasti, ili grubim mjerama, primjenom fizičke sile, promijeniti ponašanje kriminalaca, ne može socijalizirati prestupnike, niti ih vratiti u normalne društvene tokove. Za to su zadužene druge institucije, prije svega socijalne službe, pa pravosuđe, itd, pa onda država i društvo sa mjerama koje će svakom građaninu omogućiti život u kojem će svi moći živjeti od svog rada. Danas to ne može ogroman procenat stanovništva, mlađih posebno. Ne opravdavam time njihovo kriminalno ponašanje, ali navodim činjenice da postoje i razlozi. Policija sigurno nije u mandatu koji će nekog socijalizirati.
Ne razumijemo i cemu pricas?
Osoba pruza aktivan otpor svojom voljom i rizikuje povrede i ti kazes da je ovo maltretiranje i prekoracenje fizicke snage itd?
Ona odbija i dalje da udje u auto milom iako ima priliku i uslove za to i to ti namjerno neces da vidis pa jos pricas "moze biti necija sestra".?
Pusti tu ofucanu frazu kad je u pitanju provodjenje ociglednog bezobrazluka
Ona je mogla ko grof uci i bez lisica ona je odlucila da se mlavi pa je skontala ako me ne ubace u auto pustice me
Pa nije sinteraj jbt
Ima sistem,ima advokat,ima pravni lijek ima sve, kako se nesto rjesava
Ovom javnom blamazom nista se ne rjesava osim sto sebe javno ofira iz licnog bezobrazluka
Ona sama sebe dovodi u situaciju da se povrijedi sa nogetanjem i gluparijama koje je svojstveno bezobraznim idiotima
Last edited by vjeshalica on 20/04/2020 14:01, edited 1 time in total.
seoBIH

#37467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by seoBIH »

Odbija da udje u automobil sa muskim policijacima. Sasvim legitiman razlog, a to što krkrani ne znaju drugačije, je druga stvar i za internu kontrolu. Malo sutra bi ovako nekog lošara, ili ozbiljnijeg brudu priveli.
vjeshalica

#37468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

seoBIH wrote: 20/04/2020 14:00 Odbija da udje u automobil sa muskim policijacima. Sasvim legitiman razlog, a to što krkrani ne znaju drugačije, je druga stvar i za internu kontrolu. Malo sutra bi ovako nekog lošara, ili ozbiljnijeg brudu priveli.
Nema legitimnog razloga
Legitiman znaci zakonit
Oni je po zakonu lisavaju slobode jer je zakon to dozvolio
seoBIH

#37469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by seoBIH »

Ako je i malo pametna i sposobna uz finog advokata ovi policajci ce odgovarati. Ovo nije normalno privođenje. Daleko od toga da branim policiju, većinom se izivljavjau, ali sam misljenja da se ovako zensko ne privodi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#37470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Nije se ona uopšte ponašala kao žensko.

Ovo je trebao Jagomir pokupiti.
vjeshalica

#37471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Wanna be revolucionarka
seoBIH

#37472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by seoBIH »

Ljudi u panici rade nepromisljene poteze, koje nikako ne mogu objasniti kada se smire. Uprao zbog toga je potreban drugačij pristup. Kako god, nije ugodno za vidjeti da radi jedne maske i odbijanja legitimisanja 3 policajca moraju reagovati na ovaj nacin.
JavierBosnia

#37473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JavierBosnia »

A sta tebi decko smeta ovdje u radu? To sto su je drzali za ruke i za noge da ih ne bi odalamila i pokusaju je ubaciti na zadnje sjediste pritom koliko vidim pofino pazeci da je ne povrijede

Da su pametni pendrekom po nogama i preko ledja pa sam ulazis.
Daj licnu
-Ne dam
Ides u stanicu da provjerimo identitet
-Necu

Sta nakon toga? Da zovu specijalce, maeicu? Ili da joj roditelje pozovu, da pitaju hocel naprijed sjest jel joj bolje?
De ba ne rise
JThomas

#37474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

:mrgreen: i šta, ja divljam i ne može me "lišiti" policajka? ne smije me ni dirati dok ne dođu kolege, pretpostavljam?

naravno da može. ne može me pretresti, to mora osoba istog spola.
dobar osjecaj

#37475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

seoBIH wrote: 20/04/2020 14:07 Ako je i malo pametna i sposobna uz finog advokata ovi policajci ce odgovarati. Ovo nije normalno privođenje. Daleko od toga da branim policiju, većinom se izivljavjau, ali sam misljenja da se ovako zensko ne privodi.
Šta to čini tu većinu? Ja lično nikada nisam doživjela nikakvo naročito iživljavanje policije, niti je iko od moje rodbine, poznanika, prijatelja. Primitivizam u ponašanju pojedinaca koji rade u policiji da, ali to je minimum koji očekujem obzirom da je takvih sigurno više od 50% stanovnika današnje BiH.
I ne kontam legitimnost odbijanja ulaska u automobil s "muskim policajcima". U kojoj paralelnoj stvarnosti je nešto takvo legitimno?
Post Reply