Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gidra

#3726 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

suza81 wrote:
Nepass wrote:
gidra wrote:Ja baš neki dan prolazim kroz pijacu iz Pennya i gledam u onu novogradnju i kontam koja će budala onde kupiti stan, meni je ono gore od Tibre... :D
Manite se šuplje priče novogradnja/starogradnja, ključna stvar koja prodaje nekretninu je lokacija, sve ostalo je manje bitno. Penny novogradnja je na kurčevoj lokaciji pa i sto puta da sruše pijacu opet je preloša. Za 1600 KM se mogao kupiti solidan stan na AP ili Dobrinji pa čak i za manje love, pa resto uložiti u renoviranje ili opremanje.
Sta fali lokaciji?
Gdje si nasao stan na dobrinji za 1600KM?
Ja nasao na granici sa rs vala i to je kurceva lokacija.
Odavde do studentskog doma 15min hoda.
Meni je kurceva lokacija otes, zabrdje, toka dzeka i sirokaca, mihrivode i mahmutovac.
I ja pomislih sta fali lokaciji... Petlja pred nosom i s petlje furas gdje hoces. Jest da ono bas izgleda ruzno zbog pijace, los je pristup al ako ce se i to rjesavat super.
Znaci da je penny ipak najjeftinija novogradnja u Sa.
Ja iz Aleje Bosne Srebrene isao do Pennya zavrsio sto sam imao i krenuo na petlju i vozim se mahalom kad podrumi pića, milion boxova sa pečenicama, sirom, voćem i kad bum zgrada nova sa desne strane među kućama...
Čuj šta fali lokaciji, lokaciji fali sve.
Lokacija nema ama baš ništa što bi neko funkcionalno naselje trebalo imati i nije predviđena za zgrade, ali to je korumpirana Ilidža..
Škole (ako se ne varam) ni na vidiku, tramvaj koliko god izgledao blizo je predaleko a pogotovo što pješačkog prelaza do tram. stanice nema. Autobus misaona imenica, vrtić, bolnica, park, igralište također...
Lokacija se ubila za povremeno korištenje stana za kurvaluke :D , jednostavno za dugoročan život po meni nije ali sto ljudi i sto ćudi pa tako kolegi Nepassu paše...

Pa valjda i cijena od 1600 KM/m2 nešto govori. Ispod u Sarajevu za novo nema. O kvalitetni gradnje ne bih jer ne znam nit' sam bio...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3727 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

HAVANA wrote:
Nepass wrote:
gidra wrote:Ja baš neki dan prolazim kroz pijacu iz Pennya i gledam u onu novogradnju i kontam koja će budala onde kupiti stan, meni je ono gore od Tibre... :D
Manite se šuplje priče novogradnja/starogradnja, ključna stvar koja prodaje nekretninu je lokacija, sve ostalo je manje bitno. Penny novogradnja je na kurčevoj lokaciji pa i sto puta da sruše pijacu opet je preloša. Za 1600 KM se mogao kupiti solidan stan na AP ili Dobrinji pa čak i za manje love, pa resto uložiti u renoviranje ili opremanje.
Sta fali lokaciji?
Gdje si nasao stan na dobrinji za 1600KM?
Ja nasao na granici sa rs vala i to je kurceva lokacija.
Odavde do studentskog doma 15min hoda.
Meni je kurceva lokacija otes, zabrdje, toka dzeka i sirokaca, mihrivode i mahmutovac.
Ne fali bolan nista.Ako tebi pase,super je.Ja najbolji povrat investicije imam na mjestu gdje me kvadrat 4000 km izasao.Svi mi govorili ti si lud,puno,vako,nako...a ovim tempom 6 godina za povrat investicije.To nema ni u 3 pariza,5 londona i 2 minhena...Nikog ne slusaj i cao.I za ovu radnju su mi pametovali,sta ce ti,vidi prilaza,dok se to izgradi...Kad mu stavim na papir da za taj novac ne mogu u kladnju kupiti radnju,da je rata 770km,da je odma pored glavne ceste i vrlo prakticno za mnoge djelatnosti,da je to jedan vid penzije, a dok dodjem do penzije tu cu u krugu imati hiljade stanovnika....da mi eto on nadje poslovni prostor sa iole boljom pricom a za taj novac...e nema.Kako ba nema,ti mi odrza predavanje ko ima bolje a sad nema.Sretno tebi bilo a ne slusaj nikog osim sebe...I kad pogrijesis naucis...Na 1600 km bez prepisa i renoviranja neces fuliti garant.Nekretnina je nekretnina.Bog,otac,tito...U toj cijeni vazda nekom pase.Ako nista zivis i placas ono sto moras platiti.Ratu.Sebi.Ima papir,olovka i digitron.Sve se izracuna.
Svaka ti dala majstore.
Sjecam se prije pa mozda i 15ak god dajdza kupio poslovni prostor na Breki od 300m2 pod plocom,samo stubovi sve golo. Platio 300k. Svi ga proglasili ludim. On samo sutio. Dok je kredit vratio za par godina,isto to bez KM ulaganja vrijedilo je vise i od glavnice i kamata zajedno.
Kad je zavrsio sa kreditom,zavrsi objekat i nadogradi dva sprata. Opet minimalno ulaganje,a dobit milionska.
Ljudi,ako dizete kredit,dignite ga za trajne vrijednosti. Nemate za sta,bijesni ste. Digni i kupi zlato i cuvaj ga. Pustite se auta i gluposti.
Haris.ba

