Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#3726 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

holowey wrote:ja osnujem jednu firmu, ti osnujes drugu... nadjemo pogodnog lokalca sa vlastitom firmom... ja kupim od njega, prodam tebi, ti prodas njemu... vrtimo se malo tako u krug i eto godisnjeg prometa od milion... platimo porez da budemo cisti, a (pre)prodajom nekretnine ce se to svakako pokriti...
A možeš bez problema kao pravno lice kupiti nekretnine, u ovom slučaju npr. Bosmal, iznajmljuješ je i ostvaruješ promet.

Sve dok se PDV plaća i ostvaruje se neki promet, ja protiv toga nemam ništa.

Na kraju krajeva, lakše je pravnom nego fizičkom licu oduzeti imovinu, ukoliko se utvrde neke malverzacije.

Šeik Mohammed bin Saqr al Qasim je Emiraćanin koji je, pazi sad, uspio kupiti zemljište u RS-u (Miljevići) i čak otvoriti biznis tamo, Sunnyland.

Sve je moguće, a i ja sam protivnik fiktivnih kompanija i pogotovo ovog navlačenja da se ukine reciprocitet Kuvajćanima. To nek zaborave.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3727 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

ultima_palabra wrote:"Renomirano" Central osiguranje :mrgreen:
Poznato kao i ves masina za kladionice i igrace oko njih :mrgreen:
JThomas

#3728 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

k'o da vam je babovina koliko vam je drago što se bosmal napuniti. a izvor za takvu tvrdnju vam očito naručeni članak sa ovog portala, da je neko kupio. pa i dosad je bilo nečije pa se nije napunilo. i šta i da hoće, negdje drugo će se isprazniti jer je kolač isti.

a u stvarnosti, to je projekat koji je uništio povjerenje jednog dijela svijeta u ovu državu i njene ljude. državna banka malezije popušila iznos od osam cifara na projektu. ali plaća se pdv i ostvaruje promet :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3729 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

jaro
samo nemoj raditi u nekoj udruzi za savjetovanje narkomana, samoubica i ostalih ovisnika

:D past će u depru
JThomas

#3730 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

poći se mora od činjenica. onda možemo gledati kako da ih promijenimo. a ovo su činjenice. ovo za malezijsku banku može i danas vidjeti svako u bilo kojem zk izvatku za bilo koji stan ili garažu u bosmalu, dok još nije prodano.
Truba

#3731 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

neka hvala
volim vjerovati da je sve pošteno :D
DaysleepeR

#3732 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Cossack wrote:
je li naša država krenula tako da oduzima?
kad se sve lijepo izgradi pa nekom krene pljuvačka da zaposjedne oduzimaće se da je troarap
saibaba

#3733 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

DaysleepeR wrote:po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH

ne mogu prelaziti šutke preko ignorisanja gore napisanog

sve što se sada kupuje, investira, sve će jako brzo biti rušeno ili prodavano u bescijenje ili što je najgore zjapiti prazno kao ruglo na aktraktivnim gradskim lokacijama

urbicid za koji nema opravdanja osim lične koristi, mita i korupcije

to nije nikakvo razvijanje grada, nikakav napredak, u pitanju je lov u najmutnijoj mogućoj vodi na štetu grada i to dugoročnu

i neću trpiti da mi balavci ko papagaji ovdje ponavljaju stranačke predizborne
Moze kupiti ako registruje firmu "Arap d.o.o." Sarajevo. Bosmal je vrhunski objekat koji je napravljen vrhunskim materijalima i nije nikakvo ruglo. Drago mi je da ga je kupio neko ko ima kapital ( a ne neki lokalni "Begovi" ) da ga konacno stavi u funkciju.. To je itakako razvijanje i izgradnja grada.
Banka prodaje zgradu covjek dosao sa parama i kupio. Pa pola Londona je Arapsko ... Drago mi je da su investitori ovog kalibra zainteresovani za kupovinu nekretnina u Sarajevu..
DaysleepeR

#3734 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

saibaba wrote:
DaysleepeR wrote:po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH

sve što se sada kupuje, investira, sve će jako brzo biti rušeno ili prodavano u bescijenje ili što je najgore zjapiti prazno kao ruglo na aktraktivnim gradskim lokacijama

to nije nikakvo razvijanje grada, nikakav napredak, u pitanju je lov u najmutnijoj mogućoj vodi na štetu grada i to dugoročnu

