Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#3726 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote: Strucnjak, filozofirati koliko treba da se ratuje kad se uopste nije ratovalo je malo poglupo? Ili to ne shvatas? Da ponovimo? Oprema je ostala i zaista nema potreba da me ti "ucis" jer si vise nego pokazao svoje znanje. :lol:
:jbt:
Nagoogla li konacno sta je BK, jadjo :lol:
I, sta ti znaci ova nebuloza "filozofirati koliko treba da se ratuje kad se uopste nije ratovalo"?!
A sad kontrapitanje u tvom maloumnom stilu - u BiH se nije ratovalo?! :D
Ili se u Srebrenici nije ratovalo? Kako, a pucali RAs?! :D
CPT

#3727 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Strucnjak, filozofirati koliko treba da se ratuje kad se uopste nije ratovalo je malo poglupo? Ili to ne shvatas? Da ponovimo? Oprema je ostala i zaista nema potreba da me ti "ucis" jer si vise nego pokazao svoje znanje. :lol:
:jbt:
Nagoogla li konacno sta je BK, jadjo :lol:
I, sta ti znaci ova nebuloza "filozofirati koliko treba da se ratuje kad se uopste nije ratovalo"?!
A sad kontrapitanje u tvom maloumnom stilu - u BiH se nije ratovalo?! :D
Ili se u Srebrenici nije ratovalo? Kako, a pucali RAs?! :D
Filozofirati koliko bi vojniku "trebalo" je malo glupo ako se nije ratovalo. Kontas? I to nije samo moja procijena vec i procijena generala BiH (koji o tome zna vise od tebe). To je onaj dio u kojem pise da se "trebaO koristiti postojaci MTS. I naravno spisak je za citavu BiH pa je logicno da se misli na citavu BiH. Tebi ni PowerPoint ne moze pomoci.

U Srebrenici se po misljenju generala ARBiH nije izkoristen postojeci MTS (koji je Alija dobacio zbog lakse razmjena za Vogoscu). Ono malo sto je izkoristeno (opet citiram analizu) nije uradjeno na adekvatan nacin. Nakon gornjeg filozforati koliko neko nesto trebao je poglupo. Zar ne?

Da ne bude protumaceno pogresno protumaceno. Odgovornost za pad Srebrenice nosi prije svega MZ. Sve ostalo je ...
TheMule

#3728 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

CPT wrote:
Dozer wrote:
decembar2017 wrote: dozeru ne blamiraj se jos i na Srebrenici jer stigle su rakete u Srebrenicu .
Kad ba? Prije ili poslije izvlacenja komandnog kadra? :lol: :lol: :lol: :lol:
I ovo ti je laz btw... Laz koja se dolazi sa one strane Drine...

Image
CPT wrote:Jer ti je Google misterija:

Image

Da se lakse trampi....

U prvih nekoliko sati je par raketa cak i ispaljeno (neuspjesno).

Pa ovo je jadnije nego sto sam mislio, ispomoc u vidu 50-60 metaka po vojniku, par bombi po vodu, jedno PO sredstvo i motorola po ceti, i tri kutije cigara po borcu.... :( I uz to Unprofor sere svjesno ili nesvjesno po njima....

Ma bjezi, kakva prodaja. Ti ljudi su se odrzali 4 godine pod katastrofalnim uslovima, meni je cudo da su i toliko izdrzali
Guadalajara

#3729 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

Imamo na drugoj temi podatke o proizvodnji eksploziva i utrosku hemikalija i njihovih hemijskih kompozicija u kombinaciji sa amonijum nitratom u Tuzli(azotara Lukavac + zarobljeni eksploziv na aerodromu Dubrave) i Gorazdu(fabrika azotnih jedinjenja)...

I imamo onaj podatak o pokusaju kupovine nekih bitnih hemikalija u Hrvatskoj...

Image
TheMule

#3730 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

Guadalajara wrote:Imamo na drugoj temi podatke o proizvodnji eksploziva i utrosku hemikalija i njihovih hemijskih kompozicija u kombinaciji sa amonijum nitratom u Tuzli(azotara Lukavac + zarobljeni eksploziv na aerodromu Dubrave) i Gorazdu(fabrika azotnih jedinjenja)...

