Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#3726 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Kada - navodno cijeli rat.
Gdje - znam za Sarajevo.
Na koji nacin - najcesce samo osmatrali, bez djelovanja.
Kuda - najcesce po rejonu Grbavice.
Rezultati - licno nisam vidio, ali sam cuo da su, navodno, ukinuli jednog na bijelim neboderima na Grbavici, nekad 94.
Zrtve - znam za jednog 100%, licno vidio, zijanio na Momi 92.
Last edited by Dozer on 01/04/2015 12:58, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#3727 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Itsoktobealone wrote:Jel moze neko od ovih koji znaju price iz prve ruke da objasni dejstovanje UN-ovih anti-snajperskih timova? Na koji nacin, kada, gdje, kuda, rezultati, zrtve?
Direktnim plaćanjem, tokom cijelog rata a i poslije, u našim restoranima, rezultati povalili dosta naših treba, trebe zaradile i popravile novčane tokove, žrtve njihov budžet za školovanje djece u zemlji iz koje je već došao.
Creasy

#3728 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

Bivši agent bosanske tajne službe Edin Garaplija na suđenju Ratku Mladiću pod obavezujućim nalogom Suda svjedočio o djelovanju jedinice "Ševe" koje je uključivalo likvidacije, podmetnute eksplozije, snajperska dejstva i druge "prljave poslove" za koje je onda optuživana srpska strana

Bivši agent bosanske tajne službe Edin Garaplija na suđenju Ratku Mladiću je svjedočio o "prljavim poslovima" paravojne jedinice "Ševe" za koje je saznao tokom operacije praćenja, hapšenja i trodnevnog ispitivanja Nedžada Herende. Operacija je, pod kodnim imenom "Orao", provedena u maju i junu 1996. godine. Kao i 2013. godine na suđenju Radovanu Karadžiću, Garaplija svjedočio pod obavezujućim nalogom sudskog veća. Njegovim iskazom odbrana nastoji da potkrijepi svoje tvrdnje o tome da je bosanska strana ubijala vlastite građane u Sarajevu, kako bi za to krivila Srbe.

Garaplija tvrdi da su "Ševe" odgovorne za likvidaciju jednog francuskog pripadnika mirovnih snaga UN, atentat na Sefera Halilovića u kojem su poginuli njegova supruga i njen brat, kao i ubistvo sarajevskih Romea i Julije - Boška Brkića i Admire Ismić – u pokušaju prelaska preko mosta Vrbanja. "Ševe"su, rekao je, također pucale na policajce koji su učestvovali u hapšenju Mušana Topalovića Cace, kao i na civile kako na srpskoj tako i na bosanskoj strani. Odgovorne su, tvrdi Garaplija, i za pokušaj ubistva Ismeta Bajramovića Ćele.

Odgovarajući na pitanja branioca Dragana Ivetića svjedok je rekao da je za spomenute incidente uglavnom optuživana srpska strana. Na pitanje koji je motiv njegovog svjedočenja u Hagu odgovorio je da "želi da se sazna istina" i da smatra da za zločine trebaju da odgovaraju oni koji su ih počinili. Na pitanje sudije Orija/Orie zbog čega je onda bilo potrebno da mu se izda obavezujući nalog za svjedočenje, odgovorio je da nije želio da ga u medijima prozivaju kao svjedoka Karadžićeve i Mladićeve odbrane.
Tužilac, međutim, te tvrdnje ne smatra vjerodostojnim i ukazuje da je Garaplija 1996. godine uhapšen sa još dvojicom kolega i osuđen zbog otmice, maltretiranja i pokušaja ubistva Herende. Svjedok, sugerisao je tužilac, od 1998. godine optužuje sve redom za zavjeru protiv njega - od vlastitog advokata, preko sudija i sudskih vještaka do bivših kolega iz policije - skovanu kako na površinu ne bi isplivala njegova priča o tome šta mu je o djelovanju "Ševa" rekao Herenda.

http://www.sense-agency.com/tribunal_%2 ... 9&cat_id=1
direstraits0078

#3729 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Sto bi rekao Colonel Landa: Bingo, how fun! :lol:

A onda malo pogledas ko su ovi koji mu daju medijski prostor, saberes 2 i 2 i dobijes 4. :izet:
Dozer

#3730 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

To sto su Seve radile nije bilo nista drugo nego interno zakuhavanje radi zastite SDA klike, i nema bas puno veze sa samim ratom i Srbima. Cudi me da Garaplija nije spomenuo i Jozu Leutara...
Sefera pokusali roknuti jer im je remetio planove oko trajanja rata, a samim tim i klepanja.
Jozu uspjeli roknuti, a sve da se ne bi otvorile istrage o "vodjama" i da se ne bi saznalo koliko su zaista pokrali, kada, kako i na bazi cega. Iispalo bi da su cijeli rat postojali dogovori s "neprijateljima", sve u cilju bogacenja. Doduse, mi s dovoljno godina i znamo da to jeste tako, pa smo danas ogroman teret "vodjama" i jedva cekaju da izumremo.
Stari kenjac

#3731 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Stari kenjac »

jeko garaplija? Cuj agent??? :shock: neciji guzni haver koji ga je skloniju u R MUP na pocetku rata da neide na liniju! :-x (inace R MUP bio najvece skloniste babinih sinova. Puna zgrada mladjahnih operativaca, dok ne ugrabe priliku da se ispale u diJasporu)!Sta je i gdje je radio AGENAT dok je bila normalna drzava? Agenat javi se i objasni!!!
Creasy

#3732 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

Sarajmen wrote:Nije problem da uzmemo u obzir i dijelove snaga iz MUP-a R BiH-e i RS-a, pošto vidim da si nepismen @Creasy.