#3728 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

gidra wrote: Ja iz Aleje Bosne Srebrene isao do Pennya zavrsio sto sam imao i krenuo na petlju i vozim se mahalom kad podrumi pića, milion boxova sa pečenicama, sirom, voćem i kad bum zgrada nova sa desne strane među kućama...
Čuj šta fali lokaciji, lokaciji fali sve.
Lokacija nema ama baš ništa što bi neko funkcionalno naselje trebalo imati i nije predviđena za zgrade, ali to je korumpirana Ilidža..
Škole (ako se ne varam) ni na vidiku, tramvaj koliko god izgledao blizo je predaleko a pogotovo što pješačkog prelaza do tram. stanice nema. Autobus misaona imenica, vrtić, bolnica, park, igralište također...
Lokacija se ubila za povremeno korištenje stana za kurvaluke :D , jednostavno za dugoročan život po meni nije ali sto ljudi i sto ćudi pa tako kolegi Nepassu paše...

Pa valjda i cijena od 1600 KM/m2 nešto govori. Ispod u Sarajevu za novo nema. O kvalitetni gradnje ne bih jer ne znam nit' sam bio...
Nepass, nek je tebi sa srećom.

Hajmo ovako. Kad se usporedi sa čukom na Mahmutovcu, ili Buća potoku - lokacija kod Penija je odlična (a koristio sam kuću u neposrednoj blizini tih zgrada - i malo je reći da je naselje očajno :D ). I to je ono što treba uzeti u razmatranje. Puno grada želi da živi u kotlini. I gura se uz tramvaj i trolu. I ovo je samo nastavak tog trenda.

To što nema ono što smatramo da jedno funkcionalno naselje nema - ogleda se i u cijeni. Ko hoće naselje sa svim onim što smatra infrastrukturom - ima naselja sa polovnim zgradama. Ili poneku zgradu koja se uvali u gotovo naselje. Ono kvaka 22. Ne može sva infrastruktura i niska cijena.

Ja ću samo reći - bio sam u bruku kuća u Sarajevu. Za ogroman broj njih čak i Peni izgradnja, Tibra... je vrh. Trebamo malo biti i objektivni. Kvalitet gradnje je na niskim granama. Koliko iz neimanja sredstava, toliko i iz neznanja (šta ima on meni sa školom, ja tri ploče izlio....).

