BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

prog321

#3726 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

kakav je to srpski dron uopste?
bez satelitske navigacije i awaks sistema to je obican radio frekvencni plasticni avioncic koje je JNA pravila u 80-im proslog vijeka.
TheMule

#3727 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Taj helikopter ne moze izvidjati gdje god ima Igla, a izgleda skup da se rizikuje u svakodnevnoj borbi. Ovaj heliikopter nije opasnost za BiH, ali jeste za one jadnike po Africi i Jemenu sto jedva da imaju i za kalasnjikova.
Nuken

#3728 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Izrađivati dronove koji bi se koristili u neke vojne svrhe a da pri tome nemaš vlastite satelite za GPS-suludo. Po tome se ogleda i "veliki" broj prodanih postojećih dronova u Srbiji. Lasta je poletjela, ali nije zaživjela. Sova je ostala na zemlji a Kobac niko vidio nije. Ali o tome se priča i ti bi rekao aman-zaman projekti u srbijanskoj vojnoj industriji. Gledati sebe i furati svoje :D
kiligonzales

#3729 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

prog321 wrote:kakav je to srpski dron uopste?
bez satelitske navigacije i awaks sistema to je obican radio frekvencni plasticni avioncic koje je JNA pravila u 80-im proslog vijeka.
Razvili su oni jos dva prototipa drona, jedan je vise za civilnih namjena, drugi je ko biva vojni, al vise izvidjacki. Mozete ga vidjeti ovdje...

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... rbije.html
Last edited by kiligonzales on 26/02/2017 23:58, edited 1 time in total.
kiligonzales

#3730 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

BISCANIN2 wrote:
agent_zero wrote:Naša banda predstavlja ministre na sajmu, a Srbija prave stvari:

http://www.avaz.ba/clanak/278410/srbija ... foto-video
Bogami, svaka čast, ubiše puru, a mi se hvalimo Igmanom, BNT-om. Mislim nije loše, ali oni su za dva koplja ispred.
Ne znam, možda lupam na času, meni su interesatni ove bespilotne letjelice, pogotovo zbog izviđačkih zadataka, naoružanih sa termalnim kamerama itd. Mada ne znam opet kao helić koliko je efikasan, imali Bosna ikakve šanse u ovom segmentu? Kakvog drona jeftinije izrade, izgleda da je to kod nas daleka budućnost.
Mi cemo dogodine imati vlastitog drona, al u civilne svrhe i bice proizvod jedne privatne kompanije.
mehoxy

#3731 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Da se ne lazemo, Srbija je veca zemlja, ima veci vojni i vojno istrazivacki budzet, vecu vojnu industriju uopste i tehnicki institut u Beogradu u kojem su vec vrsena istrazivanja za neka od najnaprednijih oruzja i sredstava koriscenih u bivsoj JNA. Plus, nisu im pokradene masine. I ono najvaznije, hoce da tu industriju dalje razvijaju za razliku od nase politicke elite, kojima je u cilju da sve uniste i pokradu, da li po vlastitom nahodjenju, utjecaju zapada ili mozda pritisku bh srba i hrvata, ne znam.
Moram priznati da nisam procitao clanak i ne znam o cemu se tacno tu radi, i ne interesuje me pretjerano sta srbi razvijaju jer na to ne mogu nikako utjecati, ali ako je nesto jako napredno u sto cisto sumnjam, oni svakako nemaju love da to licno koriste u nekom vecem broju i moze im posluziti uglavnom za export.
prog321

#3732 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

zato Srbija i trazi koaliciju sa BiH namjenskom da bi otvorili dodatna vrata u arapskom svijetu.
jer bez arapskog novca svi ti Lazari i Sumadije kratkog su vijeka.
sto je ironija u samom sebi. daj nam muslimanskog novca da bi mogli ubijati muslimane u nekom buducem sukobu :-D
drndalo

#3733 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Majke vam, dosadi li vam ikad ta ista ploca koja se vise toliko izlizala da preskace ???!

Kao sto rekoh vec jednom ranije, postoje arapske zemlje koje su imale i jos uvijek imaju bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH...
jao_situacije

#3734 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

agent_zero wrote:Naša banda predstavlja ministre na sajmu, a Srbija prave stvari:

http://www.avaz.ba/clanak/278410/srbija ... foto-video
:lol: :lol:

:facepalm:
prave stvari..

to je raketa stara 50 godina
Image

svi će to kupiti, nema šta :roll:
prog321

#3735 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

drndalo wrote:Majke vam, dosadi li vam ikad ta ista ploca koja se vise toliko izlizala da preskace ???!

Kao sto rekoh vec jednom ranije, postoje arapske zemlje koje su imale i jos uvijek imaju bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH...
navedi jednu?

ja cu tebi navest pet gdje Bosnjaci imaju bolji pristup.
drndalo

#3736 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Sirija. UAE. Libija. Irak... Moglo bi se sad tu truniti o "pristupu", u nekim od njih, jer se jos ne zna ko ce tamo preovladati za 5-10-15-20 godina, ali dok god vecina ocekuje od Arapa "ljubav" zasnovanu na "bratskim osjecajima", posebno od onih na vlasti, umjesto puno pragmaticnijeg i cesceg INTERESA, u grdnoj su zabludi...
prog321

#3737 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

sam si sebi odgovorio.

te tri arapske drzavice prakticki i nisu drzave. dno dna arapskog svijeta.

za UAE nisi u pravu. Naravno da Bosnjaci tamo imaju bolji prolaz samo mi njima nemamo sta ponuditi.
u saradnji sa Bosnjacima Srbi bi tamo trostruko bolje prosli.