Image

Ja vjerujem da je, bar u prve dvije godine rata, bar u Sarajevu, 90% municije ili zarobljeno (npr. Konjic), ili napravljeno (po radionicama). Od obicnih metaka do tromblona i bombi i nisanskih sprava (4x) za karabine. Zato su mi ove price o svercu municijom glupe, jer nemozes ti za godinu nasvercovati kolko jedan korpus moze za dan potrositi.
Guadalajara

#3731 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

TheMule wrote: Ja vjerujem da je, bar u prve dvije godine rata, bar u Sarajevu, 90% municije ili zarobljeno (npr. Konjic), ili napravljeno (po radionicama). Od obicnih metaka do tromblona i bombi i nisanskih sprava (4x) za karabine. Zato su mi ove price o svercu municijom glupe, jer nemozes ti za godinu nasvercovati kolko jedan korpus moze za dan potrositi.
Kakav sverc...to je sitno...I to smo obradjivali na drugoj temi i to dosta opsirno i duboko...Utrosak materijala za municiju/naoruzanje i njihove podsklopove...90-95 % od ukupne maste MTS-a cini municija...U municiji neki procenat sadrzi celik i drugi barut/eksploziv...

Cak smo obradili i proizvodnju poluproizvoda i industrijske kapacitete tokom agresije u BiH...I zanimljivo je npr. kako Zeljezara u Zenici nije imala CCM kontinuiranu valjaonicu gredica...E ta valjaonicaje je npr. najbitnija za proizvodnju municije, ulaznih komada za kovanje granatnih kosuljica u velikim serijama...1000-2000-5000 komada dnevno...

Druga je stvar sto nije bilo samostalne prooizvodnje onih 20-30 % hemikalija za eksplozive i barute...
strucnjakdemagog

#3732 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Dozer wrote:
strucnjakdemagog wrote: Kad smo već kod praznih linija, da li je istina da je linija na Žuči ostala prazna 31.07.1993. Mislim na Kotu 850, pošto je Golo brdo već bilo palo. Takođe me zanima da li je i u kojoj mjeri bila prazna linija na Žuči u vrijeme dok se u gradu odvijala akcija Trebević?
Znam otprilike odgovore, ali samo želim da se na ovaj način pokušamo vratiti na temu.
Nije. Taj dan sam bio gore, na toj koti. Imas vise na temi o Zuci.

Bio si tačno na Koti 850? :shock: Vjerovatno se sjećaš, ali da te podsjetim, da je ta kota pala dan ranije, dakle 30.07.1993.

Ili misliš na 26.10.1993?

OK, pogledaću na temi o Žuči.
decembar2017

#3733 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
decembar2017 wrote: handrite se vi i druzite bez mene, anonimne miseve koji ne smiju da pisnu na komandanta koji je ukrao na milione a pravi specijalci o tome pricaju javno. kako se i kaze , vrana vrani oci ne vadi a puna usta morala kada se moze da svali na politicare :lol:
Pa, pickice, evo ja ti ponudio da me upoznas, da ti ne budem anoniman... Sta je sad? :D

A koliko je miliona Komandant pokrao, dovoljno govori cinjenica da se skuplja lova za njegovu odbranu. Bjezi ba, SDA bijednice... Prava pickica, k'o i svaki SDA jugend...
ponudi Draganu da ga sretnes pa da njemu kazes da ces da se poseres na lopove koji nisu metka ispalili ako si vec tako hrabar a nisi jer ga ni anoniman ne smijes da prozoves , za razliku od pravih specijalaca koji to rade javno , imenom i prezimenom. Ali neces jer vrana vrani oci ne vadi pickico :D
decembar2017

#3734 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

pirpa wrote:
strucnjakdemagog wrote:
Kad smo već kod praznih linija, da li je istina da je linija na Žuči ostala prazna 31.07.1993. Mislim na Kotu 850, pošto je Golo brdo već bilo palo. Takođe me zanima da li je i u kojoj mjeri bila prazna linija na Žuči u vrijeme dok se u gradu odvijala akcija Trebević?
Znam otprilike odgovore, ali samo želim da se na ovaj način pokušamo vratiti na temu.
Loša ti informacije, nije 31.07.. već, 26,10 ...a sad je li linija bila oslabljena u zoni druge viteške tokom operacije 'Trebević'...nisam bio gore pa ne znam :mrgreen:

