It_is_a_Leclerc wrote:Ja ne likujem da bilo šta propadne. Dapače. Ja sam, za razliku od mnogih ovdje, lišen te vaše olinjale šatro-patriotske navijačke retorike koja nikom i ništa ne znači. Stvari treba sagledati objektivno i odrediti se realno naspram njih. Ja ne znam šta se to još mora desiti da pojedinci ovdje shvate kakva je šarena laža sve ovo sa revizijom.
Revizija je bošnjačka verzija referenduma. Tim je i šokantnije da mnogi koji su ovdje ismijavali nasjedanje Srba na tu priču oko referenduma, sada pušu u jedra nečem što je očito brod od papira. Ne ulazeći uopšte u meritum priče jasno je da je cijelu priču lansirao lažni lider Bakir Izetbegović koji se poslije sakrio iza svih tih nevladinih organizacija (koje i ne mogu pokrenuti postupak pred MSP-om). Stoga bi bilo najpoštenije da se, u slučaju odbacivanja podneska zahtjeva za revizijom presude, Bakir Izetbegović zauvijek povuče iz bošnjačke politike.
Zaboravljate da je 2007. Sud imao more dokaza - od platnih listi do snimaka "Škorpiona" koji su pod direktnom komandom jugoslovenskog SDB-a, i opet je presudio da to nisu dovoljno konkluzivni dokazi da bi se presudilo da je Srbija saučesnik u genocidu. Visoki standardi dokazivosti genocida koji se provlače i kroz ICTY i kroz MSP odavno su poznati svakom ko, poput mene, tek nešto malo pažljivije prati postupke za ratne zločine na području Bivše Jugoslavije. Pa u presudi Karadžiću je dokazan tek actus reus djela genocida u 7 općina (što, je li, da je nadu u apelacionom postupku), a neki ovdje očekuju da će MSP revidirati svoju odluku i to nakon što je ICTY oslobodio odgovornosti Perišića, Šešelja i ostale.
Strašno.
Strasno je da jedan legalan cin revizije presude poistovjecujes sa nelagalnim referendumom.
Ni ja sam ne vjerujem u pozitivan ishod revizije - ali sam svjestan da se to moralo uraditi.
To jedino mozemo. Bitno je da smo ikako reagovali na sve samare koje primamo i da nece puno kostati. Bosnjaci ili probosanski orjentisani gradjani ce u najgorem slucaju izgubiti novac za postupak koji iskreno receno nije ogroman. Ako smo se navikli zivjeti sa presudom od prije 10 god - nece biti ni problem da se to isto potvrdi. Drugo i nemamo sta izgubiti, genocid se kao pravna cinjenica ne moze ponistiti a rata biti nece.
Zato - ne vidim razlog za toliku dramu oko ovoga.
Shvati da se mora nesto uraditi. Gore bi bilo da se nije uradilo i da psujemo sami sebe na buducim raspravama kako smo jajare, pi*de, kako nismo ni zasluzili bolje buduci da sve sutke primamo. Ajde bogati. Revizija je skroz legalan, skroz pravno legalan cin.
A vrijeme je pokazalo da pasivnost i indolentnost ne pomaze.
Kao primjer Harisa Silajdzica kojeg ovom prilikom ne promoviram jer jer demokratski izgubio i zavrsena prica. ALi podsjecam na nase kritike njemu gdje smo njega okrivljavali za Dodika. Da je Hare krivac za dodikovu politiku i da ostra retorika i principijelnost iz Sarajeva samo prouzrokuje krizu iz RS-a. Pa ode Hare i jel posta Dodik smireniji mozda?
Jeli zabrana bosanskog jezika, poistovjecivanje privice hapsenjem nasih generala, referendum, parada, postrojavanje, nepriznavanje institucija,... mozda bila reakcija na bosnjacko talasanje? Revizijom necemo puno postici, necemo revizijom ujediniti drzavu, poboljsati standard i grijanje u Zenici, necemo srpske nacionaliste motivisati na katarzu,... - ali za divno cudo i za divnu promjenu mozemo bar jednom da ne ispadnemo jajare koje i ne zasluzuju bolje. Eto - dajemo na znanje da idalje ne mirisemo srpsku politiku - pa ako imas neki bolji nacin a da je legalan - volio bih da cujem
A Bakir ili bilo ko drugi na vlasti - ne dolazi pucem, nasilnim prevratom, diktaturom,... vec demokratski. Moze pasti samo na izborima. A do izbora - sve sto je u njegovom mandatu a moze uraditi - ima da uradi. Pa i da zapocne ovu hebenu reviziju - jer istice rok bas sada i isto bi narod ocekivao da je bilo ko drugi na vlasti.
I za kraj - takodjer je strasno sto patriotizam tumacis kroz prizmu trenda, loseg karaktera ili psihologije. Patriotizam je alfa i omega, baza mentalnog sklopa,.. svakog evropljanina - posebno onih u razvijenim zemljama. Ljudi tako razmisljaju i samo slogom su postali uspjesni. Postoje jednostavno stvari koje su iznad stranackog prepucavanja i gdje su i desnica i ljevica u istom stroju. Vrijeme je da se bosanska ljevica opredjeli - ili pripada evropskoj civilizaciji i inspirise se evropskom tradicijom ljevice - ili ne.