FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
walk_M-A-N

#3726 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Kakav površan i glupav tekst. Novinar bi za početak trebao naučiti pravopis. Onda malo matematike, recimo kako se dobija ta čuvena okrugla milijarda.
I zatim malo logike. Dugovi su nastali na dva načina: davanjem prevelikih prava a onda kasnije uzimanjem utvrđenih prava. Ne znam šta je gore. Ali ko je to uradio? Pa stranački moćnici..
Isti koji su postavili i Fadila i njemu slične ublehaše koji nas k'o fol spašavaju. I usput i dalje povećavaju broj zaposlenih u javnoj službi.
Primjer: Vlada Kantona potpiše kolektivni sa Gras-om kojim vozačima pripada 1.600. Oni uzimaju 1.200 i tuže ostatak. To je mnogo više od normalne plate za to mjesto. I van pameti je od samog potpisivanja, ili bolje rečeno predstavlja uništenje firme. Da li je tadašnji premijer krivično gonjen i politički uništen? Haha evo ga premijer države, uzima kredit da pokrije sve što su on i slični upropastili.
I kada se saberu sve prevelike plate u javnim preduzećima i fondovima i preveliki broj zaposlenih, i uzmu u obzir sve stranke koje i dalje ubacuju svoje, haos je opšti ali neizbježan.
Last edited by walk_M-A-N on 02/05/2016 22:43, edited 2 times in total.
Better Man

#3727 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Better Man »

Problem je što je još za Brankovića i njegovog nasljednika Mujezinovića uposlenicima organa uprave nezakonito smanjena primanja, a vlada sebi nije smanjila, već još i povećala i naravno da će ih tužiti i sad nek im plaćaju. Novalić je potvrdio da od goreg ima gori. Lik je u sukobu interesa, jer zajedno sa ministrom Džindićem ima privatnu firmu gdje se kao osnivači javljaju njegova supruga i djeca i Samir Iskrić, direktor Ureda premijera.
vivaldi

#3728 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

mirza_15 wrote: onda cemo onima koji nam daju pare sve prodati pod uslovima koji oni budu diktirali.
sta cemo im prodat? kamo srece da bilo ko hoce ovdje kupit bilo sta
mirza_15

#3729 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mirza_15 »

vivaldi wrote:
mirza_15 wrote: onda cemo onima koji nam daju pare sve prodati pod uslovima koji oni budu diktirali.
sta cemo im prodat? kamo srece da bilo ko hoce ovdje kupit bilo sta
Prirodna bogatsva, elektroenergetski sektor, telekomunikacije...
vivaldi

#3730 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

koja prirodna bogastva? koji energetski sektor? termoeletrane pravljene prije 50 godina kojima je davno istekao radni vijek i koje moramo zatvoriti do 2018? telekomunikacije koje su odavno second hand roba?
mirza_15

#3731 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mirza_15 »

vivaldi wrote:koja prirodna bogastva? koji energetski sektor? termoeletrane pravljene prije 50 godina kojima je davno istekao radni vijek i koje moramo zatvoriti do 2018? telekomunikacije koje su odavno second hand roba?
Telekomunikacije ostvaruju prihode od oko milijardu KM. Dobit dva operatera je oko 170 miliona zajedno. Treci uvijek prikazuje dobit oko pozitivne nule. Da ne ulazimo u to zasto je to tako, recimo da bi se otpustanjem radnika i prebacivanjem poslova koji se mogu raditi vani ova dobit mogla znacajno povecati. Elektroenergetski sektor, sa potencijalom u vodnim tokovima je prica za sebe. Pitka voda ce u buducnosti biti jako bitan resurs. Ni sume nisu za odbaciti. Ima toga. Ne dolazi ovdje MMF zato sto nas voli.
vivaldi

#3732 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

prica o nasim prirodnim ljepotama "kakve svijet nije vidio" pocinje i zavrsava na nasim granicnim prelazima.

