Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
begsoon1510

#3726 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

Bobi wrote:OK, sve je u redu i nista nije u redu. Šta cemo s onim koji dodju na primjer sa 100k casha i plate s tim novo auto? Hocel` njega iko pitat jel platio porez i glavna stvar odakle mu toliki cash?

Ništa nije uredu dok se ovaj zakon ne stavi Van snage i donese novi gdje će ovu skupinu freelencera uvesti u zakon, tako da zakon ide na njihovu ruku a ne da im otežava. Ipak su to, mogu slobodno reći "investitori" koji ništa od ove države ne koriste, čak i ono što koriste uredno plate(struja, internet, pdv, registracija, itd itd itd) a znamo svi da investitori imaju uvijek neke pogodnosti. Za porez jesam ali samo ljudima preko 10.000 godišnje, zašto preko 10.000? Zato što je to mala suma novca i ima dosta troškova koje u startu freelenceri moraju da plate još ako im se nakači 14% poreza nema ih nigdje i samim tim odustati će od toga, ili će se prebaciti u državu gdje taj posao obavljaju, to BiH ne bi nikako odgovaralo. Dovoljno je da plaćaju 4% na zdrastveno ukoliko nisu zapošljeni već negdje u Bosanskoj firmi. Kada bi se tako uradilo, bila bi win/win situacija i za BiH i za freelencere. Ovo što sada rade, u najmanju ruku je pljačka i to bi se moglo reći nelegalnim putem jer zakon i ovi pravilnici su na granici nezakonja.
DexterTZ

#3727 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

begsoon1510 wrote:
Bobi wrote:OK, sve je u redu i nista nije u redu. Šta cemo s onim koji dodju na primjer sa 100k casha i plate s tim novo auto? Hocel` njega iko pitat jel platio porez i glavna stvar odakle mu toliki cash?

Ništa nije uredu dok se ovaj zakon ne stavi Van snage i donese novi gdje će ovu skupinu freelencera uvesti u zakon, tako da zakon ide na njihovu ruku a ne da im otežava. Ipak su to, mogu slobodno reći "investitori" koji ništa od ove države ne koriste, čak i ono što koriste uredno plate(struja, internet, pdv, registracija, itd itd itd) a znamo svi da investitori imaju uvijek neke pogodnosti. Za porez jesam ali samo ljudima preko 10.000 godišnje, zašto preko 10.000? Zato što je to mala suma novca i ima dosta troškova koje u startu freelenceri moraju da plate još ako im se nakači 14% poreza nema ih nigdje i samim tim odustati će od toga, ili će se prebaciti u državu gdje taj posao obavljaju, to BiH ne bi nikako odgovaralo. Dovoljno je da plaćaju 4% na zdrastveno ukoliko nisu zapošljeni već negdje u Bosanskoj firmi. Kada bi se tako uradilo, bila bi win/win situacija i za BiH i za freelencere. Ovo što sada rade, u najmanju ruku je pljačka i to bi se moglo reći nelegalnim putem jer zakon i ovi pravilnici su na granici nezakonja.
U samom zakonu nema ništa nelegalno,nelegalan je samo način na koji se on primjenjuje.Zakon definiše osnovne odredbe ali ne i način prikupljanja poreza.Način prikupljanja poreza definiše pravilnik o primjeni zakona o porezu na dohodak.Međutim 2009 godine nije donesen obrazac po kojem bi se mogle procesuirati uplate iz inostranstva već samo za domaće ugovore o djelu zbog toga i imate u AUG-1031 dio gdje piše JMBG/JIB.
Iz porezne dzaba pričaju da se moglo uplatiti,nema šanse da je moglo do 2018 godine i ovog nelegalnog obrasca.
Nek mi Šerif i Jelka pokažu kako u kućice za JMBG/JIB uvaliti registracijski broj zapadne firme ili SSN koji je dosta kraći od JMBG ja ću uzeti dva AUG-a.Jedan ću zgužvati i pojesti ga a na drugi ću im uplatiti sve od 2015 do 2018
freelancerBIH

#3728 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:10, edited 3 times in total.
bedakb

#3729 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

freelancerBIH wrote:Ma realno nek se jebu , ako iko iz porezne ovo cita. Ako nam ovo i naplate, u buducnosti jedino od koga ce moci naplcivati su uhljebi jer ce jedini oni i ostat ovdje. Ja samo cekam da mi naplate i da se pakujem iz ovog prkna.

