IRAN

Lopez1981

#37376 Re: IRAN

Post by Lopez1981 »

Dozer wrote: 03/10/2024 11:55
Lopez1981 wrote: 03/10/2024 01:12
Dozer wrote: 02/10/2024 22:52
Ono kako jeste. Ako ti znas nesto drugacije, podijeli to s rajom....
Bukvalno nije nista tako kao sto si napisao...
Kao prvo balisticke mogu ici i puno vise od stratosfere, pvo itekako moze lagano dobaciti do stratosfere. A najveca budalastina od svega je to da sve sto pogode je na visini 2-3 km. Ljudi muku muce da naprave pvo koji ce sto vise dobaciti u atmosferu da bi lakse obarao balisticke rakete a ti lupis to. Upravo Arrow 3 koji ima Izrael je jedan od najnaprednijih, cak njega i unaprijed ispale jer ima mogucnost ostati u atmosferi i cekati projektil, kazu ima cak i sposobnost u egzoatmosferi da djeluje. Ozbiljne drzave se pripremaju da mogu interkontinentalne balisticke rakete koje nose nuklearnu bojevu glavu skinuti na ogromnim visinama, kakva im korist ako ce ih skinuti na 2 km iznad glave. :D

A naravno i pored svega da balisticki projektil nije bas lahko oboriti zbog brzine i visine koji dostize, ali nije ni toliki bauk oborit za modernu pvo dugog dometa.
Ok. Eto, vidjeli smo kako ih poobarase...90% ih palo na ciljeve.
Nigdje nisam rekao da su ih sve poobarali. Sta vise jedva cekam satelitske snimke da vidimo kratere onih 25+ raketa sto padaju na isto mjesto. Evo imamo ovaj neki snimak samo jednog dijela baze gdje se vide 3, od kojih je jedan direktan pogodak na hangare aviona. Steta je sigurno veca, samo je pitanje hoce li izaci u javnost.

I prosli napad su Izraelci govorili da sve sto je proslo da je palo na otvoreno podrucje, pa kasnije procuri snimka i slike pogotka u pistu jedne od najvecih baza.
Dozer

#37377 Re: IRAN

Post by Dozer »

Lazu k'o kerovi, to znamo.

Jutros su gadjali bolnicu u Bejrutu, a opravdanje standardno - ima veze s Hezbolahom.

Mislim da su ih Iranci dobro nagrdili ovaj put, ai tesko da cemo to zaista i vidjeti.
xoklix

#37378 Re: IRAN

Post by xoklix »

Da li bi Kina aneksirala/napala Tajvan u slučaju opšteg napada USA i ostatka koalicije na Iran ?
Benjo34

#37379 Re: IRAN

Post by Benjo34 »

xoklix wrote: 03/10/2024 13:00 Da li bi Kina aneksirala/napala Tajvan u slučaju opšteg napada USA i ostatka koalicije na Iran ?
Ne vidim zasto ne bi iskoristili priliku. Mislim ako su Ameri dozvolili da im od gotovog bliskog istoka, Izrael pravi veresiju onda me ne cudi da ih pokusaju razvuc
MMM1977

#37380 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

Benjo34 wrote: 03/10/2024 16:09
xoklix wrote: 03/10/2024 13:00 Da li bi Kina aneksirala/napala Tajvan u slučaju opšteg napada USA i ostatka koalicije na Iran ?
Ne vidim zasto ne bi iskoristili priliku. Mislim ako su Ameri dozvolili da im od gotovog bliskog istoka, Izrael pravi veresiju onda me ne cudi da ih pokusaju razvuc
Zavisi dosta i od uloge Rusije, mada su zabavljeni Ukrajinom a i samim sobom. Ako Rusija bude pomagala Iran, a vjerojatno hoće, onda definitivno imamo WWIII, mislim da će onda buknuti i mnoga druga žarišta poput dvije Koreje, Kina/Tajvan, Indija/Pakistan a na našu žalost i Balkan
Benjo34

#37381 Re: IRAN

Post by Benjo34 »

MMM1977 wrote: 03/10/2024 16:16
Zavisi dosta i od uloge Rusije, mada su zabavljeni Ukrajinom a i samim sobom. Ako Rusija bude pomagala Iran, a vjerojatno hoće, onda definitivno imamo WWIII, mislim da će onda buknuti i mnoga druga žarišta poput dvije Koreje, Kina/Tajvan, Indija/Pakistan a na našu žalost i Balkan
Sva sreca pa smo se I mi naoruzali I nismo samo posmatrali kako to komsije rade.
geoxx

#37382 Re: IRAN

Post by geoxx »

MMM1977 wrote: 03/10/2024 16:16
Pa sto ne izbije WW3 zbog Ukrajine? Eto i Ameri pomazu Ukrajince. Ili neko misli da ce se Rusi i Kinezi direktno ukljuciti zbog Irana sto je van pameti.
Capajebo

#37383 Re: IRAN

Post by Capajebo »

Jer se sa svakim iducim vecim sukobom ulozi znatno podizu. Rusi ako puste da ovi sjebu Iran, najebali su i oni.
Kinezi ako puste da najebu Iran i Rusija, oni su iduci. Isto je i Sjevernom Korejom. Domino efekat.