O čemu ti? :shock:
Dozer

#3733 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Vrlo tocno. Samo...ja nikako ne mogu zanemariti i uloge domacih aktera, a koje su se lomile direktno preko mojih (i tvojih) ledja...
PM72

#3734 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pratim te! :thumbup: :bih:
Dozer

#3735 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

He...'ta ti pratis... :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3736 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Dozer wrote:He...'ta ti pratis... :D
Popio ljutu pa mu se učinio nik Saraywoman
Ramzess Veliki

#3737 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Sarajmen wrote:Ne gumo ja priče o mangupima iz naših redova, radije odoh do Žuči , tamo su mi šehidi, lavovi i gazije. Oni su moji svjedoci mota...
A morao sam ovo zadnje napisat', i k'o da gledam da se @PM šunja po temi... :D :thumbup:
De Sarajmene štasise raspilavio, k'o curica neka. :D
Sam' se čuvaj povratnih demona prošlosti, to bude nekad zajebano u nevakat kad se desi.
pirpa

#3738 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Dozer wrote:To sto su Seve radile nije bilo nista drugo nego interno zakuhavanje radi zastite SDA klike, i nema bas puno veze sa samim ratom i Srbima. Cudi me da Garaplija nije spomenuo i Jozu Leutara...
Sefera pokusali roknuti jer im je remetio planove oko trajanja rata, a samim tim i klepanja.
Jozu uspjeli roknuti, a sve da se ne bi otvorile istrage o "vodjama" i da se ne bi saznalo koliko su zaista pokrali, kada, kako i na bazi cega. Iispalo bi da su cijeli rat postojali dogovori s "neprijateljima", sve u cilju bogacenja. Doduse, mi s dovoljno godina i znamo da to jeste tako, pa smo danas ogroman teret "vodjama" i jedva cekaju da izumremo.
bas ti je svaki komenar na mjestu i surovo istinit. svaka ti cast. :thumbup:

P.S. nevezano za ovu temu. jesi li upoznat sa slucajem -skandalom- koji se desio 89/90 pod nazivom *propjevale ptice kosa* ??
pirpa

#3739 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

.
Last edited by pirpa on 22/07/2018 11:00, edited 1 time in total.
PM72

#3740 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ja kontam koji je sad ovo Oto kad ono onaj naš "stari" samo izbacio ono Skorceni iz nick-a.Pozdravljam!
djes_ba

#3741 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by djes_ba »

.............
Gojeni H

#3742 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Sirija +18 - direktan pogodak u glavu.

Samo je sekundu isturio glavu.

http://www.liveleak.com/view?i=613_1380196192
arman1

#3743 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Gojeni H wrote:Sirija +18 - direktan pogodak u glavu.

Jedan hitac, a dvojica skinuta.
Tvrtko II Kotromanić

#3744 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tvrtko II Kotromanić »

jel ono i treceg skinuse kasnije?
junior3

#3745 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junior3 »

Jos jedan je legao, e sad da li od snajpera ili je nesto drugo u pitanju.
Gojeni H

#3746 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

arman1 wrote:

I ja mislim da je od jednog metka, ali ne bih se zakleo.
arman1

#3747 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Gojeni H wrote:
arman1 wrote:

I ja mislim da je od jednog metka, ali ne bih se zakleo.
Ne moraš se kleti potvrđeno. Nezvanično u pitanju je Grk koji radi za SAA kao i instruktor i kao snajperista. Ovaj snimak je skoro dvije godine star. Na istom mjestu povalio je dvojicu i još 4 ranio u roku pola sata.
Danguba

#3748 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Danguba »

skroz naivno. :fazlija:
Nekako s proljeća

#3749 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Prije objave sadržaja na ovoj temi je poželjno pročitati i uvažiti njen naslov.
Gojeni H

#3750 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Nekako s proljeća wrote:Prije objave sadržaja na ovoj temi je poželjno pročitati i uvažiti njen naslov.
Druze, opusti se.
Na ovoj temi jos samo "Zanje/Imanje" nismo pokrili.

A postavljeno zbog radi da mala raja vide koliko je potrebno da te neko snimi i posalje u vjecna lovista. Zlu ne trebalo. :D
Mada mislim da je u ovom slucaju ekipa snimana neko vrijeme i ostavljena da se opusti ... a onda je i sekunda dovoljna.
Post Reply