Mrsko mi nije radit nigdje, ali radit ovdje za 800 KM kod nekoga da me handri 24/7 , to sebi dozvoliti necu. Ajde da vidimo od koga ce naplacivat svoje prohtjeve kad se pokupi nas 50ak hiljada, a sigurno hoce i vise.

Mamu svoju j****

A da se razumijemo, vi ako citate iz porezne, ostajemo mi ovdje do oktobra da glasamo za SDP, samo iz inata da ove smetljare iz SDA pometemo!

Smetljari jebeni, okomili se na ljude koji zarade po 800 maraka mjesecno, hamelji ljudski !
Trosis bezveze energiju pisanjem ovakvih postova :D Realno boli njih tuki sto si se ti naljutio, sto ces otici iz BiH i sto ces glasati za SDP - zalosno, ali tako je.
vjesticanametli

#3730 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Pa kad kamara ode a dobar dio umre nek ih finansira ko zna i umije....ja cu radije prestat radit nego placat njima na ovakav nacin :)
freelancerBIH

#3731 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:09, edited 1 time in total.
DexterTZ

#3732 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

freelancerBIH wrote:Ma realno nek se jebu , ako iko iz porezne ovo cita. Ako nam ovo i naplate, u buducnosti jedino od koga ce moci naplcivati su uhljebi jer ce jedini oni i ostat ovdje. Ja samo cekam da mi naplate i da se pakujem iz ovog prkna.

Mrsko mi nije radit nigdje, ali radit ovdje za 800 KM kod nekoga da me handri 24/7 , to sebi dozvoliti necu. Ajde da vidimo od koga ce naplacivat svoje prohtjeve kad se pokupi nas 50ak hiljada, a sigurno hoce i vise.

Mamu svoju j****

A da se razumijemo, vi ako citate iz porezne, ostajemo mi ovdje do oktobra da glasamo za SDP, samo iz inata da ove smetljare iz SDA pometemo!

Smetljari jebeni, okomili se na ljude koji zarade po 800 maraka mjesecno, hamelji ljudski !
Najgluplja stvar,moja država mi ne da da živim u njoj.Kada sam poslodavcima rekao o čemu se radi odma su mi rekli pakuj se i dođi ovamo,imaš stan od nas i stalni posao.Mjesec dana pitaju kako sam,da li se šta riješilo,da pazim na sebe,dok me država jebe u mozak.Država u koju sam planirao da dovedem poslodavca da uložimo novac koji je daleko veći od ovog poreza koji će prikupiti.Sad mi se toliko zgadila ista ta država do te mjere da je prezirem.
freelancerBIH

#3733 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

....
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:33, edited 1 time in total.
freelancerBIH

#3734 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

....
freelancerBIH

#3735 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Shiba

#3736 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

To je to. Još ima vremena da se ovo rasčisti ali pošto naš državni aparat nije poznat po razumnim i logičnim odlukama, nisam nešto posebno optimističan.

Rek'o sam ženi da se pakujemo onog momenta kad mi dođe koverta. Imam gdje da idem, čekaju me raširenih ruku. Ne mogu ja da budem patriota dok država pravi majmuna od mene, nema ništa od te ljubavi. Ako dođe do toga da se mora platiti ovo retroaktivno, to će biti definitivno zadnji dinar koji ću ja da ostavim u BIH. Ako odem, ne vraćam se više ni na kafu s rajom, preko Skype-a ćemo da kahvenišemo.

Ako ovo stvarno prođe ovako kako su zamislili, ja nemam više apsolutno nikakvog razloga da ostanem i da čekam sutra neki novi porez i neku novu retroaktivnu naplatu za zadnjih X godina kako se nekom digne ona stvar.
begsoon1510

#3737 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

freelancerBIH wrote: ako ko iz poreske ovo cita, znajte hamelji jedni da ce ovo vas uhljebcice najvse pogodit. Mi opcija smo uvijek imali i imat cemo!

