Ja sam se tu više figurativno izrazio. A i u uvodnoj rečenici sam rekao da je ovo ipak nacionalno podjeljeno društvo, koliko god se netko busao u multietnička prsa, pa izraz ''tuđi'' u stvari predstavlja one ''anamo''.seln wrote:To SDA i SDP hoce stolicu u hrvatskom Saboru?Hafis wrote: ' pod tim misli da se SDP i SDA nekako dogovore oko te jedne nacionalne stolice u predsjedništvu, a ne da posežu i za tuđom.
Kako bilo koja pozicija u BiH moze biti "tudja"?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Hafis
#37326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Danguba
#37327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sto ne kazes hdz-ova stolica a hrvatskog naroda vec postoji e sada, hoce li kristo ili zubak sjediti u njoj zavisi od nas 
- seln
#37328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sabur, bicemo jednonacionalno drustvo.Hafis wrote:Ja sam se tu više figurativno izrazio. A i u uvodnoj rečenici sam rekao da je ovo ipak nacionalno podjeljeno društvo, koliko god se netko busao u multietnička prsa, pa izraz ''tuđi'' u stvari predstavlja one ''anamo''.seln wrote:To SDA i SDP hoce stolicu u hrvatskom Saboru?Hafis wrote: ' pod tim misli da se SDP i SDA nekako dogovore oko te jedne nacionalne stolice u predsjedništvu, a ne da posežu i za tuđom.
Kako bilo koja pozicija u BiH moze biti "tudja"?
- It_is_a_Leclerc
#37329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bošnjačka pobjeda nad osovinom zla Čović - Dodik. Obojica su, sa satelitima, pobjegli iz Praga.
Bravo Bošnjaci ! Konačno ujedinjeni napad na čovićevštinu i pokušaje vaspostavljanja u paklu počivajuće Herceg Bosne.
Bravo Bošnjaci ! Konačno ujedinjeni napad na čovićevštinu i pokušaje vaspostavljanja u paklu počivajuće Herceg Bosne.
- vee-jay
#37330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jos je prerano za bilo sta. Steta sto su Raguz i Bosic ipak dokazali da su sluge Covica i Dodika.
-
Hafis
#37331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eh, otkrio si toplu vodu. Eto kao da nisu ujedinjeni kada su u pitanju dva druga naroda.It_is_a_Leclerc wrote:Bošnjačka pobjeda nad osovinom zla Čović - Dodik. Obojica su, sa satelitima, pobjegli iz Praga.
Inače, kao što to Čovke kaže. Ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori.
Uostalom evo dijela njegove izjave:
''Vjeruje da se došlo do te razine da se u pogledu izbora u Dom naroda može potpisati zajednička deklaracija.
No, ključni problem je i dalje Predsjedništvo BiH.
- Što se tiče Predsjedništva BiH, otišli smo skroz unazad. Mislim da smo do kraja iscrpili model ''plutajućih modela'' u FBiH u smislu direktnog izbora članova Predsjedništva BiH, jer je bila evidentna neprirodna želja SDP-a da pokuša stvoriti ambijent u kojem će u konačnici ponovno biti moguć izborni inženjering. Do kraja ćemo i konzistentno pratiti ono što smo u Bruxellesu potpisivali zadnji put 1. listopada, gdje se kaže da ćemo Ustavom definirati da neće jedan narod drugom birati predstavnike'', kazao je Čović za AA, dodajući kako su uzalud predlagali na stotine modela zaštite od izbornog inženjeringa''.
Ima tu još dosta posla.
P.S. Otkuda vazam (vaspostavljanje)? - vaseljena, vasiona, vaskrs, vaistinu, vaskolik, vasceo
Rekoh li ja davno - jezik bez stručne standardizacije je samo hrpa tuđih i posuđenih riječi.
- It_is_a_Leclerc
#37332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dragan Čović je poražen. Očekivao da će razjediniti Bošnjake i na tome profitirati. Nije uspio. Bošnjaci su pobijedili. Get over it.Hafis wrote:Eh, otkrio si toplu vodu. Eto kao da nisu ujedinjeni kada su u pitanju dva druga naroda.It_is_a_Leclerc wrote:Bošnjačka pobjeda nad osovinom zla Čović - Dodik. Obojica su, sa satelitima, pobjegli iz Praga.