u svijetu ima bar jedno 50 nacionalnih parkova koji zauzimaju povrsinu vecu od cijele bih.

mmf posluje maltene u cijelom svijetu..nije humanitarna insitucija, ali nije ni sa nekim tajnim podmuklim planom da nam popiju svu vodu i ukradu struju.

a stose tice telekoma, vidio si koliko trenutno vrijedi po nedavna dva pokusaja prodaje telekoma u srbiji
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3733 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Truba »

vivaldi wrote:prica o nasim prirodnim ljepotama "kakve svijet nije vidio" pocinje i zavrsava na nasim granicnim prelazima.

u svijetu ima bar jedno 50 nacionalnih parkova koji zauzimaju povrsinu vecu od cijele bih.

mmf posluje maltene u cijelom svijetu..nije humanitarna insitucija, ali nije ni sa nekim tajnim podmuklim planom da nam popiju svu vodu i ukradu struju.

a stose tice telekoma, vidio si koliko trenutno vrijedi po nedavna dva pokusaja prodaje telekoma u srbiji
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: rušitelju tuđih snova :mrgreen:
zubi

#3734 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by zubi »

vivaldi wrote:prica o nasim prirodnim ljepotama "kakve svijet nije vidio" pocinje i zavrsava na nasim granicnim prelazima.

Jok. nije....
Drinski

#3735 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

mirza_15 wrote:Ti koji su na budzetu su pojedinci, a ne grupa. Tim profesorima, policajcima i ostalima je neko dao ta prava, a onda im ih oduzeo mimo zakona. Svi oni sada potrazuju po nekoliko hiljada KM. Koji pojedinac bi se sada odrekao nekoliko hiljada KM na koje mu je neko dao pravo? Bezobrazno je to prebaciti na svakog tog covjeka, a isti taj sto je pisao taj tekst bi sigurno uzeo te pare. Neko je ovo namjerno ovako projektovao. Namjerno je napravio glomaznu administraciju i dao im primanja koja drzava sa svim svojim nizim nivoima upravljanja ne moze podnjeti. Namjerno je napravljen dug, pa se zaduzujemo kako bi taj dug vratili, a onda cemo onima koji nam daju pare sve prodati pod uslovima koji oni budu diktirali. Fadil je samo jedan kotacic u tom motoru i dio tog sistema. Nista on niti rjesava, niti pokusava da rijesi.
Fadil kritikuje ljude jer hoce nesto na sto imaju pravo, a on nece da naplati milijardu maraka dugova od jarana.
Drinski

#3736 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:fin tekst ovog klinca..i dalje mislim da je fadil najbolji premijer do sada, ali u vucjoj jami se tesko izborit
Jest, ako je vjerovati zvanicnoj biografiji, bavio se nekom teorijom o menadzmentu (sad se ne mogu sjetiti imena teoreticara) na rjesavanju problema potiska kod motora u tenku T84. Moram priznati da takvu referencu nemaju niti univer.profesori.
Drinski

#3737 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:koja prirodna bogastva? koji energetski sektor? termoeletrane pravljene prije 50 godina kojima je davno istekao radni vijek i koje moramo zatvoriti do 2018? telekomunikacije koje su odavno second hand roba?
E bas taj. Onaj koji nije u sjajnom stanju al bi dobro dosao strancima pa da litar vode bude marku. Vjerovatno bi kazao napr.i da su indijci pomogli onom KHK u Lukavcu...

Nego tvoja spika me podsjeca na Mirascica?
KB9

#3738 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by KB9 »

vivaldi wrote:fin tekst ovog klinca..i dalje mislim da je fadil najbolji premijer do sada, ali u vucjoj jami se tesko izborit
:thumbup: :bih:
Haris.ba

#3739 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Haris.ba »

Mene naviše zanima šta će biti od "reformske" agende. Jedina opipljiva stvar donekle jeste novi zakon o radu - jer otvara put pregovaranju o kolektivnim ugovorima. Šta će biti sa tim - vidjećemo. A to se moglo uraditi i sa izmjenom dva člana u starom zakonu.

