Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SA 071

#3726 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

drndalo wrote: 29/05/2023 10:40
SA 071 wrote: 26/05/2023 20:07

Nije navodno nego neće isplatiti dividendu. A "navodno" je samo razlog koji su naveli, a pravi razlog je da nemaju para, tj. ostali bez keša... ;)
Ostali bez kesa, a 42 miliona DOBITI zadrzali u firmi...? Ja bih rekao da onda imaju barem 42 miliona kesa...

Zjbncju na stranu, gdje si nasao podatak da MTS nije dizao svoju dividendu nego je ostavljao u firmi? Ja sam na brzinu gledao skraceni bilans i nisam bas nasao nesto takvo vidljivo...

Sto se Mtela tice, ja ocekujem vec par godina da smanje isplatu u skladu sa prispjecem kredita kojim je MTS kupio Mtel, dok je kredit trajao, znao sam da isplate iz dobiti moraju biti znacajne, da bi se dug servisirao. Ovo sada nije lose ako ga gledamo iz vizure korekcije cijene. Za one koji bi da kupe. Oni koji su kupili vec, gube samo ako prodaju po nizoj.
Pogledaj revizorski izvještaj. I nije Telekom Srbije to "ostavio u firmi" nego nije imao keša da isplati. Tako da će ova pauza od dividende biti iskorištena da Telekom Srbije namiri svoja potraživanja po tom osnovu i da pokušaju smanjiti kredite i druge obaveze prema povjeriocima. Nikakvo investiranje u razvoj usluga i slični bakrači ;)
SA 071

#3727 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

drug_profi wrote: 29/05/2023 13:26 Kako Fadil reče za FDS - zadržana neraspoređena dobit je samo računovodstvena stavka. Tih para u stvari nema.

Jarane, ili je pare neko ukrao, ili je finansijski izvještaj lažiran.
To nije Fadil rekao nego dr. sci. Edin Mulahasanović inače "prepošteni i vrli" direktor FDS...

Čisto radi tačnog informisanja javnosti :)
drndalo

#3728 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drndalo »

SA 071 wrote: 29/05/2023 16:34
drndalo wrote: 29/05/2023 10:40

Ostali bez kesa, a 42 miliona DOBITI zadrzali u firmi...? Ja bih rekao da onda imaju barem 42 miliona kesa...

Zjbncju na stranu, gdje si nasao podatak da MTS nije dizao svoju dividendu nego je ostavljao u firmi? Ja sam na brzinu gledao skraceni bilans i nisam bas nasao nesto takvo vidljivo...

Sto se Mtela tice, ja ocekujem vec par godina da smanje isplatu u skladu sa prispjecem kredita kojim je MTS kupio Mtel, dok je kredit trajao, znao sam da isplate iz dobiti moraju biti znacajne, da bi se dug servisirao. Ovo sada nije lose ako ga gledamo iz vizure korekcije cijene. Za one koji bi da kupe. Oni koji su kupili vec, gube samo ako prodaju po nizoj.
Pogledaj revizorski izvještaj. I nije Telekom Srbije to "ostavio u firmi" nego nije imao keša da isplati. Tako da će ova pauza od dividende biti iskorištena da Telekom Srbije namiri svoja potraživanja po tom osnovu i da pokušaju smanjiti kredite i druge obaveze prema povjeriocima. Nikakvo investiranje u razvoj usluga i slični bakrači ;)
Nemam bas toliko vremena da citam veliki izvjestaj, ali ima tu onda jedna nelogicnost. Da li ce im 42 mil. zadrzane dobiti omoguciti znacajnije rasterecenje povjerilaca? Sa ovim brojevima koje pises, nece. Jer dividenda MTSa je samo puno veca od toga. Krediti takodjer, mozda neki dio smanjenja obaveza po kreditima, ali u velikim brojevima obaveza, ova 42 mil. nista bitno ne mijenjaju. Obaveze prema povjeriocima bi mogle biti namirene vecim dijelom od toga, i to bi bilo sasvim OK. Bilo je spomenuto da nekoliko milina duguju dobavljacu telefona. Mislim ako ce biti neke konsolidacije zbog boljeg stanja kasnije, opravdano je. Neka ganjaju to. Neka nema dividende, neka cijena akcije to odrazi, i neka neki izadju iz vlasnistva, a drugi udju na "povoljnijim" osnovama...