Vjeruj mi drug, nisu problem ljudi iz porezne. Oni su jednostavno plaćenici ljudi koji vladaju ovom zemljom, kada oni kažu "DRŽI GA" oni će zalajt i krenuti da ujedaju.

Moje 'laičko' mišljenje jeste da ovi pravilnici mjenjaju zakon. Pravilnik se donosi 2018.god za zakon koji je donesen 2009.godine. Pa pola ovi političara nisu znali šta je google i facebook 2009 godine..
seoBIH

#3738 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

DexterTZ wrote: Najgluplja stvar,moja država mi ne da da živim u njoj.Kada sam poslodavcima rekao o čemu se radi odma su mi rekli pakuj se i dođi ovamo,imaš stan od nas i stalni posao.
Kako da ne, te bajke pricaj drugima. Ovo prosto nije tacno, jer poslodavac ako te zaposli u vlastitoj drzavi mora ti povecati bruto platu, jer ces ti morati izdvajati +50% za poreze. Ni tebi, a ni njima se ne isplati.

Realno u BIH porez za freelancere do 15% je ok, uz odbitak od 20%, ili registracija nekog jdoo, uz to da nema oporozevidanja do nekih 700KM mjesecno.

Sve ostalo je bezveze kukanje, jer je porez u svakoj drzavi normalna stvar, a u BIH 15% je minimum. Mozemo mi misliti sta god zelimo o politicarima, ali realnost je da su oni upravo tu radi nas, jer smo im mi dozvolili.

Onaj ko zagovara da nema poreza, ili da je ispod 15% taj stvarno nema predstavu o poreznom sistemu.

Meni je samo problem ova naplata, bum iz vedra neba. Ne vjerujem da ce odustati od toga, da li se zakonski nesto moze uraditi, nadam se, ali je realnost da se moglo placati. Kako? Tako sto si ih bukvalno molio. Sada sto im je zafalilo para, opet je to NAS problem, a ne njihov, jer ce oni naplatiti, pa ti se zali.

Bilo bi dobro da dosta nas ukljuci reality mod i da se pocnemo baviti konkretnim stvarima, kako bismo bili u mogucnosti uticati na zakon koji ide nama u korist.
seoBIH

#3739 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

freelancerBIH wrote: a imat cu 50x vecu ustedu, gdje ce me novcano cijeniti zbog onoga sto jesam, a ne prozivati me da sam ja izvor problema u ovom prknu od drzave (misleci na izjavu onog SDA-SBB kepeca Isovica sa platom od 7000 KM).
Mozes li navesti primjer te drzave? :)
begsoon1510

#3740 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

seoBIH wrote: Bilo bi dobro da dosta nas ukljuci reality mod i da se pocnemo baviti konkretnim stvarima, kako bismo bili u mogucnosti uticati na zakon koji ide nama u korist.

Ja sam spreman da idem na bilo kakvo javno okupljanje 'freelencera' (što bi po meni bilo odlična stvar, jer su izbori blizu i znamo da tada stranke drugačije razmišljaju). Ali, takvo nešto može da organizuje samo osoba koja je poznata široj javnosti, čije obraćanje može čuti više ljudi..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3741 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

seoBIH wrote:
freelancerBIH wrote: a imat cu 50x vecu ustedu, gdje ce me novcano cijeniti zbog onoga sto jesam, a ne prozivati me da sam ja izvor problema u ovom prknu od drzave (misleci na izjavu onog SDA-SBB kepeca Isovica sa platom od 7000 KM).
Mozes li navesti primjer te drzave? :)
takvo nešto ne postoji
u Europi jedino Bosna i Albanija imaju ovako bezvlašće u poreskom sistemu

kako može da postoji firma koja je dužna 20 miliona poreza? i da posluje :lol:
to se oprašta i prelazi preko toga, ali će se uredno tražiti od nekog "običnijeg" i bez nekoga iza sebe...

smećarsko ponašanje i država za pojedinca...

