Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
r_faruk
#3726 Re: Dolazi zima - zimske gume
pitanje:
jeste li vozali na ovim cjlogodisnjim gumama, kako ih zovu.
ima li iko iskustva sa tim, kakve su cijene, vijek itd.
- Nabucco
#3727 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imaš škripanje ljeti u krivinama, a i sam znaš šta dolazi nakon jačeg škripanja. Zimi po suhom su ok, po kiši i ljeti i zimi su kriza.. Odlične za snijeg... Ako je neko malo i slabije auto do nekih 70KS može ,ako je nešto veće i znažnije, zaobiđi ( pogotovo ako misliš na ove jeftine m+s, potoje i m+s od renomiranih proizvođaca, ali su one supe i mogu se kupiti dobre zimske gume... Realno, ako vozis m+s, i ako voliš malo jace gasati, nece biti miran ni ljeti ni zimi.... Moja preporuka: Čistokrvna zimka guma za zime (nova, možeš naci set za nekih 300KM), a za ljeta ako ništa može i polovno, ako su neke normalne dimenzije, trebao bi da za ljetno nađes za 50-150km dobar set polovnih ljetnih guma...r_faruk wrote:pitanje:
-
r_faruk
#3728 Re: Dolazi zima - zimske gume
do sada sam kupovao posebno ljetne, posebno zimske. sada sam promjenio autic...
onda i dalje ide kupovina zimskih, a na ljeto ljetnih pa cu mjenjat'
, ako je vec takva situacija
onda i dalje ide kupovina zimskih, a na ljeto ljetnih pa cu mjenjat'
-
ado-šampion
#3729 Re: Dolazi zima - zimske gume
Cjelogodisnje su u biti zimska mjesavina navodno bolje prilagodjena toplom vremenu od "ciste" zimske. Ne postoji jos tehnologija koja se proizvesti da se guma jednako dobro ponasa na niskim i visokim temeraturama.
Ja bih izbjegavao...
Ja bih izbjegavao...
-
taureg71
#3730 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja sam na kisi sa golfom 2 sa novim goodyear aquatrade gumama izletio na 50 na sat na polukrivini, dakle...kontrola brzine je ipak No I, a dobra guma samo potpomaze, ali nikad too much..placene 100 KM jos 1999.god i to najeftinija dimenzijaskafiskafsnjak wrote:Pogresno sam se izrazio...ali definitivno vise vjerujem i sigurniji sam kada su na felgama Conti, a ne sava i slicno.
100% sam oprezan zimi i nisam nikada udes imao...
Uglavnom, ne zalim para na gume...ali eto u dilemi sam koje kupiti jer bas ne znam jesu li mi premium prijeko potrebne...
- Drvosjeca iz Dejcica
#3731 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja i ove zime definitivno stavljam Vredestein Snowtrac 3 na Megana.
-
taureg71
#3732 Re: Dolazi zima - zimske gume
quatro stagione gume...ili M+S...nemam dobra iskustva na snijegu iskreno...ja uvijek ima 2 kompleta felni i guma...r_faruk wrote:pitanje:
- Drvosjeca iz Dejcica
#3733 Re: Dolazi zima - zimske gume
To nisu jedne te iste vrste guma koje spominješ. Cjelogodišnje su jedno, M+S drugi par cipela.taureg71 wrote:quatro stagione gume...ili M+S...nemam dobra iskustva na snijegu iskreno...ja uvijek ima 2 kompleta felni i guma...r_faruk wrote:pitanje:
Po meni cjelogodišnje su mi više za neku mediteransku klimu, tipa Dalmacija eventualno Mostar pa nže dole...ovo sve iznad Mostara sve treba zimska klasična.
- Warashii
#3734 Re: Dolazi zima - zimske gume
A jesu i za njih ali samo zimi, vec ljeti im je problem sa tim gumama, bolje bi im dosla "cistokrvna" ljetna u tom periodu.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Po meni cjelogodišnje su mi više za neku mediteransku klimu, tipa Dalmacija eventualno Mostar pa nže dole...ovo sve iznad Mostara sve treba zimska klasična.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3735 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vala u Dalmaciji šta će ti zimska guma kao Alpin A4 ili Snowtrac 3? Ja dole gotovo nikog nisam vidio sa tom zimskom, možda samo neki koji često idu prema BiH u unutrašnjost. Prošle zime jedini ja i kolega sa zimskim gojzericama na autu u Splitu, svi ostali ljetne ili neke all season.Warashii wrote:A jesu i za njih ali samo zimi, vec ljeti im je problem sa tim gumama, bolje bi im dosla "cistokrvna" ljetna u tom periodu.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Po meni cjelogodišnje su mi više za neku mediteransku klimu, tipa Dalmacija eventualno Mostar pa nže dole...ovo sve iznad Mostara sve treba zimska klasična.
-
ado-šampion
#3736 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma nema all season sto je najgore. Te all season su zapravo zimske, tj. imaju zimsku mjesavinu. Znaci za Dalmacije pogotovo nisu dobre jer su u ljetnom periodu haos.
- Nabucco
#3737 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...
- Nabucco
#3738 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma dole u hercegovini pogotovo niže i istočnije od mostara mogu komotno komplet godinu voziti ljetne, temperatura ni u januaru nije nešto puno niža nego trenutno kod nas (10 stepeni), snijega gotovo da i nema, ako padne strpiš se, on se otopi u roku od par sati, osim ako ne padne ko 2012 i ako nisi na nekoj planini 
-
Teufik
#3739 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da je krenula skoro prodaja.Nabucco wrote:Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...
