Chagalj wrote:sta ti mislis da nisam prostudirao i vase i nase argumentativne fazone, i objasnjenja, itekako jesam, kako bi se znao nositi sa ateistima, da me nebi hvatali u zamke.
haj dobro ako tako kazes
Chagalj wrote:sta ti mislis da nisam prostudirao i vase i nase argumentativne fazone, i objasnjenja, itekako jesam, kako bi se znao nositi sa ateistima, da me nebi hvatali u zamke.
Ono je prostudiralo,NIN wrote:Chagalj wrote:sta ti mislis da nisam prostudirao i vase i nase argumentativne fazone, i objasnjenja, itekako jesam, kako bi se znao nositi sa ateistima, da me nebi hvatali u zamke.![]()
haj dobro ako tako kazes
haraĆu, zašto je tebi potrebna religija?harač wrote:ne dirajte mi evolvera!
Zapravo, misljenja sam da je balans izmedju ove dve varijante najbolja opcija. Najbolje bi bilo da svako moze promisljati ajete za sebe, ali budimo realni, treba poznavati arapski i tefsir da bi se moglo to raditi na malo ozbiljnijem nivou. A jedno 90% vernika nema takvo znanje. Zato se moramo i na ulemu oslanjati u odredjenoj meri.sustina dileme je da li ti treba posrednik do allaha (ulema, koja ce ti govoriti kako da tumacis boziju rijec) ili ti posrednik ne treba (u slucaju da poslusas ajet koji ti naredjuje da razmisljas).
Ulema?prenosnik wrote:kako se u islamu zove uzimanje posrednika do allaha?
To nije uzimanje posrednika. Uzimanje posrednika bi bilo da dovis nekome mimo Allaha za nesto, da trazis od nekog mimo Allaha, da se molis nekome mimo Allaha. U globalu, to je delo kufra, ali nije nuzno onaj ko ga cini kjafir.prenosnik wrote:kako se u islamu zove uzimanje posrednika do allaha?
e, moj peskirko...Towelie wrote:To nije uzimanje posrednika. Uzimanje posrednika bi bilo da dovis nekome mimo Allaha za nesto, da trazis od nekog mimo Allaha, da se molis nekome mimo Allaha. U globalu, to je delo kufra, ali nije nuzno onaj ko ga cini kjafir.prenosnik wrote:kako se u islamu zove uzimanje posrednika do allaha?
Ali kada ti uzimas misljenja uleme o nekakvom pitanju, nema govora o posrednistvu jer ne ocekujes da ti taj covek nesto pomogne ili da te zastiti, vec uzimas njegov stav za koji smatras da je kvalitetan i kontempliranja o Islamu.
Chagalj wrote:
ovo je sramotno sta si sad uradio, jeli ovako ateisti pokusavaju osporiti Kuranska naucna cuda, ako vam je ovo najjace, onda i nije cudo sto ste nevjernici i nemozete da pohvatati i postavite sve puzle na svoja mjesta
znaci sporedis 8 sedmica to jeste 56 dana embrija sa embriom od 26-27 dana, ovo je za nepovjerovati
kao prvo, embrio nakon 41-42 dana poprima oblik covjeka a prije toga nemoze se znati jeli embrio covjeci ili zivotinjski
cak nam je poslanik to javio prije 1400 godina
Prophet Mohammad (peace and blessings be upon him) mentioned thedevelopmental events of embryo after the 42nd day and their timing in the following hadith which was narrated by Hudhaifah Ibn Usiad El-GhifariWhen 42 nights have passed over the nutfah ( a drop of mingled fluid ), God sends an angel to it, who shapes it (into human form) and makes its hearing, sight, skin, muscles and bones. Then he says, O Lord, is it male or female? and your Lord decides what He wishes and the angel records it . Then the angel goes out with this document of klix of this nutfah in his hand and does not add to the received orders or subtract from them ? (Sahih Muslim : Book of klix , in Arabic called Kitab Al-Qadar).
This hadith determines the importance of the 42nd day , as embryological studies have shown that prior to the 42nd day, it is difficult to distinguish the human embryo’s appearance from the appearance of embryos of many other species such as the chicken, fish, or rabbit and that acquiring the human appearance occurs exactly after the 42nd day in the intrauterine prenatal development.
