"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
ranger

#3726 Re: "Majstori" parkiranja

Post by ranger »

vi se svadjate oko audija i espacea a sta cu ja onom pijacaru sto pasata pijacara ukoso parkira na 2 parking mjesta. Neki dan sam stao i nisam znao sta da radim, da se zaletim i opalim nogom nece mu nista bit, da povucem cizu kljucem nebi se ni vidila jer je lak ionako davno dao svoje... fakat nisam znao sta da radim od muke...
al nevjerovatno covjek to iz dana u dan radi i na istom parkingu...
chuchumbamayumbe

#3727 Re: "Majstori" parkiranja

Post by chuchumbamayumbe »

goran16v wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Policija je glupa što ne osnuju jednu jedinicu koja će se samo baviti pogrešnim parkiranjima i kažnjavati kabadahije, + svaka opština bi trebala imati svoju pauk službu. Mislim da bi jedna dugoročna presing akcija, jedno godinu dana (taman malo da se popuni budžeti i ove obaveze prema MMF) bila odgovarajuća da malo nauči papane saobraćajnoj kulturi i kulturi življenja.
Pa onda nastaviti istu akciju, ali sa manjim snagama.
U teoriji super ideja. :thumbup: Nazalost u praksi nit drzava ima para za ovakvo nesto, nit policija ima dovoljno jake ovlasti, nit nam je policija sposobna za ovako nesto, nit je plata policajca dovoljan motiv da se ulazi u klinc sa ovim slojem vozaca (sam stil voznje i parkiranja govori dovoljno koliko su nagodni). Nasa drzava je cisti apsurd, po sistematizaciji svaka PU ima manjak policajaca a jedva placaju i ovo sto imaju.
Mislim da je ideju itekako moguće sprovesti u djelo.
Kako je Opština Novi Grad mogla "dati" javne parkinge na upravljanje boračkim organizacijama (da naplaćuju harač), isto tako mogu osnovati i pauk firmu kojoj bi jedini posao bio da pravi red.
To se može vrlo lako ozakoniti na nivou Kantona Sarajevo, osnovati firmu sa ovlaštenjima i neka rade svoj posao. Ovaj pauk koji trenutno (ne)radi ordinira po Centru i to je to.
Ako mogu "eko redari" šetati uokolo i slabo šta raditi (najčešće ih vidim u granapu kako kupuju klopu i piće, ili sjede negdje na kafi i čekaju da im prođe smjena), zašto ne unajmiti 20-30 ljudi čiji će jedini posao biti da rade sa 2-3 pauka i da šetaju okolo i kače kazne (govorim za Novi Grad), koji će se finansirati od naplate kazni i raditi na procenat. Ali, prvo uslikati prekršaj, pa onda kačiti kaznu ili voziti paukom, i svima jednako.
Gledam ovdje kod nas u B-Fazi, takav su cirkus napravili, to je bruka i sramota. Dileri na trgu ureno parkiraju Dodge-a, Seata i BMW-a, itd...KATASTROFA. I što je najgore, svakim danom je situacija sve lošija i lošija, kraj se ne vidi, dapače. Ja se sklanjam na pješačkoj zoni automobilima, ne mogu da hodam po trotoaru od parkiranih papaka, grtalica ne može da očisti, ma TOTALNI RASPAD SISTEMA.
motorola01

#3728 Re: "Majstori" parkiranja

Post by motorola01 »

