pepermint31 wrote:
Mido je stvarno ekstra! Gledao sam neki dan ovog i da sam dobar sa parama sigurno bi ga uzeo i sigurno ga razmatram da uzmem kad mi to finansije dozvole. U pitanju je Mido All Dial Chronometer model koji je Certifikovan od strane Švicarske organizacije za certifikaciju automatika, mislim da se to skraćeno zove COSC. Samo 3% Švicarskih satova ima ovu certifikaciju a većinom su to Roleksi i Omege. Mehanizam je 2836-2 automatik. Zanimljivo je da se isti sad može naci 30% jeftinije samo on nije chronometer ali ima potpuno isti mehanizam. Isplati li se onda uzeti ovaj koji je jeftiniji?

Pa, ja kao prosjecan korisnik sam zadovoljan - kazem, zadovoljan - ako jednom sedmicno moram podesavati svoj automatik sat. Znaci unutar fabricke specifikacije, nabrza otprilike minut za sedmicu dana, ja nastimam i cao. To je moje iskustvo prije kupovine Mide. Sve automatike svoje podesavam da budu pola minuta spori.
Kod mene je u Midi taj ETA 2836-2 i da ti kazem da sam skoro dva mjeseca miran dok on iz -30 sec dodje na +30sec, a nije COSC. Ne znam kako se ponasa u drugim "pakovanjima", ali u All dial koji ja imam je odlican.
Sad, do tebe je i sta ti je vazno. Po meni, za ovaj model, COSC je samo natpis na ploci, ne znam koliko moze doprinijeti vec postojecoj tacnosti. Na papiru i ovaj 2836-2 ima cini mi se -15/+25 sec po danu specifikaciju (neka me neko ispravi), ali u praksi je to ustvari 0.5-1 sec po danu.
Za kraj, smijem se kladiti da bilo koji od ova dva da narucis da ce 68 puta bolje i ljepse izgledati uzivo, ozbiljno, tesko je na kataloskim slikama uhvatiti kako je dobar taj antireflektivni sloj na staklu i koju "dubinu" daje licu sata