Moze kupiti ako registruje firmu "Arap d.o.o." Sarajevo. Bosmal je vrhunski objekat koji je napravljen vrhunskim materijalima i nije nikakvo ruglo. Drago mi je da ga je kupio neko ko ima kapital ( a ne neki lokalni "Begovi" ) da ga konacno stavi u funkciju.. To je itakako razvijanje i izgradnja grada.
Banka prodaje zgradu covjek dosao sa parama i kupio. Pa pola Londona je Arapsko ... Drago mi je da su investitori ovog kalibra zainteresovani za kupovinu nekretnina u Sarajevu..
to pola londona je arapsko možete po SDA iftarima jedni s drugima šupljirat
arapsko od arapa rođenih u UK, bar se na njih vodi
kako vas nije stid lupati ko papagaji šta lupaju polupismeni mrmoti iz politike...

za Bosmal nisam ni rekao da je ruglo već da je vrhunski, nauči da čitaš, rekao sam da ako je Bosmal koji je vrh propao, šta će tek biti sa ilidžanskim i stupskim jeftinjacima...

čitanje, pisanje, gramatika, iko išta

nije ni čudo da SDA vlada
karanana

#3735 Re: Sarajevo Construction

Post by karanana »

Ja cito u avazu da bosmal tone. U bukvalnom smislu.
Sid the sloth

#3736 Re: Sarajevo Construction

Post by Sid the sloth »

@DaysleepeR
A ti kao neki analiticar, strucnjak, nesto? Uzimas pare prognozirajuci po Wall Streetu u slobodno vrijeme ili samo lupas iz dosade?
drug_profi

#3737 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Meni sa strane više ima logike što daysleeper piše nego ova očaranost arapskim kapitalom.
Cossack

#3738 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

DaysleepeR wrote:
kako vas nije stid lupati ko papagaji šta lupaju polupismeni mrmoti iz politike...

za Bosmal nisam ni rekao da je ruglo već da je vrhunski, nauči da čitaš, rekao sam da ako je Bosmal koji je vrh propao, šta će tek biti sa ilidžanskim i stupskim jeftinjacima...

Zašto si toliko frustiran? Tačka, igdje? Možda i neki upitnik?
drug_profi

#3739 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

evo ga počeli su grammar argumentsi
DaysleepeR

#3740 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

prosto ne mogu da vjerujem da neko živi u ovom gradu i podržava lov u mutnom i bogaćenje uskog kruga ljudi čiji su rezultat nakaradne građevine kojima tu nije mjesto po svim mogućim standardima urbanog planiranja
DaysleepeR

#3741 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Cossack wrote: Zašto si toliko frustiran? Tačka, igdje? Možda i neki upitnik?
to ja da me polupismeni lakše razumiju
supercali

#3742 Re: Sarajevo Construction

Post by supercali »

DaysleepeR wrote:prosto ne mogu da vjerujem da neko živi u ovom gradu i podržava lov u mutnom i bogaćenje uskog kruga ljudi čiji su rezultat nakaradne građevine kojima tu nije mjesto po svim mogućim standardima urbanog planiranja
Ili imaju neke koristi ili nemaju pojma sta ce biti sa ovim u buducnosti kad budemo kukali na ove kvazi gradjevine koje su stavljane gdje ne treba
DaysleepeR

#3743 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

supercali wrote:
DaysleepeR wrote:prosto ne mogu da vjerujem da neko živi u ovom gradu i podržava lov u mutnom i bogaćenje uskog kruga ljudi čiji su rezultat nakaradne građevine kojima tu nije mjesto po svim mogućim standardima urbanog planiranja
Ili imaju neke koristi ili nemaju pojma sta ce biti sa ovim u buducnosti kad budemo kukali na ove kvazi gradjevine koje su stavljane gdje ne treba
ljudi i dalje kod nas misle da kad se dovoljno arapa ovdje doseli da će hodati ulicom i dijeliti keš nako
supercali

#3744 Re: Sarajevo Construction

Post by supercali »

Nisam u tome oko urbanizma i stvari tih al logika neka govori da je ovo sve pranje para a niko od njih ne misli niti ih je briga sta ostaje
DaysleepeR

#3745 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

i da nije pranje para, mutno je. ako je već uslov da firma može kupiti nekretnine, onda jarane otvori firmu kako treba, zaposli domaće ljude, radi nešto. fiktivna firma radi kupovine nekretnina, em što je protuzakonito, em je mutno. i nema budućnosti, to je sigurno. eto otvori firmu pa prijavljuj nulu prometa dvije godine pa da vidimo koliko će ti opstati ista dok ti ne dođe inspekcija i ne kaže ili zatvori ili radi nešto.

a da ne pričam da su najveće građevine napravljene kreditima domaćih banaka, dakle nije marka ušla u državu sa strane. dakle nisu investicije već "investicije".
DaysleepeR

#3746 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Fiktivne firme, pranje novca: Arapi kupili 365 nekretnina u BiH

Od 108 firmi koje su osnovali Arapi, a koje su pod budnim okom istražnih organa, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom.