@decembar , ne prođe ti jaro pokušaj da isprovociraš odgovore :lol:
jesi li vidio, niko da odgovori :D

a mislio sam i da pitam ako je bilo sve unaprijed dogovoreno zasto je cetnicima bila potrebna 5-a kolona u gradu, koji je to bio obavjestajni, vojni, polticki, ekonomski ili bilo kakav drugi razlog pa im je to trebalo a vec 1991 sve iscrtano na salaveti :wink:

ispada da ili da nije ni bilo 5-e kolone ( pa se postavlja pitanje ko pobi sve one ljude snajperima i granatama koje su padale gdje ih cetnici nisu mogli da vide ) ili da je DB srbije bila takvi amateri i kreteni da su to organizovali vodili bez ikakavog validnog razloga :?
decembar2017

#3735 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

I sve cekam da se javi neko ko barem poznaje ekonomiju pa postavi par pitanja u vezi ovih gluposti da su cetnici namjerno produzivali rat da bi mogli da pljackaju arapske pare u talu sa "nasima". I niko da primjeti da su produzivanjem rata produzivali i sankcije i koliki je trosak samo jednog mjeseca za drzavu gdje citava ekonomija stoji zbog tih sankcija ? A po dozeru i kompaniji produzili rat jos 2,5 godine tj i sankcije. Koliko samo to kosta ?

Koliko kosta sve ono sto su izgubili produzivanjem rata ? Ne samo u i oko Sarajeva ( a sto su izgubili ne zbog nasih hrabrih eroja vec zbog dobre volje Slobe ) vec i Krajina ( od B.Petrovca pa do KLjuca, od S.Mosta pa do Glamoca), D.Vakuf, Jajce, Brcko,pa gdje su Hrvatska , C.Gora , Kosovo.

I koliko se to moglo da opljacka od para u talu sa nasima da im se isplati ? 100 miliona ? Milijarda ? 10 milijardi ? 100 milijardi ?

Da je 100 milijardi a nije ni blizu toga poslato a ni pokradeno , koliko samo kosta Grbavica, ne samo ekonomski vec politicki, vojno, psiholoski, koliko bi samo vrijedila da dodik moze danas da predje Miljacku i kaze " Ovo je moje " :-) a gdje je sve ostalo nabrojano !!!!

Ljudi , ovdje se lupaju takve gluposti i svi sute i gutaju moralne parole vrana koje ne kopaju oci drugim vranama.
Last edited by decembar2017 on 28/08/2019 08:20, edited 1 time in total.
CPT

#3736 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

TheMule wrote:
Guadalajara wrote:Imamo na drugoj temi podatke o proizvodnji eksploziva i utrosku hemikalija i njihovih hemijskih kompozicija u kombinaciji sa amonijum nitratom u Tuzli(azotara Lukavac + zarobljeni eksploziv na aerodromu Dubrave) i Gorazdu(fabrika azotnih jedinjenja)...

Image

Ja vjerujem da je, bar u prve dvije godine rata, bar u Sarajevu, 90% municije ili zarobljeno (npr. Konjic), ili napravljeno (po radionicama). Od obicnih metaka do tromblona i bombi i nisanskih sprava (4x) za karabine. Zato su mi ove price o svercu municijom glupe, jer nemozes ti za godinu nasvercovati kolko jedan korpus moze za dan potrositi.
Od pocetka (kraja '91) se masovno svercovalo. Ako te tema zanima, postoji knjiga tj. trilogija gdje je sve detaljno dokumentovano. Nakon sto se BiH i HR uvalilo sve stare JNA zalihe dovlacilo iz raznih drzava. Svercovalo se brodovima, avionima, itd, itd. Za ilustraciju, samo jedan od avio transporta za BiH je bio tezak 130tona.
decembar2017

#3737 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

CPT wrote:
TheMule wrote:

Image

Od pocetka (kraja '91) se masovno svercovalo. Ako te tema zanima, postoji knjiga tj. trilogija gdje je sve detaljno dokumentovano. Nakon sto se BiH i HRuvalilo sve stare JNA zalihe dovlacilo iz raznih drzava. Svercalo se brodovima, avionima, itd, itd. Za ilustraciju, samo jedan od avio transporta za BiH je bio tezak 130tona.
niko ne negira da se svercalo, ali se pokusava da to iskoristi kao neki " dokaz " da je sve bilo dogovoreno jer je dozer vidio municiju iz PPU :lol:
decembar2017

#3738 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

TheMule wrote:

Pa ovo je jadnije nego sto sam mislio, ispomoc u vidu 50-60 metaka po vojniku, par bombi po vodu, jedno PO sredstvo i motorola po ceti, i tri kutije cigara po borcu.... :( I uz to Unprofor sere svjesno ili nesvjesno po njima....

