Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
vee-jay

#37251 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Ma naravno da nece, premda je poznato da je Merkelovka protiv Turske u EU dok je SPD za Tursku u EU.
Skijaš

#37252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

oakville wrote:
Skijaš wrote:"Svaka vrsta promjene američke politike prema BiH je dobrodošla, jer je dosadašnja američka politika prema BiH glupa i primitivna", smatra Kazaz.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/SA ... 20319.html

Ti si glup i primitivan, ti i tvoje forsiranje troetničke podjele države kao nove realnosti. Šugo prljava.
Po čemu je Kazaz toliko "pogriješio"?
Poslijeratna bošnjačka politika uglavnom se svodila na kontroliranje ekonomskih resursa u dijelu FBiH, a dr. Kazaz ocjenjuje da je to politika i SDP-a BiH i njenih koalicionih partnera.

"To je politički diletantizam i neodgovornost spram države, što Dodiku otvara prostor da bude najjači političar u BiH i da po svojoj potrebi generira i kontrolira krizu", kaže dr. Kazaz.

"Srbi iz RS-a imaju jasan konsenzus o nacionalnom cilju i lokalne politike iz Sarajeva se sa takvom politikom ne mogu nositi, posebno ako im je važnije da nelegalno traže stavljanje na raspolaganje mandata članova nadzornih odbora bh. firmi i ako im je bitnije ko je direktor Elektroprivrede, a ne kako izgleda država BiH", kaže Kazaz.

Snage iz međunarodne zajednice koje žele dosljedno provođenje Daytona zato u BIH nemaju pouzdane partnere sa kojima bi krenule u stvaranje funkcionalne države.
ili
Radi se, dakle, samo o tome da konkretni politički potezi potpuno demaskiraju retorički, pseudoideološki i programski plan svih političkih partija koje su vinovnici nove bosanske krize. Niko ju nije uspio spriječiti. Ni Zagreb sa inicijativom Josipović-Kosor, ni Angela Merkel, ni Washington, ni Brisel. Ni zemlje PIK-a, ni OHR, ni reis i kardinal zajedno.
Kazaz je budala, dežurni sveznadar koji će jedan dan reći kako stranci debelo griješe, drugi dan da nije do njih jer u Sarajevu nemaju saveznike, a treći da ustvari ne mogu uraditi puno i da hoće. On, Filipović, Raspudić i generalno taj profil ljudi koji vole da lupaju gluposti krijući se iza bogatog fonda riječi samo otežavaju stvar i mute vodu. Korisni su koliko i sise na muškarcu.
Mister Yes

#37253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

oakville

#37254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Skijaš wrote:
oakville wrote:
Skijaš wrote:"Svaka vrsta promjene američke politike prema BiH je dobrodošla, jer je dosadašnja američka politika prema BiH glupa i primitivna", smatra Kazaz.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/SA ... 20319.html

Ti si glup i primitivan, ti i tvoje forsiranje troetničke podjele države kao nove realnosti. Šugo prljava.
Po čemu je Kazaz toliko "pogriješio"?
Poslijeratna bošnjačka politika uglavnom se svodila na kontroliranje ekonomskih resursa u dijelu FBiH, a dr. Kazaz ocjenjuje da je to politika i SDP-a BiH i njenih koalicionih partnera.

"To je politički diletantizam i neodgovornost spram države, što Dodiku otvara prostor da bude najjači političar u BiH i da po svojoj potrebi generira i kontrolira krizu", kaže dr. Kazaz.

"Srbi iz RS-a imaju jasan konsenzus o nacionalnom cilju i lokalne politike iz Sarajeva se sa takvom politikom ne mogu nositi, posebno ako im je važnije da nelegalno traže stavljanje na raspolaganje mandata članova nadzornih odbora bh. firmi i ako im je bitnije ko je direktor Elektroprivrede, a ne kako izgleda država BiH", kaže Kazaz.

