Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#3726 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:A gdje ti je na ovom spisku cvijeće? Hajde ti fino priznaj koliko si pelcera posadio???
Ma da samo znate kakav je ovo cvje.. vrtlar!Image Image
Moj FLAG on ti od srca sije cvijeće, onako "šakom"... :)
Ljubav ne poznaje broj sjemenki. :D
Last edited by Mu'min on 03/04/2013 09:35, edited 1 time in total.
flag

#3727 Re: Bášča

Post by flag »

Ma jašta, vidiš da ga nije dugo bilo... Zadevero se ćoek oko cvijeća. A šta ćeš cvjećar k'o cvjećarImage .
Nego, imamo još jednu markicu.
zijad_e

#3728 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Ovo mi je 2 godina iskustva. A kao djecak u ratu sam imao mali plastenik u kojem je bio moj mali raj. Imao krastavica, paradajza ogromne duzine, paprika i zelja kad niko nije imao. Tad sam zivio na selu i lakse mi je bilo za djubrivo i navodnjavanje. Sad zivim u gradu i nemam puno vremena. Ove godine i majka (moj ucitelj dok sam bio djecak ) mi se pridruzila u sijanju tako da sam posijao nesto vise.
Mu'min

#3729 Re: Bášča

Post by Mu'min »

FLAG

kakva je situacija sa klijavošću?
A markice samo skupljaj, filatelija je još živa. :)
flag

#3730 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:FLAG

kakva je situacija sa klijavošću?
A markice samo skupljaj, filatelija je još živa. :)
Dosta dobra - osim onih tvojih paprika. Onaj tvoj paradajz hvala Bogu napreduje k'o lud - već me panika hvata da ne preraste! Moja sjemena isto tako, osim dinje lubenice i patlidžana. Iz nekih razloga su... nikakvi. Ništa mi nije jasno, u potpuno istu zemlju su posađeni, istu količinu svjetlosti imaju i ipak su se skroz izdužili... Ovo ostalo je kako već rekoh mašalah, međutim još nisam ni baštu pripremio, vidiš kakvo je vrijeme.
Oticon

#3731 Re: Bášča

Post by Oticon »

Kod mene klijavost odlična, uslovi isti ali je kompletno sve što je posijano otišao "nebu pod oblake"...šta da radim? Ovako ne ide... Smijem li pikirati iako nema pravih listova...hoću reći samo sa ona prva dva? Da barem tako pokušam nešto spasiti.
bizet

#3732 Re: Bášča

Post by bizet »

zijad_e wrote:Ovo mi je 2 godina iskustva. A kao djecak u ratu sam imao mali plastenik u kojem je bio moj mali raj. Imao krastavica, paradajza ogromne duzine, paprika i zelja kad niko nije imao. Tad sam zivio na selu i lakse mi je bilo za djubrivo i navodnjavanje. Sad zivim u gradu i nemam puno vremena. Ove godine i majka (moj ucitelj dok sam bio djecak ) mi se pridruzila u sijanju tako da sam posijao nesto vise.
zijade, ti si se i prosle godine dokazao...ti si pravi bastovan, bas kao i ovi "okorjeli" bastovani na temi...a avatar ti je :thumbup:

moj je muz isto bio jako vrijedan, posijao je oko 190 paradajza i isto toliko paprika, 10-tak patlidzana...u basti je posijan crveni i bijeli luk...bijelog luka pola lijehe, a crvenog luka dvije lijehe, mrkva i grasak jedna lijeha...lijehe su oko 7m duge i metar siroke...ostaju jos tikve, nesto graha, mozda krastavica koja i to je to :)

vrtlaru aferim na posijanim ciframa...dogodine cemo svi iznajmljivati zemlju kako bi te mogli stici.ali ti za ovaj nas plan neces znati pa cemo mi tebe ovako lukavim planom prestici :D

i prestanite kukati na vrijeme, bice uroda ako Bog da ove godine bolje nego prosle, samo treba biti saburli :)
Senći

#3733 Re: Bášča

Post by Senći »

Oticon wrote:Kod mene klijavost odlična, uslovi isti ali je kompletno sve što je posijano otišao "nebu pod oblake"...šta da radim? Ovako ne ide... Smijem li pikirati iako nema pravih listova...hoću reći samo sa ona prva dva? Da barem tako pokušam nešto spasiti.
Oti ja sam pikiro jedan dio ima 10 dana sa 2 lista i prebacio ih u drugu prostoriju gdje nema nikakvog grijanja, a ima dovoljno svjetlosti, dosad je sve OK tako da je moje mišljenje da smiješ.
Mu'min

#3734 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Kod mene klijavost odlična, uslovi isti ali je kompletno sve što je posijano otišao "nebu pod oblake"...šta da radim? Ovako ne ide... Smijem li pikirati iako nema pravih listova...hoću reći samo sa ona prva dva? Da barem tako pokušam nešto spasiti.
Problem po moje: višak topline, manjak svjetlosti.
Prvo smanji, drugo povećaj.

Isti problem kod mene.
Ja do prekjučer sam duro i odolučio se prepikirati.
Jučer sam 2. runudu pikirao, danas 3. rundu jer ne rastu sve jednako mjerno.

