Dali ovo sad znaci da cemo morati da zatvorimo temu jer ovi "pro Iranci" vise nece moci da ucestvuju?
IRAN
-
Republic of Bosnia
#3726 Re: IRAN
http://www.sarajevo-x.com/svijet/iransk ... /120107083
Dali ovo sad znaci da cemo morati da zatvorimo temu jer ovi "pro Iranci" vise nece moci da ucestvuju?
-
MUNAFIK
#3727 Re: IRAN
Jest tako je... hvala Americi na ovom blagostanju koje cvjeta svijetom, hvala joj na svim ratovima koje vode u ime mira i slobode, hvala svim onim korporacijama sto upravljaju USA politikom i naftnim i drugim lobijima sto daju tolike novce i napore da se izabere najbolji od svih predsjednik USA, kako bi najbolji od najboljih sirio ljubav, slobodu i nadu svim napacenim ljudima sirom planete...Republic of Bosnia wrote:Znam da nije tema ali me vuce za jezik. Kad bi se sutra probudili bez Amerike Nas "svijet" definitivno nebi postojao. Dodik bi se odvojio odmah, a vec drugog dana slijedili bi ga i hrvati i Bosna bi nestala.MUNAFIK wrote:
Da nema Amerike i dolara svi bi umrli od gladi, da nema Amerike ovaj svijet ne bi ni postojao, nema dalje, slazem se sa tobomsamo nastavi tako
Zivjela Amerika, zivjela sloboda da nema amerike ne bi bilo ni nas...
Last edited by MUNAFIK on 07/01/2012 18:11, edited 1 time in total.
-
Republic of Bosnia
-
Republic of Bosnia
#3729 Re: IRAN
Mnoge su stvari lose sa Amerikom ali to nije razlog da navijamo da Iran napravi nuklearnu bombu i time ohrabrimo i druge tirane da naprave svoju bombu.MUNAFIK wrote:Jest tako je... hvala Americi na ovom blagostanju koje cvjeta svijetom, hvala joj na svim ratovima koje vode u ime mira i slobode, hvala svim onim korporacijama sto upravljaju USA politikom i naftnim i drugim lobijima sto daju tolike novce i napore da se izabere najbolji od svih predsjednik USA...Republic of Bosnia wrote:Znam da nije tema ali me vuce za jezik. Kad bi se sutra probudili bez Amerike Nas "svijet" definitivno nebi postojao. Dodik bi se odvojio odmah, a vec drugog dana slijedili bi ga i hrvati i Bosna bi nestala.MUNAFIK wrote:
Da nema Amerike i dolara svi bi umrli od gladi, da nema Amerike ovaj svijet ne bi ni postojao, nema dalje, slazem se sa tobomsamo nastavi tako
Zivjela Amerika, zivjela sloboda da nema amerike ne bi bilo ni nas...
-
MUNAFIK
#3730 Re: IRAN
Republic of Bosnia wrote:
Mnoge su stvari lose sa Amerikom ali to nije razlog da navijamo da Iran napravi nuklearnu bombu i time ohrabrimo i druge tirane da naprave svoju bombu.
Koje tirane? Mislis one u Izraelu?
-
Republic of Bosnia
#3731 Re: IRAN
Republic of Bosnia wrote:Svi koji kazu da Iran ima pravo da napravi nuklearnu bombu onda moraju reci da svaka zemlja na svijetu ima pravo da napravi svoju bombu.
Zamislite kakav bi to svijet bio. Ups, taj svijet nebi bio nikakav jer ga nebi vise ni bilo.![]()
Nazalost mnoge zemlje vec imaju bombu i nemoguce je sad da je se odreknu, ali itekako je moguce da se zaustavi bilo koja druga zemlja da napravi svoju bombu.
Nije uopste pitanje dali iran ima "pravo" da je napravi vec dali iko ima to "pravo". NE!!!
Bar oko toga valjda mozemo svi da se slozimo?
-
MUNAFIK
#3732 Re: IRAN
Jel ono ne bi trebalo Izrael ohrabrivati da imam nuklearno oruzije? ili ipak je to OK?Republic of Bosnia wrote:Republic of Bosnia wrote:Svi koji kazu da Iran ima pravo da napravi nuklearnu bombu onda moraju reci da svaka zemlja na svijetu ima pravo da napravi svoju bombu.