Snage iz međunarodne zajednice koje žele dosljedno provođenje Daytona zato u BIH nemaju pouzdane partnere sa kojima bi krenule u stvaranje funkcionalne države.
ili
Radi se, dakle, samo o tome da konkretni politički potezi potpuno demaskiraju retorički, pseudoideološki i programski plan svih političkih partija koje su vinovnici nove bosanske krize. Niko ju nije uspio spriječiti. Ni Zagreb sa inicijativom Josipović-Kosor, ni Angela Merkel, ni Washington, ni Brisel. Ni zemlje PIK-a, ni OHR, ni reis i kardinal zajedno.
Kazaz je budala, dežurni sveznadar koji će jedan dan reći kako stranci debelo griješe, drugi dan da nije do njih jer u Sarajevu nemaju saveznike, a treći da ustvari ne mogu uraditi puno i da hoće. On, Filipović, Raspudić i generalno taj profil ljudi koji vole da lupaju gluposti krijući se iza bogatog fonda riječi samo otežavaju stvar i mute vodu. Korisni su koliko i sise na muškarcu.
Na stranu lična mišljenja o Kazazu, to je stvar ličnog ukusa. Evo da vidimo njegove izjave koje si gore citirao:

"Poslijeratna bošnjačka politika uglavnom se svodila na kontroliranje ekonomskih resursa u dijelu FBiH"

O ovome se svi slažu, ne vidim ništa netačno u tome.

"To je politički diletantizam i neodgovornost spram države, što Dodiku otvara prostor da bude najjači političar u BiH"

Opet tačno.

"Srbi iz RS-a imaju jasan konsenzus o nacionalnom cilju i lokalne politike iz Sarajeva se sa takvom politikom ne mogu nositi, posebno ako im je važnije da nelegalno traže stavljanje na raspolaganje mandata članova nadzornih odbora bh. firmi i ako im je bitnije ko je direktor Elektroprivrede, a ne kako izgleda država BiH"

S ovim se ponovo danas svi slažu u potpunosti. Metafizički postojeći "probosanski" blok (mislim politički, ne mislim na narod) se bori za EP, telekom, nadzorne odbore itd. To više niko i ne negira.

Ali evo nazad na temu "promjene američke politike" - zbog čega bi bilo ko, s obzirom na iskustva iz prošlosti, trebao biti ubjeđen da će bilo kome takva promjena donijeti nešto bolje?
Last edited by oakville on 01/12/2013 18:36, edited 1 time in total.
oakville

#37255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

vee-jay wrote:Ma naravno da nece, premda je poznato da je Merkelovka protiv Turske u EU dok je SPD za Tursku u EU.
Pa ne znam ni koliko je to jako dobra vijest za BiH, s obzirom da je Turska pseudoprijatelj Bih tačnije pseudoprijatelj bošnjaka, na isti način kako je Rusija pseudoprijatelj srbima.
vee-jay

#37256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

oakville wrote:
vee-jay wrote:Ma naravno da nece, premda je poznato da je Merkelovka protiv Turske u EU dok je SPD za Tursku u EU.
Pa ne znam ni koliko je to jako dobra vijest za BiH, s obzirom da je Turska pseudoprijatelj Bih tačnije pseudoprijatelj bošnjaka, na isti način kako je Rusija pseudoprijatelj srbima.
Nisam ni mislio na to nego na cinjenicu da se Merkelovkina partija "boji" 60 miliona muslimana u Evropi. Socijalisti ih se ne boje nego ih cak i pozdravljaju.

Po meni, ista situacija je i sa BiH.
oakville

#37257 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

vee-jay wrote:
oakville wrote:
Nisam ni mislio na to nego na cinjenicu da se Merkelovkina partija "boji" 60 miliona muslimana u Evropi. Socijalisti ih se ne boje nego ih cak i pozdravljaju.

