Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#3726 Re: Satovi

Post by O'zone »

HardcoreMX wrote: QUARTZ mehanizam rekoh,nemoj palamuditi nego nauci sta je to.
Casio u seriji edifice ima predstavnika cisto mehanickog sata,da se ne provaljujes dalje nauci i to.nije sramota ne znati nego ne nauciti.
Van g,sta to seiko ima ponuditi u klasi digitalnih satova,pogotovo jos jace od Casio? :lol: :lol:
Hajde pročitaj prvo ovo najbanalnije https://hr.wikipedia.org/wiki/Mehani%C4%8Dki_sat
Mehanički sat je mjerni instrument ili uređaj koji koristi mehanički mehanizam koji mjeri protok vremena. Pokreće ga opruga koju se mora periodično navijati ne bi li satu osigurala potrebnu pokretačku energiju. Sila se prenosi putem niza zupčanika koji napajaju nemirnicu, balansni kotačić koji oscilira naprijed-nazad stalnom (konstantnom) brzinom. Svakim pokretom nemirnice mehanička poluga pokreće zupčanike u jednom smjeru što pomiče kazaljke sata unaprijed stalnom brzinom. Iz toga razloga svaki mehanički sat proizvodi specifični zvuk kucanja.
E sad koji Edifice ima ovo?
HardcoreMX

#3727 Re: Satovi

Post by HardcoreMX »

shin wrote:Rokni se molim te, eto hajde daj mi sliku mehaničkog mehanizma iz Edifice serije. Ili boli koji navijač ili automatik od casia, sliku mehanizma, ja odmah javno napišem da sam zeznuo i više nikad slova ne napišem na ovoj temi.
ohani spusti se...
O'zone wrote:
Mehanički sat je mjerni instrument ili uređaj koji koristi mehanički mehanizam koji mjeri protok vremena. Pokreće ga opruga koju se mora periodično navijati ne bi li satu osigurala potrebnu pokretačku energiju. Sila se prenosi putem niza zupčanika koji napajaju nemirnicu, balansni kotačić koji oscilira naprijed-nazad stalnom (konstantnom) brzinom. Svakim pokretom nemirnice mehanička poluga pokreće zupčanike u jednom smjeru što pomiče kazaljke sata unaprijed stalnom brzinom. Iz toga razloga svaki mehanički sat proizvodi specifični zvuk kucanja.
ovi tvrde da je kako to ovi kazu "na navijanje"...
http://www.uhrzeit.org/uhren/Casio/Edif ... 1AVUEF.php
Last edited by HardcoreMX on 24/05/2016 14:46, edited 1 time in total.
shin

#3728 Re: Satovi

Post by shin »

Toliko si loše quotao da pojma nemam u šta gledam,

http://www.casio-europe.com/euro/watch/ ... 3d-1avuef/

Evo ti sat što si linkao samo engleski link.
3 Years - 1 Battery
The battery supplies the watch with sufficient energy for approx. three years.
Kvarcaš mrtvi :zzzz:
O'zone
Globalni moderator

#3729 Re: Satovi

Post by O'zone »

shin wrote:Toliko si loše quotao da pojma nemam u šta gledam,

http://www.casio-europe.com/euro/watch/ ... 3d-1avuef/

Evo ti sat što si linkao samo engleski link.
3 Years - 1 Battery
The battery supplies the watch with sufficient energy for approx. three years.
Kvarcaš mrtvi :zzzz:
Zajeb'o malo Švabo kad je stavlj'o opis.....
HardcoreMX

#3730 Re: Satovi

Post by HardcoreMX »

O'zone wrote:
shin wrote:.

a toliko price o svapskoj pedantnosti jel...ma nije zahebo bas malo,zahebo je puno,jer to mnogo sta mijenja...tacno je navedeno i to u dodatnom pojasnjenju da se mehanizam na kroni navija,nebude mi mrsko budem ih kontaktiro...
O'zone
Globalni moderator

#3731 Re: Satovi

Post by O'zone »

HardcoreMX wrote:
O'zone wrote:
shin wrote:.

a toliko price o svapskoj pedantnosti jel...ma nije zahebo bas malo,zahebo je puno,jer to mnogo sta mijenja...tacno je navedeno i to u dodatnom pojasnjenju da se mehanizam na kroni navija,nebude mi mrsko budem ih kontaktiro...
Greške se događaju....Al' barem sad znaš kad ti neko kaže ili napiše da Casio ima ili je imao mehanički sat možeš da mu se nasmiješ :wink:
HardcoreMX