Don Zivconi wrote:Treba parkirati po propisima u potpunosti se slažem :thumbup: ovaj sa audijem je samo malo nagazio mjesto za parkiranje papak :mrgreen: , znaci papak ok a onda se ljudi cude sto su im auta izudarana sa svih strana? jer parkiraju nepropisno, zato što su okruženi papcima koji furaju sa kolicima pa na auta ostavljaju parnice i slicno isto kao ovi što parkiraju jako blizu i udaraju vratima sve sami papci itd. Tako i ti nemoj da se cudiš sto su ti izudarali auto je mora da nemas pojma o parkiranju kao ni o vožni i to govori o tebi koliko si savjestan vozac kad ti nesmeta još jedna parnica na autu, obicno se takvi odnose i prema tudjim stvarima bahato. Uglvnom da zakljucimo ovaj sa Audijem papak, ovi što udaraju u tudja auta vratima još veci papci za mene i ovi što udaraju kolicima i nogama također. Tako da bi bilo fino nastaviti sa temom dalje, zakljucak pun grad papcina
Ja parkiram kako treba i gledam da auto parkiram sto bolje unutar svog parkinga jer policija koja parkira sa moje desne strane bjezi vise ulijevo,jer poslije tog parkinga ima ukljucenje/iskljucenje iz druge ulice i bjeze sto dalje od te ulice da im ne bi neko zakacio auto.A boli ih rcq sto meni unistavaju desnu stranu auta kad izlaze iz svog auta.Cak ni pauk nece da ih dize jer znaju da su policajci.Jutros prvi put vidim da su digli auto sa tog parking mjesta.Digli nekog pasata karavana.A to parking mjesto je slobodno,ali kad neko ode u firmu Parking da iznajmi to mjesto,oni kazu da je sve zauzeto.A ustvari to mjesto su ostavili za policajce da mogu ostavljati svoja vozila kad dolaze na posao.Znaci ja gledam da fino parkiram,ali dzabe kad oni gledaju da sklone svoje auto sto dalje od te ulice i onda ostavljaju parnice.Hajd sto ostave parnice,vecina ih se moze skinuti,ali ne moze se skinuti kad on upre vratima od moj lim da bi izasao iz auta i ostete farbu ili naprave udubljenje.Ocistis sve i opet ima onih linija jer su ostetili farbu..Jedina mi je sreca sto je svijetla boja laka pa se ne vidi toliko...
Last edited by motorola01 on 09/01/2012 11:52, edited 1 time in total.
motorola01

#3729 Re: "Majstori" parkiranja

Post by motorola01 »

chuchumbamayumbe wrote:
goran16v wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Policija je glupa što ne osnuju jednu jedinicu koja će se samo baviti pogrešnim parkiranjima i kažnjavati kabadahije, + svaka opština bi trebala imati svoju pauk službu. Mislim da bi jedna dugoročna presing akcija, jedno godinu dana (taman malo da se popuni budžeti i ove obaveze prema MMF) bila odgovarajuća da malo nauči papane saobraćajnoj kulturi i kulturi življenja.
U teoriji super ideja. :thumbup: Nazalost u praksi nit drzava ima para za ovakvo nesto, nit policija ima dovoljno jake ovlasti, nit nam je policija sposobna za ovako nesto, nit je plata policajca dovoljan motiv da se ulazi u klinc sa ovim slojem vozaca (sam stil voznje i parkiranja govori dovoljno koliko su nagodni). Nasa drzava je cisti apsurd, po sistematizaciji svaka PU ima manjak policajaca a jedva placaju i ovo sto imaju.
Kako je Opština Novi Grad mogla "dati" javne parkinge na upravljanje boračkim organizacijama (da naplaćuju harač), isto tako mogu osnovati i pauk firmu kojoj bi jedini posao bio da pravi red.
To se može vrlo lako ozakoniti na nivou Kantona Sarajevo, osnovati firmu sa ovlaštenjima i neka rade svoj posao. Ovaj pauk koji trenutno (ne)radi ordinira po Centru i to je to.