Inače, kao što to Čovke kaže. Ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori.
Uostalom evo dijela njegove izjave:
''Vjeruje da se došlo do te razine da se u pogledu izbora u Dom naroda može potpisati zajednička deklaracija.
No, ključni problem je i dalje Predsjedništvo BiH.
- Što se tiče Predsjedništva BiH, otišli smo skroz unazad. Mislim da smo do kraja iscrpili model ''plutajućih modela'' u FBiH u smislu direktnog izbora članova Predsjedništva BiH, jer je bila evidentna neprirodna želja SDP-a da pokuša stvoriti ambijent u kojem će u konačnici ponovno biti moguć izborni inženjering. Do kraja ćemo i konzistentno pratiti ono što smo u Bruxellesu potpisivali zadnji put 1. listopada, gdje se kaže da ćemo Ustavom definirati da neće jedan narod drugom birati predstavnike'', kazao je Čović za AA, dodajući kako su uzalud predlagali na stotine modela zaštite od izbornog inženjeringa''.
Ima tu još dosta posla.
P.S. Otkuda vazam (vaspostavljanje)? - vaseljena, vasiona, vaskrs, vaistinu, vaskolik, vasceo...gde si bre Gile
![]()
Rekoh li ja davno - jezik bez stručne standardizacije je samo hrpa tuđih i posuđenih riječi.
Što se jezika tiče, izraz vaspostavljanje sam upotrijebio kao srbizam, koji je često upotrebljavan devedesetih kad se govorilo o "vaspostavljanju svekolikog srpstva" itd... A što se tiče tvoje ocjene bosanskog jezika, ona je bezvezna, paušalna i nema uporišta u zdravom razumu.
- madner
#37333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zli Zlaja, ko li ga ovako ruzno savjetuje 
-
Hafis
#37334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Čuj pobijedili? Nešto ne vidjeh razdraganu masu koja ih je dočekala na aerodromu, jer to priliči pobjednicima.It_is_a_Leclerc wrote: Dragan Čović je poražen. Očekivao da će razjediniti Bošnjake i na tome profitirati. Nije uspio. Bošnjaci su pobijedili. Get over it.
Što je najgore Bosić je ogolio pobjedu do kraja:
Bosić je novinarima izjavio kako ga čudi optimizam Izetbegovića, Raguža i Lagumdžije kazavši da su razgovori u Pragu doživjeli totalni krah.
Pa normalno da si sada naučio, kada sam ti ja to onako gore lijepo elaborirao.Što se jezika tiče, izraz vaspostavljanje sam upotrijebio kao srbizam
Šta ima veze, mlad si, život je pred tobom i uvijek se ima nešto novo naučiti, posebno o jeziku.
-
Hafis
#37335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ova mu je dobra, prava ona mahalaška:madner wrote:Zli Zlaja, ko li ga ovako ruzno savjetuje
- Pozivam predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se odmori i konsolidira i da proba doći do ozbiljnijeg prijedloga nego onoga kojeg nam je predložio u ranim jutarnjim satima. Ne želim ići u detalje, ali siguran sam da je to bio plod umora i dekoncentracije, kazao je Lagumdžija
Ako ovo ne upali, onda je stvar stvarno ozbiljna
- madner
#37336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Prc prc i opet prc.
Zlaja je najbolji kada iritira protivnike.
- Paranoid
#37337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da Čović jedino što može, jeste prikupiti materijal i napisati knjigu pod naslovom "Kako sam od konstutivnosti napravio nacionalnu manjinu"...Hafis wrote:Ova mu je dobra, prava ona mahalaška:madner wrote:Zli Zlaja, ko li ga ovako ruzno savjetuje
- Pozivam predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se odmori i konsolidira i da proba doći do ozbiljnijeg prijedloga nego onoga kojeg nam je predložio u ranim jutarnjim satima. Ne želim ići u detalje, ali siguran sam da je to bio plod umora i dekoncentracije, kazao je Lagumdžija![]()
-
Hafis
#37338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma jeste to efektno za oči, i njemu stoji ta zajedljivost. Samo, nema od toga ništa na stolu, više puhanje pred fanovima.madner wrote:Prc prc i opet prc.
