Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
r_faruk

#3726 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

pitanje:

jeste li vozali na ovim cjlogodisnjim gumama, kako ih zovu.
ima li iko iskustva sa tim, kakve su cijene, vijek itd.
Nabucco

#3727 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Nabucco »

r_faruk wrote:pitanje:

Imaš škripanje ljeti u krivinama, a i sam znaš šta dolazi nakon jačeg škripanja. Zimi po suhom su ok, po kiši i ljeti i zimi su kriza.. Odlične za snijeg... Ako je neko malo i slabije auto do nekih 70KS može ,ako je nešto veće i znažnije, zaobiđi ( pogotovo ako misliš na ove jeftine m+s, potoje i m+s od renomiranih proizvođaca, ali su one supe i mogu se kupiti dobre zimske gume... Realno, ako vozis m+s, i ako voliš malo jace gasati, nece biti miran ni ljeti ni zimi.... Moja preporuka: Čistokrvna zimka guma za zime (nova, možeš naci set za nekih 300KM), a za ljeta ako ništa može i polovno, ako su neke normalne dimenzije, trebao bi da za ljetno nađes za 50-150km dobar set polovnih ljetnih guma...
r_faruk

#3728 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

do sada sam kupovao posebno ljetne, posebno zimske. sada sam promjenio autic...

onda i dalje ide kupovina zimskih, a na ljeto ljetnih pa cu mjenjat' :), ako je vec takva situacija
ado-šampion

#3729 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Cjelogodisnje su u biti zimska mjesavina navodno bolje prilagodjena toplom vremenu od "ciste" zimske. Ne postoji jos tehnologija koja se proizvesti da se guma jednako dobro ponasa na niskim i visokim temeraturama.

Ja bih izbjegavao...
taureg71

#3730 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by taureg71 »

skafiskafsnjak wrote:Pogresno sam se izrazio...ali definitivno vise vjerujem i sigurniji sam kada su na felgama Conti, a ne sava i slicno.

100% sam oprezan zimi i nisam nikada udes imao...

Uglavnom, ne zalim para na gume...ali eto u dilemi sam koje kupiti jer bas ne znam jesu li mi premium prijeko potrebne...
ja sam na kisi sa golfom 2 sa novim goodyear aquatrade gumama izletio na 50 na sat na polukrivini, dakle...kontrola brzine je ipak No I, a dobra guma samo potpomaze, ali nikad too much..placene 100 KM jos 1999.god i to najeftinija dimenzija
Drvosjeca iz Dejcica

#3731 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja i ove zime definitivno stavljam Vredestein Snowtrac 3 na Megana.
taureg71

#3732 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by taureg71 »

quatro stagione gume...ili M+S...nemam dobra iskustva na snijegu iskreno...ja uvijek ima 2 kompleta felni i guma... :sax:
Drvosjeca iz Dejcica

#3733 Re: Dolazi zima - zimske gume

taureg71 wrote:

quatro stagione gume...ili M+S...nemam dobra iskustva na snijegu iskreno...ja uvijek ima 2 kompleta felni i guma... :sax:
To nisu jedne te iste vrste guma koje spominješ. Cjelogodišnje su jedno, M+S drugi par cipela. :mrgreen:

Po meni cjelogodišnje su mi više za neku mediteransku klimu, tipa Dalmacija eventualno Mostar pa nže dole...ovo sve iznad Mostara sve treba zimska klasična.
Warashii

#3734 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Po meni cjelogodišnje su mi više za neku mediteransku klimu, tipa Dalmacija eventualno Mostar pa nže dole...ovo sve iznad Mostara sve treba zimska klasična.
A jesu i za njih ali samo zimi, vec ljeti im je problem sa tim gumama, bolje bi im dosla "cistokrvna" ljetna u tom periodu.
Drvosjeca iz Dejcica

#3735 Re: Dolazi zima - zimske gume

Warashii wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Po meni cjelogodišnje su mi više za neku mediteransku klimu, tipa Dalmacija eventualno Mostar pa nže dole...ovo sve iznad Mostara sve treba zimska klasična.
A jesu i za njih ali samo zimi, vec ljeti im je problem sa tim gumama, bolje bi im dosla "cistokrvna" ljetna u tom periodu.
Vala u Dalmaciji šta će ti zimska guma kao Alpin A4 ili Snowtrac 3? Ja dole gotovo nikog nisam vidio sa tom zimskom, možda samo neki koji često idu prema BiH u unutrašnjost. Prošle zime jedini ja i kolega sa zimskim gojzericama na autu u Splitu, svi ostali ljetne ili neke all season. :mrgreen:
ado-šampion

#3736 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ma nema all season sto je najgore. Te all season su zapravo zimske, tj. imaju zimsku mjesavinu. Znaci za Dalmacije pogotovo nisu dobre jer su u ljetnom periodu haos.
Nabucco

#3737 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Nabucco »

Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...
Nabucco

#3738 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Nabucco »

Ma dole u hercegovini pogotovo niže i istočnije od mostara mogu komotno komplet godinu voziti ljetne, temperatura ni u januaru nije nešto puno niža nego trenutno kod nas (10 stepeni), snijega gotovo da i nema, ako padne strpiš se, on se otopi u roku od par sati, osim ako ne padne ko 2012 i ako nisi na nekoj planini :D
Teufik

#3739 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Nabucco wrote:Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...
Mislim da je krenula skoro prodaja.
I mislim da je rijec o Michelin CrossClimate gumama.