Ako mogu "eko redari" šetati uokolo i slabo šta raditi (najčešće ih vidim u granapu kako kupuju klopu i piće, ili sjede negdje na kafi i čekaju da im prođe smjena), zašto ne unajmiti 20-30 ljudi čiji će jedini posao biti da rade sa 2-3 pauka i da šetaju okolo i kače kazne (govorim za Novi Grad), koji će se finansirati od naplate kazni i raditi na procenat. Ali, prvo uslikati prekršaj, pa onda kačiti kaznu ili voziti paukom, i svima jednako.
Gledam ovdje kod nas u B-Fazi, takav su cirkus napravili, to je bruka i sramota. Dileri na trgu ureno parkiraju Dodge-a, Seata i BMW-a, itd...KATASTROFA. I što je najgore, svakim danom je situacija sve lošija i lošija, kraj se ne vidi, dapače. Ja se sklanjam na pješačkoj zoni automobilima, ne mogu da hodam po trotoaru od parkiranih papaka, grtalica ne može da očisti, ma TOTALNI RASPAD SISTEMA.
Pa zar nema takve firme u KS da to radi.U Zenici ima pauk firme Parking i policijski pauk i non stop ordiniraju gradom.Jest da biraju koga ce podici(kao i u svakom gradu),ali opet odrade dosta posla.
lavic

#3730 Re: "Majstori" parkiranja

Post by lavic »

chuchumbamayumbe wrote:
goran16v wrote:

To sa ne propisnim parkiranjem je problem koji su izazvali novokomponovani strucnjaci za saobracaj, jer su napravili propust u zakonu, i sad te policija ne moze kaznit, ali sa malo volje i azurnosti se to popravi za 5 dana.
chuchumbamayumbe

#3731 Re: "Majstori" parkiranja

Post by chuchumbamayumbe »

Pored propusta u zakonu, 50% onih koji su kod nas u B Fazi nepropisno parkirani su zaista nepropisno parkirani i mogu biti uklonjeni iste sekunde.
Na početku svake ulice ima oznaka zabrane zaustavljanja i parkiranja, na ulasku prema Trgu su isti znakovi, ljudi postavili zapreke, bagra iščupala, evo su nam i dječje igralište okupirali, samo čekam da dođe proljeće, zvaću im policiju svaki dan da prestanu da se parkiraju ispod tobogana i ljuljački.
goran16v

#3732 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

U tome i jeste fol, nisu u stanju vratiti greskom ispusteni clan ZOBS-a, a da naprave neki djelotvoran sistem da osim policije i neko drugi moze da sankcionise.
Prosle zime me delegat zagradi (zapravo zagradi prolaz za 10 garaza) na Grbavici i psolje 10-15 min lezanja na sireni zovnem policiju. Dodje patrola i kaze da mu ne mogu pisati kaznu jer nema znaka, a posto je nedjelja nema pauka. Provjere po tablicama, auto registrovan negdje u Novopazarskoj, znaci niko iz zgrade. Sta me briga hocete li ga kazniti, mene interesuje da mogu proci, a vas je posao to da mi to omogucite i eto vas tu pa izvolite. Na kraju 2 zandara zanose auto da ja mogu proci i jos me pitaju da im pomognem. Aaaa, niposto, jos da zanoseci napravim neku stetu pa eto belaja. Sramota i apsurd jest - al' sta da im radim, meni ne pada napamet da ja to radim kad vec oni primaju platu od iste one drzave koja ne zna zakon napisati.
Don Zivconi

#3733 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Don Zivconi »