eto, nemoj vise gnjavit. :-D
mehoxy

#3738 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

prog321 wrote:sam si sebi odgovorio.

te tri arapske drzavice prakticki i nisu drzave. dno dna arapskog svijeta.

za UAE nisi u pravu. Naravno da Bosnjaci tamo imaju bolji prolaz samo mi njima nemamo sta ponuditi.
u saradnji sa Bosnjacima Srbi bi tamo trostruko bolje prosli.

eto, nemoj vise gnjavit. :-D
Dno dna sada, nakon arapskog "proljeca" i ratova...nekad su bile pristojno bogate zemlje.
To za UAE nisam bas siguran, ljudskom otpadu koji je na vlasti i jeste bitan samo interes.
prog321

#3739 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

uAE je ogromno trziste a skoro nista ne prave sami.
ovo sto daju Srbijii su mrvice.
madner

#3740 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Image

Koji levati stvarno misle da Arape zanima da li rade sa Srbima ili Bosnjacima? Zar niste malo stari da vjerujete u Djeda Mraza?
prog321

#3741 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

i za vrijeme Juge JNA je slala muslimanske oficire i vise funkcionere da lobiraju prodaju oruzja u arapskom svijetu.
nama ne igra ulogu ali njima sigurno.
drndalo

#3742 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

prog321 wrote:uAE je ogromno trziste a skoro nista ne prave sami.
ovo sto daju Srbijii su mrvice.
Mi dobijamo mrvice od mrvica...
prog321 wrote:i za vrijeme Juge JNA je slala muslimanske oficire i vise funkcionere da lobiraju prodaju oruzja u arapskom svijetu.
To je dobro dosao plus ako se moze uvezati, ali nije uslov svih uslova...
krater

#3743 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Image
(AMZ)
heckler

#3744 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Malo OT jer NI srbije nije tema. Bez namjere da se iko omalozava i potpuno uvazujuci da im je izvoz duplo veci od naseg, ali treba imati na umu da je NI u srbiji bitan faktor za politicku promociju koji se vise koristi nego kod nas pa otuda i regularno filovanje spektakularnim naslovima, pogotovo pred izbore.

Treba razlikovati sta to srbija nudi u katalozima, naspram sta je od toga stvarno razvijano, naspram cemu je razvoj stvarno zavrsen.
Od malog broja stvari koje se stvarno proizvode treba takodjer razlikovati u kojoj mjeri se nesto moze samostalno proizvesti te sta se moze serijski proizvesti.
Na kraju, interesantno je i vidjeti sta je od toga uslo u upotrebu u VS (apsolutno nista).

U toj ponudi je veliki broj photoshop budzevina (neki od kojih su komicno lose nacrtani). Takodjer godinama gledamo makete sistema koji nikad nisu razvijeni. Od onih sistema koji su stvarno dovedeni do prototipa vecina ih je zasnovana na uvoznim komponentama itd.

Priznam im da su NORA-u uspjeli nekako izgurati iako nisu imali sve preduslove da se stim bave i iako su morali uvesti najbitnije stvari za nju. E sad, u kojoj su mjeri sposobni da je prave serijski to je vec skroz druga prica. A interesantna je i prica zasto VS nije zainteresovana za nju.

Sve se to na kraju svodi na cekanje da neka budala naleti i plati taj razvoj unaprijed da se nesto pokusa napraviti navrat nanos. Kao sto su i vidjeli sami, takvih budala nema na svakom cosku da cekaju da ih neko obrlati.
drndalo

#3745 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Svaka ti dala kako ga saze jasno i glasno... :thumbup:
PM72

#3746 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

prog321 wrote:i za vrijeme Juge JNA je slala muslimanske oficire i vise funkcionere da lobiraju prodaju oruzja u arapskom svijetu.

Oficiri lobirali ? :lol:
prog321

#3747 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

naravno.

i politicki funkcioneri.
teske komunjare ali muslimani po imenu. :-D
PM72

#3748 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

prog321 wrote:naravno.

i politicki funkcioneri.
teske komunjare ali muslimani po imenu. :-D
Nasmijao si me pošteno.Odaberu nekog Mustafu ili Halila ,po činu major koji hodaju po svijetu i lobiraju da braći muslimanima tušnu oružje iz Juge.Džumu redovno klanjaju pa i to moraju navesti u izvještaju po dolasku u "matičnu jedinicu".

Nemaš ti pojma.davno sam ti rekao.
prog321

#3749 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

suzdrži se ako baš ništa ne znaš.
nemoj da ti vadim izjave bivših Jugo političara kako su slali muslimanske funkcionere da lobiraju za blok Nesvrstanih po muslimanskim zemljama.
svi redom komunisti a ni dana nisu bili u dzamiji.

procitaj nešto majka mu stara prije nego upišeš neki komentar :-)
PM72

#3750 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

prog321 wrote:suzdrži se ako baš ono nemaš pojma niočemu.
nemoj da ti vadim izjave bivših Jugo političara kako su slali muslimanske funkcionere da lobiraju za blok Nesvrstanih po muslimanskim zemljama.
svi redom komunisti a ni dana nisu bili u dzamiji.

procitaj nešto majka mu stara prije nego upišeš neki komentar :-)
Tupko,

Nije isto slati "muslimanske funkcionere" da lobiraju za nesvrstane i pisati nebuloze o oficirima JNA muslimanske nacionalnosti koji hodaju po svijetu i prodaju oružje.Stvarno me nekad iznenadiš pa ne znam jesi li glup ili si nezreo.Meščini obadvoje.
Post Reply