Ma S. Arabija, sve ih zalim, sirotani.Haris.ba wrote:Ne čitaš dobro. Bilo bi fino da su Saudijci skroz otvorili granice. Da pomognu braći bez obzira na ideologiju. Ali, i da su ih širom otvorili, izbjeglice u Turskoj ne bi išle ka Saudiji. Išle bi u Evropu. Možda bi ih samo bilo manje u Turskoj. A i Izbjeglice iz Sirije u izboru Saudija ili Turska šta bi izabrale?tututuuuu wrote:I sta hoces reci, da je bitnije imati prazne satore da bi neko mogao jednom u godini obaviti svoju vjersku potrebu/duznost i odmoriti u klimom hladjenim satorima nego pomoci izbjeglicama? Znaci Bog gleda, je l, ides li ti na hadz gdje ce te docekati satori vecinom godine prazni s klimom da se odmoris koji dan, a izbjeglice ko sisa (i to koji su debelom vecinom upravo muslimani). Divno.
Ako cemo vec tako, imaju i EU zemlje svojih nezaposelnih, siromasnih pa sto trositi sredstva na ove umjesto da se taj novac iskoristi na zaposljavanje, doplatke, naknade itd. za EU drzavljane. A za razliku od tog, ovdje satori skoro citavu godinu prazni, tu u blizini. Al nek su oni spremni za hadz.
Nije istina da Saudija nije primila ništa izbjeglica. Samo to nije zvanično ko u ostalim zemljama zbog unutrašnje politike prema izbjeglicama. Pa se i ne zna koliko je Sirijaca u Saudiji. Imaju samo neke procjene.
A i Saudija ima svojih ogromnih unutrašnjih problema. Nije baš neko poređenje, al' da bi shvatio vrijeme u kojem se nalazi Saudija, to bi bilo ko što bi od Jugoslavije tražili da primi u državu 90 -ih milion Albanaca iz Albanije.
I čak i da su iskoristili te šatore za izbjeglice, i time praktično onemogućili dolazak hadžija iz čitavog svijeta, stvorili pritisak da se tako riješi problem, izbjeglice bi i dalje gledale da se dokopaju Evrope.
EU može tamburati šta hoće. Imaju opciju rješavati uzrok problema - rat u Siriji i Iraku (nit imaju mogućnosti, nit snage), čekati da se problem riješi sam od sebe (povlačiti neke populističke poteze samo da se preživi politički mandat), graditi zidove (historija uči da to kad tad pukne) te stvarati zatvoreni društveni sistem. Ovo zadnje bi bila najviša ironija. Jer bi radili slično ono što radi Izrael.
Sto bi EU ista rjesavala, pa da se krivi kako se petlja? U Siriji EU nista nije radila. Ja sam za zidove.