PS
jel ovo Leupay ne radi u BiH? :shock:
DexterTZ

#3742 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

seoBIH wrote:
DexterTZ wrote: Najgluplja stvar,moja država mi ne da da živim u njoj.Kada sam poslodavcima rekao o čemu se radi odma su mi rekli pakuj se i dođi ovamo,imaš stan od nas i stalni posao.
Kako da ne, te bajke pricaj drugima. Ovo prosto nije tacno, jer poslodavac ako te zaposli u vlastitoj drzavi mora ti povecati bruto platu, jer ces ti morati izdvajati +50% za poreze. Ni tebi, a ni njima se ne isplati.

Realno u BIH porez za freelancere do 15% je ok, uz odbitak od 20%, ili registracija nekog jdoo, uz to da nema oporozevidanja do nekih 700KM mjesecno.

Sve ostalo je bezveze kukanje, jer je porez u svakoj drzavi normalna stvar, a u BIH 15% je minimum. Mozemo mi misliti sta god zelimo o politicarima, ali realnost je da su oni upravo tu radi nas, jer smo im mi dozvolili.

Onaj ko zagovara da nema poreza, ili da je ispod 15% taj stvarno nema predstavu o poreznom sistemu.

Meni je samo problem ova naplata, bum iz vedra neba. Ne vjerujem da ce odustati od toga, da li se zakonski nesto moze uraditi, nadam se, ali je realnost da se moglo placati. Kako? Tako sto si ih bukvalno molio. Sada sto im je zafalilo para, opet je to NAS problem, a ne njihov, jer ce oni naplatiti, pa ti se zali.

Bilo bi dobro da dosta nas ukljuci reality mod i da se pocnemo baviti konkretnim stvarima, kako bismo bili u mogucnosti uticati na zakon koji ide nama u korist.
Ja nisam Freelancer kojeg ti zamišljaš već sam i dioničar u kompaniji u kojoj radim.Pogrešno mišljenje je da su to ljudi koji zarađuju 800KM,jeftina radna snaga.Evo imam par svojih profesora koji su pogođeni svim ovim a koji imaju Phd. npr..Moja plata trenutno je na nivou plate u Njemačkoj tako da se ovdje ne govori o bilo kakvom trošku za poslodavca.
seoBIH

#3743 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

@mk ultra
To je apsolutno tacno, ali odmah mozemo postaviti pitanje sebi: "Kako da se zalim na GRAS i njegovo neplacanje, kada ja nisam platio porez"?

Opet nema svijesti. Evo da platimo svi poreze, koliko bi nas izaslo na ulicu i napravilo pritisak da i drugi plate? Ma ne bi niko, vidis kako je toplo :)

Opet, koliko bi nas platilo 20% u dobrotvorne svrhe, a da se svi kolektivno oglusimo na ovo placanje poreza koje traze za period od 2015 do 2017 godine, jer realno, porez mora postojati i mora se platiti, pa tako i u Njemackoj na koju se svi pozivamo.

Garantujem da nas nema ni 10% koji smo spremni platiti 20% jer jednostavno volimo novac :mrgreen: i zbog toga nema napretka u ovoj drzavi. Zbog nas samih, a ne radi vlasti. Kakav narod, takva vlast.
Ja nisam Freelancer kojeg ti zamišljaš već sam i dioničar u kompaniji u kojoj radim.Pogrešno mišljenje je da su to ljudi koji zarađuju 800KM,jeftina radna snaga.Evo imam par svojih profesora koji su pogođeni svim ovim a koji imaju Phd. npr..Moja plata trenutno je na nivou plate u Njemačkoj tako da se ovdje ne govori o bilo kakvom trošku za poslodavca.
Ne kontam niti jedan dio tvog upita. Ti si dionicar i kompanija ti isplacivala dobit, ili platu? Mislis da nisi trebao platiti porez u oba slucaja? Fakat ne kontam, je li tolika kurcobolja za ono sto se desava oko nas, ili je obicno neznanje u pitanju?

Jesi li ti svjestan da bi poslodavac u BIH na platu od recimo 2.000KM morao platiti optrilike dodatno 1.200KM?