“Došli smo do podataka da ostalih 72 pravna lica nema uopšte na adresi. Radi se o fiktivnim firmama ili o firmama koje su bile na adresi, pa ih više nema, a sad su neke druge firme na tim adresama. Međutim mi smo u opštinskom sudu u Sarajevu došli do podataka o 51 pravnom licu koja su kupila 365 nekretnina”, izjavio je za ATV Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

U Upravi za indirektno oporezivanje primjetili su da se u proteklih mjeseci pojavio povećan broj zahtjeva firmi za ulazak u sistem PDV, a čiji su vlasnici Arapi. Neki su odbijeni, neki ne.

“Moram reći da smo mi veći dio tih zahtjeva i odbili, a naravno određen dio tih zahtjeva smo morali odobriti iz razloga što su bili ispunjeni zakonom predviđeni zahtjevi. Osnovni zakonom predviđen uslov za ulazak u sistem PDV jeste da firma pređe prag u iznosu od 50.000 maraka oporezivog prometa u okviru godinu dana”, rekao je Ratko Kovačević, potparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim saznanjima o postojanju fiktivnih firmi u BiH i eventualnoj utaji poreza prilikom kupovine i pranja novca. Za sada, ne iznose više podataka u javnost.

Odakle su došli novci kojima su se kupovale nekretnine, ako su računi firmi mirovali mjesecima, kako je novac uopšte unesen u BiH i ko stoji iza prodatih nekretnina, time će se baviti istražni organi u Bosni i Hercegovini. Utvrdi li se bilo kakva nepravilnost, obećavaju u službama, reagovaće brzo i u skladu sa Zakonom.

Od 108 tvrtki koje su registrirane i čiji su vlasnici stranci, 71 osoba je iz Kuvajta vlasnik tvrtke, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, penosi Slobodna Bosna.

Postavlja se pitanje da li će BiH imati snage i one političke da se suoči sa svim problemima. Pod upitnikom stoji i to da li će izaći na vidjelo i oni koji su Arape doveli i obećavali im med i mlijeko.
http://tuzlanski.ba/ekonomija/fiktivne- ... ina-u-bih/
DaysleepeR

#3747 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

evo malo i domaćih
Službeni podaci Finansijsko-obavještajnog odjela Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kažu: prošle godine u Bosni i Hercegovini oprano je 19,4 miliona maraka. I dalje: podnesene su prijave protiv 26 osoba i sedam firmi i dopunjene prijave protiv 12 osoba i tri firme.

Pranjem tolike količine novca proračuni u BiH oštećeni za više od devet miliona maraka. Također su izdani i nalozi za privremenu obustavu finansijskih transakcija preko računa šest građana i dva poduzeća u iznosu od 3,8 miliona maraka.

Ukupna suma opranog novca, ona koja je otkrivena, u svakom slučaju dovela je BiH na loš glas u međunarodnim relacijama.

Svemu treba dodati i podatak koji je objavila organizacija Global Financial Integrity iz Washingtona da se godišnje u BiH opere i iz BiH ilegalno iznese oko milijardu maraka. Prema nalazima s kojima raspolaže ta organizacija, samo u razdoblju od 2001. do 2010. godine iz naše zemlje nezakonito je u takozvane porezne rajeve u svijetu prebačeno 836 miliona dolara. Inače, ova organizacija provodi istraživanja u svim državama svijeta o nacionalnim i multilateralnim politikama i ugovorima s ciljem eliminiranja nelegalnih finansijskih poslova kako bi se osigurao globalni razvoj i sigurnost. U izvješćima GFI-ja količina novca u sivoj zoni je najvažniji parametar za ocjenu sposobnosti vlada da rade na ekonomskom razvoju svojih država.