U svom tom spletu ratova, Kinezi bi imali najpoboljniji trenutak u historiji za tu invaziju na Tajvan.
MMM1977

#37384 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

Capajebo wrote: 03/10/2024 18:05 Jer se sa svakim iducim vecim sukobom ulozi znatno podizu. Rusi ako puste da ovi sjebu Iran, najebali su i oni.
Kinezi ako puste da najebu Iran i Rusija, oni su iduci. Isto je i Sjevernom Korejom. Domino efekat.

U svom tom spletu ratova, Kinezi bi imali najpoboljniji trenutak u historiji za tu invaziju na Tajvan.
Upravo tako :thumbup:
MMM1977

#37385 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

I još nešto, vidim da se to lagano prima i kod nas kao narativ, u Srbiji je to već davno prihvaćeno a ne sumnjam da sto se ide istočnije da je i taj stav sve zastupljeniji.

Radi se o tome da se borba protiv USA i Zapada generalno vidi kao borba protiv satanista koji naturaju LGBT i slične "vrijednosti" i nije da takav stav nema utemeljena. Kada se još to proturi kroz propagandnu mašineriju onda običnim ljudima onda to baš tako i djeluje.

Niko ne vidi da je na zapadu sloboda izbora, seksualnog, religijskog i svakog drugog. Ono što istočnjaci, naviknuti na nametanje od strane vlasti, očekuju je da ce sutra neko i njihovoj djeci nametati ove devijantne stvari.
geoxx

#37386 Re: IRAN

Post by geoxx »

Ma razumijem i to, ali se pretjeruje. Mislim da je napad na Tajvan jedino sto moze prouzrokovati svjetski rat, jer su Ameri de facto dali obavezu da ce isti braniti direktno. Nema tu nazad. Ostalo planeta moze kontrolirati.

Rat Izraela i Irana bi bio rat raketama. Ne bi tu nicija cizma krocila na tudje tlo, niti bi Ameri isli bog zna kakvom silom, tako da ne vidim tu neku preveliku priliku za Kineze.
skupljac_zeljeza

#37387 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Amerikanci su redovno prije Ukrajine govorili da će pomoći Tajvan. Već duže vremena nisam nigdje pročitao sličnu izjavu. Kinezi su nešto skoro vježbali oko Tajvana i oni sada su agresivni u izjavama da će preuzeti Tajvan. Mislim da to više ne zavisi od Amerike nego spremnosti Tajvana da se brani. Ako Amerikanci budu pomagali Tajvan kao Ukrajinu onda će završiti kao što većina analitičara trenutno govori da će Ukrajina morati nešto ustupiti Rusima ako hoće mir. Možda ih čak Amerikanci natjeraju na opet nekakav RS. Mislim da Kinezi ne razmišljaju više o američkoj pomoći Tajvanu nego kako manje bezbolno da ga preuzmu jer mislim da Tajvan se neće predati tako bez borbe jer imaju neke adute, ali koliko bi izdržali.
swanfilter

#37388 Re: IRAN

Post by swanfilter »

geoxx wrote: 03/10/2024 18:21 Ma razumijem i to, ali se pretjeruje. Mislim da je napad na Tajvan jedino sto moze prouzrokovati svjetski rat, jer su Ameri de facto dali obavezu da ce isti braniti direktno. Nema tu nazad. Ostalo planeta moze kontrolirati.

Rat Izraela i Irana bi bio rat raketama. Ne bi tu nicija cizma krocila na tudje tlo, niti bi Ameri isli bog zna kakvom silom, tako da ne vidim tu neku preveliku priliku za Kineze.
Izraelci mozda ne bi krocili. Iran je vec tamo ...
dječak sa šibicama

#37389 Re: IRAN

Post by dječak sa šibicama »

MMM1977 wrote: 03/10/2024 18:16 I još nešto, vidim da se to lagano prima i kod nas kao narativ, u Srbiji je to već davno prihvaćeno a ne sumnjam da sto se ide istočnije da je i taj stav sve zastupljeniji.

