Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Nisrin

#3726 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

slimline radnja u robotu...

A ovaj L Carnitin sam kupovala dok sam vjezbala- slabo je ovo, nije dzaba 6-7 KM :D
skafiskafsnjak

#3727 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Nisrin wrote:slimline radnja u robotu...

A ovaj L Carnitin sam kupovala dok sam vjezbala- slabo je ovo, nije dzaba 6-7 KM :D
ma vise psihicki covjeku nego fizicki pomogne
DiA 2005

#3728 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DiA 2005 »

Nisrin wrote:slimline radnja u robotu...

Robot Socijalno ?

Hvala :thumbup:
dobar osjecaj

#3729 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

Titanijum12 wrote: Esad sta mislite koliko je ovo kalorija u prosjeku sta bi trebalo izbaciti sta dodati i sta mislite mozeli se ovakvim nacinom ishrane smanjiti kilaza od recimo 3 kg na mjesecnom nivou ako je osoba u preitlom stanju to jeste onaj BMI iznad 31 :-)
Ovo mi brzinski djeluje kao nekih 2000-2500 kalorija dnevno sto je normalan dnevni unos za odraslu osobu. Ima svega sto ja volim i jedem svakodnevno a nema nicega previse. Ja bi samo uvela kretanje i bilo koji oblik sporta kao dopunu ovom nacinu prehrane. I zbog trosenja kalorija i zbog opsteg boljeg i zdravijeg osjecaja. Mislim da je tako realno ocekivati gubitak 2-3 kg mjesecno bez narusavanja imunoloskog sistema.
Michun

#3730 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Michun »

dobar osjecaj wrote:
Titanijum12 wrote: Esad sta mislite koliko je ovo kalorija u prosjeku sta bi trebalo izbaciti sta dodati i sta mislite mozeli se ovakvim nacinom ishrane smanjiti kilaza od recimo 3 kg na mjesecnom nivou ako je osoba u preitlom stanju to jeste onaj BMI iznad 31 :-)
Ovo mi brzinski djeluje kao nekih 2000-2500 kalorija dnevno sto je normalan dnevni unos za odraslu osobu. Ima svega sto ja volim i jedem svakodnevno a nema nicega previse. Ja bi samo uvela kretanje i bilo koji oblik sporta kao dopunu ovom nacinu prehrane. I zbog trosenja kalorija i zbog opsteg boljeg i zdravijeg osjecaja. Mislim da je tako realno ocekivati gubitak 2-3 kg mjesecno bez narusavanja imunoloskog sistema.
jel ti kao zensko uneses ovo sve...redovna ishrana?
dobar osjecaj

#3731 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

Michun wrote:
dobar osjecaj wrote:
jel ti kao zensko uneses ovo sve...redovna ishrana?
Ne uvijek. Ja svakodnevno samo na treninge trosim izmedju 500 i 1000 kalorija pa nekad pojedem znatno manje od ove kolicine na listi a nekad i vise.
mayab

#3732 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

Ne znam da li je neko vec ovde spominjao, ali imate li iskustava sa testom intolerancije na hranu, čujem da ljudima uspijeva regulisati tezinu nakon testa , i pridrzavanja sa vrstom namirnica, a zavisno sta testiranje pokaze!!????
Michun

#3733 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Michun »

Titanijum12 wrote:
mayab wrote:Ne znam da li je neko vec ovde spominjao, ali imate li iskustava sa testom intolerancije na hranu, čujem da ljudima uspijeva regulisati tezinu nakon testa , i pridrzavanja sa vrstom namirnica, a zavisno sta testiranje pokaze!!????