Ja i dalje ne vidim kako to Telekom Srbije nije mogao biti isplacen kada od njihove ruke zavisi isplata koje god sume...? Oni odluce da ce isplatiti 8 pf/akcija, meni i ostalim "manjinama" isplate, ali sebi ne isplate, jer nema para na racunu...? Da su donijeli odluku o 4 pf/akcija, bilo bi za sviju, pa i za njih, i leglo bi im dvocifreno miliona na racun u Srbiji. Mozda ima razlog kojeg ja ne kontam zasto vise vole da "nemaju" te pare u Banjaluci, nego da ih imaju u Beogradu?
SA 071

#3729 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

42 miliona KM njima ništa ne znači u smislu rješavanja svih problema koji su puno veći. Zato i mislim da nema ni dividende po polugodišnjem obračunu, a vjerovatno ni po godišnjem obračunu ili će biti neki manji iznos, dakle dio dobiti. Svakako je to dobro da se firma oporavi, ali to istovremeno znači da dioničari imsju "mrtav kapital" određeno vrijeme. Svakako će biti dobra prilika ponovo ući u Mtel, ali kada cijena ode ispod 1 KM...

A ne pitaj me da komentarišem nesuvisle odluke većinskog vlasnika. U principu, oni će sebi te pare isplatiti samo nisu mogli na način kao dosad. A dosad su vjerovatno povlačili neke kredite za likvidnost da bi isplatili dividendu, dok ovaj put možda nisu mogli dobiti kredit. Ko zna. Uglavnom, ono što znamo je da su s krajem prošle godine dugovali dobavljačima duže od pola godine skoro 30 miliona KM i da dobar dio dobavljača ne želi robu da im isporučuje ili im zaračunavaju velike marže. Naši unutar 30 dana sve obaveze plate...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3730 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

opet narastao 8+%

kakva je panika bila ja čudnih ljudi
SA 071

#3731 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

Ma treba ga kupiti što više :lol:
Incub

#3732 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Incub »

SA 071 wrote: 29/05/2023 16:30
Incub wrote: 29/05/2023 11:44 Radi se bas o jeftinoj dionici, tako da stoji prica da dionicari nisu ulagali 1m ili 2....mozda pojedinci...
Manji dionicari koji imaju par hiljada mozda ne bi trebai da strahuju, jer se vidi da sire mrezu...
sto kod BH Telecoma nikako nije slucaj, hronicno los stranacki management koji samo gleda izvuci novac preko javnih nabavki...a druge firme su ima dizali korisnike i profit je stalno u padu...
Želim da vjerujem da nisi dobro pogledao i uporedio izvještaje ove dvije firme. Ne želim da vjetujem da si neznalica, ili još gore zlonamjeran...

Govoriš loše o menadžemntu (koliko god bio stranački) i firmi koja na računima ima 350 miliona KM, nema kredita i značajnih obaveza, a u fondu rezervi više od 200 miliona KM preko zakonske obaveze, a uz to najkvalitetniju mrežu i integrisanu uslugu od ova tri dominantna operatera, a s druge strane, pričaš afirmativno o firmi koja ima 15-tak miliona KM na računima, frizirane izvještaje sa preko 500 miliona KM obaveza od kojih dio otpada i na većinskog vlasnika po osnovu dividende, a koja mu nije iaplaćena jer nemaju keša za to.

Hajde ti detaljno prouči revizorski izvještaj. Evo mali hint - obrati pažnju na novčana sredstva, kupce, dobavljače, starosnu strukturu dobavljača, obaveze po kreditima i lizingu (dugoročnim i kratkoročnim), i na kraju za desert obaveze za neisplaćenu dividendu...
Prije ce biti da si se ti nasao u ekipi gdje je kritika upucena, jer si odma krenuo sa uvredama.
Kad BH Telecom ima toliko iznosa na racunima zasto ne dijeli dionicarima...
Imate dobit od 55 mil a orije bila 120 mil...izmuzli ste vi iz SDA firmu I doveli je do toga...
Jedna firma sa 210 radnika ima 50 % cistog profita kao BH Telecom a koliko imate radnika...sav profit smanjite kroz nabavke...
Mani se supljiranja, pratim ja to malo duze od tebe...
Ako si bio blizu vatre nemoj se odma ljutiti sto Vam vrijeme kuca.
SA 071

#3733 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

Incub wrote: 29/05/2023 18:46
SA 071 wrote: 29/05/2023 16:30

Želim da vjerujem da nisi dobro pogledao i uporedio izvještaje ove dvije firme. Ne želim da vjetujem da si neznalica, ili još gore zlonamjeran...