#3732 Re: Satovi

Post by HardcoreMX »

O'zone wrote: Greške se događaju....Al' barem sad znaš kad ti neko kaže ili napiše da Casio ima ili je imao mehanički sat možeš da mu se nasmiješ :wink:
a sto je to tolka frka i da ga imaju ili da ga naprave?ovaj zapjenio ima se osjecaj ko da mu je feder izletio,strefice ga infarkt ako se u casio-a nadje mehanicki :D Casio u eri quartznih itekako ima konkrenciju za Seiko,dok u digitalnim je Casio neprikosnoven,i Seiko tu ni ne pokusava.Automatik je njihov posjed.
shin

#3733 Re: Satovi

Post by shin »

Nisam ja ništa zapjenio nego sam ti samo pokazao koliko pojma nemaš a vodio bi nekakvu diskusiju ovdje.
Bodkin

#3734 Re: Satovi

Post by Bodkin »

HardcoreMX wrote:
O'zone wrote: Greške se događaju....Al' barem sad znaš kad ti neko kaže ili napiše da Casio ima ili je imao mehanički sat možeš da mu se nasmiješ :wink:
a sto je to tolka frka i da ga imaju ili da ga naprave?ovaj zapjenio ima se osjecaj ko da mu je feder izletio,strefice ga infarkt ako se u casio-a nadje mehanicki :D Casio u eri quartznih itekako ima konkrenciju za Seiko,dok u digitalnim je Casio neprikosnoven,i Seiko tu ni ne pokusava.Automatik je njihov posjed.
Covjek je bio u pravu. Red je da mu se izvines :wink:
Adoxxx

#3735 Re: Satovi

Post by Adoxxx »

Image

Kad smo kod g shocka, ja sebi uzeh neki dan :D
Last edited by Adoxxx on 24/05/2016 19:20, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#3736 Re: Satovi

Post by HardcoreMX »

shin wrote:Nisam ja ništa zapjenio nego sam ti samo pokazao koliko pojma nemaš a vodio bi nekakvu diskusiju ovdje.
nemas ti blage veze kad kazes da Casio nemoze izuzev g-shocka nista ponuditi u odnosu na seiko??!,sta to ima seiko u klasi triplesensora(protrek),data,itd.ili uopste u zoni digitalnih satova?? zato :skoljka: druga stvar ispravio sam kad sam rekao da govorim naravno o quartz mehanizmu,ako neznas,pa nauci sta je to,i vidim usalto se i tvoj advokat pa da i njemu kazem ovdje pod trece na linku je jasno receno da je sat na mehanicki pogon,dakle nije moja greska,jer sam ja tako i nasao,pa eto nek ti se oni "izvnjavaju"...
HardcoreMX

#3737 Re: Satovi

Post by HardcoreMX »

HardcoreMX wrote:
shin wrote:Nisam ja ništa zapjenio nego sam ti samo pokazao koliko pojma nemaš a vodio bi nekakvu diskusiju ovdje.
nemas ti blage veze kad kazes da Casio nemoze izuzev g-shocka nista ponuditi u odnosu na seiko??!,sta to ima seiko u klasi triplesensora(protrek),data,itd.ili uopste u zoni digitalnih satova?? zato ti :skoljka: .druga stvar ispravio sam kad sam rekao da govorim naravno o quartz mehanizmu,ako neznas,pa nauci sta je to,i vidim usalto se i tvoj advokat pa da i njemu kazem ovdje pod trece na linku je jasno receno da je sat na mehanicki pogon,dakle nije moja greska,jer sam ja tako i nasao,pa eto nek ti se oni "izvnjavaju"..
HardcoreMX

#3738 Re: Satovi

Post by HardcoreMX »

HardcoreMX wrote:
HardcoreMX wrote:
nemas ti blage veze kad kazes da Casio nemoze izuzev g-shocka nista ponuditi u odnosu na seiko??!,sta to ima seiko u klasi triplesensora(protrek),data,itd.ili uopste u zoni digitalnih satova?? zato ti :skoljka: .druga stvar ispravio sam kad sam rekao da govorim naravno o quartz mehanizmu,ako neznas,pa nauci sta je to,i vidim usalto se i tvoj advokat pa da i njemu kazem ovdje pod trece na linku je jasno receno da je sat na mehanicki pogon,dakle nije moja greska,jer sam ja tako i nasao,pa eto nek ti se oni "izvinjavaju"..
anonimni clan