Prvi put cujem za to imas li kakvih vise informacija o tome ??
Iskreno...glupost nevidjena. Na osnovu krvi ti ko fol kazu sta ne trebas jesti. Par ljudi koje ja znam su radile test...jednoj je ispalo samo grasak, morske plodove i breskve. Misiiiiim!
Treba balans napraviti i biti strog prema sebi...ako pojedes sladoled, nema vecere ili sl.
Secer_033

#3734 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Secer_033 »

Ja mislim da dosta ljudi ne podnosi gluten a da ne znaju za to. Neko manje, neko malo vise ali podcijenjena intolerancija.
samkoF

#3735 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by samkoF »

Ako zelite I dalje jesti sto zelite ali ne kolicinski mnogo I mrsaviti onda je jedini izlaz svakodnevno trcanje.Meni nista rugo osim trcanja nije pomoglo a I dalje jedem sve sto volim al zaista mnogo trcim 10 km najmanje dnevno nekad I vise.Prve dvije godine je bilo dnevnoa poslije sam poceo praviti pause dan-dva sedmicno pauza I tako evo punih 5 godina al sam zato dosta omrsavio I ne debljam se vise uvijek sam na istpoj kilazi 2-3 kile gore dole.I dalje jedem slatkise :P
@mba

#3736 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by @mba »

post, vrlo jednostavno!
Michun

#3737 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Michun »

Ja sam a+ i ne bi trebala crveno meso nikako jesti. Auffff, malo morgen ;)
Ima po krvnim grupama spisak...nadje se on line. A ima i ova analiza krvi.
dobar osjecaj

#3738 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

mayab wrote:Ne znam da li je neko vec ovde spominjao, ali imate li iskustava sa testom intolerancije na hranu, čujem da ljudima uspijeva regulisati tezinu nakon testa , i pridrzavanja sa vrstom namirnica, a zavisno sta testiranje pokaze!!????
Meni je to besmisleno. Mislim da svi zdravi ljudi trebaju jesti raznoliku hranu u umjerenim kolicinama.
Prijateljica je radila test intolerancije na hranu prije 3-4 godine. Ispocetka je djelovala posveceno ishrani koja joj je preporucena i govorila je da joj novi nacin ishrane, lisen vecine namirnica koje voli i koje je navikla jesti, pomaze smanjiti posljedice alergija s kojima se pati godinama.

Smrsala je tek u skorije vrijeme otkako placa 300 KM mjesecno za licnog trenera s kojim vjezba 2-3 puta sedmicno. Posvecena je vjezbanju, jede sve sto voli a izgubila je 10-15 jako vidljivih kg.
neretvanac

#3739 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by neretvanac »

Gluten, negluten, heljda, psenica, bijela riza, smedja riza, test intolerancije na hranu... bla, bla bla.
Nista od ovoga ne dovodi do nakupljanja adipoznog tkiva. Kalorijski suficit dovodi do toga.

Mrsanje = kalorijski deficit. Tacka.
A_A_AKCIJA

#3740 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

Da se prijavim: -15 kg poslije 3 mjeseca. Ostalo mi je nekih 10ak kg do cilja.

Neretvanac, dosadan si sa tom pričom. Kalorijski deficit, da, ali samo kao krajnji rezultat. U pitanju je borba sastavljena od brdo sitnica na koje vi nemarni doktori ne obraćate pažnju. Od broja kalorija koje unosimo, važnije je iz koje hrane dolaze (sporo i brzo razgradivi ugljikohidrati nisu isti, šećer i med nisu isti...), koliko unosimo gradivnih nutrijenata (gladovanje troši mišiće i neophodni su proteini da sačuvamo mišićnu masu), koliko je održiv nivo aktivnosti kojim se bavimo (trening koji ćemo napustiti poslije dijete je gori od netreniranja), stres, generalno zdravlje organa koji su bitni za mršanje (štitna žlijezda, jetra, gušterača...). Da ne spominjem aditive iz hrane i njihov efekat.

Pitao sam te prije i sad ponavljam: koliko si ti ili neko od tvojih pacijenata skinuo kilograma sa tvojom prostoproširenom rečenicom? Pogledaj gore u početku posta koliko sam ja, pa ćemo onda nastaviti priču.

Sve navedeno itekako ima efekta i nemoj da podcjenjuješ neke stvari. Koji efekat ima gluten kod osoba koje ga ne podnose? Uništava resice tankog crijeva i onemogućava unos nutrijenata u organizam. Hoćeš da kažeš da ovo nema veze za mršanje?

