Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
John Cleese

#3726 Re: Ove pjesme su rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by John Cleese »

skupljac_zeljeza wrote:Jedna od upečatljivih kritika na račun režima Džonija Štulića je pjesma „Ko to tamo peva“, u kojoj se autor obraća tada već pokojnom Maršalu. Pored otvorenog ismijavanja Tita i njegovih poteza, pjesma se također cinično osvrće i na jugoslovenske malograđanštinu i kult ličnosti koji hara u društvu.
"Ko to tamo peva" je film Slobodana Sijana, a "Ko to tamo pjeva" je Dzonijeva pjesma :D
"Jedna od upečatljivih kritika na račun režima Džonija Štulića"... e tu sam se vec slatko nasmijao, hvala ti :D :lol:
No, dobro...
Nije da nas Dzoni nije bio sklon kritickom osvrtu na zivot i prikljucenija, a vala nije ni da se neko narocito trudio da ga u tome sprijeci.
"Uvijek ista prica", "Kurvini sinovi", "Andjeli", "Gomila nesklada", "Gluperde lutaju daleko", "3N"... da ne nabrajam dalje.
Sta zapravo pokazuje njegov opus vec samim svojim onovremenim postojanjem?
nosara

#3727 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Avetinho wrote:
Bodkin wrote:Od idola do prolupalog cetnika. Standardno :mrgreen:
Taman tako.
Bite/blow me...
John Cleese

#3728 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

skupljac_zeljeza wrote:
John Cleese wrote: Da, pjesma je bila tako perfidno zabranjena da mi, savremenici opisanih zbivanja, to nismo ni primijetili - (ne)djelo UDB, bez sumnje :D
Napravi razliku između koncerta i albuma sa jedne strane i radija i televizije sa druge. Inače to nije moj tekst nego analiza muzičke scene i simpatija prema onom sistemu, a preuzet sa...

Image
Evo, zamislio sam tu razliku... i sta cu sad? :D :lol:

Ozbiljno... kakvog smisla ima takva zabrana emitiranja (koje se nesto i ne sjecam, ali neka ti bude)?
Pa to je i pjesmu i album moglo samo uciniti popularnijim (ako je takvo sto uopce bilo moguce).
skupljac_zeljeza

#3729 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

John Cleese wrote: Evo, zamislio sam tu razliku... i sta cu sad? :D :lol:
Napravi nekoliko klikova i pročitaj ostatak teksta. :wink:
VIDEO/ 'TITO JE VAŠ'
Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji: Ni Maršal ni cenzura nisu im mogli ništa...

Nedjeljni magazin 26.09.15, 20:21h
Bratov brat

#3730 Re: Ove pjesme su rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Bratov brat »

skupljac_zeljeza wrote:Jedna od upečatljivih kritika na račun režima Džonija Štulića je pjesma „Ko to tamo peva“, u kojoj se autor obraća tada već pokojnom Maršalu. Pored otvorenog ismijavanja Tita i njegovih poteza, pjesma se također cinično osvrće i na jugoslovenske malograđanštinu i kult ličnosti koji hara u društvu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
John Cleese

#3731 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

skupljac_zeljeza wrote:
VIDEO/ 'TITO JE VAŠ'
Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji: Ni Maršal ni cenzura nisu im mogli ništa...

Jasta su :lol:
Naivno, do zla boga :D
skupljac_zeljeza

#3732 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

John Cleese wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
VIDEO/ 'TITO JE VAŠ'

Malo autora ponijelo. :mrgreen: Nisu samo oni sigurno nego da sve iznova ne nabrajamo šta jeste. :wink:
Cybernetic

#3733 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:27, edited 1 time in total.
maher

#3734 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by maher »

koliko se ja sjecam, dzonijeva poljska se mogla dosta cesto cuti na radio emisiji primus na drugom programu radio sarajeva, gdje su dzonijeve pjesme bile redovne ... drugi urednici su izbjegavali dzonija vjerovatno zbog psovki i neadekvatnog rjecnika vise nego zbog politike, a i tu je bilo dosta i samocenzure ... da ne bi ko upitao sta je ovo ...ne znam da je bilo koja pjesma bilo zvanicno zabranjena
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3735 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Cekamo sakupljaca da nam copy paste neki tekst u kojem dokazuje da nisi u pravu.
kazokazo

#3736 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

neki ovdje vjeruju u Tita kao u Zagora.
Covjek je bio sposoban politicar i od jedne zaostale poljuprivredne zemlje je napravio industrijsku. Staljinu je rekao ne i za to mu svaka cast.
ali budimo realni daleko je to bilo od blagostanja, i tada su ljudi isli u njemacku na arbajt. prosjecna plata je bila 300 - 400 maraka..
U zemlju je uveo jedan rigidni kult licnosti koji se i dan danas osjeti...
Da je umjesto toga poceo krajem sezdesetih da polako uvodi demokratiju i trzisnu ekonomiju do njegove smrti jugoslavija bi bila jedna jaka clanica Evropske unije, kasnije i NATO-a ... rata ne bi ni bilo...
skupljac_zeljeza