Image
supercali

#3740 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

IcedFlame wrote:
drugi profil wrote:
supercali wrote:Zasto bi kupovao u makbelu kad moze u onom tamek son jer je jeftiniji od makbeka a i makbel kupuje od njih gume
To sam jednom skontao kad san kupovao kod njih gume i imali 3 a jednu uzeli od tameka
Kasnije provjerim cijene pa jedno 20-30 maraka su jeftiniji od makbela zavisno od gume do gume
Super, samo daj reci i ostalima gdje je to.
5 sekundi je trebalo da upisem tamek sarajevo u Google, i da dodjem do tsc.ba gdje sam nasao sve informacije, ali ne i gume koje mi trebaju :P ;)
Najbolje je otici kod njih jer je stranica nova pa sam skonto da nemaju bas sve na sajtu
Gledam na stranici imaju samo jednu miselin u dimenziji ja dosao tamo kaze ima blueresponse ima sport1 ima ova ima ona

Nismo "mi" jos zreli za internet prodavnice i te stvari
Ja ne znam ni jednu stranicu za autogume da su bas toliko azurni da imaju sve na stranici
Drvosjeca iz Dejcica

#3741 Re: Dolazi zima - zimske gume

Teufik wrote: Mislim da je krenula skoro prodaja.

Image
Pljunuta Vredestein Snowtrac 3

Image
taureg71

#3742 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by taureg71 »

Nabucco wrote:Ma dole u hercegovini pogotovo niže i istočnije od mostara mogu komotno komplet godinu voziti ljetne, temperatura ni u januaru nije nešto puno niža nego trenutno kod nas (10 stepeni), snijega gotovo da i nema, ako padne strpiš se, on se otopi u roku od par sati, osim ako ne padne ko 2012 i ako nisi na nekoj planini :D
varas se, u Trebinju koji je najuzniji grad u BiH itekako bude -5 do -7 bar 20 dana godisnje, ko ide na put zbog posla ne moze cekati da temperatura ode u plus...MA JEDINO RESENJE JE ZIMSKI KOMPLET OD DEC DO APRILA LJETNI OD MAJA DO NOVEMBRA..nema tu neke filozofije..idealna all season guma NE POSTOJI fakat !!!!!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3743 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Teufik wrote:
Nabucco wrote:Prije godinu možda čak i više na onoj emisiji smanji gas na BHTu, je bio prilog o novoj mišelinovoj cijelogodišnjoj gumi ( nisam 100% siguran da je mišelin, ali je neki premium brend). Znaci guma ima idealne karakteritike i ljeti i zimi... Sjecam se da je još receno da ce prodaja krenuti krajem 2016 ili početkom 2017.... I da ce cijena biti između 150 i 300$ ...

Image
Ja neki dan vidjeh reklamu za ove gume kod nas, 166 KM cini mi se, u dimenziji 205/55 R16.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3744 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

neko uživa u svemu oko auta
meni je napor
evo drugi-treći put mijenjam gume i već mi je smor na kvadrat
najradije bih te multi sezonske i cao ba
ali eto imam i ljetne i zimske pa cemo vidjeti do kad :D ću imati živaca
Nabucco

#3745 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Nabucco »

Da to su te oznaka im je A/S , zanimljivo da mišelin daje informaciju da sa njima možeš preći 96 000km, jer imaju dva sloja šara (šara ispod šara) i kad se jedna izlizuje, druga se pojavljuje ispod... i ne gubi grip niti se šare suzavaju kako su gume starije, nego baš suprotno, šare se šire.. Gume imaju dosta primjesta silike (silicija) i suncokretovog ulja :D
sLLayer

#3746 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sLLayer »

konektovan wrote:
Teufik wrote:

Image
Ja neki dan vidjeh reklamu za ove gume kod nas, 166 KM cini mi se, u dimenziji 205/55 R16.
gdje ima kupiti to?
O'zone
Globalni moderator

#3747 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

sLLayer wrote:
konektovan wrote:
gdje ima kupiti to?
Haj da se i ja pridružim upitu? Ako je verzija 205/55 R16 166 KM onda 195/65 R15 ne bi trebao biti više od 120 KM što je za all season gumu prepovoljno (iskreno sumnjam da će biti ovako povoljne).

Usput ovo je ostvarenje snova 80% Bosnanaca all season Sava a nije Sava :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#3748 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Evo ga ima gdje drugo no na PIK-u

http://www.olx.ba/artikal/18530317/195- ... s-climate/

111 KM je više nego isplativo ako je specifikacija kakvom je najavljuju (a dok se ne proba neće se znat)
O'zone
Globalni moderator

#3749 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Ima je i Makbel u ponudi ali je cijena :shock:

http://www.makbel.ba/autogume/listings/ ... 5/70/3587/
Drvosjeca iz Dejcica

#3750 Re: Dolazi zima - zimske gume

O'zone wrote:
sLLayer wrote:
konektovan wrote:
gdje ima kupiti to?
Haj da se i ja pridružim upitu? Ako je verzija 205/55 R16 166 KM onda 195/65 R15 ne bi trebao biti više od 120 KM što je za all season gumu prepovoljno (iskreno sumnjam da će biti ovako povoljne).

Usput ovo je ostvarenje snova 80% Bosnanaca all season Sava a nije Sava :mrgreen:

Konačno će dobiti gumu M+S (Mokro+Suho). :lol:
Post Reply