Radi se o tome da se borba protiv USA i Zapada generalno vidi kao borba protiv satanista koji naturaju LGBT i slične "vrijednosti" i nije da takav stav nema utemeljena. Kada se još to proturi kroz propagandnu mašineriju onda običnim ljudima onda to baš tako i djeluje.

Niko ne vidi da je na zapadu sloboda izbora, seksualnog, religijskog i svakog drugog. Ono što istočnjaci, naviknuti na nametanje od strane vlasti, očekuju je da ce sutra neko i njihovoj djeci nametati ove devijantne stvari.
Da ali moras razdvojiti stvari, ako si protiv tih "zapadnih struktura" to ne znaci da si protiv Amerike, i svega sto USA predstavlja, nije USA kao drzava kriva ni za sta.

Sa zapada dolazi puno pozitivnih stvari, dobrih stvari, puno boljih nego na istoku. Ali niti je zapad ultimativno dobar, niti je istok ultimativno zao i los.

Problem zapada je dekadencija, koju su dopustili da im se desi, nije li migrantska politika najbolji primjer koliko se Europa zajebala. Sad uvode skeniranje na granicama i suspenduju Sengen, ko da ce time rijesiti problem i ispraviti svoje greske. To su greske drzava, a greske drustva su to sto je dopustilo dekadenciju. Forsirani i nasilni liberalizam je dokusurio zapad, moralno, ne mozes bolan sve dopustiti nije sve zdravo i normalno samo zato sto neko to zeli. Pravila moraju postojati.
A_A_AKCIJA

#37390 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

MMM1977 wrote: 03/10/2024 18:16 I još nešto, vidim da se to lagano prima i kod nas kao narativ, u Srbiji je to već davno prihvaćeno a ne sumnjam da sto se ide istočnije da je i taj stav sve zastupljeniji.

LGBT agresivna woke ideologija je strašno polarizirala zapad i prosječnog konzervativnog čovjeka gurnula desno i u defanzivu.

Licemjerje rata u Ukrajini i Palestini je običnom čovjeku pokazalo da je međunarodno pravo mrtvo. Još gora je kriza morala koja pokazuje da ljudski život nije svugdje isti i da ne postoji univerzalno dobro i zlo. Sav trud prosvjetiteljstva je poništen i vraćeni smo na plemenske zakone i vrijednosti.

Silne afere elita također izazivaju nepovjerenje. Epstein, Weinstein, danas P Diddy...

Društva propadaju kada prosječan čovjek prestane vjerovati u ideale na kojima ona stoje i ne želi da ih brani. Društvene mreže su preplavljene Amerikancima koji sebi ne mogu ovo objasniti. Zašto milijarde za podršku genocidu nad Palestincima, a država ne troši na vlastite građane. Odakle tako povlašten položaj Izraela i tolerancija i čak podrška za sve što rade?

Sve ovo je neobjašnjivo prosječnom građaninu i izaziva nepovjerenje u sistem vrijednosti.

Ovaj trend nimalo nije dobar, a mi smo u tom loncu, htjeli ili ne.
Društva ne propadaju preko noći, a oni unutra dosta kasnije to shvate. Rimljani su posljednji shvatili da je Rim propao.
statixx

#37391 Re: IRAN

Post by statixx »

Ma svi gledaju svoj interes. Zaljevske zemlje namaju tu vrstu dekadencije (LGBT) pa vidim koliko se njihovi gradjani sekiraju oko Ukrajine i Palestine, a i njihove milijarde se trose.
Capajebo

#37392 Re: IRAN

Post by Capajebo »

dječak sa šibicama wrote: 03/10/2024 18:40

Da ali moras razdvojiti stvari, ako si protiv tih "zapadnih struktura" to ne znaci da si protiv Amerike, i svega sto USA predstavlja, nije USA kao drzava kriva ni za sta.

Sa zapada dolazi puno pozitivnih stvari, dobrih stvari, puno boljih nego na istoku. Ali niti je zapad ultimativno dobar, niti je istok ultimativno zao i los.