Do kraja ove godine, jedini glavni Fadilov zakon jeste privatizovati šta se može privatizovati.
Biće tu priča o novom zakonu pio-mio, a u stvari rješavati će se dvije teme. Promjena u računici penzije, te najvjerovarnije uvođenje drugoga stupnja penzionog sistema. Opet nešta što se moglo riješiti sa nekoliko članova.

Rješenje za tužbe državnih službenika (pravo) jeste samo jedno. Smanjiti plate za iznos tužbi. Ako će već biti isplaćeno milijarda za tužbe, onda jednostavno za toliko smanjiti plate. A, idu izbori - od toga ništa.

I meni je više prestalo biti smiješno slušati kako je Fadil neshvaćeni stručnjak, i da samo drugi ne shvaćaju njegove ideje.
Šta bi, eto Fadil dolazi iz privrede, bilo da u fimi se čeka 6 mjeseci i zadnji dan da se reaguje na pismo porezne uprave o plaćanju poreznog duga? Bi li iko zaposlio takvog direktora?
Drinski

#3740 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Ma ja, krivi ljud sto se pozivaju na prava iz zakona.
Haris.ba

#3741 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Haris.ba »

Nisu krivi. Samo, treba biti iskren. Nezakonito su državnim službenicima i namještenicima smanjenja primanja.
Ali, hajmo rješenje.

1. Tužilaštvo podiže optužnicu protiv premijera koji je potpisao nezakonito smanjenje.
2. Puste se sudovi da rade po zakonu (nažalost ovo se kod nas mora navesti)
3. Sindikat odluči, ili smanjenje broja radnika, ili smanjenje plata za iznos za koji se tužilo (ili miks). Jer, nema smisla uzimati bjelosvjetske kredite da bi se isplaćivala plata državnom aparatu.
4. Konačno se zakonski razdvoje budžetski korisnici koji su uprava, budžetski korisnici koji su privreda, i budžetski korisnici koji su javne usluge (ali svi ostaju na trezorskom poslovanju, osim preduzeća). Uprava se vrednuje prema pravilima uprave, privreda se vrednuje prema pravilima privrede, javne usluge prema pravilima javnih usluga.
5. Donese se zakon o dugu i garancijama koji će spriječiti zaduživanje FBiH za nadležnosti koje nisu nižih administrativnih jedinica, a da iste moraju da vraćaju te dugove.
Drinski

#3742 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Plate su ugovorena usluga. Ako hoces da manje platis struju onda manje trosis struje, ako hoces da manje platis radnu snagu onda im skrati i rad. Neko zeli da dobija isti rad za manje para. Onaj Arnold Svarceneger je kao kalifornijski guverner smanjio plate al i radnu sedmicu.
vivaldi

#3743 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

zubi wrote:

Jok. nije....
jel taj podli plan ukljucuje osiromaseni uranijum, ilegalne sjece sume, klizista, nedostatak kanalziacije, izljevanje fekalnih voda, platicne flase i kese u vodotokovima...?
Drinski wrote:E bas taj. Onaj koji nije u sjajnom stanju al bi dobro dosao strancima pa da litar vode bude marku. Vjerovatno bi kazao napr.i da su indijci pomogli onom KHK u Lukavcu...Nego tvoja spika me podsjeca na Mirascica?
ne znam na koga te podsjeca niti je vazno. svijet je nama donirao toliko milijardi da mi nemamo dovoljno hrastovine da im vratimo samo ono sto su nam donirali. mi nemamo nista sto svijetu treba jer da imamo svijet bi vec dosao po to, trust me.
Drinski wrote:Jest, ako je vjerovati zvanicnoj biografiji, bavio se nekom teorijom o menadzmentu (sad se ne mogu sjetiti imena teoreticara) na rjesavanju problema potiska kod motora u tenku T84. Moram priznati da takvu referencu nemaju niti univer.profesori.
to uopste ne mora biti nikakvo mjerilo. najbolji federalni premijer bi bio bakir, ali kad vec on nece...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3744 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

i sa fadiljom i brez fadilja prHnuli smo mi u fHenjer...
Haris.ba

#3745 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Haris.ba »