Zamislite kakav bi to svijet bio. Ups, taj svijet nebi bio nikakav jer ga nebi vise ni bilo.![]()
Nazalost mnoge zemlje vec imaju bombu i nemoguce je sad da je se odreknu, ali itekako je moguce da se zaustavi bilo koja druga zemlja da napravi svoju bombu.
Nije uopste pitanje dali iran ima "pravo" da je napravi vec dali iko ima to "pravo". NE!!!
Bar oko toga valjda mozemo svi da se slozimo?
predpostavljam da je Homeini poceo praviti atomsku pa je USA radi toga uvela Iranu sankcije...
-
Republic of Bosnia
#3733 Re: IRAN
Dali je to tvoj razlog da svaka zemlja napravi nuklearnu bombu?
-
MUNAFIK
#3734 Re: IRAN
Ja nemam takve razloge, mislim da niko ne treba praviti bombe... ali to nema veze sa temom... Mozes liepo odgovoriti na pitanje, ili jos bolje sta je to sto opravdava podrsku da Izrael ima bombu i ne samo to nego mu se bombe serviraju...Republic of Bosnia wrote:Dali je to tvoj razlog da svaka zemlja napravi nuklearnu bombu?
- glade
#3735 Re: IRAN
Cilj u Afganistanu je da se izgradi cijev koja bi omogucila protok nafte. Problem je u tome sto vlada u Afganistanu prije rata nije dozvoljavala izgradnju. Pogodi da li je sada dozvoljava.Republic of Bosnia wrote:
Da, znam, moja poenta je bila da niko nikome ne uzima naftu vec da se ista prodaje i kupuje na uzajamnu korist.
Svi ovi sto podrzavaju Iran misle da ih Amerika napada zbog nafte.
Iracku naftu prije marta 2003. su dobijale Rusija, Italija, Kipar, Sudan, Pakistan, Kina, Ukrajina, Vijetnam itd. Danas, pogodices, oko 30% nafte Irak izvozi SAD-u.
Jeftinije im je jednostavno silom natjerati drzavu da im preusmjeri vecinu nafte nego se na trzistu boriti da to preuzme. Nije poenta u cijeni nafte (jer je vec postala neophodno dobro), vec u samoj nabavci.
Kad smo vec kod cijene nafte, uprkos njenom konstantnom rastu je, ako uzmemo u obzir standard, i dalje najmanja u SAD-u (oko 3 dolara po galonu). Cijena nafte ne raste jer je Amerika zapocela ratove, vec jer je nafta potrosna i nece je zauvijek biti. Sto je manje ima, cijena joj je sve veca. Dakle, opet dolazimo do zakljucka da je poenta ovih ratova obezbjedjivanje dotoka nafte u SAD. Americke naftne kompanije koje su profitirale od toga da ne spominjemo.
- amoninan
#3736 Re: IRAN
Ne baš.glade wrote:Cilj u Afganistanu je da se izgradi cijev koja bi omogucila protok nafte. Problem je u tome sto vlada u Afganistanu prije rata nije dozvoljavala izgradnju. Pogodi da li je sada dozvoljava.Republic of Bosnia wrote:
Da, znam, moja poenta je bila da niko nikome ne uzima naftu vec da se ista prodaje i kupuje na uzajamnu korist.
Svi ovi sto podrzavaju Iran misle da ih Amerika napada zbog nafte.
Iracku naftu prije marta 2003. su dobijale Rusija, Italija, Kipar, Sudan, Pakistan, Kina, Ukrajina, Vijetnam itd. Danas, pogodices, oko 30% nafte Irak izvozi SAD-u.
Jeftinije im je jednostavno silom natjerati drzavu da im preusmjeri vecinu nafte nego se na trzistu boriti da to preuzme. Nije poenta u cijeni nafte (jer je vec postala neophodno dobro), vec u samoj nabavci.
Kad smo vec kod cijene nafte, uprkos njenom konstantnom rastu je, ako uzmemo u obzir standard, i dalje najmanja u SAD-u (oko 3 dolara po galonu). Cijena nafte ne raste jer je Amerika zapocela ratove, vec jer je nafta potrosna i nece je zauvijek biti. Sto je manje ima, cijena joj je sve veca. Dakle, opet dolazimo do zakljucka da je poenta ovih ratova obezbjedjivanje dotoka nafte u SAD. Americke naftne kompanije koje su profitirale od toga da ne spominjemo.