Poslodavac koji bi zaposlio tebe, ili mene u vlastitoj drzavi bi morao placati MINIMUM 50% vise novca. Inostrane kompanije koje realno posluju i koje su sagledale ovaj zakon, jednostavno vrse povecanje plate za 10% radnicima. Pogledaj komentare sa pocetka ove price i skontaj da se odredjen broj nickova vise ne javlja, jer im je firma pristala finansirati dio ovog poreza :)
Shiba

#3744 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

seoBIH wrote:
Kako da ne, te bajke pricaj drugima. Ovo prosto nije tacno, jer poslodavac ako te zaposli u vlastitoj drzavi mora ti povecati bruto platu, jer ces ti morati izdvajati +50% za poreze.
Sve i da je tako (a ne znam odakle ti tih 50%, svaka zemlja ima svoje uređenje), opet se više isplati dovesti razrađen i "uhodan" kadar nego ganjati novi pa platiti edukaciju, kurseve, treninge, certifikaciju i sve ostalo. I opet taj novi nema iskustvo koje ima onaj stari. Ovo se, naravno, odnosi na IT sektor.

Nije to ni poenta, na kraju krajeva. Mnogi od nas mogu pare da uzimaju i "na ruke". Meni je jeftinije sjesti na avion i otići po keš nego dati ovim žoharima. Da se uredi zakon kako treba, ja bih ga platio bez ikakve diskusije. Ova retroaktivna otimačina možda namakne neku cifru sad ali dugoročno će mnoge od nas da otjera u ilegalu ili otjera iz države u potpunosti. Što se mene tiče, Šerif može retroaktivno qrcu da svira.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3745 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

seoBIH wrote:@mk ultra
To je apsolutno tacno, ali odmah mozemo postaviti pitanje sebi: "Kako da se zalim na GRAS i njegovo neplacanje, kada ja nisam platio porez"?

Opet nema svijesti. Evo da platimo svi poreze, koliko bi nas izaslo na ulicu i napravilo pritisak da i drugi plate? Ma ne bi niko, vidis kako je toplo :)
kazem ti, u tome je država kriva

ne samo za gras već za milion drugih firmi koje posluju i rade određene poslove za koje su potrebna ovlastenja nadleznih ministarstava (bespravno rade i nižom cijenom ukopavaju regularne)
sad su stomatoloske ordinacije uzeli provjeravati, a ovi regularno godinama rade bez ijednog papira :lol: :lol:

O tome ti govorim, šuplje na sve strane jer nema struke među ljudima koji određuju nešto i trebaju povući bilo kakav potez da se generalna situacija dovede pod zakonsku kontrolu

Kako može da posluje XXX firma koja radi neki posao, uz to je priložila FALSIFIKOVANE dokumente o stručnim ispitima radnika, tih ljudi u firmi i nema i ako ih neko i traži, dužna poreza - blokrani određeni računi firme itd...
Kako??
I onda će taj isti koji to dopusti tražiti ostali da uplate porez
Zašto?
Očigledno prolazi ovo prvo

Ovakvih firmi ti mogu nabrojati sad ko iz topa 30 komada... :mrgreen:
Ili red ili nered, do tad, ćao.
DexterTZ

#3746 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

.
Last edited by DexterTZ on 14/08/2018 01:25, edited 2 times in total.
seoBIH

#3747 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Stvar je u tome sto nismo postavili prioritete, vec je najbitnije da ne platimo :)

Da se izaslo sa nekim cvrstim stavom, gdje se npr ZAHTJEVA da se KAZNE oni koji od 2009 godine NISU PROVODILI ZAKON, da se tzv. 'retroaktivno' placanje donira u fondove za lijecenje, a da se od 2019. krene sa placanjem uz kreiranje novog zakona. Onda bi imali podrsku kriticne mase. Ovako nemas podrsku ni u freelance krugovima, a ne ne pominjem prosjecnog gradjanina ove prcije zvane BIH.

Koji je prvi zahtjev danas? Da se povuce ovaj zahtjev za naplatu. Nema smisla, zasto nismo 2015te uputili zahtjev da se kreira obrazac po kojem mozemo "lagano" placati.

Da se razumijemo, ne volim ni ja sto moram platiti od 2015 godine, ali su prioriteti apsolutno pogresno postavljeni, kao i diskusija koja se vodi.
freelancerBIH

#3748 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:34, edited 1 time in total.
freelancerBIH

#3749 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:42, edited 1 time in total.
freelancerBIH

#3750 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:41, edited 2 times in total.
Post Reply