Ne pravi se lud, kad već tvrdiš da nisi glup.
razonoda

#3741 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by razonoda »

Postby A_A_AKCIJA » 14/07/2015 16:54
Da se prijavim: -15 kg poslije 3 mjeseca. Ostalo mi je nekih 10ak kg do cilja.

brzo mrsas -brzo ces ih i vratit
Zizi505

#3742 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Zizi505 »

[quote="mayab"]Ne znam da li je neko vec ovde spominjao, ali imate li iskustava sa testom intolerancije na hranu, čujem da ljudima uspijeva regulisati tezinu nakon testa , i pridrzavanja sa vrstom namirnica, a zavisno sta testiranje pokaze!!????[/quote!]

Ishrana koja mi je preporučena nakon ovog testa mi se pokazala najboljom za moj organizam. Ako je se zaista pridržavaš možeš smršati bez gladovanja i iscrpljivanja organizma. Uglavnom namirnice koje ti na testu budu zabranjene, ne bi se trebale jesti nikako tri mjeseca, pa ih se može nakon tog perioda postepeno uvoditi u ishranu i pratiti kako djeluju na organizam. Nakon godinu dana ponovo se uradi test da bi se vidjelo da li je došlo do nekih promjena, npr. možda ti neke namirnice budu ponovo dozvoljene u svakodnevnoj ishrani.

Ovaj test koji sam ja radila, testira krv na 259 namirnica. Od toga imaš one koje su ti dozvoljene jesti svaki dan, neke npr. dva puta sedmično, zatim određene jedanput sedmično, i kako sam ranije navela neke nikako tri mjeseca.

Treba ti malo vremena da se odvikneš od neke hrane koja ti je možda bila uobičajena na jelovniku, a sada je zabranjena.
Očito kada dođe do nekog disbalansa u organizmu, pojedinu hranu trebamo izbaciti iz jelovnika ili jako smanjiti njenu količinu. Zato je i preporučeno da se samo na određeni period izbace iz ishrane određene namirnice.

Meni je ova ishrana pomogla da regulišem i neke zdravstvene probleme, posebno alergije.
problemnatravunu

#3743 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Po svemu sudeci, ovo bi trebalo biti osnova u svakom procesu mršavljenja :thumbup:

neretvanac

#3744 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by neretvanac »

A_A_AKCIJA wrote:Da se prijavim: -15 kg poslije 3 mjeseca. Ostalo mi je nekih 10ak kg do cilja.

Neretvanac, dosadan si sa tom pričom. Kalorijski deficit, da, ali samo kao krajnji rezultat. U pitanju je borba sastavljena od brdo sitnica na koje vi nemarni doktori ne obraćate pažnju. Od broja kalorija koje unosimo, važnije je iz koje hrane dolaze (sporo i brzo razgradivi ugljikohidrati nisu isti, šećer i med nisu isti...), koliko unosimo gradivnih nutrijenata (gladovanje troši mišiće i neophodni su proteini da sačuvamo mišićnu masu), koliko je održiv nivo aktivnosti kojim se bavimo (trening koji ćemo napustiti poslije dijete je gori od netreniranja), stres, generalno zdravlje organa koji su bitni za mršanje (štitna žlijezda, jetra, gušterača...). Da ne spominjem aditive iz hrane i njihov efekat.

Pitao sam te prije i sad ponavljam: koliko si ti ili neko od tvojih pacijenata skinuo kilograma sa tvojom prostoproširenom rečenicom? Pogledaj gore u početku posta koliko sam ja, pa ćemo onda nastaviti priču.

Sve navedeno itekako ima efekta i nemoj da podcjenjuješ neke stvari. Koji efekat ima gluten kod osoba koje ga ne podnose? Uništava resice tankog crijeva i onemogućava unos nutrijenata u organizam. Hoćeš da kažeš da ovo nema veze za mršanje?