Drinski wrote:Plate su ugovorena usluga. Ako hoces da manje platis struju onda manje trosis struje, ako hoces da manje platis radnu snagu onda im skrati i rad. Neko zeli da dobija isti rad za manje para. Onaj Arnold Svarceneger je kao kalifornijski guverner smanjio plate al i radnu sedmicu.
Rad se ne može bukvalno uspoređivati ni sa jednom drugom uslugom. Ali, i takav je tržišna kategorija. I cijena rada je klizna (plata). I, ni danas za isti rad se ne dobija ista količina novca. Čak ni u BiH. Najbolji primjer i jeste javna uprava. Gdje u odnosu na tržište (privredu) određenja zanimanja imaju mnogo više naknade (prevedeno - pretplaćena su, ako uzmemo da je privreda reper sa svim svojim anomalijama - cijena rada nedostojna za podmirivanje prosječnih potreba).

Možemo ko Venecuela. Uvesti dva radna dana u sedmici. Nije problem. :D Nekima u javnoj upravi i to bi bilo previše.

Fazon je što javna uprava brani neodbranjivo. Nezakonito su im smanjenje plate. Zakonito tuže i dobijaju na sudovima. Ali, to ne znači da poslodavac ne smije smanjiti platu, ili ukinuti radno mjesto. Jer, greška je bila u proceduri. I mislim ne iz neznanja. Da bi se zadovoljio trenutni politički cilj, otvorila se mogućnost zarade iz budžeta. Naročito advokatima.

Nemam ja iluzija da će se nešta drastično promjeniti. Uprava će i dalje ostati pijavica ovog društva. Sve dok MMF daje pare. Fazon je šta kad prestane.
Čituckao sam knjigu o revolucijama u društvu, amerikanac je pisac, ne mogu da se sjetim imena, mogu potražiti ako koga zanima. I on tvrdi da se revolucije ne dešavaju na vrhuncu krize. Već nakon što kriza prođe. I to nakon nekog uglavnom benignog razloga (okidač). Da je uzrok revoluciji statičnost. Kada se uvidi da nakon krize nema vidljivog napretka. I to me podsjetilo na staru priču (prvi put sam je čuo kad je pripisivana Braci Kosovcu).
Veli Braco posilnom, šta narod kaže na naše mjere? Narod kuka šefe. Teško. Puno mu se uzima.
Dobro. Poslije nekog vremena, pita Braco ponovno posilno. Šta narod veli. Kakva je sitovacija?
Kaže posilni, sve je odlično šefe, narod je prestao kukati. Braco panično: popuščaj, požuri.
vivaldi

#3746 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

pici wrote:i sa fadiljom i brez fadilja prHnuli smo mi u fHenjer...
pa jesmo. od prvog dana od kada sam na forumu, skoro 10 godina, sam znao da cemo danas biti u kurcu ne zato sto sam bio vidovit vec zato sto znam da, ako u jesen planiras zetvu, onda si u proljece morao imati sjetvu. najmanja vremenska mjerna jedinica u ekonomiji je bar 1 decenija da bi se osjetio napredak cak i uz odlicnu ekonomsku politiku.

posto prije 10 godina nije bilo sjetve, znao sam da danas nece biti ni zetve.

kako sada stvari stoje nece je biti ni za narednih 10.
vodoinstalater

#3747 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vodoinstalater »

Haris.ba wrote:Post by Haris.ba » 03/05/2016 09:27

Mene naviše zanima šta će biti od "reformske" agende. Jedina opipljiva stvar donekle jeste novi zakon o radu - jer otvara put pregovaranju o kolektivnim ugovorima. Šta će biti sa tim - vidjećemo. A to se moglo uraditi i sa izmjenom dva člana u starom zakonu.