motorola01 wrote:
Don Zivconi wrote:Treba parkirati po propisima u potpunosti se slažem :thumbup: ovaj sa audijem je samo malo nagazio mjesto za parkiranje papak :mrgreen: , znaci papak ok a onda se ljudi cude sto su im auta izudarana sa svih strana? jer parkiraju nepropisno, zato što su okruženi papcima koji furaju sa kolicima pa na auta ostavljaju parnice i slicno isto kao ovi što parkiraju jako blizu i udaraju vratima sve sami papci itd. Tako i ti nemoj da se cudiš sto su ti izudarali auto je mora da nemas pojma o parkiranju kao ni o vožni i to govori o tebi koliko si savjestan vozac kad ti nesmeta još jedna parnica na autu, obicno se takvi odnose i prema tudjim stvarima bahato. Uglvnom da zakljucimo ovaj sa Audijem papak, ovi što udaraju u tudja auta vratima još veci papci za mene i ovi što udaraju kolicima i nogama također. Tako da bi bilo fino nastaviti sa temom dalje, zakljucak pun grad papcina
Ja parkiram kako treba i gledam da auto parkiram sto bolje unutar svog parkinga jer policija koja parkira sa moje desne strane bjezi vise ulijevo,jer poslije tog parkinga ima ukljucenje/iskljucenje iz druge ulice i bjeze sto dalje od te ulice da im ne bi neko zakacio auto.A boli ih rcq sto meni unistavaju desnu stranu auta kad izlaze iz svog auta.Cak ni pauk nece da ih dize jer znaju da su policajci.Jutros prvi put vidim da su digli auto sa tog parking mjesta.Digli nekog pasata karavana.A to parking mjesto je slobodno,ali kad neko ode u firmu Parking da iznajmi to mjesto,oni kazu da je sve zauzeto.A ustvari to mjesto su ostavili za policajce da mogu ostavljati svoja vozila kad dolaze na posao.Znaci ja gledam da fino parkiram,ali dzabe kad oni gledaju da sklone svoje auto sto dalje od te ulice i onda ostavljaju parnice.Hajd sto ostave parnice,vecina ih se moze skinuti,ali ne moze se skinuti kad on upre vratima od moj lim da bi izasao iz auta i ostete farbu ili naprave udubljenje.Ocistis sve i opet ima onih linija jer su ostetili farbu..Jedina mi je sreca sto je svijetla boja laka pa se ne vidi toliko...
Nije bilo upuceno tebi :mrgreen: nego kolegici sto ima izlupano auto sa svih strana :-)
Ateista

#3734 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

motorola01 wrote:Nemoj majke ti :) .Vidis da cijeli dan kontriram,mojne vise :D .Samo je ovaj megan(cini mi se)propisno parkiran.Vec sljedeci je dobro desno(prema audiju) otisao i vec on je na zebri..Nemoj vise...
Hoces da kazes da ako su i drugi pogresno parkirani da je u redu da onda i on? :-)

Realno govoreci, parking u Mercatoru jeste uzak, pogotovo ona mjesta koja su smanjena zbog stuba koji ulazi u gabarite samog parking mjesta sto se po pravilu ne bi trebalo desavati, nego bi trebao da se napravi takav raster stubova da izmedju dva stuba ima dovoljno prostora za neki broj cijelih parking mjesta, a onaj prostor koji zauzima stub uopste ne bi trebao da ulazi u parking mjesto.

Medjutim, to nije opravdanje za takvo parkiranje, upravo iz razloga sto je parking uzak treba jos vise voditi racuna, parkirati ne samo u sklopu svog parking mjesta nego gledati da to bude u sredini, jer ako parkiras skroz do linije vec onaj pored ima manje prostora za manevrisanje, kao i ostaviti prostor za pjesake slobodan.

Na zalost, svaki put kad odem u Mercator imam sta da vidim, od onih kosih parkiranja i zauzimanja vise mjesta, do toga da je neko samo malo zakacio drugo mjesto ali dovoljno da je ono neupotrebljivo, do parkiranja na mjesta za invalide i slicno.
madnessa

#3735 Re: "Majstori" parkiranja

Post by madnessa »

Jesam papanka kada dođem u iskušenje da nekom oštetim auto, jer su mi živci sve tanji. Gdje god krenem moram preko lokvi da gazim, da silazim sa trotoara, da rizikujem svoj život ne bih li zaobišla još veće papke koji se natakare u skoro neizvodivim pozama na prostore predviđene za pješake. Najgore u svemu tome je što se ti isti pravdaju kako drugačije nisu mogli parkirati, uvijek je neka viša sila po srijedi. I ja vozim, ne baš bijesno auto, ali parkiram po starom zakonu (meni taj izostavljeni član ništa ne znači), jer nije fer prema drugim učesnicima u saobraćaju (računam tu i pješake i bicikliste) da ometam njihovo pravo na kretanje. I kako to da ja uvijek nađem mjesto za parking, da mi sa mojom oskudnom platicom nije udar na džep parkirati na legalnom parkingu, a ovim kabadahijama sa skupocijenim autima uvijek neko kriv i uvijek imaju neko opravdanje zašto oni nikako drugačije nisu mogli parkirati nego eto baš na prostor namijenjen pješacima? I uvijek su se parkirali eto samo na pet minuta... :x