#3739 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Hm velis on zapjenio.......
u zato napisao ista tri posta ......sad si ti u pravu.
Interesuje me do kad ce trajati prepiska ......
decko_sa_kovaca

#3740 Re: Satovi

Post by decko_sa_kovaca »

Image

Kod mene je oko 7-8 mjeseci, sluso pravo. Ako neko zeli spreman sam prodati povoljno
Warashii

#3741 Re: Satovi

Post by Warashii »

inspiron wrote:Kod mene vec mjesec Mido i bas uzivam.

Image
Hello Mido :thumbup:

Ne skidam ga sa ruke, evo 5 mjeseci i da kazem da je jako jako precizan, hanam sekundu dnevno da ubrza, a to je smijesno...kad se sjetim seika i citizena i orienta mehanicara....pffffffff ovo je svemirski brod za njih :thumbup:

Image

Image

Image[/quote]
Nimalo me ne cudi da uzivas.
Ne mogu se odluciti koji je bolji, mada nekako "diskvalifikujem" diver-a :) .
Norm

#3742 Re: Satovi

Post by Norm »

...nemojte vise, eto svi ste upravu, kvariti jednu ovakvu temu...do sada je bilo sve OK, sve nekako laganini, ali cim pocne ono vidi u mene veci nego u tebe ode sve u...hendek...
Mislim da ovdje nije bitno koji je bolji, noviji, ljepsi ili skuplji nego da svako postavi ono sto je njemu interesantno, lijepo i sa cim je zadovoljan...ljepota je u ocima posmatraca...zalosno bi bilo da i ova tema cucne...

...evo sta sam uspio spasiti...
Candino...
Image
Image
Image

Cyma, srebrni stari dzepni sat uradjen kao rucni, nekad davno, spasen...

Image
Image
Image
Image

i servis jos jednog poljota 3133...

Image
Image

Pozdrav svima.
napalhame

#3743 Re: Satovi

Post by napalhame »

decko_sa_kovaca wrote:Image

Kod mene je oko 7-8 mjeseci, sluso pravo. Ako neko zeli spreman sam prodati povoljno
Cijena moze I pp
pepermint31

#3744 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Warashii wrote:
inspiron wrote:Kod mene vec mjesec Mido i bas uzivam.

Image
Hello Mido :thumbup:

Ne skidam ga sa ruke, evo 5 mjeseci i da kazem da je jako jako precizan, hanam sekundu dnevno da ubrza, a to je smijesno...kad se sjetim seika i citizena i orienta mehanicara....pffffffff ovo je svemirski brod za njih :thumbup:

Image

Image

Image
Nimalo me ne cudi da uzivas.
Ne mogu se odluciti koji je bolji, mada nekako "diskvalifikujem" diver-a :) .[/quote]

Mido je stvarno ekstra! Gledao sam neki dan ovog i da sam dobar sa parama sigurno bi ga uzeo i sigurno ga razmatram da uzmem kad mi to finansije dozvole. U pitanju je Mido All Dial Chronometer model koji je Certifikovan od strane Švicarske organizacije za certifikaciju automatika, mislim da se to skraćeno zove COSC. Samo 3% Švicarskih satova ima ovu certifikaciju a većinom su to Roleksi i Omege. Mehanizam je 2836-2 automatik. Zanimljivo je da se isti sad može naci 30% jeftinije samo on nije chronometer ali ima potpuno isti mehanizam. Isplati li se onda uzeti ovaj koji je jeftiniji?

Image

Image
Last edited by pepermint31 on 25/05/2016 20:00, edited 1 time in total.
pepermint31

#3745 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Casio nema šta da traži van g-shock segmenta pored Seika.[/quote]
QUARTZ mehanizam rekoh,nemoj palamuditi nego nauci sta je to.
Casio u seriji edifice ima predstavnika cisto mehanickog sata,da se ne provaljujes dalje nauci i to.nije sramota ne znati nego ne nauciti.
Van g,sta to seiko ima ponuditi u klasi digitalnih satova,pogotovo jos jace od Casio? :lol: :lol:[/quote]

Ja osobno mogu potvrditi da je Edifice serija samo Casiova izvedba analognog sata koji ili je kvarcni ili solarni. Mehanički ne postoji. Čak mislim da je Edifice jedan od prvih modela sa ubačenom bluetooth funkcijom sa povezivanjem smart telefona isto tako. Nešto kao preteča pametnog sata.
Urbana

#3746 Re: Satovi

Post by Urbana »

Norm wrote: i servis jos jednog poljota 3133...

