Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
fiko_halimic
#3726 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
od broda do ploca za dva mandata sdp-a.
- Država
#3727 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fiko_halimic wrote:od broda do ploca za dva mandata sdp-a.
-
direstraits0078
#3728 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E kako stvari stoje nece sastaviti dva. Ali mozda neke nove snage uspiju da asfaltiraju, nakon sto ovi dinosauri izumru.
- Država
#3729 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja se nadam da hoće...direstraits0078 wrote:E kako stvari stoje nece sastaviti dva.
- drug_profi
#3730 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vjrovatno za cca. 10 godina.
-
muzicar_iz_parka
#3731 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne ide koridor VC u B. Brod nego na Svilaj (10ak km sjeverno od Odžaka), a po dosadašnjem tempu gradnje teško da će se to završiti za manje od 10 godina (optimistična prognoza) a realna 15ak.uskrsno_respo wrote:I kad bi mi realno mogli od b broda do ploca autoputem sve?
-
VjecitiStudent
#3732 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve zemlje svijeta infrastrukturu prave u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama, nakon detaljnih analiza, koje su u našem slučaju skoro u potpunosti izostale.Maystor wrote:Tvoje pitanje je ili provokacija ili posljedica elementarnog neznanja. Pretpostaviću da je ovo drugo.VjecitiStudent wrote: Logika nekakvog nacionalnog interesa bi trebala biti kristalno jasna i jednostavna za objasniti.
Ako bi bio ljubazan da nam objasniš, na osnovu čega je Vc zaslužio da postane nacionalni interes.
Suvišno bi bilo nabrajati sve ekonomske i društvene aspekte koji imaju korist od gradnje saobraćajnice poput koridora 5c.
Svako može ustanoviti nakon desetominutnog guglanja da postoji veoma izražena korelacija izmeđe liste razvijenih zemalja i liste zemalja sa izgrađenim autoputevima. Razlozi zbog kojih je izgradnja autoputeva u BiH nacionalni interes su identični razlozima zbog kojih je to bio nacionalni interes Belgije, Švicarske, Austrije, Slovenije, Hrvatkse i svih ostalih civiliziranih država na svijetu.
Porediti naše mogućnosti i potrebe sa zemljama koje imaju novca nekoliko puta više nego mi (čak i Hrvatska, najsiromašnija zemlja sa gornje liste je po svim ekonomskim parametrima nekoliko puta bogatija od nas), ili im je tranzitni položaj daleko bolji od našeg (Slovenija), je potpuno, ali baš potpuno, neozbiljno.
-
VjecitiStudent
#3733 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za vrijeme izgradnje bilo kakve infrastrukture upošljava se domaća radna snaga, koriste se domaći građevinski materijali, kao i uslužne djelatnosti.Maystor wrote: Pojam isplativosti je diskutabilan. Državi nije neisplativo graditi autoputeve, neisplativo je investitoru koji bi htio da uloži novac i za 10 ili 20 godina uzme duplo. Takav potencijal BH autoputevi nemaju. Zato strani lešinari nemaju interesa da ulažu u gradnju autoputeva, oni hoće nešto na čemu će zaraditi preko noći.
Međutim, ako pomisliš na sve pozitivne aspekte koje sa sobom donosi moderna sabraćajnica/autoput, shvatićeš da se u širem društveno-ekonomskom kontekstu itekako isplati ulagati u to. Evo nekoliko banalnih primjera:
- za vrijeme izgradnje upošljava se više hiljada domaćih radnika, kojima se plaćaju porezi na plate, doprinosi itd. Ugrađuje se domaći cement, željezo i ostali građevinski materijali, kao i razne uslužne djelatnosti (hrana i piće radnika) i da ne nabrajam dalje.
- nakon izgradnje, ostaće više stotina (a možda i preko hiljadu) uposlenih na naplatnim kućicama, u centrima za održavanje i kontrolu saobraćaja, budućim objektima uz autoput itd.