Problem zapada je dekadencija, koju su dopustili da im se desi, nije li migrantska politika najbolji primjer koliko se Europa zajebala. Sad uvode skeniranje na granicama i suspenduju Sengen, ko da ce time rijesiti problem i ispraviti svoje greske. To su greske drzava, a greske drustva su to sto je dopustilo dekadenciju. Forsirani i nasilni liberalizam je dokusurio zapad, moralno, ne mozes bolan sve dopustiti nije sve zdravo i normalno samo zato sto neko to zeli. Pravila moraju postojati.
Samo bih ispravio navod da nije USA kao drzava kriva ni za sta, sto je totalna laz i besmislica. USA kao drzava je kriva za ogromnu vecinu nepravde na svijetu, ali nije kriv narod USA, jer su i oni taoci svoje drzave.
Unipolarni svijet je funkcionisao dok USA nije tako ocigledno bila licemjerna i dvolicna. Ali decenije takvog ponasanja imaju posljedice, i tek ce da imaju posljedice koje ce se odraziti na cijeli svijet.
Da li bi se Rusija ili Kina ponasale isto kao USA, naravno da bi, mozda cak i gore - posebno Rusija, ali to nije opravdanje za licemjernost USA.
A_A_AKCIJA

#37393 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Kako sam i predvidio.
Neće dozvoliti korištenje baza na svojoj teritoriji.

MMM1977

#37394 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

A_A_AKCIJA wrote: 03/10/2024 23:01 Kako sam i predvidio.

Vjerojatno su dobili info da bi balističke mogle posjetiti i njihove zemlje, oni drugačiji jezik ne razumiju
Capajebo

#37395 Re: IRAN

Post by Capajebo »

Jordan nula bodova.
alijagoro

#37396 Re: IRAN

Post by alijagoro »

MMM1977 wrote: 03/10/2024 23:10
A_A_AKCIJA wrote: 03/10/2024 23:01 Kako sam i predvidio.

Vjerojatno su dobili info da bi balističke mogle posjetiti i njihove zemlje, oni drugačiji jezik ne razumiju
Da sam Iran,nebi vjerovo ovim uhljupima i izdajicama.
alijagoro

#37397 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Capajebo wrote: 03/10/2024 23:49 Jordan nula bodova.
Englez ih vodi i ne cudi :D
muzicar_iz_parka

#37398 Re: IRAN

Post by muzicar_iz_parka »

Međunarodno pravo je rahmetli od 2003 godine i američke avanture u Iraku.
Nakon toga svi koriste tu situaciju u svoju korist.

Inače do prije par godina najčešće se potezao veto u vijeću sigurnosti UNa zbog Izraela, od strane Amerike.

Američka podrška Izraelu je konstanta bez obzira ko vlada
skupljac_zeljeza

#37399 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

The Telegraph navodi da su izraelski sistemi protuzračne odbrane presreli većinu balističkih raketa koje je Iran lansirao u utorak, ali činjenica da su neke rakete uspjele probiti više slojeva izraelskog odbrambenog sistema raketa zemlja-zrak izazvala je komentare da je Iran možda uspio pobijediti jedan od najjačih sistema protuzračne odbrane na svijetu.

The Guardian je citirao bivšeg finansijskog savjetnika načelnika Generalštaba izraelske vojske, koji je rekao da raketa Hets, koja je namijenjena za presretanje raketa u svemiru, obično košta 3,5 miliona dolara, a presretačke rakete Davidove praćke koštaju milion dolara. Stoga je lako dostići cifru od stotine miliona dolara za uništavanje 100 i više raketa, rekao je, koje su Iran koštale samo oko 100 hiljada dolara ili nešto više po komadu.

Lansiranje ovako velikog broja balističkih raketa u nekoliko minuta predstavlja ozbiljan napor da se zbune i iscrpe izraelski sistemi protuzračne odbrane, pogotovo što su ove rakete napredne, pa su presretači skupi, a njihova zaliha ograničena.

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... odbrane-na
Sanjarko

#37400 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

muzicar_iz_parka wrote: 04/10/2024 01:15 Međunarodno pravo je rahmetli od 2003 godine i američke avanture u Iraku.
Nakon toga svi koriste tu situaciju u svoju korist.

Inače do prije par godina najčešće se potezao veto u vijeću sigurnosti UNa zbog Izraela, od strane Amerike.

Američka podrška Izraelu je konstanta bez obzira ko vlada
Od 90-tih i rata kod nas, ali 2000-tih je je definitivno umrlo. Sto kazem od 90-tih, pa nas ovdje rat koji je bio i sta su sve radili i krsili svi ne bi nas sto vise pobili u prenventivnom genocidu jer bi nas sad bilo oko 3 miliona s sa ovolikim iseljavanjem.

Medzunarodno priznatu drzavu i republiku nisu zastitili na sve moguce nacine jos pukli embargo znajuci da jedino mi ne mozemo svercom toliko oruzja uvesti da se od agresora i Veliko-ovih, Veliko-onih odbranimo.

PS. Zlaudija isto skidala Iranske rakete, ne samo Jordan, izgleda su i druge Arapske drzave to radile, Emirati i jos neka, nisam siguran pa me ne drzite za rijec.
Last edited by Sanjarko on 04/10/2024 06:55, edited 1 time in total.
Post Reply