The 7th week of development (after the 42nd day) marks a time of several eventful changes in the external and internal features of the embryo :
With the beginning of the 7th week ( about the time of the 42nd day ) , an osteocartilaginous skeleton is formed in the embryo. The trunk of the embryo becomes straight and the embryo now has a relatively large and rounded head .The eyes move to the front of the face in their specific position and the face acquires a human shape, i.e. it has been formed . The internal and external parts of the ear are formed after the 42nd day in a shape similar to that of the human, and the nose is also recognizably human. Limb buds which made their appearance towards the end of the 4th week are now (after the 42nd day) longer and show clearly defined fingers and toes which were not present before. The prominent tail bud has regressed, leaving a rudiment that is barely conspicuous.
znaci nakon 42 dana tek em brio poprima oblik covjeka
Ok, razmislimo zajedno. Sta bi se desilo ako bi ljudi sa povrsnim znanjem sami tumacili Islam za sebe? Ne moras da nagadjas, na takvoj ideologiji je i nastao ISIS.prenosnik wrote:e, moj peskirko...Towelie wrote:To nije uzimanje posrednika. Uzimanje posrednika bi bilo da dovis nekome mimo Allaha za nesto, da trazis od nekog mimo Allaha, da se molis nekome mimo Allaha. U globalu, to je delo kufra, ali nije nuzno onaj ko ga cini kjafir.prenosnik wrote:kako se u islamu zove uzimanje posrednika do allaha?
Ali kada ti uzimas misljenja uleme o nekakvom pitanju, nema govora o posrednistvu jer ne ocekujes da ti taj covek nesto pomogne ili da te zastiti, vec uzimas njegov stav za koji smatras da je kvalitetan i kontempliranja o Islamu.
nisu oni skupina individualaca-mudztehida, nego ovaca serijske proizvodnje koja slijepo slijedi svoju ulemu.Towelie wrote:
Ok, razmislimo zajedno. Sta bi se desilo ako bi ljudi sa povrsnim znanjem sami tumacili Islam za sebe? Ne moras da nagadjas, na takvoj ideologiji je i nastao ISIS.
A koliko procenata muslimana je zapravo sposobno i serijatski potkovano da budu mudztehidi? Sta da rade oni koji nisu to sposobni? Ovo je realan problem i zanima me sta ti misis o ovome.prenosnik wrote:nisu oni skupina individualaca-mudztehida, nego ovaca serijske proizvodnje koja slijepo slijedi svoju ulemu.Towelie wrote:
Ok, razmislimo zajedno. Sta bi se desilo ako bi ljudi sa povrsnim znanjem sami tumacili Islam za sebe? Ne moras da nagadjas, na takvoj ideologiji je i nastao ISIS.
pa i da su svi mudztehidi, sposobni i serijatski potkovani, opet bi se razisli u misljenjima, cak utoliko vise. sta ti to govori?Towelie wrote:
A koliko procenata muslimana je zapravo sposobno i serijatski potkovano da budu mudztehidi? Sta da rade oni koji nisu to sposobni? Ovo je realan problem i zanima me sta ti misis o ovome.
A šta je onda Crna ruka?prenosnik wrote:melek gavrilo je princip, a ulema jedna od manfestacija tog principa![]()
ma, zna peskirko odgovor
princip iza principa, ovaj drugi je produzena ruka ruke...znas ono, tri noge skrivene iza jedne isto skrivene koja je princip...mislim, gdje su ruke, tu su i nogefatamorgana wrote:A šta je onda Crna ruka?prenosnik wrote:melek gavrilo je princip, a ulema jedna od manfestacija tog principa![]()
ma, zna peskirko odgovor
Govori mi da ne vlada jednoumlje u umetu, vec da se ova religija promislja kroz vekove. Bas onako kako treba da bude. Uostalom, cak su i ashabi imali razlicita misljenja oko nekih pitanja. Pa tabini, pa utemeljivaci mezheba...prenosnik wrote:pa i da su svi mudztehidi, sposobni i serijatski potkovani, opet bi se razisli u misljenjima, cak utoliko vise. sta ti to govori?Towelie wrote:
A koliko procenata muslimana je zapravo sposobno i serijatski potkovano da budu mudztehidi? Sta da rade oni koji nisu to sposobni? Ovo je realan problem i zanima me sta ti misis o ovome.
to ima smisla, ali je nauceno. svaka percipirana cinjenica je takva, ima dvije strane. nekome si pristojan i fin, a nekom sutljivi mulac. pitam te zivotno, sta ti to govori?Towelie wrote:
Govori mi da ne vlada jednoumlje u umetu, vec da se ova religija promislja kroz vekove. Bas onako kako treba da bude. Uostalom, cak su i ashabi imali razlicita misljenja oko nekih pitanja. Pa tabini, pa utemeljivaci mezheba...