Šta ćeš Oti nemamo svi uslove, okrenuti prema jugu sa puno sunca, plastenik ispred kuće + zastakljeno-grijana veranda. :)

ms
Mu'min
CvjetnaOaza

#3735 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Bizet, čitam kod tebe "pola lijehe", pa pomislih pola lijehe od 3-4m :? . Učini mi se nešto malo, kad ono lijeha od 7m.
E to je već nešto drugo :-D
zijad_e

#3736 Re: Bášča

Post by zijad_e »

bizet hvala :lol: ovakva mi podrska puno znaci. :thumbup:

Imam jedno pitanje: Jeli iko radio zastitu? Naime citao sam da se zastita vrsi 8-10 dana nakon nicanja u laganoj dozi da se ne ostete listovi. Zastita se vrsi Cinebom ili Dithane
Oticon

#3737 Re: Bášča

Post by Oticon »

Senći wrote: Oti ja sam pikiro jedan dio ima 10 dana sa 2 lista i prebacio ih u drugu prostoriju gdje nema nikakvog grijanja, a ima dovoljno svjetlosti, dosad je sve OK tako da je moje mišljenje da smiješ.
Znači prepikiram i selim ih u prostor gdje nije previše toplo ali gdje ima svjetla.
Hvala
Oticon

#3738 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Šta ćeš Oti nemamo svi uslove, okrenuti prema jugu sa puno sunca, plastenik ispred kuće + zastakljeno-grijana veranda. :)

ms
Mu'min
Tako je :lol:
Ja sam došla u iskušenje da moje sadnice iselim kod Ratarke...u stanu mi je previše toplo...a stan okrenut na "pogrešnu stranu" što se tiče sjetla. A što se tiče idealnih uslova...ja radim na tom ali još par sezona je neizvodljivo.
flag

#3739 Re: Bášča

Post by flag »

Oti kako tebi napreduju one muminovače paprike? Čini mi se da ću i ja morati negdje liferovati rasad.
Mu'min

#3740 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Oti kako tebi napreduju one muminovače paprike? Čini mi se da ću i ja morati negdje liferovati rasad.
muminovače :lol: :lol: :lol:
flag

#3741 Re: Bášča

Post by flag »

Jašta nego muminovače... Eto haj reci kako bi ti nazvao sjemena koja je poslao napr. cvje... vrtlar :mrgreen: :lol:
Mu'min

#3742 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Jašta nego muminovače... Eto haj reci kako bi ti nazvao sjemena koja je poslao napr. cvje... vrtlar :mrgreen: :lol:
švajcarke :lol:
kerima1

#3743 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Eto vidis Mu"mine nikom ne uspjese tvoje paprike mora da si to slabo halalio :lol: :lol: :lol:
Meni nisu nikle ni jedna sjemenka ugursuzi jedni da je barem jedna pa hajd. :cry: :lol:
flag

#3744 Re: Bášča

Post by flag »

kerima1 wrote:Eto vidis Mu"mine nikom ne uspjese tvoje paprike mora da si to slabo halalio :lol: :lol: :lol:
Meni nisu nikle ni jedna sjemenka ugursuzi jedni da je barem jedna pa hajd. :cry: :lol:
Meni je stid hvaliti se muminovačama... nula je procenat klijavosti :lol: :lol: :lol:
Halalio je sjemena Mu'min, jes` Boga mi. Jedini problem što su mu sjemena starija od WWII :D
CvjetnaOaza

#3745 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Možda su bili F1.
flag

#3746 Re: Bášča

Post by flag »

Ma jok... Prije Drugog svjetskog rata nije bilo F1 sjemena :lol:. Mu'minova sjemena su haman iz tog vakta (bar koja je meni poslao)

ma bježite... još će mi se bruder naljutiti i ne daj Bože šta zahatariti.
CvjetnaOaza

#3747 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

flag wrote:Ma jok... Prije Drugog svjetskog rata nije bilo F1 sjemena :lol:. Mu'minova sjemena su haman iz tog vakta (bar koja je meni poslao)

ma bježite... još će mi se bruder naljutiti i ne daj Bože šta zahatariti.
:lol: :lol: :lol: :lol:
kerima1

#3748 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ma nece se Mu"min naljutiti,stvarno nisu nikom nikla sjemena njegova,moRe biti sto nece izvan Slovenije nigdje da nicu :lol:
Sad malo izvjestaj iz babinog plastenika,nista nam ne nice od ove zime,kazu i sta nikne sutra ga nema,strah me da mi propadnu neke sorte. :sad:
vrtlar

#3749 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Ma jašta, vidiš da ga nije dugo bilo... Zadevero se ćoek oko cvijeća. A šta ćeš cvjećar k'o cvjećarImage .
Nego, imamo još jednu markicu.

Posadio sam 200 kuranfila i 50 kukurijeka. :D :mrgreen: Ako ti treba rasada od kukurijeka samo reci.
vrtlar

#3750 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:Ma nece se Mu"min naljutiti,stvarno nisu nikom nikla sjemena njegova,moRe biti sto nece izvan Slovenije nigdje da nicu :lol:
Sad malo izvjestaj iz babinog plastenika,nista nam ne nice od ove zime,kazu i sta nikne sutra ga nema,strah me da mi propadnu neke sorte. :sad:

Pa nece Europska sjemena tamo gdje nije Europska zajednica.Drzi se ti domacih sorti. :mrgreen: :D A sad zaozbiljno
nisu kriva sjemena nego mozda vi ste krivo radili postupak i na krivom mjestu drzali ali paprika slabo nice tako da sacekaj te jos malo.Ili pregledaj sjeme u zemlji pa vidi ima li ga ili je istruhlo.
Post Reply