Eto jesam papanka, kad mi i ovo malo zdravog razuma pojedinci žele iz glave izbaciti... :x :x :x
Cholina_Lokica

#3736 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

O jeste dosadni vise sa mercatorom :mrgreen: I nek' mi niko ne govori sto citam :D
Don Zivconi

#3737 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Don Zivconi »

madnessa wrote:Jesam papanka kada dođem u iskušenje da nekom oštetim auto, jer su mi živci sve tanji. Gdje god krenem moram preko lokvi da gazim, da silazim sa trotoara, da rizikujem svoj život ne bih li zaobišla još veće papke koji se natakare u skoro neizvodivim pozama na prostore predviđene za pješake. Najgore u svemu tome je što se ti isti pravdaju kako drugačije nisu mogli parkirati, uvijek je neka viša sila po srijedi. I ja vozim, ne baš bijesno auto, ali parkiram po starom zakonu (meni taj izostavljeni član ništa ne znači), jer nije fer prema drugim učesnicima u saobraćaju (računam tu i pješake i bicikliste) da ometam njihovo pravo na kretanje. I kako to da ja uvijek nađem mjesto za parking, da mi sa mojom oskudnom platicom nije udar na džep parkirati na legalnom parkingu, a ovim kabadahijama sa skupocijenim autima uvijek neko kriv i uvijek imaju neko opravdanje zašto oni nikako drugačije nisu mogli parkirati nego eto baš na prostor namijenjen pješacima? I uvijek su se parkirali eto samo na pet minuta... :x

Eto jesam papanka, kad mi i ovo malo zdravog razuma pojedinci žele iz glave izbaciti... :x :x :x

a nemoj se odmah ljutiti eto nisi :wink: znam da covjeka ispizde majmuni i onda se otme kontroli pa urade ono sto inace osudjuju :mrgreen: svima nam se dogodi pa i meni da neprimjereno reagujem... meni se zna dosta puta desiti al se suzdržavam maximalno (samo što mi slabo ide :mrgreen: ) znaci i ja nekad budem papinjo :lol:
Bakir1

#3738 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Bakir1 »

ovo je incijativa :thumbup:
goran16v

#3739 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Ista ova inicijativa je dobila po nosu od nekih vozaca drzavnih kombija u sred Moskve, ima i taj klip na youtubeu
Last edited by goran16v on 09/01/2012 23:04, edited 1 time in total.
respo

#3740 Re: "Majstori" parkiranja

Post by respo »

ajmo rusi prevoda malo sta sve pricaju :D
goran16v

#3741 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Treba u pocetku drsko trazi da je prestanu snimati, a ovi je strogo na finjaka upozoravaju da pravilno parkira auto i da ne snimaju nju nego njen auto pa im treba onda *ebe sve po spisku, a oni opet strogo kulturno odgovaraju da je nece popustiti dok ne parkira propisno. Mislim da je zvala policiju jer je nekome persirala i objasnjavala kako joj je 5-6 ljudi okruzilo auto, a ovi joj dobacuju da ce ona platiti kaznu jer je na trotoaru da bi joj na kraju rekli da su joj nasli parking mjesto odmah iza na sta je ona sjedajuci u opet trazila da predstanu, al nista vise qurcevito jer joj je doslo slabo.