Ma bjezi, kakva prodaja. Ti ljudi su se odrzali 4 godine pod katastrofalnim uslovima, meni je cudo da su i toliko izdrzali

jeste jadno ali na tom spisku ima vise MTS nego sto su dozer i kompanija preuzeli od srba u pretisu aprila 1992. ako je ovaj spisak dokaz da je sve bilo dogovoreno, kao sto to neki zele da predstave jer je ko fol bilo malo i jadno, sta bi onda trebali reci i o dozerovom "podvigu " ?
decembar2017

#3739 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

drugtito2011 wrote:
exliberal-ex wrote:Ja samo cekam da uleti moderacija ko UN I posamara sve.

Nego jedno pitanje za ove sto govore da nije postojao neki dogovor...ko se sjeca dana kad je Caco uklonjen kao komadant.
Taj dan linije na zuci nije branilo ni 30 % ljudstva...linije skoro pa prazne bile I to su srbi znali, mogli su probit I izac iznad Buca potoka za sat vremena….ni metak nije ispaljen taj dan, kako to ?
3 dana metak nije ispaljen. Ni onaj majmun sa jevrejskog nije pucao. U Velikom parku na dzenazi bilo stotine vojnika, i niko nije zapucao na njih.
dobro onda, sta hoce da se kaze, da su cetnici mogli ali nisu iz svoje dobre volje da napadnu i okupiraju Sarajevo a nama se prodaje prica da su ga hrabri eroji odbranili ? ili su te price o erojstvu i odbrani samo za birtije i komisije za boracke penzije i naprditi na forumu hiljade postova kako su odbranilo Sarajevo a kada su linije bile prazne ....cetnici ni da zapucaju jer je tako bilo dogovoreno ?

Kako god meni je svejedno, samo ne moze i jedno i drugo jer koliko god da sam pokusao da skrenem paznju na sta vodi ova prica o dogovoru ne ide.
Dozer

#3740 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote: Filozofirati koliko bi vojniku "trebalo" je malo glupo ako se nije ratovalo. Kontas? I to nije samo moja procijena vec i procijena generala BiH (koji o tome zna vise od tebe). To je onaj dio u kojem pise da se "trebaO koristiti postojaci MTS. I naravno spisak je za citavu BiH pa je logicno da se misli na citavu BiH. Tebi ni PowerPoint ne moze pomoci.

U Srebrenici se po misljenju generala ARBiH nije izkoristen postojeci MTS (koji je Alija dobacio zbog lakse razmjena za Vogoscu). Ono malo sto je izkoristeno (opet citiram analizu) nije uradjeno na adekvatan nacin. Nakon gornjeg filozforati koliko neko nesto trebao je poglupo. Zar ne?

Da ne bude protumaceno pogresno protumaceno. Odgovornost za pad Srebrenice nosi prije svega MZ. Sve ostalo je ...
Jel' to onaj general koji, kao ni ja, a ni ti, nije bio tamo u to vrijeme? :D
Dakle, lazes jadjo, lazes :D
I nisam te pitao kolko bi vojniku trebalo, nego koliko vojniku traje BK u aktivnoj borbi :lol: :lol: :lol:
Jesi konacno uspio saznati sta je BK? :lol: :lol: :lol:

Ali, posto ti nista od ovoga niti kontas, niti znas, da se prebacimo na tvoju nepismenost malo... Ne pise se, a ni ne kaze "izkoristen", nego "iskoristen".
Nije "procijena", nego "procjena" :D
A sad je onaj spisak za cijelu BiH, a ne samo za Srebrenicu? Da se ti nisi malo pogubio? :D
Dozer

#3741 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

strucnjakdemagog wrote: Bio si tačno na Koti 850? :shock: Vjerovatno se sjećaš, ali da te podsjetim, da je ta kota pala dan ranije, dakle 30.07.1993.