Što je najbitnije - pozdravljam svaku novogradnju. Čak i onaj promašaj Tibre na Stupu. Jer, kod nas je pamćenje kratko. Niko se ne sjeća koliko su polovni stanovi bili precjenjeni u Sarajevu dok Tibra nije preplavila tržište sa novogradnjom. Pa čak i danas su stanovi poskupi gledajući prihode i koliko ti treba da otplatiš nekretninu. Ali, to je tako, tako je tržište. Isto ko što je Njemcu skup stan u Minhenu, isto tako je i nama sve skupo u Sarajevu.žž

Prodao sam polovan stan u neposrenoj blizini Nove Otoke. Prije nego je bilo išta i u planu. Ono je meni očajna lokacija u gradu - možda i najzagađenija. Ona transferzala i saobraćaj neće se riješiti ni u slijedećij 15ak godina. Ali, stan je otišao relativno brzo, i za korektnu cijenu. 20 minuta tramvajom do grada. Samo to je glavno. I dobro je što će doći do korekcije cijena polovnih stanova u tom regionu.

P.S.
Ima li ko informacija kakve su cijene nekretnina na brdima oko Žuči, iza Huma?
Excello

#3729 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Excello »

Pozdrav,

zna li neko kakav je kvalitet gradnje novijih zgrada na Sipu? Meni su nepoznate firme koje su pravile one manje zgrade, npr: http://www.olx.ba/artikal/23950859/sige ... n-parking/
mali_milojica

#3730 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Sta to fali PennyPlus zgradi?
Skola? Aleksa Santic 500m udaljen
Dom Zdravlja? DZ Saraj Polje nekih 1km udaljen
Tramvajska stanica? 300m udaljena ispod Stupske petlje. Prodje se hodnikom ispod glavne ceste. Gospodski.
Malo izgleda neugledno zbog pijace,ali i to ce se rijesiti kroz par godina.
Ponavljam,samo da sve neunakaze gomilanjem zgrada na malom prostoru.
Last edited by mali_milojica on 16/01/2017 23:43, edited 1 time in total.
Nepass

#3731 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

@haris.ba
Zivotni plan je da ovaj stan ne bude zadnji, ne planiram ostatak zivota provesti u njemu. Naselje ce se graditi. Treba da se radi ta brza cesta prema aerodromu, dvije zgrade su jos planirane na mjestu pijace i cesta kroz pijacu.
Nemam djece tako da skola, vrtic mi nisu neki prioritet. Vikendima sam na vikendici, dodjem sa posla iza 16h. Vozim auto tako da bas i ne ovisim o grasu. Najmanje vremena sam u stvari u stanu.
Posao sad 20min pjeske, prije oko 10km.

Mene je miljacka odbila zbog gomile stanova, tibra kolegica tu zivi i sad je odselila kod svekrve a taj stan pokusava izdavati. Stalno su imali kvarove, voda, struja, popucali zidovi. Kaze kroz uticnice se cuje miris kuhanja iz drugih stanova. Tako da je to otpalo da nisam ni gledao.
Otoka zbog cijene.
Vise od godine sam dumao sta i kako, isao gledati, pratio pik i na kraju se za ovo odlucio.
Nepass

#3732 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

mali_milojica wrote:Sta to fali PennyPlus zgradi?
Dom Zdravlja? DZ Saraj Polje nekih 700m udaljen
Tramvajska stanica? 300m udaljena ispod Stupske petlje. Prodje se hodnikom ispod glavne ceste. Gospodski.
Skola je 1km udaljena a tramvajska 900m :D amb ne znam gdje je tacno.
Mojim tempom, doduse brzo hodam, 15 min pjeske treba do studentskog.
mali_milojica

#3733 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Nepass wrote:
mali_milojica wrote:Sta to fali PennyPlus zgradi?
Dom Zdravlja? DZ Saraj Polje nekih 700m udaljen
Skola je 1km udaljena a tramvajska 900m :D amb ne znam gdje je tacno.
Mojim tempom, doduse brzo hodam, 15 min pjeske treba do studentskog.
A dobro,sve sam iz glave bubao.
Ne vidim problem ni u km. Pogotovo jer je put do skole fin. Kroz Aleju napravili lezece. Dosta sigurnije za djecu nego prije. Petlja blizu,veoma brzo si na glavnoj.
Ne znam,meni nije losa lokacija.
U kvalitet gradnje ne ulazim jer nisam imao priliku ulaziti unutra.
suza81

#3734 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suza81 »

