Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Hafis

#37426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
Hafis wrote:
Inače, volio bih vidjeti konačan rezultat popisa i da napokon saznamo ukupan broj ali i ''nacionalnu'' strukturu tih ostalih.
Zar je bitan broj?
Prije svega ne radi se o jasno definiranom pojmu, i u prijevodu se može nazvati otklon od pripadnosti jednom od tri konstitutivna naroda. I veoma nezgrapan i ružan naziv za pripadnike te skupine.
Nevolja je što je sam Daytonski ustav u koliziji s presudom Suda, a posebno je smiješno što je taj isti ustav nametnut od istih onih koji nam sada pametuju.
Paranoid

#37427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Hafis wrote: Nevolja je što je sam Daytonski ustav u koliziji s presudom Suda, a posebno je smiješno što je taj isti ustav nametnut od istih onih koji nam sada pametuju.
Tebe Daytonski pogadja "danas", a zamisli kako je većini dva'esti kusur godina..

Image Navikavaj se 'Avise...Biće bolje..
seln

#37428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote: Prije svega ne radi se o jasno definiranom pojmu, i u prijevodu se može nazvati otklon od pripadnosti jednom od tri konstitutivna naroda. I veoma nezgrapan i ružan naziv za pripadnike te skupine.
Nista to...mozemo ih zvati parije, nedodirljivi, izrodi, otpad...ili. jednostavno, konacno uvesti gradjanski ustav, gdje je covjek samo covjek.
daddy-kool

#37429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
daddy-kool wrote:
Hafis wrote:
Inače, volio bih vidjeti konačan rezultat popisa i da napokon saznamo ukupan broj ali i ''nacionalnu'' strukturu tih ostalih.
Zar je bitan broj?
Prije svega ne radi se o jasno definiranom pojmu, i u prijevodu se može nazvati otklon od pripadnosti jednom od tri konstitutivna naroda. I veoma nezgrapan i ružan naziv za pripadnike te skupine.
Nevolja je što je sam Daytonski ustav u koliziji s presudom Suda, a posebno je smiješno što je taj isti ustav nametnut od istih onih koji nam sada pametuju.
Pravno je jasno, to su oni koji se ne izjašanjavaju kao pripadnici 3 konstitutivna naroda.

Daytonski ustav treba promijeniti. Zašto bi pripadnost određenoj etničkoj skupini nosila neko posebno pravo? Korekcije na ustav koje će to uzeti u obzir promijeniće suštinu organizovanja BiH na principu konstitutivnih naroda. Na simboličkom nivou, što se tiče predsjedništva, stoji postavljeno pitanje: gdje je predstavnik ostalih?
vee-jay

#37430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Hafis wrote:
vee-jay wrote:
Hafis wrote: Pa do sada nije niti jedan član predsjedništva poboljšao situaciju bilo kome, pa ni IMJ. ali nisu ni ostali, pa ni ŽK. Uostalom pobornici teorije ''predsjednika svih građana'' obično u obranu njegovog neznanja i nerada kažu najčešće: pa to je protokolarna funkcija i s nje se malo što može učiniti''. Ja tu dodajem i ''simbolična funkcija'', a simbolika je ponekad veoma važna i ne smije se zanemarivati. Znači ne mora biti IMJ, i može biti bilo tko drugi.
dakle, ako u ustav ulaze i "ostali" onda i oni moraju imati "svog" predsjednika?
Hoćeš reći da ostali nisu u ustavu?
Dalje, zastupljeni su i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti.

Nisu, da jesu nebi bili "ostali" nego bi bili konstitutivni. A brojka je u potpunosti svejedna. Po brojkama su i Hrvati manjina pa imaju mogucnost da guze citavu BiH godinama dok ih je iz dana u dan sve manje i manje.
Hafis

#37431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Konstitutivnost nema veze s brojem, već sa ZAVNOBIH-om. Isto kao kad bih ja rekao: Sarajevo je iz dana u dan sve zagađenije i ekološki opasnije, pa opet nitko ne dovodi u pitanje njegov status glavnog grada države.