Po meni, ista situacija je i sa BiH.
Pa i SDP u Hrvatskoj je nekad navodno vodio "drugačiju politiku prema Bih" - dok nije stigao na vlast, pa se ispostavilo Tudjman ovako ili Tudjman onako :D
vee-jay

#37258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Pa Hrvatskoj i Srbiji je nestabilna BiH u interesu. Ja od nove vlasti u Hrvatskoj nisam ni ocekivao neki veliki preokret. Nebi bilo logicno.
m_l

#37259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by m_l »

Djevojcice, djevojke, zene - svaka cast :thumbup: :bih:
StupskaBitanga

#37260 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

Nakon Hrvatske i Srbije sasvim izvjesno je i radikalizacija pod uticajem vjerskih službi stupa na scenu i ovdje
zavrzlama

#37261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Roberts: Dozvoliti samoopredjeljenje na Kosovu, ali i u BiH
Srna - 01.12.2013 13:09
Mejer: Opstanak BiH zasnovan na mitovima
Srna - 01.12.2013 09:05
sve po planu i programu 8)
emil_L

#37262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Hafis wrote:
emil_L wrote:
Hafis wrote: Btw, ovog: ja bih ipak rekao da neće. I o kojem trendu pričaš?
Hoće itekako..

Jer 96-te u npr Stocu nije bilo niti jednog Bošnjaka. Danas je Stolac grad dvotrećinski naseljen Bošnjacima.
Mada se nikada na ovom forumu nisam bavio broanjem krvnih zrnaca, niti mjerenjem duljine hargije u nečijeg babe, moram nevesinjcu, a današnjem dičnom ''mostarčaninu'' replicirati:
Ako je Stolac grad dvotrećinski naseljen Bošnjacima, zašto onda HDZ sam ima više nego komotnu natpolovičnu većinu načelničkih mjesta u općinskom vijeću... i ne samo to, već je i nekim čudom i njegov kandidat, Stipica Bošković načelnik općine.
Hoćeš reći da ta dvotrećinska većina Bošnjaka glasa za HDZ?
Daklem?
Mada se nikada na ovom forumu nisam bavio broanjem krvnih zrnaca, niti mjerenjem duljine hargije u nečijeg babe
Doista? Kako je onda Mostar 'rvacki stolni? Jah...
moram nevesinjcu, a današnjem dičnom ''mostarčaninu'' replicirati:
Ja sam se tim sportom počeo baviti odkada ste upravo na osnovu krvnih zrnaca pokušali etnički očisti Mostar, pa glede zadane materije red je replicirati škutoru koji Mostara ne bi vidio da mu nije bilo Mate Bobana.
Ako je Stolac grad dvotrećinski naseljen Bošnjacima, zašto onda HDZ sam ima više nego komotnu natpolovičnu većinu načelničkih mjesta u općinskom vijeću... i ne samo to, već je i nekim čudom i njegov kandidat, Stipica Bošković načelnik općine.
Vidi ono boldano...hajde pogledaj još jednom...Vidiš li provalu koju si mlatno?
U mome postu a i u tvome (samo što ti nisi svjestan šta pišeš), jasno je naglašeno da se radi o gradu Stocu a ne o općini Stolac. Grad Stolac je dvotrećinski naseljen Bošnjaicma dok općina Stolac nije većiniski naseljena Bošnjacima. Naime, u općinu Stolac uključena su i naselja tipa Bobanovo, Šuškovo i Hodovo. A u tim naseljima su nastanjeni Hrvati koje je HVO etnički očistio sa prostora srednje Bosne. Dok su Stolački Bošnjaci kompletno etnički očišćeni 1993-će i smješteni u koncetracione logore Dretelj, Gabela, Heliodrom, Vojno, VItina, Ljubuški..itd. Sve jasno naglašeno u presudi hrvatskom vojno-političkom vrhu bivše tzv. "hzhb".
Sve to i opet džaba. Svaka džamija obnovljena, starine se obnavljaju u punom jeku, neki dan Nikšić otvorio sahat kulu, Halil napravio tekiju..itd..itd..
Hoćeš reći da ta dvotrećinska većina Bošnjaka glasa za HDZ?
Ne, neću to da kažem. Ali želim da kažem da zaista trebaš naučiti razliku između grada i općine.
Daklem?
"Upitnica" ti je ponovo neispravno predočena. Ispravno je napisate "dakle". Znaš kako kažu, Hrvat a nepismen, sramota je .
emil_L