Ima li neko da zivi na Stupu.. Nina stanovi i okolo... Kako dole izgleda zivot? Prednosti i mane? Skole, parkovi i ostalo...?
Haris.ba

#3735 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

suza81 wrote:Ima li neko da zivi na Stupu.. Nina stanovi i okolo... Kako dole izgleda zivot? Prednosti i mane? Skole, parkovi i ostalo...?
Kakvi parkovi? Imaš katolički školski centar. Ima škola u Azićima. Zavisi i koja je Nina. Ona uz prugu, ili ona malo izvučenija od pruge. Ova druga je malo bliža civilizaciji. :-D

Zavisi šta očekuješ od naselja. To je naselje u izgradnji. Možda za 30ak godina može se očekivati da se urbanistički zaokruži.

Blizu je autopijaca nedjeljom. Ne znam je li ti to bitno. :D
suza81

#3736 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suza81 »

Haris.ba wrote:
suza81 wrote:Ima li neko da zivi na Stupu.. Nina stanovi i okolo... Kako dole izgleda zivot? Prednosti i mane? Skole, parkovi i ostalo...?
Kakvi parkovi? Imaš katolički školski centar. Ima škola u Azićima. Zavisi i koja je Nina. Ona uz prugu, ili ona malo izvučenija od pruge. Ova druga je malo bliža civilizaciji. :-D

Zavisi šta očekuješ od naselja. To je naselje u izgradnji. Možda za 30ak godina može se očekivati da se urbanistički zaokruži.

Autopijaca svakako :-)

Kupili smo stan u Izvoru zapravo pa me zanima na sta li ce to liciti... Samo se nadam da kad se sve izgradi i useli nece biti guzve kao kod onih tibri preko puta.
Znaci imaju skole, tramvaj i bus. Ambulanta?
Haris.ba

#3737 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

suza81 wrote:
Haris.ba wrote:

Autopijaca svakako :-)

Kupili smo stan u Izvoru zapravo pa me zanima na sta li ce to liciti... Samo se nadam da kad se sve izgradi i useli nece biti guzve kao kod onih tibri preko puta.
Znaci imaju skole, tramvaj i bus. Ambulanta?
Pa gdje si uzela stan? U Izvoru, ili Nina stan? :D Neću ti dolaziti na naselje. Obećavam.

I već uzela stan, i tek sada se raspitavaš na šta će ličiti?

Imaš porodičnog doktora relativno blizu - tamo kod vatrogasaca.

Koliko je bio kvadrat? Koji si stan uzela? Kuda gleda? Imaš Amko prodavnicu blizu. Oko tramvajske i autobusne znaš.

Uglavno, naselje za spavanja. Pravi se još zgrada preko puta ceste. Imaš blizu crkvu. Ima i džamija. Ima blizu finih birtija. Sve pokriveno.
agent_zero

#3738 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Haris.ba wrote:I već uzela stan, i tek sada se raspitavaš na šta će ličiti?
Najjači dio :mrgreen:
agent_zero

#3739 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Nepass wrote:
agent_zero wrote:
Nepass wrote:To sam i ranije pisao ovdje. Za ove pare tesko je bolje naci, znam ja da bolje ima. Volio bih i ja stan u onim zgradama kod ep ili u a. Sahinagica ili u onoj zgradici u halilbasica na kovacima ali nemadoh 210k za 70 kvadrata.
Ako ti je to utjeha onda ok, ali realno bolje je dati 1600km za miljacku, nego 1600 za tu lokaciju kod pennya na stupu.
Pored sto je vidno bolje napravljena zgrada meni licno je bolja lokacija ova na stupu. Miljacka je ogromna. U dvije zgrade imas preko 280 stanova. Dok je ovdje 4 puta manje.
Svak svoje ima, neko pravi vile na faleticima i jarcedolima ja bih radije stan na dobrinji imao.
Naravno, svako svoje, ali ja bih (kao što kolega Havana veli) prvo gledao lokaciju.