- značajno se povećava broj stranih turista. Npr, već sljedeće godine kad autoput dođe do Međugorja, mnogi turisti iz Hrvatske koji bi došli a nisu htjeli da se satima truckaju u autobusu će sada odlučiti da dođu. Mostar će to osjetiti takođe.
- trenzitni saobraćaj raste, prodaja goriva stranim vozačima, perspektiva za razna odmorišta itd itd.
Ovo što sam nabrojao su samo neki od direktnih primjera, nemoguće bi bilo navesti sve grane koje će imati koristi od izgradnje autoputeva.
Da krenemo onda praviti aerodrome, brze pruge, metroe?
Jer zaposlićemo i radnike i trošiti domaći materijal.
Dugačak je spisak zemalja koje su srljale u izgradnju, koristeći se istom logikom, pa su sad u ekonomskom haosu (vidi pod Španija).
Činjenica je, da bilo kakvu suvisle analize oko gradnje infrastrukture MI NEMAMO. Tj. imamo, ali je u ovom slučaju potpuno ignorisana.
Istovremeno, gradnja auto-puteva, pogotovo kada se prave sa ovim mikro-dionicama, je izvanredna šansa da za svaku novu garnituru političara, da se malo opare na tenderima i da se malo uslikaju, hvaleći se izgradnjom puteva izgrađenih uglavnom tuđim parama.
U potpunom nedostatku bilo kakvih drugih ekonomskih ideja, to im je izvanredni čarobni štapić koji očito, s obzirom na gomile postova ovdje, napisanih od uglavnom pametnog i trezvenog svijeta koji su popili foru, itekako radi posao.
Inače, navala međunarodnih turista na koridor Vc i očekivana korist od njih je tolika da ni Mađarska, ni Hrvatska, nisu završile tridesetak kilometara potrebnih za spajanje njihovih dionica, niti to imaju u planu.
http://regionomist.blogspot.com/2013/03 ... ts-of.html
-
SSemir
#3734 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja ne znam kako ti zivis sa tolikim pesimizmom i odbojnoscu
-
VjecitiStudent
#3735 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Živim u zemlji koja je navalila da pravi autoput "ko i ostatak razvijene Evrope", a koja se na tabeli 'GDP per capita' Svjetske banke nalazi između Tonge, Fiđija i Tunisa, 22 mjesta ispod najsiromašnije zemlje EU.SSemir wrote:ja ne znam kako ti zivis sa tolikim pesimizmom i odbojnoscu
- Helikopter
#3736 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da je jako pozitivno i sto su Entiteti Federacija BiH i Republika Srpska krenuli sa izgradnjom autoputeva. Do sada su izgradili nekih caa 100 km i to nije bas malo, proizveli su jedan dio do daljnjeg radnih mjesta, zaposlili su jedan dio radne snage i platili na njih i druge stvari poreze drzavi i entitetima.
Investiranje u daljnju gradnju autoputeva mogu se dati vecim i manjim politickim/drzavnim i privatnim koncesionarima tako da entiteti i drzava iz svog budzeta ne trose daljna sredstva, neka ta oslobodjena sredstva preusmjere na penzionere, bolesne, vojne invalide, nezaposlene i socijalne slucajeve gdje je to potrebno. Koliko sam ja cuo Hrvatska, Albanija i Kosovo ce svoje vec izgradjene autoputeve sada dati/iznajmiti raznim koncesionarima drzavnim i privatnim koji ce odrzavati jedan dio tih autocesta i dalje investirati u okolis autoputeva, placati jedan dio zarade drzavi za iznajmljivnje autoputeva i ostatak zarade ostaviti za sebe.
Mislim da bi i nasa dijaspora mogla mnogo uraditi kada bi se ukljucili aktivnije u ove izgradnje autoputeva kao grupni koncesionari. I ovako dijaspora posalje nepovratno svake godine oko 4 milijarde KM a toliko kosta cijela izgradnja 5C autoputa. Na taj nacin bi dijaspora mogla pomoci brzoj izgradnji, zaposljavanju radnika a dijaspori bi se polako vracali ulozeni novac i zarada od koncesije izgradjenih autoputeva.