Jedna je stvar kad se uceni razidju jer je njihovo razilazenje plod idztihada zasnovanog na serijatskom znanju, a sasvim druga kad moderni beduini uzmu da sami sebi donose fetve sledeci strasti i bez adekvatnog znanja.
Pa što ne kažeš odma' da je tronožac u pitanju, šteta što nije bilo nagradno pitanje ....prenosnik wrote:princip iza principa, ovaj drugi je produzena ruka ruke...znas ono, tri noge skrivene iza jedne isto skrivene koja je princip...mislim, gdje su ruke, tu su i nogefatamorgana wrote:A šta je onda Crna ruka?prenosnik wrote:melek gavrilo je princip, a ulema jedna od manfestacija tog principa![]()
ma, zna peskirko odgovor
Kako kaze narodna, 100 ljudi, 100 cudi.to ima smisla, ali je nauceno. svaka percipirana cinjenica je takva, ima dvije strane. nekome si pristojan i fin, a nekom sutljivi mulac. pitam te zivotno, sta ti to govori
Nece zaista. Svako se trudi sebe opravdati i ima subjektivnu sliku o sebi. Student misli da je najpametniji u razredu, ali ga test inteligencije smesti u prosecno pametne. Prvo je subjektivno, drugo je (relativno) objektivno. Postavlja se pitanje ko objektivno tumaci Islam, a ko je religijski beduin? Na ovo pitanje postoji puno odgovora, zavisnood perspektive. Ono cemu se moramo vracati u datim situacijama jeste Kur'an i sunet, te prve generacije za koje je potvrdjeno od Poslanika da znaju da tumace Kur'an (Ibn Abbas, Ibn Mesud, te potonji klasici Ibn Kesir, Zamahseri, Gazali..) Nije beduin svako ko ne misli kao ja, ali postoji grupacija ljudi koje smatram modernim beduinima. Mozda gresim, ali to je moj stav.niko ti nece reci za sebe da je beduin. za nekoga si ti beduin, beduin je uvijek onaj sto ne misli kao ti.
ali, ko ce ti reci koga da slijedis, ko ce ti reci ko je onaj koji zna da tumaci? ko ti je rekao da su to ibn abas i ibn mesud?Towelie wrote:Kako kaze narodna, 100 ljudi, 100 cudi.to ima smisla, ali je nauceno. svaka percipirana cinjenica je takva, ima dvije strane. nekome si pristojan i fin, a nekom sutljivi mulac. pitam te zivotno, sta ti to govoriNece zaista. Svako se trudi sebe opravdati i ima subjektivnu sliku o sebi. Student misli da je najpametniji u razredu, ali ga test inteligencije smesti u prosecno pametne. Prvo je subjektivno, drugo je (relativno) objektivno. Postavlja se pitanje ko objektivno tumaci Islam, a ko je religijski beduin? Na ovo pitanje postoji puno odgovora, zavisnood perspektive. Ono cemu se moramo vracati u datim situacijama jeste Kur'an i sunet, te prve generacije za koje je potvrdjeno od Poslanika da znaju da tumace Kur'an (Ibn Abbas, Ibn Mesud, te potonji klasici Ibn Kesir, Zamahseri, Gazali..) Nije beduin svako ko ne misli kao ja, ali postoji grupacija ljudi koje smatram modernim beduinima. Mozda gresim, ali to je moj stav.niko ti nece reci za sebe da je beduin. za nekoga si ti beduin, beduin je uvijek onaj sto ne misli kao ti.
Za Ibn Abbasa i Ibn Mesuda postoje hadisi koji govore o tome. Za Ibn Abbasa je Poslanik uputio dovu Allahu da ga pouci tumacenju Knjige, koja je naravno i ispunjena. A Ibn Mesud je sedeo u povecoj grupi ashaba i rekao je da on najbolje poznaje Allahovu knjigu i niko mu nije prigovorio. Za njih znamo iz hadisa. Za ostale covek sam izabere onoga cije misljenje smatra autoritetnim i sledi njegov tefsir. Na kraju, niko nije nepogresiv, i niciji tefsir se ne uzima kao bezuslovna istina. Uostalom, zato i postoje modernisticki tefsiri, jer je to nauka koja se stalno razvija.ali, ko ce ti reci koga da slijedis, ko ce ti reci ko je onaj koji zna da tumaci? ko ti je rekao da su to ibn abas i ibn mesud?