Govoriš loše o menadžemntu (koliko god bio stranački) i firmi koja na računima ima 350 miliona KM, nema kredita i značajnih obaveza, a u fondu rezervi više od 200 miliona KM preko zakonske obaveze, a uz to najkvalitetniju mrežu i integrisanu uslugu od ova tri dominantna operatera, a s druge strane, pričaš afirmativno o firmi koja ima 15-tak miliona KM na računima, frizirane izvještaje sa preko 500 miliona KM obaveza od kojih dio otpada i na većinskog vlasnika po osnovu dividende, a koja mu nije iaplaćena jer nemaju keša za to.

Hajde ti detaljno prouči revizorski izvještaj. Evo mali hint - obrati pažnju na novčana sredstva, kupce, dobavljače, starosnu strukturu dobavljača, obaveze po kreditima i lizingu (dugoročnim i kratkoročnim), i na kraju za desert obaveze za neisplaćenu dividendu...
Prije ce biti da si se ti nasao u ekipi gdje je kritika upucena, jer si odma krenuo sa uvredama.
Imate dobit od 55 mil a orije bila 120 mil...izmuzli ste vi iz SDA firmu I doveli je do toga...
Jedna firma sa 210 radnika ima 50 % cistog profita kao BH Telecom a koliko imate radnika...sav profit smanjite kroz nabavke...
Nisam krenuo sa uvredama, ali očito je kod tebe ovo drugo u pitanju, s tim što si ti i neznalica, a još si i zlonamjeran.

Ja imam dobit u onoj količini koliko imam dionica, a nemam mogućnost s tom količinom dionica utjecati na odluku o podjeli dividende. Nažalost. Nema ni Džambić koji ima puno više dionica od mene. Da imam, sigurno bih dijelio veći dio dobiti kroz dividendu. Ovo kažem jer se meni obraćaš kao da sam ja Kahriman.

Što se tiče izvlačenja para kroz nabavke ili troškove, ima vjerovatno i toga, ali u puno manjem obimu od onog o kojem ti pričaš ili od onog koji je u slučaju nabavki prisutan kod Mtela, a u slučaju troškova kod Eroneta. Ali, koliko si zlonamjeran i koliko ne voliš te iz SDA, to te onemogućava da racionalno razmišljaš, pa ispadaš ograničen. Upravo je menadžment Mtela "pojeo" keš kroz kupovine kablovskih operatera i nesuvisle cifre koje su davali za te akcije.

Ne znam koje si struke, ali ako stručno uporediš izvještaje sva tri operatera i sam ćeš skontati (valjda) kakav dojam ostavljaš na ostale saučesnike u polemici. Nemoj onda opet da bude da ja nešto vrijeđam, sam sebe diskredituješ.

P.S. Ne znam imaš li dionice Mtela, ali ako je to tako dobra dionica trebao bi se pojačati na njoj. A meni bi bilo zadovoljstvo da sam ove svoje koje sam nedavno prodao po cijeni 1,6+ prodao baš tebi...
Incub

#3734 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Incub »

SA 071 wrote: 29/05/2023 19:19
Incub wrote: 29/05/2023 18:46

Nisam krenuo sa uvredama, ali očito je kod tebe ovo drugo u pitanju, s tim što si ti i neznalica, a još si i zlonamjeran.

Ja imam dobit u onoj količini koliko imam dionica, a nemam mogućnost s tom količinom dionica utjecati na odluku o podjeli dividende. Nažalost. Nema ni Džambić koji ima puno više dionica od mene. Da imam, sigurno bih dijelio veći dio dobiti kroz dividendu. Ovo kažem jer se meni obraćaš kao da sam ja Kahriman.

Što se tiče izvlačenja para kroz nabavke ili troškove, ima vjerovatno i toga, ali u puno manjem obimu od onog o kojem ti pričaš ili od onog koji je u slučaju nabavki prisutan kod Mtela, a u slučaju troškova kod Eroneta. Ali, koliko si zlonamjeran i koliko ne voliš te iz SDA, to te onemogućava da racionalno razmišljaš, pa ispadaš ograničen. Upravo je menadžment Mtela "pojeo" keš kroz kupovine kablovskih operatera i nesuvisle cifre koje su davali za te akcije.

Ne znam koje si struke, ali ako stručno uporediš izvještaje sva tri operatera i sam ćeš skontati (valjda) kakav dojam ostavljaš na ostale saučesnike u polemici. Nemoj onda opet da bude da ja nešto vrijeđam, sam sebe diskredituješ.