#37263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Hafis wrote:
. Kao da gledam reći će: Ja sam mislio samo na ''grad'' Stolac i bla bla.
A kad je Mostar u pitanju, e onda zbraja i Gornju Drežnicu, koja je udaljena tri minuta telefonom od centra Mostara.
Pa i ti si sam rekao da se radi o gradu Stocu a ne o općini :-) Ogromna je razlika između Stoca i Mostara kada se o njima govori kao političkim subjektima. Uostalom, nije daleko momenat kada će sam HDZ tražiti da se od sadašnje općine Stolac naprave dvije općine...nešto kao što je urađeno u Žepču prekrajanjem općinskih granica...Bošnjacima grad a HDZ-u okolne vukojebine..
emil_L

#37264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Hafis wrote:
hizo ramidovic wrote:
Hafis wrote: Eh. Gdje si ti matematiku studirao :) Jedino da su se razasuli na 68 stolačkih stranaka.

Uostalom pogledaj rezultate zadnjih lokalnih izbora.
A možda hercegovac_krivi nađe objašnjenje. Kao da gledam reći će: Ja sam mislio samo na ''grad'' Stolac i bla bla.
A kad je Mostar u pitanju, e onda zbraja i Gornju Drežnicu, koja je udaljena tri minuta telefonom od centra Mostara.
ne znam za rezultate izbora, vec govorim o teoretskim mogucnostima, koje zavise i od broja stranaka, procenta izlaznosti itd
dakle, digitron u ruke pa to malo bolje protabiri...
Evo sabrao rođak :)

Mandati u općinskom vijeću Stolac nakon izbora 2012.

HDZ – 10 mandata (3597 glasova )
SDA – 4 (1.576)
SDP – 2 (727)
HSP – 1 (496)

Doduše ima i SBB okruglo 15 glasova, i to ti je ta bošnjačka glasačka ''rasutost'' u Stocu.
A treba voditi računa da je SDP multietnička stranka i nije baš da je svih 727 glasova bošnjačkih, jel' tako ili nije.
Jasan mi je cilj tvoje blamaže ali da se možeš prosipati na ovako banalnim stvarima, jednostavno ne kontam...
A vidi ovo rodjak..
Direktno sa izbori.ba
Ajdin Hanić - nezavisni kandidat 220 glasova
SBB - 194 glasa.. O kakvih 15 glasova ti pričaš? Ovako ti je sve..lupi pa šta bude ako te ko provali..dobro i jest a ako ne onda još bolje, jeli tako, tako je..
Dodaj tome i SzBiH sa 122 glasa--i šta ono dobiješ?
Usput prije već što odgovoriš i ponovo se provališ, iskreno bih sugerisao da pogledaš koliki je bio izborni prag za ulazak u OV.
Znači, kako god to ''raspeš'', ne ide mi ta hercegovčeva sintagma o Stocu gradu ''s dvotrećinskom bošnjačkom većinom''.
Isto kao i ono njegovih ''75% Mostara'' koje je već ušlo u forumsku legendu.
Rekoh ti ja - dupljak je to
Na ovo ti je već odgovoreno. I sam si potvrdio da se radi o gradu a ne o općini. Čemu služi ostatak tvoje blamaže vjerovatno ni tebi samom nije jasno..
Znam da te boli tih 75%..više sreće drugi put..siguran budi da će ti trebati jer ako se budeš pouzdao u vašu hrabrost i političku snalažljivost..vjeruj da ćeš proći puno gore od tih 25% gdje sada stoluješ (mada je i to prolazna instanca ali eto...utješi se barem sa tim komadićem i barem privremeno)
A samo bih još dodao i praktičnu usporedbu sa npr. Jajcem iz 1996 -te i Jajcem 2013, ili npr. Vitezom iz 1996 i Vitezom danas---baš da ti je netko ovo rekao npr. 96-te da će u Jajcu "stolovat" Bošnjak a Vitez imati gradonačelnika koji je isto tako Bošnjak, šta bi mu ti tada odgovorio? :kiss:
emil_L