#3737 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:Cekamo sakupljaca da nam copy paste neki tekst u kojem dokazuje da nisi u pravu.
Pitaj Jasmina Durakovića koji ne krije jugonostalgiju kako se mogu na njegovom portalu pisati takve analize. Kako su muzičari smjeli kritikovati Tita i komunizam?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3738 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Cekamo sakupljaca da nam copy paste neki tekst u kojem dokazuje da nisi u pravu.
Pitaj Jasmina Durakovića koji ne krije jugonostalgiju kako se mogu na njegovom portalu pisati takve analize. Kako su muzičari smjeli kritikovati Tita i komunizam?
Ajde, mani me se te metode i radi svoj posao ;-)
skupljac_zeljeza

#3739 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Nisam ja kriv što ti ne godi uhu, ali eto....priča se da je tako bilo. :wink:
Hugo Chavez

#3740 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Hugo Chavez »

skupljac_zeljeza wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Nisam ja kriv što ti ne godi uhu, ali eto....priča se da je tako bilo. :wink:
Izvini sveznalico, imam samo jedno pitanje za tebe: Koliko ti je godina?
maher

#3741 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by maher »

vecina rok grupa je pjevala na radnim akcijama i na doceku stafete mladosti gdje se upravo velicao kult licnosti ... na dzonijevu poljsku nije se gledalo kao na nesto sto je protiv komunizma jer je u njoj na strani radnicke klase "dvaput se ne salju tenkovi na radnike", a u jugoslaviji ste mogli biti protiv rusa i istocnog bloka, o cemu pjesma i govori ... i ostale dzonijeve pjesme vise su govorile o nekim nepravilnostima u drustvu sto nije bilo nepozeljno jer je samokritika bila jedna od temeljnih stvari komunisticke etike i ponasanja ... ukazivati na nepravilnosti i kao sto to dzoni kaze "konstruktivna kritika postojeceg stanja" ..., naravno bilo je onih koji su to svakako tumacili, ali dzoni je bio toliko genijalan da i dan danas svaka pjesma je aktuelna i poslije toliko godina ...
lacrima

#3742 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by lacrima »

maher wrote:...samokritika bila jedna od temeljnih stvari komunisticke etike i ponasanja ...
:shock: :-) :-D
Leons

#3743 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

lacrima wrote:
maher wrote:...samokritika bila jedna od temeljnih stvari komunisticke etike i ponasanja ...
:lol:

Ahahhahaha
skupljac_zeljeza

#3744 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

maher wrote:... ukazivati na nepravilnosti i kao sto to dzoni kaze "konstruktivna kritika postojeceg stanja" ...,
Ili se udruživali...
Zajedljiva i ciničina kritika Saveza komunista Jugoslavije, za koju je od prvog dana objavljivanja bilo jasno da je „mafija“ zapravo metafora za „partiju“.
Iako je pjesma tada vladajuću partiju uporedila s mafijom i okitila je najgorim mogućim epitetima i karakteristikama, pjesma je bez problema bila objavljena i izvođena u bivšoj Jugoslaviji. Bora Đorđević, lider Riblje čorbe, kasnije je objasnio da je pjesma dobila odobrenje za objavljivanje tako što je članove državne komisije koji su bili poslani da odrede valjanost sadržaja pjesme, prije slušanja pjesme odveo u obližnju kafanu.

madner

#3745 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Johnny je stara komunjara.

Bora Corba nije.

Inace su smjesni ovi upisi ali Fatmir, kada se napise nesto jako prosto kao da je argument. :D
skupljac_zeljeza

#3746 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

madner wrote: Bora Corba nije.
Borisav je kod učiteljice u Čačku učio napamet drugačije pjesmice pa u Beogradu 1990. optužen za „vređanje radničke klase Jugoslavije“, ali to tamo nije imalo težinu kao u Bosni. Nešto mislim koliko bi Alija dobio godina zatvora da je napisao "Nož" umjesto ID. Vuk nije dobio ništa možda zato što je Miki Špiljku pisao govore. :wink:

Banksy

#3747 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

John Cleese wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
VIDEO/ 'TITO JE VAŠ'

čuj rušili ... :D
od vlasti kontrolirano i pažljivo dozirano subverzivno ponašanje nabrijane omladine ...
tekst niđe veze, tipični D E P O ...
Mohamad Sissoko

#3748 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Leons wrote:
lacrima wrote:
:lol:

Ahahhahaha
:lol: :lol: :lol:

ovo je jace od onog "mediji su u SFRJ bili slobodniji nego danas"
Banksy

#3749 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

ne slobodniji, ali pametniji, sigurno.

istina, internet nam nije bio dostupan ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3750 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Deponija bila i ostala povracaonica SDP-ovaca.

Zadnji clanak koji sam procitao i nakon kojeg sam odlucio da vise ne klikam na to smece je "Damir Hadzic, nakon uspjesnog mandata kao ministar postaje direktor Agrama"
Post Reply