I mislim da je rijec o Michelin CrossClimate gumama.

- supercali
#3740 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najbolje je otici kod njih jer je stranica nova pa sam skonto da nemaju bas sve na sajtuIcedFlame wrote:5 sekundi je trebalo da upisem tamek sarajevo u Google, i da dodjem do tsc.ba gdje sam nasao sve informacije, ali ne i gume koje mi trebajudrugi profil wrote:Super, samo daj reci i ostalima gdje je to.supercali wrote:Zasto bi kupovao u makbelu kad moze u onom tamek son jer je jeftiniji od makbeka a i makbel kupuje od njih gume
To sam jednom skontao kad san kupovao kod njih gume i imali 3 a jednu uzeli od tameka
Kasnije provjerim cijene pa jedno 20-30 maraka su jeftiniji od makbela zavisno od gume do gume![]()
Gledam na stranici imaju samo jednu miselin u dimenziji ja dosao tamo kaze ima blueresponse ima sport1 ima ova ima ona
Nismo "mi" jos zreli za internet prodavnice i te stvari
Ja ne znam ni jednu stranicu za autogume da su bas toliko azurni da imaju sve na stranici
- Drvosjeca iz Dejcica
#3741 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pljunuta Vredestein Snowtrac 3Teufik wrote: Mislim da je krenula skoro prodaja.

-
taureg71
#3742 Re: Dolazi zima - zimske gume
varas se, u Trebinju koji je najuzniji grad u BiH itekako bude -5 do -7 bar 20 dana godisnje, ko ide na put zbog posla ne moze cekati da temperatura ode u plus...MA JEDINO RESENJE JE ZIMSKI KOMPLET OD DEC DO APRILA LJETNI OD MAJA DO NOVEMBRA..nema tu neke filozofije..idealna all season guma NE POSTOJI fakat !!!!!Nabucco wrote:Ma dole u hercegovini pogotovo niže i istočnije od mostara mogu komotno komplet godinu voziti ljetne, temperatura ni u januaru nije nešto puno niža nego trenutno kod nas (10 stepeni), snijega gotovo da i nema, ako padne strpiš se, on se otopi u roku od par sati, osim ako ne padne ko 2012 i ako nisi na nekoj planini
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3743 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja neki dan vidjeh reklamu za ove gume kod nas, 166 KM cini mi se, u dimenziji 205/55 R16.Teufik wrote:Mislim da je krenula skoro prodaja.Nabucco wrote:Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3744 Re: Dolazi zima - zimske gume
neko uživa u svemu oko auta
meni je napor
evo drugi-treći put mijenjam gume i već mi je smor na kvadrat
najradije bih te multi sezonske i cao ba
ali eto imam i ljetne i zimske pa cemo vidjeti do kad
ću imati živaca
meni je napor
evo drugi-treći put mijenjam gume i već mi je smor na kvadrat
najradije bih te multi sezonske i cao ba
ali eto imam i ljetne i zimske pa cemo vidjeti do kad
- Nabucco
#3745 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da to su te oznaka im je A/S , zanimljivo da mišelin daje informaciju da sa njima možeš preći 96 000km, jer imaju dva sloja šara (šara ispod šara) i kad se jedna izlizuje, druga se pojavljuje ispod... i ne gubi grip niti se šare suzavaju kako su gume starije, nego baš suprotno, šare se šire.. Gume imaju dosta primjesta silike (silicija) i suncokretovog ulja 
-
sLLayer
#3746 Re: Dolazi zima - zimske gume
gdje ima kupiti to?konektovan wrote:Ja neki dan vidjeh reklamu za ove gume kod nas, 166 KM cini mi se, u dimenziji 205/55 R16.Teufik wrote:Mislim da je krenula skoro prodaja.Nabucco wrote:Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...
- O'zone
- Globalni moderator
#3747 Re: Dolazi zima - zimske gume
Haj da se i ja pridružim upitu? Ako je verzija 205/55 R16 166 KM onda 195/65 R15 ne bi trebao biti više od 120 KM što je za all season gumu prepovoljno (iskreno sumnjam da će biti ovako povoljne).sLLayer wrote:gdje ima kupiti to?konektovan wrote:
Ja neki dan vidjeh reklamu za ove gume kod nas, 166 KM cini mi se, u dimenziji 205/55 R16.
Usput ovo je ostvarenje snova 80% Bosnanaca all season Sava a nije Sava
- O'zone
- Globalni moderator
#3748 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo ga ima gdje drugo no na PIK-u
http://www.olx.ba/artikal/18530317/195- ... s-climate/
111 KM je više nego isplativo ako je specifikacija kakvom je najavljuju (a dok se ne proba neće se znat)
http://www.olx.ba/artikal/18530317/195- ... s-climate/
111 KM je više nego isplativo ako je specifikacija kakvom je najavljuju (a dok se ne proba neće se znat)
- O'zone
- Globalni moderator
- Drvosjeca iz Dejcica
#3750 Re: Dolazi zima - zimske gume
O'zone wrote:Haj da se i ja pridružim upitu? Ako je verzija 205/55 R16 166 KM onda 195/65 R15 ne bi trebao biti više od 120 KM što je za all season gumu prepovoljno (iskreno sumnjam da će biti ovako povoljne).sLLayer wrote:gdje ima kupiti to?konektovan wrote:
Ja neki dan vidjeh reklamu za ove gume kod nas, 166 KM cini mi se, u dimenziji 205/55 R16.
Usput ovo je ostvarenje snova 80% Bosnanaca all season Sava a nije Sava
Konačno će dobiti gumu M+S (Mokro+Suho).