#37265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Mister Yes wrote:
emil_L wrote: Opet šupljiranje i utjeha..
1991 u BiH je živjelo malo manje od 44% Bošnjaka, danas u BiH živi 54% Bošnjaka..
Danas živi 49% Bošnjaka. A Bošnjaka i Ostalih zajedno 54%
emil_L wrote:Za 20 godina u BiH će živjeti 2 miliona Bošnjaka, malo manje od 700,000 Srba i oko 210,000 Hrvata..pa ti vidi rodjak..ni Grude više neće biti sigurica..
Svi padaju. Kakvih 2 miliona. Možda zajedno sa arapima :roll:
53.7 % da budem egzaktan.
ovo printaj i nalijepi na ulazna vrata sa unutrašnje i vanjske strane, na vrata od spavaće sobe, na ogledalo iznad umivaonika, na frižiderska vrata itd..itd..da možeš gledati gdje se god okreneš. Tako da o ovome više nema potrebe raspravljati..
Drugi dio posta je baš onako činjenično neutemeljen.
Jeli to ti misliš da će Bošnjaci gubiti populaciju u narednih 20 godina? Niti jedan indikator ne ukazuje na takvo stanje jer Bošnjački natalitet i da opadne ispod stope na koj se nalazi danas, zasigurno garantuje održavanje sadašnjeg brojčanog stanja..
emil_L

#37266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Basvod wrote:
Danguba wrote:
Basvod wrote:
Ne moze se porediti EU pocetkom 90ih i EU danas. Danas je EU ozbiljan igrac, Amerika se ni u snu ne bi usudila da nepozvana upadne u evropsku interesnu zonu.
Ne bih se slozio. EU ima vise problema sada nego EZ '90-tih god.

Je li ti mislis da su pregovore Kosova i Srbije pokrenula EU bez Amera? Nista se u Briselu ne moze postici dok Amerikanci ne aminuju.
Znas kad bi Srbija sjela za pregovaracki sto da sa druge strane nema EU bespovratnih fondova i EU u globalu. Nikad, jedino da opet bombe padaju.
Problemi u EU su sica. I dalje je EU veoma pozeljno i bogato drustvo, Svabo to dobro vodi. Nek vodi kad zna.
Jeli fakat misliš da je Kosovarima stalo do pregovora sa Srbijicom? :-)
Pa da im upravo ti Ameri nisu uvrnuli ruku, znaš kad bi vidio suret Tačija i Dačića..u limburgu.
madner

#37267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ero nam se vratio. :D
Hafis

#37268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

I to jači nego ikad :D
Hafis

#37269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

"
emil_L"
Jasan mi je cilj tvoje blamaže ali da se možeš prosipati na ovako banalnim stvarima, jednostavno ne kontam...
A vidi ovo rodjak..
Direktno sa izbori.ba
To će biti. Ajdin je zajebao stvar s tih 220 glasova.
Ništa ero. Opet debelo ispod polovice.
SDA 1664
SDP 809
Ajdin i njegova raja 220
SBB 194
SBiH 122
Đuture= 3009 ili 41-42% svih glasova