Kriminalci koji su prljavim poslovima, a u najvećem broju slučajeva se radi o krijumčarenju i prodaji droge, došli do golemog novca čine sve da ga operu kako bi prikrili svoje bogatstvo, izbjegli procesuiranje, izbjegli plaćanje poreza, povećali profit i legalizirali poslovanje.

Sve donedavno uglavnom se prljavi novac legalizirao preko kupnje stanova i poslovnih prostora i ulaganjem u izgradnju novih objekata.

Međutim, kako kažu stručnjaci, posljednjih godinu – dvije kriminalci iz BiH su se uklopili u “svjetske trendove” pa je pranje novca i u našoj zemlji postalo puno softiciranije i dovedeno gotovo do savršenstva.

To znači da se koristi nekoliko novih metoda i načina. Jedan od njih je takozvani inoodliv - plaćanje s računa bh. firmi na ime povrata avansa u velikim iznosima i to iz kredita i pozajmica po ugovorima firmi koje pripadaju istoj grupaciji.

Sve je prisutniji i bezgotovinski priljev iz inozemstva s računa off-shore kompanija s tim da se isti dan kada novac legne izdaje nalog za transfer novca na treće kompanije.
Također se kao način pranja novca koristi i podizanje kredita po jednoj osnovi, a onda se novac preusmjerava u druge namjere pri čemu vraćanje kredita nije u potpunosti dokumentirano.

Otkrivena je i još jedna nova metoda, a radi se o takozvanim visokorizičnim transakcijama – na račun državljanina BiH uplati se novac s računa neke od off-shore kompanija i on na šalter banke dođe u prisutnosti treće osobe podići novac.

Ubacivanje nelegalno stečenog novca u legalne tokove, ocjenjuju financijski stručnjaci, obeshrabruje ozbiljne inozemne investitore. S druge strane, to osigurava stvaranje opasnih središta moći kojima rukovode kriminalci i omogućava im preuzimanje političkih i ekonomskih poluga za kontrolu nad vlastima, od općinskih preko kantonalnih i entitetskih do državnih.

Posebno je uočljivo posljednjih godinu – dvije da se masovno registriraju, odnosno otvaraju male firme, na stotine njih svakog mjeseca, i nakon kratkog vremena se zatvaraju. Smatra se, pokazuju to i neke istrage, da one uglavnom služe za servisiranje ilegalnih tokova novca.

Pranje novca najizravnije je povezano s korupcijom, organiziranim kriminalnom i finansijskim prijevarama, a prema izvješću američkog State Departmenta za prošlu godinu, BiH je svrstana među države koje izazivaju posebnu zabrinutost.

(Dnevni-list.ba, ** No links ** PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
Truba

#3748 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

So What! wrote:
Black swan wrote:otkud katolicka bogoslolvija :D
to je studentski dom cini mi se dragutin neki
od hrvatskog katolickog dobrotivornog drusttva :mrgreen:
Studentski dom "Dr. Dragutin Dujmušić", pomiješao sam ga malo, mislio sam da je to smještaj Katoličke bogoslovije, ali uglavnom nisam puno pogriješio.
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=69836

:D
saibaba

#3749 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

DaysleepeR wrote:
saibaba wrote:

Gramatičaru procitaj prvo sta pises...
Koja su to rugla ?

http://www.standard.co.uk/news/the-300- ... 90813.html Hoce li knjiziti na tamnopute rodjake iz londona ?

Opterecen si ba .. Ja i kad postim iftarim sa zenom i djecom i sigurno ne pricamo o arapskim investicijama ...
DaysleepeR

#3750 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

saibaba wrote:
Gramatičaru procitaj prvo sta pises...
Koja su to rugla ?

http://www.standard.co.uk/news/the-300- ... 90813.html Hoce li knjiziti na tamnopute rodjake iz londona ?

Opterecen si ba .. Ja i kad postim iftarim sa zenom i djecom i sigurno ne pricamo o arapskim investicijama ...
ja u ovom članku ne vidim ni slične dealove kakvi se ovdje rade za nekretnine, ovdje se pominju investicije vlada zaljevskih država a ne privatnih lica

da je ovako kod nas, ne bih nikakve zamjerke imao

fazon je što nije ovako kod nas

isto tako, konjska logika, zakonska regulativa UK i BiH ne može se porediti, na kraju krajeva boli me neka stvar kako je u UK, ja ovdje živim
Last edited by DaysleepeR on 09/06/2017 12:10, edited 1 time in total.
Post Reply