Do kraja ove godine, jedini glavni Fadilov zakon jeste privatizovati šta se može privatizovati.
Biće tu priča o novom zakonu pio-mio, a u stvari rješavati će se dvije teme. Promjena u računici penzije, te najvjerovarnije uvođenje drugoga stupnja penzionog sistema. Opet nešta što se moglo riješiti sa nekoliko članova.

Rješenje za tužbe državnih službenika (pravo) jeste samo jedno. Smanjiti plate za iznos tužbi. Ako će već biti isplaćeno milijarda za tužbe, onda jednostavno za toliko smanjiti plate. A, idu izbori - od toga ništa.

I meni je više prestalo biti smiješno slušati kako je Fadil neshvaćeni stručnjak, i da samo drugi ne shvaćaju njegove ideje.
Šta bi, eto Fadil dolazi iz privrede, bilo da u fimi se čeka 6 mjeseci i zadnji dan da se reaguje na pismo porezne uprave o plaćanju poreznog duga? Bi li iko zaposlio takvog direktora?
Da li se stvarno moglo u okviru postejecih zakona moglo to tako relativno lako rjesiti ? Pitam fakat...i ostale koji se u razumiju u pravnu regulativu.

Ova suluda situacija ali i pravno jasna, poznata mi je vec pa mislim 7-8 godina.

Sve je ovo normalno obzirom da niko od prijasnjih ministara i premijera uz svu (laznu) spremnost na reforme, nije proglasio raskid kolektivnih ugovora i usao u nove pregovore sa sindikatima. Neka strajkuje drzavna uprava i obrazovanje ali i javne kompanije sa granskim sindikatima. Pa da vidimo koliko se moze kome dati. Umjesto toga su gurali ovaj veliki problem pod krevet, pod tepih ga vise nije moguce zagurati.

Prica o ovim kolektivnim ugovorima bila je spomenuta u KS prije dvije godine meni se cini ali koliko se mogu sjetiti nista se nije promjenilo.
Drinski

#3748 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Haris.ba wrote:
Drinski wrote:Plate su ugovorena usluga. Ako hoces da manje platis struju onda manje trosis struje, ako hoces da manje platis radnu snagu onda im skrati i rad. Neko zeli da dobija isti rad za manje para. Onaj Arnold Svarceneger je kao kalifornijski guverner smanjio plate al i radnu sedmicu.
Rad se ne može bukvalno uspoređivati ni sa jednom drugom uslugom. Ali, i takav je tržišna kategorija. I cijena rada je klizna (plata). I, ni danas za isti rad se ne dobija ista količina novca. Čak ni u BiH. Najbolji primjer i jeste javna uprava. Gdje u odnosu na tržište (privredu) određenja zanimanja imaju mnogo više naknade (prevedeno - pretplaćena su, ako uzmemo da je privreda reper sa svim svojim anomalijama - cijena rada nedostojna za podmirivanje prosječnih potreba).

Možemo ko Venecuela. Uvesti dva radna dana u sedmici. Nije problem. :D Nekima u javnoj upravi i to bi bilo previše.

Fazon je što javna uprava brani neodbranjivo. Nezakonito su im smanjenje plate. Zakonito tuže i dobijaju na sudovima. Ali, to ne znači da poslodavac ne smije smanjiti platu, ili ukinuti radno mjesto. Jer, greška je bila u proceduri. I mislim ne iz neznanja. Da bi se zadovoljio trenutni politički cilj, otvorila se mogućnost zarade iz budžeta. Naročito advokatima.