Ne pravi se lud, kad već tvrdiš da nisi glup.
Ja mozda jesam dosadan, al ti nemas blagog pojma o ljudskoj fiziologiji. S laikom ne moze covjek raspravljati, kad ti svoje znanje izvlacis iz 'fitness magazina', u kojima pisu treneri od kojih mi pozlije kad vidim koliko znaju o funkcionisanju ljudskog organizma. Da ti ponovim jos jednom - svaka, apsolutno svaka studija u kojoj postoji kontrolisani unos kalorija, tzv. isocaloric metabolic ward, a ne free living conditions (kad ucesnici sami kazu sta i koliko su jeli) dokazuje da je gubitak sala proprocionalan kalorijskom deficitu. Sto dokazuje da ljudi koji se muce sa viskom kilograma u biti ne znaju/lazu koliko jedu. Vise zdravstvenih koristi ce ti donijeti gubitak sala nego jedenje meda, izbjegavanje glutena i slicne trend pojave koje nicu kao pecurke poslije kise. Ti si 15 kg izgubio zbog kalorijskog deficita, ni zbog cega drugog. Najlakse je traziti izgovore za cinjenicu da se jede previse. Pita za dorucak, sarma za rucak, krompir i meso za veceru, kilo hljeba dnevno, izmedju toga par kolaca - tipicna bosanska prehrana. 4000 kalorija dnevno. Gluten nas deblja. Bas.
Kiberluskoni

#3745 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Kiberluskoni »

pratim
Mustang1

#3746 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mustang1 »

Covjek objasnio 8-)

Mustang1

#3747 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mustang1 »

Titanijum12 wrote:
Mustang1 wrote:Covjek objasnio 8-)

Mogao bi on malo vise poraditi na bildanju mozga procitati koju knjigu i rijecnik malo uzeti u ruke da nepsuje kao kocijas a gle samo te face crvene krv udarila u glavu od raznih preparata i rakovskih dodataka prehrani od kojih ce prije umrijeti nego debeli ljudi.....I jeste nabildan to je sve lijepo ali je ruzan u PM gle ga samo mogao bi i plasticnog hirurga posjetiti :lol: :lol:
Jah...
forzamilan

#3748 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by forzamilan »

Evo da kažem riječ dvije na ovu temu. Prije godinu dana ili nešto manje za Bajram odlučio sam da ću skinuti koju kg jer kad sam klanjao u džamiji noge su mi utrnule i bilo me je stid kad sam ustao jer su se bile 'odsjekle' i morao sam se držati za prijatelja da ne padnem. To je bio bukvalno alarm da se nešto mora riješiti. Tad sam imao 106kg sad imam 87kg. Smanjio sam jelo, mjesecima sam jeo samo 1 jači obrok dnevno. Za to treba jaka volja, bilo je čak dana kad nisam ni jedan obrok jeo samo pio vodu toliko sam odlučan bio što nikako nije zdravo. Za par mjeseci skinuo sam možda 5-6kg. Kasnije negdje ovo proljeće primjetio sam da mi zuji u ušima izmjerim tlak blago visok, bio sam na 95kg otprilike krenuo trčati do te mjere da sam za mjesec dana trčao 10km ispod 50min na makadamu. Zadnje vrijeme trčim haman svaki dan 7-10km navečer ili ujutro zavisno od posla. Kola, čips i ostala nezdrava sranja apsolutno sam bacio mada i prije nisam toliko to konzumirao. Ne pamtim kad sam popio kolu. Kruh isto tako sam drastično bio smanjio fetu za obrok sad zadnje vrijeme jedem i njega normalno, jedem 2-3 obroka dnevno ujutro rano prije posla obavezno itd. Lijep je osjećaj kad te ljudi zaustavljaju, čestitaju i jedva prepoznaju na ulici a i kod ženskih apsolutno bolji prolaz imam :)
Da ne govorim neki dan bio u jednoj trgovini kupio robu L veličina i to većina tight fit čak i hlače uzeo sve paše sve sam uzeo lijep osjećaj, prije sam morao potkraćivati :D
Tlak ko u djeteta, nedavno radio liječnički za posao sve idealno. Sad sam se navukao na trčanje prije mi je bilo peglanje sad jedva čekam navečer oko 21h da istrčim svoju dionicu, nabacim muzike na mobitel ona motivirajuća rocky balboa a kile se lagano tope, iz majice se nakon trčanja cijedi ko da je u vodi bila bukvalno. Da ne govorim koliko je čovjek okretniji lakše se radi fizički poslovi i imam više energije nego prije. Sad mi roba od prošle godine sva visi... Metabolizam sam ubrzao nenormalno po 3x dnevno idem na wc... Cilj mi je skinuti još koji kg i to je to. Uglavnom moj savjet ko hoće smršati mora imati jaku volju i sam sa sobom skontati da li to stvarno želi ili što kažu ameri kind of want it! Možda post zvuči patetično i ko iz onih reklama ali sa zdravljem se nije zajebavat jbo estetiku!
Mustang1