Investiranje u daljnju gradnju autoputeva mogu se dati vecim i manjim politickim/drzavnim i privatnim koncesionarima tako da entiteti i drzava iz svog budzeta ne trose daljna sredstva, neka ta oslobodjena sredstva preusmjere na penzionere, bolesne, vojne invalide, nezaposlene i socijalne slucajeve gdje je to potrebno. Koliko sam ja cuo Hrvatska, Albanija i Kosovo ce svoje vec izgradjene autoputeve sada dati/iznajmiti raznim koncesionarima drzavnim i privatnim koji ce odrzavati jedan dio tih autocesta i dalje investirati u okolis autoputeva, placati jedan dio zarade drzavi za iznajmljivnje autoputeva i ostatak zarade ostaviti za sebe.
Mislim da bi i nasa dijaspora mogla mnogo uraditi kada bi se ukljucili aktivnije u ove izgradnje autoputeva kao grupni koncesionari. I ovako dijaspora posalje nepovratno svake godine oko 4 milijarde KM a toliko kosta cijela izgradnja 5C autoputa. Na taj nacin bi dijaspora mogla pomoci brzoj izgradnji, zaposljavanju radnika a dijaspori bi se polako vracali ulozeni novac i zarada od koncesije izgradjenih autoputeva.
Last edited by Helikopter on 16/11/2013 23:38, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#3737 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da, to jedan od glavnih razloga da se zemlja razvija...VjecitiStudent wrote:Živim u zemlji koja je navalila da pravi autoput "ko i ostatak razvijene Evrope", a koja se na tabeli 'GDP per capita' Svjetske banke nalazi između Tonge, Fiđija i Tunisa, 22 mjesta ispod najsiromašnije zemlje EU.SSemir wrote:ja ne znam kako ti zivis sa tolikim pesimizmom i odbojnoscu
a ti valjda mislis da zato sto smo sirotinja trebamo ostati nerazvijeni?
mislim, eto, ako ti smeta autoput... mozda ti smeta broadband internet, dalekovodi, vodovod... sta ce nam? zasto bi imali kanalizaciju kao razvijena evropa kad mozemo kenjati po dvoristima? sta ce nam aerodrom u sarajevu kad vecina raje nema pare da putuje? sta ce nam 4G mobilna mreza kad vecina raje nema ni 3G telefone...
i fakat ne znam zasto se uopste javljas na ovu temu... vidis sta gore pise... PREGLED IZGRADNJE... ljudi ostavljaju slike, pisu o tunelima, mostovima... o svemu sto je tema i o cemu ti nisi napisao nijednu rijec
fino sebi otvori drugu temu o politici i ekonomskoj isplativosti autoputa i pici do mile volje... ali eto, ti se bas nameracio da trollas ovu temu i crnjacis do besvijesti
- OldMayor
#3738 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ok, dobro baratas raznim statistika i podacima, ali sta je poenta toga?VjecitiStudent wrote:Živim u zemlji koja je navalila da pravi autoput "ko i ostatak razvijene Evrope", a koja se na tabeli 'GDP per capita' Svjetske banke nalazi između Tonge, Fiđija i Tunisa, 22 mjesta ispod najsiromašnije zemlje EU.SSemir wrote:ja ne znam kako ti zivis sa tolikim pesimizmom i odbojnoscu
Ni meni nisu jasni pojedini tvoji komentari. Znaci ne treba pravimo put, neka stoji sve kako stoji, i dalje cemo zaduzivati kod MMF-a od tih para placati penzije, administraciju, pa dokle moze...
Ovaj put je jedina svijetla tacka sto se tice izgradnje u nasoj zemlji, a sad treba i to da ugasimo. Da je srece do sad smo trebali imati min 200km puta, kolko je godina otislo u nepovrat.