Ako je novogradnja bila "a must" i dobrinju 5 bih prije uzeo.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ne solim ti pamet, nego razmjenjujemo mišljenja. :wink:
suza81

#3740 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suza81 »

agent_zero wrote:
Haris.ba wrote:I već uzela stan, i tek sada se raspitavaš na šta će ličiti?
Najjači dio :mrgreen:
Mozes uvijek znati okvirno na sta bi moglo liciti al me zanima misljenje nekog ko vec zivi dole. Znali smo naravno zbog cega kupujemo. Lokacija nam oboma idealna zbog posla, skola i vrtic blizu, dobili dobru cijenu. Mislim da je sada oko 2000 po kvadratu.

I ne kaze se raspitivas vec raspitujes ;-)
Nepass

#3741 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

agent_zero wrote:
Naravno, svako svoje, ali ja bih (kao što kolega Havana veli) prvo gledao lokaciju.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ne solim ti pamet, nego razmjenjujemo mišljenja. :wink:
I da solis, ja vec pazario a posle hebanja nema kajanja ko sto nas narod voli reci :D

Bilo je svasta u opticaju, ali nisam htio kredit duzi od 10g, a nisam htio ni prvi stan da prodajem.
Nekako mi je ovo najbolji kompromis bio.
Gray

#3742 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Nepass wrote:
agent_zero wrote:

I da solis, ja vec pazario a posle hebanja nema kajanja ko sto nas narod voli reci :D

Bilo je svasta u opticaju, ali nisam htio kredit duzi od 10g, a nisam htio ni prvi stan da prodajem.
Nekako mi je ovo najbolji kompromis bio.

Ni ja nisam htio kredit više od 10 godina, i ne namjeravam da mi stna u no bude stan gdje cu zivjeti cijeli zivot, cim se otplati ide novi :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3743 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Image
Nepass

#3744 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Jbg swan moj niko ni u daljoj porodici nije dobio stan u socijalizmu, zato smo sad u kreditima.
amar36

#3745 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amar36 »

Vidim niko ne spominje novu zgradu koja se počinje graditi kod Remize, na semaforu (paralelno za prvom zgradom Nove Otoke), navodno cijene stanova 1950 i 2050 KM/kv.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3746 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

svaka čast ko moze nek kupuje
ako ima hrabrosti stan vise moze i sam sebe otplacvivati izdavanjem :thumbup:

na nove stanove ukljuciti i osiguranje stana na pozar poplavu i potres :sax: zlu ne trebalo
made_in_sarajevo

#3747 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

sto to niko Izvor na Stupu ne spominje? :mrgreen:
Haris.ba

#3748 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Pa spominje @Suzi81 (nekoliko poruka iznad). :D

Zna li iko? Ima li šta od Nove Ilidže?
VladaFBiH

#3749 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Black swan wrote:
na nove stanove ukljuciti i osiguranje stana na pozar poplavu i potres :sax: zlu ne trebalo
ako uzimaš hipotekarni kredit ovo te banka natjera svakako da platiš za vrijeme trajanja kredita :)
HAVANA

#3750 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

made_in_sarajevo wrote:sto to niko Izvor na Stupu ne spominje? :mrgreen:
Pa mislim da tu nemas sta ni kupiti od ovih zavrsenih.Ima nesto jos ovih sto su tek u izgradnji.Sve je prodano a i sad je skuplje stoju,dvije nego prije.Iskreno iznenadio sam se kvalitetom nekih stvari koje ugradjuje.Vidio sam unutrasnja vrata sa stokom od 630 maraka,ona visoka i siroki stok.Ja ne znam jel ono ugradjuje u sve stanove.Portali na poslovnim mi djeluju dobri,rehau ili takvo nesta.Drug mi uzeo 2 stana,prezadovoljan.Iskreno ne kontam bas ovo sa stanovima u zadnje vrijeme.Ko salatu ih prodaju. :? Grbavicu punici trazio,nemam sta ni da pogledam a da je 2 ili 3 sprat.Nema nikako.Il je nenormalno skupo ,il je iole prihvatljive cijene al onda nadogradnja ili prizemlje.Centar strogi sa iole dobrom pozicijom,totalni lesevi austrougarski,za koje treba i do 1000km renoviranja po m2 ,po 2.5 do 3000 km po m2.Ludilo.Ko ovo sve kupuje :?
Post Reply