Inace, bukvalan prevod sa naljepnice je "pljujem na sve vas i parkiracu gdje hocu"
Miki123

#3742 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Miki123 »

nekako sam na strani ovih što pogrešno parkiraju. nikad mi se nisu sviđali ovakvi pametnjakovići.

vidi kako ovdje bježe:

http://www.youtube.com/watch?v=4uOvrIDLJ7M

plus najjači komentar: Half Life: Гордон Фримен. Начало.

ionako, mislim da je ova emisija završila tako što je jedan od ovih snimatelja pod zemljom, a neki od vozača ga leži u zatvoru. :D
Bakir1

#3743 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Bakir1 »

Miki123 wrote:nekako sam na strani ovih što pogrešno parkiraju. nikad mi se nisu sviđali ovakvi pametnjakovići.
ionako, mislim da je ova emisija završila tako što je jedan od ovih snimatelja pod zemljom, a neki od vozača ga leži u zatvoru. :D
ne znam sto ces na ovoj temi osim ako nisi tu da branis papke sto se pogresno parkiraju?
emisija nije zavrsila i nije ovo emisija nego su u pitanju studenti i ostali aktivisti koji se u majcici rusiji imaju muda boriti protiv raznih papaka

1.37 ne vidim ih da bjeze
madnessa

#3744 Re: "Majstori" parkiranja

Post by madnessa »

Don Zivconi wrote:a nemoj se odmah ljutiti eto nisi :wink: znam da covjeka ispizde majmuni i onda se otme kontroli pa urade ono sto inace osudjuju :mrgreen: svima nam se dogodi pa i meni da neprimjereno reagujem... meni se zna dosta puta desiti al se suzdržavam maximalno (samo što mi slabo ide :mrgreen: ) znaci i ja nekad budem papinjo :lol:
:lol:

Ma nije me briga kako će me ko nazvati, a i znam da ni sama ne volim spuštati se na njihov nivo, ali nekad stvarno nemam snage da se patim dok me neko svojim autom pravi budalom. Jednostavno osjećam potrebu da reagujem ne bih li makar jednog od njih "naučila" kako se parkira, kad neće država ni niko drugi. Osjećam se još gluplje kada ne reagujem, jer nekako kao da mirnim posmatranjem dopuštam tim ljudima da se tako ponašaju.
alcho

#3745 Re: "Majstori" parkiranja

Post by alcho »

Ja sam isto za slobodu parkiranja i protiv ovih nakaradnih zabrana. Od zivotinja se razlikujemo po tome sto vozimo auta i zasto sada da nas trpaju u torove zvane parking? Ko nam moze oduzeti osnovnu ljudsku slobodu da se krecemo gdje zelimo? Gdje su tu ljudska prava i demorkatija? Jos malo pa mi koji vozimo necemo smjeti ni da izadjemo iz kuce.
goran16v

#3746 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

alcho wrote:Ja sam isto za slobodu parkiranja i protiv ovih nakaradnih zabrana. Od zivotinja se razlikujemo po tome sto vozimo auta i zasto sada da nas trpaju u torove zvane parking? Ko nam moze oduzeti osnovnu ljudsku slobodu da se krecemo gdje zelimo? Gdje su tu ljudska prava i demorkatija? Jos malo pa mi koji vozimo necemo smjeti ni da izadjemo iz kuce.
Tako ces govoriti i kad ti se neko parkira posred dnevnog boravka ili nesto slicno?
alcho

#3747 Re: "Majstori" parkiranja

Post by alcho »

Moj dnevni boravak je na IV spratu!
W12

#3748 Re: "Majstori" parkiranja

Post by W12 »

Znam da nije tema, ali zna li iko ciji alarm galami po pet puta dan i noc? Jako je glasan i traje po 15 minuta. Evo upravo sada svira...Cengic Vila, oko kvadranta.
respo

#3749 Re: "Majstori" parkiranja

Post by respo »

alcho wrote:Moj dnevni boravak je na IV spratu!
pa muhamed ata nije gledao spratnost kad je uparkiravao boeing :)
žulijan asanž

#3750 Re: "Majstori" parkiranja

Post by žulijan asanž »

respo wrote:
alcho wrote:Moj dnevni boravak je na IV spratu!
pa muhamed ata nije gledao spratnost kad je uparkiravao boeing :)
kako bolan nije gledo spratnost, ušo na 112. preciznije nego onaj papak iz merkatora u parking mjesto :D
Locked