Nemam ja iluzija da će se nešta drastično promjeniti. Uprava će i dalje ostati pijavica ovog društva. Sve dok MMF daje pare. Fazon je šta kad prestane.
Čituckao sam knjigu o revolucijama u društvu, amerikanac je pisac, ne mogu da se sjetim imena, mogu potražiti ako koga zanima. I on tvrdi da se revolucije ne dešavaju na vrhuncu krize. Već nakon što kriza prođe. I to nakon nekog uglavnom benignog razloga (okidač). Da je uzrok revoluciji statičnost. Kada se uvidi da nakon krize nema vidljivog napretka. I to me podsjetilo na staru priču (prvi put sam je čuo kad je pripisivana Braci Kosovcu).
Veli Braco posilnom, šta narod kaže na naše mjere? Narod kuka šefe. Teško. Puno mu se uzima.
Dobro. Poslije nekog vremena, pita Braco ponovno posilno. Šta narod veli. Kakva je sitovacija?
Kaže posilni, sve je odlično šefe, narod je prestao kukati. Braco panično: popuščaj, požuri.
Ma ta prica nema kome nije pripisivana.

Vele neki ameri da revolucije izbijaju kad je oportunitetni trosak mali. Ali ne vidim sto se to potencira, kad ta kriticna masa za revoluciju moze izaci i na izbore.
Drinski

#3749 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:
zubi wrote:

Jok. nije....
jel taj podli plan ukljucuje osiromaseni uranijum, ilegalne sjece sume, klizista, nedostatak kanalziacije, izljevanje fekalnih voda, platicne flase i kese u vodotokovima...?
Drinski wrote:E bas taj. Onaj koji nije u sjajnom stanju al bi dobro dosao strancima pa da litar vode bude marku. Vjerovatno bi kazao napr.i da su indijci pomogli onom KHK u Lukavcu...Nego tvoja spika me podsjeca na Mirascica?
ne znam na koga te podsjeca niti je vazno. svijet je nama donirao toliko milijardi da mi nemamo dovoljno hrastovine da im vratimo samo ono sto su nam donirali. mi nemamo nista sto svijetu treba jer da imamo svijet bi vec dosao po to, trust me.
Drinski wrote:Jest, ako je vjerovati zvanicnoj biografiji, bavio se nekom teorijom o menadzmentu (sad se ne mogu sjetiti imena teoreticara) na rjesavanju problema potiska kod motora u tenku T84. Moram priznati da takvu referencu nemaju niti univer.profesori.
to uopste ne mora biti nikakvo mjerilo. najbolji federalni premijer bi bio bakir, ali kad vec on nece...
Prvo, ako nije to mjerilo za sposobnost, onda treba biti za glupost.

Drugo, Mirascic je jedan poznati ekonomista.

Trece, humanit.pomoc nisu slali bankari ili industrijalci, a oni dolaze itekako tamo gdje mogu pokupiti kajmak. Naravno, to je razumljivo, ali nije nevidljivo.
vivaldi

#3750 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

premijer je politicka funkcija, a skole za premijera nema. kad pogledas koliko su jewsi placali oreskovica jasno je koliko on znanje ima, ali opet jos uvijek nista ni od njega.

ima isti problem ko i novalic - na najbitnijoj funkciji u drzavi je osoba koja je politicki slaba i koja nema ovlastenje ni kapacitet da sam donosi bilo kakvu odluku koju smatra ispravnom, bez odobrenja onih koji su ih tu postavili. Oreskoviceva muda drze karamarko i most, a fadil je u jos goroj situaciji jer mu treba amin baketa, pa onda covica, a za neke odluke mu treba deal i sa dodikom (poput recimo ovog mmf kredita). u svemu tome je bio problem sa df-om, kojeg je zamjenio fahro, pa fahrino hapsenje, pa je i bake imao vecih problema od novalica.

sto se tice mmf-a, mi smo jednostavno takvi - sa teorijama se radjamo, s njima zivimo i sa teorijama zavjere umiremo.
Post Reply