A inače, očito ne poznaješ dovoljno Čovića. Taj ti je debelokožac i teško ga je izbaciti iz takta. preturio je taj svašta preko glave, tako da ga te fore ne mogu ni zagrebati.
Meni se čini da i pored ovih naslova u sarajevskim medijima o 90% odrađenog posla, situacija je daleko od dogovorene.
Neće ovo prije travnja.
-
Hafis
#37339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, upravo to. I još da tempira njeno pojavljivanje baš u vrijeme ukidanja RS-a i uvođenja građanske države.Paranoid wrote:Mislim da Čović jedino što može, jeste prikupiti materijal i napisati knjigu pod naslovom "Kako sam od konstutivnosti napravio nacionalnu manjinu"...Hafis wrote:Ova mu je dobra, prava ona mahalaška:madner wrote:Zli Zlaja, ko li ga ovako ruzno savjetuje
- Pozivam predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se odmori i konsolidira i da proba doći do ozbiljnijeg prijedloga nego onoga kojeg nam je predložio u ranim jutarnjim satima. Ne želim ići u detalje, ali siguran sam da je to bio plod umora i dekoncentracije, kazao je Lagumdžija![]()
- It_is_a_Leclerc
#37340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da niste razumjeli...
Svaki put kad propadnu dogovori o tzv. "hrvatskom pitanju" (jer suštinu presude ionako niko ne rješava), to je pobjeda Bošnjaka, jer se svaki od Pragova, Brisela, Sarajeva itd., provodio isključivo preko bošnjačkih leđa. Bošnjacima nije u interesu parcijalna, kozmetička izmjena ustava, već cjelokupno demoliranje dejonske nakarade, kao poraz secesionističkih politika dijelova BiH.
Ovaj ustav nisu usvajali Bošnjaci, niti je taj ustav kao takav ikad imao podršku Bošnjaka. Ovaj ustav su usvojili stranci kojima nikako da dođe u glavu da se, baš kao što se od govana ne može napraviti pita, od dejtonske nacionalističke mimkrije ustava se ne može napraviti moderan evropski ustav.
Svaki put kad propadnu dogovori o tzv. "hrvatskom pitanju" (jer suštinu presude ionako niko ne rješava), to je pobjeda Bošnjaka, jer se svaki od Pragova, Brisela, Sarajeva itd., provodio isključivo preko bošnjačkih leđa. Bošnjacima nije u interesu parcijalna, kozmetička izmjena ustava, već cjelokupno demoliranje dejonske nakarade, kao poraz secesionističkih politika dijelova BiH.
Ovaj ustav nisu usvajali Bošnjaci, niti je taj ustav kao takav ikad imao podršku Bošnjaka. Ovaj ustav su usvojili stranci kojima nikako da dođe u glavu da se, baš kao što se od govana ne može napraviti pita, od dejtonske nacionalističke mimkrije ustava se ne može napraviti moderan evropski ustav.
- madner
#37341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ajme, pa sta sam ti ja govorio prije mjesec dana?Hafis wrote:Ma jeste to efektno za oči, i njemu stoji ta zajedljivost. Samo, nema od toga ništa na stolu, više puhanje pred fanovima.madner wrote:Prc prc i opet prc.
A inače, očito ne poznaješ dovoljno Čovića. Taj ti je debelokožac i teško ga je izbaciti iz takta. preturio je taj svašta preko glave, tako da ga te fore ne mogu ni zagrebati.
Meni se čini da i pored ovih naslova u sarajevskim medijima o 90% odrađenog posla, situacija je daleko od dogovorene.
Neće ovo prije travnja.
-
Hafis
#37342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
No problem (Ekrem Jevrić)madner wrote:Ajme, pa sta sam ti ja govorio prije mjesec dana?Hafis wrote:Ma jeste to efektno za oči, i njemu stoji ta zajedljivost. Samo, nema od toga ništa na stolu, više puhanje pred fanovima.madner wrote:Prc prc i opet prc.