Nisam bio u oktobru tamo, samo u julu. E sad...bio sam onaj dan kada je poginulo 16 nasih radi tenka zaglavljenog u rovu... To je, cini mi se, bio 27.07.'93., dan kada je Mladic vristao na svoje da su ispalili 10 vagona granata na Zuc, a nisu ga zauzeli.
27. i 28. kota 850 nije pala sigurno, iza toga zaista ne znam jer su nas gore smijenili iz neke armijske jedinice u noci 28.07. Usput, i tog 27.07., kada smo mi dosli, a to je bilo u po bijela dana oko 2-3 poslijepodne, kota 850 je bila prazna. Bukvalno niko nas nije bio gore. A nas je doslo ukupno 6 (PO tim s pratnjom). Tek iza ponoci je doslo 10-ak ljudi iz armije, koji su nas smijenili tu.
Dozer

#3742 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

decembar2017 wrote: ponudi Draganu da ga sretnes pa da njemu kazes da ces da se poseres na lopove koji nisu metka ispalili ako si vec tako hrabar a nisi jer ga ni anoniman ne smijes da prozoves , za razliku od pravih specijalaca koji to rade javno , imenom i prezimenom. Ali neces jer vrana vrani oci ne vadi pickico :D
:lol: :lol: :lol:
Vidjam ga svake hefte, picic. A ne znam za sta da ga optuzim, za koje tacno miliJone, od cega, kada? Deder mi reci, pa da ga priupitam :D
I deder kakav link na te "prave specijalce koji ga prozivaju imenom i prezimenom za to" :D
Nego, picic, haj' na fuka ba. Nije se valjda supak toliko stisn'o? :D

P.S. Jesi to upalio oba browsera i oba VPN-a, da "vas" bude vise? :D
Samo se mojne zajebat k'o jucer, pa da fulis s kojeg nicka tipkas :D
julisiz es grant

#3743 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

Hajde na ovaj dan da se prisjetimo jednog od hiljada razloga zašto je Sarajevo pokušavalo biti deblokirano, koliko god to uzaludan posao bio:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-dana ... /190828018

Tužilaštvo BiH se još uvijek ne oglašava po pitanju najodgovornijeg aktivnog oficira SRK u vrijeme ovog masakra, pukovnika Čede Sladoja.
klixoris

#3744 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

Dozer wrote: Jesi konacno uspio saznati sta je BK? :lol: :lol: :lol:

Daj ba reci mu vise, sevap ti je :mrgreen:
Dozer

#3745 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ni u ludilu :D
CPT

#3746 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Filozofirati koliko bi vojniku "trebalo" je malo glupo ako se nije ratovalo. Kontas? I to nije samo moja procijena vec i procijena generala BiH (koji o tome zna vise od tebe). To je onaj dio u kojem pise da se "trebaO koristiti postojaci MTS. I naravno spisak je za citavu BiH pa je logicno da se misli na citavu BiH. Tebi ni PowerPoint ne moze pomoci.

I nisam te pitao kolko bi vojniku trebalo, nego koliko vojniku traje BK u aktivnoj borbi :lol: :lol: :lol:

Ali, posto ti nista od ovoga niti kontas, niti znas, da se prebacimo na tvoju nepismenost malo... Ne pise se, a ni ne kaze "izkoristen", nego "iskoristen".
A sad je onaj spisak za cijelu BiH, a ne samo za Srebrenicu? Da se ti nisi malo pogubio? :D
To je onaj general koji je bar teoretski mogao znati i naredjivati. Za razliku od tebe. Po poznatom je znao sta se desava na terenu jer je zbog toga i trazili da Naser dodje tj. ode iz Srebrenice. Naser je vise od pola godine odbijao da ode iz Srebrenice (sto se nekako ne uklapa u pricu u razmjeni ali ok).

U transkriptu komunikacija izmedju Nasera i komande u Srebrenici (u koju si ti upucen jer je javna jel tako?) mozes procitati da nije falilo opreme vec da je odluka da se koristi prekasno. Ako smo smo pedantni onda je savjet Nasera Orica bio pogresan. Al ti to sve znas, jel tako?