Talibani su htjeli izgradnju plinovoda, ali koncesiju najboljem mogućem ponuđaču. To je bila Argentina, ne SAD.
Nedugo nakon propalih razgovora u Washingtonu u kojem je talibansko izaslanstvo saopštilu da je ipak ponuda Argentine povoljnija za zemlju. Nastaje problem.
1999., godine, Mulla Omar u uvaženom pakistanskom listu Dawn (Zora) najavljuje skori napad SAD-a na Afganistan, u naredne maksimalno 2 godine. Jer su im to i obećali.
- glade
#3737 Re: IRAN
Moguce da sam ja nesto pobrkao. Uglavnom znam da se oko toga nesto vrtilo i da je to u pozadini bio glavni razlog napada SAD-a na Afganistan.amoninan wrote:Ne baš.
Talibani su htjeli izgradnju plinovoda, ali koncesiju najboljem mogućem ponuđaču. To je bila Argentina, ne SAD.
Nedugo nakon propalih razgovora u Washingtonu u kojem je talibansko izaslanstvo saopštilu da je ipak ponuda Argentine povoljnija za zemlju. Nastaje problem.
1999., godine, Mulla Omar u uvaženom pakistanskom listu Dawn (Zora) najavljuje skori napad SAD-a na Afganistan, u naredne maksimalno 2 godine. Jer su im to i obećali.
- alibegoa
#3738 Re: IRAN
I ovi će se kao suprotstaviti Američkoj mornarici i kao nešto zatvoriti?
-
Republic of Bosnia
#3739 Re: IRAN
U slucaju irana glavni razlog je nuklearna bomba.
To bi povecalo mogucnost da teroristi dodju do nje i naravno Amerika ne zeli da tiranin Ahmo i super Hodza ojacaju svoj uticaj u regionu. Takodjer iranska bomab bi podstakla druge zemlje regiona da naprave svoju bombu.
Dakle nafta u slucaju Irana je mozda neki peti razlog.
To bi povecalo mogucnost da teroristi dodju do nje i naravno Amerika ne zeli da tiranin Ahmo i super Hodza ojacaju svoj uticaj u regionu. Takodjer iranska bomab bi podstakla druge zemlje regiona da naprave svoju bombu.
Dakle nafta u slucaju Irana je mozda neki peti razlog.
Last edited by Anonymous on 07/01/2012 20:02, edited 1 time in total.
Reason: .
Reason: .
-
Republic of Bosnia
#3740 Re: IRAN
pa to je upravo i tema. Kazes da niko netreba parviti bombe ali podrzavas Iran da je napravi?MUNAFIK wrote:Ja nemam takve razloge, mislim da niko ne treba praviti bombe... ali to nema veze sa temom... Mozes liepo odgovoriti na pitanje, ili jos bolje sta je to sto opravdava podrsku da Izrael ima bombu i ne samo to nego mu se bombe serviraju...Republic of Bosnia wrote:Dali je to tvoj razlog da svaka zemlja napravi nuklearnu bombu?
Naravno da bi bilo najbolje da je i Izrael nema li oni su pod punom kontrolom Amerike tako da me te bombe nije strah uopste.
-
Nebitan32
#3741 Re: IRAN
Mozete li navesti iranske proizvode. Treba kupovati njihove proizvode i tako im pomoci u borbi protiv nametnutog embarga. Znam da im blokiraju plasman proizvoda ali ponesto i prode. Prosle sedmice sam kupio 2kg pistacha. Kupio sam jer je iz Irana.
Nevedite neke druge primjere
- mO k3
#3742 Re: IRAN
ne mogu da vjerujem koliko gluposti ti pises ovdje ,Republic of Bosnia wrote:pa to je upravo i tema. Kazes da niko netreba parviti bombe ali podrzavas Iran da je napravi?MUNAFIK wrote:Ja nemam takve razloge, mislim da niko ne treba praviti bombe... ali to nema veze sa temom... Mozes liepo odgovoriti na pitanje, ili jos bolje sta je to sto opravdava podrsku da Izrael ima bombu i ne samo to nego mu se bombe serviraju...Republic of Bosnia wrote:Dali je to tvoj razlog da svaka zemlja napravi nuklearnu bombu?
Naravno da bi bilo najbolje da je i Izrael nema li oni su pod punom kontrolom Amerike tako da me te bombe nije strah uopste.