Bio autoput ili ne bio mi cemo se zaduziti, nadam se da to shvatas. E pa ja vise volim ako se vec zaduzujemo da barem dio ide na investiciju, jer ovaj put je investicija, koja ce se kad tad otplatiti. Mozda tvoj i moj unuk je otplate, ali nebitno kad tad ce se isplatiti.
- Maystor
#3739 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
VjecitiStudent, sve što si napisao u prethodna dva posta nema veze s istinom.
Zemlje koje sam naveo za primjer imaju mnoge sličnosti sa nama (težak teren ili veličina zemlje ili sličan broj stanovnika). Autoput se ne gradi iz budžeta, već iz međunarodnih kredita, koji su najpovoljniji na svijetu. Ti krediti se neće vraćati iz budžeta, već iz prihoda od autoputeva i takse na gorivo. GDP per capita s tim nema nikakve veze.
Tekst koji si citirao je lično mišljenje nepoznatog autora, sa kojim se ja ne slažem. Ja bih ti mogao naći stotinu takvih tekstova u kojima su iznešeni potpuno drugačiji stavovi. Ali čak i takav tekst kazuje o mnogim pozitivnim efektima koje je Mađarskoj donio autoput, uz konstataciju da je izostao spektakularan efekat preko noći.
"To sum up, we can say that the successfulness of the M6 highway is unassured. There are many positive effects of the project, but it is not very impressive in view of the volume of the investment. We should hope that the picture will be better in long run."
A ovo što si rekao:
"Inače, navala međunarodnih turista na koridor Vc i očekivana korist od njih je tolika da ni Mađarska, ni Hrvatska, nisu završile tridesetak kilometara potrebnih za spajanje njihovih dionica, niti to imaju u planu."
je brutalna laž, baš u stilu naših političara koje toliko pljuješ. Mađarska će svoj dio koridora završiti do 2018., a Hrvatska vjerovatno i prije toga. Imaju nekoliko problema, npr. most na Dravi je zaista preskup, ali nema sumnje da će obje države završiti svoj dio koridora 5c mnogo prije nas.
Zemlje koje sam naveo za primjer imaju mnoge sličnosti sa nama (težak teren ili veličina zemlje ili sličan broj stanovnika). Autoput se ne gradi iz budžeta, već iz međunarodnih kredita, koji su najpovoljniji na svijetu. Ti krediti se neće vraćati iz budžeta, već iz prihoda od autoputeva i takse na gorivo. GDP per capita s tim nema nikakve veze.
Tekst koji si citirao je lično mišljenje nepoznatog autora, sa kojim se ja ne slažem. Ja bih ti mogao naći stotinu takvih tekstova u kojima su iznešeni potpuno drugačiji stavovi. Ali čak i takav tekst kazuje o mnogim pozitivnim efektima koje je Mađarskoj donio autoput, uz konstataciju da je izostao spektakularan efekat preko noći.
"To sum up, we can say that the successfulness of the M6 highway is unassured. There are many positive effects of the project, but it is not very impressive in view of the volume of the investment. We should hope that the picture will be better in long run."
A ovo što si rekao:
"Inače, navala međunarodnih turista na koridor Vc i očekivana korist od njih je tolika da ni Mađarska, ni Hrvatska, nisu završile tridesetak kilometara potrebnih za spajanje njihovih dionica, niti to imaju u planu."
je brutalna laž, baš u stilu naših političara koje toliko pljuješ. Mađarska će svoj dio koridora završiti do 2018., a Hrvatska vjerovatno i prije toga. Imaju nekoliko problema, npr. most na Dravi je zaista preskup, ali nema sumnje da će obje države završiti svoj dio koridora 5c mnogo prije nas.