Jedino ako efendija Smajkić nema neke egzaktne podatke posebno za ''grad'' a posebno za te kako kažeš vukojebine.
De se malo skoncentriraj, ti ipak važiš za realnog i objektivnog forumaša, kojem se ponekad omakne koja ''žešća''
seln

#37270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:"
emil_L"
A vidi ovo rodjak..
Direktno sa izbori.ba
To će biti. Ajdin je zajebao stvar s tih 220 glasova.
Ništa ero. Opet debelo ispod polovice.
SDA 1664
SDP 809
Ajdin i njegova raja 220
SBB 194
SBiH 122
Đuture= 3009 ili 41-42% svih glasova

Jedino ako efendija Smajkić nema neke egzaktne podatke posebno za ''grad'' a posebno za te kako kažeš vukojebine.
De se malo skoncentriraj, ti ipak važiš za realnog i objektivnog forumaša, kojem se ponekad omakne koja ''žešća''
Ne boj se ti za Stolac, ako i nije dvotrecinska vecina, bice uskoro.
Na tvom mjestu, ja bih brinuo za Hlijevno i Duvno.
Havatar

#37271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

zavrzlama wrote:
Roberts: Dozvoliti samoopredjeljenje na Kosovu, ali i u BiH
Srna - 01.12.2013 13:09
Srna - 01.12.2013 09:05
sve po planu i programu 8)
Kakav je plan :?:
Hafis

#37272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote: Ne boj se ti za Stolac, ako i nije dvotrecinska vecina, bice uskoro.
Ja sam ovdje samo iznio rezultate izbora pokušavajući opovrgnuti besmislene nebuloze o nekakvim 2/3 većinama, ali ne ulazeći u pretpostavke o demografiju - tj. koga više ima ili će ga biti više u budućnosti. Ja te kalkulacije prepuštam nacionalistima i brojačima krvnih zrnaca.
Za Duvno i Hlivno također ne znam, čak i ne vjerujem, ali mogu te obradovati drugim primjerom: od pozitivnih kretanja vezanih za ''vašu stvar'' postoji svijetli primjer Tromeđe kod Međugorja. Tu imate čak 99% -tnu većinu. Doduše sezonskog karaktera, ali većina je većina :)
Mister Yes

#37273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

emil_L wrote:53.7 % da budem egzaktan.
Smiješno. Pa mali izetbegović nekidan kod Senada na direktno pitanje "ima li Bošnjaka više od 50%" odgovori da "to nije bitno." :lol:
SAFF je najbolje procjenio a moji izvori kažu ovako:

Federacija: 1.676.000 Bošnjaka, 54.000 Srba, 502.000 Hrvata i 140.000 Ostalih
RS: 155.000 Bošnjaka, 1.109.000 Srba, 25.000 Hrvata, 38.000 Ostalih
Brčko distrikt: 35.000 Bošnjaka, 39.000 Srba, 15.000 Hrvata, 4.000 Ostalih
UKUPNO BIH: 1.866.000 Bošnjaka, 1.202.000 Srba, 542.000 Hrvata, 182.000 Ostalih

To jest:
Bošnjaka 49,2 %
Srba 31,7 %
Hrvata 14,3 %
Ostalih 4,8 %

Naravno, ovo sve se odnosi na ukupno popisane. Stvarno prisutnih je manje, i u odnosu na popisane, malo će na procentu dobiti Srbi i Ostali a izgubiti Bošnjaci i Hrvati. Ovo iz razloga što su Bošnjaci i Hrvati popisali najviše dijaspore.
emil_L wrote:Drugi dio posta je baš onako činjenično neutemeljen.
Jeli to ti misliš da će Bošnjaci gubiti populaciju u narednih 20 godina? Niti jedan indikator ne ukazuje na takvo stanje jer Bošnjački natalitet i da opadne ispod stope na koj se nalazi danas, zasigurno garantuje održavanje sadašnjeg brojčanog stanja..
Nevjerovatno da ima ljudi koji ne znaju da sljedi itekakav pad broja Bošnjaka. Generacije rođene četrdesetih kada je bilo po petoro djece počinju da umiru. A rađa se jedno do dvoje. A da ne govorimo o odlascima iz zemlje trbuhom za kruhom. Pa dovoljno je samo pogledati koliko se Bošnjaka rodi godišnje i to pomnožiti sa 73 (prosječan životni vijek). Bošnjaci u budućnosti padaju na nekih 1.400.000 sasvim sigurno. Naravno, Srbi će u međuvremenu pasti na nekih 700.000 ali činjenica je da svi padaju.
Last edited by Mister Yes on 02/12/2013 18:21, edited 2 times in total.
seln