Image
Odlicno izgleda :-)

A Mido je poseban. Nesto na tom satu me privuklo od prve i sve ostalo sto sam gledala u tom cjenovnom rangu nije mi kliknulo.
Srecom poklopilo se sve da ga kupim.
inspiron

#3747 Re: Satovi

Post by inspiron »

pepermint31 wrote:
Mido je stvarno ekstra! Gledao sam neki dan ovog i da sam dobar sa parama sigurno bi ga uzeo i sigurno ga razmatram da uzmem kad mi to finansije dozvole. U pitanju je Mido All Dial Chronometer model koji je Certifikovan od strane Švicarske organizacije za certifikaciju automatika, mislim da se to skraćeno zove COSC. Samo 3% Švicarskih satova ima ovu certifikaciju a većinom su to Roleksi i Omege. Mehanizam je 2836-2 automatik. Zanimljivo je da se isti sad može naci 30% jeftinije samo on nije chronometer ali ima potpuno isti mehanizam. Isplati li se onda uzeti ovaj koji je jeftiniji?

Image

Image
Pa, ja kao prosjecan korisnik sam zadovoljan - kazem, zadovoljan - ako jednom sedmicno moram podesavati svoj automatik sat. Znaci unutar fabricke specifikacije, nabrza otprilike minut za sedmicu dana, ja nastimam i cao. To je moje iskustvo prije kupovine Mide. Sve automatike svoje podesavam da budu pola minuta spori.

Kod mene je u Midi taj ETA 2836-2 i da ti kazem da sam skoro dva mjeseca miran dok on iz -30 sec dodje na +30sec, a nije COSC. Ne znam kako se ponasa u drugim "pakovanjima", ali u All dial koji ja imam je odlican.

Sad, do tebe je i sta ti je vazno. Po meni, za ovaj model, COSC je samo natpis na ploci, ne znam koliko moze doprinijeti vec postojecoj tacnosti. Na papiru i ovaj 2836-2 ima cini mi se -15/+25 sec po danu specifikaciju (neka me neko ispravi), ali u praksi je to ustvari 0.5-1 sec po danu.

Za kraj, smijem se kladiti da bilo koji od ova dva da narucis da ce 68 puta bolje i ljepse izgledati uzivo, ozbiljno, tesko je na kataloskim slikama uhvatiti kako je dobar taj antireflektivni sloj na staklu i koju "dubinu" daje licu sata :wink: :thumbup:
pepermint31

#3748 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Ma znam da je to solidan mehanizam, imam Hamilton Khaki Navy Diver sa 2824-2 mehanizmom koji ima iste odlike kao ovaj Mido, razlika je samo u tome što nema prikazan dan. U biti ako je mehanizam u stanju dobiti COSC certifikaciju koja je striktna da sat ne smije puno kasniti ni brzati, to je samo potvrda njegove kvalitete. To što je chronometer izgleda da je samo skuplji jer placas natpis chronometer na njemu i troškove certifikacije. :) Zato se isplati uzeti regularnu verziju.

Isto tako sam vidio jedan model Tissot Powermatica 80 chronometer sa tim trajanjem od 80 sati power reserve gdje sat radi prilikom mirovanja i ista stvar, skuplji za oko 30%.
inspiron

#3749 Re: Satovi

Post by inspiron »

Pa, vjerovatno ima modela i proizvodjaca kojima se isplati i gdje ima smisla, ne bi dzaba postojao COSC, ako nista, onda kao stvar prestiza naspram konkurencije...

Uffff i mene je privlacio taj powermatic, al pade izbor na All dial, negdje sam citao da nisu bas oni to jos usavrsili da bude bas tip-top taj sistem sa 80 sati. Zaboravio sam konkretnu informaciju, al da je lijep - jasta je, taj powermatic :thumbup:
Last edited by inspiron on 26/05/2016 13:52, edited 1 time in total.
inspiron

#3750 Re: Satovi

Post by inspiron »

dupli
Post Reply