Neće ovo prije travnja.
Tko žurio, vrat slomio. Ako je čekati do travnja, onda čekati.
Samo, ako smijem dodati: Ipak su ona trojica prenaglasila ''uspjeh'' ovih pregovora, i priča tipa ''samo što nije gotovo, još par dana i idemo u Brisel na potpisivanje''. Meni se čini da su oni pod većim pritiskom svoje javnosti i zato se trude prikazati postignuto u što ljepšem svjetlu. Jedino ako misliš da će se netko izvan tog ideološkog kruga upecati na tu priču. Nije im svejedno, koliko god glumili ležernost.
- Danguba
#37343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne pada snijeg da prekrije brijeg...
Opet neko izdvojen na vjetrometinu. Tako to rade pravi lovci.
Opet neko izdvojen na vjetrometinu. Tako to rade pravi lovci.
-
Hafis
#37344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovisi o percepciji, ili ako hoces kutu gledanja. Meni se cini da je sarajevski trojac na vjetrometini i ne zna kako se iscupati iz tog blata. Osim medjusobnih pohvala o navodnom "uspjehu", ja ne vidim nicega konkretnog. Po meni, dozivjeli su poraz cim su poceli raspravljati o " dodatnim mehanizmima zastite". To bi se jos prije par mjeseci docekalo na noz u " javnosti", a sad se raspravlja o nacinu na koji bi se to uvelo.
- madner
#37345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sada se vec tjesis.
Neko ima karte za ovaj poker mec, neko nema.
Neko ima karte za ovaj poker mec, neko nema.
- kamen spoticanja
#37346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
i meni se cini da je ovo priznavanje poraza...Hafis wrote:Ovisi o percepciji, ili ako hoces kutu gledanja. Meni se cini da je sarajevski trojac na vjetrometini i ne zna kako se iscupati iz tog blata. Osim medjusobnih pohvala o navodnom "uspjehu", ja ne vidim nicega konkretnog. Po meni, dozivjeli su poraz cim su poceli raspravljati o " dodatnim mehanizmima zastite". To bi se jos prije par mjeseci docekalo na noz u " javnosti", a sad se raspravlja o nacinu na koji bi se to uvelo.
- It_is_a_Leclerc
#37347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ključni moment u pobjedi bošnjačke inicijative za blokadu provedbe ovih suludih rješenja hrvatskog pitanja je bio onaj sarajevski sastanak Lagumdžija - Radončić - Izetbegović. Tu je podvučena crvena linija za osovinu zla Čović - Dodik, čime su razbucani planovi pomenutih da kroz razbijanje bošnjačke političke ideje, isposluju dodatno raslojavanje BIH.
Međutim, što bi rekao Mamić - "Nećeš razbojniče".
Svaki put kad pročitam da nije postignut dogovor, ja se osmjehnem i zadovoljno zaključim kako je to jedan dobar dan za BIH.
Svaki put kad pročitam da nije postignut dogovor, ja se osmjehnem i zadovoljno zaključim kako je to jedan dobar dan za BIH.
-
Krushna mrva
#37348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedino je to sto nista nije dogovoreno dobro. Ne treba im popustiti ni milimetra.
- kamen spoticanja
#37349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dodiku jos nisu javili da je problem Kosovo uglavnom rijesen...a haman su ovim iz balilukstana sapnuli...ili su nekako sami sabrali...sad bi trebalo da ide bosnjacko "ne pristajemo" duzi vremenski periodIt_is_a_Leclerc wrote:Ključni moment u pobjedi bošnjačke inicijative za blokadu provedbe ovih suludih rješenja hrvatskog pitanja je bio onaj sarajevski sastanak Lagumdžija - Radončić - Izetbegović. Tu je podvučena crvena linija za osovinu zla Čović - Dodik, čime su razbucani planovi pomenutih da kroz razbijanje bošnjačke političke ideje, isposluju dodatno raslojavanje BIH.
- Paranoid
#37350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako stvari stoje neki će za naredne sastanke morati skupljati donacije za "put i gorivo"..