#37274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:
seln wrote: Ne boj se ti za Stolac, ako i nije dvotrecinska vecina, bice uskoro.
Ja sam ovdje samo iznio rezultate izbora pokušavajući opovrgnuti besmislene nebuloze o nekakvim 2/3 većinama, ali ne ulazeći u pretpostavke o demografiju - tj. koga više ima ili će ga biti više u budućnosti. Ja te kalkulacije prepuštam nacionalistima i brojačima krvnih zrnaca.
Za Duvno i Hlivno također ne znam, čak i ne vjerujem, ali mogu te obradovati drugim primjerom: od pozitivnih kretanja vezanih za ''vašu stvar'' postoji svijetli primjer Tromeđe kod Međugorja. Tu imate čak 99% -tnu većinu. Doduše sezonskog karaktera, ali većina je većina :)
Sta ces, jebi ga, sta smo mogli mi zaustaviti, kad nisu prolazili kamioni s humanitarnom. :wink:

A nije nam se ni ukazala Hazreti Fatima u Pruscu....
Havatar

#37275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

Mister Yes wrote:
emil_L wrote:53.7 % da budem egzaktan.
Smiješno. Pa mali izetbegović nekidan kod Senada na direktno pitanje "ima li Bošnjaka više od 50%" odgovori da "to nije bitno." :lol:
SAFF je najbolje procjenio a moji izvori kažu ovako:

Federacija: 1.676.000 Bošnjaka, 54.000 Srba, 502.000 Hrvata i 140.000 Ostalih
RS: 155.000 Bošnjaka, 1.109.000 Srba, 25.000 Hrvata, 38.000 Ostalih
Brčko distrikt: 35.000 Bošnjaka, 39.000 Srba, 15.000 Hrvata, 4.000 Ostalih
UKUPNO BIH: 1.866.000 Bošnjaka, 1.202.000 Srba, 542.000 Hrvata, 182.000 Ostalih

To jest:
Bošnjaka 49,2 %
Srba 31,7 %
Hrvata 14,3 %
Ostalih 4,8 %

Naravno, ovo sve se odnosi na ukupno popisane. Stvarno prisutnih je manje, i u odnosu na popisane, malo će na procentu dobiti Srbi i Ostali a izgubiti Bošnjaci i Hrvati. Ovo iz razloga što su Bošnjaci i Hrvati popisali najviše dijaspore.
emil_L wrote:Drugi dio posta je baš onako činjenično neutemeljen.
Nevjerovatno da ima ljudi koji ne znaju da sljedi itekakav pad broja Bošnjaka. Generacije rođene četrdesetih kada je bilo po petoro djece počinju da umiru. A rađa se jedno do dvoje. A da ne govorimo o odlascima iz zemlje trbuhom za kruhom. Pa dovoljno je samo pogledati koliko se Bošnjaka rodi godišnje i to pomnožiti sa 70 (prosječan životni vijek). Bošnjaci u budućnosti padaju na nekih 1.300.000 sasvim sigurno. Naravno, Srbi će u međuvremenu pasti na nekih 700.000 ali činjenica je da svi padaju.
Sve procjene govore da ce Bosnjaka biti oko 54 % .
Locked