Koji moj je onda kupio pistolj ,ako ne namjerava da koristi ,tako je i sa izraelom
- amoninan
#3744 Re: IRAN
Hurme, iam ih u drvoprometu svakom haman. Zelena i pozlaćena kutija.Nebitan32 wrote:Mozete li navesti iranske proizvode. Treba kupovati njihove proizvode i tako im pomoci u borbi protiv nametnutog embarga. Znam da im blokiraju plasman proizvoda ali ponesto i prode. Prosle sedmice sam kupio 2kg pistacha. Kupio sam jer je iz Irana.
To je otrpilike to, što znam.
Embargo, hoće biti udarac, ali ne i smrtni. Ni blizu. Kada imaš u savetu Rusiju i Kinu, postoji mali milion načina kako zaobići posljednej sankcije. Nemam sad vakta, možda kasnije malo opširnije.
-
severin
#3745 Re: IRAN
evo sad citam britanija salje svoj razarac ( da i mi posaljemo svoje razarace to jeste politicare
) helem maxus se vidi da provociraju a i amerika naravno sa njima...samo je pitanje kako bi ti isti reagovali da da im iran posalje svoju mornaricu u njihove vode 
- alibegoa
#3746 Re: IRAN
Kina je već smanjila za 50% kupovinu iranske nafte i najavila dodatna smanjivanja.amoninan wrote:Hurme, iam ih u drvoprometu svakom haman. Zelena i pozlaćena kutija.Nebitan32 wrote:Mozete li navesti iranske proizvode. Treba kupovati njihove proizvode i tako im pomoci u borbi protiv nametnutog embarga. Znam da im blokiraju plasman proizvoda ali ponesto i prode. Prosle sedmice sam kupio 2kg pistacha. Kupio sam jer je iz Irana.
To je otrpilike to, što znam.![]()
Embargo, hoće biti udarac, ali ne i smrtni. Ni blizu. Kada imaš u savetu Rusiju i Kinu, postoji mali milion načina kako zaobići posljednej sankcije. Nemam sad vakta, možda kasnije malo opširnije.
- Platformas
#3747 Re: IRAN
Nebitan32 wrote:Mozete li navesti iranske proizvode. Treba kupovati njihove proizvode i tako im pomoci u borbi protiv nametnutog embarga. Znam da im blokiraju plasman proizvoda ali ponesto i prode. Prosle sedmice sam kupio 2kg pistacha. Kupio sam jer je iz Irana.
je l ti ovo ozbiljno ?
U vremenu kada je nasa privreda na dnu ti bi kupovao iranske proizvode ?
- amoninan
#3748 Re: IRAN
Da, direktno. Međutim, izguglaj malo o dummy kompanijama preko kojih se takve stvari završavaju. Najnovije sankcije će svakako imati efekta, najrigoroznije su dosad, ali neće biti apokaliptične po Iran, ni blizu tome. Ustvari, Iranci će samo ubrzati svoj nuklerani program.alibegoa wrote:Kina je već smanjila za 50% kupovinu iranske nafte i najavila dodatna smanjivanja.amoninan wrote:Hurme, iam ih u drvoprometu svakom haman. Zelena i pozlaćena kutija.Nebitan32 wrote:Mozete li navesti iranske proizvode. Treba kupovati njihove proizvode i tako im pomoci u borbi protiv nametnutog embarga. Znam da im blokiraju plasman proizvoda ali ponesto i prode. Prosle sedmice sam kupio 2kg pistacha. Kupio sam jer je iz Irana.
To je otrpilike to, što znam.![]()
ima malo više i ovdje:
http://www.ibtimes.com/articles/276312/ ... ctions.htm
nemam vakta ba.
-
Hodidid
#3749 Re: IRAN
Budu li se i jedni i drugi previse zaj... ode to u 3 pm i to onda ne ugasi niko.
-
Kindzadza
#3750 Re: IRAN
Bravo za ovaj post... Strasna ideja!Nebitan32 wrote:Mozete li navesti Iranske proizvode treba kupovati!!! njihove proizvode i tako im pomoci u borbi protiv nametnutog embarga. Znam da im blokiraju plasman proizvoda ali ponesto i prode. Prosle sedmice sam kupio 2kg pistacha. Kupio sam jer je iz Irana.
Svako ko se truncice oseca slobodoumnim, treba da podrzi (makar i simbolicno) ovaj predlog.
P.S. Ja sam danas kupio persijski tepih ("Meshed"), made in Iran.