-
VjecitiStudent
#3740 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Onog trenutka kada ova tema bude premještena na podforum "Auto" ili "Građevina", prestat ću da pišem. Dok god je na podforumu "Ekonomija", pisanje o ekonomskoj isplativosti itekako ima smisla.Alfons Kauders wrote:da, to jedan od glavnih razloga da se zemlja razvija...VjecitiStudent wrote:Živim u zemlji koja je navalila da pravi autoput "ko i ostatak razvijene Evrope", a koja se na tabeli 'GDP per capita' Svjetske banke nalazi između Tonge, Fiđija i Tunisa, 22 mjesta ispod najsiromašnije zemlje EU.SSemir wrote:ja ne znam kako ti zivis sa tolikim pesimizmom i odbojnoscu
a ti valjda mislis da zato sto smo sirotinja trebamo ostati nerazvijeni?
mislim, eto, ako ti smeta autoput... mozda ti smeta broadband internet, dalekovodi, vodovod... sta ce nam? zasto bi imali kanalizaciju kao razvijena evropa kad mozemo kenjati po dvoristima? sta ce nam aerodrom u sarajevu kad vecina raje nema pare da putuje? sta ce nam 4G mobilna mreza kad vecina raje nema ni 3G telefone...
i fakat ne znam zasto se uopste javljas na ovu temu... vidis sta gore pise... PREGLED IZGRADNJE... ljudi ostavljaju slike, pisu o tunelima, mostovima... o svemu sto je tema i o cemu ti nisi napisao nijednu rijec
fino sebi otvori drugu temu o politici i ekonomskoj isplativosti autoputa i pici do mile volje... ali eto, ti se bas nameracio da trollas ovu temu i crnjacis do besvijesti
- Alfons Kauders
#3741 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
citajuci tvoje postove, ja fakat ne mogu dokuciti zasto se uopste javljas na bilo koju temu na ovom podforumu... eto koliko se kontas u ekonomiju...VjecitiStudent wrote:
Onog trenutka kada ova tema bude premještena na podforum "Auto" ili "Građevina", prestat ću da pišem. Dok god je na podforumu "Ekonomija", pisanje o ekonomskoj isplativosti itekako ima smisla.
nije ni moja struka, ali opet nekako vjerujem vise ekonomistima nego tebi...
-
Hodidid
#3742 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mene je uvijek zanimala isplativost gradnje autoceste Zagreb - Sarajevo, Trasom Zagreb - Velika Gorica - Sisak - Petrinja - Hrvatska Kostajnica - Bosanska Kostajnica - Bosanski novi - Prijedor - Banja Luka - Prnjavor - Derventa - Doboj gdje bi se negdje ta autocesta spajala sa koridorom 5 C.
Sarajevo bi tom autocestom preko Zagreba bilo opet direktno povezano za Ljubljanom i dalje na zapad. Uvezali bi u mrezu autocesta i Krajinu odnosno prostor zapadne i sjeverozapadne Bosne. Teren nije tezak ili ne bi trebao biti tezak za izgradnju autoceste. Jedino isplativost. Zato me zanima da neko ko je kompetentniji od mene kaze stogod o isplativosti jedne takve investicije.
Sarajevo bi tom autocestom preko Zagreba bilo opet direktno povezano za Ljubljanom i dalje na zapad. Uvezali bi u mrezu autocesta i Krajinu odnosno prostor zapadne i sjeverozapadne Bosne. Teren nije tezak ili ne bi trebao biti tezak za izgradnju autoceste. Jedino isplativost. Zato me zanima da neko ko je kompetentniji od mene kaze stogod o isplativosti jedne takve investicije.
-
fiko_halimic
#3743 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ova tema pokriva segment dinamike radova, a ti sebi otvori temu o isplativosti ili utjecaju autoputa na zagadjenje otpadnih voda ili o pogubnosti izgradnje autoputa za ekonomiju mladomuslimanske elite i njihovu politiku restauracije otomanskog nacina vladavine na teritorijama pod kontrolom arbih.VjecitiStudent wrote:
Onog trenutka kada ova tema bude premještena na podforum "Auto" ili "Građevina", prestat ću da pišem. Dok god je na podforumu "Ekonomija", pisanje o ekonomskoj isplativosti itekako ima smisla.