#3749 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mustang1 »

forzamilan wrote:Evo da kažem riječ dvije na ovu temu. Prije godinu dana ili nešto manje za Bajram odlučio sam da ću skinuti koju kg jer kad sam klanjao u džamiji noge su mi utrnule i bilo me je stid kad sam ustao jer su se bile 'odsjekle' i morao sam se držati za prijatelja da ne padnem. To je bio bukvalno alarm da se nešto mora riješiti. Tad sam imao 106kg sad imam 87kg. Smanjio sam jelo, mjesecima sam jeo samo 1 jači obrok dnevno. Za to treba jaka volja, bilo je čak dana kad nisam ni jedan obrok jeo samo pio vodu toliko sam odlučan bio što nikako nije zdravo. Za par mjeseci skinuo sam možda 5-6kg. Kasnije negdje ovo proljeće primjetio sam da mi zuji u ušima izmjerim tlak blago visok, bio sam na 95kg otprilike krenuo trčati do te mjere da sam za mjesec dana trčao 10km ispod 50min na makadamu. Zadnje vrijeme trčim haman svaki dan 7-10km navečer ili ujutro zavisno od posla. Kola, čips i ostala nezdrava sranja apsolutno sam bacio mada i prije nisam toliko to konzumirao. Ne pamtim kad sam popio kolu. Kruh isto tako sam drastično bio smanjio fetu za obrok sad zadnje vrijeme jedem i njega normalno, jedem 2-3 obroka dnevno ujutro rano prije posla obavezno itd. Lijep je osjećaj kad te ljudi zaustavljaju, čestitaju i jedva prepoznaju na ulici a i kod ženskih apsolutno bolji prolaz imam :)
Da ne govorim neki dan bio u jednoj trgovini kupio robu L veličina i to većina tight fit čak i hlače uzeo sve paše sve sam uzeo lijep osjećaj, prije sam morao potkraćivati :D
Tlak ko u djeteta, nedavno radio liječnički za posao sve idealno. Sad sam se navukao na trčanje prije mi je bilo peglanje sad jedva čekam navečer oko 21h da istrčim svoju dionicu, nabacim muzike na mobitel ona motivirajuća rocky balboa a kile se lagano tope, iz majice se nakon trčanja cijedi ko da je u vodi bila bukvalno. Da ne govorim koliko je čovjek okretniji lakše se radi fizički poslovi i imam više energije nego prije. Sad mi roba od prošle godine sva visi... Metabolizam sam ubrzao nenormalno po 3x dnevno idem na wc... Cilj mi je skinuti još koji kg i to je to. Uglavnom moj savjet ko hoće smršati mora imati jaku volju i sam sa sobom skontati da li to stvarno želi ili što kažu ameri kind of want it! Možda post zvuči patetično i ko iz onih reklama ali sa zdravljem se nije zajebavat jbo estetiku!
Koliko si visok ?
forzamilan

#3750 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by forzamilan »

1,75.
Post Reply