Btw, kako mogu lagati ako nisam bio prisutan? Po onom tvom starom pravilo da se ne moze lagati ako nisi prisutan?! :lol:

Na pocetku dokumenta pise na koju lokaciju i vremenski period. Ti pismen kao sto jesi to sigurno procitao...
CPT

#3747 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
decembar2017 wrote: ponudi Draganu da ga sretnes pa da njemu kazes da ces da se poseres na lopove koji nisu metka ispalili ako si vec tako hrabar a nisi jer ga ni anoniman ne smijes da prozoves , za razliku od pravih specijalaca koji to rade javno , imenom i prezimenom. Ali neces jer vrana vrani oci ne vadi pickico :D
Vidjam ga svake hefte, picic. A ne znam za sta da ga optuzim, za koje tacno miliJone, od cega, kada? Deder mi reci, pa da ga priupitam :D
I deder kakav link na te "prave specijalce koji ga prozivaju imenom i prezimenom za to" :D
Nego, picic, haj' na fuka ba. Nije se valjda supak toliko stisn'o? :D

P.S. Jesi to upalio oba browsera i oba VPN-a, da "vas" bude vise? :D
Samo se mojne zajebat k'o jucer, pa da fulis s kojeg nicka tipkas :D
jer ti je Google misterija:
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/26 ... borio.html

onako malo ofrlje:
vikendica=750.000KM
kafic=bar toliko
stan=vise od toga...

al ok, hoce to sa drzavnom platom...
Dozer

#3748 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote: To je onaj general koji je bar teoretski mogao znati i naredjivati. Za razliku od tebe. Po poznatom je znao sta se desava na terenu jer je zbog toga i trazili da Naser dodje tj. ode iz Srebrenice. Naser je vise od pola godine odbijao da ode iz Srebrenice (sto se nekako ne uklapa u pricu u razmjeni ali ok).

U transkriptu komunikacija izmedju Nasera i komande u Srebrenici (u koju si ti upucen jer je javna jel tako?) mozes procitati da nije falilo opreme vec da je odluka da se koristi prekasno. Ako smo smo pedantni onda je savjet Nasera Orica bio pogresan. Al ti to sve znas, jel tako?

Btw, kako mogu lagati ako nisam bio prisutan? Po onom tvom starom pravilo da se ne moze lagati ako nisi prisutan?! :lol:

Na pocetku dokumenta pise na koju lokaciju i vremenski period. Ti pismen kao sto jesi to sigurno procitao...
General koji metka opalio nije u ratu i nije bio ni na jednoj liniji, ukljucujuci i srebrenicku...? Zna vise od nekoga ko je obisao pola BH ratista? Ozbiljno...? Cudna neka ta tvoja logika...

A sta mislis - ZASTO je Naser odbijao da ode? Onako..? Mrsko mu bilo ici? Ili je njusio da nesto ne stima?

A kako mozes lagati - pa jednostavno tako sto uporno citiras nekoga ko takodjer nije bio prisutan, genije :lol: :lol: :lol:

Nego, sta bi s onim BK...jesu borci imali dovoljno BK za bar 10 dana odbrane? :D
madner

#3749 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Dozer wrote:

Inace to je procjena generala koji se vadi za Srebrenicu, pa je naravno maksimalno objektivna. :D

Mada je teorija maksimalno suplja, dopremanja oruzja je odluka nizeg nivoa komandovanja. Ispade da su bila dva lansera to bi bio dokaz da je 28. divizija trebala pokrenuti ofanzivu.

Nego sta rece, sa koliko vojnika je VRS napala Srebrenicu?
strucnjakdemagog

#3750 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Dozer wrote:
strucnjakdemagog wrote: Bio si tačno na Koti 850? :shock: Vjerovatno se sjećaš, ali da te podsjetim, da je ta kota pala dan ranije, dakle 30.07.1993.

Nisam bio u oktobru tamo, samo u julu. E sad...bio sam onaj dan kada je poginulo 16 nasih radi tenka zaglavljenog u rovu... To je, cini mi se, bio 27.07.'93., dan kada je Mladic vristao na svoje da su ispalili 10 vagona granata na Zuc, a nisu ga zauzeli.
27. i 28. kota 850 nije pala sigurno, iza toga zaista ne znam jer su nas gore smijenili iz neke armijske jedinice u noci 28.07. Usput, i tog 27.07., kada smo mi dosli, a to je bilo u po bijela dana oko 2-3 poslijepodne, kota 850 je bila prazna. Bukvalno niko nas nije bio gore. A nas je doslo ukupno 6 (PO tim s pratnjom). Tek iza ponoci je doslo 10-ak ljudi iz armije, koji su nas smijenili tu.
27.07. je pala Kota 830, a Kota 850 30.07. oko 11h ujutru. VRS se dan kasnije povukla i mislim da taj dan od Kote 830 do Orlića nije bilo nijednog vojnika. Zato sam i pitao da li je cijela linija bila prazna 31.07.1993. Sve su prilike da jest.
Post Reply