P.S. Ne znam imaš li dionice Mtela, ali ako je to tako dobra dionica trebao bi se pojačati na njoj. A meni bi bilo zadovoljstvo da sam ove svoje koje sam nedavno prodao po cijeni 1,6+ prodao baš tebi...
Pravi si ti SDA bot ali proslo je Vase, Ameri ocistise I to...
Nemoj se ljutiti sto ti jedna "zlonamjerna neznalica" direktno pise da je SDA sistematski unistila BH Telecom a o ostalim firmament da I ne govorim.
Pa oni su I Rudnike unistili l, gdje ces dalje, isto kroz sistem nabavki...
Uzivaj u svom balonu...
Truba

#3735 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

Zasto se kod nas kupovina i prodaja prikazuje kao da si se zajebo il si nekoga zajebao
Kupio sam jer zelim i sto mi pricinjava zadovoljstvo
I kupovat cu opet dijelili ili ne dividende
Lijepo mi je sretan sam i uzivam u tome
Dionice su mi u slihtarici odmah uz srecke a poslije orocenja
SA 071

#3736 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

Incub wrote: 29/05/2023 19:24
SA 071 wrote: 29/05/2023 19:19

Pravi si ti SDA bot ali proslo je Vase, Ameri ocistise I to...
Nemoj se ljutiti sto ti jedna "zlonamjerna neznalica" direktno pise da je SDA sistematski unistila BH Telecom a o ostalim firmament da I ne govorim.
Pa oni su I Rudnike unistili l, gdje ces dalje, isto kroz sistem nabavki...
Uzivaj u svom balonu...
Znaš li ti uopšte šta znači bot? Hajde što si neznalica i zlonamjeran, još si i bezobrazan. Evo da se spustim na tvoj nivo komunikacije, ti si zapravo spoj Konakovića, Nikšića i Forte u jednom. Bezobrazan, neuk, nesposoban...

Inače, ono malo državnih firmi koje su zdrave (uz sve njihove slabosti koje imaju) se nalaze tamo gdje ti "korumpirani mali zeleni" vladaju, a tamo gdje vladaju oni koje su ti američki kauboji (na koje ti doživljavaš ekstazu) postavili da nas vode u "svijetlu budućnost" (daleko i od NATO i od EU), dakle HDZ i SNSD, tamo su te državne firme ili propale ili od njih niko nikakve koristi nema osim tih lopova iz HDZ i SNSD.

Ali, davno su neki pametni ljudi rekli, budali je lakše utjerat metar u guz... nego centimetar u glavu... Pa tako i tebi... Hajde uzdravlje, za pamet ti je očito već kasno...
drug_profi

#3737 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Ako nekog zanima moj savjet. Ja bih iskoristi ovaj kratki oporavak i prodao.
Kladio bih se u sve te pare da ce biti za kupiti ispod marke za odredjeno vtijeme.
SA 071

#3738 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

U potpunosti se slažem s tobom. Nažalost, kada dođu na cijenu ispod marke, neće ni vrijediti puno više od toga, jer zapravo ni sad ne vrijede više. Ali se sada još uvijek mogu prodati, pa makar i ovima koji je vještački održavaju na ovom nivou. Vidjećemo do kada...
drug_profi

#3739 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

SA 071 wrote: 29/05/2023 22:02 U potpunosti se slažem s tobom. Nažalost, kada dođu na cijenu ispod marke, neće ni vrijediti puno više od toga, jer zapravo ni sad ne vrijede više. Ali se sada još uvijek mogu prodati, pa makar i ovima koji je vještački održavaju na ovom nivou. Vidjećemo do kada...
Pa realna vrijednost ime je tako negdje. Nisam tacno analizirao.
Ali bi se sa tim ulaskom na toj cijeni moglo racunati da se nece izgubiti. A vjerovati je da ce sve komplet na kraju biti prodato nekom velikom evropskom igracu. Matica upravljana politicki a ne ekonomski i to ne moze trajati dugo. Narocito jer mecena ima sad nekih svojih problema.
Suluda cifra je data za Premier ligu i za ostala prava atraktivnih takmicenja. To se ne moze navuci iz reklama. Ne moze ni iz dividendi.
SA 071

#3740 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by SA 071 »