Glede nestajanja, da te obradujem: Po prvim obrisima popisa, izgleda da je zapadna Hercegovina demografski najvitalnije područje u BiH :)
Basvod

#37432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

daddy-kool wrote: Zašto bi pripadnost određenoj etničkoj skupini nosila neko posebno pravo?
Zato sto bez toga vrijedi pravo brojnijeg a to su u BiH Bosnjaci. Sanse da ce S i H prepustiti svoju sudbinu u ruke najbrojijih tj. Bosnjaka su u ovom momentu minimalne, preciznije nikakve.
Paranoid

#37433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Basvod wrote:
daddy-kool wrote: Zašto bi pripadnost određenoj etničkoj skupini nosila neko posebno pravo?
Zato sto bez toga vrijedi pravo brojnijeg a to su u BiH Bosnjaci. Sanse da ce S i H prepustiti svoju sudbinu u ruke najbrojijih tj. Bosnjaka su u ovom momentu minimalne, preciznije nikakve.
Da..da.. inače se kroz istoriju pokazalo da su Bošnjaci pravo netolerantan narod i nastojali su da unište druga dva konstitutivna naroda, a i BiH kao državu... :oops:
Hafis

#37434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Što je sasvim više nego dovoljno jamstvo da se S i H dragovoljno odreknu konstitutivnosti.
Paranoid

#37435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Hafis wrote:Što je sasvim više nego dovoljno jamstvo da se S i H dragovoljno odreknu konstitutivnosti.
Jamstvo H su susjedi, a S imaju komšije...ne bi trebali da brinu, osim ako nisu krivi..
oakville

#37436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Hafis wrote:Konstitutivnost nema veze s brojem, već sa ZAVNOBIH-om. Isto kao kad bih ja rekao: Sarajevo je iz dana u dan sve zagađenije i ekološki opasnije, pa opet nitko ne dovodi u pitanje njegov status glavnog grada države.

Glede nestajanja, da te obradujem: Po prvim obrisima popisa, izgleda da je zapadna Hercegovina demografski najvitalnije područje u BiH :)
Što se tiče demografije, to u slučaju Hrvata nema nikakve veze, jer problem Hrvata nije natalitet nego iseljavanje, tačnije matična država za koju su vezani. Rast nataliteta u zap. hercegovini jedino rezultira većim brojem studenata u Splitu i Zagrebu (doduše ni to nije više trend, sad je već trend više zapadno).
vee-jay

#37437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Hafis wrote:Konstitutivnost nema veze s brojem, već sa ZAVNOBIH-om. Isto kao kad bih ja rekao: Sarajevo je iz dana u dan sve zagađenije i ekološki opasnije, pa opet nitko ne dovodi u pitanje njegov status glavnog grada države.

Dakle slazemo se da konstitutivnost nema veze sa brojkom nego sa ustavom. :-D
Sto znaci da se ustav mora mijenjati da bi i "ostali" postali konstitutivni.

Glede nestajanja: meni svejedno.
hizo ramidovic

#37438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

vee-jay wrote:

jest, ali ako postanu konstitutivni onda moraju dobiti i svog 'predstavnika' u predsjednistvu bih, a to nekima ne pashe...
Basvod

#37439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

vee-jay wrote:

Pa ko ce onda biti manjina?
vivaldi

#37440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:gdje je predstavnik ostalih?
pitanje ostalih bi trebalo rjesavati u buducnosti, to bi sada samo bilo novo zakopavanje u blato, ko sto nas bespotrebno naguzise i sejdic i finci
hizo ramidovic

#37441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Basvod wrote: Pa ko ce onda biti manjina?
niko, svi cemo biti konstitutivni.
manjine postoje u vecinskim jednonacionalnim drzavama, a bih to nije...
Hafis

#37442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

oakville wrote:

Što se tiče demografije, to u slučaju Hrvata nema nikakve veze, jer problem Hrvata nije natalitet nego iseljavanje, tačnije matična država za koju su vezani. Rast nataliteta u zap. hercegovini jedino rezultira većim brojem studenata u Splitu i Zagrebu (doduše ni to nije više trend, sad je već trend više zapadno).
Ja ti opet rekoh najvitalniji dio BiH i kad se i to uzme u obzir. uostalom, sačekaćemo i prve rezultate popisa i demografsku statističku usporedbu područja.
Što se tiče studenata, davno prošlo vrijeme. Barataš s prastarim podatcima. Trenutno je smjer obrnut - Dalmatinci danas studiraju ovdje, i to u mašala broju (jedan od najunosnijih poslova je izdavanje stanova - samo izviru ujutro iz zgrada). Uopće više nema potreba za studiranjem u Zagrebu (u Splitu pogotovo).
Basvod