- Maystor
#3744 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na ssc forumu je bilo takvih diskusija, evo jedna slikaHodidid wrote:Mene je uvijek zanimala isplativost gradnje autoceste Zagreb - Sarajevo, Trasom Zagreb - Velika Gorica - Sisak - Petrinja - Hrvatska Kostajnica - Bosanska Kostajnica - Bosanski novi - Prijedor - Banja Luka - Prnjavor - Derventa - Doboj gdje bi se negdje ta autocesta spajala sa koridorom 5 C.

U HR je planirana autocesta A11 Zagreb-Sisak, koja je manjim dijelom već izgrađena. Dodik je u RS-u prije 7-8 godina plasirao priču o mreži autoputeva koje planiraju graditi, i tu ima pravac B.Luka-Prijedor (ne vjerujem da će išta od toga biti), kao i pusta želja o autocesti Prijedor-Sisak. Po mom mišljenju, totalno nerealno, baš kao i priča o dionici B.Luka-Glamoč.
Ovaj drugi dio, B.Luka-Prnjavor-Doboj je već u izgradnji (ne preko Dervente), gdje će se spojiti sa 5c (petlja Johovac):

- Haris033
#3745 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
TVSA, 16.11.2013.g.
Radovi na Lotu 2 (Vijadukt Brijesće) će biti završen tek za dvije godine.
- Alfons Kauders
#3746 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
krasno... ali eto barem nama iz ostatka drzave to bas i ne znaci puno...Haris033 wrote:TVSA, 16.11.2013.g.
u sarajevu je napravljeno sranje oko zaobilaznice, pa je nekako i posteno da sarajevo ispasta
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3747 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
strašnoHaris033 wrote:TVSA, 16.11.2013.g.
ja nisam upratio, pa koa nekom nije mrsko, u dvije rečenice, zašto je zapeo taj dio toliko?
imovinsko-pravni odnosi?
- drug_profi
#3748 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo da kazem da kantonalnoj vjerujem taman malo manje neg Avazu. Mozda ce cijeli Lot biti gotov do tad, ali mislim da ce do izbora biti gotov jedan nadvoznjak za dvosmjerni saobracaj.Haris033 wrote:TVSA, 16.11.2013.g.
- OldMayor
#3749 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma mora da je neka greska u pitanju, kakve crne dvije godine jbt. Mada, kad krene sad izbor novog izvodjaca, to ce sve sporo ici. Neko fakat mora odgovarati za ovo, pa jbt zaobilaznica sve i jedna firma koja je odabrana je propala, te slovenacka, te hrvatska.
Samo mi nije jasno, ako je Hidrogradnja sa Osijek koteksom ove godine potpisala ugovor negdje u februaru i rok je bio januar 2014. E sad oni su tu nesto i uradili negdje oko 30-ak % posla, ne mogu da vjerujem da neko sad ko preuzme donekle uradjen posao da mu treba 2 godine, a Hidrogradnji za sav posao trebalo 1 godina?

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 42&page=14
Samo mi nije jasno, ako je Hidrogradnja sa Osijek koteksom ove godine potpisala ugovor negdje u februaru i rok je bio januar 2014. E sad oni su tu nesto i uradili negdje oko 30-ak % posla, ne mogu da vjerujem da neko sad ko preuzme donekle uradjen posao da mu treba 2 godine, a Hidrogradnji za sav posao trebalo 1 godina?

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 42&page=14
-
fiko_halimic
#3750 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Alfons Kauders wrote:krasno... ali eto barem nama iz ostatka drzave to bas i ne znaci puno...Haris033 wrote:TVSA, 16.11.2013.g.
u sarajevu je napravljeno sranje oko zaobilaznice, pa je nekako i posteno da sarajevo ispasta