Tačno tako za maticu što kažeš. Međutim, Mtel ovdje nema probleme zbog majke nego zato što su stukli 250 miliona za kablovske operatere iz Doboja, Bijeljine i Banjaluke, koji ne vrijede ni blizu tih para. Kablovski operateri vrijede onoliko koliko imaju korisnika. Za poređenje, najveći kablovski operater u Sarajevu koji je bio skoro pa monopolista među kablovskim operaterima je prodat za nešto preko 40 miliona KM. Da je svaki od ova tri kablovska operatera koja su oni kupili bio veliki kao ovaj iz Sarajeva, to je opet 120-130 miliona. I kada onda još dodamo preplaćeni Logosoft, meni to sve liči na izvlačenje para. E zbog toga i jesu došli u situaciju da ugrubo imaju dugoročnu imovinu u visini 1,2 mlrd KM, a kapital i dugoročne obaveze 950 miliona. S druge strane, kratkoročna imovina im je ugrubo 150 miliona, a kratkoročne obaveze 400 miliona. A valjda to znamo šta znači kada se dugoročna imovina finansira kratkoročnim izvorima.
drug_profi

#3741 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Vidis, nisam im ni pogledao FI kako treba. BU samo.
Truba

#3742 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

Kapitalizam se temelji na vjeri u bolju buducnost
bosanski__

#3743 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by bosanski__ »

drug_profi wrote: 26/05/2023 20:34
bosanski__ wrote: 26/05/2023 20:33 Nisam stavio prodajni nalog "sve ili ništa" i onda mi prodaje 2X i uzima 2X proviziju.( djelomična prodaja).
Troškovi berze, RVP i po marka registracija kod brokera.

To sve kod RBA brokera.

Jel ima jeftiniji broker od njih?
Meni se tarifira po nalogu, sve da jednu po jednu dionicu kupuje ili prodaje....

VGT

Jel ti plaćaš VGT-u 2,50% minimum 10 BAM ?
bosanski__

#3744 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by bosanski__ »

Truba wrote: 30/05/2023 08:40 Kapitalizam se temelji na vjeri u bolju buducnost

To je zato što ti se cijeli život na tome temelji.
Truba

#3745 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

ne bih reko :D čeka nas bolest i smrt
zato ne daju kredite babama i dedama
nego mladim ljudima

ja vjerujem i mnogi od nas vjeruju u neku ideju i zato ulažu pare
bolje da su pare uložene nego da stoje u čarapi
bosanski__

#3746 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by bosanski__ »

- Ne mogu da stavim nalog za prodaju "sve ili ništa" kod RBA brokera ako odstupa više od 3,0% od zadnje protrgovane cijene i još me uvjeravaju da su to pravila SASE berze !!!!!!
Znači ako je cijena npr. 10 BAM, ja smijem staviti nalog za prodaju Max. 10,90 BAM.

Komentari ?
drug_profi

#3747 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

bosanski__ wrote: 30/05/2023 11:16
drug_profi wrote: 26/05/2023 20:34

Meni se tarifira po nalogu, sve da jednu po jednu dionicu kupuje ili prodaje....

VGT

Ne. Plaćam procentualno proviziju po nalogu u koliko god transakcija da se izvrsi.
1,1% čini mi se plus ostali troškovi. Oko 1,3% dođe ukupno
bosanski__

#3748 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by bosanski__ »

drug_profi wrote: 30/05/2023 11:22
bosanski__ wrote: 30/05/2023 11:16

Ne. Plaćam procentualno proviziju po nalogu u koliko god transakcija da se izvrsi.
Na njihovim stranicama 2,50% min 10 BAM.
Kako to ?
drug_profi

#3749 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

bosanski__ wrote: 30/05/2023 11:21 - Ne mogu da stavim nalog za prodaju "sve ili ništa" kod RBA brokera ako odstupa više od 3,0% od zadnje protrgovane cijene i još me uvjeravaju da su to pravila SASE berze !!!!!!
Znači ako je cijena npr. 10 BAM, ja smijem staviti nalog za prodaju Max. 10,90 BAM.

Komentari ?
Zašto sve ili ništa? Prije svega.
Ne znam koja su pravila za to jer nisam na taj način trgovao.
drug_profi

#3750 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

bosanski__ wrote: 30/05/2023 11:24
drug_profi wrote: 30/05/2023 11:22

Na njihovim stranicama 2,50% min 10 BAM.
Kako to ?
Ne znam, moj prvi ugovor sa njima je negdje od 2009 tako nekako. I samo se prepisuju dogovoreni uslovi u nove ugovore.
Svakako da je sve podlozno pregovorima, a posto je to mala kuca, vjerovatno zadnja takva na berzi, svaki im je klijent bitan.
Post Reply