#37443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

hizo ramidovic wrote:
Neka manjina tamo gdje im je mjesto. Ne mogu npr. Arapi biti u ravnini sa SHB, reci ce nam ovi iz EU kakvi su njihovi zahtjevi u pogledu postovanja prava manjina. Kako je npr. Arapima u Njemackoj tako treba biti i u BiH.
Hafis

#37444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

vee-jay wrote:

Ma znam ja da je tebi sasvim svejedno. Samo vidim da si gore naveo ''dok ih je iz dana u dan sve manje i manje'', pa velim da malo obradujem čo'eka :)
hizo ramidovic

#37445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Basvod wrote:
hizo ramidovic wrote:
Neka manjina tamo gdje im je mjesto. Ne mogu npr. Arapi biti u ravnini sa SHB, reci ce nam ovi iz EU kakvi su njihovi zahtjevi u pogledu postovanja prava manjina. Kako je npr. Arapima u Njemackoj tako treba biti i u BiH.
svako ko ima bh drzavljanstvo a ne izjasnjava se kao pripadnik jednog od konst naroda, ide u 'ostale' i dobija sva prava kao i bilo koji drugi drzavljanin bih.
Hafis

#37446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Pa tako je i dosad bilo. Osim onog prava da se kandidira za člana predsjedništva.
Ne može se ni svaki USA državljanin kandidirati za predsjednika,(i to ima ih oho-ho) pa nitko od toga ne pravi dramu.
Basvod

#37447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Tako je al pojedinacna prava. Svaki drzavljanin BiH je isti pred Zakonom.
Medjutim ovdje pricamo o kolektivnim pravima. Arapi kao kolektivitet nikad nece biti u ravnini sa SHB, ostace manjina, ostali.
Steely Dan

#37448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Steely Dan »

Basvod wrote:
hizo ramidovic wrote:
Majko draga sta ljudi pisu . Arapi u njemackoj nisu nacinlana manjina . to su azilanti ili gostujuci radnici . Ni Hrvati ni Grci ni Talijani nisu nacinlana manjina u Njmecakoj .BiH je jedinstvena . ako moze biti tri konstituvina naroda onda moze i 5 mirne duse . Zasto bi Srbin bio konstitutivan u drzavi Bosni a ja kao Bosanac to nisam i ne mogu biti ?To je teska glupost i non sens bez presadana . Zamisli da Njmeac nije suveren u Njmeackoj ali jeste Turcin . To ne moze niko zamisliti . Sada dobro zapamti sta cu napisati . U Bosni ce samo jedan narod biti konstitutivan kao i u svim drugim drzavma . Drukcije nije moguce . Zivi bili pa vidili . Srbi i Hrvati konstituvini u dvije drzave a ja kao Bosanac niti u jednoj . To ce se mijenjati jer vama nije interes ni bosna ni konstitutivnost . Vama konstitutivnost sluzi kao maska za ubijanje i razvaljivanje Bosne .
Nije do vijeka .
hizo ramidovic

#37449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Basvod wrote:Tako je al pojedinacna prava. Svaki drzavljanin BiH je isti pred Zakonom.
Medjutim ovdje pricamo o kolektivnim pravima. Arapi kao kolektivitet nikad nece biti u ravnini sa SHB, ostace manjina, ostali.
pa i 'ostalima ' treba dati prava kolektiviteta, zasto ne? a arapi bi bili samo dio tog kolektiviteta.
zasto oni ('ostali') ne bi imali 'svog predstavnika' u predsjednistvu bih, osobito ako popis pokaze da ih ima mashala?
Steely Dan

#37450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Steely Dan »

Hafis wrote:Pa tako je i dosad bilo. Osim onog prava da se kandidira za člana predsjedništva.
Ne može se ni svaki USA državljanin kandidirati za predsjednika,(i to ima ih oho-ho) pa nitko od toga ne pravi dramu.
To je neuporedivo . U Americi se ne moze kandidirati onaj covjek koji nije rodjen u USA . Ja sam rodjen u Bosni i H i ne mogu se kandidirati jer kao Ostali kao Bosnac po nacinlnosti nisam konstituitvan . Ali se recimo moze kandidirati sa predsjednistvo neki Hrvat koji rodjen u vinkovcima a danas zivi u Mostaru .
Locked